Inutilitatea declarației fiscale și ANAF #9

Azi eram prin Leroy Merlin și Dedeman, căutam țiglă transparentă (au doar Bramac, se aduce pe comandă, mă gândeam să sun la agenția lor de piar, să pișcotez 4 bucăți, că atâtea am nevoie) și bride multifuncționale și primesc un sms de la ING că mi s-a pus poprire pe conturi, pentru 44 lei.

Povestea celor 44 lei e un pic veche, avem 49 de lei prin 2016, i-am plătit, nu au dispărut, i-am mai plătit o dată, nimic, la un moment dat au devenit 44 de lei. Am primit la începutul anului notificare că mi se va pune poprire pe cont și abia acum s-a întâmplat. Am sunat la ING și am permis să ia banii din cont, ca să mi-l deblocheze. Sunt curios acum dacă revine datoria de 49 sau se sting toate.

Da, atât durează, jumătate de an, să blocheze conturile. Pentru că secolul 21.

Și uitați-vă la sumele astea:

Pentru cititorii mai noi: nu sunt împotriva plătirii taxelor și impozitelor, sunt împotriva birocrației inutile. Statul știe câți bani încasez, de aia se fac contracte cu CNP, nu trebuie să mai declar eu încă o dată cât încasez.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. In alte tari fiscul nu are voie sa se uite in cont, in Romania fiscul îți poate bloca direct contul și posibil și să-iti bage mana in cont. Dar romanii #rezist.

    00
  2. Bine ca blocheaza numai suma si nu tot contul !
    Nu e sigur ca dispare pana nu platesti la ghiseu la ei. Am patit de curand tot asa cu poprire ING si cand am ajuns le ei dupa luni de zile era tot acolo. Doamna de la ghiseu mi-a spus sa vorbesc cu colegii de la popriri, dar n-am avut timp si am platit la ea si asa a disparut.

    00
  3. Te caci in ea de tara si te stergi la cur cu orice diploma ai primit candva dela gradinita pana la doctorat. SIUI nu functioneaza de 2 saptamani, ANAF iti calculeaza penalizati la 5 lei de acum 6 ani si iti blocheaza cont cu 5000 lei, PLM iti vine sa emigrezi in Venezuela macar acolo nu ai nici o asteptare

    00
  4. Nu mai declarați nimi, oricum statul e cel mai mare hoț, de căcat, pune popriri pe 2 lei când ei au milioanele ciordite, faceți blocaj de cont (știe domnișoara de la casă cum ) ca să nu vă mai poată face statul poprire pe cont decât dacă vă dă în judecată, iar procesul durează 2 ani pe puțin, nusovor mai bate capul.

    00
    • Tradu „blocaj de cont” te rog.

      00
    • Blocarea contului împotriva modificărilor externe, inclusiv a statului sau ANAF, dpdv al legii suverane mondiale a proprietății contului bancar, nici măcar banca care îți administrează contul nu are voie să-ți modifice clauzele sau contul fără a te anunța in prealabil, orice încercare de recuperare a unor sume de către Stat / ANAF sub forma unor popriri, devin astfel abuzive și intră sub incidența penală dacă nu sunt motivate, înștiințare în prealabil și însoțite de un ordin juridic, mandat judecătoresc ! ;)

      00
    • Îl pui într-un colț și proptești o coadă de mătură-n el

      00
    • ne-ai făcut pe toți curioși, cum se face „blocajul” la cont?

      00
  5. Daca declari mai mult de 10 ori cat ai incasat, ce se intampla?… mergi pe ideea am pus un 0 in plus. Sunt curios, nu sariti cu parul.

    00
    • Aveam un coleg care era curios ce face un virus si a dat enter pe fisierul virusat. Apoi a venit cu laptopul la mine si a zis ca a fost doar curios, nu am dat nici eu cu parul…. merita?

      00
    • declarația la ANAF este titlu de creanță executoriu (scrie asta exact în formularul ăla de declarație) … dacă declari de 10x ești bun de plată pentru suma declarată.

      00
    • P.S. poți depune declarație rectificativă dacă ai greșit sumele… dar asta e posibil să declanșeze o analiză de risc și să fii ales „aleatoriu” pentru o inspecție fiscală.
      (da, și la persoane fizice se poate face inspecție fiscală)

      00
  6. Anul trecut am depus o declaratie 200 pe niste venituri persoana fizica (de care statul stia deja, cum spui si tu). Acum in martie am primit o decizie de impunere total aiurea pe baza declaratiei aleia, 990 lei in loc de ceva gen 20 lei. Am depus contestatie la organul fiscal emitent, nici n am primit raspuns. Acum am primit somatie de plata, doar ca s au transformat in 910 lei. Plm tre sa ma plimb pe caldurile astea sa fac petitii si contestatii, si probabil tot o sa trebuiasca sa platesc.

    00
  7. să înțeleg că mâine la anaf o să mă întâlnesc cu jumătate de bucurești? eu am primit astăzi mesaj cu poprire deși în ultimii ani am trăit din banii sponsorului și nici somație sau înștiințare că am ceva de plată n-am primit, cine știe de unde o fi poprirea aia, poate am zis ceva, poate am înjurat

    00
  8. @Vali… întrebarea e cât te costă poprirea aia în comisioane bancare de la toate băncile pentru că atunci când ANAF face o poprire o comunică nu doar la una ci la TOATE băncile naționale și fiecare face câte o poprire pentru întreaga sumă… întreaga sumă de pe fiecare cont posibil… chiar dacă ar fi de ajuns doar unul din conturi.

    Dacă deja ai plătit sumele plătite și acum s-au trezit din nou să facă poprire pe aceleași sume, cred că poți să le faci lejer plângere penală pentru abuz în serviciu și pentru daune: comisioane bancare, timp pierdut (le calculezi costul timpului la tariful standard din contractul tău de muncă), sms/convorbiri telefonice cu banca/ANAF.

    00
    • cât te costă poprirea aia în comisioane bancare

      mi-a zis fata de la ing, 15 lei.

      nu e nici un abuz, nu mă duc eu să depun declarația de venit și ei calculează cât am de plată și îmi spun.

    • @Adi, ANAF nu trimite la toate bancile nationale. Trimite doar unde ai conturi. Bancile sunt obligate sa raporteze zilnic, daca nu ma insel, ce conturi au deschis/inchis.
      Stiu ca se mai lucreaza la un sistem care sa permita Anaf sa afle in ce banca ai suma necesara indestularii popririi ca sa trimita tintit poprirea.
      Momentan e implementat un sistem care permite infiintarea/desfiintarea unei popriri doar prin intermediul unui fisier .xls, eliminandu-se astfel din ecuatie hartia.

      00
  9. contractele alea cu cnp nu ajung la anaf, nu inteleg de ce tot insisti cu asta

    00
  10. Ăștia s-au blocat pe 49… Va informam ca la data de 13/06/2018 s-a instituit poprirea in valoare de 49 RON pe conturile dvs. deschise la UniCredit Bank. Pentru detalii va invitam in orice sucursala UniCredit Bank. Multumim.

    00
  11. Până acum 2 ani, in Franța declarai tu câți bani ai câștigat cu un an în urma, acum suma este deja precompletata in declarație, doar mai adaugi chestii pentru decontări (cursuri, ajutat familia, copiii în întreținere) deci si la alții erau probleme doar ca acolo de la an la an este mai bine, la noi parca de afundam mai adânc mai ales când vine vorba de IT-ul din sectorul public, in schimb ne lăudam cu firmele de IT si programatorii din România.

    00
    • Nu inteleg ce legatura are IT-ul din sectorul public cu firmele de IT si programatorii din Romania. Nu as intra in afaceri cu statul roman din principiu, si as refuza din start orice colaborare doar pentru a ma scuti de batai de cap. (conteaza si cum/de unde vin banii, nu doar sa vina)
      Si nu tine de ‘ajutat tara’. Ai pe cine ajuta si destul de lucru in sectorul privat. Statul sa se spele pe cap cu deciziile luate privind colaboratorii si proiectele de pana acum pe partea de IT. Nu vad de si-ar pata cineva reputatia pentru ei. (tine cont ca nu suntem in filme, ci uneori degeaba vrei sa faci bine, nu esti lasat. Exista prioritati/ordine/decizii unde nu ai mana libera. Also nepotism.)

      Poate daca ar fi dorinta statului de a se face pe bune ceva pe sectorul public. Poate si o mica incercare de a agata colaboratori bazandu-ne pe meritocratie. Mai avem mult pana acolo din pacate. A fost o tentativa acum o vreme, dar… mna ‘tehnocratii e rai’.

      00
    • e o mica diferenta acolo, IT-ul din zona de stat nu este „programator” cum crezi tu, de obicei ala cu IT-ul se ocupa de orice altceva pentru ca daca vine cu CD/cablu de retea, se baga in priza – > clar e treaba de IT. cand sa mai ai timp sa programezi ceva in cazurile astea?

      intr-un program de genul celui care zici tu ar trebui ca cineva sa bage o gramada de date, ei bine pe acelasi principiu din sistemul de stat – > necesita tastatura, e dezvoltat de IT ? pai sa bage ei toate datele – uite aici registrele – > acestea sunt cazuri reale povestite de un cunoscut, care la un moment dat s-a saturat si si-a bagat picioarele

      mai e o diferenta importanta, am zis sa o las la final, in sistemul de stat discutam de salarii 2-4 mii ron pentru IT (in cazurile bune) iar la privat discutam in Euro la acelasi nivel de pregatire

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.