Inutilitatea declarației fiscale și ANAF #5

Povestea continuă: în noiembrie 2015 că am să le dau bani, iar în martie 2016 au calculat și cât am să le dau, în mai 2016 au publicat o listă pe care eu nu eram.

Și iată-ne în iulie.

Pe 16 iulie primesc o scrisoare că pe 16 iunie a fost luată decizia de a mă executa pentru 417 lei și că, dacă nu achit în 15 zile, mă execută forțat. Nu contează că nu am primit somația decât după o lună, astea sunt deja detalii. Ci că au mai trecut încă 15 zile și nu s-a întâmplat nimic.

Nimic.

Acum e 28 iulie. Tot nimic.

Faza a doua: în scrisoarea din martie spun că am să le dau 1.300 lei și ceva mărunțiș. Acum spun că doar 417 lei. Am verificat, e aceeași datorie.

Îmi fac curaj să mă duc să o plătesc într-o zi, că suspansul mă omoară, dar mi-e lene.

 

somatie-anaf

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Platesti online sau faci „frumos” la caserie ? :)

    00
  2. Eu propun sa-ti faci buletin de Cluj, sa-ti inmatriculezi masina pe Arad, sa-ti deschizi firma in Sibiu si sa locuiesti in Brasov. „optimizare fiscala!”

    00
  3. eu n-am primit nicio somatie, m-am trezit cu conturile poprite. cum ca aveam de plata 100 si ceva de lei. asa ca m-am dus sa o platesc. la primul ghiseu imi zice ca tre sa ma duc la camera 5, la 5 imi zice ca nu sunt 100 de lei ci 700 :)) dar tre sa ma duc la camera 6 ca acolo as fi repartizat. in camera 6 imi zice ca nu sunt 700 ci 1200. ca in final sa fie vreo 400 si ceva.
    partea si mai caraghioasa a fost ca eu aveam la ei surplus de plata(adica le-am dat prea multi bani) de care nu stiam ~500 de lei si nici nu m-au instiintat. de ce sa regleze ei situatia automat si sa nu ma mai popreasca nu stiu.
    bineinteles ca surplusul nu il poti retrage. poti doar sa platesti viitoare taxe si impozite, doar ca tre sa depui cerere de mana sa ii transfere.

    mai e cale luuuuunga pana va fi acceptabil sistemul.
    daca e sa ajungi pe la ei, inarmeaza-te cu muuuulta rabdare.

    00
    • Eu am retras un surplus. Am făcut o cerere, am depus la ghișeu, am primit cash. Acum vreo 2-3 ani, o suma mai mică de 500 lei

      00
    • si inca o chestie hazlie…
      dupa ce platesti tot si primesti dovezile de plata cum ca s-a stins datoria, astia iti dau dovezi pentru toate bancile la care ai avut conturi in viata asta :))
      primisem dovada pt banci unde erau inchise conturile de 6-7-15 ani.
      aveam deja dubii ca le-am inchis si-mi derulam scenarii… sa vezi cate comisioane penalizari s-au strans in 15 ani la banca X

      00
  4. Ce se intampla cu executarea asta silita daca nu ai nimic pe numele tau nici macar un cont bancar ?

    00
    • nimic. rămâne acolo.
      dar am bani in cont, pot lua de acolo, vreau să văd cât durează până blochează contul.

    • daca e problematica situatia, stiu niste baieti de bine in Seychelles
      Familia Groparu’ le zice. Ingroapa aia bani de nu-i mai gasesti nici tu daca nu esti atent.
      Doar ca la sume mai mari e posibil sa primesti cazare gratuita vreun an, doi. Da nu-i problema, ca e cu net inclus, iar la final ramai cu banii

      00
    • tx, intrebam pentru un prieten of cors :)

      00
    • NOU
      #12

      Iti vor lua 30% din salariu și atât. Si nu poti lua credite.

      00
  5. Ce-ți mai place să joci ”Somat-somat!”

    00
  6. Si uita asa fac evaziune firmele in RO. nema sistem centralizat, nema vointa. pai sa tot faci afaceri. sugi cat poti si pana reusesc astia sa te prinda, esti deja la pensie intr-o tara cu apa calda.

    00
  7. Sau plătești ca fraierul la fiecare scrisoare , mergi frecvent si intrebi dacă mai ai ceva de plata , ți se Răspunde ca nu, dupa care te trezești cu alte scrisori vechi de 3 ani.
    Dupa care închizi ambele firme, vinzi tot, faci bagajul si te duci si muncești in alta tara unde fiscul te tratează ca pe un contribuitor, nu ca pe un sclav cu prea mult timp liber si bani de aruncat pe geam.

    00
  8. Sunt 2 chestii care le observ aici:
    -impozit care il datorezi serviciului de impozite si taxe al primariei;
    -impozit care il datorezi anaf-ului;

    Comunicarea nu exista, iar faptul ca ai chitantele si nu le datorezi nimic, eventual dublat de un certificat fiscal, ar merita putin dati in judecata, dar la cum merg lucrurile in Romania, pentru 100 RON, ajungi la ideea ca mai bine platesti si mergi mai departe si ei chiar pe asta merg, sunt nenumarate povesti de acest gen, incat ma face sa cred ca e o strategie interna de a stoarce bani. O idee foarte idioata este treaba cu circa financiara de pe raza careia am domiciliul, care nu-si are nici un rost pentru ca totul este centralizat la ANAF, structura centrala….

    00
  9. Nu vad hoarde de antreprenori&business mani iesind in strada si racnind:anaful ucide afacerile legale,incompetenta ucide,prostia ucide,vanzarea de tara ucide,ciocolos du-te-n plm dupa ponta,Auie Mnaf,ne vrem fiscul inapoi etc!
    Deci ciocu mic si fuga repede cu banii la ghiseu!!!!!

    00
    • @Eugen
      Antreprenorii si business men nu ies in strada sa „racneasca”. Ei se coalizeaza in grupuri mai mari ca sa poata sa aiba o influenta mai mare. Si apoi se face lobby la guverne/parlamente. Chestiuni standard.

      00
    • @kmix: … sau pleaca din Romania

      00
  10. Primariile nu comunica cu ANAF-ul sau politia.

    Primarie:
    Am luat o amenda anul trecut – am primit plicul, am platit-o online in 24h. Dupa 6 luni, pe ghiseul.ro aflu ca am o restanta. Aflu ca este amenda si duc confirmarea primita de la site-ul online ca politia Giurgiu confirma plata amenzii.
    Mi se raspunde sec ca trebuie sa vin si cu plicul trimis de politie, ca de unde stiu ei daca am platit amenda in 48h sau nu?
    Si ce daca nu mai am plicul, sa platesc din nou toata amenda.
    Dupa memorii facute superiorilor, sunt directionat la politie, de unde scot eu pe timpul si banii mei, dovada cand a fost ridicata scrisoarea si apoi o depun la primarie.
    4 zile pierdute si multi, multi nervi. Pt. 120 de lei imaginari, fiindca platisem la timp. Un abuz acceptat de intregul departament.

    ANAF:
    Am depus actele pentru venit din strainatate. Dupa 1an primesc somatie ca am datorie plus penalizari. ANAF-ul nu a trimis scrisoarea cu decizia dar a considerat ca eu am primit-o si ca atare, ca sunt restant.
    Cu ocazia asta aflu ca:
    1. desi exista site online, notificarile sunt puse acolo doar pentru 15 zile! Degeaba verificam eu din luna in luna, trebuia din saptamana in saptamana.
    2. desi aveau email, telefon, etc… nu au considerat sa imi zica ceva.

    A fost nevoie de multe interventii si timp ca sa ajung sa reglementez situatia – inclusiv situatia absurda ca s-a stins datoria catre ei dar in sistem inca si acum apare penalizarea.
    Altfel spus ANAF crede ca ai de platit X si te penalizeaza Y. Tu arati ca X a fost platit, ei zic okay. Dar ramane de platit Y. Nu conteaza ca Y rezulta din X, ei o tin mortis ca asa e in sistem.

    Si astea sunt doar cateva cazuri. Te intrebi daca nu e mai bine sa nu declari nimica si gata…

    00
    • Să vezi când primăria nu comunică cu primăria!

      Locuiesc lângă o sucursală a SPIT Constanța. Ceea ce sună mișto în teorie, că nu mai trebuie să traversez orașul pentru fiecare căcățel. Țeapă, absolut toate căcaturile legate de PFA trebuiesc rezolvate, evident, la altă sucursală.

      00
  11. NOU
    #23

    De ce nu trimiti tu un mail la ANAF, pana sus de tot in care sa explici situatia, iar la final le zici asa: „Intrucat, eu, cetatean de buna credinta, mi-am platit TOATE darile, consider ca institutia X ma hartuieste si urmeaza sa va fac o plangere penala pentru abuz in serviciu si hartuire impotriva urmatorilor:
    – institutia
    – directorul institutiei
    – directorul institutiei din judetul X
    – juristul
    – pe toti cei care au semnat si stampilat instiintarile
    – directori economici, financiari etc.”

    00
  12. on topic

    eu nu platesc amenzile de circulatie. din principiu. cele mai multe le iau pt neplata parcarii. tot din principiu – nu consider parcare niste dungi trase pe asflatul trotuarului pe care niste jmekeri vor sa incaseze.
    revenind – figurez cu vreo 2-3 amenzi neplatite, prescrierea lor e 5 ani incepand cu anil urmator, deci cam mult. intre timp ai de platit impozite. pont pt Brasov: daca te duci la ghiseu, functionarii nu-ti iau banii pe impozite pana nu achiti amenzile restante (o noua manevra de luat banii pulimii, banuiesc ca va fi declarata neconstitutionala). daaaaar, daca faci cont pe http://www.brasovcity.ro, acolo poti sa optezi ce debite achiti: impozite, amenzi,etc. prin urmare, am platit impozitele. iar amenzile le vad inca pending in contul meu, cea mai veche e de prin 2012, n-au facut inca executare silita

    00
  13. Acum câțiva ani au făcut o treabă foarte mișto: li s-a terminat bugetul de trimis scrisori. Au împachetat toate plicurile și le-au pus într-un colț.

    Ce crezi că s-a întâmplat peste patru luni, când au avut buget? Au trimis scrisorile vechi, evident. Puțină panică nu a omorât pe nimeni…

    00
  14. Distractiv. Si eu sunt în plină piesă de teatru cu asigurarea de sănătate. Desi am platit la timp tot ce mi-a zis ANAF, la casa de asigurări am ceva restante, dar ei nu șitu cât am, vor toate chitantele să le bage în sistem ca să vadă diferența. „Păi am plătit deja, nu aveți o situație?” „Ați plătit la ANAF (trezorerie) nu la noi” „Și nu aveți o situație cu cât mai am de plată?” „Nu, că n-ați plătit la noi” „OK, dar ei v-au virat banii?!” „Da!” „?!?” :))

    00
    • Cat se poate de real… Plăteam la trezorerie in orășel si trebuia sa merg cu chitanța la județ la ei la birou „sa bage chitanța in calculator” , ca sa nu ma trezesc cu alte executări silite . Desigur, din moment ce si firma ai si multi bani de benzina si timp liber pentru călătorii la Ghișeele statului.

      00
  15. Asa o sa pățiți dacă plătiți programatorii de la stat cu 1000 euro.

    00
  16. Încă ești în termenul de atacare, de ce nu faci o contestație la executare dacă spui că ai achitat în altă parte?

    00
  17. NOU
    #31

    La mine fain, au trimis solicitare de poprire conturi la toate bancile unde au aflat ei ca as fi avut conturi de-a lungul neinsemnatei mele vieti, printre altele au gasit ca la BRD are cont sotia asa ca de ce nu, poprire si pe contul ei.

    00
  18. Partea interesanta intervine dupa ce-ti iau banii din cont, pentru ca alergi sa ridici poprirea…

    00
  19. Nici eu n-am plătit nici o amendă de prin 2007 încoace. Ultima o am din 2010, de atunci n-am mai luat nici una (conduc cuminte, pe ideea de a nu ieşi în evidenţă).

    Au cam expirat, dar nu mi-au pus nici poprire, nici nimic. Bine, n-am nici impozite de plătit, că maşinile îs pe firmă, şi nu pot amenda maşina, doar şoferul.

    00
  20. Poate incearca s-o dea la pace. Asteapta a treia scrisoare, vezi daca vine cu datorie de 150 de lei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)