Jurnalismul online, meserie pe cale de dispariţie

Money.ro aruncă în RSS un copy/paste de pe moneyexpress.ro. Apăs butonul readability şi mă apuc de citit. După primele 3 paragrafe am rămas cu un gust amar despre jurnalismul de rahat de la noi.

Avem aşa:

 • textul este tradus din The Economist, deci nu e ceva original la care s-a gândit un redactor de la money express. de data asta au citat sursa, deci un punct în plus pentru onestitatea de a recunoaşte că nu se pricep şi nu gândesc, dar vor bani pentru curpapirul pe care îl vând.

 • redactorul, şi folosesc termenul în sensul lui larg, care a tradus materialul nu ştie despre ce e vorba în el. textul abundă de tâmpenii traduse cu curul, nu cu capul, lucru care semnalează că persoana care s-a încumetat să se lupte cu textul nu are habar de internet sau de new media. probabil nici de jurnalism. 

 • redactorul nu are habar de limba engleză şi nici de punerea în context, preferând să traducă textul mot-a-mot. "America Părinţilor Fondatori", you know what I’m saying? YEA, RIGHT!

 • imbecilii de la money express au inclusiv o categorie pe site denumită "Business Insider", şi of course că domnul Insider Business Gogu e autor la ei pe site.

 • pur şi simplu nu poţi citi 90% din textele traduse, pentru că "autorii" lor români sunt niste cretini netalentaţi, conduşi de şefi atât de imbecili încât nu înţeleg că nu are nici un rost să furi articole cu date/nume/termeni care nu înseamnă nimic pentru publicul român. ce pana mea e aia "foxificare"? opreşte-te 10 minute şi fă un pic de research pe tema asta!

 • cine mai e şef pe acolo, aşa de curiozitate, că majoritatea articolelor sunt nesemnate, pentru că şi lor le e ruşine de prostia lor? nimeni nu ştie. ultima oară era Costin Ilie, care descoperea după vreo 3 ani că dacă cauţi pe google "lingău" ajungi pe blogul lui Ciutacu şi care pe voxpublica are la linkedin pus contul de facebook. şi care se plânge că alţii fură. serios. 

Pentru exemplificare, iată şi o poză NSFW cu un jurnalist român de online, lucrând la un articol copiat de pe Business Insider sau din altă parte, articol care n-are nici o relevanţă pentru România în nici un fel, dar pe care el il fură/traduce pentru că are o normă zilnică de articole şi e mai uşor să traducă tâmpenii decât să pună capul la contribuţie şi să cace un articol decent şi util.

jurnalist-roman

Genul ăsta de jurnalişti online preferă să râdă de bloggeri, că ei se chinuie că proştii să fie utili şi originali şi nu îi plăteşte nimeni pentru asta. Şi, ca să încheiem cu o ştire cu adevărat importantă, iată ce declară Sânziana Buruiană despre lucruri cu adevărat importante: nu e o ameninţare. M-am liniştit!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

 1. Aoleu, da cine e nenea ala?

  00
 2. Money Express au o colaborare cu The Economist, articolul nu e ciordit, insa traducerea este sub orice critica.

  00
 3. Cum adica ‘colaborare’ cu The Economist. Pai tu stii ce este The Economist!? Un produs jurnalistic de excelenta, scris cu competenta si profunzime, adresat unui public educat.

  Money express si alte cacaturi economice de la noi sunt niste gramezi de amatori care nu inteleg nimic din fenomenul economic si de business, care scriu/fura pentru niste oameni slab pregatiti. Cine pana mea citeste la noi asemenea situri si reviste? Banuiesc ca corporatistii care freaca duda la servici.

  Nu poate exista ‘colaborare’ in nici un sens intre The Economist si teparii mediocrii de la noi. Sa fim seriosi!

  00
 4. Jurnalismul on-line nu a existat niciodata, si-o stiti prea bine. De-au ajuns scriitorii sa faca descrieri sociale mai bune decat shakalii de presa, mai cititi si voi cate-o carte, ca de ex „Legende Urbane; Saga lui Mathias Coback”, sau „Beduinul Atomic”, Volume cu un puternic impact social, dar ce puteti voi citi, bietii de voi…!!

  00
 5. N-am mai ras de mult aici la tine pe blog dar poza cu jurnalistul roman m-a facut sa rad cu lacrimi.
  Intr-adevar zici ca-i un jurnalist roman, dupa ghetele din picioare si jambiere as zice ce-i vreun jurnalist de la prosport sau gsp :))

  00
 6. Asta chiar e o poya dura!

  00
 7. Dude, chiar asa, sa il vada seful ce face in pauza de masa?

  00
 8. Mda. Nici nu sti sa faci rating tu…pai trebuia intai sa incepi cu comparatia de sani…si abia apoi sa ne explici ca eGZISTA un Ghita ce traduce fix din pix.

  00
 9. Poza cu jurnalistul român în acţiune este puţin blurată şi nu se vede dacă sunt bine puse virgulele…

  00
 10. si totusi facultatile de jurnalism fac inscrieri :O

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube