Jurnal de criză #39

Vești bune: crește consumul casnic, deci oamenii au bani, deci salarii, deci locuri de muncă:

Studiile GfK care monitorizează consumul casnic arată o creștere în valoare cu 2% a coșului de cumpărături pentru produsele FMCG în 2014 față de 2013. Această creștere a avut ca principal pilon de susținere frecvența de cumpărare mai ridicată.

Dar…

Cea mai mare parte a veniturilor înregistrate de români (91,5% – n.r.) este alocată procurării de alimente, întreţinerea locuinţei şi plata taxelor, investiţiile având o pondere de numai 1,1%, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Adică banii se duc mai mult pe mâncare și mai puțin pe altceva, că nu mai sunt bani și de cărți și de teatru, ci doar pentru cartofi și bere la PET.

Dar totuși, de câți bani au nevoie românii pentru a trăi decent?

Peste 50% dintre români consideră că pentru o persoană ar fi suficient un venit lunar de minim 2.000 de lei pentru un trai decent, relevă un studiu IRES.

În acelaşi timp, aproximativ un sfert dintre aceştia (26%) sunt de părere că un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoană să aibă o viaţă decentă.

Două mii de lei nu e mult pentru două persoane, dat fiind că salariul statistic este o mie și ceva de lei. 2.000 pentru o persoană e deja aspirațional și nereal, dat fiind că stăm prost cu educația muncii, cu etica muncii și cu locurile de muncă.

Deși economia crește, investițiile scad, iar numărul locurilor de muncă nu au o traiectorie ascendentă.

Sigur, 1/5 din țară are peste 2.000 lei salariu, dar asta doar în orașele mari sau în cazuri fericite. Restul, trag de bani cât pot:

Potrivit cercetării, un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permite să aibă tot ce îşi doreşte.  Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, 39%, spun că banii pe care îi au abia le ajung de la o lună la alta.

Și totuși, nici un program de administrare a banilor și nici un blog de educație financiară? Nasol.

Și avem vești și mai rele.

La această oră, în România, 90% din popendulație nu poate suporta prețul utilităților

Aproape 3 ani cu un guvern socialist și nici o îmbunătățire a vieții pentru cei mulți.

Links: unu, doi, trei, patru, cinci, șase.

fun-ponta-pensionari

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Dupa ce vor fi platite imprumuturile de mld. aiurea (pt.contribuabili -aiurea) si recuperate macar o parte din hotiile de mld. din perioada 04-12, cred ca pot fi aplicate diverse solutii…

    00
    • Vezi ca dupa toate hotiile si imprumuturile tot ramane un buget cat al cehiei iar firmele lor mai platesc si taxe…so as zice ca e si nepasare un pic. Si protejarea firmelor politicienilor de eventuale mariri de salarii si multe altele. Nu se poate marii salariul maine, pt ca cehii sunt de doua ori mai putini de cat noi…dar si daca am avea un buget de 10 ori mai mare ca ei tot prost ar merge…ca e nepasare+daca prostul suporta mai pune o taxa+ noua oricum ne merge bine=love

      00
  2. minti! decat ponta a marit nivelul de trai salarile pensile si alocatile la copi.

    00
  3. ce ar putea sa „faca”, „scrie”, „zice” un „program de administrare a banilor” sau „un blog de educație financiară” atunci cand „Cea mai mare parte a veniturilor înregistrate de români (91,5% – n.r.) este alocată procurării de alimente, întreţinerea locuinţei şi plata taxelor,”. Pentru a face asta nu-ti trebuie o planificare a banilor ci doar existenta lor in portofel.

    00
    • Era bun sa le zica la aia cu credite in franci ca vor ajunge fara bani de cartofi si bere la PET la prima oscilatie a pietii.

      00
  4. Crezi ca lipsa unor programe de administrare a banilor sau a blogurilor de educatie financiara e problema romanilor care castiga salariul minim pe economie ?

    00
    • sunt problemele* :)

      00
    • Blogurile de educație financiară ar avea un succes răsunător în satele sărace din Moldova sau printre zugravii de pe șantierele din Popești-Leordeni . :mrgreen:

      00
    • Mă uit la calitatea blogurilor generaliste de la noi și ma gândesc… Oare cine ar lua sfaturi ce implică siguranța ta financiară din bloguri.

      00
  5. Dacă cei care câștigă sub 1000 de lei pe luna ar încasa brusc peste 2000 lei, viața lor nu s-ar îmbunătăți brusc. Pentru că mulți dintre aceștia o să arunce cu bani în dreapta și în stânga și după o săptămână iar o să facă foamea. Cunosc câteva cazuri concrete în acest sens. Cu educația financiară e mai greu decât pare. Dacă te-ai învățat de mic să nu ai bani, cu greu te vei învăța să economisești, chiar dacă veniturile tale vor crește. Am un prieten care lucrează în domeniul bancar (deci teoretic ar trebui să știe care-i treaba cu educația financiară) și în maxim 5-10 zile își termină banii încasați din leafă. Dar măcar în zilele alea e cel mai boss, fumează un pachet pe zi, și își cumpără cele mai scumpe căcaturi din supermarket. Apoi face foamea, bineînețeles. Și o duce în stilul ăsta de câțiva ani, nu de o lună-două.

    00
  6. Important nu e cat castigi pe luna ci ceea ce poti cumpara efectiv cu banii respectivi. Nu de alta, dar intr-o perioada erau salarii de milioane. Apoi a venit denominarea si ne-a luat si bucuria de a fi milionari….

    00
  7. E guvernu’ roman socialist precum e si cel chinez. Socialistii adevarati guverneaza in tarile alea misto in care somaju’ este mic, gen SUA sau UK sau DE sau, daca nu ma insel, Olanda si vine din urma, desi multora nu le place si se prezinta multe rahaturi in media romaneasca si nu numai, Grecia.

    00
  8. „un venit de 10.000 este suficient pentru ca o persoană să aibă o viaţă decentă”
    Corect.

    00
    • NOU
      #17

      cred ca unui tanar singur, cu job, iesiri cu baietii, gagici, cate o excursie, un teatru, i-ar fi suficient cam 3000 lei/luna, intr-un oras mare. cand ai familie, cred ca vreo 6000 impreuna e ok, daca ai o rata sub 1000 lei si cheltuieli fixe (intretinere benzina, abonamente, hrana, cheltuieli casnice) pana in 2500 lei. Adica e un minim al decentei. Sa nu fii nevoit sa cumperi chinezarii, chimicale dramatice si sa iei haine „numai” de la second hand.

      00
    • NOU
      #18

      Caz tipc de analizat – in persoana mea

      – 750 lei rata la apartament si vorbim aici despre o camera, nu 2-3 camere unde rata depaseste 1000 lei
      – 400 lei cheltuieli (gaz+curent+internet si cablu TV+abonament mobil, cheltuieli de scara)
      – 130 lei abonament la sala
      – 200 lei combustibil pentru ruta acasa-job – nu includem nimic extra (iesiri de weekend, plecat la parinti etc)
      – 1000 lei cumparaturi- Un cos de cumparaturi saptamanal ajunge la 250 lei*4 saptamani, cuprinde tot ce inseamna alimente pentru o persoana – si nu, nu sunt genul care sa arunce mancarea la gunoi, stiu sa estimez ce si cat consum. Includem aici si produse cosmetice etc
      – 315 lei – Masa de pranz la lucru – 21 de zile lucratoare – 15 lei meniul/zi
      – calculez maxim o iesire pe saptamana – asta inseamna 100 de lei. Ca iesi la o cina si iei un taxi dupa. 100 de lei pentru mine, ca daca mai trebuie sa si faci pe gentelmanu’ 200 de lei se duc lejer. Vrei club in weekend? Dublezi suma!

      Total 3195 de lei si dupa cum ziceam, cu o iesire pe saptamana. Fara investitii in apartament, fara haine, fara concedii si cu masina cu consum mic – 5%
      Aia 3000 de lei de care zici tu, pentru mine nu inseamna decenta, inseamna limita bunului simt.

      00
  9. e o diferenta foarte mare intre statisticile de pe hartie si ceea ce e in piata.
    Diferenta vine din economia neagra (estimata oficial pe la o treime, in realitate cam jumatate daca includem si frigiderele luate pe firma, micile combinatii cu prime neimpozabile de craciun, paste si la ziua de nastere, etc).
    Deci in realitate 2,5/5 au venituri de peste 2000/pers.
    Iar aia cu 90% din popendulatie care nu suporta costurile utilitatilor e aiurea. Nu suporta pentru ca intretinerea le taie din mancare iar romanii cumpara mancare ca si cum in fiecare „maine” ar fi sfarsitul lumii (reminiscenta comunista).
    E vorba de prioritati nu de educatie financiara. Pur si simplu romanul e latin, nu-i place sa chibzuiasca, ii place sa traiasca momentul.

    00
  10. Genul asta de probleme sunt peste tot in „Western World”. Procentual e la fel ca in Romania, 80-90+% din venitul lunar (brut) al unui englez sau irlandez mediu (de exemplu) se duce pe taxe, chirie, rata la masina, utilitati si mancare. Putem pune intrebari de genul „cum era posibil in anii ’50-’60 ca barbatul cu un singur salariu sa tina nevasta acasa cu 2 copii iar acum 2 adulti salariati cu 1 copil sa traiasca la limita” insa cred ca raspunsurile nu sunt deloc facile.

    00
    • Pai tendinta „the rich are getting richer and the poor are getting poorer” e inca valabila. Acum 1% din popendulatia lumii are mai mult bani decat restul de 99% cumulati.

      00
    • sa nu uitam totusi ca ne-am inmultit.. si globalizat.. ce facea inainte un barbat acum poate face o chinezoaica sau un indian, la un sfert de pret.

      00
  11. Cine-ti ia peste 60% din bani sub forma de taxe, impozite, accize, etc?
    Cine-ti ia 1000E ca sa „iti dea voie” sa circuli cu masina ta?

    Hint: nu e nici Zuckerberg, nici Carlos Slim.

    00
    • Da cine merge si spune guvernelor ca daca nu le dau facilitati financiare ei inchid taraba si muta firma in alta tara? Unii ca Zuckerberg sau Carlos Slim. Apoi dupa ce primesc facilitatile revin…si tot asa. De unde vin banii aia? Pai din taxele platite de tine.

      00
  12. Jurnal de groaza atunci.
    Daca toti banii merg pe consum, si presupun ca nu merg pe distractii gen Paulaner sau city break-uri prin Amsterdam si smartwatches ci pe, cum zici si tu, bere la pet si salam victoria, perspectiva e sumbra.

    Nu inseamna ca oamenii „traiesc clipa” si nu economisec, nu economisesc ca nu au de unde. Ciuciu acumulare de capital ciu-ciu crestere.

    Macar se bucura retailerii.

    00
  13. Aproape 3 ani cu un guvern socialist și nici o îmbunătățire a vieții pentru cei mulți.

    Am apreciat gluma.

    00
  14. A mai spus-o si Arhi si vad ca multi in urma unor sondaje raspund la fel: unora li se pare normal si decent 1000 de lei pe luna cand eu la 1000 de lei as muri de foame….asta avand in vedere ca bancile si utilitatile si alte cheltuieli gen motorina + mancare imi depaseste suma de 1000 de lei. Nu stiu cine se descurca normal, cu bani la ciorap cu suma asta.

    multa lume – lume diferita. Eu nu pot trai cu 1000 de lei si cred ca decent e cand sunt doi impreuna cam la 5/6000 de lei pe luna. Altii poate se descurca binisor pe luna. Daca n-am banci numai mici facturi si atat

    00
  15. La banii aia ti-ar dispărea viața socială de la Andos ,mai Vali

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.