Importanța izolației la casă

La casa mea de acum podul e mic, nu pot sta in picioare in el, îl pot folosi la depozitat chestii mici. Urc în pod după trollere, că acolo le țin, și dau de un frig oribil. Eu în tricou, că în casa erau 21 grade. Pun capacul la pod, cald din nou. De curiozitate, m-am dus cu un termometru, diferență de 10 grade.

Ăsta e avantajul izolației la casă. Și m-am uitat când am renovat, că izolația nu e așa scumpă (mă rog, nu era atunci, dar nici acum nu e): deasupra dormitoarelor am vată bazaltică, deasupra holului și băii am un polistiren de 5 și vată minerală, probabil a completat cu ce i-a rămas cine știe de pe unde.

Și când e vorba de vată bazaltică, Rockwool sunt lideri mondiali în producția de vată bazaltică, dacă v-ați uitat la renovări prin SUA, aproape toți folosesc Rockwool, pentru că e ceva mai bună soluție.

Pentru că e incombustibilă (produsele ROCKWOOL sunt fabricate dintr-un material extrem de durabil, roca bazaltică, într-un proces de producție similar celui ce are loc în interiorul unui vulcan, astfel că produsele sunt în mod natural rezistente în cazul unui incendiu), pentru că economiile care se fac la încălzire sunt importante (toți care au izolat cu vată bazaltică sunt foarte mulțumiți). Și am mai descoperit ceva căutând informații pentru articolul ăsta, nu reține umezeala și izolează fonic.

Așadar, dacă vă interesează să aflați cât costă să izolați, cereți o ofertă de la ei. E doar un simplu formular de completat.

 

rockwool

Articol făcut în colaborare cu Rockwool.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Sora si fratele meu si-au izolat casele cu Rockwool de 15. El încă nu s-a mutat, dar la sora-mea pe vremea asta nu prea porneste centrala. Cereti oferta si la distribuitori, nu doar la producator, posibil sa aiba oferte mai bune

    Comentariu apreciat.5916
    • Chiar produce caldura si da si la altii in zilele mai calduroase!

      Comentariu apreciat.16917
    • Vata bazaltica de 15cm, polistiren de 30cm pe acoperis terasa, izolat cu polistiren de 10 si 15 toate puntile termice. Daca nu dau drumul la centrala deloc temperatura scade cu aproximativ 0.8 grade / zi.

      1613
    • @Paul
      Păi nu mai aerisești și tu din cînd în cînd, sau ții bășinile la dospit…

      Comentariu apreciat.8924
    • @Marinel frumoasa exprimare, felicitari! Am sistem de ventilatie cu recuperare de caldura care-mi asigura aportul de aer proaspat. Iar „testul” de mai sus l-am facut atunci cand am fost plecat o saptamana.

      Indecis. Tu ce zici?3020
    • @Paul- la ce temperatura exterioara ?
      Ce fel de incalzire ? cum e izolata pardoseala?
      Is mai multe intrebari care conteaza
      Asa din ce scrii tu , suna f tare…

      92
    • @Dave temperatura exterioara in intervalul -1 -> 6 grade. In saptamana cat am fost plecat nu a mers nici caldura nici ventilatia. Tocmai asta era scopul testului, sa vad cu cat scade temperatura. De la 22 grade a scazut la 16.5 grade.

      Incalzire in pardoseala cu gaz, izolatie pardoseala polistiren 10cm subsol + placa cu nuturi din polisiren 3cm + sapa + LVT si la parter 5cm in loc de 10). Sub casa izolatia e facuta cu polistiren de 25cm.

      46
  2. Acelasi scenariu, pod mic, poti sta in picioare doar pe centru. Izolatie cu vata bazaltica.

    https://imgur.com/a/SsP2HGE

    Comentariu apreciat.294
  3. un fapt cunoscut si acceptat: arhitectii si constructorii (cu scoala) prefera vata minerala bazaltica in pofida utilizarii polistirenului (daca nu ma insel, polistirenul nu mai e acceptat pt izolarea cladirilor de locuinte din 2021 reglementare nationala ISC)….da e usor mai slaba raportat la acel coeficient de transfer termic, dar are o proprietate uriasa ce contrabalanseaza acei 8% randament pierdut, respira (si permite o punte termica mai larga) nimic nu face o casa indiferent din ce material e construita, sa fie „sanatoasa” decat proprietatea peretilor de a transporta aerul/umiditatea dintr-o zona in alta, si vata bazaltica permite asta…ei … va provoc sa intrati pe grupurile de FB de constructii sa ii vedeti pe toti…dar toti mai! cum recomanda polistirenul si cum din 4 postari, una e: ” am casa izolata cu polistiren de x cm si am mucegai pe nu stiu unde”

    Indecis. Tu ce zici?3720
    • Spuneam că polistirenul nu este ok pentru izolație acum 10 ani și am fost înjurat aici..

      Indecis. Tu ce zici?2922
    • Principala sursa de mucegai la casa e puntea termica, care se trage din punerea gresita in aplicare a sistemului de izolatie.

      Comentariu apreciat.523
    • In Finlanda se dau jos fatadele din polistiren si se schimba cu alte materiale. La toate cladirile, indiferent de starea acestora.

      Comentariu apreciat.336
    • Polistirenul e „genial” pt scopul sau, fara exagerare 10cm de polistiren (nu are importanta care) echivaleaza cu 15-18cm de bazaltica (lasati-o naibii de valori teoretice ca practica e alta), si dovada sunt cei ce au si „vad” asta in facturi incalzire. Ok. Dar deja suntem in 2023, standarde noi, si reguli noi, calcule si studii pe masura. Ne apropiem in Romania de aprox 30 de ani de cand se izolau casele la greu cu „scart” si acum, la renovare se vad deficientele, colonii de mucegai in adeziv, sub placa si in caramizi, placi „mancate” roase. 2 case am vazut in renovare exterioara, cu vreo 25 de ani de la montaj polistiren ca izolatie, si inca imi vine a vomita de la miros. Ne revedem in 20 ani.

      Indecis. Tu ce zici?3314
    • Ai pe undeva un link si o lege care sa sustina afirmatia cu polistirenul interzis de ISC.
      Sunt, cred, zeci de primarii in Romania care prin PNRR iau bani de la UE ca sa izoleze blocurile cu polistiren. Sunt niste restrictii: Inaltime maxima 35 m peste care se aplica regulile de la cladiri inalte, bariera de protectie de 30cm de vata intre nivele. Dar de a se interzice polistirenul nu am auzit nimic. Documentezi cu ceva afirmatia?

      134
    • @Septimiu, vreau sa cred ca sunt onest (nu, nu am toata informatia!) si cred ca m-am exprimat gresit: m-am referit la constructiile noi ce necesita si sunt obligate sa fie anvelopate cu anumite caracteristici (caracteristici privind eficienta energetica ce in Romania de cativa ai are un minim acceptat pentru aprobarea proiectului de constructie), pentru care polistirenul (poate anumite tipuri) nu mai sunt acceptat. Informatia e veridica pt ca am vb cu constructori + observatiile mele personale (peste tot vad la blocuri doar vata)

      411
  4. Daca sta zapada pe acoperis, inseamna ca este izolat bine.
    Bine, mai trebuie si zapada…

    Comentariu apreciat.415
  5. intrebare de necunoscator: nu era mai util daca izolai acoperisul a.i sa fie cald si in pod?

    236
    • Ar fi avut sens daca avea pod inalt, in vederea transformarii ulteriore in mansarda sau spatiu util. Izolarea acoperisului duce la ingrosarea acestuia iar in cazul unui pod de inaltime mica il face impracticabil.

      254
    • @Dorin. Asa a ridicat solul.

      12
    • Izola podul si dădea de muncă la pitici sau mergea târâș prin pod, e mai sănătos decât cocoșat ca acum.

      02
    • @ ttavi – daca e planseu peste etaj din lemn, cel mai probabil, izolarea se face intre grinziile de lemn, deci nu se ridica nivelul pardoselii in pod. Posibil sa ma insel eu?

      22
  6. Vali, ce consum de gaz ai in luniile de iarna? Ai unde va la 150-200 m2 utili nu? Eu pe proiect am vata bazaltica si ma gandeam sa folosesc rockwool, desi la un moment dat mi s-a sugerat spuma poliuretanica pentru termosistem, pentru ca inchide perfect si nu o afecteaza infiltratiile de apa. Dar pentru respirabilitate si izolatia fonica m-a atras mai mult vata.

    153
    • +400 pe lună în perioada asta.

    • Dorin, 120 mm utili pe doua nivele, partea de sus izolata cu Rockwoll 15cm si 10 cm peretele exterior cu placa fibra lemnoasa( Steico), tavanele 10 cm rockwoll , parterul clasic cu 15 polistiren si perete de caramida rroma( suedejeasca :)) , incalzire in pardoseala toata suprafata casei, doua panouri de incalzire apa calda si caldura pe casa… -30% in consum m3 gaz… Oct-Dec 2021vs 2022.
      Concluzie… aport de energie regenerabila- temperaturi mici in exploatare- izolatie izolatie izolatie. Bingo! FMM putin!

      97
    • @Edi – interesanta solutia de la Steico, banuiesc ca etajul tau e din lemn? Avand in vedere ca parterul e din caramida plina presupun ca ai inaltat pe o casa veche cu zidarie confinata, unde poate nu ai stalpi de beton sau ei is mai putini la nr. decat normal si pentru a nu incarca structura s-a optat pentru etaj/mansarda din lemn… Daca e adevarat ce zic totusi as fi mers la parter tot pe vata (din considerente de ignifugare).

      Nu vreau sa par paranoic, si sa dau vina pe scaderea puterii calorice a gazului actual ci am sa dau vina pe degradarea casei, dar la acelasi nivel de izolatie mi se pare ca imi creste consumul de gaz vs 2021. In ciuda faptului ca temperaturiile ambientale sunt mai crescute. A mai sesizat cineva acelasi lucru?

      12
    • Intuiesti bine, partea de casa veche refacuta cu structura de lemn deasupra, partea de izolatie jos, a ramas de la structura veche, era sanatoasa nu avea rost sa intervin. Puterea calorica a gazului nu am luat o in calcul( nu pot controla povestea asta) insa din cauza vremii mai bune aportul panourilor a fost mai mare , si de aici scaderea.

      12
  7. Eu am P+M, peretii exteriori au fost izolati acum 10 ani cu polistiren de 10, iar mansarda cu tavane de rigips si deasupra lor vata de 10 cu folie de aluminiu parca, iar deasupra scandura. Suprafata utila cam 200 mp, consum gaz 350-400 mc pe luna decembrie. As izola mai bine mansarda la vara, ce sfaturi imi dati ? Podul e asa ca la Vali, stai in picioare pe mijloc, iar eu unul nici nu-l folosesc pt depozitare. Ar trebui scoasa scandura si sa mai pun bazaltica de 15-20 sau cum se procedeaza ? Este mai mai cald la mansarda dar si dispare mai repede caldura, cand centrala face pauza, dupa 30 min-o ora se simte deja…Daca stiam la vremea aia, mai bine turnam planseu de beton si sus.

    55
    • NOU
      #34

      eu am izolat podul cu celuloza aprox 23 cm + am izolat tavanele mansardei fata de pod si exterior tot cu celuloza de 23 cm.

      33
    • Identica situatia, doar ca am prins o promotie si am pus in pod 2 straturi de vata minerala de 10. la o suprafata utila de 180 mp 210mc gaz pe dec. 21 grade cand sintem acasa si 18 cand nu.

      11
  8. NOU
    #36

    Rockwool de 30 cm la mansardă. Încă nu am locuit iarna – abia ce mi-am terminat tot interiorul, fără a monta însă pompa de căldură, însă vara diferența a fost incredibilă. Am țiglă metalică Bilka pe casă și era o căldură cruntă până la izolare. După ce am izolat diferența a fost incredibilă. Efectiv nu aveam nevoie de climă, chiar și vara trecută când a fost acea perioadă cu temperaturi foarte mari. Am înțeles că nici rozătoarelor nu prea le place vata bazaltică – rămâne de văzut.

    113
  9. rockwool parca colaborau si cu nea tech guru… si-au dat seama cat de jepcar e si s-au reorientat ?

    168
  10. izolatie buna montata prost e< izolatie slaba montata bine

    84
  11. Nu mi se pare ca e chiar eficienta izolatia daca ai pe vremea asta doar 10 grade diferenta. Eu am la etaj 20-21 grade si in pod 1 grad. La fel, pod mic de inaltime cu 25 cm vata.

    34
    • Te gandesti sa te uiti pe geam si sa vezi ca sunt 10 grade afara? De unde sa aiba 20 diferenta ca nu ti-a spus cat era afara.

      22
    • O sa te scuz si o sa zic ca ai fost neatent ca sa nu o bag pe aia cu analfabetismul functional:
      „Eu în tricou, că în casa erau 21 grade. Pun capacul la pod, cald din nou. De curiozitate, m-am dus cu un termometru, diferență de 10 grade.”

      54
  12. Nu exista casa bine izolata fara un sistem de ventilatie. Vata nu are nimic in plus fata de postirenul montat corect. Vata e mai scumpa, vata e mai poluanta la producere, vata are coeficient de izolatie similar ca la polistiren.
    Daca nu iti permiti un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poti sa deschizi geamul cateva minute zilnic, sau chiar sa ai o mica gaura intr-un perete (fi5 sau 10 cu plasa impotriva insectelor) pentru ventilatie naturala. Chiar daca vata permite trecerea vaporilor, asta nu inseamna ca nu ai nevoie de ventilatie. Masurati CO2 si veti vedea.

    Decat 20cm de vata mai bine 30 de polistiren, totul la acelasi cost.

    Dar de’, reclama e sufletu’ comertului.

    Indecis. Tu ce zici?2114
    • cel mai mare avantaj al vatei este ca nu arde. polistirenul pe fatade e criminal. confort city acu 10 ani, blocul din constanta anul trecut, dar romanul uita repede.

      175
    • Vata e mai poluanta la producere? De unde ai scos-o, mai ales la vata bazaltica.
      Ai ceva link-uri ca nu am auzit niciodata de asa ceva.

      35
    • @Liviu – polistirenul dupa cati ani isi pierde capacitatiile de izolare termica, si e recomandat sa fie schimbat? La vata nu ai grija asta, exceptie facand atunci cand se imbiba in apa si e pa pa.

      12
  13. 30 cm de polisteren inseamna 10 cm in minus de spatiu. Presupun ca tu te gandesti doar la izolatie exterioara, dar dupa cum vezi se discuta si despre izolatie interioara unde 10 cm conteaza enorm.

    16
  14. O sa sun ca un bot, dar interesant articol.
    Am observat importanta izolarii termice si la bloc, asa ca la casa imi imaginez ca are impact mai mare. Impresionanta acea diferenta de 10 grade.

    12
  15. Vata bazaltica si vata minerala nu e acelasi lucru? Aia alba care provoaca mancarimi daca o atingi cu pielea goala nu e vata de sticla?

    22
    • Nope. Vata minerala e de doua tipuri. Bazaltica sau de sticla. La prima topesti bazalt sa iasa firicele mici, la doua topesti sticla.

      Sunt similare in mare ca proprietati de izolare insa aia de bazalt e mai dura, aia de sticla e mai flexibila. Cand ai de umplut forme iregulate, mai bine mergi pe sticla, daca izolezi podele, mai bine mergi pe bazalt, nu ai vrea sa iti fuga gresia de sub picioare.

      Bineinteles, mai sunt si alte diferente, ca rezistenta la foc, in general vata bazaltica e mai scumpa fiindca exceleaza cam la toate capitolele, mai putin flexibilitate, greutate si coeficient termic.

      52
  16. Dacă izolatia nu este uniforma poți sa te aștepți la probleme.
    Cea mai buna varianta este izolat podul cu vata sub astereală (și parțial ventilat), precum și tavanele de sub pod. Obții 2 gradiente de temperatura și nu îngheți în pod.

    32
  17. poti pune in pod si in beci sau casa , cateva termometre, te connectezi la ele pe bluetooth https://www.emag.ro/set-2x-termometru-si-higrometru-de-camera-wowstepr-portabil-display-digital-lcd-de-2-3-inch-luminat-monitorizare-umiditate-3-moduri-de-fixare-alb-negru-step-029/pd/DTV24CMBM/ sau unele asemanatoare ca toate sunt copiate dupa Govee

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile