Întrebare pentru IT-iști

Mă roade o idee, dar nu știu cum s-o pun în practică. În București, am un smart TV cu țâșpe aplicații de streaming la care plătesc abonamente. Evident, conținutul e diferit de la o țară la alta. De exemplu, n-am la ce să mă uit pe Prime în România – bine, fie, câteva seriale originale Amazon și nici măcar alea toate. Dar aș vrea.

Am găsit o soluție să cumpăr un Raspberry Pi, să instalez OpenVPN pe el, și să-l țin în priză, în Anglia. Presupunând prin absurd că am opțiunea în softul TV-ului (un LG) să setez un VPN, dacă fac asta, nu mai văd HBO Max în București..

TV-ul e conectat la net prin cablu (routerele astea noi de la Digi sunt mizerabile). Mă gândeam că aș putea pune un Pi și în țară (să mă uit din Anglia la HBO, de exemplu, unde Sky a negociat un contract cu HBO atât de bine, că HBO practic n-are dreptul să lanseze servicii de streaming aici).

Și acum vine faza dubioasă: presupunând că am găsit un splitter de Ethernet (ăla din poză e vreo 10 lire) ca să pot „schimba” dintr-un buton ce cablu să folosească TV-ul, e posibil să, iertați barbarismul:

  • asignez un al doilea port Ethernet (sau un USB 3 cu adaptor Ethernet) pe Pi
  • care să „scoată” internet dintr-un client VPN conectat pe Pi la VPN-ul din Anglia?

Asta e singura idee care m-a lovit. Nu vreau să mă complic cu Plex-uri, torrenți și alte trăznăi și cu atât mai puțin cu băgat date de VPN prin setările TV-ului și nici nu vreau să arunc cu banii pe routere de nu știu câte sute de euro pentru un moft.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Răspuns de la un IT-ist: complică-te cu Plex.

    E mai puțin complicat decât ce încerci tu să faci acolo.

    • M-am gândit la problema ta.

      RPi-urile sunt cam 100€/bucata, că nu le mai găsesti decât pe la scalperi. Plus că ai nevoie de cunoștințe relativ avansate de Linux.

      Faptul că îl numești „splitter ethernet”, mă duce cu gândul că nu ai prea multe cunoștințe pe domeniul ăsta.


      Cea mai simplă soluție (relativ vorbind), e să iei 2 routere Mikrotik cu SoC ARM („hAP ax lite” e cel mai ieftin model cu ARM).

      Le instalezi pachetul de ZeroTier pe ele (deci ai VPN-ul asigurat), după care îl faci pe unul din ele exit node (cel din UK).

      Configurezi WiFi-ul de pe cel din România în „bridge” cu VPN-ul în mod Access Point.

      Astfel, ai putea comuta din TV din WiFi (== VPN) spre Ethernet (== Local).

      Evident, necesită ceva cunoștințe de configurare, iar RouterOS de la Mikrotik nu e chiar cel mai simplu și evident sistem de operare de configurat.


      EDIT: Soluția lui J pare mai OK și mai ieftină, și pare că poți instala ZeroTier pe ele.

    • Ce o zis Znuff, cu niste completari: gasesti rockpi la pret normal (in loc de rpi) plus router mikrotik. Pe mikrotik poti sa setezi client de VPN, dar nu rutezi tot traficul prin el, ci doar pentru anumite ip-uri (primevideo).

      33
    • Nah, split tunnel înseamnă că tre’ să se apuce să facă liste de IP-uri.

      …în timp ce el folosește termene gen „ethernet splitter”.

      Lower your expectations.

    • Solutia cu VPN merge doar daca trimiti tot traficul pe acolo. Providerii schimba IP-uri de CDN ca pe ciorapi. Plus ca nu am idee cum vor functiona pe viitor protectiile de password-sharing si alte magarii similare sau daca nu or sa se trezeasca si sa baneze IP-uri de servicii VPN comerciale.

      Cel mai flexibil (nu ieftin, nu simplu de configurat) pe termen lung e sa-ti pui un micro-pc in toata regula langa tv si sa te uiti din browser. „Telecomanda” poate fi telefonul (exista apps de VNC care mimeaza tastatura/mouse). In esenta, iti instalezi un ubuntu blana pe el (e next-next-next) si folosesti un script care porneste o sesiune ssh cu rPI-ul din UK.

      Nu e mare branza tehnica, iar browser-ul e pornit dintr-un script cu un profil care contine un socks proxy prin sesiunea respectiva. Un intel nuc i3 e vreo 200 de euro, dar te uiti la orice pe el si n-ai costuri recurente, cat timp ai banda de upload suficienta in UK. Marele avantaj e ca poti sa-l iei cu tine oriunde. Sunt si dezavantaje – browsing mai incomod, depinzi de banda din UK, setup-ul e mai greoi, e mai scump … your call.

      Uite un script generic: https://pastebin.com/rD88yyX9, trebuie doar sa schimbi „user@ip” in ce ai tu in UK si sa-ti creezi chei de ssh.

      21
    • Pai d’asta ne luăm TV-uri 4k, ca să ne uitam pe Netflix la 720p în Chrome?

    • +1 pt abordarea lui znf

      site-to-site vpn se cheamă metoda. și cu 2 mikrotik e o solutie foarte stabila.
      routeros ( sistemul mikrotik) e enterprise level și poți face cam orice.
      știe și wireguardu care e vpn la moda de vreo 3-4 ani ca alternativa la zerotier

      totuși mktik e poate prea high level.

      cealaltă varianta cu gl.inet – seria travel routers (beryl, slate, etc), mai eftine ca un raspberry pi. au openwrt / Lucy. și îți permit un alt vpn personal asemănător cu zerotier dar care se bazează pe wire guard, numit tailscale.
      e mai user-friendly ca zerotier și cum zicea znf, pui exit-node pe România.

      foarte multa lume cauta sau are soluții din astea mai ales prin Germania Austria sau alte tari mai cenzurante și prietene cu dmca.

      toată povestea asta din cauza content-ului diferit de streaming.
      majoritatea ( netflix prime etc) detectează când ești prin vpn public și mai devreme sau mai târziu blochează ip-urile.
      dar sa folosești internetul personal din România este o idee buna și nu poate fi blocat de algoritm.
      după un timp ar putea sa îți vina ideea cumperi un vps în câteva tari diferite ca sa ai vpn personal/ internet la tari/streaming din tarile alea.
      și apoi după ce obosești revii la ideea cu plex/ emby sau jellyfin + sonar radar etc
      have phun

      00
  2. Cred ca nu stii cat mai e un Pi :)

    234
    • Pi 4? 243 de lei cu 2GB, si 188 de lei cu 1GB.

      31
    • @heto, pe stoc? Unde asta?

      00
    • @Ciuby: site din Romania, cunoscut pentru preturi mici si multe chinezisme, am dat comanda vineri de 2 bucati, au venit luni. Vad ca s-au activat scalperii si le-au luat pe toate, dar shortage-ul e pe duca. Mai au doar starter kituri 2GB/4GB/8GB(placi, senzori, sursa, card), incepand de la 499.00 lei. Si acolo e okish pretul, daca ai nevoie de pachet.

      00
  3. Kodi, ReadlDebrid/AllDebrid sau Sonarr/Radarr

    38
  4. Nu ma pricep destul la networking incat sa-ti dau solutia custom direct, dar se si fara al doilea rpi. La vpn-urile astea comerciale (gen nordvpn) exista notiunea de split tunneling. Inclusiv pentru ce lucrez nu trec prin vpn (openvpn) decat ce am nevoie, dar sunt pe calculator. Acum depinde si de ce stie sa faca tv-ul tau, poate mai customizabil ar fi un chromecast.

    42
  5. Daca TV-ul e smart si ruleaza android TV poti instala pe el openvpn sau Expressvpn sau nordvpn sau morti.
    Il pornesti si-l opresti dintr-o aplicatie ca oricare alta, 3 click-uri pe telecomanda.

    71
  6. Pe lângă dragostea pe care o împărtășesc cu tine cu Sky și HBO.
    O pereche de routere decente ar duce.

    Sau pui un Pi in România care face vpn spre un pi din UK. TV conectat la Pi din România care e conectat la router din România. Ai chef de conținut din România, deconectezi vpn. Ai chef de conținut din UK, conectezi vpn. Dar când ceva nu merge…ai cam pus-o!

    Nu e o problemă simplă.

    31
  7. Nu mai gândi ca un IT ist :). Pure VPN (și probabil și altele) au aplicație de VPN ce știe să facă split tunnel. Adică bifezi ce aplicații vrei să o ia prin VPN și ce aplicații nu. Astfel, HBO Max o să meargă mai departe direct.

    Acum, tu ai LG, eu vorbesc de aplicația pe Android TV și din ce văd pe LG nu e disponibila. Deci nu te-am ajutat cu nimic.

    Ce aș face în locul tău e să îmi iau un TV stick pe care să îl țin prin VPN spre UK, și pe televizor să mă duc cu appurile direct. Drept urmare trebuie să faci switch doar la HDMI și nimic mai mult cu o investiție de 200-300 lei.

    182
    • Si eu cred ca aceasta e solutia cea mai simpla: un stick TV (fire, chromecast etc) pe care sa-l conectezi prin VPN in UK iar aplicatiile de pe LG sa ramana pe internet-ul din Romania.

      160
  8. Nu e mai usor sa folosesti un Chromecast de generatie actuala si instalezi aplicatia de VPN pe el (Nord VPN, Proton, Bitdefender)? Te conectezi/deconectezi dintr-un click…

    112
    • am si eu o intrebare legat de asta, cum mortii lor fac astia cu serviciile streaming ca practic unele vpn-uri merg altele nu?! totul pare simplu pana vezi ca iti trebuie cate un serviciu de vpn diferit pentru fiecare serviciu de streaming diferit..

      51
    • @Nix: depinde de vpn si ce fel de ip-uri are. Daca are ip-uri rezidentiale, totul merge blana. Daca e ip de datacenter, e blocat de mai toti. Doar ca ip-urile rezidentiale costa.

      60
  9. @Vali… Alex (autorul articolului de aici) cred că trolează fin.

    „splitter” ăla de 10 lei e țeapă… semnalul pe ethernet nu este analogic ca să îl poți separa în 2 ca la cablurile coaxiale.
    Este nevoie de un switch ca să „împartă” logic rețeaua la mai multe echipamente conectate – sau un router cu funcții VPN și care are și funcții de switch dacă tot este nevoie și de VPN.

    După ce se vede în poză… splitter ăla e de fapt un comutator cu butoane de selecție A/B pentru leneșii care nu vor să pună mâna să mute mufe de rețea dintr-o mufă în alta.
    Așa cum este proiectat echipamentul ăla nu vor funcționa niciodată simultan ambele echipamente conectate… ai de ales să activezi echipamentul din mufa A sau cel din B.

    Iar o explicație video, destul de recentă pe exact tema asta a țepelor cu splittere ethernet, explicație de la Linus Tech Tips, este: https://www.youtube.com/watch?v=QgrVVyIzecM

    82
    • Nu cred ca trolleaza. Doar nu a stiut sa zica comutator in loc de splitter, din explicatia lui el chiar ar vrea sa se intample totul dintr-un buton.

      40
    • Evident că nu mă pricep la hardware. Dacă mă pricepeam, nu întrebam. Și da, vreau o soluție de schimbat din buton pentru că nu-s singurul care locuiește în casă :)

  10. sute de euro? 30 ce are? Mango GL da in google.

    52
  11. NOU
    #29

    Nu pot să îți dau un răspuns exact din câteva motive (nu sunt IT-ist, n-am LG). Dar eu folosesc PIA VPN, care are aplicație pentru Android TV. Partea mișto e că poți selecta ce aplicație trece prin VPN, pe lângă faptul că poți conecta și deconecta VPN-ul în câteva secunde.

    26
  12. Poti folosi asa numitele travel routers de la GL-inet (de ex Brume 2) ca sa-ti routezi traficul daca nu vrei sa ai batai prea mari de cap cu config-ul. Fiecare router de-al lor poate fi setat ca VPN server sau VPN client dintr-o interfata foarte user friendly (cu OpenVPN sau Wireguard). Iei 2 din astea si ai rezolvat problema (unul in UK ca si server, unul in Ro ca si client; sau invers). Au aplicatie de mobil prin care poti activa sau dezactiva VPN-ul precum si buton fizic configurabil (VPN ON/OFF + alte functii). Eu folosesc un Slate AX cateodata cand nu vreau sa ma conectez la wifi-urile hotelurilor. PS: sunt bazate pe DD-WRT.

    80
  13. Din câte știam eu, restricția pe content (la Netflix cel puțin) e relativă la țara de înregistrare a clientului, nu la locația geografică din care te conectezi. Deci un VPN s-ar putea să nu ajute așa de mult.

    26
  14. Cred ca cel mai simplu ti-ar fi un al 2-lea router cu suport vpn unde sa conectezi tv-ul.

    20
  15. Un Vpn în router poate fi accesat de oriunde și rezolvă tot. Eu am pe un Asus.

    20
  16. 1. Vând pi
    2. Ai timp. Mult timp.

    60
  17. Părere nepopulară: torrent.
    Când ai 5,6,7… „distribuitori” de film, fiecare cu doar câteva filme interesante, piratarea este metoda prin care să le aduci aminte cine plătește.
    Am prime, nu prea găsești ceva interesant, scenariile sunt slabe, previzibile, actori nu prea buni…. Până și star trek a fost măcelărit.
    Înțeleg că nu poți avea filme bune cu bani puțini. Dar nici să oferi munți de căcat în locul unui deal frumos.
    Toate serialele ce au pornit bine au fost umplute cu wokenes. Egalitate de sex, nu de rezultat. Toate tâmpeniile posibile… Cleopatra neagră (documentar, nu ficțiune).
    Nici măcar nu ai ce pirata, să fie de valoare…

    Indecis. Tu ce zici?298
    • da, aia de pe torenti fac alte seriale, ai dreptate

      917
    • 1. Star Trek a fost întotdeauna woke, încă de la TOS. Asta așa, ca paranteză.
      2. Prime are multe filme gratis care sînt disponibile în UK, extrem de multe. Și am posibilitatea de rent a movie pentru 30 zile pentru ceva gen 2 lire. Chiar dacă în aplicație apare butonul de „rent” cînd ești în altă țară, în realitate nu funcționează, că și închirierea e geofenced.
      3. Plătesc Netflix, Prime, HBO Max, Disney+, efectiv n-am nici un motiv să piratez. În afară de Prime, plătesc la prețurile din România (abonamentul Netflix l-am făcut în România, înainte să plec din țară, plătesc 10 lire în loc de 15 cît e în UK; HBO și Disney+ le-am făcut anul trecut, în țară, plătesc adunat 55 lei pentru ele, what would be the point?)

    • Le plătești…. Și totuși ai nevoie de artificii complicate pentru a le utiliza când vrei și cum vrei. Așadar ce plătești defapt?
      Dacă ar face subscripția mai ușor de folosit decât piratarea, atunci piratarea ar fi superfluă. În schimb ei se întrec în a face conținutul cât mai greu de accesat și folosit. Interfațe greoaie, contraintuitive, recomandări tâmpite șamd…

      61
  18. Folosesc si recomand un serviciu de DNS proxy – ControlD. Cu el poti seta locatii diferite pentru servicii precum Netflix, Prime, HBO etc si face reguli pentru fiecare device. Nu mai ai nevoie de VPN sau Pi pt asta.

    Pare putin stufos dar te ghideaza la fiecare pas si nu este greu de setat. Pe device-urile cu suport, e recomandat sa folosesti DNS Privat (DoT/DoH).

    31
  19. Strict la intrebarile tale.

    1. Unui RPi ii poti pune un adaptor de ethernet suplimentar pe portul USB.
    2. Il poti transforma intr-un router si il poti configura sa se conecteze la un VPN extern.

    Exista 2 probleme unde va depinde de perseverenta ta si nu stiu cat ajutor o sa gasesti pe intrenet:

    1. configurarea Pi-ului. Nu stiu sa-ti zic cat de greu sau usor o sa fie, chiar habar nu am. Cu un server dhcp vine preinstalat, linux-ul stie sa faca routing si nu e problema, inchide IPv6 daca nu vrei sa-ti rogi moartea. Sa faci o conexiune VPN nu ar trebui sa fie problematic. Dar nu stiu cum si cat de usor e sa-l configurezi pentru tine.
    2. La comutare TV-ul s-ar putea sa nu inteleaga ca a fost conectat in alta retea. S-ar putea sa trebuiasca sa repornesti TV-ul (si s-ar putea sa nici nu fie suficient, unele au stari de repaus in care retin astfel de setari).

    Solutii alternative deja ai primit destule, nu mai zic nimic de ele.

    10
  20. Sunt routere ieftine care au client de VPN – OpenVPN(de ex. TP-LINK Archer AX53 AX3000 – 60 euro).
    La fel sunt routere ieftine (sau gratis de pe la prieteni\rude care primesc router nou de la provider) care suporta DDWRT – un sistem de operare pentru routere.

    Mie imi pare cea mai eleganta solutie router+serviciu VPN(2-3$/an daca cumperi se un an in avans).

    20
    • si eu am varianta de vpn pe router dar nu rezolva problema decat partial in sensul in care poti seta iesiri diferite per device si nu per aplicatie. si cand pun tv-ul pe uk merge netflix si bbo prime dar nu merge hbo. in plus senzatia e ca daca schimbi vpnul in timp ce merge tv-ul aplicatiile astea raman pe tara veche.

      20
    • de asta ziceam de un router ieftin(gratis) – sa nu te mai complici cu iesiri separate pentru device-uri. routerul dedicat doar pt televizor, tot traficul trebuie sa treaca prin VPN.
      Regulile astea nu prea functioneaza tot timpul corect, routerele ieftine mor usor daca sunt incarcate cu tot felul de reguli/route.

      10
  21. Iti faci un abonament de 25 eur pt 300 de zile pe alldebrid.com.
    Adaugi orice torrent acolo ai e deja cachuit.
    Iei un firestick cel mai ieftin ca nu ti trebe avioane. Pui kodi pe el, dai sursa alldebridului in kodi. Ai tutorial simplu la ei pe site.
    Descarci orice, tot traficul fiind HTTPS. Nu ai nicio grija ca vei fi amendat cum se practica in Germania.
    Majoritatea fisierelor torrent sunt deja cacheuite pe serverele lor, practic tu nu astepti sa se urce pe server.

    00
  22. sursa serverului o pui pe orice player care stie fie webdav, nfs, si te uiti pe orice device de oriunde in lume fara sa te mai complici cu seed, plex, routere si alte cele.
    25 euro pt aproape un an de utilizare e pomana.
    Mai acumulezi si puncte de fidelitate pe care le poti folosi pt prelungirea abonamentului.
    Sunt pe piata din 2009, au servere in franta si sunt foarte seriosi.

    Mai ai di premium links generator pt vreo 200 de siteuri de filesharing premium.

    01
  23. Eu am asa si functioneaza:
    Router Asus care suporta adaugarea unui client VPN pe un anumit IP, IP pe care il asignezi TV-ului, daca vrei sa opresti momentan vpn-ul pentru TV poti sa faci asta cu un toggle din aplicatia Asus Router. Probabil ca optiunile astea le ai si pe alte routere dar nu stiu sigur
    VPN: folosesc TorGuard varianta pentru streaming si a merge foarte bine + atunci cand netflix isi da seama ca esti de pe VPN dai mail la support si iti asigneaza alt ip. Ideea e sa ai un VPN care suporta metoda de conectare a router-ului tau
    Daca aveai android tv atunci puteai sa le instalezi aplicatia dar nu e neaprat un mod mai simplu fata de prima varianta

    10
    • exact acelasi router cred ca il am si eu dar dupa cum ziceam nu ii rezolva problema omului pt ca daca schimbi vpn-ul din aplicatia asus (eu folosesc nordvpn si pot sa-i incarc cate servere vreau in aplicatia aia) tv-ul ramane cumva pe aceeasi tara pana cand il repornesti.
      si cred (nu sunt 100% sigur) nu poti asigna vpn-uri decat dupa ip-ul din reteaua proprie, nu dupa destinatia traficului

      00
  24. te complici mult prea mult, la final o sa ai mai multi nervi cand nu o sa functioneze solutia vs nu exista continut de filme pe prime

    pe rpi gasesti chestii cu care sa faci multe lucruri dar o sa fi in punctul in care o setare specifica pt. tine nu merge, pe mikrotik totul pare roz la prima vedere si apoi incep distractiile

    am 2 hap ac2 si mi-am facut doar nervi sa le fac sa mearga cum vreau eu, am luat un hap ax2 sperand ca dupa 3 ani nu ma mai poate umple ceva de spume ca primul mikrotik – m-am inselat amarnic, daca ac2-ul la configurare este la nivelul de masochist, ax2-ul e la vreo 2 nivele peste. configurarea de wifi e schimbata complet nu mai ai 2.4 si 5 ai wave pe care pui chestii, nu mai e clar pe care setezi, etc

    01
  25. Primul obstacol in calea ta este bandwidth-ul pe care il vei obtine home to home UK-RO. Mai mult de 2Mbps nu vei avea – am incercat cu un setup similar cand lucram remote din RO si nu voiam ‘sa se stie’. Faceam nu tunel OpenVPN din RO in UK si apoi peste asta ma conectam la VPNul companiei. Cu 2Mbps aveam probleme in calluri in Teams.

    in loc de RPi am folosit GL.iNet GL-MT300N-V2 – are GUI usor de folosit, poate fi server si client de VPN, deci iti trebuie unu la ambele capete. stiu sigur ca limitarea de banda nu e de la acest device pt ca in UK pe 4G conectat la VPN aveam banda buna.

    https://www.amazon.co.uk/gp/product/B073TSK26W/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

    Comutarea intre tari o faci din routing – IPurile de Prime sa se duca pe VPN de UK, IP de HBO RO sa se duca local.

    00
  26. TLDR: pe TV nu merge, exista solutie VPN cu buton fizic pe router care iti activeaza/dezactiveaza VPN. Recomand PLEX pentru ce vrei tu.

    Smart TV nu isi iau locatia doar din IP, la setarea initiala alegi zona. Am facut test cu Samsung Frame 2022, trecut prin VPN, si nu mergea, a mers dupa resetare si pus pe UK cu IP de UK, dar pe urma nu-mi mai mergeau serviciile de streaming din RO.

    Un router VPN pe care il folosesc in vacante in hoteluri sau vase de croaziera unde platesti MULT pe 1-2 conexiuni concurente au cei de la GL-inet. Are buton fizic pe el, dar VPN se poate activa/dezactiva si din interfata).

    Cu un stick TV, laptop sau tableta cred ca merge doar cu modificare IP ce vrei tu.

    Pe scurt, m-am lovit de aceeasi problema, si am rezolvat-o cu PLEX pus pe un QNAP. Mai am de facut automarizarile la serialele care ma intereseaza sa le descarce automat si e perfect.

    10
  27. Ceva asemanator am vrut sa fac si eu, dar m-am oprit din cauza complexitatii prea mari.
    Pana la urma am inceput cu 2 HDD externe legate la un Pi pe post de server de Plex (fara transcoding, doar direct play), OpenVPN si backup. 2 ani mai tarziu, NAS cu 5 bays (instalat Ubuntu server), Plex/Jellyfin pentru orice fel de media si zero abonamente.

    00
  28. doua routere ASUS cu VPN Fusion (unul in UK, altul in RO) – configurezi VPN server pe ambele si le legi intre ele (foarte simplu de facut – cateva clickuri pe fiecare). Pe urma, poti alege ce client (pc, tv, consola, telefon etc) conectat la routerul din ro (pe baza de MAC) sa iasa in internet prin ro sau prin tunelul ridicat cu routerul din UK (si viceversa). Folosesc solutia asta intre ro si svk. Functioneaza fara probleme si fara batai de cap.

    Dupa ce le ai configurate, toata joaca se face din Asus app de pe telefon.

    00
  29. PI + STREMIO or PI + PLEX

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile