Imobiliare: unii oameni nu sunt înșelați, ci acceptă de bună voie și nesiliți să ia țeapă

Când auziți pe la știri cum cumpărătorii de bună credință au fost țepuiți de dezvoltatori oneroși, care le-au ascuns defecte și avioane, vreau să vă gândiți la asta:

Flăcări mari s-au înălţat aseară într-un cartier din Ploieşti, după ce trei case au fost cuprinse de un incendiu. În scurt timp, 7 autospeciale, cu 32 de militari, au fost trimise în zonă. Intervenţia a fost însă dificilă pentru că în zona lipseau hidranţii. (sursa)

Deci cumperi o casă, nu contează că e apartament sau vilă, nu contează că e nouă sau nu, și nu te gândești nici măcar o dată ce s-ar întâmpla dacă s-ar produce un incendiu la ea sau pe lângă ea. ABSOLUT toate știrile despre case care iau foc trec pe lângă tine, inclusiv alea de la tine de pe stradă, inclusiv alea de la tine din oraș. Nu e treaba ta. Deloc. Nici un pic. Niciodată.

Și dacă din întâmplare auzi de incendii la tine pe stradă, nu îți trece prin cap să te uiți dacă au hidranți pe stradă. Sau cât costă un stingător din ăla mic, de apartament, de 1KG, sau un din ăla de 2 sau 5KG pentru casă. Detectoare de fum? Nu sunt pentru tine. Tu ai de reținut bagaboantele de la Capaos și de pus poze cu copiii pe feisbuc. Siguranța lor nu e importanta, like-urile da.

De asta zic, oamenii de genul ăsta nu iau țeapă. Ei fac niște alegeri conștiente. Nu vorbim de 1991 sau 1999, când majoritatea nu știau pe ce lume sunt, acum toată lumea are în buzunar o metodă de a accesa suma tuturor cunoștințelor omenirii și aleg, conștient, să nu o folosească. Fac alegeri proaste, care se transformă în situații și mai proaste, și tot așa.

 

fun-poverty

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Cred ca in 90% din zonele locuite in romania nu sunt hidranti… problema este alta. Sunt STAS-uri si ISO-uri de respectat, nu le respecta nimeni, urbanistul se face ca ploua. Ar trebui data o lege ca pana la finalizarea proiectului si respectarea acestuia 100% sa nu poti vinde nici un imobil, atunci sa ii vezi cum ar respecta toti boschetarii, si nu, nu e greu de implementat asa ceva, pur si simplu interzici tranzactiile de acest gen, deci ciuci intabulare si ciuci notari

    00
    • E greu sa il obligi pe ala sa respecte nu stiu ce iso cand tu iei spaga tocmai ca sa nu il bazai cu chestii din astea. Gandeste-te ca sunt autoritati care nu stiu sau nu vor sa stie ca exista niste blocuri prin bucuresti care si ele au luat foc la un moment dat.

      00
  2. Tocmai citeam articolul lui Cetin despre complexul de apartamente din Pantelimon unde nici după 5 ani nu s-a asfaltat.

    Știai că imobilele construite de dinainte de anii ’70 nu sunt obligate să dețină certificat ISU la incendii ? Așa a fost distrus Spitalul de Cardiologie din Iași construit în anii ’65 iar pompierii au declarat că legea nu obligă statul să ceară expertiză contra incendiilor.

    00
  3. Este Emil, scrie doar o singura data la 2 ani si doar in Ianuarie.

    00
  4. Unii nu au drum betonat sau canalizare, masina pentru dezapezire ajunge in a 5-a zi dupa oprirea ninsorilor si hidrantati. Bine ca au incaput acele masini ale pompierilor, pentru ca sunt multe strazi late de 4m si bineinteles fara trotuar.

    00
    • Am cumparat un petec de pamant in Prejmer in 2006. (Ca paranteza de atunci si pana acum primaria nu a fost in stare sa aprobe un PUZ pt zona aia – sunt 20 de parcele care s-au organist si au facut cereri peste cereri, acte, etc)
      La cumparare, fiecare parcela (sunt cumva fata in fata) a fost obligata sa cedeze 3m de la intrare si sa le doneze primariei pentru drum de acces.
      Ok, no pb, dar drumul din care se intra pe parcele are max 2,5m si nu I-a f*tut nimeni pe aia sa isi retraga parcelele cu 3 m(!). Ba astia si-au facut gardul in buza drumului. Nu exista sa treaca 2 masini una pe langa alta; daca si-a parcat unul masina in fata portii, gata cu traficul in zona. De cate ori trec pe acolo imi doresc sa treaca o combina sau un tractor de scos cartofii sa se agate de un gard din ala, sa vad si eu ce se poate intampla…

      00
    • @Sebi cine v-a obligat?
      In Iasi, se construieste pe baza unui PUZ expirat de 10 ani; dar oare ce afaceri au consilierii locali alesi?

      00
    • @cineva: Nu ma plang de parcela, etc, stiu exact ce am cumparat, si nu regret nici o clipa. Sunt doar oripilat de gandirea ingusta a celor care administreaza orice in tara asta. De incompetenta crasa care duce la lipsa de actiune ( nu stim legea deci nu luam nici o decizie ca poate gresim ceva, nici nu intrebam ca picam de prosti, asa ca lasam totul asa ca poate vine altul dupa noi si face prostu’ ala). Sa zicem ca nu toti sunt experti de la inceput, dar sunt lucruri de bun simt care se pot gandi atata timp cat nu iti curge scuipat din gura si stii sa te legi la sireturi. Adica, „bah, nu am mai facut asta pana acum, dar daca stau sa ma gandesc cum as face eu daca as avea de ales, care e cea mai logica varianta? Ionele, tu ai mai facut din astea, tu ce zici, cum se poate face asta si explica-mi si de ce, ca poate invat”.. hai ca divagam. Mai baga o bere la baiatu’ !

      00
  5. Deci ar trebui ca noi (cetatenii) sa verificam inca o data ceea ce statul ar trebui sa verifice pentru noi?

    DPMDV, daca iau (cumpar) o casa care e construita imi imaginez ca statul cand a emis autorizatia de constructie a verificat toate aspectele ce tin de siguranta mea, astfel incat eu sa nu trebuiasca sa ma specializez in constructii, electrica, gaz, prevenirea si stingerea incendiilor, canalizare, drumuri si poduri etc.
    Intr-o tara civilizata, statul are organe specializate pe fiecare dintre domeniile de mai sus (si multe altele) care controleaza constructia (la nivel de proiect) inainte de a emite autorizatia de constructie si apoi controleaza executia pentru a vedea daca se conformeaza proiectului. Altfel, daca sistemul la care toti contribuim prin taxe nu-si face treaba, imi cam vine sa ma declar persoana suverana nascuta fara CNP si sa nu mai platesc taxe, urmand sa ma ocup singur de toate aspectele astea.

    10
  6. NOU
    #14

    In Pantelimon si aiurea sunt „dezvoltatori imobiliari” care au ingropat o butelie in pamant si au „pus gaze”.

    Acum, na, cum iti asterni, asa dormi.

    Mandra tara, mandru-i carmaciul.

    00
    • și nu doar atât. sticle de plastic in beton, butoi cu apa in pod care sa imite apa curenta, curent furat de la vecini, totul până la vânzare.

  7. E ca si cum ai da banii inainte la curve… ohh, wait

    00
  8. M-am gandit in mai multe ocazii ce s-ar intampla daca ar lua foc casa vecinului, si concluzia e aceeasi: daca se misca pompierii repede casa mea are putine daune iar casa vecinului e distrusa complet. Daca nu, ambele case se duc dracu. Prezenta hidrantului doar ajuta pompierii sa faca economie la benzina pentru cisterne.

    00
  9. sa mor daca am vz pe undeva prin bucuresti hidranti. am vz doar in cladirile de birouri noi. in rest nicaieri. nici in centru, nici mai la margine si nici la porumb, nici la blocuri vechi, nici la blocuri noi.
    tu ai dreptate, e ditai lista de bifat cand iei o casa noua dar tare mi-e teama ca daca o bifezi pe toata nu mai cumperi nimic in bucuresti.
    si intre blocurile din anii 70-90 este la fel de stramt, seara cand parcheaza toti nu mai are loc nici o autospeciala. am vz cum pompierii s-au dat jos din masini si au mutat o masina parcata.
    sa se faca boss, ca d-aia platim taxe, sa nu le dea autorizatie de constructie, mm

    00
  10. In mare parte sunt de acord, dar la hidranti… Wtf? De cand e responsabilitatea proprietarului, sau a constructorului (in cazul caselor – la blocuri noi am mai vazut hidranti pusi) sa puna hidranti? Eu stiam ca sunt plasati pe domeniul public, conectati la reteaua de apa. Deci fie primaria fie compania de apa se ocupa. Eu ca cetatean locuitor al acelei strazi as putea sa fac maxim o cerere pentru asa ceva… zic si eu.

    00
    • ce masura de precautie? Iti pui hidrantul tau in curte?

      00
    • un detector de fum și un stingător?!

    • In mare parte sunt de acord, dar la hidranti… Wtf? De cand e responsabilitatea proprietarului, sau a constructorului (in cazul caselor – la blocuri noi am mai vazut hidranti pusi) sa puna hidranti?

      man, eu nu zic că e responsabilitatea cumpărătorului de casă să facă asta. zic că, dacă nu vezi pe stradă hidranți, MAI ALES DACĂ NU VEZI, să îți iei tu, pe persoană fizică, măsuri de precauție.

    • Domnu Vali… un dector de fum hai ca mai merge, in cazuri grave stingatorul e fix… Am scris mai sus… hidrantii, multi dintre ei sunt de forma. Nu au debit pt masina pompierilor. Mai ales in zonele astea, cu porumb.
      Sa vezi ce „futere de mama” este sa faci o extindere de retea apa, sa intepi o conducta pusa pe fondurile UE. Da sa mai pui si un hidrant..
      Dreptate ai, precautia e cea mai buna. Am un loc de gratar in curte si stau cu 2 furtune pregatite in caz de ceva ( unul pe apa de retea, 2 pe putul forat).
      Ar fi buna o investigatie, asa prin sondare, cum functioneaza hidrantii.

      00
    • Cazurile grave nu sunt grave de la inceput.
      Bine ca mai vad cate un articol de-asta sa imi aduc aminte ca trebuie sa iau un stingator mai mare.

      00
    • Cazurile grave, devin grave deoarece nu sunt observate. Ce plm faci la o explozie? Ce faci cand iti ia foc acoperisul, cand tu ca prostul ai platit ignifugarea si sarme in tub de fier si nu ai? Iar tu dormi? Ce faci cand mesterul cu hornu isi baga ce are? Scantei din nou in acoperis?
      Ii intreaba cineva serios pe aia cu polistirenul daca arde? Nu declarativ, ci faptic.
      Cand constriam intreb mesterul, facem horn pt semineu? Poti face ceva, nu iau foc? A dat din cap ca nu stie. Am mai sunat vreo 3 din aia care se lauda, cu stele si soare, ca stiu… N-am avut incrdere si nu am semineu.
      Concluzia mea pt case este ca pana la senzori si stingatoare, a facut careva ceva pt protectia locuintei (materiale ce nu dau foc si nu iau foc)?
      Ce plm faci la bloc cand da foc betivul de la 2 si arde polistirenul exterior? Stai cu stingatorul?
      Sigur ca trebuie ambele, dar pana la ele…

      00
    • Si tb sa iti dai si demisia de la munca pt ca sa fii tot timpul acasa. Cu stingatorul in mana, normal!

      00
    • Faptul ca pot exista cazuri in care extinctorul e inutil nu inseamna ca nu exista cazuri in care extinctorul e util. Spre exemplu, in cazul meu, nici una din situatiile enumerate de tine nu este probabila. Cele mai probabile sunt incendiile provocate de instalatia electrica sau de vreo lumanare parfumata (foarte putin probabil dar de, drobul de sare). In cazurile astea exista doua variante: fie nu sunt acasa si sun la 112 (damage mai mare pana vin oamenii) fie sunt acasa si ar fi bine sa am un extinctor. Unul mai mare decat asta de 1kg pe care il am acum.

      00
  11. Doar ca in cazul de fata ești futut într-un mod neplăcut …

    00
  12. Inainte sa iti cumperi ceva in Romania trebuie sa devi expert in domeniul respectiv. Din pacate pt mine nu tot timpul reusesc sa ma informez in detaliu si probabil cumpar produse sau servicii neconforme. Problema de fond e insa alta, si anume, institutiile statului nu isi fac treaba sau nu avem reglementari clare aplicabile in realitate. What to do?!

    00
  13. Dar dacă este hidrant dar nu este acces pt mașina de pompieri (drum îngust/blocat, noroi, etc)?

    00
  14. Americanii „e” niste prosti bre ca au intepat conductele de apa din sute in sute de metri…au irosit ferul aiurea. Csf, n-ai csf..la noi ar disparea hidrantii peste noapte, ii gasim la centrele de colectare.

    00
    • Adica la voi in Bucuresti? Ca la noi in Brasov sunt, si n-au disparut. Au trecut ceva ani.

      00
    • Pai in București, că aici fură ăștia și gardurile de pe marginea Dâmboviței. Dar ce zic eu aici sa mai facă și hidranți…aici rămân sectoare fara căldură din cauza țevilor, înțepate ne mai trebuie…

      00
  15. @Claudiu: bine ca nu scrie doar pe 29 februarie

    00
  16. Nu e treaba mea sa caut magazinele de autorizatii si nici sa numar hidrantii de pe strada. Treaba mea este sa muncesc si sa platesc taxe. Altii sunt platiti din taxele noastre sa aiba grija ca fiecare bloc sa aiba niste reguli respectate si sa nu se ridice ca in pampas. Acu’ problema a mare e cu aia de nu-si fac treaba, dar si in cazul asta exista alte entitati, si alea platite, care sa sesizeze asemenea probleme si sa ia masuri.

    • Alti 17 inteligenti care considera ca „treaba mea e sa muncesc si sa platesc taxe”. As adauga „si sa traiesc cu ochii inchisi”.

      Daca va „insult” eu prin comentariile mele, sariti ca arsi ca „cum iti permiti, aici, pe blogul lui Vali”. Daca va arde statul toata viata voastra, in toate pozitiile, „trebuie doar sa munciti si sa platiti taxe”.

      E trist, mă, e trist. Pentru niste oameni optimisti, va gasesc destul de tristi.

    • @fluture Nu stiu cum e prin Franta pe unde am inteles ca-ti faci tu veacu’, dar peste ocean cam asa e. Vrei sa-ti renovezi casa mai serios, sa-i adugi ceva, sau sa o darami pe cea existenta si sa faci alta iei aprobare de la primarie si din cand in cand vine un inspector de la primarie si urmareste daca tu respecti codurile (normele) de constructie.

      00
    • problema e că trăiești în România, unde plătești taxe,

      00
    • dar majoritatea celor care trăiesc din taxe letale nu dau doi bani pe așteptările tale. Și atunci trăiești pe cont propriu. Te-ai lămurit? Mai sunteți mulți?

      00
    • dojo, de acord in teorie dar problema e cu practica.

      00
  17. In Bucuresti se construiesc anual cred ca mii de blocuri si nici macar 10% dintre acestea nu au hidranti exteriori sau interiori. Poate in cel mai fericit caz ai sa gasesti doua extinctoare intr-un bloc…ai alea probabil expirate sau fara presiune.
    Ca sa ai hidranti ai nevoie de rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu si grup de pompare pentru incendiu! Toate acestea inseamna bani in plus pe care majoritatea dezvoltatorilor nu ii vor da!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.