Cum să nu lași bucătăria ca la porci, în cinci pași simpli

„Inspirat” articolul de ieri, am conectat unul din cele o mie de harduri externe, pe care stochez prostii, să scot de la arhivă PDF-ul ăsta. De fapt, două PDF-uri.
Uitasem de ele.
Dar, poate mai sunt bune, poate mai ajută pe cineva. Format A4, printați cu încredere și puneți-le pe unde e nevoie, dacă e nevoie. Mie mi-au folosit… măcar să trăiesc cu impresia că am încercat.
– Hă, hă! Da’ crezi că lumea nu știe din astea? 
Am cunoscut eu măcar 20 de oameni care nu știau. Și nici nu cred că au învățat între timp. Jumătate erau femei, așa că… nu „discriminez” nimic pe-aici, aproape mi-e milă de ele (și de ei). Dar… niciodată nu e târziu să înveți chestii simple, de bun simț, care, cine stie, candva ți-ar putea fi utile!

AICI e linkul cu PDF-uri de printat (valabil doar 7 zile, ia-le azi!)

 

Ai lăsat ok în bucătărie?
Acum încearcă să înveți să nu faci ca o mașină de gunoi (sau de reciclări) să care aer

 

 

Simplu!?
Ai chef să treci la chestii mai grele? :)

Dacă vreți PDF la cartea aceasta, lăsați multe „likes”, „adore”, și alte chestii care ar impresiona un depresiv negativist (în traducerea mea, realist) care crede că în România e plin de…
Dacă nu… oricum v-o bag eu pe gât cu altă ocazie. lol

Așa… ce mai am în „time capsule” de unde am luat materialele de mai sus? (eu fac foldere pe luni):

850 de km, pedalat pe coastă… Trebuie să fac asta, e musai.

 

Despre „cartoons” vreau să fac un text special, am sute/mii de „cartoons”, plus mici discuții (scrise) cu caricaturisti…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Faci risipa de apa clatind farfuria aia inainte de a o baga in masina de spalat vase. Fix pe exemplul tau era nevoie doar sa arunci la cosul de gunoi resturile cu furculita folosita la masa. Apoi fie o speli pana la capat in chiuveta, fie o bagi in masina de spalat care oricum are programele ei de inmuiat,spalat si limpezit vasele, cat si mizeria de pe ele.
    Sfatul asta il gasesti pe orice manual de masina de spalat si pe orice ghid de pe internet.
    Si pe testate, dupa 2 ani, este economie la consumul de apa daca folosesti masina de spalat in loc de spalat sau „clatit” la chiuveta.

    00
    • Intre comentariul tau si comentariul femeii de serviciu a firmei, care imi multumise pentru cartoane, aleg ce spune femeia de serviciu. :)

      Cate case au masini de spalat vase? Cati au chef sa spele vase fix in momentul in care termina de mancat? 5-10 secunde + doua pahare de apa fac mult bine, crede-ma. :)

      00
    • Fix cum zice Denisa.

      Înțeleg să scoți resturile din ea, dar dacă-i fac eu treaba mașinii, atunci la ce naiba o mai cumpăr? Unul din lucrurile pentru care am luat mașina de spălat vase e faptul că mă ajută să limitez risipa sinistră de apă. Și da, în ultimii 5 ani, mașina a mers perfect fără clătire. Un pic de mentenanță e însă de așteptat – golit filtrul de pe evacuare după fiecare spălare, șters interiorul cu laveta umedă cînd se depun resturi, degresare lunară cu pastile speciale (sunt niște W5-uri speciale pentru igienizat) și cam aia e.

      00
    • si daca n-au multe case masini de spalat vase, atunci de ce ai oferit un sfat gresit despre cum se foloseste masina de spalat vase?

      00
    • Cristici are dreptate, altfel muncesti mai mult dupa…

      Daca nu le cureti de resturile mari pana nu se intaresc si doar le pui in masina de spalat vase , pana se umple masina ( pe seara sau a doua zi) , o sa miroasa ca o canalizare , iar apoi la ceva timp va trebui sa cureti si sita masinii de spalat vase care se va bloca / imbacsi cu tot felul de resturi.

      00
    • Romanii inca isi folosesc nevasta pe post de masina de spalat vase. Era o statistica pe undeva ca in Romania, doar 6% din gospodarii au masina de spalat vase. Comparativ cu vestul Europei unde procentul e de vreo 75%.

      De acord cu risipa de apa, reflexele mor greu, desi avem masina de vreo 5 ani, nevasta-mea nu baga vasele murdare in masina „sa nu se strice”.

      00
    • Experienta mea de trait exclusiv in case fara masina de spalat vase, si multi ani cu colegi de apartament, de camin, spune ca PDF-ul e bun. E bun si cand ai masina de spalat vase, si cand nu ai.
      Iar eu, aproape „eco nazi”, nu consider consum inutil o cana de apa data pe o farfurie murdara de chestii umede, care atunci cand se usuca devin nasol de curatat.
      Bineinteles, fiecare isi spala vasele cum vrea, nu e musai sa iei urmele de… sa spunem orez fiert (pilaf) de pe farfurii, cat inca se iau in 5 secunde. :)

      00
    • Jesus F. Christ, nu stiti sa folositi masina de spalat vase, scrie in manual sa clatesti farfuriile inainte sa pui in inauntru, pentru ca nu dupa fiecare farfurie pornesti masina. O sa stea acolo cateva ore (depinde cat de mare e familia), timp in care intareste resturile de mancare. Good luck with that, tot o sa scoti murdar dupa spalare.

      00
    • „risipa sinistră de apă” – urmatorul meu text despre ecologie va fi despre cum sa-ti „hecărești” masina de spalat rufe, sa traga apa ca o masina normala, sa ai totusi rufe curate, nu mizerii spalate cu 100 de ml. de apa pe rufa, si clatite cu 50 de ml.
      Suntem „eco” unde se poate. Cand scoti prosoape gri in loc de albe, ca-s prosti aia de fac masini de spalat, nu e „eco”. Modifici ceva la masina, sa traga apa serios, si revii la prosoape albe. Lasa, ai timp sa fii „eco” cand renunti la masina personala si mergi cu tramvaiul. Sau cand nu vrei sa mananci rosii in decembrie… Nu-ti schimba telefonul anual, fii eco in acest mod, nu prin a-ti spala rufele cu o lingurita de apa, crezand ca ies curate.

      00
    • Producatorii masinilor de spalat vase recomanda expres sa cureti farfuria de mancare, dar sa nu o clatesti cu apa, pt cele mai bune rezultate.

      00
    • 80 de comentarii despre masina de spalat vase.
      Daca modific PDF-ul, sa scot din ecuatie masina de spalat – PDF pentru cei care nu au masina de spalat vase -, si scriu: „5 secunde economisesc 500 de secunde mai tarziu, si economisesti apa” e ok?
      In acest mod as rezolva si „risipa sinistră de apă”? :)

      Dar daca o clatesti, de ce nu o speli direct?
      Pentru ca spalatul propriu-zis implica cateva etape, iar tu, pentru ca nu ai chef, o faci doar pe prima – pe care oricum trebuia sa o faci – lasand celelalte etape pentru cand ai chef sa pui mana pe bureti, pe detergent…

      00
    • Ca sa nu mai consumati apa inainte de masina de vase si sa ajutati planeta: daca sunteti genul care folositi servetele la masa, puteti folosi servetelul care e deja de aruncat sa dati resturile alea mari jos de pe farfurii, inainte sa le puneti in masina.
      Si multe masini au si functie de „doar clatire” ca sa nu stea sa faca viermi acolo pana te induri sa dai druml sa le spele pe toate.

      In rest, cu un pic de mentenanta (spalat site/filtre de evacuare dupa fiecare spalare, o auto-curatare lunara cu pastile speciale) nu o sa puta nimic in masina aia.

      00
    • Exceptand cazul in care pornesti masina a doua zi, nu o data pe zi seara, nu trebuie clatite vasele inainte sa le bagi in masina de spalat.

      Nu se imput pana seara si masina la spala bine exceptand niste chestii speciale gen oale afumate cu branza arsa prinsa de fund.

      Ce ma enerveaza pe mine la poza aia e ca aparent e ok sa arunci mancarea buna la gunoi. Plm, si cand mananc un ou niata lustruiesc farfuria cu o coaja de paine, galbenusul ala e bun.
      Daca ii ramane copilului ceva mancare ca s-a saturat, ori o pun intr-o caserola la frigider daca e prea multa, ori o mananc eu.
      Cum sa arunci 2 linguri de paste ?
      Urat, foarte urat :).

      00
    • asta cu „risipa sinistră de apă” e amuzanta, nu e ca si cum am trai pe arrakis dar e amuzant ce a reusit spalarea pe creier a ‘ecologistilor’

      00
    • @NIX, in tarile cu apa calda, apa menajera costa de te usuca. Nu de ecologism e vorba ci de „cat iti vine factura”. Si mai adaugi si taxa de canal pentru apa consumata.
      Cand o sa platim mc de apa la pret de Perrier, sa vezi cum or sa-si repare toti romanii robinetele care picura si tevile care sunt fisurate

      00
    • @F: așa procedez cu șervețelele. Ai foc triplu: economie la apă, la soluția de curățare și timpul de curățare.

      00
    • @F. ” in tarile cu apa calda, apa menajera costa de te usuca.”, exact qed. spalarea pe creier face minuni.

      00
    • @G: nu stiu ce masina ai tu, dar în manualul masinii mele scrie exact asa:

      „Îndepărtaţi resturile mari de
      alimente. Spălarea preliminară sub
      jet de apă nu este necesară.”

      00
    • @Rumbu daca pornesti masina dupa ce ai pus farfuriile si nu sta cateva ore/zile acolo… in fine, nici nu stiu de ce intru in discutii inutile pe Internet :))

      00
    • C-o fi greu să iei un șervețel și s-o ștergi în loc să pui jetul pe ea, să faci risipă…

    • @nixu, sunt doua chestii care trebuie menționate aici. Prima e cea de risipă efectiv de dragul risipei. Sa ai un pic de respect pentru resursele finite ale planetei nu mi se pare ca e woke sau brainwashing. As vrea ca, dacă se poate, sa nu arunc un litru de ulei pe țeavă, ci sa îl recicleze, chiar dacă asta înseamnă să fac un drum în plus. Sa nu murdăresc mai multa apa decât e nevoie (un dus scurs seara și unul dimineața uzează mai puțin decât o cada de apa). Sa iau benzina, nu diesel când schimb mașina (nu electrica, dar ma rog, raul cel mic). Dacă pot sa spăl o mașină de vase în 9 litri de apa (atâta ia mașina mea), de ce sa nu o fac?

      00
    • O sa stea acolo cateva ore (depinde cat de mare e familia), timp in care intareste resturile de mancare. Good luck with that, tot o sa scoti murdar dupa spalare.

      @G: n-ai decat sa lasi farfuriile in chiuveta, unde, vrei, nu vrei, mai curge apa pe ele, ca mai dai drumul la robinet. Se si clatesc cu apa care oricum s-ar scurge, nici nu se usuca pana dai drumul la masina. Win/win.

      00
    • @Bogdan, de acord, nici n-am spus ca trebuie sa ne pisam pe eco sau ca eu las apa sa curga pentru ca pot (da sunt si unii oameni care lasa apa sa curga cat au chef pt ca e ieftina); insa vad tot mai des mesajul asta e ‘spalare pe creier’ promovat de ecotarzi si acoliti politici care au interes direct sa promoveze asta

      00
    • @Alex deci e mai prietenos cu natura să o ștergi cu un șervețel, decât să o clătești cu apă?

      În altă ordine de idei, pentru o farfurie ca cea din imagine, îmi mai lua fix 5s să dau cu un burete pe ea și să o curăț până la capăt.

      00
    • Daca iei in calcul si spalatul si curatatul filtrului de la mașină, nu e nici o risipă. Programul ala de autospalare al masinii e o apa de ploaie, deci scutesti si acolo niste apa. Filtrele trebuie spalate „ad labam” și mai des decât ai crede. Eu fac in asa fel incat sa elimin si resturile mari si pe cele mai mici inainte sa pun vasele acolo, asta pt ca eu sunt cel care spala si curata filtrele si stiu cat de des trebuie facut asta. In felul asta poti alege un program mai scurt si mai econom. Parerea mea e ca nu e nici o risipa daca privesti in ansamblu!

      00
    • Vouă nu vă place să spălați vase ?

      00
  2. @Cristici, nu stiu ce sa zic legat de femeia de serviciu. Ea stie ce a invatat de-a lungul experientei ei, sa curete de mana, ca „e mai bine” (pana si mama mea spune acelasi lucru, dar ea nu are si nu stie cum functioneaza o masina de spalat vase). Am avut si eu experienta cu destule femei de serviciu, atat la locurile de munca, cat si atunci cand am avut nevoie sa imi vina acasa cineva sa ma ajute cu treaba. Ele vor sa faca treaba asa cum stiu ele mai bine, pentru a nu cauza neplaceri, chiar daca asta implica metode traditionale. Nu intotdeauna sunt la curent cu tehnologia sau au posibilitatea sa se informeaze despre cum le-ar putea ajuta. Poate ca sursa lor de informare este reprezentata doar de reclamele la produsele din hipermarket, pe care le vad la televizor.
    Eu, de exemplu, m-am documentat suficient inainte de a imi cumpara o masina de spalat vase (ca si la orice alt produs de altfel), tocmai pentru ca aleg mereu varianta cea mai eficienta cost timp – pret (ar mai fi si alt subiect legat de risipa, dar sunt mai multe categorii de servicii/produse ce ar trebui aduse in discutie).

    00
  3. Observ ca sunt multi pe aici care nu au masina de spalat vase dupa numarul de dislike ce si-a luat Cristici.

    00
  4. Am luat random un manual de masina de spalat vase. Vedeti pagina 17: „1. Îndepărtaţi resturile mari de alimente. Spălarea preliminară sub jet de apă nu este necesară.” Da ma rog, femeia de serviciu stie mai bine. https://manuall.ro/bosch-sbe46mx03e-masina-de-spalat-vase/

    00
    • Am sa mai fac articole din astea, unde un cuvant in plus sau in minus poate genera comentarii incat sa ajunga in Topul articolelor saptamanii. :)

      articol 1: “Wait a minute,” you say, “this is the 21st century, I use a machine for such a mundane task”. And that’s great – if we are talking about pots and pans that you rinsed before using the dishwasher anyway. When it comes to forks, dishwashers are an even worse option than doing it by hand. It just doesn’t cut it!
      So, how are you going to clean your forks from here on out? Find out down below!

      articol 2: Some experts will tell you pre-rinsing is still the way to go. They may be right in some contexts. For one, rinsing your dishes before you put them in the dishwasher virtually guarantees you’ll never have a clogged filter basket. According to Bonney Plumbing, Heating and Air, you may eventually end up with a backed-up drain hose if you don’t rinse your dishes before loading them.
      If you don’t run your dishwasher often, soiled dishes may sit for a while, giving the food particles time to harden. It can be helpful to soften crusty deposits by soaking dishes in hot water before you put them in the dishwasher.
      The soil-sensing system isn’t a surefire line of defense, especially if your dishwasher isn’t working properly. If you pull your dishes out after the dry cycle and they’re still dirty, you may need to employ some preemptive rinsing.

      Femeia de serviciu venea dimineata. Iar noi mancam cum apucam, foarte multi dupa ce pleca ea.
      E ok acum, s-a rezolvat? E buna si femeia de serviciu la ceva, zic…

      Rahat.

      00
    • Cristici idea e asa: daca clatesti ajunge in canalizare grasime ne-amestecata cu detergent care in timp formeaza dopuri, mai ales la casa unde scurgerea nu e verticala ca aia de la bloc si are timp sa balteasca.

      00
    • When it comes to forks, dishwashers are an even worse option than doing it by hand. It just doesn’t cut it!
      So, how are you going to clean your forks from here on out?

      Cine pune masina de spalat vase numai cu furculite, mana sus!

      00
  5. Insula pe care mă voi retrage cu familia, in cativa ani sper sa pot cumpara a casa acolo…

    00
  6. Chiar azi am facut un clip despre masini de spalat vase, din SUA, cica acolo pompa are pe ea inainte pusa o lama, deci nici macar nu trebuie sa cureti resturile, ca le macina ea singura. Evident, are un filtrul de baza acolo care totusi iti opreste oasele de la kfc.

    Cat despre clatitul in chiuveta inainte sa le pui in masina de spalat vase. Nu fac asta si ies vasele foarte bine folosind pastile chioare de 30 de bani de la lidl. Deci daca tot ies deja bine, ce sens mai are sa le clatesc? Poate doar daca dupa clatit alegi un program mai lejer la masina care ar consuma si mai putina apa, dar ma indoiesc ca iesi mai bine in varianta asta la consum de apa.

    00
    • Pai da, in SUA sunt foarte populare tocatoarele de resturi alimentare. La noi nu prea.
      Curatatul de resturile mari e bun ca sa nu se intinda resturi de mancare (paste, frunze de salata etc) prin toate vasele alea, sa-ti scoti paharele verzi de la piureul de spanac.
      Si sa nu ramana prin cotloane sa se imputa intre 2 curatari

      00
  7. Cine-s oamenii aia care nu stiu ca mizeria se ia sub un jet de apa ?

    Din moment ce oricum treci prin „efortul” asta, e asa greu sa dai si cu un burete pe ea sa termini toata treaba ?

    00
  8. @Cristici – modifica PDF-u’ cu „recilarea” !

    00
  9. Din experienta proprie, depinde si ce e pe farfurie. Pastele sau mamaliga, daca apuca sa se usuce, nu le mai dai jos de pe farfurie decat mecanic, poate masina sa suipe pe ele apa fierbinte si detergent cat vrea, tot degeaba. Alta problema e cu orezul (pilaf): daca ajunge in scurgerea de la masina si se lipeste acolo, se prosteste senzorul si pompeaza in gol, desi nu e apa deloc in masina. Isi revine doar daca o scoti din priza sa nu mai pompeze aiurea si o lasi sa se odihneasca o zi-doua. Dar asta depinde probabil de tipul de masina.
    In rest, pentru 95% din cazuri, merge linistit fara clatire prealabila.

    00
  10. deci mancarea pe care tocmai ai (aproape) terminat sa o mananci ar face greata oricui…

    misto!

    00
  11. Nu inteleg inca de ce lumea este asa refractara la masinile de spalat. In Germania nu exista casa fara masina de spalat vase. Hantz este destept, fii ca si Hantz ! :D

    00
  12. Din experianta mea cu masina de spalat vase:
    Am doi prieteni care au schimbat fiecare cate 2 masini de spalat vase pentru ca bagau vasele in ele fara sa indeparteze resturile mari -> in timp filtrele s-au imbacsit, si masinile au crapat (cred eu ca nici mentenanta nu le faceau regulat; deh, IT-isti – unul nu stia de ex ca pastele se fierb cu apa ;) )

    La masina mea de spalat vase:
    – Indepartez cu o spatula de plastic, peria de vase sau un servetel resturile mari.
    – Ca sa nu las sa curga apa la greu, las sa curga intr-un vas mai mare sau pun dopul la chiuveta sa adune niste apa (unele au chiar si acel tub de inox in loc de dop – sa aduni mai multa apa) si folosesc apa aia sa scot grosul de pe farfurii
    – Bag totul la masina si aleg un program mai scurt/mai lejer.

    Functioneaza cel mai bine cand am musafiri sau dupa o petrecere – le bagi in cateva minute si apoi iti vezi de invitati.

    In zile normale nu miros vasele pana le adun de o rulare (la cca 2 zile)

    Nota personala:
    Intentionez sa imi fabric un recipient de compost – am ezitat pana acum pt ca nu am avut timp sa ma documentez in detaliu cum se foloseste – pt ca observ cate reziduuri bio rezulta in bucatarie zi de zi cand gatesti pe bune (nu din semipreparate in tzipla)

    Unele vase nu se preteaza la masina, deci trebuie oricum spalate la mana. Asa cum faceam acasa cand nu aveam masina de spalat vase, intr-un vas mai mare le „zoiesti” cu detergent in apa stransa, in altul le aduni si le clatesti cu apa curata. Asa faci economie. Si aici ajuta chiuveta cu doua cuve.

    00
  13. Likes, adore si alte chestii. :)
    Chiar sunt curios de diferite lucruri care (intr-o oarecare masura) mi-ar imbunatati viata. Am mai downloadat cateva chestii puse de tine si m-au ajutat chiar daca nu integral.

    00
  14. Mă scuzați, dar la voi la serviciu femeia de serviciu a firmei vă spală vasele (farfurii, cănile de cafea, whatever) personale?!
    Sau aveți mașină de spălat vase la birou?!

    AB se uită luuuung, cu deștu-n gură, ca un pui de bogdaproste în vitrina unei cofetării. :)

    00
    • Când mergeam la muncă, da, femeia de serviciu se ocupa și cu treaba asta. Aveam și acolo vase, oferite de companie, dar nu era nici o problemă să îți lași farfuria personală sau un castron pentru a fi spălat la mașina de spălat vase.

      00
  15. Eu sunt mai prost asa si mai sarak, am o intrebare: daca folosesc zilnic maxim 4 farfurii si 8 tacâmuri plus 2 pahare, o oala de dimensiuni medii tot la 2-3 zile si o tigaie tot la 4-5 zile, isi are rostul cumpararea si folosirea unei masini de spalat vase?

    00
    • Dap, am luat-o pe a mea cand eram 2 oameni in familie, nu spalam cu mult mai mult. are 1/2 load, program eco.

      In plus, cateodata imi era lene sa gatesc ceva mai fancy ca ma gandeam ca dupa aia spal de mana 10 vase.

      Daca ai spatiu unde sa o pui (cu evacuarea e mai rau in apartament), ia-o fara regrete, . Personal recomand Bosch, sunt top si ieftine vs altele. Si nu te gandi ca sunteti putin si 10 seturi ajung. ai spatiu, ia de 14.

      00
    • Am inteles. Bine, acum pot mentiona ca eu nu ma gandesc ca mai am de spalt si vasele dupa ce fac de mancare si mananc. Cum ar zice americanii, cost of doing business.

      00
    • Io sunt singură și săracă, dar dacă aș locui în casa proprie și aș găsi loc, aș pune pe listă și o mașină de spălat vase. Aproape niciodata nu e o farfurie și un tacâm de persoană, aproape mereu mai e un castron, o cratiță, un tocător, niște pahare, o chestie, o trestie, mai rămân de dimineață ibricul de cafea,sau măcar ceștile.

      00
  16. 1.Opinie nepopulara: eu ma relaxez spaland vasele ad labam

    2.Nu am loc fizic pentru o masina de spalat vase sub chiuveta (stau in chirie)

    3.Avand in vedere ca suntem 2 persoane in casa, nu rezulta chiar foarte multe vase, prefer sa le spal pe loc

    4.Am vazut persoane care stau cate 3-4 zile cu masina de spalat vase plina (sa se adune) si miroase super in bucatarie!

    00
    • Mașina de spălat vase e ca și cutia de viteze automată. Pe blogul ăsta e blasfemie să nu vrei.

      00
    • Exista masini de spalat vase care nu sunt incorporabile. Ba chiar si unele la 1/2 din dimensiuni. Iar daca masina de spalat vase este inchisa, nu miroase absolut deloc.

      00
    • @cristi stiu ca exista, dar nu am loc fizic in bucatarie sa o pun, plus ca trebuie racordata la canalizare si apa, deci optiunile sunt destul de limitate..

      00
  17. Eu aș zice că primul pas e să-ți pui în farfurie doar cât știi sigur c-o să mănânci. Restul vine de la sine.

    00
  18. Are sens ce zici tu cu peturile, m-am gandit si eu de multe ori la asta, dar ce faci cand aia de la reciclare iti zic ca preiau doar peturile intacte? Because fuck logic… Si ii vezi cum arunca la gunoiul menajer peturile turtite?

    Apoi mai sunt acele automate de peturi, care iarasi iti preiau doar peturile intacte. Because, again, fuck logic!

    Tind sa cred ca au ajuns doar sa clateasca un pic peturile si sa le umple la loc, din moment ce toata lumea cere peturile sa fie cat mai putin uzate pentru a fi reciclate…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube