Jurnal de criză #38

Noutăți despre economia care duduie și șomajul care scade:

„Mai spun o dată: este timpul să aibă cu­rajul să-şi asume neper­for­manţa, pe bază de judecată profesională co­rectă în care se re­nunţă la iluzia că din­tr-un colateral de 100 la executare se recupe­rea­ză tot 100. Nu are rost să ne lău­dăm cu o solvabili­ta­te ma­re şi să avem bănci cu profit atât timp cât nu re­cunoaştem pro­ble­me­le aşa cum sunt“, spu­ne Nicolae Cinteză, direc­to­rul Direcţiei Supra­veghere din BNR. (sursa)

Grupul austriac Erste, care controlează cea mai mare bancă de pe pia­ţă, a readus Româ­nia pe radarul de risc al investitorilor şi analiştilor după ce a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că BCR va reintra pe pierdere, iar în­tre­gul grup va închide anul cu un re­zul­tat negativ record de până la 1,6 mld. euro. Anunţul Erste contrazice brutal ima­ginea generală a unei economii ieşi­te din criză, care prinde avânt şi tocmai se bucura de o percepţie externă fa­vora­bilă, şi vine să spună că princi­pa­lul creditor din sistem tot nu este pregătit să-şi reia rolul de finanţator, având de suportat alte şi alte costuri cu neperfor­mantele care vor depăşi „considerabil“ rezultatul operaţional pe anul în curs. (sursa)

Deci BNR spune băncilor că ar cam fi cazul să recupereze și să scoată pe piață toate imobilele alea pe care le țin sub preș, că poate mai plătește creditorul rata triplă.

Dar băncile nu prea vor, sperând că totuși, la un moment dat, economia își va reveni miraculos, din aer, fără ca ele să fie nevoite să miște un deget în direcția asta și vor putea vinde proprietățile supraevaluate la prețuri amuzante.

Doar că economia nu își revine, șomajul scăzut raportat săptămâna trecută e rezultatul calculului strâmb al acestuia, autostrăzi nu se fac, locuri de muncă noi doar cu bani de la Guvern (vezi Vodafone și eMAG), și nici alea nu sunt prea multe și nici pentru șomerii fără carte, și așa mai departe.

Ce face Guvernul? Păi, nimic. Doar promite, aburește, promite iar, aburește iar și speră că totul se va rezolva după alegeri, miraculos.

Electorata? Francii elvețieni? Totul e bine:

Cei aproximativ 170.000 de români care au credit în franci elveţieni se uită cu speranţă peste graniţă. Parlamentul de la Budapesta a decis ca împrumuturile să fie rambursate la cursul oficial, nu la cel stabilit de bănci. Românii care s-au împrumutat în anii când francul elveţian era moneda preferată pentru creditele imobiliare speră că modelul maghiar va fi preluat şi în țară. (sursa)

 

 

 

 

 

filme-pulp-5

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

19 comentarii

 1. Vorbeam cu cineva din Ungaria recent care imi povestea cum au scazut facturile la utilitati, guvernul a dat peste mana bancilor ticaloase, si alte mari realizari printre care rescumparari de companii de stat falimentare. Iar eu eram nedumerit de unde au avut bani sa faca asta.

  Raspunsul a venit rapid, tot guvernul a investit masiv si a creat locuri de munca, deci sunt mult mai multi bani la buget.

  Propaganda merge si in tari mai spalate.

  00
  • Realizezi ca nu ne putem compara cu Ungaria?
   Daca ai fost/trecut macar o data pe acolo ai intelege de ce la ei se poate si la noi nu.

   00
  • Nu era o comparatie pozitiva, nu poti pompa la infinit bani si sa-i numesti investitii. La un moment dat va veni scadenta.

   De asta privesc ingrijorat la ce se intampla acolo. Multe din masurile ghiduse si populiste de acolo ar putea ajunge si la noi,deja avem electorata.

   Trebuie sa se uite doar peste gard ai nostri si sa vada o sursa buna de alimentat bugetul, nationalizarea fondurilor de pensii.

   00
  • Si Orban va fi demonizat de Europa de Vest. Noul Horthy…

   00
 2. Cand va dadeau credite nu erau ticăloase bancile nu? Au devenit pe parcurs.

  Voi toti astia cu CHF va meritați soarta. Ati luat o decizie financiară gresita si acum platiti pentru asta. Ca ce chestie sa va ajute statul din taxele mele sau mai rau indirect dintr-o taxa (haircut) pe depozitele mele?

  Ce mie statul imi da banii inapoi daca cumpar pe bursa actiunea greșită si da firma faliment? Ati luat in CHF ca sa faceti bani ca era rata mica. Si piata libera a luat-o in alta directie. Nu banca face cursul international. Puteati sa luati si in yuani, tot problema voastra era.

  00
  • Singura masura corecta ar fi o lege prin care toate comisioanele bancare sa fie introduse in dobanda.

   00
 3. Bancile fac un calcul matematic. Au dat in 2008 un credit si acum au un apartament pe care il pot vinde cu 50000 euro. Daca il vand acum, la un ROBOR de 3% ei pot obtine in 7 ani dobanzi de 11000 de euro. Daca in 7 ani pretul respectivului apartament creste cu 12000 de euro, e mai bine sa-l tina.

  00
  • Logica asta ar merge in cazul terenurilor,
   insa la imobile nu merge pentru ca neintretinute se deterioreaza si le scade valoarea.
   Iar intretinerea costa bani.

   00
 4. Ce zicea Horaţiu, că nu mai scade preţul la imobiliare? 😀

  00
 5. „Sursa” zice de colaterale tu intelegi imobile 🙂 !
  „Deci BNR spune băncilor că ar cam fi cazul să recupereze și să scoată pe piață toate imobilele alea pe care le țin sub preș, că poate mai plătește creditorul rata triplă. ”
  „Sursa” zice de provizionarea corespunzatoare a creditelor neperformante tu intelegi vanzare imobile!

  00
 6. @shase_cg
  1.scuze eu am o problema cu gramatica nu tu;
  2. ai argumente sa sustii ceea ce ai zis?
  PS: Azi am invatat sa scriu corect „cunostinte”

  00
 7. Pierderile sunt la nivelul grupului, deci nu in Romania. Pierderile din Romania sunt relative, ei „vand” creantele pe care le au la sume infime catre una sau mai multe firme la care sunt tot ei actionari, dar au sediul pe undeva departe si nu platesc impozite si taxe, timp in care provizioanele de la BNR sunt deblocate. De ce nu vorbeste nimeni din BNR despre smecheriile pe care le fac bancile pentru a debloca provizioanele?????

  00
 8. E cam groasa situatia pentru pesedisti. Cat incearca ei sa parfumeze cacatul, tot nu le iese… economia tot in carje este, cu toata manipularea lor grosolana. Norocul lor cu o dreapta stupida rau de tot.

  00
 9. E cam groasa pentru pesedisti. Cat incearca ei sa parfumeze rahatul… economia tot in carje e oricat parfum ai pune pe ea. Si toata manipularea grosolana cu cifrele INS. Norocul lor cu o dreapta facuta ferfenita.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.