De ce iubesc Brașovul #741

Vorbit cu omul cu nacela ieri să vină azi, a venit azi la ora stabilită, pe ceas, a stat cât trebuia, a vrut banii stabiliți la telefon. Nu comentat nimic, nu „șefu, dar o cafea”, nu plânsete că a trebuit să facă manevre. Că n-am montat doar niște țepi de păsări, ci am și vopsit lemnul de pe margine, că era decojit.

Cum ar zice un tătar, Ardealul e altceva. Mulțumesc cititorului care mi l-a recomandat pe om.


Mă duc să iau copilul și să-l duc la meditații. 16 minute pe ceas. Cu mers la școală, găsit parcare, așteptat după el, mers două cartiere mai încolo, stat la giratorii. Timp câștigat, peste tot timp câștigat. Pentru somn, pentru stat cu familia, pentru orice altceva în loc să stau în trafic.

Dacă nu plec din oraș, un plin de benzină mă ține mai bine de o lună. Bani câștigați.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Nu mai spune si la altii, ca deja a inceput orasul sa se umple de nou-veniti.

    Nu e chiar lux Brasovul, dar fata de alte orase, in special cele medii din est sau sudul Romaniei, e parfum.

    00
  2. bravo, te-ai miscat cu talent, celeritate si fara bagabonteala. urmaresc daca povestea se transforma in saga sau nu :)

    o intrebare? unde-i @Cristici, cine i-a pus tepi pe blog, ca e restant cu o poveste („Doua luni in Stanbulul anilor 90”)? in perioada asta mi-ar fi placut niste articole referitoare la razboi si crize adiacente (refugiati, pasapoarte, benzina, ulei etc) din partea lui pt ca sigur are o abordare personala.
    am si o intrebare punctuala pt el, cu o rugaminte de opinie re educatie IT-RO (cu focus pe practica vs terorie): de ce un absolvent roman de liceu de Electronica din Italia nu a putut face fata Facultatii de Electronica din Romania si daca el ar fi putut termina in Italia la o astfel de facultate? – v aici: https://zoso.ro/degeaba-vina-copii-invata/#comment-1759668
    omul spune ca in Romania i-au cerut integrale/chestii abstracte, in Italia (in liceu, vocational/profesional?!) nu, caci era focus pe practica. tks

    00
    • termini liceul – esti tehnician, operezi pe ce au creat inginerii.
      termini facultatea – esti inginer, creezi ceva pe care opereaza tehnicienii. pt asta ai nevoie de mai mult decat practica pe ceva existent.

      00
    • Aici mi-ai ridicat putin mingea la fileu: in organizatia in care lucrez(firma americana de healthcare, R&D, sedii prin Europa) , in ultimii ani se apeleaza in mod frecvent, la consultanti, sa raspunda de anumite proiecte, sa absoarba un nivel de munca superior, etc.
      Din motive de cost, si motive politice (a se citi niste directori cu afiliatii peninsulare), in ultimul timp avem multe consultante din Italia, dar nu orice, ci chiar doctorande in chimie organica, industria farmaceutica, studii peste studii, insa punctul comun al tuturor este zona din care provin: Catania, Bari, Napoli, adica sudul frumos, sarac si infractional. Acum sa nu iti inchipui, avand in vedere ca stau cate 6-8 luni/misiune, si lucreaza de acasa, ca li se incredinteaza nu stiu ce studii de stabilitate, din contra, fac mult change control, project management-in general birocratie farmaceutica, insa eu nu prea intelegeam cum cineva cu doctorat ajunge sa accepte asemenea joburi. Ei bine, pentru ca tot am fost curios, si le mai incredintez niste misiuni punctuale, vorbim zilnic, sa nu uit putinul de italiana, aflu ca studiile in sudul Italiei sunt mult mai lejere decat in nord, adica pe romaneste, trebuie sa fii prezent sa faci un minim efort, apoi ele prefera sa lucreze cate 8 luni, mai stau 3 luni in somaj la soare si mancare buna, chirii ieftine, mai accepta o misiune, deci poate respectivul absolvent de liceu in Italia, fie provenea pe filiera unei scoli destul de lejere, fie era o scoala bazata doar pe practica, iar matematicile superioare si fizica de la facultate din Romania l-au doborat.

      00
    • Și eu simt lipsa lui cristici, fluture ( care scrie f. rar și pare plictisit) și chiar eftimie. Ce se întâmplă??

      00
    • la cristici, vreo legatura cu https://zoso.ro/26-ianuarie-aniversara/#comment-1739776 ?

      cu eftimie, probabil ca si-a dat seama ca publicul de aici e prea sexo-marixisto-globalist-progresist-ateu si s-a retras la manastire. sau ca si-a dat seama ca nu e suficient sa scrie 10 ziduri de text cu fortari si gimnastica logica, habar n-am.

      00
    • @perkele
      La 2-3 zile dupa ultimul copy-paste al lui Cristici a avut Zoso (cred, poate era guest post) un articol in care infiera articolele copiate. Ar fi si culmea sa apara din nou plagiatorul sef al blogului.

      00
    • Gând la gând cu Cristici. Am crezut că a murit sau nu mai scrie pe acest blog, chiar am căutat ieri pe internet:))
      În fine, citeam ce scrie, dar partea cea mai bună era secțiunea de comentarii.
      Serios, sper că e bine sau s-a săturat să mai stea cu mama lui, zicea că are 6 mp camera lui. Poate e ocupat cu mutarea și să își găsească prima iubită din viața lui.

      00
    • Mie-mi lipsește Cristici. Nu prea am înțeles de unde l-ați scos de hoț și plagiator (pusul de poze vechi, poze texte vechi, capturi din filme si alte asemenea? Ce fel de analfabetism/hatereală poate conduce la asemenea etichetări?) – poate n-am citit eu chiar tot? Se poate, dar TOT ce am citit (dintre cele atacate in maniera asta) a fost nu doar ok, ci a fost chiar frumos, adesea a fost chiar SUPER.

      Cristici, nu fi mămăligă – dacă ai de povestit, nu te împiedica de criticile mofturoșilor ăstora. Părerea mea este că poți ignora/depăși.

      00
    • Alexandra, de ce ai atitudinea de labar in maiou patat de bere si mustar!?

      Te legi de camera omului, de prietena lui, de mama lui…

      Acum sa-ti luam si noi pisica la… ?

      00
  3. Totusi…..Daca aduni zonele ok din Bucuresti, depasesti de 3 ori populatia Brasovului, Exp de zone ok: Tineretului, Titan-IOR, Herastrau…..(putem comenta care sunt ok sau nu, avantaje, dezavantaje…..), dar e alta discutie.

    De exemplu Tineretului: ai 3 sau 4 parcuri : tineretului, carol, parcul copilului, oraselul copiilor, delta vacaresti, foarte aproape unul de celalalt, despartite cel mult de o strada. Centrul vechi e aproape, metroul la fel….poti ajunge in orice punct de interes fara nevoie de masina.

    Acum daca e sa compari centrul Brasovul cu Militari, Panetlimon, Berceni, Popesti, ….. va inteleg excitarea.

    00
    • Poti sa traiesti doar in acel cartier Tineretului, te invarti doar acolo si traficul din celelalte zone nu te afecteaza si gazele lui de esapament?
      In plus pe langa Bucuresti gasesti muntii de gunoaie, nu aia cu paduri/stanca si zapada cum sunt cei din jurul Brasovuluii.

      00
    • Ramai tu in zonele alea ok si cu tot cu populatia aia de 3 ori mai mare (ba chiar aud ca si castiga mult mai bine, cel putin in medie).
      Aici inveti ca mai mult nu e intotdeauna mai bine. Si poate ca „just in time” sau toate la timpul lor face mai mult decat un „da sefu, cum sa nu”.

      00
    • parca Brasovul era cel mai poluat oras din tara. s-a schimbat ceva intre timp?

      00
    • @ionut, in continuare este asa , si e speranta de mai bine, se umple orasul de tdi si alte minuni fumegatoare cu numere de bz, ph, bc, vl, etc, praful se aduna la borduri, favele se construiesc in continuare…

      00
  4. Dar parca ceva … lipseste…. :D

    00
  5. Am fost azi, pe jos, intre APB service si un magazin de schiuri second, 2km mai incolo. Fratica, ce peisaj apocaliptic e prin multe zone din Bucuresti…praf, terenuri pe care nu-i nimic sau, mai rau, sunt ruine, cladiri derapanate, case vechi urate sau noi facute cu prost gust, garduri care stau sa pice, praf, masini parcate pe tot trotuarul, masini care gonesc pe stradute cu 70 la ora, praf, tiga…pardon, oameni sarmani, betivi, mult praf, poluare, fiare ruginite, magazine si chioscuri ca in Africa si foarte mult praf. Seamana cu ce mai vad pe filmuletele de zilele astea cu bombardamentele rusesti, doar ca in loc de negru (de la fum) e mult, mult gri. Bai, calitatea vietii in Bucuresti, mai ales daca ai si treaba prin el zi de zi, e undeva sub zero cu mult.

    00
  6. Gata m-ai convins, ma mut la brasov

    00
  7. Dar daca copilul nu are nevoie de meditatii sa vezi atunci bani si timp castigati 😀

    00
    • Cred ca se noi romanii intelegem gresit ideea de meditatii. Meditatii faci si daca vrei sa ajuti copilul in domeniul ala sa faca mai mult decat se preda la clasa, sa-l specializezi intr-un domeniu, sau ca vrei sa aiba acces la serviciile celui mai bun profesor din oras, nu faci numai atunci cand nu ar face fata cu ce se preda la clasa.

      00
    • Eu cred ca banii investiti in educatie (aici nu ma refer la scamurile de cursuri) sunt o investitie buna, in primul rand pentru ca educatia in Romania nu e foarte costisitoare, in al doilea rand ca banii de meditatii nu cred ca fac o diferenta imensa in bugeul lui Vali

      00
  8. eu m-am invatat sa triez si de ceva vreme nu am probleme cu mesterii. Pentru lucrarile simple unde sunt multi mesteri pe mp2 apelez la o firma de mesteri. Vin aia, se apuca, termina, imi dau factura si garantia lucrarii si la revedere. Eu din politete ii intreb daca vor apa, cafea, etc si nimic fratica. Munca, factura si la revedere

    00
  9. Si ce e asa de Brasov-specific faptul ca omul a fost punctual si totul s-a desfasurat normal ?

    00
  10. am fost mereu fan brasov. acum 2 ani am stat aproape o saptamana pe acolo, cazare in zona rezidentiala, plimbat mai mult prin cartiere decat prin centru vechi (care mi se pare si cel mai mare plus si cel mai mare minus al orasului), a fost misto. e un oras păstă medie. am zis atunci ca poate poate venim cu totul. aparent a ramas iasiul pe primul loc. dar daca mai pui vreo 2 articole de genul…

    00
    • Nu poți sa compari un oraș care nu are aeroport cu unul care are…in rest Brașov si Iasi împart primele 2 locuri la poluare din cauza reliefului depresionar…

      00
  11. Dar porumbelul Putin? Mai trage cu munitie de calibru mediu?
    Asteptam vesti de pe frontul din Brasov.
    Slava Vali!

    00
  12. Off-topic: Pagubiti (daune RCA) City Insurance

    Exista cititori pe blog care asteapta despagubire RCA (nu restituiri prime!) de la City Insurance?

    Asta e un test-teaser, daca exista interes pt subiect as scrie 2-3 idei practice intr-un guest post (daca se aproba asa ceva) sau macar un reply de 2-3 randuri pentru cei implicati dar care nu stiu daca si ce mai au de facut in ceasul al 12lea (fara 10).
    Hint: daca ai depus doar cerere de despagubire pt dauna si nu ai primit deja banii, trebuie sa actionezi urgent, tic-tac tic-tac.
    „Păgubiții și clienții City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedura de faliment, au trimis până acum aproximativ 56.900 de cereri de plată de despăgubiri și restituiri de prime către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ” Nov 2021

    00
  13. Am fost acum câteva zile în zona. Ca de fiecare când ajung acolo, m-am tot uitat la cum oamenii chiar nu parchează unde e oprirea interzisa, cum se încetinește la treceri și în general la străzile fara gropi și multe altele care în București sunt rarități. Că or mai fi cretini și acolo, nu zic nu, dar e mai respirabil cu siguranță. Also, am avut de ajuns in 3 locuri din oraș înainte să plecăm spre București. Toate destinațiile au avut timp estimat pe Waze 8 minute maxim. :)) Am crezut că visez, 8 minute îmi dă în București până la Mega-ul din capătul bulevardului. Pe jos fac vreo 3-4.

    00
  14. 2022 și numărăm în continuare ca să înțeleagă majoritatea din extra-Carpați că Ardealul este altă viață.

    00
  15. multi vor fi surprinsi, dar fix din aceleasi motive (si altele in plus) imi iubesc si eu orasul. nu m’as muta in bucuresti pentru nimic in lume…

    00
  16. @vali, pentru că lucrez cu nacele sunt curios ce prețuri pe oră sunt în Brașov. Al meu boss le mai închiriază cam cu 100 de lei ora pe persoană fizică pentru lucrări mici ca ale tale.

    00
  17. total de acord cu ce ai zis cu timpul si banii. Acelasi lucru gandesc si eu (nu insemana ca zic ca e bine :) ci doar ca gndesc la fel pe tema asta)

    unde stau, am cumparat un apartament aproape de tot ce am nevie, am dat un pic mai mult dar fac intre 10 si maxim 30 de minute pe jos spre orice am cand vreau. timp salvat pentru alte lucruri, mancat la pranz zilnic cu familia, iesit in fiecare seara 3-4 ore, stres spre zero.

    Offtopic: am vazut ca cineva a pus mai sus un comentariu cu facultatea unde a trebuit sa renunte din cauza integralelor. O mentiune din partea unuia care a trecut prin asa ceva. O materie sau un subiect poate deveni usor de digerat in momentul in care gasesti un beneficiu de la acea materie care se potriveste cu interesul tau. in momentul in care devine un tool pentru a-ti atinge un scop. Exemplu: nu iti place engleza la scoala, dar daca vrei sa emigrezi atunci vei privi engleza ca un obiectiv. Sau daca ai posibilitatea sa castigi un contract cu o firma americana, atunci aloci mai mult interes subiectului. Chimia, fizica, electronica, orice vrei. Ideea e cum sa asociezi subiectul sau materia cu un interes. Va dau un exemplu, am meditat la matematica copii clasele 2-12. Am avut un elev de clasa a 5-a care acum cred ca are vreo 25 de ani si nu m-ar mira sa citeasca blogul. Avea oarecum o situatie mai dificila atunci la matematica si parintii m-au chemat sa ii fac meditatii. Avea media mica pe primul semestru si pe al doilea nu se intrevedea mare lucru. Interesul meu era sa-l fac sa rezolve problemele doar ca nu colabora, nu era interesat iar eu eram interesat sa deschid o relatie de incredere ca sa faca ce il rog. Am decis sa-l platesc: pentru fiecare exercitiu rezolvat corect din partea lui, fara hint din partea mea, primea 50 bani atunci. Dintr-o data era interest sa rezolve problema singur, il intrebam daca vrea sa ii dau un hint dar pierde banii, el insista ca nu, sa-l las sa incerce si alte solutii. Eu luam 10 lei de la parintii lui pe meditatii pe sedinta si undeva la 6-7 lei se intorceau inapoi la el. La teza i-am dat 50 lei pentru ca a luat peste 7. Daca trece semastrul i-am mai dat 50 sau 100 lei, nu mai stiu exact. Au aflat parintii lui, nu au fost foarte fericiti din cauza mai mult ca majoritatea banilor s-au intors spre copil insa eu eram foarte fericit ca imi atinsesem obiectivul. Baiatul in Anglia acum. Ce vreau sa zic cu asta, daca gasesti o metoda sa faci materia aia sa aiba un punct comun cu interesul sau, nu vei mai privi materia aia ca pe un gunoi ci ca pe o unealta sa-ti atingi scopul, vei face tot posibilul sa intelegi ce se intampla acolo.

    00
  18. Bă da sa nu îl servești pe om cu o cafea.
    Înțeleg ca ești calculat dar totuși:d

    00
  19. „Mulțumesc cititorului care mi l-a recomandat pe om.”
    Imi puteti recomanda, va rog, pe cineva serios pt programul casa verde fotovoltaice? Casa este in Ploiesti. Multumesc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.