Știrile zilei – 20 septembrie 2022

 1. Blondă . Blondă . Oraș . Blondă . Verde . Lac . Blondă . Lac . Șosea . Pietre . Apus . Verde . Castel . Pădure . Șatenă .
 2. Cade cerul?
 3. “Această clădire funcționează fără autorizație”
 4. Importăm lemn de foc?
 5. Bine, vor plafona prețul și vor interzice exportul
 6. Statul finanțează benzinarii
 7. Copiii și drogurile
 8. Cocalarii din poliție vor avea aceleași mașini ca acasă
 9. Cronica de business
 10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

27 comentarii

  • Cristian Păun, libertanian convins, bugetar etern.

   Comentariu apreciat.603
  • Una din solutii la bugetul de stat ar fi sa inchide toate facultatile de relatii internationale din tara si sa dam afara toti profesorii si tot personalul auxiliar al acestor facultati.

   242
 1. 3. Sa puna panouri fotovoltaice pe acoperisul ala cat niste terenuri de fotbal. Mare filozofie … Sa aplice la casa verde, stiu eu un baiat 😉

  Comentariu apreciat.367
 2. Automobile Bavaria si Politia Romana au facut o afacere. Dl. Bode va dormi de acum pe bancheta unui BMW.
  https://sindicateuropol.ro/politia-rutiera-schimba-loganul-cu-bmw/?fbclid=IwAR2sedyrCnqcRnzPac8IE4h6k1bwwUSdBpJEKNtT0HYTXksa_YYzrEdI6VM

  “…se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte.”
  “… am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW.”

  Comentariu apreciat.541
 3. La 7 s-ar rezolva cu legalizarea cannabis/marijuana si ar sta toti cuminti si relaxati si n-ar mai fi nevoie sa se gandeasca la boabe si cox.

  Alta parte amuzanta a legilor antidrog din tara e ca si consumatorii si distribuitorii sunt pusi in aceeasi oala si teoretic sunt pedepsiti la fel.

  Si ala de a scris articolul e mega ipocrit, ca trebuie doar sa-si intrebe prietenii de unde ia niste iarba.

  Indecis. Tu ce zici?2223
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 1644
  • @andyan si apoi cand ies, o sa stai cuminte si relaxat cand ii dau in cap mamei tale pentru poseta?

   79
 4. Medicii trebuie sa aiba salarii mari, sa fie absolut colosalefata de ce au ceilalti si astfel nu vor mai lua spaga https://www.libertatea.ro/stiri/cati-bani-castiga-florin-savulescu-spitalul-militar-4282782?utm_medium=referral&utm_source=fanatik

  112
  • daca nu ma insel, ei inca primesc sporurile acelea pe baza de Covid, unora le-a dublat s-au triplat salariul doar din sporuri.

   162
  • @monciu, s-au terminat in martie cand s-a anulat starea de urgenta.

   @Nicu, medicii mai batrani iau spaga din reflex. Mananca cu 2 maini ca ultimii fomisti. Astia sub 30 de ani nu au prins salariile alea super meci ca rezidenti. Refuză foarte insistent si 50 lei. Acum majoritatea rezidentilor iau intre 3900 si 7000 lei, depinde de specializare si gărzi. Ca medic primar si specialist salariile se duc intre 2000 si 3000 euro. Peste asta vine munca la privat. Dar na spaga poate dubla lejer veniturile astea.

   222
 5. @4 foarte bine ca importam lemne: ar trebui sa fie semn de tara bogata, doar ca la noi e din cauza de specula si pret/adaos nesimtit.

  @8 funny Romania: acum multi ani s-au cumparat ceva masini mai luminate tot la stat (Tuareg parca 😉 si tin minte ca un angajat a spus in sedinta “ar trebui masinile noi sa fie colantate cu numele sandramalei etc” la care sefu a zis “trebuie sa-l dam pe asta afara ca e prea prost”

  172
 6. 3. Am mai zis și-o mai zic. Putem transforma clădirea aia într-un centru de cazinouri (imaginați-vă cele mai mari nume de cazinouri că și-ar deschide aici), hoteluri, restaurante, piscine, nebunii, am scoate la bani din turism, oho… s-ar muta Monaco la București.

  151
 7. La punctul 8 ar fi corect sa zici ca sefii cocalarilor din politie vor avea aceleasi masini ca acasa. Ceilalti raman pe polo, duster, logan.

  41
 8. … și una cu noul program Rabla pentru automobile, care dă cash pentru casare și care pare să fie special făcut cu dedicație pentru samsarii care au rable în stoc.

  conform regulamentului publicat (Ghidul de finanțare), autovehiculul care trebuie dat la casare nu este obligatoriu același care trebuie să fi fost în proprietate în ultimii 5 ani.
  Autovehiculul casat poate să aibă și doar 1 săptămână de când este înregistrat la fisc.

  Regulamentul are o fractură logică aici (intenționată?) fiindcă nu impune cerința asta de 5 ani asupra vehiculului dat la casare – trebuie doar ca proprietarul să aibă UN VEHICUL în proprietate de mai mult de 5 ani.
  Dacă are ORICE vehicul de mai mult de 5 ani, proprietarul se califică, indiferent de vechimea rablei casate.

  https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/258610

  Articolul 9 – Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat

  Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care îndeplinește următoarele condiții la data solicitării stimulentului pentru casare:

  c) deține în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani și se află în evidențele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanțare;

  Articolul 10 – Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat
  Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
  a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

  22
  • Mdap, interesant aspect. Si nu e limitat la 1 masina? Pot aduce 5?

   31
  • @Robert – nope… nu văd să fie limitat la 1 autovehicul, dar are un criteriu de excludere la art. 8 chestia asta:

   a) se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare;

   adică: nu contează câte autoturisme ai “pe stoc”, după ce iei banii (pentru casarea oricăreia dintre rablele pe care le ai în prezent) nu mai ai voie 3 ani să cumperi rable.
   Atenție: restricția se referă strict la “achiziționare”.

   Donații / moșteniri / câștiguri la loterie nu sunt luate în calcul la restricția asta.

   Asta înseamnă că cimitirele de mașini din afară nu au decât să organizeze “tombole” la care să câștige samsarii din RO… iar aceștia vor putea să înscrie la fisc rablele, pe care ulterior le dau imediat la casare… și nu vor încălca restricția de achiziționat rable… fiindcă d.p.d.v. legal dobândirea mașinii nu a fost prin “achiziționare”.

   și apoi, tot la art. 8 mai scrie:
   (4) În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obține finanțare pentru cel mult:
   a) 100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație ≤ 1.000 de locuitori;
   b) 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 1.001 și 5.000 de locuitori;
   c) 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.001 și 10.000 de locuitori;
   d) 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 10.001 și 50.000 de locuitori;
   e) 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori;
   f) 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație ≥ 200.001 de locuitori.

   deci un samsar din București poate casa lejer 50.000 de rable dintr-un foc.
   50.000 x 3.000 lei = 150.000.000 RON… pentru o singură persoană care casează 50.000 rable

   La art. 8 mai există și asta… dar care se cam bate cap în cap cu (4) de mai sus… deci se va ajunge la procese în instanță dacă este folosită ca refuz de respingere a unei finanțări:

   (5) În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanțare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanțare

   și tot în art. 9 (Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat) mai scrie:

   e) nu a obținut și nu este pe cale să obțină finanțare prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;

   atenție: punctul “e)” citat mai sus de la criteriile persoanei este de fapt criteriu pentru AUTOVEHICULUL CASAT (scrie “pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program”) – deci nu se pot face cereri multiple pentru aceeași rablă trimisă la casare.

   Nu scrie nicăieri că nu are voie să caseze mai multe rable, dimpotrivă, art. 8 alin. (4) (citat mai sus) îi dă voie EXPLICIT unui singur solicitant să obțină finanțare (caseze) autovehicule multiple.

   12
  • P.S. în cadrul regulamentului (ghidului) de finanțare există și definiția a ce înseamnă “solicitant”:

   q) solicitantul finanțării – unitate administrativ-teritorială organizată la nivel de comună, oraș, municipiu, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativă […]

   deci limita respectivă nu este definită per persoană / proprietar de rable ci la nivel de UAT.

   Dacă dintr-un UAT mare se înscrie un singur samsar care are 50.000 de rable… deja a terminat de unul singur cota alocată pentru localitatea respectivă.

   11
 9. aia cu lemnele de foc si plafonul o sa fie cu cantec. alta bomba pe enorm de multi bani.
  sunt curios cum mm au stabilit ei 500 de lei, cum dracu au ajuns la valoarea asta.
  plus ca aia cu produse derivate (peleti) tine de producatori privati nu de muistii de la romsilva. aia ce fac in conditiile in care pretul acum pe piata e de 3500 lei tona, isi cumpara funie?

  21
 10. Referitor la droguri: prins drogat=1 an la dezintoxicare pe bani proprii;la recidivă=10 ani de puşcărie cu executare.Producători,intermediari,dealeri,etc.=15 ani cu executare.Cred că am rămâne fără poliţişti…………….

  51

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.


Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.