Întrebare: pietonii au prioritate când poliția îți spune să mergi?

Fiți atenți la situația asta: poliția nu e la trecerea de pietoni, e puțin mai înainte în intersecție, și face semn mașinilor să treacă. Cum se procedează aici, dau prioritate la pietoni sau nu?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

 1. Da, se da prioritate celor de pe trecerea de pietoni pentru ca politia dirijeaza circulatia dintr-o intersectie iar acea trecere de pietoni nu este in intersectie.

  00
 2. Eu știu că semnalele și indicațiile agentului de poliție rutieră sunt prioritare față de orice altceva (mă rog, doar dacă nu-ți zice „urcă pe trotuar și calcă-l pe ăla!”). Dar mereu sunt gata să învăț lucruri noi :)

  00
  • Să răspund tot cu o întrebare: dacă vezi de la mai mult de 50m ca polițistul face semn de stop te oprești unde ești (ca să respecți indicațiile) sau mergi până la marginea intersecției?
   Trecerea se află la distanță, se aplică regulile de la trecere.

   00
 3. Otopeni, 2010.
  La fiecare trecere de pietoni câte un polițist pentru ca urma sa treacă nu știu ce coloana oficiala și acești polițiști trebuiau sa fluidized traficul ca nu cumva coloana oficiala sa se oprească. Ajung la o trecere d-asta pe prima banda. Mașini oprite pe banda a doua și a treia pentru acordare de prioritate. Polițistul face semn sa plecam, disperat pentru ca din spate se auzeau sirene. Cu o mana ne face semn sa plecam, cu cealaltă oprește pietonul. Eu, din încetinească, accelerez. Pietonul Aleargă. Îl lovesc urat.
  Știți ce a spus polițistul? ‘Nu știu coaie, eu nu sunt de pe aici, eu nu ți-am făcut nici un semn ca nu sunt de la rutiera’
  Mai târziu, în biroul politiei din Otopeni mi s-a spus sa merg pe burta, sa cad la pace cu victima pentru ca polițiștii aia sunt aduși din București pentru faza cu coloana oficiala, pentru ca ala nu recunoaște nimic iar în instanta va fi cuvântul meu împotriva cuvântului sau.
  Eu mi-am învățat lecția.

  00
  • lectia = sa pui un dashcam pe lista de cumparaturi prioritate no.1 ?

   00
  • „Siguranta si incredere”

   Am vazut un incident similar la intersectia de la Notara, asteptand pe cineva la semaforul de pe George Enescu prin 2011-2012.
   Vin un politist pe motocicleta cu sirena, parcheaza si incepe sa dirijeze intersectia ca venea o coloana de la Intercontinental (probabil Oprea se ducea la coafor).

   Se face verde, da drumul la masini si imediat le opreste ca i se pare ca vede ceva.
   Prima masina, un SUV porneste si apoi pune frana brusca. Masina din spate buf, intra in ea; fiind masina joasa isi cam sifoneaza botul.

   Se duc soferii la politist, asta literalmente da din umeri si ii trimite la plimbare; peste 2 minute, trece si coloana; politistul se urca pe motocicleta si pleaca in timp ce cei doi soferi completau procesul verbal.

   00
 4. In legislatie apare asa:

  OUG 195/2002 Art.31. – Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie,
  semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia
  diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de
  prioritate:
  a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
  b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale
  autovehiculelor, prevăzute la art.32 alin.(2) lit.a) şi b);
  c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de
  desfăşurare a circulaţiei;
  d) semnalele luminoase sau sonore;
  e) indicatoarele;
  f) marcajele;
  g) regulile de circulaţie.

  00
  • Regulile de circulatie, repetentul clasei. Punctul g. And not in the good way. :))))

   00
  • Legea spune bine. In acest caz insa, politistul dirija o intersectie, nu dirija si traficul pietonal la trecerea de pietoni premergatoare. Ca atare dai prioritate pietonului. Dar e la mintea cocosului, pietonul poate nici nu-l vede pe politist si semnalistica acestuia de dirijare nu are cum sa il priveasca pe acesta atat timp cat e la distanta de trecerea de pietoni.

   00
 5. N-ai oprit pe trecerea de pietoni: thumbs up!

  00
 6. NOU
  #14

  daca politistul era pozitionat la trecerea de pietoni atunci treceai fara sa dai prioritate pietonilor…
  dar politistul este in giratoriu deci respecti ce zice el acolo unde este

  00
 7. Depinde. Daca trecerea de pietoni face parte din intersectie, cu semafor corelat cu semafoarele pentru masini, sau trecerea e chiar pe coltul intersectiei, respecti indicatiile politistului. Si in general inainte de a te pune pe tine sa treci, politistul opreste pietonii.

  Daca trecerea e la 50 de metri de intersectie, ce legatura mai are?

  00
 8. Poliția dirijează în giratoriu, nu la trecerea aia de pietoni… Ah, dacă era polițist la marginea trecerii de pietoni și vă făcea vouă semn să mergeți și ținea pietonii pe trotuar era altceva

  00
 9. Eu unul nu-s sofer, dar ma ingrozeste cum niste agarici de la politia locala sunt pusi pe post de sperietori in intersectii. Poate nu e cazul in filmul de mai sus, dar vad zilnic asemenea specimene in Bucuresti, intersectia Calea Dudesi cu Mihai Bravu (langa primaria Sector 3). Pe langa faptul ca dau aiurea din brate nici nu dirijeaza constant astfel incat toate lumea sa priceapa ce vor, asa ca soferii „din spate” se strecoara cum pot. Iar pietonii cum complet ignorati, uneori se da liber pe culoarea rosie la masini in timp ce pietonii traverseaza pe verde.

  00
 10. E o situatie tipic romaneasca. Nu trebuie sa opresti sa dai prioritate pietonilor, nu o sa te opreasca garcea sa-ti ia permisul pt ce nu ai dat prioritate dar daca un pieton mai nervos sare in fata masinii si il calci esti de vina. Raspuns corect: Mergi cu vreo 30-40 km/h si atentia marita

  00
 11. Regula de aur in cazul asta e simpla. Pietonii au prioritate si atat. Mai bine masina botita decat pieton busit.
  Pietonii nu au obisnuinta politistului de la rutiera si ca atare nu ii dau atentie decat daca ala e pe trecere si le spune in fata sa astepte.
  Si da, camera e sfanta in cazuri din astea.

  00
 12. Trebuie sa dai prioritate pietonilor.

  00
 13. E intrebare de 1 aprilie?

  00
 14. la pietoni sau pietonilor? :-)

  00
 15. Ar fi fost ceva dacă era un alt polițist în mașină.

  00
 16. Sa-ti reformulez intrebarea: stau cu ochii deschisi sau liber la omorat oameni daca politistu nu-i vede? Parca altfel suna dar de fapt acelasi lucru. Raspunsul e clar acum, nu?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube