Imobiliare: s-a strigat “nu avem nevoie de atâta spațiu”

Țineți minte unde erați în acest moment, fizic, psihic și financiar, pentru că e un moment de cotitură în societatea românească. Ăsta e momentul în care oamenii realizează că stau în case prea mari pentru nevoile lor. Fix ăsta e momentul.

Și nu vorbim de cazuri izolate, ca până acum, ci colectiv. Facturile care au venit și vor veni vor lovi grav și le vor spune românilor ce le spuneau unii mai deștepți ca ei când își construiau mausolee sau piramide. Acum e doar confirmarea care vine să întărească ideea.

imobiliare-gandit

Awww. Deci până acum nu era problemă că stăteau 3 oameni în 6 camere, se descurcau, făceau curat mai rar, grădina era vraiște, dar totul era suportabil. Când au început să vină facturile, brusc n-a mai fost suportabil.

Știți ce e amuzant? Că media consumului de energie ne situează la coada Europei, pentru că asta e, o medie: unii consumă de rup, alții abia au două becuri. Pentru fiecare familie care stă în 6 camere/dormitoare e una care stă în 2 camere 5 persoane.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

144 comentarii

  1. Tot ce trece de 30mp de persoana este fie lacomie, fie presiune sociala fie coada de paun.

    11
    • Asa gandeam si eu, pana am zburat cu Ryanair.

      10
    • Pana cand unul trage un vant si miroase in toata casa, dupa aia mai vorbim.

      00
    • Ce-i fute pe unii grija de casele altora. Comuniști imputiti. Fiecare sta unde vrea și cum vrea.
      Stati voi, comunistilor, 20 de pers în 10mp. Poate va încălziți de la pârțuri.

      20
    • Deci fara balcon, baie si hol, in 20 mp si gatesti si mananci si dormi si muncesti si te uiti la tv

      10
    • Daca sarim peste 1, de la 2 persoane in sus e decent spre bine ce zice el. Adica 2 persoane in 60mp e decent, iar 3 Persoane in 90mp e chiar bine

      10
    • Hi hi, s-au simtit destul de multi, din toate cele 3 categorii :)

      10
    • Trecand peste trollingul evident (mai ales ca sunt si niste norme minime privind spatiile pe care multi nu le cunosc, sau spun arhitectului ca ‘merge si-asa’), este 100% prostie sa ai o singura baie in conditiile a 3-4 persoane (mai ales de sex feminin), si atunci cand un copil creste va fi necesar si dormitor separat.
      Un dormitor decent = 15 mp din start (daca are si o zona de birou = 20 mp). Sa nu uitam ca in dormitor petrecem cam 1/3 din viata. Baie+baie de serviciu = 15-20 mp. Bucatarie+camara = 5mp/persoana (mai mult daca se ia masa in bucatarie). Spatii moarte (holuri) +depozitare 5 mp/persoana. Windfang = 5mp (ajuta mult la economia de energie, google is your friend). Camera tehnica = 5-10 mp. Camera de zi (living) 20-30 mp. Casa scarii (daca este cu etaj) 5-6 mp pe nivel. Vezi ca-ti da cu virgula pe calcule. Eu as spune 45-50 mp/persoana minim minimorum. Altfel ne putem intoarce in pesteri.

      10
    • ^asta înseamnă că doi oameni au nevoie de un apartament cu minim 90-100mp, nu? Apare și un copil, duce la 150.

      Unde sunt apartamentele alea de 100-150mp?

      10
    • Mihai, Trl se incadreaza la categoria lacomie, nu te obosi. ;)

      10
    • Depinde si de persoana. Daca esti genul care trece pe acasa doar sa doarma, n ai nevoie de cine stie ce. Eu in ultimul an am intrat in living doar sa fac curat. Clar n am nevoie de atat (3 camere). Si lucrez de acasa!

      Prietena mea are o garsoniera, dar efectiv se duce doar sa doarma, i ar ajunge si aia de 10 metri patrati care a fost pe la stiri.

      Daca stai toata ziua acasa, ai copii, etc, m as gandi ca ai vrea cat mai mult spatiu.

      10
    • La mihai si alti analfabeti functional, in postul original era vorba de CASA. Daca discuti de apartament scoti windfang (daca nu are intrare de afara),camera tehnica si casa scarii. Restul cam ramane. Adica vreo 60 mp/2 persoane (presupunand un singur dormitor si o singura baie). Da duceti-va frate in pesteri daca asta este lacomie. Sau la japonezi in nacele de-alea de dormit. Chiar nu inteleg ce este in mintea unora de vor sa stea in casa ca la cort. Va faceti nevoile in gradina ca animalele si ati rezolvat cu spatiul.

      10
    • @AndreiofB, +1. un comment pertinent

      00
    • am 80mp + 2 terase + boxa. As mai avea nevoie de vreo cativa. Sunt aproape la fix, as mai avea nevoie de o buda (suedezii aveau o problema cu a doua buda) si niste mp pentru bicle. In casa, ca asa am o camera pentru biciclete, dar nu imi duc io jucariile in deplasare

      10
  2. Asa se intampla cand toti doreii construiesc dupa ureche. O casa bine izolata si proiectata nu ar trebui sa consume prea mult, iar noile preturi in multe situatii sunt gargara. Gazele s-au dublat, e adevarat, dar la energie electrica sunt inca producatori cu preturi ce erau foarte bune inainte de tot haosul asta si au pastrat preturile acolo.

    10
    • E un singur producator, Hidroelectrica. Restul 4-5 lei/kwh.

      00
    • Gazele nu s-au dublat, pretul s-a marit de vreo 30 de ori pe bursa, in timp ce tu platesti un pret de doar 7 ori mai mare. Inainte plateai cam 120 lei/MWh, acum platesti 800, si asta pentru ca e compensat. La energie electrica, la fel, inainte un kilowattul era cam 10-20 de bani, acum e 65 la Hidroelectrica si 2-3 lei la ceilalti.

      00
    • Nu este vorba despre construit, este vorba despre mentalitatea romaneasca unde casa este eterna si unica, o cumperi la 20 de ani si traiesti acolo pana mori, desi la 20 de ani e destula o garsoniera, la 30 si ceva cu copii mici e de preferat casa si curte, loc de joaca etc iar la 50+ un apartament cu 2 camere unde sa stai comod.

      De aia americanii se tot muta in sus si jos, isi schimba casa in functie de nevoile lor pe cand romanii cumpara ceva cat mai mare „sa fie acolo” si apoi se plang ca nu au bani sa intretina spatiul ala in plus.

      01
    • @BigBear, casa in ro la 20 de ani?!?! ok, poate daca esti vreo beizadea. majoritatea colegilor mei din ro, toti oameni cu studii, care si-au facut casa, au facut-o dupa 35-40 ani. dupa ce au acumulat si experienta si ceva economii. si toti si-au facut case decente, nu castele de 10 camere si sute de metri patrati.

      00
    • @Mishu – eu vorbesc de un principiu, nu de cazuri particulare. Garsosniera vs ap de 2 camere vs 3 camere vs casa la porumb – asa iti suna mai bine, e ok?
      Si da, unii tineri au suport de la parinti si altii nu, ca asa este viata. Inainte era o mandrie sa fii gospodar, cand copiii aveau nunta cu ce se strangea la nunta mai puneau si parintii si le cumparau apartament/casa (daca erau la tara). Acum am scapat de tara asta comunista, fiecare traieste pentru el si aia mici se descurca si ei cum pot in viata, nu?

      10
  3. Cel mai tare era ca în urma cu câțiva ani vorbeam cu unii care au casa si care îmi povesteau cum ei plătesc la gaz cam cât plătea cineva cu apartament de 3-4 camere, în condițiile în care apartamentul era la etaj intermediar în bloc izolat cu polistiren iar casa avea cam 150 mp și un geam cât tot peretele în sufragerie.

    Adică argumente logice gen ca la casa ai suprafață dubla, ai geamuri mai mari, pierzi căldură prin tavan podea, nu ai alte apartamente în jur care sa aibă pereți calzi – toate astea nu contau, ei plăteau la fel sau chiar mai puțin, având aceeași temperatura în casă.

    P.S. Nu vorbesc despre Bucuresti ci despre orașe unde toată lumea are centrala, în general pe gaz.

    10
    • Casele cu suprafata dubla, pot fi izolate foarte bine, in timp ce blocurile vechi nu sunt, sau nu pot fi izolate (fatada istorica) si, desi sunt fatuite, scapa caldura pe la imbinari.

      10
    • @Mirel, dar de ce trebuia sa discutati pe baza de suprafata dubla, geamuri mai mari, etc? De ce nu comparati direct facturile din luna respectiva?

      10
    • @Andrei G
      Pai el spunea ca plătește la fel ca mine dar nu avea factura sa o arate, ca nu o primise, o mâncase pisica etc. înțelegi ideea.

      @Baliverne
      Deci dupa parerea ta daca un apartament :
      -este la etaj intermediar
      -are apartament dedesubt și apartament deasupra, ambele locuite deci cu căldură
      -are apartament în stânga și alt apartament în dreapta
      -are pereții exteriori izolati
      -și are o suprafață LA JUMATATE fata de o casa
      -iar casa are în sufragerie un geam cât tot peretele – la casa se va consuma mai putin gaz pentru încălzire decat la apartament??????

      10
    • Eu cand m-am mutat de la 2 camere la bloc neizolat la casa de 3 camere, suprafata aproape tripla, bine izolata, am platit jumate decat plateam la intretinere.

      10
    • Mirel, totuși nu este imposibil.

      Compar doar experiențele mele:
      1. Apartament 2 camere, zona Iancului, neizolat, centrală proprie, circa 59mp, etajul 1, vecini pe toate laturile mai puțin cea cu exteriorul, evident.
      2. Casă, 4 camere (de locuit), circa 110mp;

      Consumul în metri cubi de gaz (că nu mă pot raporta la preț, a mers doar în sus) a fost o idee mai mic în casă.
      În ambele situații aceeași teperatură a fost target: 22C. Toate camerele încălzite.

      Ce are casa în plus:
      – izolație vată de 15cm;
      – geamuri cu 3 rânduri de sticlă de calitate;
      – izolație pod făcută ca la carte;
      – tâmplărie + ușă de sticlă (la mijloc) aproape cât tot peretele (inclusiv pe înălțime) de la terasă (dar la fel, de calitate, „tripan”);
      – rulouri exterioare de aluminiu cu spumă (importante vara când nu sunt folosite camerele, dar și iarna întrucât scade cam un grad la nivelul sticlei exterioare dar poate fi și 3-4 dacă vorbim de vânt puternic)

      Consumul de energie electrică este cam la același nivel aproapte tot anul, mai puțin lunile de vară unde e o creștere de cam 10-15%. Nevoile sunt aceleași.
      Chiar dacă sunt mai multe camere, nu sunt răcite toate în același timp. Ziua biroul, noaptea înainte de somn camera copilului 1-2 ore înainte de somn (e orientată spre sud, sunt pereții calzi). Noaptea în funcție de nevoie și dormitorul.
      Dacă e weekend și putrezim pe canapea, living-ul.

      00
    • La fel ca Big, m-am mutat in 2016 de la 52 m pătrați bloc neizolat la 120m pătrați casă pe doua nivele și factura la gaz in prima iarna a fost similară cu cea de la bloc, respectiv 400 lei la bloc vs 420 lei la casa. Temperatura 23.5C. Prețul gazului era cam 1.4-1.5 lei m cub. Între timp am extins mansardarea inițială (parțială) la întreg podul, am îmbunătățit izolația initiala, am căpătat spatiu de depozitare vreo 12 metri cubi in zona de sub 1.5m înălțime pina la acoperis. Operația asta a micșorat pierderea de căldură inițială. Iarna trecuta, mai caldă un pic, am consumat cite 240m cubi gaz pe ianuarie și februarie, adică 400 lei la prețul de contract de 1.7 lei m cub. Acum prețul este limitat la 3.1 lei, deci estimarea este de 750 lei daca iarna e blinda.

      10
    • E tare complicat cu unii oameni.

      Eu spun despre comparația dintre un apartament IZOLAT la etaj intermediar cu o casa cu o suprafață DUBLA și cu o fereastra la sufragerie CAT PERETELE și ca logic ca nu are cum sa se consume tot atâta gaz la casa față la apartament iar voi îmi faceți comparații între apartamente NEIZOLATE cu case cu izolații de 15 cm de vata de sticla.

      00
    • Ok, încerc din nou.

      Am zis să nu ofer comparații dincolo de unde pot garanta 100% datele. Dar am cerut factura unui amic că ești un pic ridicol.

      Casa cu caractersticile de mai sus cu un apartament de 2 camere, izolat, etajul 4/5 din Popești Leordeni. Vecini pe toate părțile mai puțin peretele exterior. Toate apartamentele locuite.

      Am comparat fix acum factura (în ameble cazuri cu index dat lună de lună) pe luna ianuarie (că până prin decembrie a fost călduț) și iese o diferență de 0.3 metri cubi în favoarea amicului. Dar apartamentul nu e fix dublu, e 52mp vs 110. Dacă facem matematica la 1:1 proporțional pentru suprafață, iese că am consumat mai puțin gaz.

      Casa în cauză tot un geam cât peretele are.
      Nu-ți convine că nu iese cum vrei tu, nu?

      Ești mulțumit cu comparația asta?

      Sigur că vor exista mult mai multe exemple în sens invers. Dar spuneam CĂ NU ESTE IMPOSIBIL. Înțelegi?

      00
    • Completare: nu că suprafața ar fi cel mai bun indicator pentru o comparație de genul dar te tot legi de asta și de geamul ăla cât peretele.

      00
    • @George
      Adică tu spui asa – ca la casa ta consumul de gaz este ca la un apartament, în condițiile în care la casa ta ai vata de sticla de 15 cm grosime, geam triplu de termopan, pod izolat etc. etc. – adică la casa ta ai băgat maximul de izolație posibila.

      Am înțeles asta de la început și bravo ție.

      Persoana din exemplul meu nu are vata de sticla de 15 cm, nu are geam triplu de termopan, nu are nici podul izolat și nici nu mi-a arătat vreodată factura la gaz, ca ba nu venise, ba nu o avea acum la ea etc.

      Mai mult decât atât, 80-90 % dintre case sunt cum zic eu, ca putini oameni si-au pus izolație de 15 cm și geam triplu de termopan.

      Deci pana la urma despre asta este vorba – eu compar un apartament obișnuit cu o casa obișnuită și spun ca la apartament consumi mai puțin gaz pentru încălzire ca e suprafața la jumătate, sunt mai putini pereți în exterior etc. iar tu și altii încercați sa ma convingeți ca nu e asa, ca tot atata se consuma și la casa și la apartament.

      Doar ca tu faci comparația intre casa ta super izolata și un apartament obișnuit, insa majoritatea caselor nu sunt ca a ta.

      00
    • Te rog să faci un efort să citești fără să fii deja enervat.
      Am spus că nu este imposibil. Nu că asta e media, este valabil universal, am spus chiar invers.

      Nu ai dat date despre ce soluții de izolație (+ soluții tehnice relevante) are acea persoană cu care ai avut discuția. Ține cont că de exemplu doar o încălzire în pardoseală poate aduce un consum deja scăzut față alte tipuri de consum (nu e cazul la mine).

      Tu ești cel care compară mere cu plasmă ionizată.
      Caracteristicile tehnice au fost date pentru argumentare nu pentru laudă.

      00
    • @George cred că te chinui degeaba, nu pricepe :)

      00
  4. Sa fim seriosi, romanii sunt in topul invers al UE cand vine vorba de mpu / per individ ( foarte inghesuiti ). Un ap 3 cam e minimul de locuit OK pentru oricine vrea sa-si faca o familie. Ideal 4 cam sau casa…

    Toata isteria asta cu energia e mai mult emotionala decat rationala. In zilele de vara cu laptop+monitor nonstop, TV 14 ore pe zi, AC 8-10 ore pe zi, masina de spalat la 2-3 zile, frigider, aspirator etc… si mereu a fost sub 100 kw / luna factura… daca ai aparate noi consumul e decent.

    Caldura tine si ea foarte mult daca ai ap/casa izolata si geamurile ok. Probabil mai dificil e pentru cine sta in Harghita sau zonele muntoase cu iarna de 6-9 luni pe an.

    Am stat intr-o casa prin Bucovina acum 2 ierni, cand ne-am pus in pat caldura era ok. Cand ne am trezit era un frig de simteam ca „taie”… probabil mai mult ca sigur nu avea podul izolat.

    Stie cineva cate grade are „voie” sa piarda o casa/ap izolat corect intr-o noapte cu „focul” oprit?

    10
    • Iarta-ma ca o spun asa pe direct, dar mananci cacat, iata si de ce:
      – laptop + monitor non-stop consuma MINIM 100Wh, adica 2.4 kWh pe zi, 72 kWh
      – AC 8-10 ore pe zi – la mine o clima de 12000 BTU verificat pe priza consuma in gama 500W-1100W intr-o ora, cu media pe la 700Wh = 0.7 kW x 10h = 7 kWh x 30 zile = 210 kW
      – masina de spalat de 8 kg de la LG consuma aprox 1 kW la o tura de spalat deci MINIM 15 kW pe luna
      – frigiderul – depinde de marime, dar poti lua in calcul MINIM 2kW pe zi, deci 60 pe luna
      – aspirator, becuri, etc le ignoram ca se incadreaza in erori

      Si tot am ajuns la 72+210+15+60 = 357
      Ia vezi la facturile de regularizare, ca te vedem si pe tine peste cateva luni plangand ca te-au futut aia de la distributie…

      10
    • Destul de scazut consumul ala al tau de 100 kWh pe luna, dar nu imposibil de realizat daca esti o singura persoana. Dar daca te gandesti ca la pret neplafonat, asta ar insemna o factura de peste 300 de lei, parca nu mai este atat de putin, nu?

      10
    • Cand pornesti A/C zilnic este imposibil sa tii consumul sub 100kWh lunar. Doar el consuma intre 150 si 250 lunar (fct de tipul aparatului si de nr de ore folosit)

      10
    • Arthur, tu cred ca esti obisnuit sa mananci cacat cu polonicul de vorbesti asa aiurea.

      Deci dupa logica ta de mare inteligent un frigider consuma MINIM 60 kW pe luna?! Esti ori idiot ori ceva sarac frustrat.

      Dupa plangand ala de la final clar nu castigi prea mult de ai plange la o factura mai mare…

      Referitor la ceea ce am scris mai sunt si cateva variabile: daca ploua/racoare nu era nevoie de AC, daca plecam weekendul de acasa logic totul era oprit in afara de frigider etc.

      10
    • @AlinP, la partea cu frigiderul a dat-o putin in bara, insa legat de AC are dreptate. Nu ai cum sa pastrezi un nivel de consum sub 100 kWh pe luna daca folosesti aerul conditionat cate 8-10 ore pe zi. Presupun ca vorbim de lunile de vara, cand este cald mereu, nu de lunile de toamna/iarna cand este oricum destul de frig.

      10
    • @Arthur dupa cifrele date de tine, e posibil sa fie timpul pentru ceva upgrade-uri.
      Din experienta un laptop intel gen 7/8 consuma ~65W pe ora, in full load, cat timp e lasat in priza. Un monitor 4K de acum 3-4 ani consuma ~46W.

      Poate ar fi momentul pentru un Core i7-11700T (sau oricare alt procesor „T”, laptopurile cu astea consuma doar 35W) si un monitor Samsung S22E450B sau Asus PA248QV, ambele consuma ~21W. Poti cauta „sust-it[PUNCT]net/energy-saving/monitors”, unde ai un top al monitoarelor low-power.

      Asa ai reduce consumul la jumatate. :))

      10
    • @AlinP: vezi ca iar mananci cu polonicul. Am consum intre 350 si 900 kW/luna, pentru ca am frigider side-by-side care a consumat 2kW pana la amiaza, tv cu amplificator care ia 175Wh, am uscator de rufe (noroc ca e cu pompa de caldura ca altfel eram lejer la dublu consum), vara irig gazonul cu pompa de la foraj care mai „suge” vreo 4.5-5kW pe ziua cand irig. Mai ia si pompa de la piscina vreo 350W pe ora ca e dinaia cu filtrare pe nisip si functioneaza minim 6 ore pe zi.

      Cat priveste „plecam weekendul de acasa” inseamna ca mai scazi aprox 30% din consum, deci aveai 250 kW pe luna, presupunand ca esti plecat in fiecare weekend. Daca mai scazi si zilele racoroase, orele cat esti plecat la shopping si ajungi la 100 kW pe luna, iarasi mananci cacat cu polonicul ca inseamna ca orele de functionare mentionate de tine sunt minciuni. Vezi ca te cam balbai deja in detalii.

      00
    • Andrei G, un frigider consuma undeva la 20-30 kW pe luna. El a zis MINIM 60 kW… a exagerat doar pentru ca e un idiot scandalagiu.

      AC il tineam pe 26, da pe timp te vara. Cele 100 kW/luna sunt pentru Iunie, Iulie si August. Am factura si stiu foarte bine ce am scris, nu stiu de ce se agita unii saraci ca Arthur si cauta sa manance cacat.

      Probabil nu intelege ca oamenii vara pleaca prin concedii 1-2 sapt, sau ca unii pleaca 2-3 weekenduri de acasa in fiecare luna si etc.

      00
    • @vosidit98: ok, fie cum zici tu, eu folosesc PC-ul la birou in proportie de 90% la birou. Nu-mi bat capul cat consuma acasa ca fiica-mea e pe al ei, eu pe al meu, merge si tv-ul intre timp, etc. Chiar si asa cum zici tu, reduci de la 72 kWh la 36 si scade consumul mentionat de la 357 la 321. 321 > 100, deci…

      00
    • @AlinP: prietene, te rog detaliaza ce frigider ai tu de consuma 20 kW pe luna. Ca nu-i totuna sa fie dinala de burlaci tip mini-bar sau frigider de 2m inaltime!

      00
    • vosidit98, degeaba ii explici ca aparatele noi consuma mai putin, o sa iti zica si tie ca nu e asa :))

      Omul e clar frustrat si fiert dupa cum jigneste aiurea, nici macar nu s-a deranjat sa puna cateva intrebari inainte ca sa inteleaga „contextul”.

      Am impresia ca si-a pus sotia sa mearga la WC cu becul stins dupa cat de oparit e de facturi…

      00
    • Nu vad cum reusesti sa scoti sub 100 KW / luna.
      In ultimile 4 luni am avut ~250 KW / luna fara AC

      Inteleg ca nu am bani de lamborgini, dar tot ce e in casa acum are < 1 an ca vechime si in general toate cam sunt clasa de energie A (varianta EU noua , deci A++++ veche ca ne placeau plusurile).

      Banuiesc ca de fapt nu prea gatesti pe acasa / speli haine prea des si asa reusesti sa ajungi spre 100 KW / luna (dar nu vad cum ar functiona asta cu AC pornit).

      10
    • @toti: mea culpa, am verificat si frigiderul propriu a luat 297 kWh de la 1 ianuarie pana acum. Restul cifrelor se pastreaza, spre frustrarea mincinosilor!
      AlinP, daca tu crezi ca esti singurul care pleaca in concedii esti mai prost decat prevede legea.

      00
    • Ba Arthur ca esti prost inteleg, dar esti si insistent.

      Acum ca realizezi ca frigiderul iti consuma 25 kW desi il suspectai de minim 60 kW pe luna… nu mai calculezi odata si restul?!

      Ai calculat 8-10 ore de AC zilnic timp de 30 de zile!!!

      Cat de sarac si idiot sa fi sa faci calculele asa? Cine sta ba 30 de zile doar acasa cat sa tina ACul pornit asa?!

      Esti prea sarac sa recunosti, dar te dai singur de gol…

      00
    • @AlinP conform normativelor in vigoare amplitudinea temperaturii intr-un spatiu locuit nu trebuie sa depaseasca 1°

      00
    • @CoolGoose, pana la urma explicatia este ca a facut calculul pe o perioada in care a lipsit foarte mult de acasa. Adica sunt 3 luni in care in weekend-uri a fost plecat + alte 2 saptamani plecat in vacanta. Iar aerul conditionat este pastrat pe treapta cea mai inalta si asa reuseste sa nu aiba un consum prea mare.

      Noi ne contrazicem pe aici raportat la situatia proprie, dar nu stim ce are el in casa. Ce dimensiune de frigider, cat de mari sunt televizorul / monitorul, dimensiunea apartamentului in care locuieste, etc.
      Mai conteaza si cat de mult din alea 14 ore este efectiv deschis televizorul si nu in stand-by. Sunt multe de luat in calcul.

      00
    • Andrei G, tu si inca cativa pe aici sunteti rationali.

      Din pacate sunt si idioti care NU STIU cat consuma propriul lor frigider, DAR se apuca si fac calculele cu ce consuma altii…

      00
    • frigiderul consuma 1kw/zi =>30 kw
      in functie de ce laptop si monitor ai poti sa consumi 8kw
      la masina de spalata 10kw
      becurile + asiprator 2kw
      total 50kw
      nu stiu cat consuma AC ul & restul dar te poti incadra destul de lejer in 100kw pe luna
      Dar dupa zice si in articol, noi nu mai avem ce sa scoatem din priza

      00
    • Daca ai nevoie de AC (pe racire) la casa, n-ai facut ceva bine din proiectare sau din executia termoizolarii. Pe scurt, iarna delta T = 30-35 grade, dar vara un deltaT de 10 grade nu ramane acolo ?

      00
    • eu am consumat 37 KW in ultimele 18 zile. Nu am: masina spalat vase, AC, TV.
      Seara sunt 1-2 becuri aprinse LED de 9-12 W si nu lasate aiurea daca nu e nevoie. Frigider de 180cm normal, masina de spalat merge 1 data la 2-3 zile. Laptop + monitor 8 ore pe zi. Hota si microundele, espresor folosite zilnic in mod normal. Aspirator, feon, cand e necesar. Cuptorul care e electric folosit de 2 ori a cate 30 min. DIn astea 18 zile, 3 nu am fost acasa.

      00
    • AlinP, probabil 100 de kWh/luna pana ti-o veni regularizarea ca lu’ Soara. Plm, ati trecut prin scoala precum curentul electric prin rezistente.

      00
    • TRL cum adica? daca ai AC pt racire ai facut ceva gresit? Te invit in iunie-sept la mine in Pantelimonezia, bloc nou izolat interior exterior, la 42 de grade afara si imi explici tu netranspirand cum stai cu AC-ul oprit.
      a ca stai la Braosv sau alte zone unde e iarna 6 luni, poate te inteleg sa nu folosesti AC, da coibita vorbim de sudul arzator, c’mon.

      00
    • Boris, aveam o parere mai buna despre tine. Citeste ce a scris Andrei G, sfatuitoru,vosidit98… daca pe mine nu ma crezi.

      Am verificat acum consumul pe vara. Facturat total 109 zile 350 kW, vine o medie de 3,21 kW / zi.

      Din astea 109 zile se scad:
      – 8 zile Croatia
      – 5 zile Malta
      – 4 zile Austria
      – in medie 3 weekenduri din 4 plecat

      Ai impresia ca esti mare fizician scolit, vezi ca mai era unu pe sus de nu stia nici macar cat consuma frigiderul propriu, dar calculase tot ce consum eu in casa la virgula…

      Plm, zici ca multi ati devenit animale. Asa greu era sa intrebati: ba cate zile pe luna stai in casa? pe cate grade dai ACul?

      00
    • @AlinP: vezi, prin comentariul asta dovedesti cat de eronat gandesti. Am facut 1 calcul gresit legat de consumul frigiderului si te comporti de parca tu ai vesnic, in orice conditii dreptate. Ah da, nu conteaza ca exprimarea ta initiala era de rahat ca de fapt in medie intr-o luna NU era aprins TV-ul 14 ore pe zi si nici clima cat ai spus. Ah da, tu erai plecat de acasa jumatate din timp, dar toti „sarakii” care au aceleasi aparate ca tine (sau chiar in plus) sunt prosti si lacomi daca au consum mai mare de 100 kW pe luna. Cand ti-am spus ca mananci cacat te-ai atacat atat de tare ca ai dat un blur in fata ochilor si n-ai stat sa analizezi ce zice ala care are mai multe upvote-uri ca tine. Ca poate in toata prostia lui zice si 50% bine…

      00
    • Arthur, nu stiu de ce tot insisti sa discut cu tine. M-am convins deja ca esti idiot. Te ai cacat pe tine cu MINIM 60 kW si de fapt iti consuma 25 kW… inteleg daca greseai cu 10-20%. Ce fel de om face calculele altuia cand el nu stie cat consuma propriul frigider?! Ai ghicit, un idiot.

      Apoi ce fel de om face calcule cu AC pornit 30 de zile din 30?! Ai exagerat toate calculele doar ca sa te dai de gol ca esti frustrat.

      Nu ma intereseaza sa-mi dai tu dreptate, dar poate intr-o zi o sa intelegi ca esti prost si sper sa faci asta cat mai devreme… e spre binele tau.

      00
    • Octavian , cand stateam la bloc, in camera izolata DOAR cu polistiren de 5cm, pe interior, nu erau mai mult de 32 grade, indiferent de temperatura de afara (si stau in Vestul salbatic si deseori fierbinte, mai ales vara care a trecut). Fara AC. Dar noaptea ramanea geamul deschis, ziua usa si geam inchise. Ceva este putred cu izolatia aia a voastra.

      00
    • dorel vs gigel

      frigider de 200 de litri deschis de cateva ori pe zi cate 30 de secunde vs frigider de 700 de litri care sta cate 2 ore deschis pe zi ca e mare si plin si e greu copilului si bunicii sa aleaga ce vor sa mananca azi.

      televizor led de 110 (60wh) care merge 7 8 ore pe zi vs plasma (adica chiar plasma, d-aia adevarata de 200 de wh) care merge minim 16 ore pe zi si cu amplificatorul blana ca sa il auda din partea cealalta a casei.

      masina de spalat normala sau ceva mai fitoasa cu clase enrgetice moderne, folosita de 2 3 ori pe saptamana la 30 de grade cu apa calda din retea si centrifuga la minim sau deloc vs masina la fel de fitoasa dar folosita o data la 2 zile la minim 90 de grade, apa rece
      si centrifuga la maxim si eventual (ca tot e fitoasa) si cu ceva rezistenta la asta din urma.

      UN aer conditionat de ultima generatie tinut la 25 cand in dormitor ar fi fost 27 vs CATE un aer conditionat d-ala la oferta la 700 de lei bucata in fiecare camera tinute vara pe 16 si iarna pe 32, sa fie bine sa nu fie rau, ca si izolatia a fost facuta ca si aerul conditionat si ar fi 35 vara si 12 iarna.

      laptop midrange folosit office cu un youtube in fundal si cate un film din cand in cand vs calculator de top, 64 de gb de ram si rtx 3090 ti folosit 16 ore pe zi la nfs-uri, fife , cyberpunkuri si alte balarii pe un monitor la fel cu plasma.

      exclusiv becuri led vs becuri led cu variator in dormitor, pentru atmosfera, si in rest d-alea bune, de 100 sau chiar 200 de wh aprinse cvasipermanent , ca trebuie sa stii ce faci in buctarie sau sufragerie.

      fara cafea de dimineata vs 4 5 cafele in timpul zilei facute la fierbator electric.

      gatit fistichiu cu cel putin una din microunde, grill, friteuza mergand cate o ora pe zi.

      piscina cu hidrofor, filtru si minuni.

      teoretic cele doua personaje fictive duc cam aceeasi viata. practic unul merge la 100~150 kwh pe luna, al doilea sare de 1000…

      10
    • AlinP, orice AC clasa A+++(++++……) iti consuma la racire cam 1kWh (tot insist cu „h” ala, ca in asta se masoara ce platiti pe factura nu kW). Nu ma creziexista calculatoare online sau vezi in specificatii la emag.

      Asta insemna ca daca ala ti-a mers 100 de ore intr-o luna, doar ala ti-a sarit de 100 kWh. Tu ai scris cu manuta ta ca il tii 8-10 ore pe zi.

      Ok, de fapt nu ai vrut sa zici ca il tii asa 30 de zile, doar 10 zile in care il tii asa si DOAR ACul ti-a facut 100 de kWh. Nu mai conteaza nici un alt consum, ca sa imi dau seama ca undeva ai aberat in toate cifrele alea.

      00
    • Boris, ac-ul consuma 1000 de wh atunci cand sufla. nu si atunci cand e pornit dar idle.

      daca are casa (blocul) bine izolat si nu prea ii bate soarele in geam, si il tine destul de sus, aparatul ala poate sa traga 1000 aia de wh cateva minute la fiecare ora.

      la mine a mers ac-ul de la jumatatea lui iulie pana la sfarsitul lui august 24/24.
      bloc izolat acum 2 ani, parter, nord, ferestrele dau spre o gradina plina de copaci. soarele bate in acea perioada vreo ora si ceva, spre apus, si atunci printre copaci.

      l-am tinut pe 25.

      din mai pana in inseptembrie contorul a inregistrat 500 kwh. conform calculelor tale doar ac-ul trebuia sa traga (in doar jumate de perioada) 1000+.

      00
  5. misto. suntem comparati cu unii care nu prea au acces la gaz si folosesc energia electrica pt orice.

    @mirel, eu plateam in jur de 4 – 500 lei pt o casa de ~200mp.

    00
  6. Pentru fiecare familie care stă în 6 camere/dormitoare sunt 8 care stau în 2 camere 5 persoane*

    00
  7. Lasand la o parte oamenii care si-au facut casele dupa „pofta” lor, sunt inca destui care stau in apartamente comuniste. Mici si inghesuite. Si problema, cel putin in Romania, nu e neaparat ca sunt mici ci ca sunt prost si foarte prost compartimentate. Am stat prin Germania, Italia, Spania in apartamente similare ca mp cu cel de acasa dar mult mai bine compartimentate si delimitate. Cumva, cred ca aici e sursa problemei. Romanul scapat dintr-un bloc comunist sau casa la tara cu 2 camere, viseaza la spatiu si isi face case mari fara sa realizeze ca problema nu e spatiul ci compartimentarea.

    00
    • Perceptia poate fi influentata si de timpul petrecut in apartamentele alea mici din Germania, Spania, Italia. Pentru ca daca stai 3-4 luni nu ajungi sa te lovesti de problema spatiului.
      Dar daca locuiesti 3-4 ani, trebuie sa gasesti loc sa depozitezi hainele de vara/iarna in extrasezon, trolerul cu care pleci in vacanta, geanta si echipamentul de sala, decoratiunile de Craciun, farfuriile alea cu iepurasi de Paste, etc.

      00
    • ”Romanul scapat dintr-un bloc comunist sau casa la tara cu 2 camere, viseaza la spatiu si isi face case mari fara sa realizeze ca problema nu e spatiul ci compartimentarea.”’

      Ai pus punctul pe i. Fix de asta e vorba si in cazul unchiului meu care toata viata a locuit la bloc comunist si de catva ani are casa. La fel si cu o cunostinta de familie alor mei. Astia si-au tras case cu mansarda/etaj si nu au simtul suprafetei. Le au prea mari pentru capacitatile si nevoile lor. Mai ales dupa 2020 cand uite cat de mult a inseamnat sa ai casa cu gradina fata de bloc.

      00
    • @adi
      „sunt inca destui care stau in apartamente comuniste. Mici si inghesuite”
      Arunca o geana pe rezidentialele noi construite ca sa vezi ce inseamna mic si inghesuit.
      Dupa ce faci asta o sa te intorci sa-ti editezi comentariul.

      00
    • AndreiG, asa e, dar faza e ca pe la strainezi prin casa nu o sa vezi haine care nu au mai fost purate de mai mult de 1 an, cum nu o sa vezi nici zeci de scule si alte balarii pe care le strange romanul. Nu ai sa vezi astea in primul rand pentru ca aia stau mult cu chirie si se muta mai des, ori la mutare scapa de „surplus”.
      Mare majoritate a romanilor nu ar arunca/dona o haina care inca mai poate fi purtata nici daca are 8 ani de ultima oara cand a fost propriuzis folosita.

      00
    • @adi, la momentul construcției, apartamentele alea comuniste au fost în general bine compartimentate, nu mă refer la suprafețe. Hol, debara, balcon chiar și două băi în unele cazuri.
      Au venit vremurile open space cu dat jos pereți. Românul scăpat din comunism visa la ,,mai mult spațiu,, dar în același spațiu, cam așa cum a văzut că trăiau ăia în serialul ,,Dallas,,.
      Am văzut în România case și apartamente fără uși interioare. Ușă la budă și eventual la dormitor, restul spațiu deschis ca-n filmele americane cu bogați.
      Că zici că ai umblat prin diverse țari, ai văzut penurie de uși pe acolo prin interiorul caselor?

      10
    • Nu stiu de Italia si Spania, dar in Germania apartamentele au spatiu personal de depozitare la subsol (Keller), cu cheie. Jucati-o pe-asta.

      10
    • @Levorius, în România se numesc ,,boxe,,. Tot la subsol și închise cu cheie. În noile rezidențiale construite nu se mai montează ? Au pus ăștia pe butuci și fabricile de boxe, hoții dracului.

      10
  8. Pentru unii e imaginabil, chiar fantastic, ca o casa construita bine se poate izola ca lumea si consumul sa fie mult mai putin decat la chibriturile ceausiste din beton…

    00
    • Centrală în condensare -20% (mai scumpă, și dacă se strică…)
      Încălzire în pardoseală -40%
      Fără să discutăm de: pompă de căldură, boiler, izolație, alte acareturi

      10
    • @Pixel

      Centrală în condensare -20% (mai scumpă, și dacă se strică…)

      Daca ambele tipuri de centrala tipuri sunt noi, diferenta de consum este de ~10% maxim 15%, pentru ca randamentul se calculeaza la puterea calorica superioara si astefel vei vedea in descrierile lor randament de 93% sau 103%. In timp aceasta diferenta va creste, astfel se poate ajunge ca randamentul intre una nou si alta veche sa ajunga si la 50%

      Încălzire în pardoseală -40%

      Cladirea consuma aceeasi energie termica indiferent de tipul de incalzire (IP sau calorifere). Diferenta apare din cauza practicii de a termoizola sub IP, iar la calorifere nu prea se izoleaza podeaua. Oricum la o casa noua nu vei obtine niciodata o economie de 40% pentru ca ai pus IP, pierderile cele mai mari apar datorita aerisirii.

      00
    • * tipuri de centrala tipuri sunt noi,
      *puterea calorica superioara inferioara

      00
    • poti sa ai o casa care nu consuma nimic, daca dai o remorca de bani.

      00
    • @Anda Poți să construiești cea mai înaltă clădire din lume și să nu ai canalizare.

      00
  9. De vina e Gigel care sta in 4 camere in loc de 1, e adevarat, si eu am avut 2 camere in plus la care am renuntat odata si imi pare bine pt asta. Dar mai de vina e complexul de conditii care a facut sa se ajunga la aceasta situatie, in care un razboi dus de rusi in vecinatatea lor dinamiteaza toata lumea, pentru ca diverse chestii geopolitice, Hitler, Normandia, India, si tot asa pina la facerea lumii incoace. Altfel zis, Gigel e de vina de fapt nu pt ca sta in 2 camere in plus, ci pentru ca a permis ca diversi dicatori sa dicteze cit plateste el pentru curentu electric. Dar in mod obiectiv, ce poate face Gigel sa schimbe la raison d’etre al lumii? Sa devina el insusi Gandhi combinat cu Eisenhower, ca sa modifice genomul social? Well… sa fim seriosi. Altfel zis, scapa cine poate.

    01
    • Gigel nu e de vina pentru nimic. In schimb, Gigel este responsabil pentru cat consuma si cat are de plata, pentru faptul ca se intinde mai mult decat isi permite. Gigel poate face downsizing si nu s-ar schimba cu nimic in rau nivelul sau de trai, avand in vedere ca cele 2 camere sunt in plus. De fapt, Gigel este vinovat de un lucru, si anume ca cerseste simpatia publicului atunci cand se plange pe facebook ca i-a venit factura mare la gaze si curent, dar uita sa mentioneze ca n-a dat indexul vreo 2 ani si ca termostatul e setat la 24 de grade.

      01
    • Gigel nu e de vina pentru ca o tara ca Romania, care are resurse decente de gaze naturale nu e capabila sa se intretina din propriile resurse, doar daca Gigel e de vina in integrum pentru fiecare decizie la misto luata de PSD, PNL si PNTCD de la facerea democratiei incoace. De asemenea, doar daca e de vina si pentru Ialta si Teheran. Sa fim seriosi, exista chestii pe care le poti controla, cum e citirea contorului de curent, si exista chestii pe care nu le poti controla, precum invazia Ucrainei si rezultatul ww2.

      01
    • @cristi, ati fost indoctrinati bine astfel incat nu doar sa taceti din gura, dar sa si dati de pamant cu cei care indraznesc sa spuna ceva.
      Gigel nu este de vina pentru nimic, iar Gigel vrea sa traiasca si el la un nivel de confort rezonabil (similar cu fratii lui din Europa). Dar guvernantii aia care ar trebui sa ii protejeze interesele s-au aliat cu smecherii din industria de energie astfel incat sa se imbogateasca cu totii.

      Sa lasam razboiul din Ucraina, fiindca nu din cauza asta au crescut preturile la energie. Daca era asa, companiile din domeniu nu aveau profituri record.

      00
    • Andrei G, cunoscut printre prieteni si ca Apostolul Risipei, fan al lui Rares Bogdan, cel care incurajeaza lumea sa lase apa sa curga aiurea atunci cand se spala pe dinti.

      01
    • @Andrei G: vezi ca aia din Vest nu au 25 de grade in casa iarna cum are Gigel care sta in chiloti. De aer conditionat vara cred ca multi nici nu au, daramaite sa-l mai tina si la 19 grade.
      Deci, Gigel poate sta in oole goale iarna la 25 de grade, dar sa plateasca.
      Cam aici e mitul saraciei, ca nu mai poate lumea sa stea cu 25 de grade. Gresit, fiecare poate sta cat isi permite sa plateasca.

      01
    • @punKreas, nu stiu ce temperatura are locuitorul ala din Ves, probabil temperatura la care se simte conformatbil. Poate ca este cum spui tu si ei stau in frig iarna si in caldura vara, nu am calatorit suficient de mult in aceste tari incat sa-mi fac o idee clara.

      Partea ciudata este ca Romania are un consum mediu de electricitate pe gospodarie mai mic decat media europeana. Si atunci te intreb cum fac cei din Germania sa spunem sa consume mai mult decat noi in conditiile in care sunt mult mai ponderati?

      01
    • @punKreas, pai cine ii pune sa nu aiba? ii obliga cineva sa nu faca 25 iarna si 19 vara?
      daca ii obliga, de ce, si de ce accepta? eu asa gandesc in general. ce face statul pentru mine ca sa imi ia din drepturi ? statul trebuie sa rezolve probleme nu sa creeze altele noi.
      plus nu pui la socoteala ca poate si-au antrenat organismul ca au unde, au unde face orice sport. noi avem? hai sa nu ii aratam pe ‘vestici’ ca solutia cand comparam mere cu pere.

      00
  10. Eu m-am gândit instant la rromii care și-au făcut palatele alea mari prin fel de fel de sate. Că vine iarna și e tot marmură rece prin interior. Va fi mișto.

    10
    • Nu-i problema, ca ei tot in cort stau in mod normal. Acum poate doar il vor muta la interior si vor face un foc mare in sufragerie.

      10
    • Cam naiv domle…nu stii ca oamenii cu palate trag firul direct de pe stalp? contorul are doar un rol estetic

      10
    • Se imbogatesc veterinarii din zona, vor fi o gramada de cai cu probleme respiratorii de la fumul de anvelope din living.

      10
    • La ai mei pe stradă tocmai au terminat unii una pe modelul descris.
      Eu mi-am pus două probleme: întreținerea/curățenia și încălzirea.
      La care taică-meu îmi zice: pt curățenie, sunt mai multe generații care locuiesc acolo, cu mai multe femei care n-au joburi, în ce privește încălzirea, nu stau acolo peste iarnă, într-o săptămână se cară în Italia, Spania, ceva de genul.

      10
    • Langa mine se ridica o casa 250mp pe nivel:
      -demisol
      -parter
      -et 1
      -et 2 retras (mai mic cu 30-35%).

      00
    • Rromii din Casa Poporului nu isi fac probleme de consum !

      10
  11. Romania e tara contrastelor. Apartamente foarte mici in orase, media e in jur de 50mp la doua camere. Atat alea noi cat si cele comuniste. Iar cine si-a facut casa mai la porumb, isi poate deschide o mica pensiune.

    10
  12. Apropo de consumul mic al romanilor -> se datoreaza educatiei din perioada comunista a anilor 80 si imediat dupa cand erau acele pene frecvente de curent si toata lumea s-a invatat fara.

    01
  13. Aș avea nevoie să mă edifice și pe mine cineva dacă consumul meu de energie electrica este normal. Sunt singur într-un ap de 3 cam, frigider, mașină de spălat la 2 zile or so, mașină de spălat vase la 4-5. Nu mă uit la TV, DELOC. Becuri led peste tot. A mers toată vara aerul încontinuu aproape. Este, ce-i drept, un model vechi, l-am pus în 2009 parcă. PC cu 2 monitoare aprins non-stop însă setat să intre în sleep după 15min. Citesc curentul lunar în jurul datei de 20. În ultima perioadă nu am avut facturi sub 300kwh lewl. Este normal? Mă gândesc că de luna asta ar trebui să scadă puțin că n-am mai folosit deloc ac. A, jumătate din timp nici nu sunt acasă. Mama unui prieten stă într-un apartament identic și consumă jumătate 100-150.

    10
    • 258 pe lună de vară, casă de 150mp, fără AC, 3 persoane.

    • aerul incontinuu consuma foarte mult si nici nu e sanatos sa-l folosesti non-stop. daca ai un apartament bine izolat ar fi suficient sa-l pornesti 2-3 ore cu pauza de 2-3 ore si tot asa. noaptea deloc, doar geamuri deschise. daca ai trait in anii 80 e imposibil sa nu te descurci, economisirea si lipsurile mi-au intrat in ADN.

      00
    • Tinand cont ca aparatul ala de aer conditionat este mai vechi, probabil consuma destul de mult. Adica numai de acolo ai 100-150 kWh pe luna. Plus ca mai depinde daca il folosesti sa racesti tot apartamentul sau doar o camera.

      00
    • Pai ai aer conditionat vechi de 10 ani, si atunci putine sanse sa fi instalat cel mai eficient model. Cred ca de acolo vine grosul consumului. Fara aer conditionat, la 2 camere am 180kWh pe luna. Cu frigider, 2 monitoare, 1 PC si un laptop ambele 8-10 h/zi in priza.

      00
    • Îl folosesc pentru o singură camera. Apartamentul este unul comunist, neizolat. Dacă închid aerul se face cald instant deși stau la 1 și soarele nu bate direct niciodată. Nici nu intru în cealaltă cameră și sufragerie decât ocazional, indiferent de anotimp. Doar când mai vine lume. Am observat de vreo 3 ani că parcă consum cam mult în ideea că stau în același apartament singur sau maxim 2 inși de 12-13-15 ani și am fix aceleași obiceiuri. De fapt, când eram copil nu prea aveam grijă de nimic, mergea totul langa încontinuu iar facturile erau absolut ignorabile.
      Cum ziceam, luna asta ar trebui să se vadă o diferență notabilă în ideea că n-am mai folosit deloc ac.

      Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

      00
    • Indubitabil este de la AC. Eu stau într-o casă de 80 mp (plan parter) și am cam ce are toată lumea normală: frigider, mașină de spălat rufe/vase, televizor, două laptop-uri, AC. Chiar ieri mi-am scos graficele cu consumurile din 2018 (octombrie, când m-am mutat acolo) până la zi. Cel mai mare consum de electricitate a fost în luna iulie anul trecut când am fost în concediu și am stat două săptămâni acasă cu AC-ul pornit cel puțin 5-6 ore pe zi (la 21de grade, al meu funcționează pe încălzire la 26 :D ), și anume 175 kWh. În rest, valorile gravitează între 90 și 120 de kWh/lună, majoritatea în jurul sutei.
      Din ce am mai vorbit cu amici de-ai mei care stau la case (mai mari ca a mea) și care au consumuri tot undeva peste 300kWh/lună, AC-ul și lăzile firgorifice (congelatoarele) sunt cele mai mari mâncătoare de energie, la care se mai adaugă hidrofoare și/sau sisteme de irigat automatizate.

      10
    • 350kw lunar, 3 pers, 166mp. Poate pare ciudat, dar 50kw ii am de la (10 prize smart 50% functionabile in care sunt 10becuri de veghe de 3w + 4 repeatere + 2 routere wifi6).
      Aveți idee cat consuma o priza smart în stand by fără consum pe ea?
      Dar știați ca un bec de veghe de 3w, cât consuma în stand by (dacă ai și norocul sa îl nimerești în priza null la faza?) 1w!

      00
    • Ref consum prize smart. Depinde de protocol: wifi 2-3 Wh, zigbee sau zwave 0.3-0.5 Wh.

      00
    • Wifi. Clar, de ai norocul sa bagi în priza ceva LED și daca rotesti 180° (din noroc) stecherul, consider ca 10% o sa fie din consumul in sarcina. Ăștia sunt marii vampiri energetici. Am o ghirlanda de 200m (pe gard) rbg led, consum in sarcina…150w cred…am bagat-o in priza smart…nimerind null cu faza prizei smart…noaptea după deconectare mi se părea mie ca are o tenta de lumina..cand verific monitorizarea…in 20ore de stand by 50w. Becurile smart led deasemenea consuma în stand by pana la 5wh.

      10
  14. OK, deci pana la urma e vina romanului cu apt de 50mp ca nu traieste in 36mp. am inteles corect, nu? :)

    10
    • DA, MANE, FIX ASTA ERA!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ai înțeles la fix cum stă treaba.

    • @vosidit98, cam asta este discursul Uniunii Europene: faceti si voi economie la consumul ala de 300 kWh si scadeti la 200, iar noi promitem ca o sa incercam sa reducem de la 1000 la 900 kWh.

      10
  15. Adevarul este ca acum e momentul sa scapi de proprietatile mari, energofage, prost construite; preturile la imobiliare au ajuns la un nivel de neimaginat (compar cu tari straine, compar salariile medii), si inca nu au vent facturi dureroase sa ii oblige pe proprietari sa traiasca intr-o camaruta..Sunt constient ca nu se prea vand toate, dar se fac totusi tranzactii, eu vorbesc prin prisma unui potential cumparator, cred ca se fac bani multi din droguri/trafic de persoane, altfel nu imi explic.

    Am eu o afinitate pentru zona respectiva, m-am mai uitat la casa asta acum 2-3 ani cred, era vreo 250000 cred, atunci mi se parea mult fata de cat trebuia investit; vad ca acum vanzatorul o fi pus in pereti ceva lingouri de aur; ma intriga cum, totusi, sta cu ea la vanzare de atata timp (asta daca nu a cumparat-o cineva intre timp si o revinde):

    https://www.storia.ro/ro/oferta/comision-0-casa-in-zona-regiunilor-singura-in-curte-p-1e-IDoWJb.html

    Totusi, in cautarile mele, la preturi decente, am gasit o perla rara; imi e frica totusi sa nu il intalnesc pe hannibal lecter acolo, sau sa ma puna dracu sa sun sa cer o vizita, si sa intre lumea la idei ca sunt milionar, ma mai rapeste careva sa ceara rascumparare, dar chiar as vrea sa stiu cine traieste asa:

    https://www.storia.ro/ro/oferta/casa-de-vanzare-466mp-curte-506mp-10-parcari-zona-livada-postei-IDsI2X.html

    Pareri? Este bordel? Casa de tortura? Inspiratie orientala?

    00
    • Damn buoyy! E clar decor de filme horror, probabil facute de Netflix.

      00
    • Radem, glumim, dar am auzit o poanta buna: dacă prețurile scad, proprietarii pur și simplu nu o sa lase la pret.

      Suna amuzant, pare superficial, dar dacă te gândești mai mult e posibil fix asta sa se întâmple.

      00
    • Mama cat de tare e ultima :))))
      Ce casa de tortura sau inspiratie orientala? Bordel direct

      00
    • @Flavius Nu lasa, pana lasa. Si minerii spuneau ca nu lasa la pretul rig-urilor. Ca „HODL the Crypto”. Ca se muta pe alte monezi. Dupa care a venit realitatea.

      Ideea este ca si fara pandemie tot s-ar fi naruit sandramaua. Ar fi durat UN PIC mai mult, dar consumul de curent devenise nerealist.

      Putini sunt cei care nu au nevoie deloc de bani si tin in continuare de apartament in ideea ca-i vor dubla valoarea in 5 ani.

      00
  16. Cum spunea cineva mai sus Romania este o tara a contrastelor, iar zona imobiliara ilustreaza destul de bine asta. Problema costurilor la energie nu a interesat pe nimeni deoarece sumele au fost suportabile si aia a fost. Categoric acum 10-15 ani televiziunile faceau breaking news la costurile de intretinere iarna insa problema era ca plateai mult si faceai frigul, acum vei plati mult ca sa nu faci frigul.
    Probabil ca o sa urmeze o perioada in zona imobiliara unde ideea de sustenabilitate si tot rahatul ce vine pe langa sa insemne niste locuinte si mai mici eventual, baie la comun si o spalatorie comuna. Bineinteles totul la un pret piperat caci trebuie cumva sa fim mai „cumpatati”.

    10
  17. Suprafata are rolul ei in consumul de energie dar nu asa de mult ca alti factori. Pentru mine e simplu sa compar, am un vecin cu o casa identica cu a mea din aproape toate punctele de vedere si cu membri de familie identici ca varsta, dar cu ocupatii diferite.

    La gaze, el plateste mai mult fiindca are incalzire clasica, cu calorifere, eu am in pardoseala, consumul meu e cu 40% mai mic iarna.

    La electricitate lucrurile stau cu totul altfel, el are maxim 150 kwh, eu am 500+ kwh/luna. Diferenta este stilul de viata si meseria. El e avocat, nu are decat un laptop in casa si ala il deschide din an in Paste. Eu am 4 aparate de aer in loc de unul, server de filme si muzica, switch, ups, 3 routere wireless, 2 calculatoare performante (pe unul lucrez, pe unul se joaca fi-miu), sisteme audio si TV in fiecare camera, un sistem smart home, pompa si sistem de irigatii, doua frigidere, camere video, ups, porti electrice, bricolez permanent.

    10
  18. Eu le numesc“monumente ale prostiei“.
    Sunt deja de ani de zile, multe, neterminate – la vanzare pe preturi enorme si pentru zone bunicele de locuit in Germania in Nord de ex, dsramite pentru marginea vreunui oras din RO.

    Case ieftine vor veni, curand. Just wait …

    10
  19. Ca tot voiati sa saltvati planeta…acum e sansa voastra.

    00
  20. Da, se intampla tot felul de lucruri ciudate, casa care pana acum un an era buna acum e prea mare, Grecia s-a indepartat pana acum mai dadeai o fuga si in toamna acum e prea departe, kilogramul s-a marit si el unde iti trebuiau 2-3 kg acum si unu e prea mult. Ce sa fie ce sa fie?

    10
  21. NOU
    #121

    Foarte multe din casoaile astea absurde au 10mp de gradina…

    10
  22. Cred ca mai bine zis ar fi stau in case peste posibilitatile lor de intretinere.

    00
  23. Problema nu este consumul prea mare ci salariile jmekerilor din energie, salarii ce ar fi trebuit sa scada odata cu noile tehnologii (becuri fluorescente, apoi led, electrocasnice cu randament mai bun, centrale in condensatie, etc) ca daca nu vinzi mult, nu ai de unde plati salarii babane, ceea ce nu se poate. Rezultatul – introducerea abonamentelor (platesti chiar daca nu consumi) si scumpirea kilowatului de orice provenienta). Ca baietii destepti si amantele lor, precum si politicienii analfabeti dar pripasiti prin ANRE au cheltuieli mari…

    00
  24. Articolul. Nu e nevoie de locuințe de neam prost.
    În 70% din comentariile citite se explică cât plm consumă diverse căcaturi din casă.
    E ok.

    00
  25. Eu nu stiu despre ce tot vorbiti legat de consumul de curent electric. Piata a scazut la 0.67 RON/KW. Si oricum voi cei care aveti case va veti pune panouri fotovoltaice.

    Eu toata perioada asta am platit sub 0.8 RON/KW. Si poate la anul voi plati 0 RON/KW ca voi pune panouri plus vreo doua baterii tip server de 5.12 KW fiecare.

    Fiecare cu gospodaria lui.

    10
    • Preturile la panouri au crescut 3x in ultima perioada. Si astia profita, doar nu sunt prosti.

      Arata-mi un singur furnizor cu pret sub 4 lei/KWh in afara de Hidroelectrica. Cat o mai tine distractia si la astia.

      10
    • @Rumbu – cat timp prostii plătesc atâta ține

      00
    • Fiecare cu bugetul lui de investitii. Vezi o familie de pensionari de la mama dracu a doua pe dreapta care au amandoi 3000 de lei pensie, sa isi permita sa puna panouri, invertoare si acumulatori?
      Iar vorbim cuvinte?

      10
  26. Nu e neaparat despre cat de mare e casa. Ci de cat de bine, sau dupa caz, cat de prost e facuta.
    Ca exemplu, eu la casa actuala, in 2 ani am pornit AC-ul de 4 ori, maxim 30 de minute. Si din astea 4 ocazii, una a fost cand au venit sa-l dezinfecteze, iar restul de 3 ocazii cand sotia era insarcinata si avea impresia ca se sufoca de cald, desi era racoare. In rest, toata vara nu e nevoie de AC, iar vecinii cand aud asta, cred ca vorbim prostii. M-am dus la unul in vizita asta-vara, si zici ca am intrat in sauna. Bine, si face sens, ca am vazut cum i-a fost construita casa, si ce mesteri erau la lucrare; dar totusi, o casa bine facuta si izolata corect, nu iti creaza probleme de cheltuieli. Iarna la fel – porneste centrala de cateva ori pe zi, si nu facem temperaturi diferite in camere, toate camerele sunt incalzite la fel. Acu’, daca e sa ma iau dupa altii de pe aici, ar trebui sa astept facturile alea uriase in curand. Nu stiu ce sa zic. Ca vad consumul cat de mic e, comparativ cu un apartament spre exemplu. Ca si atunci cand ne-am mutat la casa de la apartament, au venit specialistii de serviciu sa ma informeze ca nu se compara cheltuielile de la casa cu cele de apartament, si sa ma tin bine. M-am tinut bine, si am platit mai putin chiar. Da, stiu; unii vor zice ca aberez si ca nu-i asa. Nah, nu va pierdeti timpul, ca nu va raspund.
    Cam in cat timp vin regularizarile alea, sa stiu la ce ma astept. Din cati in cati ani vin?

    00
  27. Bai una peste alta, e trist.

    Ca ajungem in secolul 21 sa analizam si sa ne certam cat consuma frigiderul, masina de spalat, televizorul sau laptopul.

    Raman la parerea mea ca tarifele pentru utilizatorii casnici nu trebuiau dereglementate. Consider ca utilizarea obiectelor de mai sus nu ar trebui sa faca obiectul unei dispute daca pretindem ca am evoluat ca societate. La fel cum exista un minim pentru servicii sociale, de sanatate sau administrative, un minim de confort tehnic trebuie asigurat pentru populatie. Ca pana la urma tot din banii nostri sunt platite dar nu mi se pare normal in 2022 sa ne punem problema daca azi incalzim o camera sau nu.

    10
    • acum se incearca o schema de anticonsumerism, dar perfida asa, nu consumati, dar consumati numai ce zicem noi, plm cat de prost trebuie sa fii sa nu vezi asta?

      10
    • Se consuma cu masura acum 30 de ani in Occident.Temperatura era(si este)19 grade in case.

      10
    • „Ca ajungem in secolul 21 sa analizam si sa ne certam cat consuma frigiderul, masina de spalat, televizorul sau laptopul.”

      Doar ca in secolul 21 frigiderul e combina frigorifica cu doua usi, masina de spalat merge de 10 ori pe saptamana pe jumatate goala ca avem haine fast-fashion de spalat zilnic, televizorul e trei (unul in living, unul in bucatarie, unul in dormitor, daca se poate si unul in buda) iar „laptopul” vreo doua de la munca, un full-tower cu doua monitoare deschis non-stop plus playstation.

      E amagitor cum unii se dau frugali dar consuma de 3 ori mai multa energie electrica decat parintii lor, de exemplu.

      00
    • @Levorius, asta pentru ca utilizam ineficient energia, ia sa fie peste tot pompe de caldura-geo, sa fie izolatie ok, pac minim la jumatate, dar asa e, cand vrei sa iti gasesti scuze iti gasesti, cand vrei sa dai vina pe cineva iti gasesti si dai vina pe cineva.
      ai dreptate fals-frugalismul pare frugalism cand doar scoti din burta, daca pui totul in excel si le compari atunci nu mai poti sa te plagi pe internet sau sa gasesti tapi ispasitori.
      pana acum 10 ani trageau astia tare cu dizalu si benzina acum pac, nu mai sunt bune,
      bai baiatule ce magie, s-au schimbat legile fizicii asa deodata.

      10
    • Las aici un grafic interesant:

      https://www.researchgate.net/figure/US-refrigerator-energy-use-between-1947-2002-Mid-1950s-models-consumed-the-same_fig1_317751623

      Graficul este pentru frigidere, consumul de energie a scazut, volumul a crescut. Probabil acelasi lucru e valabil si la celelalte electrocasnice.

      10
  28. Nu știu ce mai dezbatem aiurea! Rămâne cum a stabilit Ceaușescu: 8 mp/om. Hai, ciocu’ mic și înapoi la muncă! :D

    10
  29. M-am mutat de la apartament de 54 mp la casă de 110 mp. De la două camere la patru. Bloc neizolat, casa izolată atât cât să poată să zică „dezvoltatorul” că e izolată (polistiren expandat de 10 cm, cred că cel mai ieftin pe care l-a găsit).

    Costurile întreținerii sunt mai mari decât la apartament, dar nu duble. Confortul e net superior, dar dacă n-aș lucra de acasă aș fi dependent de mașină. Comună periurbană, ce să faci?

    Doar că aici dacă nu mai curge gazul sau e prea scump, pun un șemineu cu serpentină în living, o pompa de recirculare, dau o gaură în perete și scot un coș de fum. Cărbunii sunt încă ieftini. Am în lucru un sistem mic fotovoltaic, 2.2 kWp și invertor de 3 kW, baterie de 6 kWh, și duce chiar și hidroforul dacă apa nu mai curge sau e prea scumpă.

    10
  30. Articolul asta a generat o cearta stil asociație de locatari….”citi kw consumi tu, mah!”

    00
  31. voiam sa ma bag sa comentez si eu, dar cand vad ca se fac calcule de cat consuma frigiderul, laptop-ul, masina de spalat sau chiar becurile :))), imi dau seama ca mai bine tac. ca-mi iau la pule-n cur de nu ma vad. totusi, fiind roman, nu pot sa nu ma laud ca am casa de mai bine de 13 ani si platesc si acum curentul ca la inceput. adica 120$/ luna. in Canada, asta…asa ca, daca sunt dornici, mai este loc pentru multa lume aici. :P

    00
    • Mersi dar prefer sa nu ma mut intr-o tara unde un personaj transsexual (genetic xy) care preda la o scoala, vine cu sfarcurile la inaintare sa predea elevilor si nimeni n-are curaj sa-l(o) puna la punct ca vezi doamne discriminare. Google Oakville teacher breast. Mai sunt si altele. Este ceva putred cu sistemele hiperliberale. Macar raul romanesc il cunoastem.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)