Învaţă eficient

Dacă ai trecut printr-o facultate mioritică, imaginea ta despre învăţat se reduce la cele două-trei zile înainte de vreun examen sau colocviu, când între terminatul unui referat şi copierea de cursuri mai ai la dispoziţie câteva ore în care încerci spastic să înţelegi ceva din materie. Totul culminează cu trei cruci rapide şi o lumânare aprinsă la biserică, pentru vii, mă-nţelegi, şi mai ales pentru cei vii care dau examen mâine. Amin.

Dar acum eşti om mare, ai diplomă de facultate, eşti intelectual, carevasăzică, şi ai un serviciu relativ bine remunerat. Angajatorul tău este dispus să-ţi plăteacă anumite cursuri de specializare, poate chiar şi un MBA şi alte calificări de care ai nevoie în evoluţia ta profesională. Cu o condiţie: să-ţi iei examenele cu brio şi să nu cheltuieşti banii companiei degeaba.

Nu se cade, mă-nţelegi, să nu-ţi iei examenele. Nu se cade nici să le iei, ruşinos, la limită. Trebuie să te pregăteşti bine.

Mai ales că scuza „n-o să am niciodată nevoie de prostiile astea în viaţă” nu se mai aplică.

Dar faţă în faţă cu materia de parcurs îţi dai seama brusc că habar n-ai de unde s-o apuci. E mult tare de învăţat, nu e chiar uşor şi oricât de bună ţi-ar fi memoria, nu vei putea niciodată parcurge totul în trei zile.

  1. Prima regulă a învăţatului eficient, este, deci, să începi din timp. Nici o tehnică-minune de citit rapid sau de învăţare-fulger nu te va ajuta pe ultima sută de metri. Fii responsabil în munca ta de specializare şi planifică-ţi din timp perioadele de învăţare. Ai timp numai la sfârşitul săptămânii? Va trebui să începi cu cel puţin două luni înainte. În planificarea timpului de învăţat, nu uita de eventuale întreruperi şi angajamente pe care va trebui să le satisfaci. Vizite la părinţi, întâlniri cu prietenii, sport  etc – toate acestea vor trebui incluse în programul de învăţat, în primul rând, pentru că un examen nu înseamnă renunţarea totală la viaţa socială.
  2. Înainte de a începe, haotic, să răsfoieşti materialele în căutare de informaţii relevante, uită-te peste cuprins. Este întotdeauna o idee bună să ai o idee de legăturile dintre capitole şi concepte şi de fluxul natural al materiei de învăţat. Identifică subiectele care îţi sunt familiare şi pe cele absolut noi şi planifică mai mult timp pentru aprofundarea celor din urmă.
  3. Stabileşte obiective pe termen scurt! În loc să încerci, muncitoreşte, să atingi cincinalu-n patru ani, stabileşte-ţi ţeluri mici de atins pe termen scurt. Înţelegerea unui termen, un studiu de caz care să demonstreze aplicabilitatea practică a celor învăţate, rezolvarea unei probleme mai dificile etc pot fi obiective pe termen scurt.
  4. Recompensează-te pentru atingerea obiectivelor! De exemplu, cu o ieşire în oraş cu prietenii. Aşa îmbini utilul cu plăcutul. Recompensele pot fi însă şi mici, în funcţie de obiectivul atins: ai înţeles un concept mai dificil? Recompensa poate fi o bucată de ciocolată.  Ai trecut peste capitolul cel mai greu? Poţi  să-ţi iei o oră liberă, să mergi la sală.
  5. Pauzele. Nu te poţi concentra non-stop timp de zece ore, oricât de genial ai fi şi oricât de motivat. Planifică-ţi pauze  în funcţie de capacitatea ta intelectuală şi de puterea de muncă.  Desigur că nu există nicio regulă general valabilă după care să îţi planifici timpul de învăţat şi pauzele, tu te cunoşti cel mai bine şi vei şti în ce fel dai cel mai bun randament.
  6. Cinci minute de învăţat urmate de o oră de „pauză” nu intră în categoria de mai sus.
  7. Motivează-te! Motivaţia funcţionează cel mai bine atunci când ai stabilite obiective (vezi mai sus) şi te recompensezi pentru atingerea lor. Aşa îţi poţi urmări progresul şi ştii permanent unde te afli. Tu ştii cel mai bine ce te motivează: faptul că vei fi mai deştept, mai bine privit, mai calificat, că vei câştiga mai mulţi bani etc. Dincolo de obiectivele pe termen scurt, cu siguranţă ai un obiectiv mare în viaţă. Păstrează-l în faţa ochilor atunci când înveţi şi motivaţia va veni de la sine. (Dacă nu ai niciun ţel în viaţă, ai ajuns unde trebuie. Maibun te poate ajuta atunci când ştii că vrei să fii mai bun, deci eşti perfectibil. Şi ăsta e un fel de obiectiv, nu?)
  8. Stabileşte legături. O metodă bună de a învăţa este să legi informaţia nouă de informaţie deja stocată în memoria ta. Găseşte punţi asociative între ceea ce ştii şi ceea ce afli acum. Este mult mai uşor să clădeşti pe o bază deja creată decât să începi totul de la zero.
  9. Exersează. Învăţatul teoretic nu te va ajuta la nimic. Încearcă să vezi aplicabilitatea practică a materiei învăţate şi  să înţelegi contexte macro. Dacă materia ta este însoţită de probleme şi exerciţii, asigură-te că ai trecut printr-un număr suficient de probleme pentru a putea aplica eficient cele învăţate.

Care este drumul spre învăţatul eficient şi sustenabil? Planifică din timp, analizează scurt materia, stabileşte obiective pe termen scurt, aplică pauzele eficient, asociază, exersează. Şi, mai ales, tratează examenele cu seriozitate. Notele poate nu contează, dar contează ca tu să devii un om bine pregătit şi informat.

Succes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

9 comentarii

  1. Sfat: citeste materialele ca pe o revista/carte, fara a te gandi ca TREBUIE sa inveti.
    Va elimina stresul, mai ales daca le citesti cu mai mult timp inainte de examen.;-)

    00
  2. Excelent.

    00
  3. Frumos, frumos. Mersi :)

    00
  4. imi dau seama ce soarece de biblioteca a putut sa scrie asa ceva:))

    „ai înţeles un concept mai dificil? Recompensa poate fi o bucată de ciocolată” … asta e absolut antologica=))

    in romania termini scolile si fara sa treci pe la ele, doar sa mai dai o hartie la 2-3 examene mai grele

    00
  5. Prietene, o diplomă nu valorează nimic. Vine un moment în viaţă când chiar trebuie să arăţi ce ştii. Şi atunci unde mai plasezi hârtia?

    O să vezi când te faci mare…

    00
  6. Bune sfaturile, dar eu sunt mai mult genul care are nevoie de 3 zile pentru examen.

    probabil pe radu nu-l va ajuta niciodata un MBA la jobul lui de la benzinarie, nu-ti bate capul cu el :)

    00
  7. Destul de interesant si util.

    00
  8. Foarte bune sfaturile, iar dacă mă vor ajuta vor fi și mai bune.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.