Jonestown, 18 noiembrie 1978

(pentru că nu am fost acolo în 1978, sunt nevoit să iau cu copy/paste)

Poate nu știți de incidentul din Jonestown, de povestea din Jonestown.
M-a urmărit zile întregi, cel mai real film de groază pe care l-am văzut în viața mea. M-a speriat, mă sperie. Mă sperie faptul că există acest tip de oameni. (nu mă sperie boxerii din Lidl cum mă sperie oamenii de tipul acesta). Îi știți sigur, sunt de tipul celor care spun că se bagă cipuri în vaccin.

Am avut – chiar foarte aproape de mine – oameni de acest fel. Oameni cărora familia, prietenii, colegii le spuneau că greșesc, că fac greșeli. Oameni care nu înțeleg, care nu voiau să înțeleagă chestii. Și nu e vorba de vaccin (nu mi-am exprimat opinia pe internet despre vaccin, pentru că nu sunt epidemiolog). Oameni „pierduți”, pe care nu îi poți ajuta, nu le poți expune alte opinii și fapte pentru că sunt atât de convinși că ceea ce fac ei e bine. Nu trebuie să faci cum zic eu, măcar ia în calcul ce zic, judecă și cu exemplele de la mine!

Unul dintre aceștia, să citez un comentariu de ieri, miroase florile de la rădăcină, îmbrăcat în pardesiu de scânduri. Dacă ar fi ascultat măcar 10% din ce îi spuneam toți, poate azi era viu.
Alții sunt „pierduți”, și nu am ce să le fac, mă doare sufletul pentru ei că nu am ce să le fac, cum să-i ajut. Știu că se duc la vale, îi văd că se duc la vale, nu am cum să-i ajut pentru că ei nu vor.

Jonestown, 18 noiembrie 1978.
TREBUIE să aflăm despre chestia asta, să știm.

 

Conducătorul Templului Popoarelor, Jim Jones, la 18 noiembrie 1978, a îndemnat sute dintre adepții săi să comită o sinucidere în masă, în comuna lor agricolă dintr-o regiune de lângă nord-vestul Guyanei. Acei câțiva membri care au refuzat să mănânce din fructele otrăvite cu cianură menite să producă sinuciderea în masă, au fost forțați să o facă fie prin amenințări cu arma sau prin faptul că au fost împușcați atunci când au vrut să fugă. Numărul victimelor a fost de 913, printre care se numărau și 276 de copii.

Jim Jones era un carismatic enoriaș care a fondat „Templul Popoarelor”, o sectă creștină, din anii 1950, în Indianapolis. El propovăduia împotriva rasismului, și ideile sale au atras majoritatea cetățenilor afro-americani. În anul 1965, el a mutat grupul în nordul Californiei, stabilindu-l în Ukiah și după 1971 în San Francisco. În anii ’70, biserica sa a fost acuzată de presă de fraudă financiară, abuz pshihic asupra membrilor și violență asupra copiilor. Ca răspuns pentru critica adusă, Jones și-a condus câteva sute de adepți în nordul Americii de Sud în 1977 și a fondat o regiune agricolă utopică pe care a numit-o Jonestown, și care se afla în jungla Guyanei.

Un an mai târziu, un grup de foști adepți l-au convins pe congresmanul Leo Ryan, un democrat din California, să călătorească în Jonestown și să investigheze comuna. La data de 17 noiembrie 1978, Ryan a ajuns în Jonestown, împreună cu un grup de jurnaliști și alți observatori. La început, vizita a decurs bine, dar a doua zi, pe când grupul lui Ryan se pregatea să plece, câțiva membri ai Templului Păcii le-au cerut membrilor grupului de observatori să îi ajute să părăsească Guyana. Jones s-a simțit în primejdie datorită cererilor membrilor Templului și unul dintre locotenenții lui Jones l-a atacat pe Ryan cu un cuțit. Ryan a scăpat nevătămat în urma incidentului, dar Jones a ordonat adepților săi să îi urmărească și să-i omoare pe Ryan și pe jurnaliști pe aerodrom, chiar în momentul în care aceștia se pregateau să plece. Congresman-ul și alți patru membri au fost uciși în timp ce încercau să se urce la bordul avionului.

În Jonestown, Jones și-a îndemnat adepții la o sinucidere în masă spre a purifica orașul. Odată cu propovăduirea lui Jones a „frumuseții morții”, sute au băut o cianură letală amestecată în băuturi Flavor Aid. Cei care au încercat să scape au fost urmăriți și împușcați de locotenenții lui Jones.
Jones a murit din cauza unei răni provocate de un glonț în cap, pe care și-l trăsese probabil singur.
Trupele Guyanei, alertate de un adept care scăpase, au ajuns în Jonestown în aceeași zi. Numai o duzină de adepți au supraviețuit, ei ascunzându-se în junglă. Majoritatea celor 913 morți stăteau întinși unul lângă celălalt în aceeași poziție în care Jones le propovăduise pentru ultima dată.

https://youtu.be/VWqACvTknls

 

 

Nu e singurul caz mediatizat, mai e (cel puțin) și Waco.

Germania 1939 ar putea fi un alt caz?

bibliografie locală, 17 Noiembrie 2021:  ÎPS Teodosie șochează din nou: „În Altar nu sunt microbi, au constatat specialiștii de la NASA. Dacă mă împărtăşesc în fiecare zi, nu mă pot infecta”

link2 (google)


later edit: Adevăratul film de groază a început pentru mine din momentul în care oamenilor li s-a interzis să părăsească zona. M-am întors imediat în timp, în România lui Ceaușescu, mintea mea a început să lucreze cu exemple reale.
Pierderea libertății este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui om.
Imaginați-vă că trăiți într-o comunitate de orbi, unde voi începeți să vedeți cu un singur ochi. Și nu poți părăsi comunitatea, pentru că orbul-șef nu vrea el să pleci de acolo… Dacă asta nu e film de groază, atunci nu știu ce e.

later edit2: „Eppur si muove”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

 1. Cand vine vorba despre orice subiect oamenii tind sa creada informatia pe care o aud prima oara despre acel subiect. Daca aud aceeasi informatie a-2-a oara deja pentru multi devine FAPT .Cred ca ne poate lamuri mai bine Razvan Coloja.

  00
  • Lipsă de gândire critică. De la o vârstă ar trebui să ne dăm seama că tot ceea ce știm/credem e produsul mediului în care trăim și nimic nu e bătut în cuie, iar ideile sunt periculoase, odata ce se înfig în tărtăcuță, cu greu le poți dezrădăcina.

   00
  • nu-i adevarat!

   00
  • De accord cu Marian.
   Cand esti intr-un mediu informatic controlat (fortat ca in comunism/fascism sau voluntar cand iti iei informatiile doar dintr-un loc), daca stai un pic sa gandesti, incepi sa obervi cand apar neconcordante logice.

   00
  • NOU
   #5

   @Marian. până acum câțiva ani, singurul consens pe care.l găseai pe wikipedia era vis.a.vis de complexitatea extremă a teoriilor privind evoluția climei și recomandarea de a interpreta orice modelare cu maximă circumspecție. astăzi? „Nearly all climate scientists support the consensus on anthropogenic climate change, and the remaining 2% of contrarian studies either cannot be replicated or contain errors. A 2019 study found scientific consensus to be at 100%”. eu unul habar n.am cum stau lucrurile, dar în general găsesc unanimitățile suspecte în cel mai înalt grad, chiar dacă admit că teoriile din spatele lor pot fi uneori corecte. gândire critică? ha-ha. se pare că sfârșitul copilăriei nu este nici măcar in sight.

   00
  • @Valentin P
   „în general găsesc unanimitățile suspecte în cel mai înalt grad, ”
   Nu intotdeauna unanimitatea e problematica. Depinde de context.
   Asta e problema in viata de multe ori : algoritmul ce-l folosesti depinde de context.

   De exemplu daca la inceput centura de siguranta nu era considorata importanta, acum toti specialistii in unanimitate o recomanda.

   00
  • NOU
   #7

   @me. exemplul tău e bun. suntem niște maimuțe suficient de bine echipate să citim și interpretăm corect realitatea cea mai imediată – însă cum mergem puțin mai departe, simțurile (common sense included) devin mai degrabă înșelătoare. putem decide pentru noi, foarte probabil corect, că centura funcționează sau că fumatul nu prea ajută. dar nu putem stabili cât de periculos este sars-cov-2. avem nevoie de cineva să ne livreze teorii și noi trebuie să ne hotărâm dacă avem sau nu încredere în „furnizor”. specificul acestei perioade, late-stage capitalism, este că suspectăm pe toată lumea că vrea să ne păcălească, că are o agendă ascunsă, că suntem singuri într.o lume mai degrabă ostilă. asta este. cui nu.i place, jump in the lake. ha-ha.

   00
 2. Ma doare sufletul pentru copii. Adulți…ajuta la perpetuarea legilor lui Darwin.

  00
  • te contrazici singur. nu poti fi nepasator la soarta unor adulti dar sa ti se rupa sufletul de copiii lor. cel putin nu in conditiile in care nepasarea este generata de „perpetuarea legilor lui darwin”.

   00
  • @thebblack

   Uite ca pot. De ce ?

   – copii nu au discernamant si sunt obligati sa raspunda parintilor lor . ( unii inca cred in Mos craciun )
   – adultii pe de alta parte, au discernamant, educatie si drept de vot. In cazul in care te sinucizi cu gandul la ” curatarea zonei” esti idiot. Si in natura, idiotii mor primii.

   De ce sa imi pese de idioti care ti-ar taia capul in cazul in care nu esti de accord cu zeul lor ?

   Pff….cel putin nu se mai perpetueaza.

   00
  • Pai copiii din jonestown erau ai adultilor din jonestown.

   Adica adultii aia idioti se perpetuasera deja. Copiii aia erau rezultatul material al perpetuarii idiotilor. Sanse practice sa iasa altceva din copii nu prea erau.

   Putem intra intr-o discutie mai complexa despre educatia copiiilor si efectele mediului socio-economic in care aceasta se desfasoara daca vrei, dar in final ‘educatia’ lucreaza cu materialul clientului. Parinti idioti =>(de obicei) copii idioti -> adulti idioti.

   00
 3. Apropo de groaza. Sa va uitati la filmul asta :
  https://m.imdb.com/title/tt15529566/

  00
 4. @Cristici – vezi ca la Waco au comis-o si federalii ;-).

  https://www.britannica.com/event/Waco-siege

  00
 5. Poate sunt in Rai si rad de noi acum. :D

  00
 6. si asa a aparut o formatie care se cheama The Brian Jonestown Massacre

  00
 7. Istoria e plina de asa ceva, de la apostolii care plecau sa crestineze barbari si mureau in cele mai graznice moduri pana la aia care s-au dus de buna voie sa lupte pentru ISIS in numele eliberarii de opresiunile capitalismului.

  Unii nebuni pacalesc pe altii saraci cu duhul sau rupti de realitate.

  In rest ramane valabil chestia cu bine cu de-a forta nu se poate.

  00
 8. Caută-i și pe ăia din Wako,Texas pentru o poveste similară.

  00
 9. Mie mi se pare ca sunt în parte bolnavi psihic, în parte prosti, da prosti din aia ce se apropie de retard deci.. Bolnavi psihic.
  Ultima înregistrare audio bănuiesc ca ai auzit-o, nu? Când încep copiii sa plângă că le băgau părinții otravă pe gât și la final… A fost liniște. Nici un om sănătos la cap nu ar face ever asa ceva. EVER! Dar la americani e la ordinea zilei asta cu secte, psihopați, dereglati, crime peste crime peste crime absolut horror încă din anii 1900 toamna. Noroc ca sunt mulți…

  00
  • Daca luam in calcul cine a ajuns in State, cu ce fel de oameni s-a facut colonizarea Statelor Unite… cine dracu’ pleca complet in necunoscut, in Lumea Noua, din ce fel de aluat trebuia/trebuie sa fii facut? Pe langa cei plecati pentru ca la ei in tara se murea de foame la propriu (irlandezi, italieni), ce alt „aport genetic” au avut la inceput? Cumva, e normal sa fie mult mai multi dementi la ei, procentual, fata de Europa.

   Din toata povestea asta, ma enerveaza ca nu mai poti zambi unui copil in parc, ca automat esti „pedofil”. Era plin de „pedofili” cand eram mic, rugau mamele pe toti „pedofilii” pensionari din bloc, care stateau in parc, sa stea cu ochii pe noi. Rahat.

   00
  • numai prostii spui, bai, cristici. am impresia ca ai scris mai mult la viata ta decat ai citit. de mayflower ai auzit? ia-o de acolo si vezi cine sunt cei care au colonizat lumea noua si nu mai bate campii cu bolnavi psihic si alte balarii.

   00
  • Gamblin, ala a fost un vapor care a adus cateva sute de englezi pe la 1600.
   Cristici vb de imigratia masiva de la sfârșitul anilor 1880, începutul secolului trecut cand zilnic ajungeau vapoare din țările sărace europene.

   00
  • @cristici

   Ai sunat fix ca unul care cunoaște america doar din filme, știri și în general de la televizor, care n-are nici un incentive să generalizeze extremele, nu?

   Dacă vrei să știi (în mică mică parte, dar măcar mai aproape de adevăr) cine a colonizat america, îți recomand filmul How the west was won (1962), e tot film.

   00
  • Ovidiu

   „Daca luam in calcul cine a ajuns in State, cu ce fel de oameni s-a facut colonizarea Statelor Unite…”

   am zis sa inceapa de acolo, fiindca vorbea despre colonizare. el crede ca colonizarea s-a facut cu irlandezii morti de foame, dementii etc. bun, sa lasam colonizarea care nu s-a facut cu dementi sau cu saraci morti de foame.

   irlandezii morti de foame si italienii despre care vorbeste el, dar si evreii din europa, au emigrat in america in perioada 1880-1920 cand calatoriile erau foarte sigure iar america nu era ‘in necunoscut’ etc. nu trebuia sa fii psihopat sa calatoresti cu vaporul intr-o tara straina mai mult decat trebuie sa fii acum, adica deloc. bolnavii, criminalii, cei care nu treceau testele de inteligenta etc. erau trimisi inapoi de unde au venit (pe cheltuiala companiei navale care i-a adus). cum ziceam, bate campii.

   00
  • @Cristici: italienii si irlandezi au cam fost la coada celor care au colonizat USA. Asta nu inseamna ca importanta/contributia lor la civilizatia si cultura americana este minora, din contra. Ce ar fi fost Holywood-ul (ca tot iti plac filmele) fara personaje cliseu precum mafiotul sicilian si politistul (corupt-ibil) irlandez din NY sau Boston?

   00
  • NOU
   #29

   @Cristici: boss cu riscul de a parea redundant, confunzi America cu Australia. Cel putin asa am eu impresia. Cauta „Mayflower” pah net, ca sa vezi cine au inceput sa colonizeze America prin secoulul XVI. Daca vorbim de SUA. Si mai cauta si New Amsterdam.
   Ritalii si Paddy au inceput sa apara prin america incapand cu secolul XIX (daca tot iti place netul, cauta „Potato crisis”).

   00
  • America si Australia au fost cam la fel.
   Eu vorbeam de perioada „Gold Rush”, sau când s-a trasat Oregon Trail.
   E putin probabil sa ai toate tiglele pe casă pentru a traversa oceanul, sa ajungi complet in necunoscut pentru a căuta aur cu gandul ca te vei îmbogăți. Cred ca e acelasi tip de oameni care azi fac scandal ca de ce nu au voie sa intre la păcanele nevaccinati. :)

   00
  • 320 de milioane de americani au apărut toți din prima corabie de genii care a ajuns acolo.
   Genii toți, din corabia aia, care au facut singuri ca Statele Unite să ajungă unde e acum.

   00
 10. 8 miliarde ! – are balta peste !

  00
 11. A fost și în Japonia ceva asemănător sau îmi șoptesc neuronii prostii?

  00
 12. Pai nu asta sta la baza oricarei religii ? Brainwash, obey your master, fa ce spune cel care are privilegiul de a discuta cu zeii si o sa traiesti bine „dincolo”. Si treaba le merge bine de mii de ani, 90% dintre oameni nu vor nu pot nu stiu sa-si ia destinul in maini si accepta sa ia altcineva deciziile in locul lor.

  00
  • pai nu e nici foarte greu cand de la parinti la profesori la politicienti si mass media sunt asaltati cu ‘maici tereze’ numa bune de dat speranta falsa omului care nu stie prea multe

   00
  • In principiu baza religiei proaste si a persuasiunii, gen marketing, isterii politice, si alte isterii.

   00
  • NOU
   #40

   @Nicu „90% dintre oameni nu vor nu pot nu stiu sa-si ia destinul in maini si accepta sa ia altcineva deciziile in locul lor.” Se poate aplica in orice domeniu pentru că oamenii nu vor să își asume anumite responsabilități. E mai ușor să găsești un vinovat decât o soluție.

   00
  • „Free will” – cea mai mare minciuna a secolului 21 sau o fi a secolului 1 pana la 21? hmmm ….

   00
 13. Vezi si rebeliunea din Munster, cand au ocupat un oras intreg
  https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnster_rebellion

  Podcastul Hardcore History al lui Dan Carlin are un episod f bun pe tema asta

  00
 14. Mie-mi plac foarte mult boxerii din lidl. Am vreo 10 perechi.

  00
 15. mie mi se pare simpatic Saruman de la Constanta.

  00
 16. E vreun film legat de acest subiect? La Waco nu cred ca a fost chiar la fel. Aia se puiau necontrolat, erau spalati pe creieri, dar nu s-ar fi omorat.
  Sa nu uitam si de secta lui Charles Manson

  00
 17. Pentru cei interesati, o carte foarte buna pe acest subiect. Secta sinucigasa, scrisa de 2 ziaristi de la San Francisco Chronicles. Tradusa si aparuta in Romania in 1981 la editura Politica.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube