Încrederea în fondurile de investiții e foarte mică

Mă uitam pe un studiu despre economisire și investiții și mi-au picat ochii pe partea aia cu “doar 4% ar investi”. Inițial, am putea crede că asta e din cauză că românii nu au bani de investit (44.000 au peste 100.000€ în bancă). Teoretic da.

Dar dacă ne dăm un pic mai în spate, putem vedea mai bine de ce se întâmplă asta. Da, au fost niște falimente ale băncilor în anii 90, cu implicări politice, securistice sau ce mai vreți voi.

Partea mai dureroasă e alta însă. BNR nu face nimic să protejeze cetățenii/investitori la faze din astea. Știe, supraveghează, dar nu face nimic. Un alt exemplu dureros e ASF. Plâng oamenii că ăia care vând RCA-uri ieftine nu despăgubesc așa cum ar trebui. Ce face ASF? Aproape nimic. Supraveghează. Dă amenduțe. Oamenii rămân în continuare cu problemele nerezolvate, iar asiguratorii vând în continuare aceleași polițe ieftine și despăgubesc dup ureche.

Încrederea că există un control și o supraveghere e la pământ. Da, știu, investește doar banii pe care ești confortabil să îi pierzi, de acord, dar asta e valabil la bursă, nu peste tot. Și nu e ok să pornești pe drumul ăsta având în minte un șir lung de povești nasoale.

 

studiu-economisire

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. ” investește doar banii pe care ești confortabil să îi pierzi”
    Asa ceva nu exista deci in lipsa unei institutii profesionale de supraveghere financiara pentru fondurile de investitii si cu o bursa unde un baiat cu conexiuni politice si cu un buget de 300,000 euro, poate rasturna cotatiile peste noapte, in cel mai bun caz raman depozitele bancare

    00
    • Exista bursa si peste ocean, nu doar in Bucuresti.

      00
    • jerome, e cum zici tu, mai puțin depozitele bancare privite ca investiție. Câtă vreme maximul de dobândă pt un depozit, la o bancă decentă, este de 2%… asta nu înseamnă investiție, ci doar păstrarea banilor într-un loc mai sigur decât în șifonier.

      00
    • A fost o perioada cand dobanda la depozite, luand in calcul si comisionul de retragere, a fost negativa, dar eu ma refer la timpuri normale, cand naiba or veni

      00
  2. 32% ar pune banii într-un plic in șifonier – realitatea noastră, ce de toate zilele!
    Încredere in stat și in orice forma de protecție, ordine, dreptate, ajutor oferit de statul român e aproape zero.
    Lasă fni, dacia felix, banca religiilor… tu te-ai încrede in ceva administrat de statul in care se întâmplă Colectiv in 2016 și Piedone câștigă primărie in 2020? Statul, sistemul e format din oameni – acest cerc vicios al democrației putrede

    00
    • literalmente cea mai proasta decizie e sa tii banii cash.

      a 2a cea mai proasta decizie e sa-i tii in banca intr-un cont.

      a 3a cea mai proasta decizie e sa-i tii in banca intr-un depozit la termen.

      01
  3. BNR? adica Bogdan Olteanu? ala care doar la o spaga dovedita a incasat de un milion de euro (cica ar fi de fapt doua)?

    00
    • Tin minte cand l-au pus viceguvernator BNR… s-au atacat cativa economisti, iar pentru a linistii lucrurile, nu mai tin minte exact cine de la BNR a zis ca nu vede care e problema… Olteanu are studiile necesare… adica omul avea un master basic in economie si niciun fel de rezultat notabil nicaieri. Deci practic un nimeni a ajuns peste noapte viceguvernator BNR … cu girul celor din PNL si acceptat de cei de la BNR… asta e tara in care traim.

      PS:
      Sunt convins ca fiecare din noi cunoastem cel putin 2-3 oameni care au studii mult mai multe decat un master in economie… si n-au ajuns viceguvernatori BNR.
      Practic de iesi la Iulius Mall in Cluj si intrebi 10 oameni la nimereala nu-i sigur ca nu dai de 2-3 care sunt la master la FSEGA… ca e acolo aproape facultatea.

      00
    • ei, chiar un nimeni nu a fost. nu stiu cati dintre noi au avut bunica decorata pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului.

      00
    • Sper ca stiti ca cei din Consiliul de administratie ai BNR sunt pusi de partidele politice in functie de cat de puternice sunt. Popularitatea si influenta in partid conteaza mai mult decat competenta.

      00
  4. BNR e politic. ASF e politic. Majoritatea afacerilor de succes in tara sunt conectate politic.Tot ce e politic in tara asta este putred. Se vorbeste mereu despre clasa politica, asa ne referim la ei…. ca si in feudalism. Singurul lucru semi garantat este proprietatea. De aia o sa vezi tot mai multe blocuri pe camp. Multi isi mai cumpara o a doua sau a 3-a proprietate, e o metoda de a tezauriza banii.

    00
    • Sincer, deja mi greata de blocuri in camp tot aici, in tara. Daca as avea bani, as cumpara o casa pe plaja pe o insulita prin Grecia, de exemplu. O coliba sa fie, o camaruta si o bucatarie imi ajung. Undeva mai ferit de faleze si dealuri sa nu mi se duca la primul cutremur sau inundatie. Sa am un loc insorit si frumos unde sa ma retrag la pensie. Dar sa ma vad pensionara aici, in Romania, cu oricâte case, imi pare un cosmar.

      00
    • *spun „deja mi-e greata” gandindu-ma la omuletii care cumpara in blocurile din camp. Ca eu nu imi permit. De ce sa faci asa ceva, daca ai banii necesari pt o casuta intr-un ALT loc, oriunde departe de aici?!

      00
    • Croația. Eu pe o insula în Croația mi-aș cumpăra casă. ❤️

      00
  5. Trebuie privită și cealaltă parte a problemei, lipsa de educație financiară. Nu poți avea încredere în lucruri pe care nu le cunoști.

    00
    • „Nu poți avea încredere în lucruri pe care nu le cunoști.”
      Si cand ajungi sa le cunosti iti pierzi si urma de incredere pe care o mai aveai.

      00
  6. Avem nevoie de lecții de educație sexuală în școli. Eventual și de la grădiniță.

    00
  7. Am investit de 2 ori in fonduri mutuale, de fiecare data am luat bani mai putini decat am bagat. Timp in care administratorii fondurilor nu s-au sfiit sa-si ia comisionul de administrare.
    Probabil am fost eu prost si nu m-am priceput dar cumva m-am hotarat ca pe viitor cand am chef sa investesc in asa ceva s-o fac pe cont propriu, macar stiu ca-mi pierd eu singur banii si nu platesc pe alticeva s-o faca pentru mine.

    00
    • In plus am niste economii in euro pe care ii tin la ciorap pentru ca oriunde i-as tine in alta parte la final as aveam mai putin.
      Si aici vorbesc pe termen lung, practic la banca la care am eu contul ar trebui sa-i las
      minim 8 ani ca sa ies pe plus.

      Stiu ca asta-i valabila aproape peste tot in lume, stiu si de dobanzile negative dar totusi asta nu are cum sa nu contribuie negativ la parerea mea despre sistemul financiar actual.

      00
    • si…unde ziceai ca locuiesti?

      00
    • De curiozitate, cat timp ai tinut banii in acele fonduri mutuale? Asa ca idee, din ce stiu eu in urma unor cursuri pe la munca, fondurile astea sunt destul de profitabile pe termen mediu spre lung (8-10 ani)

      00
    • Cand zic destul de profitabile ma refer la un 7-10% pe an nu la castiguri duble/triple ca si cum ai da un boom la bursa.

      00
    • bursa. studiat un pic si investit cat iti poti permite sa pierzi. cu rabdare poti scoate ok pe termen mediu / lung

      00
    • @Nicu, a fost in jur de 2-3 ani de fiecare data , 7-10% pe an e super bun, eu m-as multumi si cu un pic mai mult decat dobanda anuala la banci.
      Prima data a fost criza din 2009, am lichidat cat de cat la timp dar nu suficient de repede sa raman pe plus.
      A doua oara am lichidat ca m-am enervat ca dupa 2 ani era tot pe-acolo, binenteles cu fluctuatii, a 3-a oara am lichidat ca mi-am luat masina.
      Fondul ala „safe” a fost pe plus dar cu taxe si comisioane am iesit sub dobanda pe piata. La alea cu risc fluctuatiile sunt mari.

      Pentru investitii pe 10 ani am ales terenuri, s-a ocupat cineva dintre rude, eu doar am dat banii. Am vrut fondurile pt 2-3-5 ani, ca sa am banii aia usor disponibili daca am nevoie de ei.

      @Anda, mai nou sunt tot timpul acasa iar suma nu merita riscul. Iar in eventualitatea (putin probabila) ca suma o sa ajunga atat de mare o sa cumpar un teren/imobiliare asa cum face toata lumea care are ceva bani stransi.

      P.S. Vorbim in toate cazurile de sume normale, cateva mii de euro economisiti din salarii, nu o sa fiu prea curand printre aia 44k care au atata la banca.

      00
    • Poate-mi explica si mie cei care dau downvote de ce o fac. Nu ma dau mare cunoscator dar sunt curios ce-am zis naspa.

      Am facut niste cursuri financiare la munca in care ni se explica despre aceste fonduri ca au randament mult mai bun decat depozitele la banca sau vesnicul plic dar mult mai safe decat joaca la bursa. Anyway…

      @stefanb Din ce vad eu, pe ing cel putin, cam asta vad a fi un randament mediu..7-10%. Ma uit acum pe urmatoarele:

      NN (L) Global Equity Impact Opportunities – EUR – > crestere 12% YTD si 6.6% 5YTD
      NN (L) International Romanian Bond – RON -> crestere 7.13% YTD si 2.8% 5YTD
      NN (L) International ING Conservator – RON -> crestere 5.28% YTD iar pentru 5YTD e prea nou ca sa vedem.

      Eu pe ele m-am axat si am inceput in aprilie cu 2000 de lei apoi cate 500 pe luna pana recent. Am scos banii pentru ca am avut ceva treaba cu mutatul dintr-o chirie si chiar aveam nevoie de cascaval. Am scos profit vreo 200 de lei. In contul de depozit 200 de lei cred ca fac in mai mult de un an.

      Acum nu zic ca nu am avut noroc si ca nu am prins deloc o crestere okay lunile astea but still. Mi se pare destul de interesante ca si alternativa la depozite sau plicuri sub saltea.

      00
    • @marian din pacate bursa nu inseamna studiat un pic. Am facut asta si mi-am dat seama ca bursa e un job 24/24. Am deja un job full time, nu prea mai am timp de asta.
      In plus cred ca ar trebui un pic mai mult capital decat am eu disponibil. Ca degeaba diversific eu cate 100 de euro in diverse actiuni, ca la sumele astea nu merita timpul petrecut.

      Iar cand o sa am capitalul necesar o sa prefer sa cumpar imobiliare decar sa-l risc pe bursa.

      Asta e, sunt sarac dar macar imi cunosc lungul nasului.

      00
    • @Nicu, ultima data cand m-am uitat pe NN acum cativa ani erau toate pe minus. Inclusiv ala cel mai safe. Binenteles atunci era momentul sa cumpar dar nu prea mi-a venit, deh mentalitate de sarac care munceste pentru banii lui.

      Fiecare cu norocul si inspiratia lui, poate m-am nimerit eu in perioada proasta.

      00
    • bursa nu trebuie sa fie munca 24/7.

      doar cititi despre SPX, QQQ si SPHD.

      bagati bani o data pe luna in alea (nu conteaza pretul).

      00
  8. Am zis, in urma sfaturilor de pe aici, sa bag niste bani intr-o pensie d’asta privata, gen fond de investitii ( nu e chiar pensie privata, dar nu prea inteleg eu olandeza cum trebuie).

    Bag 300 de euro, trece o luna, am 296. Trec doua, 290. I-am scos si i-m bagat in crypto, macar daca pierd sa pierd cu stil, nu sa isi faca iNg bani pe capu meu.

    Nu stiu voi, dar eu nu am incredere in altu sa se ocupe de banii mei :)))

    00
    • Ai vrut sa investesti pentru pensie dar ti-ai scos banii dupa 2 luni…

      00
    • BITCONNNNEEEEEEEECT

      00
    • WHATAMAGONNADOOOOO????

      00
    • nu pierzi la cripto…cel putin nu acum. e in boom si inca se mai dezvolta.
      mai dureaza pana la o corectie

      00
    • NOU
      #36

      Din cate inteleg esti in Olanda. Fondurile administrate activ au comisioane mari in general (ABN si ING cu siguranta) si daca piata e volatila probabil au stop lossuri si pierzi pe termen scurt. Poti sa-ti deschizi un cont la De Giro si sa investesti in ETF-uri, comision 0 pentru o achizitie pe luna, administrate pasiv (automatizate). O sa ai nevoie de BSN pentru ca informatia ajunge direct la Belastingdienst, dar pana in 33.000 eur (conturi+investitii) parca e tax free.

      00
  9. NOU
    #37

    Lipsa educatiei financiare isi spune cuvantul. Poti investi la bursa si in instrumente cu risc scazut si avand o diversificare a portofoliului poti atenua caderile mari de pe bursa. Nu recomand nimanui pensia privata sau fondurile mutuale, in esenta ambele entitati iti investesc banii doar ca ei percep comision minim 2% ceea ce multi ar spune ca e infim dar in realitate e enorm, ganditi va ca acel comision e compus anual si la final de 20 de ani de investitii si la un portofoliu de peste 200k euro acel comision e enorm. Pana la urma avem carti, avem atata informatie gratis pe internet, trebuie doar sa fim consecventi si sa crestem nivelul educatiei financiare. Las aici un tool simplu de calculat dobanda compusa. https://moneysmart.gov.au/budgeting/compound-interest-calculator

    00
  10. Ce variante de fonduri tip index din Romania ar fi sigure si avantajoase pe termen lung?
    De preferat, nu luate prin brokeri.

    00
    • In Romania? Mai nimic daca vrei sa investesti banii serios, la noi avem numai cash grabs cu ROI foarte bun sa foarte rau.

      Vezi un ETF de tip World MSCI ETF, e un compozit care urmareste economiile dezvoltate la nivel global cu ROI intre 4 – 12% anual.

      00
  11. Majoritatea celor de aici spun ca au pierdut bani din fonduri sau pilon 3. In genere, acestea nu sunt instrumente in care se țin banii pe termen scurt. De asemenea, indexul fondului fluctuează; sunt șanse mari dacă bagi bani acum să scoți mai puțin peste 6 luni. Nu este aproape nici o diferența între a folosi un fond de la ING și a investi “de mână” într-un fond care face tracking după chestii serioase ( exemplu, SXR8 din Europa pentru S&P500, aka SPX ) in afara de comisioanele babane pe care și le iau cei de la ING. Regula e simpla: acțiuni-specula sau termen mediu ( sub 5 ani ). Fonduri – termen lung și foarte lung ( 5-zeci de ani )

    00
  12. Lol am băgat și eu bani așa ceva. Ziceau că după 7 ani ești pe plus cu banii după ce își trag ei comisioanele. După 7 ani aveam minus 20%. Cică as fi avut plus dacă cotizam mai mult. Am făcut asta pentru că pe afară colegii mei nordici după 30de ani de cotizare au la retragere sume de genul 500k. Minim. Eu probabil în ritmul asta la 30 ani trebui să mai plătesc un comision că să îmi spună că nu mai au ce să îmi dea!
    Am reușit să mut banii prin intervenții și plângeri la un fond al sindicatului. A mers pentru că Suedia, un pic lângă prin Danemarca sau Norvegia dădeau cu boltă pe mine! La închiderea din România au fost cât se poate de muieri posibil. Mai aveau puțin și îmi cereau dosar cu șină, au răspuns și acționat depășind cu puțin termenele maxime, au greșit răscumpărarea dublând comisioanele pe ultimul an. Și după aia aflu de aici că nu există educație financiară! Ăla care a scris-o și cei care cred asta să-mi sugă p…!

    00
    • „Eu probabil în ritmul asta la 30 ani trebui să mai plătesc un comision că să îmi spună că nu mai au ce să îmi dea!”

      ca-n bancu ala:
      si diferenta?
      diferenta mi-o da mama

      00
    • Era un filmulet de la grupul Voua pe tema asta.
      Zi de salarii, oamenii stateau la coada la casierie. Marilena era casierita si Radu (mustaciosul era salariatul).
      Inainte sa-i dea salariul, ii zice ca poate plati taxele/facturile direct acolo. „Uite domne ce bine merge sistemul” remarca Radu.
      Dupa ce si-a platit toate taxele si facturile, a ramas fara salariu, ba chiar trebuia sa mai dea un leu.
      Incepuse sa se planga ca a ramas fara salariu si a mai si dat in plus de la el un leu. La care Branzoi din Las Fierbinti: „pai e bine, ti-ai platit toate taxele si facturile cu un leu”

      00
  13. Exista optiuni safe. Vezi BtAssetManagement de exemplu care au foduri cu venit fix. In antii trecuti cand dobanzile era 1-1.5% la fondul de obligatiuni ei ofereau 3%+.

    S&P500 sau alte ETF-uri care-l „imita” au avut media pe ultimii 10 ani in jur de 10-12% pe an.

    Deci ai variante si safe si partial safe care sa te treaca peste inflatie. Trebuie doar sa vrei. Era un exemplu zilele trecute ca daca ti-ai cumparat AirPods anul trecut cu $200 acum valoreaza $100. Daca luai actiuni Apple de $200 acum aveai $400+.

    00
    • Plus depinde de tine cat vrei sa risti, alte siteuri bune sunt Trading212, Interactive Brokers sau EFTMagic (asta este un robo inverstor)

      00
    • Eu folosest InteractiveBrokers. E nevoie totusi de o suma de minim… 1000-1500 euro zic eu ca sa incepi. Altfel ce castigi, pierzi pe comisioane. Dar dupa 1500 euro, daca pui lunar 50-100 euro si investesti pe termen lung, ai doar de castigat. Acum fiecare isi face strategia sa. Eu investesc pasiv. Intru lunar, bag o suma (diversificat) si cam atat.

      00
    • salut
      @ Mofo
      sunt interesat de experienta cu Interactive Brokers. am citit a sunt printre cei mai mari, ai acces la actiunile americane, dar eu inca ezit. Daca vrei si poti sa dai mai multe detalii, ar mai castiga in client ( pe mine).
      multumesc frumos

      00
    • Pai sunt okish sa zic asa. I-am ales pentru ca sunt mai cunoscuti si nu au comisioane chiar asa mari. Practic dai $10 pe luna comision care e un fel de comision pre-pay. Adica fiecare tranzactie costa $1 aproximativ, deci tu lunar platesti 10 tranzactii fie ca le faci, fie ca nu. De aia zic ca e nevoie de minim 1000-1500 euro ca sa acoperi suma aia cu castigurile lunare.

      Pe partea de rapoarte nu mi se par prea buni. Daca vrei sa vezi cum a evoluat portofoliul tau nu ai ceva simplu si usor. Trebuie sa sapi pe acolo. Nu mi se parea prea bun UX-ul lor. Baga o tona de chestii gramada pe ecran si te descurci tu.

      Aplicatia de mobil e utila ca vezi acolo rapid ce si cum fara sa te loghezi pe site unde e si 2fa. In aplicatie intru cu aprenta rapid si vad ce am nevoie.

      Suportul tehnic e okish.. de cate ori am avut ceva problema am sunat si am rezolvat in maxim 10 minute dar tot cu indieni pe care ii inteleg cam 75% din timp.

      Au cam tot ce vrei in termen de actiuni, etf, bonds etc. Doar ca… fiind in europa nu poti cumpara orice actiune din SUA de exemplu. Doar pe cele care respecta si regulile din UE. Dar sunt etf-uri care „imita” actiuni sau indici. Vrei sa investesti in S&P500, trebuie sa te orientezi spre iShares de exemplu care are mai multe ETF-uri „domiciliate” in Irlanda in care poti investii din Romania.

      00
    • @e3vo

      Folosesc eu interactive brokers.
      Nu ai nevoie de o sumă minimă.
      Interfața este oribilă, dar platforma este stabilă.
      Avantaj este că ai opțiunea de paper trading, adică poți învăța să tranzacționezi folosind bani fictivi.

      Comisioanele pentru tranzacții sunt printre cele mai mici, gen 1 usd per 100 de acțiuni.

      Ca idee, ca european, nu poți investi în etf american, sau nu am găsit eu.
      Caută mifid2.

      00
    • @mofo

      Dă-mi și mie te rog niște exemple de etf în care se poate investi din Europa.

      Dacă se poate pe sectoare, și mai bine.

      00
    • Interactivebrokers sau Dukascopy?
      Care este mai bun pentru Forex și de ce?
      Dar pentru acțiuni și fonduri de investiții?
      Mulțumesc anticipat!

      00
  14. Suntem in UE, avem si alte optiuni mult mai bune, problema e ca in Romania nu avem educatie financiara, de investitii, cultura de economisire, samd.

    La noi economisirea inseamna sa punem banii sub perna sau generatia noua mai pune banii la banca pe un cont oarecare si atat.

    Poti intreba 100 de persoana pe strada si toti 100 o sa spuna ca nu ca nu au un portfoliu financiar, dar crede ca portfolioul e un fel de dosar cu sina care trebuie predat la casa 5.

    00
  15. Dacă nu dorești să investești pe bursele externe există și ETF-uri românești care urmăresc indicele BET de la bursa noastră ; de exemplu cel de la Tradeville
    Genul asta de investiție se pretează pentru termen mediu si lung

    00
  16. Pingback: Economii la plic
  17. Pe mine m-au invatat parintii ca banii nu se tin la banca si nu te indatorezi la altii.

    Pe cont propriu am invatat ca, intr-adevar, banii nu se tin la banca ci trebuie investiti (actiuni, obligatiuni, fonduri de investitii, etf, orice altceva). La banca se tine doar suma pe care consideri tu ca ti-ar fi utila in caz de vreo urgenta.

    Legat de credite sunt 2 puncte de vedere: nu cumperi pe credit prostii (telefoane, tablete, tv, etc). Pe credit e bine sa cumperi imobiliare. De ce? Pentru ca pe termen lung pretul e intr-o continua crestere si pana strangi toti banii o sa afli ca ce doreai sa cumperi e de 2 ori mai scump. Da, teoretic dai bani pe dobanzi dar ai posibilitatea sa rambursezi anticipat.

    00
    • Am uitat de un sfat: nu imprumuti bani persoanelor fizice. Riscul sa ramai fara ei e urias iar beneficiul 0. Doar politicienii isi permit sa faca asta (a sa vedea declaratiile lor de avere cum fiecare are date cu imprumut sute de mii/milioane de euro)

      00
    • Prietenii se imprumuta cu maxim suma pana in care, in caz de neplata, iti pare mai rau ca ai pierdut prietenia decat banii.

      00
  18. Fondurile mutuale, pe mine ma duc cu gandul la 401k-ul si Vanguard-ul american. Acolo e incurajat tipul asta de investitii, de catre guvernt, ai facilitati fiscale pana la o suma maricica.
    La noi, doar la pilonul III ai cam aceeasi scutire de impozit – pana in 400 euro pe an – 150 lei pe luna. Ceea ce eeeee destul de putin. Si ma duce cu gandul ca statul nu are intentia sa te incurajeze pe tine sa investesti – poate chiar ii va lasa pe bancheri sa faca ce vor ei cu comisioanele si conditii abuzive. Ba mai mult, vine cu titlurile de stat si te incurajeaza pe tine, ca pf, sa investesti in stat, in ron – ca bancile is nemernice.
    Poate de asta nu am incredere in fondurile mutuale administrate de entitati verificate de statul roman – mai usor dai o lege sa-ti bati joc investiile oamenilor decat sa distrugi complet piata imobiliara.

    00
    • Pe ideea lui @DanValjan, recomand sa cititi si articolul de mai jos sa vedeti ponderea titlurilor de stat in pilonul II de pensii : „minim 65% din banii din Pilon II merg la statul român oricum pentru că fondurile de pensii investesc aproape 3 sferturi din bani în datoria statului român!” Atentie articolul e scris in aprilie 2018, dar ma indoiesc ca procentele s-au modificat semnificativ.

      https://economie101.ro/discutiile-despre-pilonul-sunt-sincere/

      00
  19. Tangential cu subiectul. M3 s-a majorat cu 9% fata deanul trecut. M3 este masa monetara in sens larg. Eu sunt mai bolovan in ale economiei dar am asa o vaga impresie ca s-a dat drumul la matrita, la tiparnita de bani. https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=17496 Nu avem bani de pensii si salarii ? Ia mai da-i drumul la un 500 de mil de paralei.

    00
  20. Pai sa ne aducem aminte de FNI. Care a avut parte de garantii din partea unor institutii ale statului roman (CEC), a fost laudat in presa vremii (un fel de influenceri pe rit vechi) si s-a dovedit a fi o teapa din care au profitat o groaza de persoane/firme cu relatii. Nu stiu daca mai tineti minte, dar cu putin timp inainte sa pice FNI, o serie de firme (inclusiv cateva banci) si personalitati de tot felul (inclusiv politicieni si ziaristi) si-au scos banii la valoarea „umflata” a unitatii de fond. Contribuabilii de rand au platit oalele sparte.

    Ah si conducatorul institutiei care se ocupa de supravegherea/controlul fondurilor de investitii a declarat in presa ca in 3-4 ani nu a facut nici macar un control acolo (in cel mai mare fond de investitii de pe piata).

    00
  21. Inainte de a investi ar trebui sa te documentezi putin cu privire la ce instrumente de investit ai la dispozitie, ce asteptari ai de la investitie (ce randament cauti, si in cat timp), si ce riscuri esti dispus sa-ti asumi.
    Nicio investitie nu este lipsita de risc, la fel cum niciuna nu are successul garantat.

    In general daca esti la inceput, recomandarea ar fi sa incepi cu fonduri de investitii, pentru ca e mai dificil sa alegi actiuni individual (necesita intelegerea afacerii, studierea datelor financiare, etc)
    La fonduri de investitii este foarte important sa citesti bine grila de comisionare inainte de a investi. Toate fondurile au comisioane de aminsitrare fixe (indiferent de randamentul fondului, adica daca fondul scade ei tot isi iau comisionul) si suplimentare unele avand comisioane la subscriere sau la retragere mai devreme de o anumita perioada.
    – Fonduri adminstrate activ (comisionul de administrare este mai mare deoarece sunt oameni angajati sa caute in ce sa investeasca)
    – Fonduri administrate pasiv, tip ETF (comisionul de administrare este mai mic deoarece nu e asa mare nevoie de administare, se investeste pasiv in indexuri)

    Daca nu vrei sa ai de-a face cu fonduri sau doar vrei sa eviti comisionul de administrare, si esti dispus sa faci tu research-ul cu privire la companii, asumandu-ti riscul aferent (mai mare), trebuie sa iti deschizi un cont la un broker si ai la dispozitie urmatoarele variante (ma voi referi la piata din Romania):
    – titluri de stat garantate de statul roman – dobanzi 3-4% LEI, 1,85-2% la EURO. Poate parea nesigur, dar credeti-ma, la momentul actual este cel mai sigur instrument de pe piata de capital romaneasca. Este destul de improbabil ca statul roman sa intre in incapacitate de plata in urmatorii 3-5 ani cu o datorie de 43% din PIB cat timp media UE e la 87% din PIB.
    – obligatiuni corporative negarantate – ofera un randament 6-9% LEI, la firme private, ex Bittnet, Laptaria cu Caimac, Elmas, Libra Bank, Autonom, Vivre)
    – actiuni cotate – aici e recomandat sa investiti in companii pe care le apreciati, in care aveti incredere sau poate le sunteti clienti. Este ca si cum ai investi banii afacerea proprie in care ai incredere. Aceasta atitudine va face mai usor de suportat situatiile in care valoarea companiei scade, sau trec printr-o perioada grea. Foarte important aici este sa nu investiti toata suma deodata, ci treptat, astfel incat sa beneficiati de fluctuatiile pretului.

    Nu am inclus aici instrumente derivate (certificate turbo, certificate index, warrant-uri, optiuni) deoarece sunt instrumente complexe, mai greu de inteles, cu riscuri mult mai mari, si care necesita mult studiu si discipina.
    De asemenea, nu am inclus piata externa deoarece necesita putin mai mult studiu (cautarea de informatii pe alte piete poate fi dificila si nu esti ancorat in realitatea efectiva a companiilor respective, fapt ceea ce face analiza lor mai superficiala)

    Pentru studiu exista materiale in limba romana, pe canalul Bursei de Valori Bucuresti
    https://www.youtube.com/c/BucharestStockExchange/videos

    00
    • A cumpărat cine titluri de stat acum recent?
      Care ar fi cea mai ușoară modalitate de a cumpăra?

      00
    • @Bogdan
      Poti cumpara titluri de stat printr-un Broker (BT Capital Partners, Tradeville, Goldring)
      Chiar in aceasta perioada exista o noua emisiune de titluri de stat la care se poate subscrie pana pe 27 Noiembrie.
      https://www.bvb.ro/Offers/GovRomaniaIPO_GBonds_2020

      Titlurile de stat se tranzactioneaza ulterior pe piata cu comision redus (0,05%)

      00
    • Ai ceva exemple de fonduri de investitii ok? (fie admin activ, fie pasiv). Si pentru sume de inceput de 2000-3000E, care din ele e mai buna?
      Majoritatea de aici suntem angajati cu norma intreaga si ma indoiesc ca exista timp sa studiezi si intelegi piata destul de bine incat sa faci profit pe cont propriu, dar poate ma insel?

      00
    • Merci de informații legat de Fidelis, dar am tot căutat și nu înțeleg exact ca persoană fizică cum pot să cumpăr?
      Trebuie să am cont la BVB sau pur și simplu se poate face un contract simplu?

      00
    • @Zarax
      Legat de fondurile administrate pasiv (ETF) pe piata din Romania nu prea sunt multe alternative. Ar fi doar ETF BET Tradeville dar tot are un comision de administrare de aprox. 1.8%/ an.
      Pe extern sunt sute de fonduri ETF cu comisioane f mici (0,25%/ an) dar trebuie sa faci un pic de research si sa-ti deschizi un cont la un broker (ex. Interactive Brokers)

      Legat de fondurile administrate activ sunt alternative si pe piata din Romania. Cam toate bancile din Romania au fonduri mutuale (ING, BT, OTP, BRD, BCR) cu investitii in piata romaneasca sau externa. Pentru putina bataie de cap poti investi in fonduri la banca la care ai deja cont.
      Ca risc, poti alege:
      – fonduri de venit fix (obligatiuni) – comisioane mici, risc mic, randament la fel de mic
      – fonduri combinate venit fix/ actiuni – comisioane medii, risc mediu, randament potential mai mare
      – fonduri de actiuni – comisioane mari, risc mare, randament potential mare

      Fiecare fond are un prospect unde sunt cateva informatii despre fond, in ce investeste, comisioane, risc si cel mai important, pe ce perioada e recomandata investitia. E foarte important sa cititi acel prospect inainte de a investi sa stiti in ce va bagati (cam 1 pagina/ fond)

      @Bogdan
      Ca persoana fizica poti subscrie printr-un Broker (trebuie sa iti deschizi un cont la un broker) sau cred ca e posibil si direct la unitatile Bancii Transilvania (poti da un telefon sa vezi exact procedura)
      https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/economii-si-investitii/economii/titluri-de-stat-obligatiuni/

      00
    • @Bogdan in linkul postat de pe BVB sunt trecuti partenerii eligibili. Iti faci cont la unul din ei si apoi ei executa ordinul tau. De ex. pt bonduri in euro sunt:

      TRADEVILLE
      SSIF BRK FINANCIAL GROUP S.A.
      ALPHA BANK ROMANIA SA
      GOLDRING
      SWISS CAPITAL S.A.

      00
    • @Zarax
      Nu as vrea sa specific ceva anume pentru ca nu exista o reteta de success in investitii.
      Performanta anterioara a unui activ nu prezinta nicio garantie a performantei ulterioare. Lucrurile se schimba, uneori fara sa le putem influenta.
      De exemplu daca intrebai pe cineva acum 1 an cum o sa mearga sectorul auto sau turismul iti zicea ca sigur va merge bine. Dar odata cu pandemia, sectorul auto si cel turistic s-au dus in cap, lumea circula mai putin, sunt perspective sumbre.
      Asa e cu orice sector, lucrurile se pot schimba drastic. Poate perioada asta e mai buna pentru tehnologie, sau medicina, dar peste cativa ani va fi mai buna pentru alt domeniu.

      Singura metoda sa te protejezi la fluctuatii din astea e sa investesti diversificat (diverse sectoare, diverse piete, diverse valute – LEI/ EUR/ USD) si sa ai diferite tipuri de active (depozite, fonduri/actiuni, imobiliare)
      Si pe langa asta e important sa investesti in ce ai incredere, ce intelegi, pentru ca e mai usor sa faci fata la eventuale scaderi ale pietei.

      00
  22. Cum sa-ti investesti intr-o asigurare de viata economiile… what? Inteleg sa ai o asigurarea de viata, mai ales daca ai o familie care depide cat de cat de tine, dar sa sustii ca 8% si-ar investi economiile intr-o asigurare de viata inseamna ca sondajul asta a fost facut pe oameni care habar n-au ce vorbesc.

    PS: Teapa cu asigurarile de viata e ciclica din cate vad, am observat ca a aparut OVB iarasi pe piata, acum vreo 10-20 de ani era UNITA pe val… si acum tin minte cum jumate din orasul meu natal era sigur ca in 10-20 de ani devin miliardari ca le trece scadenta la asigurarea de viata… iar cand a trecut au primit niste firimituri acolo.

    01
  23. eu am niscaiva investitii in ceva fonduri mutuale fix de cand am facut 18 ani, am inceput cu suma minima de 50 RON/trimestru. acum am cu vreo 50% mai mult decat am bagat (dupa 16 ani de cotizat).

    si de departe cea mai buna investitie a fost in actiuni la compania unde lucrez, a fost o campanie 1+1 (tu cumparai o actiune, companie iti mai dadea alta gratis). am investit 150 RON/luna pentru 2 ani, acum am 14.000 RON in cont. am investit destul de putin, mi-a fost frica de scaderea pretului actiunilor. insa acum de cand cu sanctiunile pentru chinezi, compania a explodat, si actiunile au urcat foarte repede.

    00
  24. Doar niste observatii:
    1. Vorbim de fonduri de investitii care nu sunt supravegheate de BNR, daca nu ma insel asta e tarlaua ASF-ului (https://asfromania.ro/supraveghere/registre-electronice/registrul-instrumentelor-si-investitiilor-financiare).
    2. Si fondurile asta de investitii sunt cat de cat reglementate, dar ele se joaca mai periculos si nimeni nu e nebun sa garanteze sumele investite de aia nu avem un Fond de Garantare ca la depozitele bancare. La ele castigul e proportional cu riscul.
    3. Educatia financiara e necesara daca vrei sa te bagi in asa ceva.

    Si o intrebare: ce te astepti sa faca BNR? La ASF am prins ideea cu asigurarile dar asta implica majorari de RCA ceea ce o sa intampine rezistenta transportatorilor si oprobiul persoanelor fizice care in marea lor majoritate au venituri reduse. Miscarea ar trebui facuta, dar iti trebuie un nebun cu tupeu sa implementeze asta. Mai la Vest pretul unui RCA e considerabil mai mare decat la noi dar asta nu exclude in totalitate japitele de firme care incearca sa se lege de orice ca sa scape.

    00
  25. Văd că alții au acoperit deja partea cu „investițiile se fac pe termen lung, nu pe doi ani”. Dar mai e o regulă, la fel de importantă: trebuie investit lună de lună. Nu pui niște bani acum și te uiți la ei cum cresc sau scad până la pensie.

    Contribui lună de lună, ideal cu aceeași sumă lunară ca să-ți formezi un obicei. Ceea ce înseamnă că în perioadele în care fondul de investiții scade vei cumpăra mai multe unități de fond de aceeași bani, ceea ce te ajută la scăderea costului mediu și te protejează de situațiile în care ai cumpărat o singură dată chiar înainte de o recesiune (vezi 2008, 2020).

    00
  26. „Dominic Fritz taie sporurile angajaţilor Primăriei Timişoara care au lucrat la proiecte neperformante pe fonduri europene”.

    Frumos! Asa se face! Plus Bolojan care a dat jumatate din angatii inutili de la CJ. Plus alt presedinte de CJ care face acelasi lucru. Plus Clotilde care incepe sa faca putina curatenie la sectorul 1. Plus Nicusor care incepe sa faca acelasi lucru. Doamne ajuta!

    00
  27. Comentariul de mai devreme era pentru alt articol… :))
    Revenind la subiect, neincrederea este foarte mare in tara. Plus lipsa de educatie financiara. Plus frica extrem de mare de a pierde bani. De aici si rezultatele studiului.

    00
  28. De ce nu pomeneste nimeni de etoro? E destul de usor sa depui lunar bani si apoi sa ii investesti diversificat. Momentan sunt cu suma investita 50/50 intre actiuni sigure si specula cu alea care au picat puternic in primavara. Sunt +30% fata de ce am bagat.
    Intrebare: urmaresc relativ des fluctuatiile si am mai reactionat in consecinta: inchis tranzactii, cumparat ca sa nu pierd trenul etc. Cum se rasfrage treaba asta asupra declaratiei 120 de la anul? Ajunge o singura completare cu tot desfasuratorul atasat sau ma asteapta completat in prostie pentru fiecare tranzactie inchisa?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube