Legătura dintre învăţământ şi plagiat

Aud că şi anul ăsta subiectele la BAC sau la Capacitate sunt grele pentru elevul mediu şi că e foarte greu să iei o notă mare. M-am uitat pe subiecte şi cred că pot obţine un onorabil 6 sau 7, deşi am dat bacul acum paisprezece ani. Şi oricât aş vrea să dau vina pe elevi, nu sunt numai ei vinovaţi pentru ce li se întâmplă. E sistemul.

Unde e legătura cu plagiatul atât de prezent în mediile academice de la noi?

Elevii sunt ţinuţi pe regim de comentarii gata scrise şi foarte puţină gândire. Sunt educaţi să nu pună la îndoială ce li se spune şi să înveţe pe dinafară comentariile operelor literare din manuale şi cărţi de comentarii.

Mi-aduc aminte de un coleg care, la finalul unei probleme de matematică, se ridică din bancă şi spune că lui i-a dat alt rezultat decât al profesoarei. Asta pachet de nervi, stai jos, nu ştii nimic, eu sunt profa, eu am dreptate. Când i-a dat alt rezultat decât cel de pe tablă şi celui de-al doilea matematician al clase, profa deja avea o problemă mare.

Am făcut petiţii în facultate pentru schimbarea unei profesoare proaste şi mereu ni se spunea că nu se frumos din partea noastră şi că nu se poate. Plus ameninţări subtile şi mai puţin subtile cu exmatricularea.

În generală ne vine o vacă la engleză şi ne întreabă cum ne cheamă. Eu, hipsteraş, îmi spun numele cu accent british. Vaca n-a înţeles. I-am spus pe litere V-A-L-E-N-T-I-N şi am adăugat şi “stupid”. Nasoale. După care nu ştia diferenţa dintre raspberry şi cranberry.

Or, noi nu suntem învăţaţi cu aşa ceva. Nouă ni se spune să nu punem la îndoială ce ne spune profesorul. Şi normal că elevii şi studenţii copiază de rup. Asta ştiu. Nu poţi ţine un copil 12 clase în întuneric şi apoi să speri că el va gândi de şi cu capul lui. N-a fost antrenat pentru asta.

De mult vreau să fac nişte interviuri cu copii care s-au născut după 1990, sunt tare curios de mentalităţile şi ideile care le trec prin cap. Dar mă uit în online şi printre prieteni şi cred că vom fi bine.

 

 

history

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. NOU
    #1

    Sincer mereu in clasă am fost un fel de gică contra,de exemplu la bac la oral acum 4 ani mi-a picat un text din ciocoii vechi si noi parcă,si m-a intrebat profa cum este,subiectiv sau obiectiv.Am zis ca Subiectiv si m-a contrazis,apoi am contrazis-o eu pe ea cu argumente si mi-a dat 10,pentru un moment am crezut ca ma pica .am fost surprins cand mi-a dat 10.Singura materia la care am copiat toata viata a fost Matematica,pur si simplu nu am inteles aceasta materie ,bine ca nu mi-am dat nici interesul…dar de ce sa imi fi dat,cand stiam ca nu voi face cariera in domeniu,stiam lucrurile elementare,necesare in viata de zi cu zi.Invatamantul trebuie distrus si construit de la 0.Se distruge originalitatea pe zi ce trece.

    00
  2. RasPberry :P

    00
  3. Maestre, cred ca ai vrut sa spui rasPberry :)

    00
  4. daca esti foarte interesant, poti sa iti faci un chestionar cu un nr de intrebari si eu am sa-l aplic elevilor mei.

    00
  5. interesat*

    00
  6. Sistemul e prost, nu mai incape indoiala. Mi-amintesc in liceu cum ma certam in fiecare saptamana cu diriginta ca rezolvam problemele la info altfel decat ea si ea urla la mine ca „ce, reinventezi tu C#-ul ?”
    Oricum… oricat de prost ar fi sistemul, nu poti da vina numai pe el. Daca un elev vrea sa invete, o poate face, stai relax. Mai faci niste compromisuri, mai inchide ochii, etc… Problema e ca ei nici macar nu-si dau interesul sa invete, deoarece pornesc cu premisa ca e prost sistemul si ca oricum n-o sa faca nimic…

    00
  7. De mult vreau să fac nişte interviuri cu copii care s-au născut după 1990, sunt tare curios de mentalităţile şi ideile care le trec prin cap.

    Am contact destul de des cu aștia din noile generații. Și cu excepția faptului ca nu prea sunt în stare sa se exprime în scris fara sa faca greșeli de ortografie nu-i dracul chiar atât de negru. Sunt isteței, îi duce capul, pot învața. Sunt însa destul de blazați (majoritatea) și e greu sa-i pui sa gandeasca singuri. Înghit pe nemestecate tot ce le zici și se uita ca mâța-n calendar daca le pui o întrebare pentru al carei raspuns au nevoie de o conexiune logica.

    Pâna la urma și noi am trecut prin același gen de școala (chiar daca pe vremea noastra nu existau site-uri cu referate și wikipedia) și am învațat într-un final sa gândim și singuri. O sa învețe și aștia tineri chiar daca nu toți. Dar pâna la urma, vorba unui clasic în viața, avem nevoie și de mâna de lucru necalificata, nu pot fi toți doctori, ingineri, profesori…

    00
  8. Nu stiu cum mai e acum, dar noua ne dicta comentariul operelor dintr-o carte + ce mai adauga profa. Mai mult de 3-4 pagini nu erau.

    00
  9. @vasile: esti un geniu, o sa imi pun copiii sa iti dea follow pe twitter, nu se poate asa ceva.

    00
  10. Cat de deprimanta este imaginea. :|

    00
  11. Raspberry, nu „rasberry”. Ori, nu „Or”. Si copiaza, nu „copie”. In rest, foarte bine punctat.

    00
  12. ”studenţii copie de rup”; Vali, sa corectam zic…
    in rest, articolul abunda de speranta!!!
    iau contact aproape zilnic cu ”copii” (nu am spus liceeni sa nu iasa vreun pleonasm) de la licee titrate din capitala… copiii sunt praf, praf… si nu e neaparat (numai) vina lor…

    00
  13. Intervieveaza-ma pe mine :)). Tocmai ce am venit de la bac, astept sa apara baremul pe edu, sa compar cu ce-am facut eu.

    00
  14. De fapt, ar trebui sa pui la indoiala tot, iar cei care se cred tari ar trebui sa accepte si ei ca au gresit, altfel nu pot progresa. Si mai este o chestie, pentru unii din noi un profesor poate fi bun, pentru altii prost. Se spune ca un profesor bun este acela care dupa ce iti preda nu mai ai nevoie de el si cum tu, zoso, nu mai ai nevoie de niciunul, inseamna ca toti profesorii tai au fost super.

    00
  15. A cere unui profesoar sa spuna cum se zice la zmeura sau paducel sau ca profesorul de istorie nu stie cand a murit boierul pamfilie sau cand stefan a dat o mosie hatmanului sucevei nu are nici o relevanta pentru cat de bun profesor e.

    Exemplele cu profesorii ce le-ai dat sunt punctuale, nu as generaliza.
    Datorita salariilor mizere, doar cei ce nu au reusit altceva sau cei prea/inconstient de pasionati ajung sa se faca profesori. Si societatea asteapta de la ei ca sa scoata din niste boi semiadormiti care au fost in discoteca sau au jucat pe calculator toata noaptea niste mici einsteini.
    Trebuie sa iti predea materia, ce e in carte, sa ti-o explice daca ai nelamuriri. Pentru asta e platit. Punct. Si daca chiar vrea sa ramana ceva dupa el, trebuie sa te faca sa gandesti si sa iti cultive pasiunea pentru materia respectiva. Dar nu stiu daca ala pe care l-ai platit sa-ti taie iarba iti sapa si straturile.
    Zi-mi o metoda prin care ar putea un profesor sa-ti dezvolte vocabularul? Nu exista, tre sa citesti tu. Sau sa ii citesti comentariile pe care te obliga sa le citesti (metoda asta o stie el , zi-i tu alta care sa nu implice memorare si fara ca leprele sa citeasca).
    2. Profesorul e cam legat de maini: Trebuie sa se tina de materie, asta in primul rand, daca nu e penalizat, precum cel ce intarzie la serviciu. Tre sa dai note mari la boi pt. ca tre sa intre la liceu pe baza notei ce i-o dai tu. Repetent nu poti sa-l lasi ca-ti sar in cap parintele, directorul si inspectoratul (ultimii pentru ca strici situatia) sau sa le dea bataie (televiziuni, parinti, etc). Daca face galagie in clasa, nu poti sa-l dai afara. Daca te certi prea tare cu el, poate te si asteapta seara sa-ti dea o bataie. Si zi-mi tu, o profesoara ce putere are asupra unui cretin din asta? Il lasi dracu’ sa treaca sa te scapi de el.
    3. Se neglijeaza rolul parintilor, mai important decat al profesorilor. Parintii ii cresc pe copii ca pe curci, le dau mancare si haine si ii scot pe usa spre scoala, asteptand sa intre boi si sa iasa genii, fara sa acorde macar o juma de ora pe zi plodului sa il verifice daca a jucat rama in timul orei sau daca si-a facut temele.

    00
  16. Sunt nascut in ’91, ma ofer voluntar la interviu!

    00
  17. „copiaza”, nu „copie”. Copie e substantiv. In rest, corect, cu precizarea ca educatia nu incepe si nu se sfarseste in scoala, ci in familie. Dar asta e deja o alta discutie (lunga)

    00
  18. DIn pacate copii de azi nu se pot exprima, nu au un vocabular destul de bogat si nici profesorilor nu le pasa sa le invete ca si in trecut. In primul rand ar trebuii schimbat sistemul si dupa mentalitatea copiilor si al elevilor.

    00
  19. @gogu: si atunci…daca aia nu..aia nu…ce naiba poti sa-i ceri unui profesor…si ce naiba face?

    00
  20. @gogu: cand 2 elevi demonstreaza unui profesor ca a gresit o problema, iar acesta din urma nu recunoaste, ba mai face si scandal nu are de-a face cu faptul ca profesorul e legat de maini si de picioare.

    00
  21. Ultima fraza din text m-a facut sa ma uit la autor, sa vad daca esti tu sau altcineva :), chiar crezi ca vom fi bine?

    00
  22. Zicea si Gogu mai sus… profesorii din scoli sunt cei care nu si-au gasit altceva mai bun de facut. Inainte, sa fii profesor era o onoare. Acum… esti de rasul curcilor… Atata timp cat veniturile profesorilor s-au diminiuat in fiecare an din 90 incoace, nu a mai avut nimeni interes pentru meseria asta, atata timp cat a reusit sa-si gaseasca alt job… Cei care n-au reusit asta – sunt profesori acum…
    Profesorii vechi, adevarati profesionisti, cei pe care i-a avut generatia mea de ex, nu mai sunt… sau sunt pensionari de mult…

    00
  23. @50bani: la ce liceu’ esti tu ba de faci C#?!

    Ca pe vremea mea inca faceam turbo pascal desi era „scos din uz” de peste 10 ani…

  24. NOU
    #24

    Sint mama unei fetite de 14 ani care merge la scoala in Danemarca. Aici s-a nascut , no am emigrat demult ( 22 ani) din Ro. Ma bucur sa aud de la voi, tinerii , ca va puneti astfel de probleme. Pot sa va spun ca aici scoala se face cam asa cum, intuiesc, ati vrea voi sa fie si in Ro.
    Copiii au f. multa libertate de exprimare in toate ocaziile. Dar rezumindu-ma la scoala, sa stiti ca am citeodata, mari indoieli. Adica nu sint nici acum lamurita cum e mai bine. Scoala ce am facut-o eu in Ro, cea de stil ” vechi” , sau ceea ce copilul meu face aici. Nu vreau sa ma pling prea tare, danezii s-au descurcat si se descurca bine merci si fara ideile mele romanesti . Si-au construit o societate care functioneaza bine bazata pe lege si consecinte. Atita doar ca mi se pare ca la capitolul cultura generala sint mai putin ” expusi ” in scoala. Discutia ar putea fi mult mai ampla, am vrut doar sa va felicit pe toti care in Romania de azi , tineri fiind, va puneti asemenea probleme. Inseamna ca inca mai este speranta, creierele nu va sint virusate de realitatea aiurita in care traiti.
    Va saluta o mama bucuroasa de asa copii.
    Monica.

    00
  25. Eu m-am intrebat o vreme daca invatamintul era asa pe vremea comunistilor in mod intentionat (ceea ce ar fi fost o miscare de geniu) sau a ajuns asa in urma incompetentei generalizate. Intre timp m-am lamurit ca e #2.

    Insa #1 nu era exclus, pt ca invatamintul romanesc te invata doar sa asculti si sa repeti orbeste ce ti se spunea. Ti se distrugea individualitatea si era inabusita gindirea libera, adica exact ce se voia de la „omul nou”, sclaveta ideala a politrucilor.

    Daca stai sa te gindesti ca invatamintul romanesc a creat 50 de ani mai mult vite obisnuite sa fie conduse de un cioban cu biciul decit oameni capabili sa gindeasca singuri si sa isi decida singuri drumul prin viata, nu e de mirare ca desi pot alege pe oricine, timp de 20 de ani romanii ii aleg tot pe aia cu apucaturi de ciobani cu bita in mina, pe aia cu tupeu, care-i pocnesc peste bot cind ies din „formatie” sau comenteaza ceva. E, daca vreti, tot un fel de sindrom Stockholm la scara nationala.

    00
  26. NOU
    #26

    eeee, alta treaba, nu? da mai ramane logica aia cu a gandi „de capul tau” Nu e bun verbu, ce sa-i faci, mai gandeste-te vezi poate-ti iese.

    00
  27. Naziștii gramaticali e vii și dă din chicere!
    Zoso, fă-le sait separat… „veveve.lamcorectatpăzoso.com” ori ceva gen.
    Premii la sfârșit dă an.

    00
  28. apropo de berries : dingleberry (aka tarzanei)

    00
  29. E bine ma, nu va mai plangeti atat. Toate generatiile astea de semi-analfabeti certati cu logica vor avea nevoie in viitor de sefi, vatafi, oameni care sa ii puna sa munceasca si sa ii conduca (parintii nu traiesc vesnic). Ghici cine vor fi aia…

    00
  30. Mai tin minte o teza la mate la care se cerea ceva rezultat la o problema de geometrie. Evident, l-am gasit si pe urma l-am si verificat pe alta cale daca se pupa cu datele problemei, si surpriza ca la Andreea Marin a fost ca nu dadea. Eu am lasat rezultatul cerut, stiind ca nu e corect, 2 colege care erau de altfel abonate la premiile 1 si 2 de la sfarsitul anului si-au taiat munca si au dat teza fara raspuns.
    Eu am luat 10, ele nu, pentru ca asta e sistemul, se dau note pentru raspunsurile asteptat de profesori, chiar daca sunt gresite.

    00
  31. Sunt nascut in 1991. Ma calific pentru un interviu?

    00
  32. Era o vorbă care zicea că „profesorul doar îți deschide ușa. De intrat, trebuie să intri singur”.

    00
  33. Tu ai si cum sa comentezi despre sistemul educational, doar esti un geniu care a facut facultatea la Hyperion.

    00
    • @andrada: un geniu care a făcut o facultate de junrnalism şi e cel mai citit blogger din românia. câti studenţi la facultăţi bune se pot lăuda cu asta?

      e bine că mai vin proştii şi confirmă articolele.

  34. SA lasam liceul etc! Culmea am ajuns la o facultate de inginerie mecanica, m-am zbatut cei 4 ani, aici am dat pentru ca nu imi placea sa invat chestii pe de rost, dar trist si aici, esti pus sa inveti ca un papagal, profesorii unii dintre ei, sunt mai prosti decat noi profesorii, practica nu a existat in 4 ani, note mari au doar cei carora le place sa sarute dosul bosului de la catedra! Materii de umplutura, am fost obligat sa invat cum functioneaza un strung din anii 70 si cum as prelucra eu pe el o piesa, in anul 2012, pe un strung de 40 de ani, oamenii nu au auzit ca lumea a evoluat! Scrii tot corect iei nota 5, daca ai marait risti multe, toti vor sa te usureze de bani, cu tot felul de taxe! In concluzie e trist, ajungi la o facultate iti pui sperante, dar nu esti invatat nimic corespunzator zilelor noastre!

    00
  35. Nu se lauda nimeni, ca tine de bun simt.E bine ca macar recunosti ca nu ai terminat o „facultate buna”.

    Am comentat pentru ca te erijezi intr-un mare cunoscator al limbii romane si al gramaticii, desi ai greseli de exprimare.
    Asta e tot.

    00
    • @andrada: la naiba, am zis eu vreodată că am terminat o facultate bună? ţiriac ce facultate a terminat? patriciu? vîntu? robert negoiţă?
      de ce te ancorezi in facultate, contează ea mai mult decât cei care au terminat-o şi au făcut ceva mai departe? sau ăsta era ţelul meu suprem, să termin o facultate bună? :)

  36. Cand am facut eu gimnaziul (92-96), plagiatul nu doar ca nu era pedepsit, ba era chiar incurajat; la unele materii, era obligatoriu.
    Tin minte ca aveam o profa de romana, madam Ilinca, cristosii ei. Asta avea boala sa dicteze comentarii – cate 6-8-10 pagini; dupa care, evident, urma lucrarea de control, la care trebuia sa reproduci la virgula tot ce dictase ea. Mi-a luat cam un trimestru sa ma prind de schema asta si sa incep cu „servite” – tineti cont ca eram in clasa a V-a; daca-i bal, bal sa fie. I-a luat si ei vreo trei lucrari pana sa-i pice fisa si sa inceapa sa semneze foile pe care scriai la lucrare. Pe scurt, cu ce-am iesit in literatura romana din gimnaziul asta facut „la xerox”? Cu nimic, am luat 8.17 la admitere (si m-am scos cu gramatica acolo).
    In liceu s-a schimbat smecheria. Alt liceu, eram clasa de informatica, n-aveam mare treaba cu romana, profa era super de treaba si ne lasa in durerea noastra. Ne explica daca aveam intrebari, nu ne freca la icre in mod inutil, vroia sa ne vada gandind, nu tocind. Cand a venit de dat Bacu’, cam dadusem de dracu’, ca puteam sa nimeresc peste vreo fosila care astepta comentarii. Mi-au picat la „oral” subiecte din Eminescu si George Calinescu – „Enigma Otiliei”. La Eminescu am ametit-o eu cum am putut, la Calinescu nu prea aveam informatii pe care sa brodez. Asa ca am avut un puseu de geniu si am facut o paralela cu complexul lui Oedip (Freud). Profele din comisie au belit ochii la mine si au cascat gura, eu am zis ca fie spun niste tampenii colosale, fie ceva foarte interesant, asa ca am continuat cu mare convingere. La final m-au intrerupt, m-au intrebat la ce profil am terminat – alt soc, nu terminasem la „uman”?! -, la ce facultate urma sa dau – inca una, calculatoare?! – si mi-au dat 10. Cica a fost cel mai original comentariu asupra bucatii aleia din Calinescu pe care il auzisera in viata lor.

    Ce vroiam sa zic – nu prea conteaza sistemu’ in totalitate, conteaza indivizii care il implementeaza si indivizii cu care lucreaza. Poti sa ai cel mai liber(al) sistem de invatamant din lume – daca profii sunt fosile si elevii plante, o sa te alegi cu animale la sfarsit.

    00
  37. Sunt dispusa la un asemenea interviu, ca sa pot sa zic ca si sistemul e de cacat, dar si elevii sunt niste lenesi pozand in victime.

    00
  38. In ziua de astazi se organizeaza excursii la mall. Copiii nu mai merg la muzee, spectacole cu papusi, circ sau alte activitati de astea educative, sistemul e pierdut de la gradinita, deja in clasa a 12 doar cei care mai au parinti interesati de educatia lor mai razbesc, altfel…sa asteptam rezultatele la BAC si o sa se confirme, iar, utilitatea si stabilitatea sistemului. Pentru ca atunci cand te plangi ca-ti pica Eminescu la Bac, in conditiile in care Eminescu si basmul erau cele mai usoare subiecte, e clar ca ceva e putred in Danemarca.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube