Jurnalismul primește o lovitură deloc grea, redacția “Inclusiv” se scindează

Singura dată când am auzit de proiectul jurnalistic Inclusiv a fost când a scris Ovidiu de ei. Acum, la un an după, fondatorii Victor Ilie și Luiza Vasiliu anunță că părăsesc proiectul din motive de coordonator agramat (și Ștefan Mako cam e) și de prea multe servite.

Cifrele lor sunt teribile.

În mai puțin de șase luni de la lansare, am publicat mai bine de 20 de materiale citite de peste 100.000 de ori și am trimis 70 de newslettere citite de peste 45.000 de ori.

Problema lor e a tuturor jurnaliștilor de investigație pe proiecte speciale (care nu fac parte dintr-un trust de presă): sunt prea cu nasul pe sus cu colegii lor și de aia răspândirea materialelor lor e limitată. De aia n-ați auzit de materialele ăstora. De aia n-ați auzit de materialele de la Superscrieri. E greu să ți se răspândească materialele când tu nu vorbești decât despre ce faci tu (am făcut acum un an un video pe tema asta), pentru că ești cel mai bun, și atât.

Altceva amuzant: uitați-vă la redacție. 3/4 sunt atârnători non-jurnaliști. Oameni de valoare, Pojoranu (care acum doi ani dădea în gropi), Pascu (care nu știe să scrie în limba română), și alții. Oameni de bine, specialiști. 100.000 afișări într-un an. Jenant.

În alte știri bune pentru jurnalism, Alex Goagă pleacă de la Wall-street.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

19 comentarii

 1. Ahhhh, fac și eu ca Obae, știrea o aveam de prin noiembrie-decembrie, dar am zis să nu fiu hater, nu fiu hater, nu fiu hater. Că iar zic ăștia că-s hater la hateru pe blog și suntem hateri că suntem uscați, că n-am mâncat suficiente pateuri gratis la conferințele de jurnalism digital.

  Altfel, ăla care mi-a zis mi-a transmis-o în felul următor „băi, ai grijă, sări înainte, că țeapa ăstora te va afecta și pe tine, că și tu ceri donații”.

  Dar eu am zis să nu fiu hater, nu fiu hater, nu fiu hater.

  • dacă tu o aveai din noiembrie, obae o avea din aprilie. că se pricepe.

  • Din membrii fondatori, care au făcut și virtue signaling pe faza asta, de-ăla grav, cât să-ți fie rușine că stai pe internet fără să dai bani la presa adevărată:

   -Cristian China Birta
   -Aurel Mihai Geambașu
   -Cătălin Striblea
   -Dragoș Stanca
   -Claudiu Năsui
   -Mircea Kivu

  • ai folosit membrii corect, spre deosebire de ștefan mako 🙂

   also, să nu uităm că Mircea Kivu lucra la Ipsos Interactive, unde a murit un om.

  • Iar părerea ta despre cine scrie bine și cine nu e trumpată de de părerea lui Constantin Vică. Nu știi cine e Vică (sau Vica, cum e prezentat pe alte site-uri de cultură)?

   „E una dintre cele mai sclipitoare minți ale generației noastre. E lector la Facultatea de Filosofie a Universității București și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.
   A publicat articole de cercetare despre încrederea online, etica motoarelor de căutare, moralitatea sexului cu roboți, evoluția limbajelor de programare, programele libere și proprietatea intelectuală, date (publice) deschise și democrație. E implicat civic și preocupat de felul în care ne petrecem viețile digitale”.

   Constantin Vică a zis că ăia sunt talentați, nu că trebuie să le traduci textele în română ca să ajungă la public. Ca orice fleț al noii generații de profesori universitari, confundă gâdilatul lindicului metaforic cu talentul și scrierea prețioasă cu scrierea.

   Dar chiar și-așa, Vică a zis-o foarte clar în filmul de lansare al proiectului: „Prea multe știri, prea puțin timp ca să mai gândim”.

 2. Oricum 99% din ce avem aici nu e presa ci doar tonomate politice sponsorizate de toate partidele, nu e nici o tragedia daca ar muri de foame cu chiar ar fi o igiena socială extrem de necesară.

  183
 3. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 745
  • Ca idee, analfabeții matematici sunt mai mulți decât ăia ai limbii. Estimarea mea e că sunt 3 din 4.

  • D-aia ti-a dat microsoft “Calculator”, ca sa faci calculele in minte? Mie mi-a dat 50, eu il cred pe “Calculator”, ca a ras de mine de multe ori.

   Comentariu apreciat.301
  • E fain cum internetul da o portavoce tuturor limitaților să se revolte indignați. Să aibă o părere.

   N-o fi jurnaliștii ăia brici, dar parcă ar fi bine să nu își mai dea cu părerea toți nătângii.

   103
  • E unul din articolele alea in care vorbesc blogerii intre ei.

   Comentariu apreciat.840
  • Da, asa e, ei intre ei.

   Cand mai dati din astea, scrieti si cateva chestii despre aia pe care ii perpeliti, sa stim si noi cate ceva. O picanterie, o situatie nasoala, ceva ce au facut de-a lungul timpului…

   140
 4. Băi, totuși, ce e aia „Video Explainer”?

  80
 5. 3000 de abonati la newsletter, 70 de newselettere, citite de 45000 ori. Care e rata de deschidere?

  51
  • Unu din 5 abonați deschide newsletterul. Articolele au cam 5000 de afișări în medie, adică jumătate din cât va avea postarea asta luni dimineață.

 6. am râs cu muci la asta https://i.imgur.com/vB425No

  carla donciu e oare piarista aia infectă de la antene, care apăra jegoșii care luau la pulă mamele celor care nu îl lingeau în cur pe voiculescu?

 7. Din ce ii mai stii/urmaresc pe oameni, si din ce reiese din comentariile Luizei Vasiliu, in mod special, eu inteleg o chestie – fata a vrut sa isi anunte presupusii ei fani, care se asteapta sa fie un procent mare din cei 1700 de donatori, ca nu mai e la Inclusiv, ca e cam de rahat ca ea si iubi nu l-au convins pe Mako ca ei au mai des dreptate, si ca in principiu ea scrie prin alte parti unde ar fi mai TRANSPARENT sa doneze. Si ca il ia si pe iubi, care nu s-a retras din toamna, de cand il bate la cap, ci acum, recent, si ar avea mare nevoie sa anuleze lumea donatia aia recurenta si sa o mute undeva de unde sa primeasca si ea, ca din scris traieste, nu din faima. Pueril.
  Daca dupa iesiri din astea cu insinuari si gelozii, mai vrei reputatie si cariera..hm..

  40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.