Instalație electrică într-un spital din Germania

Lucrez in departamentul tehnic intr-un spital mic (135 de paturi impartite in 7 sectii) din Germania. De profesie sunt electrician si m-am gandit sa prezint cum este facuta instalatia electrica in acest spital. Nu stiu cum e in alte spitale, asa ca tot ce scriu aici e strict referitor la locatia aceatsa. Nu sunt familial cu terminatia de specialitate in limba romana, dar sper sa ma fac inteles.

Spitalul e conectat la reteaua locala de electricitate si are ca siguranta un generator de curent (diesel), precum si o statie de baterii care arata ca in poza de mai jos.

wpsE86C.tmp

Instalatia electrica generala e impartita in 2: instalatia generala (prize albe si cam 60% din lumini) si instalatia speciala (prize verzi si restul de lumini, in special cele de siguranta si coridoare sau casa scarilor). Mai exista o instalatie extra in blocul operator (prize orange) care este conectata la blocul de baterii si care se foloseste doar in cazul cel mai extrem. Adica:  in momentul in care se intrerupe furnizarea cu energie electrica de la sistemul principal porneste generatorul de curent si vor functiona doar elementele din instalatia speciala. In cazul in care nu porneste generatorul se vor folosii in blocul operator prizele orange pentr aparatele de sustinere a vietii.

Un alt fel de sistem  se gaseste la prizele aparaturii medicale din sectia de terapie intensiva. Aici ele funtioneaza in instalatia generala iar in momentul unei pene de curent sistemul cupleaza  automat la instalatia speciala.

In poza de mai jos sunt cele doua tablouri de siguranta pentru o sectie (38 de paturi in 17 camere cu baie, 4 birouri si o bucatarie).  Prima este de la sistemul general si a2 de la cel special. Ambele se gasesc intr-o camera separata.

wpsE86D.tmp

wpsE86E.tmp

Instalatia (firele) sunt supradimensionate, adica, daca conform normelor pentru o siguranata de 16 A se putea folosi un fir cu suprafata de 1,5 mmp, s-a folosit 2,5 mmp. Sistemul de iluminat e asigurat separat fata de cel de prize. Cam fiecare camera de pacienti e asigurata separat, doar birourile sunt cuplate mai multe.

Mentenanta.:

O data pe luna se face un test al generatorului. Se verifica  daca porneste, el avand un buton de test. O data pe an se face un test prin care se decupleaza spitalul pentru jumate de ora de la retea. De fiecare data de cand stiu eu  a functionat. Astea se fac impreuna cu cineva de la distribuitorul de electricitate.

O data pe an o firma externa verifica toate aparatele care se baga in priza. De la calculatoare pana la incarcatoarele de mobil. Acum vreo 2 ani a trebuit sa schimbam toate prelungitoarele pentru ca dupa noile norme trebuiau sa aiba firele de 1,5 mmp iar cele vechi erau de 1 mmp.

O data la 3 ani o firma externa verica termic tablourile de sigurante sa vada daca exista circuite care se supraincalzesc.

O data la 2 ani o firma externa verifica circuitele de impamantare

Ei  verifica si  iti spun ce nu este in regula si trebuie sa modifici. Seful departamentului technic prezinta situatia directorului general, care aproba sau nu costurile a ceea ce trebuie remediat. Vina se duce de sus in jos in caz ca nu se realizeaza modificarile necesare trecute  in raport si se intampla ceva (incendiu, electrocutare).

Orice modificare a instalatiei se face doar cu firma externa care trebuie sa iti de la sfarsit un certificat ca tot ce au facut ei e conform normelor.

Ce facem noi e doar cam ce ai face si acasa. Schimbat priza, lampi, intreruptoare, sau cel mai des  partea de plastic a prizei care este sparta . Orice defectiune e sesizata repede de personalul spitalului si remediata in cel mai scurt timp.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Curat german.

    00
  2. „Nu sunt familial cu terminatia de specialitate in limba romana, dar sper sa ma fac inteles.”

    Două greșeli într-o singură propoziție, dar te-ai făcut înțeles, totuși. Nemții au grijă să fie bine. Atunci când nu iau foc, să știi că și spitalele (de la cele județene în sus) din România au generatoare de curent electric.

    Dar să știi că în ciuda evenimentelor neplăcute din ultimii doi ani, cei mai mulți oameni nu mor în spitale din cauza rețelei electrice.

    00
    • Motane, cu stângul de dimineață, deja?

      00
    • @Vlad, n-am multe, dar ți-am dat un like și de la mine. :))))

      Așa îmi trebuie, dacă o dau cu gramatica de dimineață și îmi permit să spun că la dotări materiale nu suntem neapărat în anii ’80, în schimb mentalitatea oamenilor a rămas acolo.

      Mă uit câți dau minus și realizez cât de mulți au luat personal sesizarea cu privire la folosirea defectuoasă a limbii române. Ăsta e viitorul, trebuie să ne adaptăm. Nu de minusuri mă tem eu…

      00
    • Imi pare rau motanes. Chiar ma lupt cu asta. Romana a devenit pentru mine a2a limba de ceva timp si incerc sa o mai exersez pe aici sau din carti. Sincer nu ma tine stomacul sa ma uit la TV romanesc.

      00
    • @AndreiofB, tocmai asta am zis, că în ciuda greșelilor te-ai făcut înțeles. Pricep ce spui. Alții nu pricep.

      Dar românurile nu suportă să vrea cineva să vorbesc românesc corecte. Că dacă careva vorbesc corecturi inseamnă că iei e proști.

      E bine așa?

      00
    • @Motanes: Stai liniștit, era doar o observație, nu e nimic personal. :) Te-ai luat aiurea de ceea ce punctase autorul.

      00
    • „Dar să știi că în ciuda evenimentelor neplăcute din ultimii doi ani, cei mai mulți oameni nu mor în spitale din cauza rețelei electrice.”

      Daca vorbim strict de numarul de decese din incendii in spital, cei mai multi oameni au murit din cauza incendiilor cauzate de probleme la instalatiile electrice.

      2010 – 2021 Incediu spitale/numar decese

      Cauza incediu: Instalatie electrica
      2021 Constanta – Nereguli la instalatiile electrice (1.10.2021) – 7 decese
      2010 – Spital Giulesti – 5 bebelusi decedati
      2018 – Iasi, Spital Boli Cardio Vasculare – 1 deces.

      Cauza incendiu: Alta sursa
      2020 Piatra Neamt – sura incediu: lumanare lasata aprinsa – 10 Persoane

      Cauza incendiu inca neconfirmata:
      2021 Ploiesti – 2 decese
      2021 Matei Bals – Posibila sursa: sursa de incalzire electrica – 4 decese

      Sursa: Agerpress

      Nu sunt electrician – dar nu stiu cat de mult ajuta un generator in situatia in care sunt inca spitale cu instalatia electrica din 1970 (ex. Sfanta Maria din Iasi, unde a avut loc un incendiu in 2021, fara victime din fericire)

      00
    • @Vlad, da, men, nu-i problem, îmi asum. (Minusul nu e de la mine :))) )

      @MarcelCF, dă-o dracului de treabă, că aici nu mai e de limba română. Ce nu înțelegi? Mor mii de oameni în spitale pentru că nu sunt medicamente, pentru că nu sunt medici, pentru că pacienții nu au bani de șpagă, pentru că pe mulți doctori încă îi doare la banană dacă le moare din pacienți…

      Mor mii de oameni, anual, din cauzele pe care tocmai le-am enumerat și tu o arzi doct că ai citit tu pe agerpres că au murit 30 de amărâți din cauza instalației electrice.

      Bravo, repară prizele și ai rezolvat problema sistemului medical românesc!

      00
    • Da mai motane dar asa incepi cu lucrurile mici cu baza. Cu fundatia, schimbi firele din pereti si prizele si pt ca tot ai schimbat firele si ai racait tot hai sa zugravesti, si daca a cazut zugraveala pe jos hai sa schimbam linoleul ala jegos sa punem o gresie mai usor de curatat. Si daca tot am pus gresie nu vrem sa futem gresia schimbam paturile ca alea de metal zgarie si sparg gresia…. intelegi?

      00
    • @Ionut, Nu se pune gresie pe jos în spital. Este un linoleum special anti-bacterian.

      00
    • Nu folosirea defectuosă a limbii române m a facut sa ti dau minus, ci aberațiile pe care le emani.

      00
  3. Inchipuiti-va cum aratau sistemele electrice la noi daca Germania castiga razboiul

    00
    • In ’43 Antonescu a trimis cateva sute de elevi in Germania pentru a fi instruiti ca electricieni de retele. Si au invatat temeinic meserie. Bunicul sotiei a fost unul din acei elevi. Intors in tara in ’45, a facut cateva luni puscarie, pentru ca era „fascist”. Pe acei elevi i-a „iertat” primul electrician al tarii, Gheorghiu Dej, care i-a trimis pe santierele tarii cu domicilii obligatorii.

      00
  4. @zoso angajam si noi un corector inainte de a da publish?

    @guest_author din ce imi aduc aminte (in facultate, dupa ce m-am autorizat II A+B, mai prestam vara pentru bani de seminte) si in .ro, in sectiile modernizate, e la fel. Ba chiar putin mai multa paranoia. Poze n-am…

    00
    • Ce m***ti sunt romanii fratele meu… Zice omul ca lucreaza la Germania, ca nu cunoashte termenii din romana, nu zice da creca nici la romana nu mai e cum trebe, si trebe sa apara imediat un putzoi care sa se ia de gramatici. Sictir!
      /s

      00
    • Pentru ca se ataca ca prostii. Cand le dai peste bot, iti cauta si nodul in papura, poate poate, iese tot el mai superior. Cauta tot timpul sa nu se injoseasca, dar n-ar accepta adevarul nici torturat.

      Ideea articolului era de „uitati cum ar trebui sa fie si spitalele in Romania”.
      Romanii:
      „dA DAr aNgAjAm cOrEctOr?” – cat exces de zel tipic romanesc.

      00
    • @Zarax intradevar sunt m**ti. Rau. Sar la gatul omului fara sa gandeasca. N-am nicio treaba cu Guest_author. Nu e problema mea cum si ce scrie cat timp are sens.
      Treaba lui e sa-si faca meseria cat mai bine cu putinta.

      E treaba lu @zoso sa citeasca si, daca e nevoie, sa corecteze. Eu cand ii mai trimit texte, le citesc de 2-3 ori si, mai ales cand scriu de pe tel, tot imi scapa unele greseli.

      /loc de sictir… dar ma abtin

      00
    • https://www.google.com/amp/s/stirileprotv.ro/amp/divers/glume-pe-seama-unei-prize-defecte-din-salonul-spitalului-vizitat-de-sefa-ce-ursula-von-der-leyen-foto.html

      Cu o poza zic eu ca am stabilit exact ce se ‘verifica’ in Romania si care-i diferenta.

      Probabil electriceanul de acolo ar fi pus priza da’ o fi avut si el ceva de comentat pe zoso.ro.

      00
    • Cand duci o viata de cacat normal ca te legi de orice chestie banala.

      00
  5. Lucrez într-o instituție publică (măricică), ce are vreo 150 angajați. Săptămâna trecută a fost contractată o firmă care asigura mentenanța instalației electrice pentru a face revizia anuală.

    Știți cum s-a făcut?

    A venit un tip din birou în birou, cu un ampermetru în mână (mai mult la derută), a băgat ceva în priză și a spus senin: „Are curent. E bună”.

    În 30 minute a verificat toată instituția, care are peste 40 de birouri.

    Ne mirăm că iau foc spitalele?

    00
    • Ce pula mea a căutat cu un ampermetru in priză?
      Că ăla face flamă dacă e băgat direct, din cauza rezistentei interne foarte mici. E scurt direct.

      00
    • Mai probabil un multimetru ca in ultimii 20 de ani nu am mai vazut ca cineva sa se plimbe doar cu ampermetru …
      Probabil a verificat ca exista tensiune la priza, se uita sa vada daca e sparta sau porezinta alte deformarii … ce altceva sa ii mai faci ?!

      00
    • nuIO, cum zicea OP. Să verifice termic, să vadă dacă nu sunt cumva contacte imperfecte sau suprasolicitări.

      00
    • A facturat munca pe 1 luna… facuta in 30 de minute =))

      00
    • Păi normal, că săreau toți șefuții în sus dacă oprea ăla curentul 2-3 ore să facă un megger și un test de sarcină pe bune pe circuite, că le stă producția…

      00
    • In general la stat cred ca daca-ti faci meseria cum trebuie, te dau afara.

      00
  6. util să vadă și alții despre cum se face, cum se verifică (ITP-uri la greu) și cum se împarte vina de sus în jos prin alte culturi

    însă exact aici este drama din România: nimeni nu aplică amenzile fiindcă nu s-a făcut nu știu ce verificare periodică

    toată lumea aplică amenzile (și asta doar eventual) după evenimente tragice

    eh, și acum, exercițiu: crede cineva că în Germania nu s-au aplicat amenzi la greu în trecut până când poporul german să înțeleagă că ITP-urile astea pe la instalații și altele sunt obligatorii? credeți că nemții s-au trezit civilizați sau au fost determinați să se civilizeze?

    că eu cred că aici este cheia

    00
    • Exact. Educatia cu batul (amenda) e secretul. Uita-te la romanii care merg afara cu masina. Cum trec de vama nu mai fac nici o tampenie pe drum.

      00
    • In Germania si scarile trebuie sa aiba ITP, se duc la doi ani la verificat. Lucrez in constructii. In caz de accident de munca, prima intrebare e despre echipamentul de protectie. Daca ai consumat alcool, iti platesti singur tot, salvarea, spitalizarea, medicamentele, doctorii etc. Firma, cand lucreaza, e obligata sa dea garantie prin lege. Stiu ca la fatade e 5 ani. Vine evaluator, primesti instiintare sa repari, daca nu o faci la termen, se cheama alta firma si primesti factura. Nu o platesti, esti executat silit. Nu ai cu ce sa platesti, iti inchide firma si nu mai poti deschide alta. Daca schela e nesigura si mie, ca angajat, mi-e teama sa ma urc pe ea, pot sa refuz. Daca angajatorul insista, pot suna la Protectia Muncii si se suspenda toata activitatea pe santierul ala pana vin aia in control. Cu institutiile statului nu se negociaza, pentru ca si aia raspund cu postul, care e platit bine si nu e usor de obtinut. In primul rand pentru ca, pentru a munci la stat, ai nevoie de studii si pregatire „de specialitate” (asta voiam sa o subliniez), nu e valabila experienta de la ‘Master Club’. Aia inseamna ani de scolarizare si practica in respectiva Institutie.

      Cam asta-i diferenta dintre noi si ei. Au si ei politicieni jegosi, mincinosi si corupti. Dar institutiile functioneaza, iar acolo lucreaza profesionisti, indiferent de partidul de la putere.

      Nu ‘amenzile la greu pe popor’ sunt solutia. Fa institutiile sa functioneze, delimiteaza clar raspunderile si obligatiile(cadru legal), creaza un mediu propice afacerilor(nu cu Cod Fiscal care se schimba in fiecare an), iar sita va cerne.

      P.S. amenda pentru munca la negru in Germania e de 10 mii de euro pentru angajator si 1000 pentru angajat. Exceptand cazul cand angajatul e exploatat sau mintit ca a fost inregistrat, acolo e mai nasol pentru angajator

      00
    • De aia nu iau amenda neam toate firmele din agricultura la care sclavagesc romanii cate 300+ ore pe luna platite cu salariul minim sau mai putin?
      Controleaza si ei unde este interes, unde nu muncesc decat romanii se fac ca nu vad …

      00
  7. „O data la 3 ani o firma externa verica termic tablourile de sigurante sa vada daca exista circuite care se supraincalzesc.” Amatori, la noi se face cu pompierii.

    00
    • Se face pe hartie, adica le da ISU un model de anunt ca aceasta cladire functioneaza fara aviz de securitate la incendiu…

      00
    • H, prea subtil, prea subtil….

      00
    • Cred ca aici cea mai mare frica vine de la asigurator. In caz de incendiu aia cauta toate chichitele sa nu te despagubeasca si sa plateasca altcineva. Inclusiv acasa cel mai bine e sa faci totul cu contract/factura cu firma. Daca faci de capul tau risti sa ramai cu ruina si sa mai platesti extra sa o darami.

      00
  8. Chestii de bun simt…si asta doare cel mai tare ca nu e rocket science, nu se face ceva SF. Exista un program, niste reguli care se respecta. Toate astea s-ar putea face si aici si pe bune dar firma care e chemata sa faca auditul sau verificarile e a cumnatul fratelui nepotului sefului de consiliu judetean…

    Poate acum ca a venit PSD-ul la putere, fac si cele 7 spitale regionale cum se laudau si fac si un plan de mentenanta ca lumea. ( imi vine sa rad in momentul in care scriu asta … =)) )

    00
  9. Din câte știu eu și în normativul românesc la o siguranță de 16A (prize) tot cu conductor de 2.5 mmp se merge, iar la cele de 10A (lumini) cu 1.5 mmp. (ce am pus în paranteze e la modul general)

    00
    • Poți scoate omul din România, dar nu poți scoate România din om! „pentru o siguranata de 16 A se putea folosi un fir cu suprafata de 1,5 mmp” a.k.a. merge legat cu sârmă, ce are?

      00
    • Conform tabelului 2 la o lungime a cablului de pana la 40 m se foloseste 1,5 iar peste 40 de m si pana la 66 m se foloseste 2,5. Mai mare poti folosii oricand, mai mic niciodata
      https://boselektro.com/de/catalog/kabel/kabelberechnungstabellen/

      00
    • Fiecare țară, fiecare regiune își are propriile normative. Se recomandă a fi armonizate cu standardele și SR- urile UE. Acum dacă se întâmplă sau nu, habar n-am.
      Oricum la noi în online, pe iutube și forumurile de electricieni, grupurile de Facebook sunt discuții interminabile despre validitatea normativului i7 și al anumitor SR-uri care au fost anulate și înlocuite cu altele.

      00
    • Și cică va ieși un nou I7, când, nu știe nimeni…

      00
    • Una e sa pui o sarcină de 2kW pe un cablu de 1.5 mm² pe o lungime a cablului de 10m și alta este sa pui aceeași sarcină pe aceași secțiune de cablu dar pe o lungime de 50m , așa cum se întâmplă să găsim la spitale sau la alte clădiri mari. Totul tine de design. Trebuie refăcut totul de către specialiști, adaptat la nevoile de astăzi. Nu mai gândiți simplist [ex: siguranță de 20A pe cablu de 2.5 mm², etc]. Sunt multe lucruri de luat in evidență atunci când se proiectează și se instalează un sistem electric nou.

      00
  10. „Vina se duce de sus in jos”
    Ai cam spus tot ce era de spus in comparatie cu RO unde mortul e de vina de cele mai multe ori.

    00
    • Am avut un pacient care isi adusese de acasa un prelungitor. Sarea siguranta de curent rezidual intruna. Ei bine daca omu se curenta sau provoca un incendiu mortul era de vina.

      00
    • Pai asa e si la noi. Cel mai de jos in piramida sistemului medical romanesc este pacientul, si de obicei cel care moare cand ceva e in neregula.

      Pentru ca ca si la educatie sau politie, in romania pacientul/elevul/victima exista doar pentru satisfacerea nevoilor medicilor/profesorilor/politistilor si mai departe a responsabililor politici de buna functionare a acestor sisteme.

      In nici un caz invers.

      00
    • @AndreiofB
      si vea nevoie pt ca….

      Nevoia de prelungitor denota lipsa prizelor, deci un proiect electric prost.Tot el era de vina?
      Sa fim seriosi, mai ales daca esti internat, de multe ori partial imobilizat la pat iti cam trebuie o priza libera macar pentru telefon.

      00
    • @dny Avea la dispoziție 8 prize in spatele patului. Problema lui era cablul de incarcare a mobilului prea scurt. Daca ar fi cerut asistentelor un prelungitor ar fi primit, pentru ca sunt pregătite pentru situații de genul asta.

      00
  11. Am o curiozitate pur tehnica – statia de baterii (vad ca sunt 2 grupuri de cate 9x probabil 24V) cati KWh are?

    00
  12. La noi cand pocneste siguranta pune Gigi o litza mai groasa sa nu mai sara asa usor data urmatoare.

    00
  13. Intr-un salon de reanimare din Romanistan, toti conectati la aparate de mentinere a vietii.
    Electricianul baga capul pe usa:
    – Baieti, luati o gura mare de aer ca schimb o siguranta!

    00
  14. Pai si? Ce e de mirare? La noi e altfel? :)))
    PS: am dat peste asta pe gradina lui Zuck… Cica asa arata un spital din Olanda… SeFe, frate: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4582556728477040&id=100001682759190

    00
  15. Sigurantele sunt curba B sau C?

    00
    • Aproape toate sunt B.
      Exista foarte putine exceptii cu C si acestea sunt la anumite aparate direct legate la retea (adica nu in priza)

      00
    • Doar prin românia o să vezi toate casele cu siguranțe pe curba C. Bine, nici nu prea găsești să cumperi pe curba B.

      00
    • @ubercool. In case particulare aici am instalat doar B. C a trebuit o singura data sa instalez la cineva care avea un circular mai vechi. In rest C doar in halele industriale

      00
    • Nu contează curba de declanșare câtă vreme împământarea este făcută cum trebuie, iar impedanța buclei de defect este cat mai mică. Că ăia îți dă valoarea de curentului de scurt, la care se declanșează siguranța.
      Andrei zice el bine ceva pe acolo, dar nu expune imaginea completă.

      00
    • Acuma nu fiți pufi!
      Explicați vă rog…..

      00
  16. Si la noi in spitale vin firme sa verifice. Dar firma e condusa de varul directorului. Si generatorul e luat de la niste baieti care au facut parandarat pentru un X5.

    00
    • Majoritatea romanilor sunt needucati (in sensul de nescoliti), si nu pricep toate lucrurile astea. Capul lor nu face conexiunea intre furt si incendiu. Chiar daca li se explica babeste, tot degeaba. Le sare siguranta si nu inteleg. Ei fac lucurile doar ‘ca sa fie frumos’.

      00
  17. OP ce saracie la voi acolo, iti trimitem niste patroane d-alea vechi cu lita?
    Pe bateriile alea acolo nu e praf? nu e acid revarsat, vaselina, nimic? ma deprima pozele astea

    00
  18. La inceputul anilor ’90, atrase de starea deplorabila in care erau la noi sistemele de asistenta sociala, in Romania au inceput sa vina o serie de congregatii romano-catolice, care si-au construit case (manastiri) in special in zona moldovei (Neamt, Bacau, Iasi).
    Congregatiile, preponderent din Italia, si-au construit casele integral cu materiale de la ei. Inclusiv firmele de constructii erau din Italia si aduceau meseriasi de acolo.
    Lasand la o parte calitatea finisajelor si echipamentelor, incomparabila cu ce se gasea atunci pe la noi, ce mi-a atras atentia au fost chiar tablourile electrice. Pe vremea cand noi ne incaltam cu fesul, cand blocurile abia construite pe finalul anilor ’80 erau pline de doze din cutii de conserve, sigurante fuzibile de cea mai proasta calitate si instalatii din aluminiu, italienii faceau niste tablouri care chiar si acum dupa 30 de ani par desprinse din filmele SF. Imi pare rau ca nu am la indemana o poza cu un astfel de tablou, si chiar nu inteleg de ce in continuare multi din „electricienii” de la noi insista sa se amageasca cu: „nu vin aia sa ne arate noua cum se face, stim noi mai bine”, ia Dorele cablu de care gasesti, nu conteaza culoarea, curentul circula la fel”, „lasa-ma cu porcariile alea de cleme, ia de torsadeaza si pune cositor ca tine mai bine”, „un electrician bun nu are nevoie de scule, vine cu mainile in buzunar, cu un patent si un creion de tensiune iti face toata instalatia”, „pune bai C25, sa tina”, „lasa dom’ne ca prizele alea ceramice turcesti din bazar la 3 lei sunt cele mai bune” si multe multe alte bazaconii de genul asta.
    Pana la urma nici italienii, nici nemtii si nici altii de pe lumea asta nu sunt perfecti si nu s-au nascut invatati, dar atitudinea noastra de capra raioasa cu coada in sus si texte de „lasa ca stim noi mai bine” ne tin si ne vor tine multa vreme intr-o zona de compromis pagubos si foarte daunator.

    00
    • Cand am facut scoala de electricieni in Germania era competitie intre noi la cine sunt mai frumos aranjate firele in tabloul de sigurante. Iar la partea cu prizele de proasta calitate, la firma unde am lucrat ca electrician nu montam decat prizele sau elementele care le cumparam noi. Nu aveam voie sa lucram cu materialul clientului.

      00
    • Adevarat, dincolo de rant-ul meu la adresa meseriasilor, recunosc ca o buna parte din vina o au si clientii. Ai putea spune ca in unele cazuri se justifica prin saracie, dar se intampla si la multi care si-ar permite.
      Eu nu sunt electrician , dar chestia se aplica in multe situatii.
      „Ah, dar la bucatarie vreau ca usile de la corpurile de sus sa se ridice in sus cum am vazut in reviste si pe iutub. Bun, de care punem ? Aventos la 200ron care rezista mai mult decat mobila sau pistoane la 50ron care pica automat dupa max 2 ani? Pistoane bineinteles, ca doar fac acelasi lucru.” Because logic…

      00
    • Au trecut vreo aprroape 20 de ani, dar am lucrat cu niste baieti care faceau niste dulapuri pentru echipamente electrice, pline de cabluri si conectori. Nici unul dintre ei nu era electician autorizat, toti erau scoliti la locul de munca, unul de la altul. Printre ei era unul care facea treaba extrem de curat, aranja toate firele sa fie paralele si egale, facea cel mai frumos cable management pe vremea cand nu prea se stia ce-i ala. Cine era ciuca batailor de joc a halei? Baiatul asa.

      00
  19. Pentru context, cat plateste autorul pentru asigurarea de sanatate? Bine, stiu ca e privata, dar s-ar putea sa avem surpriza ca cel putin procentual e comparabil cu cat platim in Romania

    00
  20. care este plaja salariala la un astfel de job si cum poti creste profesional? danke

    00
  21. Las si eu un link, cum arata instalatia electrica in 2018 intr-un salon oarecare la cel mai mare spital de copii din tara – Spitalul Clinic de Copii Marie Skłodowska Curie Bucuresti.
    https://imgur.com/a/tWwqYzI

    00
  22. Eu vad in pozele alea doar siguranțe de furat de către electricieni, că au și ei nevoie acasă… Iar bateriile, sunt cu plumb? Pai s-a sulfatat șefu’, că astea nu tine dăcît 1 an, știi și matale cum e la mașină, aia originala tine 5 ani, după aia 1-2… Generatoru’ n-are motorină șefu… S-a evaporat din rezervor.

    00
  23. Nu e nimic wow acolo. Se întâmplă asta în România. Lanț de Clinici private, tablouri dedicate de curenți vitali, ups. Ups 400kva, generator 600kva, verificări anuale, toate echipamentele conectate la ups.

    00
  24. NOU
    #74

    Da lita in sigurantele patron nu va mai place, auzi generatoare si statii de baterii. Pai cate mertane se pot lua de banii aia?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube