Isărescu e atât de naiv uneori

A treia sau a patra oară șeful BNR, Mugur Isărescu, iese și spune că băncile ar trebui să micșoreze dobânzile la credite în lei. Și, ca și în precedentele trei dăți, băncile se fac că nu aud.

De ce nu vor băncile să repornească motorul consumului? Păi, pentru că nu se vede luminița de la capătul tunelului. Nu poți da credite când vezi că guvernul taie de la investiții ca să plătească pensiile și salariile. E atât de simplu. Treci “instabilitate politică” la motiv și aștepți să vezi că 6 luni lucrurile se mișcă in direcția reducerii șomajului, politicilor economice coerente, investițiilor, creșterea încrederii în viitor și alte manele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Nu e naiv, doar ca vrea sa mai prinda un mandat de sef al BNR si in plus nu poate sa iasa si sa arate cu degetul pe Ponta.

    Ar creea ceva panica, ce nu ar face bine leului pe care a tras si el sa-l ridice.

    00
  2. Voi ati vazut ca dobanda la cardurile de credit a ajuns la mai toate bancile pe la +20% ???

    00
  3. Pai bancile trebuie sa isi creasca si ele un pic marginea de profit, in compensatie pentru anii negri de dupa 2008…

    00
  4. tu i-ai da 1.000 lei imprumut unui blogger care doar copie materiale de la altii si se „cultiva” seara la capatos?

    00
  5. De mult suspectam, dar acum mi-ai confirmat-o, Politica macroeconomica europeana si mai ales romaneasca se vede si intelege mult mai bine dintr-o casa (camera?!?) inchiriata in BV decat de la Victoriei(aici chiar am unele dubii reale), BNR sau din sediul dif. corporatii! Life is so funny and people so stupid and naive sometimes. Funny de ironic, nu :))?!? How not to love the freedom of speech?!?

    00
  6. Nu e luminita de la capatul tunelului, e luminita de la capatul trenului pe care l-am pierdut. :D

    00
  7. Asta unu la mana; doi la mana – statul este imprumutatul numarul 1 al zilei. Nu mai vin bani de la capsunari, nu mai vin bani din investitii (300 de milioane tot anul asta, cat are un sarac din top 300 capital), bani de la FMI – mumu, bani europeni – cea mai proasta absorbtie… Din ce crezi ca se platesc pensii si salarii bugetare? Din imprumuturi catastrofale de la banci comerciale.
    Sa ii dai credit lui Gogu, sa isi ia plasma, cand Gogu ramane somer ca nu e de munca in Ro? Sau sa ii dai statului roman care mai vinde un cfr, o rosiemontana, un gazdesist, mai impoziteaza pe cei 2-3 milioane care muncesc inca la privat, mai trage cativa ani inainte sa moara.

    00
  8. adevarat, bancile fac legea

    00
  9. Ce reducere a şoajului? La noi cică a fost încă prea stabil, din ce au zis ăşta. Stai să vezi că de-acum o să înceapă şi pe la noi valul concedierilor. Dacă nu investiţii, cu ce să fie susţinuţi toţi angajaţii?
    Îţi dai seama ce mişto ar suna pentru bănci să fie obligate să micşoreze dobânzile exact când lumea e cu mai mare foame de bani şi nu le mai pasă de unde îi dau înapoi, sau că rămân fără case, care oricum sunt deja la a 2-a ipotecă la cămătari.

    00
  10. si uite asa, or sa mai treaca 2-3 ani, pana cand cineva s-ar putea apuca intr-un final de treaba. sau poate sunt eu optimist…

    00
  11. Isarescu pare a fi un dezastru senil…ne pretindem in piata libera dar iese zilnic si incearca sa dicteze ce sa faca bancile, pe banii lor, ca sa fie „bine” pentru popendulatie, mai ales d.p.d.v. electoral.

    Eu cred ca asta e ultimul lui mandat

    00
  12. Si naivul de mine credea ca are ceva legatura cu pastrarea marjelor de profit…

    00
  13. Sînt curios dacă vreunul dintre politicieni e conștient de ce e scris mai sus.

    00
  14. @vali Adică tu te pregătești de Apocalipsă?

    00
  15. „Voi ati vazut ca dobanda la cardurile de credit a ajuns la mai toate bancile pe la +20% ???” cea mai mica este de 20%, altii au pana la 37,5%, minim 28%. Camataria mai este ilegala?

    00
  16. Una e sa tii dobanzile sus, alta e sa nu dai credite.
    Dobanzile sus la creditele pentru popendulatie iti creste riscul ca cei care iau credite sa nu le poata plati, deci sa creasca numarul creditelor neperformante.

    Siguranta profitului bancilor se realizeaza prin reglementarea conditiilor de creditare pentru controlul riscului, nu prin cresterea artificiala a marjei dobanzii.

    Iar pentru intreprinderi, e similar, banca omoara ce nu omoara statul. Corect, banca nu prea poate fi un motor daca statul trage economia in jos, dar pe de alta parta cum vad bancile sustenabilitatea activitatii lor fie si pe termen mediu daca prefera sa omoare IMM-urile in fasa?

    De unde vor sa faca profit? Rata creditelor neperformante de consum creste in continuare, la fel si cele pentru IMM-uri.

    00
  17. ”isarescu le arata pisica bancilor;
    bancilor le e frica doar de maidanezi…”

    00
  18. Politica lui Isarescu este corecta. Reducerea dobanzii de referinta si scaderea rezervelor minime obligatorii sunt doua masuri prin care se arunca lei in piata. Cu alte cuvinte bancile comerciale nu mai tin banii la BNR cu dobanda mare si sunt nevoite sa acorde credite. Isarescu pregateste terenul pentru creditarea in lei, inclusiv pentru Prima Casa. Banii care vor intra in piata (lei) vor stimula consumul si implicit productia pentru a relansa economia. Creditele in valuta pun presiune pe curs iar BNR nu mai doreste asta.

    00
  19. Acu esti expert si in macroeconomie bah? Chiar n-ai rusine?

    00
  20. @Vali În ultima perioadă modificările au fost mai agresive. Bancile comerciale își vor lua leii înapoi și singura soluție va fi să-i plaseze în credite. În plus, programul Prima Casă va fi doar în lei. Și se mai întâmplă un fenomen. Băncile comerciale au redus dobânda la depozite până la 3% și determină popendulația să-și retragă banii și să-i pună la lucru.

    00
  21. sa fim intelesi, ca sa ajungi acolo numai naiv nu poti sa fii. in mare naivitatea aia pe care il acuzam de fapt e o scuza pentru ticalosie. de cite ori iese unul ce are toate pirghiile si oameni pentru ‘putut’ si ne zice ca nu se poate, de fapt nu vrea sa se poata.

    00
  22. Prefer o ţară unde oricine se poate da cu părerea despre politicile macroeconomice şi să-mi aleg singur sursele de informaţii, decât ţara dinainte de 89 în care doar „specialiştii” de partid aveau voie să facă asta, şi toată lumea credea că nu ne mai încap grânele în hambare de câtă supraproducţie avem.
    Mergi în Coreea de Nord unde doar experţii au voie să se dea cu părerea :)

    00
  23. @Green

    Bancile isi vor lua leii inapoi . (punct)

    pentru ca bancile au 20% active toxice… si capital propriu de cat? 10%? mie-mi pute a default.

    00
  24. @Green: esti diletant
    @Victor (26): nu rade, si tu esti la fel!

    nici nu ma chinui sa argumentez, mesajul e pt cei care cred ca mine, sa nu creada ca se distreaza doar ei

    00
  25. @ Mulțumesc curly (27)! și eu care credeam că mă mai pricep la economie. Oricum dacă ai face un efort și ne-ai explica unde greșim ți-am fi recunoscători.

    00
  26. Isarescu, naiv? Mai vorbim peste un an. Vedem cate din banci au redus dobanzile. Nu va mai faceti iluzii, mananca economie pe paine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile