Iniţial strânsesem de pe forumuri o sumă de citate, pentru a putea ilustra cine sunt oamenii care vor să schimbe regimul. Pentru că mie forumurile mi se par un loc bun de luat pulsul ţării. Iată câteva dintre ele, atâta cât am suportat citi:
voua vi se pare ok ce fac jandarmii?adica sa bata civili cu planele,in fata camerelor?de aia ii platim?stiu,o sa ziceti ca sunt ultrasi,dar de unde stiti ca sunt?
In primul rand, cand ai decis sa te faci profesor, nu stiai care e salariul si care sunt conditiile?
Vad jandarmi cu 4 clase care dupa ce impart bastoane la intamplare si dau cu gaze lacrimogene intr-o multime care nu avea unde sa fuga,
DDD e chiar un tip ok.. ar merita mai mult ca altii sa ajunga presedinte.
Ultrasii aia daca tot sunt asa de rai, ar face bine sa intre peste latraii pedelisti in casa sa le dea drumu la sange
Şi am renunţat, că îmi mai trebuie puţinii neuroni. Apoi am văzut la un articol din USA Today e un comentariu foarte interesant, al unui american:
Basically, here’s what happened: when Romania was a socialist country, there was no profit involved… people worked, and the value of their productivity was put back into public benefits like health care, education, and pensions. Now that they’ve transitioned to a market (capitalist) economy, the value of their labor is being horded by their bosses who own the private companies that now provide things like employment and services that used to be in the public domain. So, while the West saw the mass transition away from socialism in Eastern Europe as a vindication of capitalism (so-called proof that "Communism has failed"), the reality is that socialism in these countries was a success, and they are now finding out that the income and standard of living disparities prevalent in capitalist economies are now a reality at home. They traded personal security and a modest standard of living for the ability to acquire "shiny new stuff" and now are revolting because they realize that it was better before. This is the major reason why the KPRF (Communist Party of the Russian Federation) is rapidly gaining in poplarity in Russia–because the oligarchs and plutocrats are the only ones benefitting and the ordinary working people of Russia are being left behind in misery and poverty. My prediction is that much, if not all, of Eastern Europe will revert to socialist governments and remain solidly socialist for the long term. I further believe that there will be Western governments that make the same transition because they will have to in order to survive in a post-scarcity world of abundant resources, shrinking distances, and instantaneous communications.
S-ar putea să aibă dreptate. Nu ne place capitalismul, iar explicaţia pentru această ură viscerală e simplă:
Milioane de români regretă comunismul, iar această stare de fapt este pe undeva de înţeles: capitalismul generează concurenţă, iar concurenţa face ca persoanele mai bine pregătite să aibă succes, în timp ce persoanele mai puţin pregătite să rămână în urmă şi să aibă nevoie de ajutorul statului pentru a supravieţui. Numai că acum statul nu mai garantează locuri de muncă, nu mai garantează salarii, nu mai controlează preturile decât într-o mică măsură, iar accentuarea discrepanţei dintre cei cu venituri peste medie şi cei cu venituri sub medie nu are cum să nu genereze nemulţumire.
Dintr-un articol cu cifre al lui Cristian.
Nemulţumirea a rezumat-o un cetăţean pe reddit:
Ai peste 2000 RON salariul? Opinia ta: "Protestatarii sunt niște huligani analfabeți îndobitociți de moguli, care nu îşi dau seama ca exact oamenii ca ei sunt de vina pentru situația din România".
Ai sub 2000 RON salariul? Opinia ta: "Băsescu si cu ai lui ne-au dus la sapă de lemn, cu 25% aia în minus, cu mărirea de TVA, cu preturile la benzina, cu jafurile şi minciuna".
Limita de 2000 RON nu e tocmai precisa, dar idea asta e.
Eu ma incadrez in prima categorie, cu peste 2000. Am invatzat pe branci 17 ani de scoala, timp in care n-am schimbat telefoanele in fiecare an (am avut bosch 607, bah!), fara cluburi saptamanal, masina personala la 18 ani si altele. Cei care se plang de munca si de conditii, spargeau seminte in spatele scolii si sunt masa de manevra a oricui tine robinetul la bani.
Dati copiilor una peste bot cand fac poze deocheate in loc sa mearga la ora de engleza. Si poate n-o sa ajunga sa voteze cu un alt „Basescu” la vremea lor.
Am ceva mai mult de 2000 de lei salariul si tot cred ca „Băsescu si cu ai lui ne-au dus la sapă de lemn”.
Toti astia destepti impotriva iesirii in strada, voi ce va inchipuiti ca oamenii le-a venit pe chelie sa iasa asa de nebuni in strada, mai ales pe gerul asta??? Ies in strada ca s-au saturat de mizeria si bataia de joc a unor rahati cu ochi, numiti parlamentari, de orice culoare politica… nu va inchipuiti ca daca vine PSD, sau PNL sau dracu stie ce alt partid o sa fie mai bine, nu, pentru ca toti sunt o apa si un pamant condusi de la spate de forte oculte (masoni)… asa ca tot dracu ala e.
Si tocmai de asta cred ca violentele isi au un rol (atata timp cat sunt indreptate catre banci, magazine de lux sau sedii politice – nu aiurea in tramvai), ca din cate se pare, cu vorba buna in tara asta esti luat de prost, deci, da, violentele nu fac sa arate decat starea de nemultumire care s-a accentuat de la o zi la alta. Asa ca ciocul mic.
Solutia, nu stiu, insa nu e o situatie simpla, din contra, cred ca lucrurile se vor adanci si mai rau, iar rezultatul… tare mi-e teama ca nu e unul bun.
@Enkde:
aleşi de către cine?
Sunt din categoria celor priviligati, care, sa zicem, ar castiga de cateva ori mai mult decat limita de-acolo. DAR sunt constient ca, daca al meu copil nu va avea aceeasi sansa ca mine, ar trai de pe o zi pe alta in Romania. Daca ar avea nesansa sa ii placa o stiinta mai deocheata (chimia, fizica), iarasi ar muri de foame. Daca nu l-ar duce capul (ca deh, se mai intampla) si n-ar ajunge la facultate, ar fi trist in Romania.
De aceea, intr-un final, cei sub limita de salariu salariu au dreptate. Sansa nu e de partea lor, viitorul e sumbru si, cel mai grav, clasa politica nu le ofera o sansa se crestere. Mai mult, sunt si cei cu 500 RON pensie, care traiesc dupa blocurile gri dintr-un oras de provincie, imbracandu-se de la second hand si cheltuind 7 lei pe zi pe mancare. Desi au fost in comunism, cand toti erau platiti aproape la fel, compatriotii lor de aceeasi varsta care au lucrat pentru Securitate iau 2800 de lei.
Toti astia au dreptul sa se rascoale, chiar daca unii nu stiu ce vor. In schimb, e datoria celorlalti, care o duc mai bine, sa-i inteleaga si sa gaseasca solutii.
E grav totusi ca unii dintre ghibonii iesiti in strada au bani sa plateasca conexiunea la internet si sa scrie ineptiile cu Dan Diaconescu/datoria jandarmilor pe forumuri.
in principiu e corect, dar putin incomplet. la noi nu prea e capitalism, e cam altceva… nici eu nu stiu cum sa-i spun. capitalismul presupune muulte lucruri pe care noi nu le avem: piata libera, proceduri clare si echitabile, sisteme functionale, etc.
Daca am scoate din calcul coruptia, cred ca masurile luate de Base si guvernantii sai ar fi ok. Sincer cunosc prea multe loaze si lichele care fura sau cersesc pe dincolo dupa care vin in tara si primesc aceleasi servicii medicale, aceleasi scoli si aceleasi sosele / infrastructura precum cei care si-au dedicat viata muncii.
Lasa ca nu mi-e rusine nici cu ungurii, avea azi Zoso un link catre un articol in care ungurii au sapat tunele in dealuri banale pentru a salva cateva hectare de teren arabil.
Da, sunt dintre aia care ma uit la TV si nu inteleg de ce protesteaza aia. Mi-am vazut de treaba mea 18 ani de scoala, acum nu ma plang. Vreau sa fac mai multa scoala printre altele.
Cred ca am luat ce era mai prost din ambele sisteme. Nu, noi n-avem capitalism, ci un sistem de cine pe cine pacaleste mai tare: patroni care tipa ca din gura de sarpe ca e criza si nu-ti pot mari leafa, in vreme ce ei isi mai iau o caruta de SUV, si angajati care se stau toata ziua pe facebook si se vaita cat de mult ii freaca patronul.
Sa nu confundam ceea ce se intampla in romania, america de sud, cateva tari din europa de est si rusia cu capitalismul. Da, romanii sunt satuli de ceea ce este in romania. „capitalismul generează concurenţă, iar concurenţa face ca persoanele mai bine pregătite să aibă succes, în timp ce persoanele mai puţin pregătite să rămână în urmă şi să aibă nevoie de ajutorul statului pentru a supravieţui.” – eu nu regasesc romania in propozitia asta.
In alti ani, pe vremea altor presedinti, era mai greu. Acum, romanii vor mai mult. De ce ai mult, de aia vrei si mai mult.
„iar concurenţa face ca persoanele mai bine pregătite să aibă succes”
@zoso: cum se vede in romania in general? unde marea majoritate a oamenilor de succes sunt escroci sau smecheri? unde tineri cu facultate facuta in strainatate nu-si gasesc de munca la noi?
cat despre incompetentul cu 2000 RON.. eventual cei cu 8 clase ii mai sustin pe actualii.. in rest toti sunt impotriva lor.
si pentru cei care zic ca nu e alternatica: intotdeauna e bine sa-ti schimbi ciorapii…daca ii porti prea mult, oricat ti-ar placea, se imput!
Unde este capitalismul din Romania? Este un stat socialist 100%, in cuget si simtiri.
Nu se va reveni la socialism. Este imposibil, fiindca in piramida nou formata dupa 90, majoritatea celor de la baza piramidei sunt intretinuti, momentan, de afacerile care merg cum merg. Daca le gatui, in sensul ca mazilesti grofii, la modul in care statul roman si-a investit banii, se cam gripeaza jucaria. Eu cred ca trebuie pusi la putere niste oameni care sa ie stapani pe domeniul lor – si pe acel domeniu sa se exprime si sa fie ascultati. Sa existe o forma decenta de dialog in care cea mai optima solutie pentru domeniul respectiv, sa fie luata in considerare, dupa analie competente. Din pacate, slr-urile care se numesc partide politice sunt destul de infipte in tot iuresul economic. Poate gandesc prost, dar cam asa vad lucrurile.
„capitalismul generează concurenţă, iar concurenţa face ca persoanele mai bine pregătite să aibă succes, în timp ce persoanele mai puţin pregătite să rămână în urmă şi să aibă nevoie de ajutorul statului pentru a supravieţui.”
Corect in teorie!
In practica din Ro insa,90% din cei care au facut bani, au facut-o pe carca statului,delapinand banci,furand prin comisioane banul public,facand afaceri care au dezavantajat CLAR „statul”, deci banul public-respectivii inconjurandu-se apoi evident de afaceri, legale.
Si nu numai atat!
Problema e ca si sectorul privat are de suferit din cauza abramburelilor unor oameni total nepregatiti, fara viziune ,pusi numai pe ciupeala,sfidatori si total rupti(oare?) de realitate-ma refer la cei din guvern(e) de pana acum.
Nenorocirea e ca nici astia din „opozitie” nu’s mai breji.
ASTA E DUREREA!
concurenta vax,criterii de performanta vax-care capitalism ?!?
România e un stat socialist, corupt pînă la capăt – cetățeanul care comentează că socialismul a fost un succes nu pricep de ce jubilează.
Omul de pe reddit o zice bine – însă e o diferență pe care mircea cu M mic nu o sesizează: pentru ăia 2000 de lei chiar tre’ să muncești și să îți faci treaba bine. Și poate limita e o țîr’ mai sus.
Romanii trebuie sa inceapa sa-si asume responsabilitatea pentru faptele lor. Ei au votat presedintele cu mana lor pentru inca 5 ani ( dupa o constitutie votata tot de ei si la 3-lea vot pentru Basescu) si acum incep sa se planga ca un copil de 3 ani ca nu le convine. Sa obtii ceva clar, coerent si logic de la ei insa este imposibili ( vezi Dr. Calafat ) si ma tem ca nu au gandit ce s-ar intampla dupa ce ar pleca Basescu (probabil l-ar vota inca o data pentru un kg de zahar si un litru de ulei).
Prea bine spus si rezumat @zoso! Excelent articol! Ar trebui sa il pui „Sticky” cumva.
@radhoo: uite ca am mai mult de 8 clase si tot cu astia as vota. ah. si da, eu nu sugeam la tzitza mamii sau a psd-ului cind iliescu si nastase faceau „legea”.
ah, si logica ta de puber, nu te lasa sa vezi, ca acea competitie de care se vorbeste – au cistigat-o aia care au fost mai „fishnetzi” sau mai rapizi sau mai shmekeri, sau care s-au apucat sa aduca blugi si sa vinda rulmenti la turci in 90. ah, esti un loser si te revolti, plm, viata-i grea coae, sufera.
Mă, sincer îţi zic că doar cîţiva băieţaşi din online am auzit să folosească forumurile la modul cel mai serios. Cred că faci referire la oameni prea simpli şi fără o perspectiva reală, nu ei sînt cei care vor şi pot să schimbe ceva. Dacă vrei să faci o comparaţie mergi în piaţă şi rezultatul va fi identic . Asta nu înseamnă că oameni cu adevărat hotărîţi nu fac piaţa , doar sînt mai puţini şi par nesemnificativi.
Deci dacă vrei să scoţi în evidenţă cît de stupizei sîntem ca popor te poţi uita la gradul de promovabilitate la bac, ce alege poplaţia de 20 de ani sau ce ştiri sînt promovate.
Cred că dacă vrei cu adevărat să schimbi ceva ar fi imperios necesar să-i mai laşi pe cei slabi în lumea lor.
subscriu la cele spuse de cetateanul de pe reddit… depinde de cat de bine o duce fiecare.
fish +1
Capitalism? Socialism? Comunism? La noi?
Gresesti, pe bune. Tot ce avem noi e ciocoii vechi si noi reloaded.
Atat.
@ fish -cat ai baut corsare?
Unde poala mea am scris eu de aia care au 4,8 sau 12 clase?
Tu daca ai vandut rulmenti sau blugi si ai 1000 de euro profit pe luna te simti implinit?
Eu vorbesc de aia care au bani sa cumpere si au cumparat juma din terenurile din B si nu numai.
De aia care au pus mana pe zeci de spatii comerciale etc.
Unde vezi tu ca am scris ca am viata grea dobitocule,eu vorbesc despre un pricipiu,despre pseudo capitalismul din romania.
da ti limbi pe coae si mars la bauta!
sa traiasca mascaricul ala american care a scris articolul cu 200E pe luna intr-o tara care are mancarea, combustibilul si masinile mai scumpe ca in SUA.
dupa aia sa ne tina teorii si poate o sa il mai si iau in serios.
În orice societate doar 20% din oameni produc ceva util, restul sunt doar o povara pentru sistem, consumă și mai ales risipesc. Problema e că la noi sunt mai mult de 80% cei care consumă și risipesc.
Socialismul pare o măsură bună și populistă pe termen scurt dar e falimentară pe termen lung pentru că o adevărată egalitate nu poate exista nici măcar în teorie.
La ”marea galăgie din decembrie 89” oamenii nu s-au revoltat împotriva sistemului ci împotriva celor ce aveau mai mult. Îmi aduc aminte de un vecin ce zicea:”Lungu (alt vecin dar director de fabrică) are în frigider mușchi de vită și iaurt” deci nu era o problemă de politică, ci una materială. Dacă avea și el mușchi si iaurt totul ar fi fost ok că oricum amândoi erau membri de partid și pupincuriști fruntași.
Dacă vecinul fomist în loc să facă profesionala la FF (lasa ca e bine si atât) se chinuia să facă o facultate ar fi avut și el mușchi și iaurt.
Comparația e oarecum simplă și banală dar e perfect valabilă și astăzi.
În orice sistem cu minime libertăți (nu democrație) dacă ești bun pe ce faci, tragi tare, îți vezi de problemele tale și nu aștepți nimic necuvenit, este imposibil să ajungi în situația de a prostesta violent împotriva cuiva.
E o lege naturală pe care nici un sistem politic și social oricât de avansat ar fi nu o poate fenta: Cine nu muncește (performant) mănâncă.
Un sfat decent, munciți mai mult, munciți mai bine. Lăsați scandalul, văicăreala și isteriile. Sistemul și clasa politică se pot schimba numai în timp, prin muncă și prin unitate. În nici un caz prin scandal, violențe și maniplare.
Merita adaugat un serviciu public pe care toata societatea l-ar aprecia: justitia. El se afla pe agenda partidelor mereu, insa faptele vorbesc.
Mi-e greu sa cred ca se pot ajuta pe termen lung 50% din poplatie (sau mai practic 25%, numarul de voturi necesare pt victorie in alegeri) cu bani din taxe (mai ales ca sunt si alte servicii care trebuie platite). Si atunci nu cred ca un partid poate aduna acel segment sustinator in alegeri prin socialism. Nu pe termen lung.
nu sunt de acord cu mentalitatea: cei mai multi dintre romani regreta comunismul.
oamenii regreta ceva din trecut dar nici ei nu stiu exact ce anume si nu stiu daca regreta tot sistemul comunist sau daca regreta numai faptul ca atunci aveau bani si nu aveau ce cumpara cu ei iar acum e fix invers.
asta cu regretul comunismului trebuie impartita pe categorii, nu e chiar atat de simplu – (un exemplu scurt ar fi ca marea majoritate a muncitoriilor regreta sistemul comunist dar din nou marea majoritate a intelectualiilor nu il regreta asa ca depinde pe cine intrebi, ce educatie are, ce familie are si din ce categorie sociala face/facea parte)
iar acea limita de 2000 lei nu mi se pare ca poate fi interpretata ca o „linie de plutire” si cei care au peste sunt deasupra iar cei care au sub sunt dedesupt. spun asta pentru ca eu cunosc multa lume care abia se apropie de suma aia si nu sunt oameni de aruncat la gunoi sau de marginalizat si in nici un caz nu sunt persoane mai putin pregatite.
oricum, ca o incheiere vreau sa imi exprim dezaprobarea fata de afirmatia care este acum la moda: „statul nu se mai implica iar cetatenii nu au decat sa se descurce pe cont propriu” – pai daca este asa eu zic ca statul sa inceteze atunci sa insiste cu toate tampeniile de taxe si impozite, sa pastreze numai taxele necesare iar restul de bani sa ramana oameniilor care sa isi consolideze singuri blocurile, sa isi asfalteze singuri drumuriile si asa mai departe.
ca pe modelul asta nu se poate ca statul sa ma fure la greu, sa trebuiasca sa platesc taxe peste taxe si sa mai aiba si tupeu sa zica dupaia: nuj frate descurcate, ca mie imi vine sa ragai a mici, ai platit taxele? asta e, acuma descurca-te
Intoarcerea la socialism din capitalismul asta salbatic in care sunt 1 milion si ceva de angajati la stat si nu se mai stie cati care primesc pensia aia minima inventata de Boc. Capitalismul in care detinerea unei masini e taxata uneori mai mult decat valoarea ei si in care baza economiei de piata (IMM-urile si microintreprinderile) sunt pedepsite ca nu sunt in stare sa treaca criza doar pe profit cu ajutorul unui supraimpozit. Capitalismul in care cele mai profitabile afaceri sunt alea cu statul.
Da, ca regula generala, cine castiga un salariul bun si munceste pentru el. Dar in asta nu e nici meritul lui Basescu si nici in ciuda lui Nastase, e meritul individual al fiecaruia. Ba eu cred ca cine castiga bine si plateste o caruta de bani impozit ar trebui sa protesteze si mai abitir impotriva modului in care sunt sunt cheltuiti banii astia. Si nu, reforma pompoasa nu rezolva nimic atata timp cat tot aceiasi oameni gestioneaza si redirectioneaza banii.
Viteji tari jandarmii astia dom’le. Cand e vorba de contribuabilii care ii platesc sunt foarte eficienti.
Ma intreb de ce nu sunt asa de eficienti si cand e vorba de diversi interlopi, infractori, suedeji cu sabii/bate/topoare, mineri…un om cinic si malitios ar putea trage concluzia ca eficienta lor merge doar pe tinte slabe si fara aparare.
Si eu care eram un romantic incurabil si aveam impresia ca ii platesc pe jandarmi sa ma apare pe mine de infractori, nu clasa politica de mine. Naivitatea asta…
BTW, suma aia de 2000 lei care cica ii desparte pe amarati de clasa de mijloc, prea imbuibata si auto-suficienta pentru a vrea schimbare cred ca e o gluma. Nici un om cu mai mult de jumatate de creier nu cred ca are impresia ca se traieste altfel decat PROST cu banii aia. Sau cu dublul lor.
De acord cu ideea centrala din text: ca proprietatea trebuie aparata. Dar sunt destul de dezamagit de lipsa de sustinere din blogosfera pentru protestele stradale (din cate am citit marea majoritate au fost nonviolente).
In sfarsit, parca contrar asteptarilor (si temperaturii), multi romani s-au mobilizat sa isi planga durerea.
Chiar am senzatia ca vi s-a oferit ceva pentru a evita pe cat posibil subiectul, sau a il minimaliza.
Mai mult, pui accentul de final pe faptul ca doar saraci=prosti, si doar ei ies in strada.
Dezamagitor.
Ăla care a comentat drept american pe USA Today cred că e românache de-al nostru care a luat notă mare la TOEFL.
@fish + 1
@raduuu: regele e un pic batran, e mai incet in reactii … poate mai e si maine un protest … roflol
@ideirazlete = ideirare? adica putine si departate intre ele?
eu unu de abia astept mitingu de joi organizat de opozitie. daca vin 1000 de oameni, care sa nu fie adusi cu autocare de prin comunele limitrofe deja va fi un succes
nu am citit ceva mai imbecil in viata mea (nr: comentariul alauia in engleza). socialismul a dat fail din n la puterea n motive, n-o sa se intoarca nici dracu la el decat cu forta, cum de altfel a si intrat. nimeni intreg la cap nu-si doreste acest lucru in Romania. iar steagurile taiate in mijloc fluturand in piata universitatii spun destul de multe.
Comentariul din USA Today e idiot, al doilea e perfid. Sa o luam pe rand:
1) USA Today: „the reality is that socialism in these countries was a success, and they are now finding out that the income and standard of living disparities prevalent in capitalist economies are now a reality at home. They traded personal security and a modest standard of living for the ability to acquire „shiny new stuff” and now are revolting because they realize that it was better before”.
Astea le scoate din puma lui de nostalgic comunist (daca e de pe aici) sau din hipseter socialist wanna-be care nu stie ce a aia comunism adevarat. FAPT: standardul de viata al omului mediu din RSR era mai scazut decat standardul de viata al omului cu salariu minim pe economie azi. Si sa nu sariti cu gura, vuvuzele care sunteti nascute dupa ’90, ca din nicio carte nu ai cum sa inveti cum este SA TRAIESTI PE VIU vremurile acelea. Aveai in buzunar o moneda de cacat, care nu era buna decat in RSR, unde nu aveai ce sa cumperi cu acei bani. La fel de bine poti sa-ti tiparesti bani de jucarie azi si sa iti inchipui ca o duci bine. Basca restul de lipsuri si ATMOSFERA DE COSMAR, LIPSA DE PERSPECTIVA, pe care iarasi nu ti-o poate descrie nimeni. Ai impresia ca Basescu de azi sau Nastase din 2004 (dupa preferinta) ti-au luat perspectiva? Ha, nimeni din blocul socialist nu avea ce ai tu azi, in Romania. Ar zice ca traiesti in rai, te-ar lua la bataie orice roman din ’89 daca ai indrazni sa-i zici tu in fata ca era mai bine atunci.
Al doilea e pur si simplu perfid, pentru ca ascunde o idee gaunoasa:
Ai sub 2000 RON salariul? Opinia ta: „Băsescu si cu ai lui ne-au dus la sapă de lemn, cu 25% aia în minus”.
Aaa, lucrezi la stat? Pai du-te tata si angajaza-te la privat, sa freci menta 8 ore, poate te plateste unul cu 5000 lei, cat zici tu cu scarba ca valorezi cand iei salariul „de cacat”, platit de contribuabili. Un sut in cur, aia ai lua, in orice firma.
Uf, m-am enervat, e multa ipocrizie azi la toata lumea. Ca la aia din piata, toti au o agenda, dar a fiecaruia e personala. Macar de si-ar da seama odata ca salvarea e la nivel personal, individualist, nu la nivel de turma.
Adevarul ca numai oameni bine pregatiti au reusit in tara asta.
Limita aceea e legată mai mult de IQ şi educaţie, mai puţin de bani. Cunosc multe persoane cu venit sub orice limită, dar cu o rară putere de înţelegere a realităţii. Asta în timp ce mulţi oameni inteligenţi din cei cu venituri mari şi foarte mari se gândesc la un singur lucru: să nu se schimbe nimic, ca să nu le afecteze cumva nivelul veniturilor. Măcar pe termen scurt. Poate să se ducă toată ţara pe plua, important e ca lui să-i intre tot 4000+ lei lunar în buzunar.
Comentariul din USAToday e un cretinism.
Tot ce se stie pentru viitor, este ca si criza va ajunge la un jubileu.
@kingsnake: da si nu, sa le luam pe rand:
1. cifra de un milion si ceva de angajati la stat trebuie comparata ca procent din poplatia activa raportata la media UE sau macar CEFTA. Romania iese binisor, zic eu.
2. impozitul forfetar pentru societatile comerciale (o idee timpita, fara nici un efect, daca ma intrebi pe mine) a fost eliminat de mult. apropo de masini, vezi cat e impozitul pe masini noi in danemarca, de exemplu, tocmai am vazut pe huffington post un clasament in care DK era locul cel mai bun pentru work/life balance din lume (mi-e lene sa caut linkul).
3. trist, dar asa e, ai dreptate: cele mai bune afaceri din Ro s-au facut cu statul…
4. prin urmare, ce e la noi sigur nu e capitalism. sintem in estul salbatic.
5. corect, e merit individual si ar trebui sa protestam si noi, astia care muncim pentru banii pe care-i luam.
@USA TODAY: amicul e idiot. sistemul ala dupa care chipurile plingem toti a supravietuit cu chiu cu vai doar pentru ca exista o piata libera neagra, aia unde puteai gasi oua, lapte sau carne. sistemul oficial nu oferea nimic, nici macar electricitate, apa calda, incalzire sau hirtie igienica (pentru ultima am stat personal la coada, tin bine minte, aveam 12 ani) etc., etc., etc… puteti completa cu orice va trece prin cap, sigur nu se gasea. in afara de aer, normal.
Comunismul a fost o povara grea dar a construit o tara din care au si baietii din mafia PDL/UNPR/UDMR ce fura. Sa-ti fie dor de perioada respectiva arata ca esti dezinformat si nu ai trait acele vremuri. DAR poti sa tinzi spre un socialism scandinav, pe care l-am experimentat personal de sapte ani incoace. Sanatatea si educatia sunt de maxima importanta in Suedia, Danemarca, Norvegia sau Finlanda. Gratuite si accesibile tuturor, atentie, din Uniunea Europeana. Ce face Basescu, prin sclavii din PDL-ul este executie la comanda, asta imi este clar. Se aplica scenariul cu care s-a instaurat democratia si in America de Sud. Inchideti tot, inchideti statul ca venim noi sa va asiguram buna starea. Raul facut de Ceausescu este o nimica toata comparativ cu „realizarile” lui Basescu. Curiozitatea mea este cat a primit pentru ce a facut. Nu ar fi putut sa fure banii astia si fara sa distruga viitorul unei tari?
eu inteleg ca unora probabil nu va conveni ce urmeaza sa scriu, dar va rog sa nu ma injurati, caci voi nu reprezentati in nici un caz romania. voi sunteti niste accidente genetice, locul vostru este mai potrivit altundeva in lume, numai in romania nu…
treaba enorm de trista cu romania – si nici macar nu ne poate consola ideea ca ar fi un caz unic – e ca aici democratia, libertatea si drepturile cetatenesi nu functioneaza in directia dorita. aceste concepte marete, care ar trebui sa ne ridice, nu fac decat sa distruga aceasta tara, fiindca poporul nu le intelege, nu le poate asimila. poporul asta este printre cele care nu au enzimele necesare ca sa asimileze asa ceva.
chiar si romanul neaos poate face o treaba excelenta, este creativ si plin de resurse nebanuite, dar nu poate „inflori” de vorba buna sau din constiinta, ci din frica. frica ciomagului: cu cat mai noduros, cu atat mai binevenit. pana la urma asta se va intampla: dictatura militara si/sau intoarcerea la un stat „mana forte” de tip socialist. in ultima instanta, pentru cei multi si neadaptati, asta va fi solutia salvatoare.
multi dintre voi sunteti inca tineri, mai aveti niste ani inainte si cateva sanse de incercat. luati-va desaga si realizati-va altundeva, fiindca si acolo este nevoie de voi, si acolo veti fi apreciati, daca nu ca genii, macar ca si fiinte omenesti.
ganditi-va la cei 22 de ani de incercari esuate si sperante naruite. cine mai are nevoie astazi de jertfele voastre?
„concurenţa face ca persoanele mai bine pregătite să aibă succes” completare – persoanele alea au succes in alte tari, aia pleaca din RO ca s`au saturat.
De acord cu tine, Zoso si cu cei citati !
Din pacate , traim o perioada dificila a capitalismului in lume, cea in care cei asistati sociali, nu prea mai pot fi atat de bine asistati.
Cine protesteaza acum ? Cine a pierdut ceva din drepturile acordate foarte usor pana acum. Ceilalti muncesc, chiar daca pe bani putini.
mama mea (75 de ani, trecuta prin razboi, foamete, comunism colectivizare, copii crescuti si educati – bine – fara un ban in casa, o viata intreaga de munca… si atat): nicicand romanii nu au dus-o mai bine ca acum.
@Radhoo, mea culpa, era mircea cu „8 clase”.
in rest, ramine cum am stabilit. citatul care-l dai (care e corect, imho) si comentariul tau cum ca au furat si au dres, aia e partea care incerc sa ti-o explic – e exact ce spuneam eu. aia care s-au miscat „cu talent” (delapindind, facind afaceri pe spinarea statului, etc) au facut exact ca in citat au „concurat” cu restul care au dormit asteptind pomana de la stat. practic oricine putea in ’90 sa-si inceapa biznisul lui mic, din care sa adune de o spaga pt aia din „stat” de care comentezi. whatever. inapoi la clasa a 4-a. da’ mai baga o fisa.
@joyflint > super tare aia cu jubileul, n-am mai ras de multa vreme asa de bine
in Romania de azi nu e nici capitalism, nici socialism, ci o cacealma, o umbra de comunism peste care s-a asezat un strat de oameni care vor imbogatire rapida prin resursele statului. banii sistemului care sunt foarte multi, in loc sa fie reinvestiti in societate (infrastructura, drumuri, scoli, spitale, etc) sunt luati cu japca de la stat si distribuiti in buzunarele a catorva zeci de mii de oameni aflati la putere. dupa ce puterea se schimba actualii dispar prin alte tari cu banii furati iar cei noi veniti trebuie sa se ajunga si sa plece si ei in Romania. am vazut cazuri reale si cunosc toata sandramaua.
Capitalismul si economia de piata nu inseamna societate deschisa si stat de drept.
Deci nu sunt singurul care nu vede capitalismul in Romania…
prostia cu limita de 2000 este la fel de mare ca prostia cu ” da daca pleaca basescu pe cine punem in loc?”
socialismul e falimentar.
Lucruri un pic diferite:
1. Criza globala, investitiile straine care s-au redus foarte mult, adica bani care au plecat din Romania, productivitatea scazuta a muncii, multi oameni care ALEG sa stea cu mana intinsa in loc sa faca o munca, eventual mai grea. In acest context probabil ca masurile de reducere a chetuielilor au fost singura solutie aplicabila, bine ca guvernul a fost in stare sa la ia.
2. Magariile care au inceput sa se adune: comasarea alegerilor, bagarea pe gat a Legii Sanatatii, multele asumari de rspundere, folosirea evidenta a procurorilor si seviciilor de informatii in scopuri politice, atitudinea de „da-va-n-pla mea”, in primul rand a lui Basescu, dar nu numai.
Niste lucruri de aduna, poate inaparent, dar se intampla. Este o mare greseala sa zici, „lasa-i in ma-sa de prosti, oricum sunt sufocati de tabloide, de OTV, de pitipoance, nu-i duce pe ei capu’ la altceva”. Multi oameni pot intelege destul de bine si distinct cele 2 idei de mai sus. Si multi incep sa creada ca numarul 2 e mai important decat numarul1.
Astia care tot au devastat ar fi facut un lucru bun daca sareau pe benzinariile OMV si Petrom. Sa-i sperie pe aia putin…. ca tot maresc preturile cand vrea muschiul lor. Si ar fi aparut efectele imediat.
Totul trebuie sa fie un exemplu!
Nimic mai mult, un exemplu pentru cei ce guverneaza si sa vada ca puterea sta in mana poporului si nu invers!
SA LE FIE FRICA atunci cand iau decizii negandite, neinspirate pe criterii politice sau pentru ca sa se imbogaseasca!
Si sa vada toti pretenentii la cel mai inalt loc din stat ca daca au dat mumu 4 ani nu mai pot lua inca odata mandatul!
O spun din nou pentru romani: daca nu ati fost 4 ani multumiti cu un nebun de ce l-ati votat din nou? Asta-i intrebarea!
Stiu povestea cu:„da care ar fi mai bun„? Puterea exemplului… face minuni uneori…
P.S. sunt total apolitic!
Am prietena cu 3000 de euro salariu nu la stat dar si pe ea a lovit-o cresterea TVA si cresterea preturilor si toate celelalte.
Deci limita cu 2000 lei poate si 12000 lei. Oamenii care muncesc pe bune indiferent de salariu si au responsabilitati (rate, famlie) fac niste economii pe care in urma cu 3 ani nu le faceau.
Problema e ca protesteaza asistatii social , pensionarii , bugetarii si i general toti cei care iau de la stat , nu dau . As vrea sa vad pe cei care dau la stat sa protesteze pentru taxele prea mari pe forta de munca , pentru risipa si incompetenta de la stat , pentru politicienii corupti care stiu doar sa prade bugetul , pentru zecile si sutele de taxe care se schimba de cinci ori pe an pentru ca unui birocrat ii trece prin cap ca e nevoie de mai mult cascaval la buget pt ca sa-si dea prima de vacanta
Americanul isi da cu parerea despre ceva ce nu a trait, imaginandu-si viata fara lumina ca pe ceva romantic… fara mancare, ca pe un stil de viata fara calorii. Acum in Romania si cel mai amarat bordei are tv color si mobil. Lumea nu va renunta asa usor la aceste lucruri. Poate exista o intoarcere la comunism dar acest lucru ar fi actiunea liderilor si nu a maselor. Si tot americanul in prima parte se refera la socialism si la final la comunism. Cred ca acestea sunt putin diferite. Parca in Franta socialismul e destul de puternic, nu?
@claudia 3000 de euro salariu este un salariu mai mult decat decent sau suficient aproape peste tot in lume. nu cred ca prietena ta nu se descurca excelent si dupa cresterea TVA-ului sau preturile mai mari. daca la 3000 de euro per luna se plange atunci cei cu salariu minim sau mediu ce sa faca?
problema e simpla. vrei sa ai, pui osu’ la munca. ai 2 maini, 2 ochi, un cap deci inseamna ca esti apt. in 2007 am decis sa ies din piata gri a muncii si au trecut 4 ani de tras sa ma repun pe picioare pe un fagas bun si la 34 de ani o duc bine fata de multi altii. am colegi de 20-24 de ani care dupa 1-2 ani de munca deja sunt obositi, plictisiti si cu o lehamite de speriat. vor 1000-2000 salariu dar ei abia stiu sa invarta de mouse.
problema majora sunt cei trecuti de 55 de ani ce au apucat sa se obisnuiasca in vechiul sistem si copii lor educati in acelasi model. refuza efectiv sa faca ceva sa scape din mizerie. conceptul de munca ii sperie.
aurache zice un adevar: Romania nu s-a dezvoltat niciodata mai bine ca atunci cand a fost sub ciomag, nicicand oamenii n-au fost mai multumiti decat atunci cand erau calcati in picioare de diversi, asa ca acum cand ar putea avea democratie, ei plang dupa comunism. Pentru ca, de bine, de rau, ceva-ceva tot primeau. Si pentru ca tot romanul e descurcaret, facea el ce facea si avea ce manca. Adica fura ca sa aiba ce manca, la serviciu o ducea bine, ca stia ca nu-l da nimeni afara, poate doar il transferau, daca incurca borcanele. Nu era nevoie sa gandeasca, nu era nevoie de el ca individ.
E normal ca un stat de asistati sa faca revolutie, cand le sunt retrase niste beneficii pe care ei le considera drepturi. Dar mi-ar placea si mie sa stiu pentru ce lupta oamenii astia. Tot citesc, si de pe site-urile ziarelor, si articole scrise de oameni, si ma uit la videoclipuri filmate de cei care au fost acolo.* Convingerea mea e ca oamenii nu stiu ce vor, ce sa ceara si cum sa ceara.
Tot ce vad sunt oameni debusolati, care spun „il dam pe asta jos, si pe cine punem?”. Sunt constienti ca nu au ce schimba, pentru ca schimbarea nu vine din ei. Ori ca sunt platiti, ori ca sunt vandali, ori doar au niste nemultumiri pe care s-au gandit ca le rezolva dand jos conducerea, oamenii nostri habar n-au pe ce lume traiesc.
*Citesc si caut raspunsuri la intrebarea „de ce fac oamenii revolutie?” pentru ca nu stiu pe nimeni care sa fi mers personal acolo. Toti oamenii pe care-i stiu, inclusiv cei care au salarii mai mici de limita de 2000 lei, muncesc si-si vad de treaba lor, au nemultumiri vizavi de putere, dar si vizavi de opozitie. Isi asuma faptul ca au ales ceva in 2009 si din punctul lor de vedere ce avem noi nu e dictatura, cum zice la tv.
In strada sunt prea putin cei ce muncesc , ci pensionari , asistati social si studenti mai degraba animati de spiritul de fronda specific virstei , nu ca ar avea motive concrete de nemultumire exceptand utopii de genul sa ne dea statul slujbe , masini , celulare si femei
cu groaza si totusi tind sa-ti dau dreptate. am destui cunoscuti care regreta comunismul, si sunt si tineri, nu numai batrani.
Serios, nu vreti sa lasati deoparte argumentul cu „ei i-au ales”? Nimeni nu i-a ales stiind ca vor fura, i-au ales pen’ ca le-au dat 1 kil de zahar, o farfurie de mici si le-au promis un trai mai bun. Nu stiu si nici nu ma intereseaza cine a iesit in strada de fapt; date fiind circumstantele, romanii au dreptul sa iasa in strada si sa protesteze.
Cat despre pragul financiar care este sugerat ca si borderline, indraznesc sa afirm ca e gresit. Doar daca iti castigi banii aia prea usor, indiferent ca-s 2000 RON sau 10000 RON, doar atunci ridici din umeri cu indiferenta la cei 5.5%% platiti inutil statului in fiecare luna sub numele de „contributie la fondul unic de sanatate” intr-un sistem in care doar „cazarea” n-o platesti daca ajungi intr-un spital. Doar daca-ti castigi banii mult prea usor accepti fara greturi sa contribui lunar cu 9,5% la un fond de pensii de care NU vei beneficia.
Legat de capitalism vs socialism, probabil daca ar fi „as advertised” capitalismul, asa cum se percepea initial, toti ar fi suporterii lui. Dar succesul in capitalismul romanesc nu se bazeaza pe calitatea/cantitatea muncii prestate, se bazeaza pe cat de bine poti sa furi, sa minti, sa escrochezi. Si forma asta de „capitalism” e, daca nu impusa, cel putin sustinuta/intretinuta de guvernul actual, si asta le da dreptul sa protesteze celor care-au iesit in strada.
Ce usor e sa comentezi din fata monitorului, de la caldurica, de la siguranta zilei de maine. Corporatia merge bine, poate ca anul asta nu ti s-a marit salariul si esti putin nemultumit dar merge. Esti tanar si ti-ai gasit de munca, muncesti nici prea mult nici prea putin, salariul e ok.
Acum gandeste-te la batranii aia care nu mai au cum sa isi mareasca veniturile, sunt la pensie si la 60 de ani nu te angajeaza nici dracu. Nu le mai da nimeni medicamente si pensia e de cacat. Sunt oameni care au nevoie de spitale si doctori. Acolo sunt profesori si studenti cu viitor incert.
Poate sunt oameni si ca mine care vor sa nu isi dea tot salariul pe chirie sau sa lase mostenire la nepoti ratele de la apartament. Vreau si eu anual o saptamana de concediu si sa nu fac 12 ore pana la iesirea din tara. Vreau si eu ca atunci cand ma duc in spital sa nu cheltui o mica avere cu spagile si sa am sanse incerte de supravietuire.
@Cristian
„Ce usor e sa comentezi din fata monitorului, de la caldurica, de la siguranta zilei de maine”
Altii poate nu stiu sa foloseasca internetul si protesteaza in piata
„Acum gandeste-te la batranii aia care nu mai au cum sa isi mareasca veniturile, sunt la pensie si la 60 de ani” da e adevarat, trebuia sa mai mentionezi si faptul ca guvernul asta nenorocit nu a scazut contributiile sociale pentru angajati. Deci implicit daca ai un salariu mare platesti o contributie mare, ce rau ar fi sa mie mai multi indiferenti din astia sa plateasca pensiile.
Care intradevar sunt niste lasi pentru ca nu vin in piata si stiu ce inseamna economia capitalista.
„Sunt oameni care au nevoie de spitale si doctori. Acolo sunt profesori si studenti cu viitor incert.”
Exact dar noi protestam pentru ca nu vrem reforma in sanatate e bine asa cum e ca e la stat si statul trebuie sa aiba grija de toata lumea.
1. ala din US Today e un retard care habar nu are de „binefacerile” comunismului
2. primii comentatori au dreptate: in ro nu e capitalism. dar nici socialism. in teorie sistemul economic e capitalist. in teorie exista o componenta de protectie sociala. insa intr-un stat corupt in care institutiile statului nu functioneaza corect, orice ai incerca sa implementezi va da gres. asa ca in realitate e o oligarhie semi-feudala.
3. @fish
intr-o tara functionala „jmekerii” din ’90 pe care ii adulezi ar fi in puscarie pt contrabanda si evaziune fiscala.
4. @Enkde
forte oculte …. masoni ….
a+++++. would read again.
PS: vezi ca pe vremea savantei erau oculti si aia care jucau bridge. nu ca ti-ar spune tie ceva bridge-ul, probabil mai mult de septica nu te duce mintea.
PPS: retardule, vezi ca „aliez” inseamna altceva. ce vrei tu sa zici pe blogul ala al tau e „aliNIez”. si e de 2 ori, deci nu e typo.
PPPS:
„acest gen de oameni (inventatori) or să fie vânați mereu de „elite” și proiectele acestora vor fi furate și păstrate la secret ori distruse, cu scopul menținerii societății noastre actuale într-un întuneric intelectual”
„Cum funcționează dispozitivul uimitor nu prea știu, că nu prea le am cu fizica sau matematica”
retardule, te afli in intuneric intelectual pt ca nu ai invatat cind erai la scoala. nu te tine nimeni cu forta. pur si simplu esti prea prost si/sau prea lenes.
5. @alex (#40)
„Raul facut de Ceausescu este o nimica toata comparativ cu “realizarile” lui Basescu.”
clar. si in general canalul, puscariasii politici, orfelinatele pe care inca le tine minte tot occidentul etc sunt o nimica toata fata de …. ce ? incompetenta in a gestiona criza ? tolerarea coruptiei ?
dupa mintea ta tariceanu a adus bunastare in 2004-2007 si baselu a distrus totul dupa aia, nu ?
realitatea e ca ro era ca o barca pe ocean – s-a ridicat si a coborit cu valurile, fara sa poata controla prea mult ce se intimpla. din pacate a avut un capitan incompetent si secunzii au fost la fel de praf si deciziile lor au amplificat caderea.
6. @Porcinescu
sigur scadea pretu la benzina daca dadeau aia foc la o benzinarie sau 2. acum mergi si da-te cu capu de perete sa mai scoti o cugetare din asta adinca.
PS: si sigur dupa ce dadeau foc la benzinarie nici nu mai folosea lumea benzina/motorina, trecea direct la masini cu pedale si cu pinze.
7. @D-o-e
„Nimeni nu i-a ales stiind ca vor fura, i-au ales pen’ ca le-au dat 1 kil de zahar, o farfurie de mici si le-au promis un trai mai bun.”
cu atit mai rau.
astia sunt la fel de prosti ca aia care au bagat toti banii la caritas. isi merita soarta. bunul simt trebuia sa le zica ca nimeni nu-ti da nimic pe gratis.
prostia si lacomia i-au facut sa voteze impotriva propriului interes. again: isi merita soarta.
E unul dintre cele mai pertinente si de ansamblu comentarii pe care le-am citit pe tema asta.
Nu este criza de vina ?
@c3 – hold your horses, nu-i adulez. am dat exemplu cum se aplica criteriul ala. am ales niste personaje negative, ca’s mai vizibile (deh, omniprezente, mediatizate pina peste poate, etc) ca sa priceapa si bizonu’ cu a-seis.
exemplu pozitiv erau aia care s-au apucat sa aduca blugi si sa vinda rulmenti, i-a dus mintea sa faca ceva, si-au riscat niste bani, etc.
dac’ar fi dupa mine – legea aia 18 a ilicitului ar fi re-adoptata imediat. si neulanderu’ spinzurat in piatza publica de picioare, cu fum de ala de ardei iute arzind dedesubt.
De unde pana unde revenire la socialism. Oamenii care sub 35-40 de ani azi nici macar nu au apucat socialism in adevaratul sens al cuvantului, trait si muncit in el, erau maxim adolescenti la revolutie. Deci cine-s oamenii aia care vor „cere” revenirea la socialism? Cei de 40+ care in urmatorii 10-15 ani vor iesi la pensie si vor deveni irelevanti pentru economie? Sau cei de sub 30 de ani care erau copii in comunism sau care stiu Romania lui Ceausescu doar din povesti?