Ipocrizie irlandeză

Dacă n-aţi aflat încă, Irlanda tocmai a recunoscut că sunt în groapă şi au nevoie de ajutor internaţional pentru a nu se afunda după Atlantida.

"După două săptămâni de minciuni flagrante, guvernul va cerşi la Bruxelles, după ce a provocat falimentul statului prin politicile lui. Birocraţii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toate acestea, ne-a rămas o singură putere, de a-i sancţiona pe cei responsabili de distrugerea naţiunii", titrează The Irish Sun.

V-aţi prins? Statul e de vină pentru că noi, oamenii, am fost lacomi şi proşti.

Nu, nu seamănă deloc cu situaţia din România, unde oamenii deştepţi au fost înfrânţi de Băsescu, Boc şi Udrea. Ce criză, ce recesiune, terminaţi cu prostiile, profesorul Turnător Felix a spus că gata, criza s-a terminat, hai să îl dăm jos pe Băsescu! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte! Crin Preşedinte!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Am inteles ca ar avea nevoie de o „parasuta” de circa 120 de miliarde. Ceea ce e mult peste ce a luat Grecia.

    00
  2. dupa o independenta de 90 de ani ?!? 8O :lol:

    00
  3. da, crin presedinte. si guvern liberal. :P

    00
  4. si solutia este….

    00
  5. Crin presedinte ?!?
    Never !!!!
    Basescu for ever !!!!!
    dupa el sa vina Udrea

    00
  6. Da, si oamenii au fost prosti, asta e clar, dar tocmai de aia statul avea o datorie sa impuna anumite politici ca sa limiteze efectele prostiei. Statul are vina lui. In romania cu atat mai mult cu cat vorbim de probleme diferite fata de cele ale irlandei (ex: coruptie), probleme ce sunt in mod clar ale statului.

    00
    • @Dan: lol. cine e prost sa spuna „baieti, o duceti bine? sa stiti ca nu e normal, tre sa o lasati mai moale cu traitul bine si sa puneti mana la munca”?

  7. Realitatea TV: Irlanda imprumuta 120 de miliarde de euro

    Crin Antonescu: Sa-l suspendam pe Basescu !!!

    00
  8. zoso, statul irlandez e de vina pentru ca a salvat bancile ;)

    00
  9. Felix ca felix, bine ca n-a zis basescu ca s-a terminat criza. Basescu presedinte! Si Udrea presedinte!

    Si, da, statul e de vina pentru situatia de acum. Nu eu, nu tu, nu blonda…

    00
  10. Nu as vota moaca de miel a lui lui Patriciu nici mort. Mai bine Geoana sau oricine altcineva decat un prost care, de curand, a devenit arogant- atitudine multumita lui Patriciu. Cat e de mare PNL a ajuns sa aiba un presedinte de tot rahatul! Mai bun era Tariceanu. In fine, Patriciu stie mai bine…Pe el nu il votez!!!

    00
  11. Asa ca sa nu o mai tot dea atata Antonescu si ponta… Sa zica `Multam Doamne ca nu au fost ei la carma tarii pe aceste vremuri. Noi ne-am imprumutat atat cat vor irlandezii?!

    00
  12. Statul e de vina si statul suntem noi.

    00
  13. Ca le convine ori nu irladezilor ,UE le va da banii ,ii va scoate din faliment ,dar politic si economic ,tara este intr-o gaura mai mare decat Grecia.
    Ma intreb pe Romania ,cine o va scoate din criza economica care tine de vreo 20 de ani ?Cine va fii salvatorul natiunii?Psd?Crin ?

    00
  14. In alta ordine de idei Grecia, Irlanda, Spania si ungurii nu au fost mai pregatiti ca noi pentru UE, au fost doar mai convingatori.

    Si pentru procrini, ungurii acum fac cam ceea ce propun Crin si Ponta ca solutii… asa ca avem ocazia unica de a vedea ce se intampla fara sa experimentam pe pielea noastra.

    00
  15. Da.. ”Cu bunu simt inainte..MARS ! ”

    00
  16. Dragule, numele lui corect e Crin Antonescu, nu Crin Presedinte…

    Suspectez ca ai scris sub emperiul emotiunii devastatoare care te-a marcat afland ca irlandejii ar fi pe tobogan, antrenand Doamne’feri si productia de vizichi la vale…

    Aia da, stire najpa!

    00
  17. Da Zoso, ai dreptate cu postul #13, in care ii raspunzi lui Dan, dar vezi ca lumea nu ar vrea. Adica cine a trait prost in ultimii 20 de ani, de ce ar trebui ca acum sa faca sacrificii si mai mari, pentru ca mai tarziu va fi mai bine. Si daca nu va fi? Normal ar fi sa se ia banii de la toti cei care nu pot sa-si justifice averile, si ar fi bani pentru toti, pentru un trai decent. Nu poti intr-o viata de om normal sa faci corect banii pe care i-au facut unii, oricate ore suplimentare faci la serici, ce dracu’..

    00
  18. Rusineee, Dinu Patriciu !

    00
  19. NOU
    #20

    Diaconescuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Presedinteeeeeeeeeeee!!!! =)))))=))))hai ca am glumit:D

    00
  20. Astia, ca si ai nostri, sunt in groapa c-au sapat dupa vreo comoara ceva. Si pt ca s-au lacomit si-au sapat prea adanc, s-au trezit in situatia ca nu le mai ajunge scara sa urce inapoi. Acum asteapta o franghie cu doua capete.

    00
  21. Pe mine ma distraza ca toti il plaseaza si pe Isarescu in top, ca un fel de ideal al increderii poplatiei. Oare romanii sufera de amnezie generala si uita ca Isarescu acum cativa ani candida si a fost calcat in picioare de Iliescu si Vadim cu doar 9%?

    00
  22. Zoso presedinte! Zoso presedinte! Zoso presedinte!
    p.s. Zoso a fost la Vantu Spa!

    00
  23. @Mircea Alex: evident ca Boc s-a intepenit acolo din dragoste de tara, nu de ciolan. La cat mai multe mandate alaturi de comandantul de nava suprem !!!

    00
  24. si basescu a spus ca s-a sfarsit criza. ntz ntz.

    00
  25. @zoso un scurt offtopic: ti-a placut ce a fost sambata la alegerile de la PDL Bucuresti?

    00
  26. din suta aia de miliarde se salveaza banci din anglia,germania care au filiale si au finantat in draci tot boomul imobiliar. nu or fi irlandezii cei mai destepti dar nici nu si-au facut-o singuri. daca ii lasa sa cada irlandezilor li se rupe. au fost toata istoria lor niste sarantoci deci nu e mare chestie sa treaca iar pe cartofi si varza.

    00
  27. https://www.rte.ie/news/2010/1122/294657-economy/
    nu sunt 120 ci 80-90 miliarde. oricum e mult.
    eu cred ca articolul asta ilustreaza mai bine situatia din Europa:
    https://voxpublica.ro/

    00
  28. In Civilization IV – jocul – poti sa ajungi sa iti construiesti o civilizatie foarte avansata, cu orase moderne, infrastructura cum n-au nici nemtii in ziua de azi si sa cuceresti cate o civilizatie extrem de inapoiata, eventual de-abia iesita din evul mediu. In acest joc dureaza 100 de ture – poate mult mai mult decat atat – sa aduci civilizatia cucerita la nivelul tau asa-zis superior. Asa e si in lumea de azi – tari foarte dezvoltate s-au pus la aceeasi masa cu tari sarace iar excesul de bani care s-a plimbat dintr-o parte in alta a planetei nu a reusit sa aduca bunastarea mult visata ci doar sa creeze tot felul de bule; in fond tarile sarace au ramas la fel de sarace, doar ca acum au si datorii. A cui e vina, nu cumva a noastra care nu vrem sa asteptam – si sa „ne muncim drumul” – cele „100 de ture” de care ziceam mai sus? E drept, in ani reali asta poate sa insemne…. mult; asta e, am ales dintre bunastarea sustenabila a nepotilor si iluzia unei bunastari pentru noi… exact ce ne-a convenit.

    00
  29. @radu, e usor sa faci comentarii din astea malitioase. au fost sarantoci pentru ca au fost ocupati de englezi pina in 1922. irlandezii nu aveau voie sa detina nici o propietate pe timpul ocupatiei inclusiv pamintul pe care il inchiriau ca sa il lucreze. citeste un pic de istorie inainte sa faci comentarii de superioritate.

    00
  30. Nu e chiar asa. Falimentul Irlandei se datoreaza in primul rand din cauza deciziei guvernului de a salva bancile irlandeze prin garantarea pasivelor.

    00
  31. Imi place cum multi de aici, cu tine in frunte zoso, tot faceti misto de x si y in situatia in care suntem condusi de cei mai mari retarzi posibil, lucru vizibil cu ochiul liber si demonstrat odata la doua zile. Dar nu conteaza, voi dati-i inainte cu cat de naspa is aia ce latra de pe margine…

    00
  32. E o diferenta intre Irlanda si celelalte doua (Grecia si Romania). Irlanda a luat imprumut sa salveze bancile. Celelalte doua au luat imprumut pentru a acoperi minimumul cheltuielilor de stat (pensii, salarii, etc).

    Irlanda plateste lacomia unor iresponsabili. Grecia si Romania platesc politicile unor iresponsabili.

    Se poate spune ca in ambele cazuri oamenii sunt vinovati, dar totusi, tocmai de aceea avem alesi (sau numiti) in functii de conducere, bine platiti, care sa controleze lucrurile astea. Daca Gigel cere, nu inseamna ca e ok sa i se si dea tot. State precum unele din Vest chiar actioneaza asa (inclusiv Irlanda) insa tot nu au dreptul sa dicteze politicile in sectorul privat (ca de aia e privat).

    00
  33. Zosule, la asta ai dat-o in bara rau :D

    dar lasa. nu baga in seama rautacismele

    00
  34. maniak@ Pai la lista aia.. Tarile alea chiar au economie. Hai sa lasam Irlanda de pe lista aia, si sa ne uitam la restul tarilor. De obicei, cu cat ai economie mai competitiva care SA GARANTEZE datoria externa, cu atat iti permiti ca acea datorie sa fie MAI MARE si sa te doara in p..la. Vezi cazul Elvetiei si SUA. Sua mai invadeaza o tara araba o mai secatuieste de tot ce are sub superbul pretext al ”democratiei”, iar Elvetia… Elvetia e un imperiu bancar. Isi trimit cateva reprezentante in tari de mana a 3-a si incep alea sa dea credite la poplatie doar cu buletinu.. Si in cazul Elvetiei, si in cazul Statelor Unite, strategia merge de minune. De ce ? Pt ca in principal lumea’i proasta.

    00
  35. Irlandezii or sa treaca si de faza asta, ca si grecii insa noi nu cred ca mai ajungem prea curand la nivelul anului 2007-2008. Ma intreb ce tari urmeaza pe lista?

    00
  36. Sa iti mai spun si de alte tari care vor urma ? Am citit asta acum cateva zile si nu imi venea sa cred, pe cand Romania este indatorata 40 % din PIB alte tari sunt indatorate dublu, triplu din PIB . Chiar stateam si reflectam, citeam despre viata romanilor din Irlanda care erau verzi de fericire . Un lucru este cert, va veni si la noi falimentul iar preturile proprietatilor vor scadea, atunci imi cumpar si eu apartament :)

    00
  37. Uite aici un top de jos in sus :
    , Romania are datorie externa ca procent din PIB 40%. Comparati cu tarile de mai jos:

    20. SUA – Datoria externă (ca procent din PIB): 94,3 %
    Datoria externă per capita: 43,793 de dolari
    Datoria externă brută: 13.454 miliarde de dolari
    PIB 2008: 14.454 miliarde de dolari

    19. Ungaria – Datoria externă (ca procent din PIB): 105,7 la sută
    Datoria externă per capita: 20,990 de dolari
    Datoria externă brută: 207,92 miliarde de dolari
    PIB 2008: 196,6 miliarde de dolari

    18. Australia – Datoria externă (ca procent din PIB): 111,3 la sută
    Datoria externă per capita: 41,916 de dolari
    Datoria externă brută: 891,26 miliarde de dolari
    PIB 2008: 800,2 miliarde de dolari

    17. Italia – Datoria externă (ca procent din PIB): 126,7 la sută
    Datoria externă per capita: 39,741 de dolari
    Datoria externă brută: 2.310 miliarde de dolari
    PIB 2008: 1.823 miliarde de dolari

    16. Grecia – Datoria externă (ca procent din PIB): 161,1 la sută
    Datoria externă per capita: 51.483 de dolari
    Datoria externă brută: 552,8 miliarde de dolari
    PIB 2008: 343 miliarde de dolari

    15. Spania – Datoria externă (ca procent din PIB): 171,7 la sută
    Datoria externă per capita: 59.457 de dolari
    Datoria externă brută: 2.409 miliarde de dolari
    PIB 2008: 1.402 miliarde de dolari

    14. Germania – Datoria externă (ca procent din PIB): 178,5 la sută
    Datoria externă per capita: 63.263 de dolari
    Datoria externă brută: 5.208 miliarde de dolari
    PIB 2008: 2.918 miliarde de dolari

    13. Finalnda – Datoria externă (ca procent din PIB): 188,5 la sută
    Datoria externă per capita: 69.491 de dolari
    Datoria externă brută: 364,85 miliarde de dolari
    PIB 2008: 193,5 miliarde de dolari

    12. Suedia – Datoria externă (ca procent din PIB): 194,3 la sută
    Datoria externă per capita: 73.854 de dolari
    Datoria externă brută: 669,1 miliarde de dolari
    PIB 2008: 344,3 miliarde de dolari

    11. Norvegia – Datoria externă (ca procent din PIB): 199 la sută
    Datoria externă per capita: 117.604 de dolari
    Datoria externă brută: 584,1 miliarde de dolari
    PIB 2008: 275,4 miliarde de dolari

    10. Hong Kong – Datoria externă (ca procent din PIB): 205,8 la sută
    Datoria externă per capita: 89.457 de dolari
    Datoria externă brută: 631,13 miliarde de dolari
    PIB 2008: 306,6 miliarde de dolari

    9. Portugalia – Datoria externă (ca procent din PIB): 214,4 la sută
    Datoria externă per capita: 47.348 de dolari
    Datoria externă brută: 507 miliarde de dolari
    PIB 2008: 236,5 miliarde de dolari

    8. Franţa – Datoria externă (ca procent din PIB): 236 la sută
    Datoria externă per capita: 78.387 de dolari
    Datoria externă brută: 5.021 miliarde de dolari
    PIB 2008: 2.128 miliarde de dolari

    7. Austria – Datoria externă (ca procent din PIB): 252,6 la sută
    Datoria externă per capita: 101.387 de dolari
    Datoria externă brută: 832,42 miliarde de dolari
    PIB 2008: 329,5 miliarde de dolari

    6. Danemarca – Datoria externă (ca procent din PIB): 298,3 la sută
    Datoria externă per capita: 110.422 de dolari
    Datoria externă brută: 607,38 miliarde de dolari
    PIB 2008: 203,6 miliarde de dolari

    5. Belgia – Datoria externă (ca procent din PIB): 320,2 la sută
    Datoria externă per capita: 119.681 de dolari
    Datoria externă brută: 1.246 miliarde de dolari
    PIB 2008: 389 miliarde de dolari

    4. Olanda – Datoria externă (ca procent din PIB): 365 la sută
    Datoria externă per capita: 146.703 de dolari
    Datoria externă brută: 2.452 miliarde de dolari
    PIB 2008: 672 miliarde de dolari

    3. Marea Britanie – Datoria externă (ca procent din PIB): 408,3 la sută
    Datoria externă per capita: 148.702 de dolari
    Datoria externă brută: 9.087 miliarde de dolari
    PIB 2008: 2.226 miliarde de dolari

    2. Elveţia – Datoria externă (ca procent din PIB): 422,7 la sută
    Datoria externă per capita: 176.045 de dolari
    Datoria externă brută: 1.338 miliarde de dolari
    PIB 2008: 316,7 miliarde de dolari

    1. Irlanda – Datoria externă (ca procent din PIB): 1.267 la sută
    Datoria externă per capita: 567.805 de dolari
    Datoria externă brută: 2.386 miliarde de dolari
    PIB 2008: 188,4 miliarde de dolari

    00
  38. Si totusi daca tot au fost alesi in fisa postului trebuie sa fie si rolul de tap ispasitor, de asta i-am pus sa ne reprezinte…nu pentru ca sunt mai frumosi/destepti/sprinteni, ci pentru ca sunt fix ca noi. Si noi intre noi nu ne putem arata cu degetul ca suntem prea multi si anonimi, dar conducatorii…

    00
  39. Păi stai ca nu primesc ajutorul moka, îl primesc cu dobânda de 7-9%, ceea ce nu i-a convenit taoiseach-ului Brian Cowen, de-aici întârzierea de a mai lua o decizie.

    plus că Bruxelles-ul vrea să-i facă pe irlandezi să ridice corporate tax-ul la acelaşi nivel cu restul europei. să vezi cum pleacă google, ebay şi paypal de la dublin, amazon şi eset de la cork, şamd

    00
  40. Stie cineva ca irlanda era denumita prin 2006-2007 „tigrul Europei”? ha ha ha ha

    00
  41. NOU
    #44

    Statul e de vina si statul suntem noi.

    00
  42. mor cand aud ca Romanii sunt cei mai fraieri, uite ca nu e asa. Sa moara capra!!!
    Da, are si Basescu meritele lui la situatia asta nu-chiar-atat-de-nefericita, dar totusi. Partea cu 25% a fost destul de buna, dar era mai ok sa dea afara ca is mult prea multi bugetari.
    In orice caz sper ca in 5 ani sa treaca criza.

    00
  43. Mie imi place ca tot il ataci pe Felix iar pe Base il dai drept salvator.
    Tu, zoso, vrei sa-mi spui mie ca Basel n-a lucrat si a slujit in acelasi sistem cu fapte cel putin egale cu ale lu ala?! Singura diferenta intre ei e ca unu are foaie de turnator pentru ca celalalt e la putere. Macar zi ca a furat shit… nu ca a fost, vai, turnator. :)

    00
  44. si? au castigat alegerile, de au zis adevaru? aaa, nu erau in campanie electorala? am inteles..

    00
  45. Nu cred ca Voiculescu a spus ca am iesit din criza sau „criza s-a terminat” . Cel care tot afirma asta este Boc. Pentru ca este disperat sa salveze partidul, sa-l ridice in sondaje…chipurile cu masurile adoptate :)). Aici trebuie sa ma prapadesc de ras. Pentru ca acest guvern, incompetent, plin de ciolanisti, de combinatori si de smenari, nu au habar despre ce inseamna economie, ce inseamna predictie pe termen lung, ce inseamna strategie fiscala, ce inseamna dezvoltare durabila etc. Si din cate am observat, Voiculescu a fost singurul, pana acum, care a venit cu un plan concret de iesire din criza, cu solutii punctuale. La altii nu am vazut niciun astfel de plan. Iar spre deosebire de ceilalti, Voiculescu este doctor in economie si stii f bine ca nu e bullshit ce spun. Omu’ este apreciat si la nivel international.
    Dupa ce a prezentat solutiile pentru iesirea din criza, evident ca omu’ s-a gandit si la indepartarea factorilor care ne mentin in stagnare – Basescu si guvernul Boc. Avem nevoie de specialisti care sa puna in aplicare masuri coerente, concrete si mulate pe realiatile societatii romanesti. Avem nevoie de specialisti, de oameni cu viziune, care inteleg foarte bine atat mediul antreprenorial cat si omul de rand, macinat de taierea salariilor, a pensiilor etc.
    So what’s the problem?

    00
  46. @Statistica – dupa 20 de ani de minciuni, cred ca nici in Messia nu am mai crede acum, daramite in Voiculescu, indiferent de cat de mult se pricepe.

    Exceptie de la ce am spus face desigur domnul Dan Diaconescu, viitorul presedinte al Romaniei. In el vor crede mai multi :((

    00
  47. hai bre, ca nu-i chiar asa, n-au fost oamenii prosti. bancile alea irlandeze pe care a trebuit(?!) statul sa le ajute s-au intins mai mult decat le era plapuma. adica muuuult in afara irlandei. si da, statul e de vina, ca i-a incurajat pe toti si dupa aia a sarit sa ajute aiurea bancile. trebuiau ajutate, dar nu asa fara cap.dar asta-i obsesia lui zoso,cu datu vinei pe pulime…foarte bine, numai sa fie bazata pe realitate

    00
  48. @ mihai toader
    poi si daca ar da mai multi bugetari afara gandeste -te ce haos s-ar produce
    asa e usor de spus sa-i dea pe alti afara ca poate imi e mie mai bine, dar gandeste-te la coziile alea infernale unde stai cateva ore.
    oare ce s-ar intampla daca daca ar mai da si alti angajati afara ca si asa Romania asta scartaie din toate incheieturile

    00
  49. uite aici cam ce a zis băse și boc despre criză. Până la alegerile prezidențiale au zis că e ok și va fi ok, iar apoi au început să recunoască situația nasoală în care ne aflam.
    Lasă-l naibii pe Felix, că doar proștii îl ascultă. Și mai mult, publicul target al Antenei3 nu cred că îți citește blogul ca să ia careva ceva de învăț.

    00
  50. Irlanda, pe intelesul tuturor:

    00
  51. Ca de obicei, esti pe langa.
    Statul irlandez nu a vrut sa accepte ajutorul european pentru a-si scuti poplatia de masurile de austeritate europene. EU i-a fortat pe irlandezi sa accepte bailoutul, iar primul ministru irlandez a anuntat ca dupa ce se finalizeaza chestia el si guvernul lui isi dau demisia.
    Mai citeste, nu de alta dar esti din ce in ce mai penibil.

    00
  52. si uite si dovada. Sate vad daca ai coaie sa publici un comment care te face de kkt

    Citezte si tu media de prestigiu, nu tabloide.

    00
  53. @Zoso, raspuns la raspunsul de mai sus: Nu, statul nu intervine asa, zicand „ba, nu mai luati credite ca nu e bine” (Numai base intervine asa spunand „ba, nu mai dati spaga ca sa traiti bine”) ca evident ca nu are nici un efect. Statul poate interveni in multe feluri, mai mult sau mai putin subtile, de pilda fortand bancile sa faca depozite mai mari atunci cand dau credite. De exemplu asa a facut la noi BNR si politica lor era criticata la greu de toate bancile, dar bine au facut, caci limiteaza foarte mult efectele creditelor neperformante. Mai precis, orice banca, pentru fiecare 100 eur pe care ii dadea, era fortata sa faca la BNR un depozit de vre 30 (nu sunt complet sigur de cifra). Doua efecte de aici: 1. bancile nu au putut da chiar toti banii pe credite, o rezerva semnificativa a ramas la BNR. 2. Pentru fiecare 100 eur credit neperformant, ai macar cei 30 pusi deoparte. Si mai sunt probabil si multe alte masuri ce puteau fi luate de autoritati in Irlanda pentru a evita dezastrul.
    Asa ca-mi mentin punctul de vedere, statul are un rol extrem de important pentru a limita efectele prostiei la nivel macro cel putin. Statul irlandez nu si-a facut treaba si efectele se vad.

    00
  54. @Zoso: Nu, nu e ok nici la noi, nici la nemti, si probabil nicaieri in societatea occidentala. Dar discutia noastra era alta; a pornit de la ideea din postul tau de mai sus, cum ca nu statul nu avea nici un rol in prevenirea crizei, din punctul tau de vedere responsabilitatea fiind in totalitate a oamenilor care au cerut credite. Iar eu iti spun, statul avea un rol foarte important, era singurul care vedea poza macro si care putea face ceva. Ca nici un stat nu si-a facut treaba cum trebuie, asta e alta discutie.

    00
  55. In Irlanda prietenilor mei- de unde m-am intors acum doua saptamani, criza inseamna faptul ca tinerii nu isi mai permit sa piarda noptile permanent in pub-uri. Mai nou dau petreceri acasa. Mda.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.