Înșelătorii vechi pe care părinții noștri nu au timp să le vadă sau să le cunoască

Clasicul colet necomandat. Circulă de 2-3 ani, cu baze de date furate de peste tot. Ce face schema să funcționeze e că un avocat costă mult, dar și…

Deși victimele acestor scheme pot simți că nu au la dispoziție multe opțiuni, avocații subliniază că sunt îndeplinite condițiile pentru ca autorii acestor fapte să fie acuzați de înșelăciune. Irina Tudorache, avocat, explică: „Victima nu a fost constrânsă, iar astfel sunt îndeplinite absolut toate condițiile pentru ca autorul faptei să fi săvârșit infracțiunea de înșelăciune.

Investițiile prin internet, cu instalarea de softuri de control.

„În spatele acestor mesaje transmise pe o rețea de socializare se afla o altă persoană, care ar fi determinat-o să instaleze pe telefonul mobil o aplicație de control la distanță. La scurt timp, femeia și-a dat seama că i-au fost desființate trei depozite, prejudiciul fiind de aproximativ 36.500 de euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Maramureş, subcomisar Florina Meteş.

Asta e relativ nou, circulă de mai puțin de un an, dar tot bate la ochi când cineva te pune să instalezi ceva pe PC și apoi îți spune să stingi monitorul și să pui telefonul pe silent, cum s-a întâmplat.

Trebuie să vorbim cu părinții noștri despre țepele astea. Trebuie să îi punem să citească știrile astea. Trebuie să le citim alături de ei dacă nu vă convinge răspunsul lor că “le-am citit”. Alternativa e să-și piardă banii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Hai sa luam ceva mai simplu: sms cu link catre un site unde introduci datele cardului. Chiar asa de greu e pt autoritati sa identifice utilizatorul nr de telefon? Si o varianta de rezolvare: primit sms, raportat la un nr de la politie, politia suna la acel nr, nu raspunde nimeni la acel nr, politia trimite nota la operator blocare acel nr de telefon, pana la lamurirea situatiei.

    Comentariu apreciat.466
    • NOU
      #2

      Problema e ca ai in constitutie asta :Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.:
      Si fara mandat, nu se poate face ce zici tu. Iar pentru mandat exista cerinta probelor. Iar daca nu reclami si nu te prinzi la timp… „fapta nu exista”… si iaca asa… Prepay cu buletinul…

      Comentariu apreciat.283
    • E cartela prepay deci spor la căutat.
      Și la un scam folosit pe olx domeniul era înregistrat în Rusia.
      Plângere făcută pe olx dar după 3 luni încă era totul funcțional.

      Indecis. Tu ce zici?237
    • Da, este pentru Militie! Caz concret: furat telefon, mers la politie si aratat exact unde se afla telefonul furat (bloc, scara, etaj, apartament) Raspuns: nu avem ce face!
      Sfarsit!

      Comentariu apreciat.682
    • cum ar fi sa existe sim cu buletinul? sau operatorii online de orice (telefonie/internet/servicii) sa fie sub un paravan, ceva gen chestia aia de software verified de la microsoft ?! chiar si asa, se vor folosi de alti fraieri sau disperati sa face biznisuri ilegale dar parca atunci cand esti intrebat sigur vrei sa ii raspunzi lui giorgel camataru sau sa ii trimiti bani poate te gandesti de 2 ori inainte sa o faci
      dar na, oamenii iubesc libertatea si imbogatirea rapida mai mult decat iubesc siguranta si linistea

      168
    • cred ca doar noi si cateva tari bananiere mai dam sim’uri fara acte…iar cand vine vorba de asa ceva, toata populatia se opareste ca e „intimitatea” lor :))

      Indecis. Tu ce zici?2812
    • @Mandea Săracu’: am primit un sms inselator pe care il raportez la politie. Daca nu se poate lua legatura cu cel care il trimite, presupunem rezonabil ca telefonul de pe care s-a trimis a fost compromis, deci pt a face rau, e suspendat pana la clarificare. Sau trimiterea de sms-uri inselatoare incalca termenii de utilizare a cartelei de telefon, in consecinta se suspenda. (ca fapt divers: operatorii suspenda serviciile pt lucruri minore, ex te-ai plimbat prea multi in in SEE).
      @restul: nu e nevoie de sim cu buletinul, doar o modalitate rapida de blocare a abuzurilor.

      113
    • @strutu se vede ca nu intelegi dimensiunea problemei. simurile se vand cu sacii(dada..nu exagerez, nu vorbesc din auzite) pentru diverse nasoale, mai mari sau mai mici. poti sa blochezi tu numere de telefon pana iti vine rau, alea valoreaza fix 0

      la prima cautare pe olx :) https://www.olx.ro/d/oferta/samsung-dual-sim-router-vodaf-wireless-IDigIza.html

      31
    • @strutu: tu ai impresia că e cineva din România care dă mesajele alea SMS ca să-i țepuiască pe fraieri?

      Serios?

    • Am cumparat cartela noua Telekom in DE si am primit foarte multe SMS-uri de spam si phishing, cu linkuri Amazon, cu site-uri, pe WhatsApp etc.

      10
  2. referitor la colet: firma care a trimis coletul poate fi amendata ca nu exista varianta de returnare colet, conform legii pt comenzile la distanta.

    Indecis. Tu ce zici?317
  3. M-au sunat și pe mine de 2 ori, în etape diferite, să-mi livreze un colet, contra cost. Culmea e că așteptam un colet eu și unul soția, fiecare de la firme obscure, nu de la Emag cum băgase ”curierul” și apoi mi s-a aprins beculețul. I-am spus că-l aștept în fața secției 3 de Poliție, că acolo lucrez. A închis imediat…

    Comentariu apreciat.832
  4. Apucase socru-miu sa sune la teapa cu investitia in BRUA. Noroc ca e pensionar si nu are cont bancar.
    De atunci il suna zilnic de 2-3 ori de fiecare data de pe numere diferite si sunt cu adevarat agresivi. Par foarte bine organizati, au adevarate call center-uri.
    I-a amenintat socru-miu cu politia si tot nimic. Atata timp cat se pot cumpara cartele incognito fenomenul asta va inflori.

    Comentariu apreciat.455
  5. Macar am „noroc”, părinții mei nu au smartphone și nu folosesc PC… le-am făcut oricum educație anti scam și înșelăciuni prin telefon.

    172
  6. Sa vezi cand intra in schema si AI-ul generativ. Brusc nu o sa mai fie asa de pline de greseli si slab informat.

    241
    • Vor face metoda accidentul direct cu vocea ta. „Mama, du-te repede la banca si vireaza toti banii in contul asta”

      Comentariu apreciat.450
    • @Sorin, doar cu vocea ? nu va trece mult si vor putea face si video call cu chipul tau.

      90
    • @Marius: Nu cred că ai înțeles de fapt care-i treaba cu greșelile.

      Scam-urile de genul ăsta nu sunt făcute să fie „perfecte”, ba chiar din contră.

      Vor să fie relativ ușor de identificat pentru că ăia suficienți de inteligenți/atenți nu vor pica în plasă.

      În schimb ăia mai saraci cu duhul au șanse mai mari să fie păcăliți de scam-urile respective.

      Astfel că decât să-și piardă timpul cu unul care are mai mult de 2 neuroni, cu slabe șanse de convingere, deci o șansă de reușită mică, mai bine încearcă cu ăia care au „trecut de filtru” și care probabil vor cădea în plasă mult mai ușor.

  7. „E păcat să lași banii proștilor” ~ Sorin, FNI

    Comentariu apreciat.593
  8. Unele bănci au luat măsuri, cel puțin la BT. Aveam pusă o aplicație de control la distantă pe telefon iar când am incercat să intru pe aplicația băncii am primit o fereastră în care imi spune să dezinstalez aplicatia de control. Mi-a fost imposibil să intru cu toate că am încercat mai multe metode.

    180
    • Din păcate, se vor găsi metode cu intrat din browser pe contul de online banking. Sau poate vor face cumva să vadă ecranul este înregistrat și să nu permit logarea.

      90
    • Dacă am acțiuni la bursă, hackerii ăștia răi pot să mi le vândă pe alea bune și să cumpere unele rele?

      52
    • BT sunt retarzi cu „solutia” lor. iti baga s*** in coaste si aia e tot

      poti sa scapi de aberatia asta instaland BT Pay-ul ala in secure folder si nu mai vede ce aplicatii ai instalate, sau invers … pui remote-ul in secure folder si lasi bt pay la locul lui

      patit si de mine, am dat de o proasta la telefon (vreo 50 de minute pierdute), ca trebuie sa reinstalez aplicatia, un card nu a mai vrut sa se activeze in aplicatie dupa reinstalare, pierdut 3 saptamani cu email-uri la retarzii de la bt

      acum am pus bt pay-ul in secure folder si le dau cu bolta

      ps. solutia corecta era sa afiseze un mesaj de genul „am detectat ca folosesti o aplicatie de remote pe telefon, daca nu ai facut tu acest lucru selecteaza blocheaza aplicatia pentru securitatea ta, daca ai instalat o aplicatie pentru ca ai nevoie de ea, pune bifa pe „inteleg riscurile la care ma supun avand o aplicatie de remote instalata” si poti continua sa folosesti telefonul si aplicatia bt pay” dar cum ziceam, astia sunt incredibil

      31
  9. Dacă sunt până la o anumită vârstă, să poată înţelege, le-aş pune să vada un film pe subiect, de exemplu Beekeeper. Cu amendamentul ca In Real Life nu-i niciun haiduc să le smulgă capul ălora.

    151
  10. Și la ai mei au sunat, fix după ce s-au retras toate economiile de la C.E.C. După sperietura inițială, m-au sunat pe mine și au văzut că sunt OK. Nici eu nu știau că sunt atât de mulți bani în casă. Suspect, dar nu zic să aia de la C.E.C. a ”sifonat”…

    Comentariu apreciat.340
  11. O prietenă de-a mamei care nu are copii a fost sunată de un ”doctor de la Urgențe” care i-a spus că băiatul ei a făcut accident. A luat niște ”cruci” corespunzătoare…

    La fel, pe nașă-mea de 83 de ani, a sunat-o ”băiatul” la 1 noaptea să-i spună că a avut un accident și pe moarte. Cum băiatul ei era în Anglia, i-a zis că nu mai bate drumul până acolo. I-a urat sănătate și s-a culcat.

    Depinde mult peste cine dai, avem cazuri în cartier care au dat și au dat bine de tot. Când s-au deșteptat, i-au sunat pe copii, dar era deja prea târziu. Iar Poliția îi tratează cu sictir. Și cumva e normal, nu e vreo înșelătorie nouă…

    252
    • Oricât de veche ar fi înșelătoria, poliția trebuie să își facă treaba. Că de aia sunt plătiți!

      Comentariu apreciat.250
    • Isi face datoria daca sunt reclamati si te tii de reclamatie. Multa lume renunta, a patit-o o ruda de a mea cu care am fost la politie – se plangea procurorul ca stiu cine sunt insa nu au cum sa-i condamne mai departe (erau deja in inchisoare) pentru ca nimeni nu se deranjeaza sa-i reclame sau isi retrag reclamatiile. Ce-i drept a durat vreo 6 ani insa le-a fost marita condamnarea.

      80
  12. am să le zic, dar. 1. mama nu răspunde nici măcar unui apel telefonic, dacă nu e deja în agenda ei. când comand pentru ea și trimit acasă trebuie s-o anunț, ”vezi că în ziua x sau y s-ar putea să vină curierul și te sună.” s-a întâmplat să ajungă colete, comandate de tata sau de mine, erau plătite, nu trebuia să plătească nimic, tot a sunat să ne întrebe dacă să le primească.
    2. cere ajutor să instaleze chestii chiar și atunci când trebuie să le instaleze. și nu are aplicație de bancă.

    91
  13. cazul prezentat pentru ‘coletul’ are ceva problema.

    doamna in cauza a primit un colet legitim, deci firma de curierat era una legitima, deci nu ea e ‘autorul’.

    asta inseamna ca autorul e fie chiar curierul propriuzis, usor de gasit si scarpinat, ori vreo firma fantoma, mai greu cu gasitul.

    oricare ar fi, firma a incasat fizic cei 137 de lei. nu are decat sa ii returneze.

    daca a si apucat sa ii expedieze mai departe, asta e, patesti. capacitatea lor de a verifica autenticitatea expeditorului este net superioara unui cetatean obisnuit.

    61
  14. Iar Inteligențele Artificiale vor mări numărul și tipul acestor tipuri de înșelătorii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile