Jurnal de criză #18

  • Germania ia bani delastat si da laprivati. Ce prosti! Inloc sa angajeze cateva milioane de bugetari in plus, ei taie din cheltuieli ca sa sustina sectorul privat!

  • Cititi paragraful 3. E cea mai buna dovada ca suntem intr-un cacat fara forma si fara fund. Practic, noi n-aveam bani nici sa platim pretul subventionat, si statul ne mai dadea o subventie. Incercaţi sa explicaţi asta romanilor.

  • Veniturile vor scădea. Genii in economie am devenit toti, acum. Cand luam credit pentru plasme si telefoane mobile nu eram.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Germania face ce stie mai bine.

    blitzkrieg

    00
  2. cum asa, astia dau bani privatilor imbuibati, care sug sangele poporului? in loc sa ii dea bugetarilor muncitori si ultracompetenti, care muncesc de le sar capacele? sau saracilor pensionari, care(unii din ei) primesc chiar si 100 de mil./luna(daca au fost magistrati, spre ex.)? mane, astia sunt inapoiati rau, noi suntem stat social, noi ne aparam valorile si nu ne vindem tara:) ar trebui sa marim impozitele la 80 la suta, prea se lafaie chiaburii astia in bani:)

    00
  3. Zoso, din al doilea link, sau ma rog, din articolul respectiv, lipseste un paragraf extrem de important. ceea ce se cheama misleading. fyi, statul roman nu subventioneaza pretul gigacaloriei fiindca 7 milioane de oameni nu isi permit sa il plateasca, ci pentru ca marea majoritate a companiilor care livreaza agent termic au ceea ce se cheama pierderi. parol fratele meu, oi fi tu capitalist,d ar tie iti convine sa platesti 65% risipa?? a mers cat a mers, cand gazul era eftin ca braga, dar s-a supt acum. aia e. elegant ar fi fost sa mentionezi ori tu ori cel cu articolasul in cauza ca statul trebuia sa se ocupe ca aceste companii sa se modernizeze.

    ps: e un subiect actual ca se urmareste privatizarea radet-ului, si ca cei ce vor sa-l cumpere forteaza administratia bucuresteana sa anuleze toate debransarile, si in mod cert sa interzica unele noi. e de dezbatut aici, dar nu ti se pare aiurea ca ei vor sa securizeze incasarile in ciuda calitatii serviciului?

    00
  4. Cumpar masina timpului. Ofer pret maxim: schimbarea istoriei. Iau cu mine inapoi in timp, gratuit, xxx milioane de voluntari care vor sa lupte pentru ca urmasii lor sa nu devina sclavii banilor. Anul, armata si liderul din trecut: ma impusca Mossad-ul daca manac rahat aici. Un singur indiciu:

    Deutschland über alles!

    00
  5. Germania clar are planuri bine definite, si orice ar face gasesc ei o metoda sa iasa din criza cat mai rapid si cat mai usor. :)

    00
  6. Numai în Bucureşti am întâlnit oameni destul de creduli ca să ceară acordul furnizorului să se debranşeze.

    00
  7. Cand cresc mare vreau sa ma fac Germania!

    00
  8. Zoso daca iti mai aduci aminte :

    00
  9. de mentionat si faptul ca au refuzat sa le dea americanilor 1 bulion de euro pe motiv ca acu au bani sa se descurce si singuri.

    00
  10. Masina a fost tot timpul in Romania si le-a luat un an jumate la politisti sa o gaseasca . Sunt foarte meticulosi:D

    00
  11. NOU
    #13

    Eu sunt curios de o treaba, cand nu o sa mai fie bani si punct, deloc deloc deloc.. atunci ce or sa mai faca ? de unde mai taie 25% ? pentru ca momentan gargara se face pe niste bani ce nu exista ! nu sunt la buget, nu sunt in bnr, nu sunt nicaieri !

    00
  12. Amuzant..
    Total Offtopic

    00
  13. Zoso, problemuta cu linkul ala, see below:

    am citit linku’ ala si pe urma m-am dus frumos si pe comentariile alea tara cu tara. Nu stiu cum e la altii, dar tipul ala Mihai Giurgea cre-ca are fie niste iluzii urate de tot, fie e un mincinos de categorie mare avand in vedere ca masurile alea de austeritate de care vorbeste el a propos de UK nu numai ca nu le-a anuntat nici dreaq, dar nici macar nu se vor anunta pana la noul buget de saptamana viitoare de pe 22.

    par egzamplu ca sa va dati si voi seama ca tipul e bou :

    1. da, guvernul condem are planuri in legatura cu imigratia, dar masurile anuntate pana la ora asta au fost strict legate de limitarea imigrantilor din afara UE, adica gigelul a citit prost sau inventeaza kkturi sa bage spaima in uameni.

    2. nu, n-a zis nimeni nimic de trimis emigrantii acasa si nu s-a anuntat nimic pe nicaieri. genul asta de masura trebuie votata in Parlament. Ce s-a spus a fost in legatura cu scurtatul perioadei de tranzit a celor care solicita azil politic, dar asta e alta branza.

    3. da, s-a anuntat ca se va face o crestere controlata a somajului cam pana la un numar de 3 milioane de someri- numarul actual fiind de 2.5 milioane. Adica inca 500 de mii, nu un milion.

    4. n-a zis nimeni nimic (inca) despe reducerea ajutorului social ( JSA) care e oricum foarte redus, indiferent ce cred romanasii e destul de greu sa traiesti din 65 de lire pe saptamana aici. Da, s-a anuntat ca ajutorul de somaj va depinde de „jobseeker’s will to work” ( scuze pt englezisme, dar e 2 noaptea si din cand in cand limba pe care o vorbesti 24/7 are prioritate). Cu alte cuvinte cei care sunt beneficiari de JSA s-ar putea sa se trezeasca obligari sa faca munca voluntara.

    5. Statul nu poate in nici un fel reduce salariile din sectorul privat cum zice boul asta.

    6. Jobcentre are un serviciu care se cheam BOC- better off calculation. Inca nu s-a anuntat nimic despe ideea de a forta somerii sa acepte locuri de munca desi ar castiga mai putin decat din ajutor social ( JSA plus housing benefit, council tax benefit etc).

    7. da, s-a anuntat reducerea unora din beneficiile pentru copii- dar pana acum acestea se refera la familiile middle class, adica la aia care teoretic n-au nevoie de ele. Child tax credits se planuieste sa fie de acum inainte means tested- adica se se dea numai la cei care chiar au nevoie.

    8. Eu stiu ca romanii sunt prosti, dar daca cineva chiar crede ca britii ar suporta genul ala de tratament de la un guvern care e si asa fragil si cu un picior in groapa, apai omul ala e bou si trebuie trimis la abator de urgenta.

    Poate observi ca gigelul ala nu are nici o sursa prezentata, iar eu nu stiu cat e de serios site-ul standard.ro daca foloseste ca sursa un blog wordpress.

    Gigelul ala pur si simplu a pus- ce putin in ce priveste partea cu Marea Britanie- o gramada de zvonuri alarmiste pe care le prezinta ca realitate. Nu stiu daca scopul lui a fost sa-i faca pe romani sa se simta mai bine ca nu e numai in Romania rau, sau el chiar e de felul lui un bou mitoman.

    daca te uiti cu atentie vezi ca standard.ro pare a fi doar o fatada pt blogul numitului Giurgea. Tipul apare a fi un libertarian agresiv de genul alora care ar trebui sa taca dracului din gura dupa recesiunea asta care, daca a dovedit ceva, a dovedit cat e de necesara regularizarea bancara.

    Just saying- si intamplator UK a avut o crestere neta in mai care se anunta a se continua si in iunie.
    Si vrei masuri de austeritate? ia de aici: dublarea venitului neimpozabil. Adicatelea: pana acum primii 5000 de GBP pe care le castigai erau neimpozabili. Guvernul a anuntat ridicarea plafonului de neimpozabilitate la 10.000.

    Cu alte cuvinte masura de austeritate= reducerea impozitului pe venit. Go figure.

    00
  14. De acord, face si Germania niste reduceri bugetare drastice pentru bugetari, ceea ce s-ar putea interpreta ca: „A ok, daca si Germania face, inseamna ca noi n-am gresit cand am facut acelasi lucru!” Intrebare: a indraznit cumva Germania sa se atinga de pensiile celor care au lucrat acum x zeci de ani si care si-au castigat dreptul la un venit relativ stabil dupa ce nu mai pot munci? Cred ca nu! Sigur ca in Romania s-au facut fraude si cu pensiile (oameni iesind la pensie anticipat si continuand sa lucreze la negru, oameni iesind la pensie pe caz de boala dar fiind perfect sanatosi si lucrand in strainatate etc. etc.) Problema e ca nu poti pedepsi absolut pe toata lumea chiar si pensionarii nevinovati, cu adevarat bolnavi, carora si asa nu le mai ajungeau banii de medicamente, in speranta ca vei atinge si adevaratii vinovati.

    00
  15. pb cu paragraful 3:

    Corect.
    Si as vinde, si m-as muta daca nu mi-as putea permite sa achit ceea ce consum, numai ca nu-mi permit sa achit decat costul efectiv al energiei si fo cateva procente de profit calare.
    Combinatiile unor baieti destepti nu le pot achita.

    00
  16. @vlad: Pensia e drept castigat in masura in care e legala. Dar cum o descoperi pe cea ilegala? Atunci cand s-a vrut cercetarea dosarelor de pensionari pe caz de boala, a sarit colegiul medicilor ca nu e constitutional si-au venit si repede cu o hartie de la CC. Tie ce iti spune asta? Se acopera unii pe ceilalti, si daca o institutie din exterior vrea sa intre peste ei, nu e constitutional domne. La bugetari ce sa mai vorbim. Sunt angajati o gramada, pentru ca au vazut ei pe nush ce statistici ca-n strainatate sunt „n” angajati la autoritatea X. Chiar daca la noi asta inseamna sa pui 10 insi in 30 mp si ii pui sa plimbe o hartie de la unu la altul…unu o gandeste, altul o scrie, altul o corecteaza etc. Daca vrei sa ii disponibilizezi, n-ai cum, pentru ca au contracte colective de munca cu zeci de clauze care ii protejeaza. Ca sa nu mai vorbim de legislatia muncii care nu prea a mai fost actualizata. In privat, daca ai varsat cafeaua pe masa sefului, esti concediat. La stat, esti platit oricum, fie ca esti incompetent, prost sau de cele mai multe ori inutil. Deci, cum facem? De pensionar nu ne luam, ca el are dreptul castigat si orice ar fi, tre sa fie platit, de aia care se pensioneaza anticipat sau pe caz de boala nu ne putem atinge, pentru ca nu e constitutional. Pe bugetari n-avem cum sa-i restrangem. Nu e logic atunci de ce se aplica masura de sus pana jos? Altfel n-ai ce sa faci. Nu zic ca avem nush ce guvern competent, poate ca vor creste si impozitele si taxele…aia e pana la urma. Dar asta inseamna criza economica si tot asta inseamna solidaritate. TOTI trebuie sa fim solidari atunci cand e criza, nu sa dea unii faliment ca sa li se plateasca drepturile castigate altora. Si nu, banii pe care ii are nush ce „milionar” acasa nu se pun la socoteala si nu sunt pentru imparteala publica. Ala care a facut bani, nu mai face acum sau poate da chiar faliment, asa plateste pretul crizei si nu venind cu bani de-acasa, pe care i-a muncit si pt care a platit impozitul aferent. Nu e problema lui ca nea zamfir, soferu de la primarie, si-a luat lcd, aer conditionat si masina din germania. Ar trebui sa punem streangul la gatul privatilor, sa platim drepturi castigate. Iar in timpul asta zeci de copii si tineri mor de cancer, leucemie si alte nebunii, pentru ca nu au bani sa ia un tratament care in germania e acoperit integral prin asigurarea de baza de sanatate. Pt tratamentele alea pt care romanii fac teledoane sa stranga sute de mii de euro, nemtii platesc decat o asigurare de sanatate. Asta inseamna stat social, dar aia acolo nu au atatea drepturi castigate, acolo oamenii muncesc, acolo nu se fura…in RO, desi e criza, coada cea mai mare e la pensionari anticipate, si nu la angajari…asta spune multe.

    00
  17. @tav: Ah, ce-mi place mie rationamentul tau din care am retinut o singura concluzie, mai ales ca tu insuti ai scris-o cu litere mari „TOTI trebuie sa fim solidari”. De acord, dar uite ca pentru moment doar bugetarii si pensionarii sunt solidari, si nu sunt solidari pentru ca au vrut ei, ci pentru ca li s-a impus. Ma intreb ce se intampla daca se dadea o lege, si ca niciodata, imediat se emiteau si modalitatile de aplicare, ca sa scada salariul si peste tot in privat, ca doar trebuie sa fim toti solidari, nu? Nu stiu unde lucrezi tu, la stat sau la privat, bag seama ca la privat; ti-ar fi convenit? Daca nu ma insel, Dacia e o firma privata, da (e filiala Renault). Ei, iti aduci tu aminte ce scandal au facut toti lucratorii ca nu li se maresc salariile, si greva si alea alea?!? Ei daca iesea o lege, caci nu-i asa, inca o data, toti trebuie sa fim solidari, nu? care spunea sa se taie la toata lumea, fara discriminare, iti imaginezi un pic ce ar fi iesit? Si in caz ca nu iti era poate clar, bugetari sunt si amaratii de profesori, carora li se atribuisera prin lege niste salarii mai mari la un moment dat, acu 1 an 2, atata ca legea nu s-a aplicat niciodata (ia du-te un pic si lucreaza nitel in invatamant, vezi cum e deja, apoi incearca sa-ti imaginezi cum va fi pe bani si mai putini), sunt mii si mii de bugetari care deja nu aveau salarii mari pe masura muncii lor (desi nu-ti vine a crede, mai exista si bugetari care lucreaza, nu doar aia de pe la ghisee cu care ne luptam zi de zi) dar din nou s-a aplicat aceeasi masura, stupida, nediscriminat. Oricum, iti spun, stai tu linistit, ca nu o sa vezi vreun rezultat imediat, si acolo unde te doare (de exemplu, la ghiseul unde inainte erau 3 care nu se miscau acu o sa fie 1 care poate o sa miste ceva, dar oricum va fi depasit de situatie). Cam asta este, in rest s-auzim numai de bine!

    00
  18. @tav: ah, si hai sa iti mai spun ceva, ce poate nu stiai, ca sa vezi absurditatea sistemului legal. Cunosc pe cineva care e pensionat pe caz de boala, deci anticipat, de ani buni de zile: era cat p-aci sa moara de inima, are tensiune, si ia un pumn de medicamente pe zi, pentru asta. Pentru oricine este clar ca nu are cum sa se vindece, tot ceea ce se poate face este ca sa se previna inrautatirea situatiei (sa nu mai creasca tensiunea etc.) Ei, in toti acesti ani de cand era la pensie, la fiecare 6 luni trebuia sa se prezinte in fata unei comisii medicale, care sa constate ea, ca ah, da! din pacate nu s-a intamplat absolut nici o minune, nu vi s-a refacut inima, deci da, puteti beneficia in continuare de pensia pe caz de boala. Noroc ca intre timp a facut anii dupa care ar fi putut iesi la pensie normal, deci nu o mai bat la cap (bine, nu spun ca in toti acesti ani, pentru ca iesise anticipat, chit ca era pe caz de boala, a avut o pensie mai mica); acuma cu aceste masuri o va avea probabil la fel de mica… Iar in caz in care aveai indoieli sa stii ca de munca se imbolnavise (stress, etc.)

    00
  19. ce prosti e nemtii.

    00
  20. @tav: uite, ai ocazia sa fii solidar:

    00
  21. @vlad: din pct tau de vedere, miile de firme care au dat faliment la inceputul crizei nu au platit? sau celelalte sute care abia se tin pe linia de plutire de cand cu impozitul forfetar? si oamenii care lucrau acolo aveau familii, aveau cheltuieili. La fel si patronii respectivelor firme. Nu ti se pare suficient? Ar mai trebui sa vina si cu bani de-acasa probabil. Asta deranjeaza cel mai tare, faptul ca unii(ca si tine) nu realizeaza ca si cei din privat platesc pretul crizei, si l-au tot platit din 2009. Numai in RO fost vreo 9 cazuri de patroni care s-au sinucis pt ca erau in faliment? Pe aia i-a plans cineva? Dar tu probabil vorbesti de putinele firme, unele care vin din afara, sau cele care au afaceri cu statul, care inca mai merg. Astea sunt exceptii. Majoritatea sunt pe butuci. Persoana din exemplul tau e tot o exceptie, ei isi merita pensia, daca n-ar fi fost bolnava ar fi muncit si ar fi castigat cu siguranta mai mult. Dar ce te faci cu satul in care erau toti orbi? Inainte sa afle presa, aia nu se prezentau din 6 in 6 luni in fata medicului? Dar aia dadeau spaga, asta e diferenta. Aia primeau pensie, si apoi lucrau la negru. In timp ce cunostinta ta depindea de banii aia. Nu pot sa am mila fata de cineva care beneficiaza de o pensie pe blat, si nici fata de medicul care ia spaga ca sa faciliteze chestia asta. Faptul ca e prost platit, nu e o scuza. Daca ar beneficia numai cei care trebuie de banii astia, si cuantumul ar fi mai mare. Spui ca nu e corect sa fie bagati toti in aceeasi oala, da? Bun, atunci nu baga si tu toate societatile comerciale in aceeasi oala. E regretabil ce se intampla, dar e aberant sa pui problema ca numai bugetarii si pensionarii sufera. Si da, iti garantez ca o sa fiu solidar.

    00
  22. @tav: oook, asa e, au platit… dar din ce cauza au ajuns in situatia sa dea faliment?!? Nu numai din cauza crizei, ci si din cauza statului si a aberatiilor de genul urmator: obligatia de a plati TVA din momentul in care se emite factura, si nu in momentul incasarii ei efective, sau returnarea TVA-ului la sfantul asteapta. Deci, iata exemple cum ca vina pentru aceasta situatie o constituie proasta gestiune, ca sa nu spun delapidare, a banului public, ce se intampla in ultimii 20 de ani, indiferent de guvernare. Deci ok, daca tot am distrus sistemul privat, cu tot felul de legi si impozite, unul mai tampit ca altul, care incita patronii sa plateasca la negru ca sa poata supravietui, hai sa taiem (in fine) si la bugetari (dar nediscriminat) si la pensionari, ca ei erau ultimii care nu erau impozitati in nici un fel…
    „Faptul ca medicul e prost platit nu e o scuza” Ok, data viitoare cand te duci sa te operezi la un chirurg prost platit, gandeste-te daca ala se gandeste ce pune pe masa familiei sau unde si cum sa taie. In toata lumea asta, medicii sunt bine platiti. Dar asa e, la noi nu e nevoie sa fie bine platiti. Contam pe solidaritatea ta!…

    00
  23. @vlad: E bine ca ne-am pus de acord asupra aspectului asta. Ai punctat foarte bine, totul se datoreaza guvernarii din ultimii 20 de ani. Problema e-de ce o buna parte a mass-mediei se coalizeaza cu opozitia si incearca sa arunce in carca unui singur partid lucruri pentru care si ei sunt la fel de vinovati? Ti se pare normal ca suntem pusi in situatia sa cautam pe bloguri articole echidistante? In multele dezbateri televizate, ai vazut vreo referire la faptul ca avem o criza mondiala? E corect, proasta gestiune a banului ne-a adus aici, dar nicio guvernare nu s-a descurcat mai bine. Faptul ca suntem pe crestere economica, trasi de UE, si guvernul foloseste banii aia ca sa plateasca salarii si pensii nu inseamna buna gestiune. Pe mine ma deranjeaza ipocrizia-numai guvernul asta a gresit, numai ei sunt incompetenti; pe langa asta, se mai imparte si tara intre privati si bugetari, iar sindicalistii indeamna la revolutie. Am spus clar ca si pe mine ma deranjeaza ce se spune in sistemul medical; pe langa asta, si in invatamant lucrurile ar trebui sa mearga mai bine; si la pensii; sunt de acord. Dar astea nu-s de ieri de azi. Acum ne-a lovit criza si ne arata cat de mici suntem. Si n-o sa ne scoata micul titulescu din belea, nici n-o vrea, el vrea doar sa isi asigure votanti la urmatoarele algeri-asta ii face sa actioneze, nu ce te deranjeaza pe tine sau pe mine. Si pana la urma n-ar fi o problema sa mai creasca impozitul putin, sau chiar tva-ul(desi sunt convins ca observi ca peste tot in afara se procedeaza invers). Dar intr-un fel sau altul trebuie sa se termine si cu furtisagurile facute de ANUMITI bugetari sau pensionari. Si cu cele ale marilor smecheri din privat. Am avut o problema de sanatate si stiu ce inseamna sa umbli pe la medic. Intr-un fel, ii datorez viata medicului cu care am avut de-a face. Si vreau sa fie bine platit. Dar si la medici putem aduce in discutie cazurile celor tineri, care nu baga niciun batran in seama daca nu scoate 50 ron. De aia ce mai zici? Si astia sunt tineri, stiau ce ii asteapta cand s-au dus la admitere la medicina. In fine, putem sa vorbim toata noaptea(ceea ce nu mi-ar displacea), dar oricum nu suntem bagati in seama si altii hotarasc. E un guvern incompetent, dar nu mai putin incompetent decat cele anterioare. Se puteau crea locuri de munca, se puteau face programe pentru educatie, dar nu numai in astia 5 ani care-au trecut, ci din 90 pana acum. Poate atunci nu mai aveam atatia oameni care sa astepte de la stat. Dar nu asta a fost interesul. Pentru ca nu stiu daca ai observat, dar la alegeri cei care depind direct de stat se calca in picioare. Ei primesc asa-zisele pomeni electorale. Si toate partidele au tot interesul sa mentina sistemul asta, pentru ca functioneaza. Simt o mica ironie in incheierea ta, poate mi se pare; daca asa e cazul, te inteleg intr-un fel-nu ma cunosti si in comentarii, oricine poa sa spuna orice. Dar crede-ma nu ma intereseaza catusi de putin politica si as vrea sa traim intr-o tara in care fiecare om sa traiasca decent. Din acelasi motiv mai uit si eu c-un ochi catre germania, ca si zoso si ca si multi altii.

    00
  24. @tav: Nu te intereseaza politica, dar sunt multe accente politice in argumentatia ta (faptul ca acest guvern nu e mai putin competent ca altele, eu cred ca e), sau faptul ca daca acest guvern nu poate face nimic, atunci nici altii nu ar fi putut. „In invatamant lucrurile ar trebui sa mearga mai bine” spui. Cu toate „reformele” de pana acum, cu toate bramburelile fiecarui ministru al educatiei de pana acum?!? No comment. Si apropo de alegeri: am observat ca in ultimii ani, alegerile nu se mai desfasoara fara pomeni, e drept (ceea ce nu se intampla dupa revolutie, cand oamenii votau din convingere). Te-ai gandit cumva ca oamenii se inghesuie la pomeni pur si simplu din saracie, de foame? Da stiu, sunt oameni care nu cred asta, dar e de ajuns sa vezi orice ocazie cand se da ceva de mancare gratis, oamenii se calca pur si simplu in picioare… Am fost putin ironic in incheierea mea, e drept, si urma sa-mi cer scuze, dar cand spui: „Si pana la urma n-ar fi o problema sa mai creasca impozitul putin, sau chiar tva-ul” iti mai urez o data sa fii solidar, asta daca-ti mai ramane ceva dupa ce platesti impozitele marite si TVA-ul marit (mai mult ca sigur ca va creste, doar e unul din cele mai mici din Europa). Noapte buna (as mai sta la discutii, dar cred ca vom continua sa discutam in contradictoriu).

    00
  25. @vlad: „Te-ai gandit cumva ca oamenii se inghesuie la pomeni pur si simplu din saracie, de foame?”

    Nu, nene, se inghesuie pentru ca gandesc ca niste milogi. „Sa se dea” era vorba favorita in comunism. Nu ne-am schimbat in 20 de ani, nu a fost destul. Mai e nevoie de inca atat, Brucan a gresit. Daca faci foamea in Romania de astazi, fiind sanatos si bun de munca, inseamna ca ai mentalitatea de milog. Si asa o sa mori.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube