Pentru ăia care întrebau la ce e bună suflanta…

Când am luat suflanta Makita, unii întrebau la ce e bună. Pe lângă curtea de 58mp, mai am și asta de făcut cu ea.

Am suflat praful, am dat cu pastă nouă pe procesor și nenorocitul ăla de ventilator de proc nu se mai învârte în ură constant. Plus, temperatura a scăzut de la 71-78 constant la 38-52 constant.

Întrebarea e la ce interval se dă cu pastă nouă.

202009011101095757

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Eu dau cu pasta de fiecare data cand se strica procesorul si n-am avut nici o problema pana acum.

    00
  2. cam o data la 2 ani se recomanda, dar nu exista o regula. Cel mai sigur e sa monitorizezi temperaturile

    00
    • Mâncați-aș procesorul tău, că nu am schimbat odată în viață pasta la vreunul până acum și nu am avut probleme înainte să îl schimb eu din motive de vechime.

      00
    • Nici eu n-am schimbat niciodată pasta iar laptopul a dus fara probleme minim 5-6 ore utilizare/zi vreo 8 ani până l-am schimbat din cauza balamalelor și bateriei.

      00
  3. Eu dau cu pasta de fiecare data când schimb procesorul/upgrade

    00
  4. Eu dau la 1 an. Ii fac si o curatarr integrala. Cu toate filtrele tot se umple de praf. Si se simte la temperaturi. 👍

    00
  5. Teoretic, la cativa ani.

    00
  6. Unii spun ca schimba pasta odata pe an, inclusiv la procesorul placii video.

    00
    • în carantină, mai des, că ne-am spălat mai des cred.

    • Da-o in plm!!
      La video nu schimbi nimic in garantie, ca are sigiliu fix pe un surub de la backplate.
      La proc doar cand schimbi procesorul sau coolerul sau placa de baza…ce naiba bre…
      Daca folosesti o pasta decenta n-ai treaba – 4 ani de cand e asa la mine si tot in 50 grade sta in full.

      00
  7. daca ai OCD, la intervalele enumerate mai sus. Teoretic nu se schimba daca nu umbli la el. Trebuie doar suflat bine de praf odata la 6 luni (depinde de cat de mult merge, unde e situata unitatea – pe birou sau jos). Ce mai bine iese suflat cu compresorul, il faci ca nou! Sau un tub de aer comprimat.

    00
    • Atentie ca la modele mai vechi, si posibil si la ceva mai noi de calitate indoielnica, atunci cand sufli poti sa invarti ceva coolere, care se transforma in generatoare eoliene si prajesc putin placa de baza. Am patit-o la un core2 acum cativa ani, a murit dupa ce am aspirat praful din el. Se recomanda sa se tina mana pe elicea ventilatoarelor, sa nu se invarta cand sunt curatate.

      00
    • …..sau erai incarcat electrostatic si ai pus mana si ai prajit ceva pe acolo

      00
    • Sau scoti alimentarea ventilatoarelor cat dai cu suflanta.

      00
    • ideal ar fi să oprești calculatorul…

    • @maxp Posibil, desi ma indoiesc, sunt de obicei destul de atent la chestiile astea. Si sunt oarecum veteran, primul PC pe care l-am facut a fost 286 :D
      Problema cu coolerele-generatoare e documentata pe net, nu am inventat-o eu.

      00
    • NOU
      #20

      E reala faza, sunt si niste canale de youtube care au montat un multimetru la bornele unui ventilator si pe urma l-au rotit manual. Cert este ca multimetrul a inregistrat valori de tensiune si curent, deci cu siguranta pot exista cazuri in care se arde placa de baza. That said, eu unul n-am patit astfel de probleme si folosesc un spray cu aer comprimat sa curat ventilatoarele destul de des.

      00
  8. Daca pui o pasta buna (arctic spre exemplu) si cureti praful in fiecare an, n-o sa ai nevoie sa o schimbi niciodata.

    00
  9. Pasta uscata sau invechita aduce maxim 1-2 grade in plus, si asta discutabil, sigur nu de la asta era problema. Praful adunat intre ventilator si radiator, si intre lamele, aia e problema. E overkill sa dai cu suflanta, dar daca asta e placerea ta :)

    00
  10. Pana la urma ce fir pt trimmer ai luat?

    00
  11. Pasta se intareaste intre 6 luni si un an jumatate, in functie de cat timp utilizezi PC-ul, respectiv laptopul. Dupa ce se intareste, se transforma intr-un solid ce va ocupa mai putin loc decat pasta semi-lichida, in spatiile goale, nou aparute va aparea aerul, ce este un foarte bun izolator termic.
    Ca o paranteza, cu cat un procesor este mai bine racit, cu atat va face mai multe operatii pe secunda, cu cat este mai cald cu atat va reduce numarul de operatii efectuat, deci performanta va scadea semnificativ.
    Schimbarea pastei si curatarea procesorului at trebui facuta la maxim un an si nu dureaza mai mult de 15-20 minute.

    00
    • Depinde de pasta folosita. O pasta decenta nu se intareste nici dupa 2 ani. Cea cu care vine procesorul (in cazul in care a fost pc preasamblat) trebuie schimbata cu prima ocazie.

      00
  12. suflanta o folosec pentru frunze, pentru PC am un jaf de aspirator de la Lidl care are optiunea de a sufla. Il curat 1/an. totul e zen.
    @Vali – Apropos de treaba facuta de tine la PC era interesant sa face un test de temp dupa curatare cu suflanta si apoi inca unul dupa schimbare pasta.

    00
  13. Dimineata si seara si ar trebui sa folosesti si o electrica

    00
  14. cand ai long term storage tot pe SSD #influencer.

    da nu cred ca saracia aia de suflanta e mai buna ca un tub clasic de aer.
    Nu prea conteaza tbh, 1 an /2 cand mai ai treaba prin el. Mai degraba nu lasa sa se adune prea mult praf in el (filtre/radiatoare), mai ales daca sta pe jos.

    00
  15. La mine HWMonitor arata temperatura cu vreo 5 grade mai mult fata de aplicatia procesorului, Ryzen Master in cazul meu. Daca instalez altceva, imi arata alta temperatura, nici nu stiu ce sa mai cred :))

    Daca tot suntem la capitolul asta, baietii cu Ryzen 3700x, cam pe la ce temperaturi stati? Sunt in dubii daca sa schimb coolerul stock sau nu.

    00
    • La Zen2 (Rzyen 3xx0) o sa ai temperaturi in idle destul de haotice (3950X, racire lichida, sta intre 35-50 grade in idle, in functie de cum ii tuna, max 68C in fullload sustinut). In fullload, la 3700X cu acel cooler stock, ar trebui sa ai undeva intre 74-80C in fullload (aici e influentat mult si de ce airflow ai in carcasa si temperatura ambientala).

      00
    • Cam asa, in full load am aproximativ 70-75 de grade. Cand nu fac mai nimic ma exaspereaza pe mine, in principal Chrome cu 5 taburi deschise + Skype si am 50-55 de grade setat din bios pe standard auto fan curve. Daca dau fanurile pe silent urca si la 60 de grade si nu fac mai nimic pe el. Am trei fanuri Noctua de 140mm pe intake si unul de 120mm pe outake, am incercat sa fac positive pressure.

      00
    • la un 3700x merita efortul sa schimbi coolerul stock care pe langa faptul ca e slab mai e si zgomotos dupa cum reiese si din cifrele tale.
      Ryzen scaleaza bine cu temp deci vrei sub 70 in full load. In light use undeva pe la 40 sau sub.

      Verifica sa nu folosesti PBO daca tot ai stock cooler.

      dar nu merita sa mergi all in pe un noctua sau AIO. Cam orice aftermarket cooler cu reviews bune e ok, sa fie cu cat mai multe heatpipes.

      00
    • Cine are doar un ceas cunoaște ora exactă, cine are două, nu.

      00
    • La 3600X am intre 35-50 in idle, undeva pe la 60-65 in CS:GO. Fluctueaza binisor in idle, dar din cate vad pe net asa e la seria aceasta de procesoare. In full load nu am testat.
      Pentru racire, folosesc un Arctic Liquid Freezer II 360, montat la intake.

      00
  16. Nu exista o regula anume privind timpul. De fiecare data cand este nevoie. Eu n-am schimbat pasta de cand am facut pcul. Pana acum totul merge bine. Cel mai probabil, cu prima ocazie cand o sa curat pcul de praf o sa schimb si pasta termica.

    00
  17. La 15000 km

    00
  18. Cred ca am schimbat pasta o singura data in ultimii 8 ani de zile de cand am hardughia antica.

    00
  19. 1. nu am schimbat pasta aia daca nu am umblat la procesor (si nu am umblat pentru ca la schimbarea lui schimb si placa de baza).

    2. de muuulti ani folosesc exclusiv laptopuri si nu simt nevoia de altceva (si nu, nu sunt macuri)

    3. in putinele dati cand am desfacut laptopul a fost cand am pus in unele mai vechi ceva ssduri (pt ca intr-o vreme veneau cu hdd si chiar cu unitate pt disc optic – adica cd-dvd).
    deci fara pasta implicata.
    la ele noi.. nici nu stiu cum se deschid pentru ca sunt aproape mai subtiri decat surubelnita

    4. cand am mai umblat prin ceva desktop al prietenilor / cunostintelor.. pompa de bicicleta a fost un excelent ajutor pt suflat / curatat.
    sa dai cu suflanta de gradina intr-un calculator mi se pare putin nepotrivit :)
    (dar na.. fiecare cu placerea lui).

    cam atat.

    00
  20. La 6 luni minim – maxim 1 an. A si inca ceva, nu se aplica la tine, dar vad la altii. Sistemul sa nu stea jos pe covor sau in lacasul ala din birou. Veti fi surprinsi cat de mult praf ia de pe jos.

    00
    • pasta initiala de pe mai toate electronicele e o mizerie crunta care capăta o textură asemenea pământului argilos dupa primii 2 ani de utilizare.

      00
  21. Eu am dat 2 lei la o spălătorie selfwash și am folosit compresorul 5 minute. E mai ieftin ca suflanta

    00
  22. Pasta e ca uleiul la motor. 1 an sau 15.000 de km. Am citit pe aici că sunt oameni mulțumiți cu motorul calat.

    00
  23. Cumparat sistem nou, AMD 3700X, placa cu 570, temperaturi ridicol de mari raportate in BIOS.
    Update de BIOS – temperaturi revenite la normal ~ 35C .
    E important sa ai casa cu cat mai putin praf, de obicei odata pe luna trebuie sa dai cu aspiratorul si prin PC, preventiv macar :)

    00
  24. Citind articolul, am desfacut si eu laptopul. Am curatat tot cu spiratorul mic apoi am scos coolerul si l-am suflat cu o pompita de camere foto. Cu ocazia aceasta am schimbat si pasta cu Kryonaut. E o diferenta enorma, ventilatorul nici nu il mai aud si procesorul nu mai intra decat foarte greu in throttle. Deci multumesc mult Vali pentru articol.
    Laptop XPS 15 din 2019 iunie.

    00
  25. Am mai citit și din comentariile lăsate de ceilalți cititori. Eu de regulă schimb pasta termoconductoare în fiecare an sau odată la 2 ani, dar îl curăț de praf măcar odată pe an de preferat de două ori. Acum e și în funcție de timpul pe care îl are fiecare, așa să îl mai curăț de praf îmi ia cam o oră sau o oră jumate cel mult, dar când trebuie să schimb pasta de pe procesor îmi ia cel puțin 2 ore că îmi place să iau la curățat fiecare lucru în parte și să fiu sigur că sunt șterse de praf. Nu mi se pare mult sau să fie o pierdere de timp deoarece încă sunt tânăr și nu prea am de lucru și de regulă mai îmi pun să ascult câte un podcast sau ceva ce mi se pare util.

    00
  26. Cu pastă pe procesor se dă prima oară după ce expiră garanția :), apoi odată la 2-3 ani în funcție de cât de bună e pasta pe care ai pus-o.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile