Imobiliare: NU MAI CUMPĂRAȚI CASE NECONSTRUITE!!!

Situația de la Qualis Brașov avansează spre nicăieri. După ce în ianuarie dezvoltatorul imobiliar a anunțat că nu plătește obligațiunile de pe bursă, ieri avem un nou reportaj despre nimic.

Fraza care mi-a atras atenția este:

Locatarii unui bloc nou și modern din Brașov s-au trezit că au de plătit zeci de mii de euro în plus pentru apartamentele în care locuiesc de doi ani și al căror preț fusese deja stabilit clar cu dezvoltatorul imobiliar.

Oamenii stau de doi ani acolo și nu au făcut nimic? Din ianuarie și până acum au făcut ceva? S-au constituit în păgubiți? Au angajat o casă de avocatură să le rezolve problemele?

Că problemele lor sunt două. Unu, că nu au casele intabulate, deci, tehnic, nu prea sunt proprietari, și doi, dezvoltatorul a descoperit că, dacă nu sunt proprietari, le mai poate cere bani. Poate nu sunt eu la curent, dar nu am văzut vreo știre despre cum au făcut altceva în afară de a se plânge prin presă.

Dar, la final, totul se reduce la “nu mai cumpărați case neconstruite”!!! Știu că prețul mic le face atractive, dar asta implică și riscuri! Asumă-ți și riscurile, citește contractul, du-l la un avocat, ia-ți niște măsuri de siguranță. Nu cumpăra promisiunea.

 

imobiliare-2023-brasov-4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

    • NU MAI CUMPĂRAȚI APARTAMENTE INAINTE DE A SE CONSTRUI!!!

    • Qualis Residence

      Comentariu apreciat.300
    • Quaes Residence

      Comentariu apreciat.470
    • Aste e nouă 😀….dar daca e cerere…frații neacoita au ajuns să ceară 170 000 euro pe 3 camere la marginea marginii bucurestistanului (pereți interiori din rigips, bineînțeles…)

      Comentariu apreciat.727
    • Mai precis, nu dați prețul integral înainte de a fi intabulat apartamentul, pentru ca IN ACTE NU SUNTETI PROPRIETARI DESI ATI DAT UN PURCOI DE BANI. Un avans de 10-20% este decent (părerea mea), în rest sa se descurce dezvoltatorul din fonduri proprii și/sau credite. Și cei care plătesc acest avans ar trebui sa plătească un preț integral mai mic decât cei care cumpara la sfârșit. În schimb, aici oamenii creditează dezvoltatorul pt ca pana când nu este finalizată intabularea ei nu sunt proprietari, desi au plătit ceea ce ei credeau ca este prețul întreg. După cifrele din video, li se cere mult în plus, estimativ 30-40% fata de valoarea „integrala” pe care au plătit-o deja. Sa nu mai vorbesc de calitatea materialelor care probabil au fost folosite, dacă deja era la fundul sacului așa zisul dezvoltator.

      Comentariu apreciat.773
    • vai de plm…
      Intabularea blocului trenează din cauză că inițial dezvoltatorul imobiliar nu a respectat autorizația de constructie [..].

      Comentariu apreciat.852
    • Hahahahahaha, deci stați așa. Ăia au avut bani să achite cash apartamentele și I-AU DAT FĂRĂ SĂ DEVINĂ PROPRIETARI? :))

      1) Asta e taxă pe prostie.
      2) De unde plm au niște oameni atât de proști bani să plătească cash un apartament în Brașov?

      Comentariu apreciat.19112
    • Din economia neagră, care e majoritară la romanika.

      Comentariu apreciat.9111
    • @Ciuby au avut de ales intre asta sau imobiliare Dubai /s
      De la oamenii aia as vrea vloguri cu „hai bosilor sa va invat sa faceti bani”

      Comentariu apreciat.491
    • Ok, ca să fii sigur ca nu îți țeapă angajezi avocat sa verifice actele și să te asiste în procesul de achiziție, inginer care sa verifice construcția, servicii de due dilligence pentru constructor ca sa fii sigur ca nu face nasoale. Și ajungi sa plătești 50% din valoarea achiziției pe servicii care sa te ajute să nu îți iei țeapă. Ah, dar stai, faci asta plătind taxe și impozite, din care se plătesc procurori care sa ancheteze țepele si teparii, parlamentari care sa emită legi care sa te protejeze și tot felul de angajați ai nșpe miilor de agenții de supraveghere, reglementare și control.

      Comentariu apreciat.8822
    • @Eu, stai puțin așa, oamenii ăia au ajuns mai devreme sau mai târziu la un notar pentru acte, nu? Tu chiar ai impresia că notarul nu le-a zis de problema asta? :))

      216
    • Ciuby, 1. cica au dat intre 50k si 80k, adica nimic, bani de seminte. Si 2, sigur ca notarul nu le-a zis nimic, ca era notarul dezvoltatorului.

      Comentariu apreciat.444
    • @Eu – am platit vreo 1000 euro avocat + 1000 euro evaluator tehnic. Nici măcar nu am dat toți banii eu, că ne-am adunat mai multe familii care voiam să cumpărăm și am mai împărțit din costuri.
      E drept că uneori dai banii ăștia și afli că e litigiu pe proprietate sau ceva probleme structurale și trebuie să renunți la achiziție. Dar am preferat să pierdem o sumă mai mică de bani decât să pierdem zeci de mii de euro.
      Și în afară lumea apelează la evaluare tehnică la achiziția unui imobil, nu doar la noi trebuie să caști ochii când urmează să cheltui o sumă foarte mare de bani.

      Comentariu apreciat.392
    • Fraza asta e aiurea, „50% din valoarea achiziției pe servicii care sa te ajute”, zise omul care cu a fost vreodată la un avocat.

      194
    • Eu inteleg ca ei nu au fost inca la notar si ca au semnat doar un precontract in care sumele achitate sunt considerate avans pentru achizitia apartamentului.
      Din ce scrie in articol, dezvoltatorul nu a respectat autorizatie de constructie, asa ca nu a putut face recentia si automat nici intabularea. Asa ca el este in continuare proprietar.

      91
    • @Andrei G, vechea poveste a românului care crede că a descoperit el apa caldă, o schemă, o șustă, un imobil foarte mișto la un preț foarte bun, că românul ăla e mai dijtept decât alții. Ăia care au acceptat să dea atâția bani și să nu fie proprietari sunt doar niște retardați, aia e…

      140
    • E mai complicat decât pare.
      Contractul putea sa fie beton, dacă firma intra in insolventa, cum a intrat, e degeaba.
      Due dilligente… Firma mai făcuse blocuri înainte care erau finalizate și destul de apreciate.
      In concluzie, dacă vrei sa iei de la stadiul de proiect, chiar dacă ai contract bun și firma are un istoric, tot ai o șansă să nu mai vezi apartamentul; chiar daca îl iei de la One. In China au intrat în insolventa cele mai importante companii care se ocupau cu rezidențiale.

      Ăștia din articol măcar au primit apartamentele. Probabil o sa se rezolve cumva și cu actele.

      80
    • @Mb, chiar daca ai un contract beton, nu achiti niciodata suma intreaga in avans. Platesti doar un procent de 5-10%, iar restul de bani ii platesti atunci cand se finalizeaza cladirea si te duci la notar sa semnezi contractul de vanzare-cumparare.

      00
  1. idea de a cumpara din faza de proiect nu e neaparat gresita.

    gresit e sa nu faci nici un pic de documentare inainte.

    sa te muti intr-un apartament pe care nu-l deti.

    semnezi contract in faza de proiect, cu clauze, cu date de livrare, cu penalitati.

    urmaresti datele alea de livrare. daca nu sunt respectate si tu insisti sa te muti, esti idiot.

    daca vezi ca nu sunt livrate la timp, ca nu au acte, ca nu au curent, ca nu au nimic, de ce continui?

    ca ai dat 50% avans? pai n-ai contract cu clauze care sa-ti permita sa te retrati daca nu sunt respectati termenii?

    Indecis. Tu ce zici?2940
    • Nu au clauze in contract pentru ca nu ar da cateva sute de euro la un avocat (ca grup). Mai facil sa se lamenteze post factum

      Comentariu apreciat.612
    • Nici un dezvoltator nu accepta astfel de clauze din partea clientului și mai ales penalități. Cereau avans de 25% și dacă după finalizarea construcției nu plăteam în 30 de zile restul de 75%, pierdeam avansul. I-am zis ok, dar vreau penalități de 0.1% per zi de întârziere a datei de livrare. Au zis nu și dacă nu îmi convine aia e. Știam ca aveau întârziere la celelalte proiecte de 6-12 luni.

      Comentariu apreciat.1611
    • Chiar dacă ai un contract cu clauze ok, ceea ce e puțin probabil dacă nu te-ai dus la un avocat, în cazul ăsta dezvoltatorul nu are de unde să le dea avansul înapoi (insolvență), și chiar dacă ar avea, oamenii știu că nu mai iau cu aceiași bani ceva similar în 2024. Așa că „speră să se rezolve problema”.

      Comentariu apreciat.711
    • si eu am cerut astfel de clauze si nu au acceptat, mai ales in contextul in care cereau 40% cand era la rosu blocul.
      le-am urat succes si asta a fost. dar mai departe sunt convins ca toti ceilalți au acceptat condițiile impuse de dezvoltator fara sa ceara nici o alta clauza contractuala

      Comentariu apreciat.680
    • exista dezvoltatori cu astfel de clauze :)

      faptul ca nu stiti voi inseamna ca ati gasit doar mizerii.

      iar asta cu „dezvoltatorul nu accepta clauza” insemna practic ca te pui in genunchi in fata lui si deschizi gura.

      accepti orice cacat la inceput, ca e ieftin, iar apoi te plangi ca ai luat teapa :)

      pai…nu e ok.

      daca populatia ar fi mai educata si ar refuza contracte mizerabile, nu ar mai exista contracte mizerabile.

      dar cat timp accepta, ele exista, se dau tepe si apoi plange ca „nu aveam ce face”.

      ba da. nu te obliga nimeni sa stai acolo.

      ah, altii sunt mai scumpi? pai da, dar au alte clauze care iti permit sa nu iei teapa asa usor.

      sau altii sunt mai departe.

      prea multi vor ieftin, rapid , bun si legal.
      nu se poate. dovada toate tepele din ultima perioada.

      mai ieftin = mai multe riscuri.

      dai 40k pe 2 camere si plangi ca sunt peretii din rigips. pai ala cu pereti din caramida era 60k, l-ai vazut, nu l-ai ales. de ce?

      also, dezvoltatorul nu da faliment voit. daca tu reactionezi direct prin rezilierea contractului la prima intarziere, nu 3 ani mai tarziu, ai sanse sa recuperezi banii aia.

      dar cand tu plangi dupa 2-3 ani, e din nou vina ta.

      prea multi dau vina doar pe dezvoltatori. e si vina cetateanului prost care semneaza fara sa gandeasca. toti sunt doctori si experti pe facebook, dar nu sunt in stare sa se documenteze si sa citeasca atunci cand dau 50k.

      Comentariu apreciat.8315
    • Se cheama expected gain.
      Daca dand 40k ai sanse 40% sa detii un apartament care valoreaza 100k ai expected gain mai mare decat daca dai 100k si ai sanse 99% sa detii un apartament care valoreaza 100k.

      Indecis. Tu ce zici?1218
    • Li se permite in mod voit, legea nu interzice, nici nu reglementeaza cum trebuie.

      Escrocherii cu legea in mana.

      Comentariu apreciat.270
    • @matthers – Contrar a ce vor oamenii sa creada cel ce vinde sa are apartamentul are puterea de decizie, nu cumparatorul si el face regulile.

      Si da, daca nu iti convine contractul lui nu ai decat sa nu accepti, nu trebuie sa iti cumperi un apartament la nivel de schita, poti sa cumperi unul gata facut si stii exact pe ce dai banii.

      Iti spun eu de ce accepti multe de la cumparator – in vara lui 2021 am batut palma cu un dezvoltator pe un ap la 72 de mii, in noiembrie 2023 a fost gata si astazi mai exista un singur apartament de vanzare in complex, la etajul 4 din 4 si costa 100 de mii, direct de la dezvoltator.

      Tu ce zici, a meritat sau nu? Era mai bine sa scap de bataile de cap, ma duceam acum la el, dadeam 100 de mii si aveam apartamentul?

      Indecis. Tu ce zici?1225
    • @matthers toate chestiile alea depind strict de a avea unui stat cu justiție funcțională.

      Altfel explică-mi tu mie cu cine și pe cine tragi la răspundere, chiar având un contract beton, scris de cea mai mare casă de avocatură din lume?

      160
    • Bigbear,
      Ti-ai asumat un risc si ai cistigat.
      Daca nu livra si pierdeai banii(sau livra cu 2 ani intirziere) ce ne spuneai?

      Comentariu apreciat.290
    • @caposu – inventezi situatii posibile ca sa fie ca tine, nu? Daca lucrezi o luna si patronul nu iti da salariul? Daca te duci la doctor pentru o operatie de apendicita si isi scoate splina?

      Ai intrebat cine este dezvoltatorul? Ai intrebat cate proiecte facuse anterior? Ai intrebat de structura de plata, cati bani am dat initial sau cand am platit? Nu, doar refuzi sa intelegi de ce cumpara oamenii pre constructii in toata lumea asta si vrei sa crezi ca este ceva rau doar pentru ca sunt si tepari pe piata.

      Indecis. Tu ce zici?924
    • Trl, in primul rand ca cumparatorii nu se cunosc dinainte intre ei sa fie un fel de aliati, de fapt ei sunt chiar concurenti intre ei ca mereu sunt mai multi decat cate apt. exista.
      Cand vin d-astia ca tine ca sa negociem clauze, sigur bo$$, negociem, uite prima clauza, daca vrei sa schimbi orice clauza in contract pretul e dublu pentru tine. Nu-ti convine uite usa. Aveti senzatia ca faceti un bine dezvoltatorilor ca cumparati de la ei, lol, uite ti-au raspuns si altii ca asta e in visele tale.

      106
    • Eu mi-am făcut casa. Barking at the wrong tree. Nu as fi acceptat mizerii din astea oricum. În momentul când o masa critica de oameni refuza mizeriile, va deveni obligatoriu ca ”dezvoltatorii” sa se maturizeze. Am fost înainte la vizionat diverse și erau la gri deja (de unul chiar îmi pare oarecum rău, era intr=un duplex decent). Dar da, dacă nu ai minte, nu ai lucrat pentru bani sau iei un credit cu avans 5% , atunci mai faci arogante.

      81
    • eu am cerut clauză și am schimbat contractul la notar. clauza de penalitate în cazul cumpărătorului trebuie să aibă clauză în oglindă de daune interese în cazul vânzătorului. este un principiu juridic de bază, acei notari care refuză asta sunt frauduloși.

      151
    • ”idea de a cumpara din faza de proiect nu e neaparat gresita.”
      Aici m-am oprit sa mai citesc bla-blaul care urma.
      In Romania unde este tara tepelor , a evaziunii si a neamului prost trebuie sa fii foarte batut in cap ca sa cumperi din faza de proiect, LOL. Stiri cu asemenea tepe imobiliare au fost foarte multe dar cum lumea este foarte proasta asta este rezultatul.

      110
  2. Dar dezvoltatorului nu i se pot lua X6-le, vila, casa de vacanta și ceasurile pentru recuperarea datoriei? Ca mie îmi da cu virgulă ceva, unde au dispărut banii?

    Comentariu apreciat.489
    • Adica lui Oprescu ii plateste statul roman, lunar, pensie speciala si tu vrei sa ii ia unuia care nici macar nu a fost anchetat (nu mai zic de condamnat) bunurile, care probabil nici nu sunt pe numele/firma lui?

      Comentariu apreciat.961
    • Banii s-au băgat probabil în alte proiecte. Cu banii pe un X6 și o vilă nu ai cum să acoperi contravaloarea a zeci sau sute de apartamente.

      Asta e, mulți dezvoltatori au mers pe modelul „nu mai fac parcări cum scrie în autorizație, și la aprobări dau o șpagă”, chestie care începe să nu mai meargă. Dacă mergea, se rezolva cu intabularea. Ghinion de neșansă, dar cândva trebuia ruptă pisica.

      Comentariu apreciat.461
    • contractul il semnezi de regula cu o firma, nu cu o persoana fizica. Multa bafta sa executi administratorul ca persoana fizica pentru datoriile firmei.

      211
    • @neaorin Corect! Proiectul trecea cu brio daca era primar Scripcaru. Asa a fost si la Complexul Isaran si la altele si cand a venit Coliban au inceput sa il injure toti astia cu imobiliare, acum vedem si de ce.

      232
    • Nu.

      Dezvoltatorul este un SRL, care cumpără servicii de construcție de la un alt SRL.

      X6-le și vila sunt pe alte SRL-uri; se face un SRL separat pentru vândut (promis) apartamente proștilor (scuze, clienților). In caz că iese nasol, proștii rămân cu paguba.

      E atât de simplu.

      201
    • @Eu, din punct de vedere legal nu i se poate lua nimic momentan. Dezvoltatorul are o firma care in momentul de fata are datorii.
      Solutia pentru a scapa de datorii este sa vanda apartamentele din portofoliu la un pret mai mare.

      Din cate inteleg, „proprietarii” din articol nu sunt deloc proprietari, ei semnand doar un precontract.
      Iar dezvoltatorul a decis ca in momentul de fata nu ii mai convine sa vanda la preturile initiale asa ca le-a dat urmatoarele optiuni:
      – sa plateasca diferenta de bani fata de pretul actual;
      – sau sa primeasca inapoi banii dati initial si sa renunte la achizitia apartamentului.

      Indiferent ce s-ar intampla, este o magarie maxima din partea dezvoltatorului. Dar nimic nu ar fi fost posibil daca acei cumparatori nu ar fi dat toti banii in avans pe o cladire nefinalizata.

      150
    • @Andrei G: presupui gresit. Qualis nu mai au bani, iar creditorii au venit sa ia pielea de ei. Adicătelea dezvoltatorul nu are bani sa mai dea nici cumparatorilor pentru nerespectarea livrarii produsului promis. Adicătelea cumparatorul e prostul in toata schema.

      61
    • @Cristian Pop, este acelasi lucru pe care l-am zis si eu. Firma nu are bani sa plateasca creditorii si cere mai mult de la cei cu care au avut semnate precontracte.

      Iar de dat banii inapoi, nu prea este cazul, deoarece mai mult ca sigur nimeni nu va renunta la apartament. Sumele solicitate acum de dezvoltator reprezinta preturile de piata pentru constructii similare.
      Asa ca pentru cei care chiar vor o locuinta, nu este nici o afacere sa scoata toata mobila din apartament, sa ceara returnarea avansului si apoi sa inceapa cautarea pentru un nou apartament.

      Asa ca majoritatea cumparatorilor sunt intr-o situatie fara iesire. Mai grav este ca, daca dezvoltatorul falimenteaza, creditorii ar putea oricum sa intre in posesia apartamentelor si ei sa ramana si cu banii dati si fara locuinte.

      00
  3. Nu ne știm noi cu citit contracte și mers la avocați. Avocați e pe banii și nu se știu cu legile, românul verde e laser pe legi și proceduri.
    Acum ceva ani , asta în Spania, restaurantele unde presta consoarta au intrat în faliment. Acționarul majoritar a dat colțul, a picat din barcă.
    Patronii,, vă mulțumim frumos, la revedere,,.
    Consoarta și o colegă ambele țâfnoase din fire ,, păi nu e chiar la revedere că mai trebuie să ne plătiți niște bani. Și nu tocmai puțini,,. În Spania e o chestie numită finiquito, ceva bani care se primesc la încheierea contractului de muncă.
    Avocat, zece la sută din ce aveți de primit. Trei săptămâni mai târziu au intrat banii.
    Primit doar ele două, restul colegilor,, nu are rost să pierdem vremea cu avocați,,.

    Comentariu apreciat.917
    • Există și în Italia ceva asemănător, liquidazione. Practic 10% din salariu se duce la firmă sau un fond de investiții, la alegere. Adică tu contribui la capitalul firmei, iar la sfârșitul contractului îi iei înapoi, după ce sunt taxați (cam 20%). Dacă ai nevoie de ei mai devreme (operați medicală, ceva intervenție de Urgență la casă, sunt condiții speciale, poți lua de acolo). Un fel de pilonul 2…

      Comentariu apreciat.280
    • Plus ca somajul este calculat in functie de cat ai contribuit tu si angajatorul, nu o suma forfetara fixa, scoasa din pix si la mare batjocura.

      90
    • @Pasoptistul, corect.
      Angajatorul plateste CAM (contributia asiguratorie pentru munca) ca un procent din salariu, dar daca ai nevoie de somaj primesti o indemnizatie fixa. Nu are nici o logica.

      110
    • Altul care ia exemplu dintr-o țară cu apă caldă, și zice că românii sunt proști că nu fac la fel.

      Omule, comparăm sistemul de justiție din Spania cu cel din România? Acolo în primul rând din start nu ai ce construi fără scrisori de garanție, de execuție, fără ceva pentru ca în caz că oamenii nu își primesc apartamentul să fie despăgubiți. Iar banca nu dă așa ceva dacă în firmă lucrează vreunul certat cu legea și prieten cu falimentele sau țepele.

      Ca să nu mai zic de sistemul de justiție gen câte violuri de fete de 12 ani sunt în Spania motivate de judecători că știa ce face și nu e victimă, vs românia?

      Da, ai dreptate cu ideea cu avocații, total de-acord, dar în România e altfel:

      – se vând promisiuni de vânzare pe SRL cu capital social 200 lei.
      – se construiesc cu alt srl cu capital social de 200 lei.
      – materialele se achiziționează de alt srl cu capital social de 200 lei.
      – muncitorii sunt angajați pe alt srl cu capital social de 200 lei.
      – utilajele sunt deținute de alt srl cu capital social de 200 lei.
      – iar în final, apartamentele sunt întăbulate și predate clienților (care au noroc) de pe alt srl cu capital de 200 lei.

      Toate astea sunt perfect legale și fiecare din firmele alea pot fi falimentate la orice oră, cu toate contractele și avocații din lume, pentru că așa este legea în România.

      Știu pe unul în cartier a făcut 10 case pe 15 srl-uri. Toate dechise și închise. Omul n-a dat nici o țeapă din fericire, lumea e mulțumită, dar nu vreau să-mi imaginez ce-ar fi fost dacă se strica ceva pe drum. Evident, a dat garanție la toți dar SRL-urile care-au dat garanțiile sunt închise a doua zi după întăbulare :)

      221
    • *intabulare

      60
  4. NOU
    #51

    In articol zice ca nu are autorizatie de constructie pentru ca nu a respectat treaba cu parcarile, a zis ca face o romaneasca pe multi euro de la fraieri… La sfarsit toti platim ca desteptii aia care au luat acolo o sa parcheze a doua masina pe strazi, pe trotuare, faza la care or sa urle ca uite nu face primaria parcari… Si eu intreb, exista ceva spor de prostie in tara asta? De ce sunt astia asa de specialisti la a fi idioti?

    Comentariu apreciat.473
  5. Cazul meu. Platit avansul 5% cand era inca o groapa. Stat la coada ca sa prind un apartament. Platit diferenta pana la 69K cand a fost gata.
    Apartamentul finalizat cam in 18 luni. Pretul dupa ce era gata minim 95k. Pretul acum dupa 5 ani minim 115K. Da, e usor sa zici nu mai cumparati apartamente care nu sunt finalizate, doar daca nu ai niste parinti milionari.

    Indecis. Tu ce zici?3640
    • ai*

      310
    • Cuaie, de banii aia iti iei apartament/casa intr-o tara cu apa calda…

      Indecis. Tu ce zici?1531
    • Pai de ce crezi ca e super business ce ai facut? Hai sa incercam putin si matematica:

      1. Inflatia din 2019 pana acum 22%

      2. La apartament pe langa 70.000 ai mai bagat in astia 5 ani in aprox 10000 in taxe, impozite, notar, avocati, mentenanta etc

      3. Apartamentul crezi tu ca il dai acum pe 115.000 pe o piata blocata, sa zicem ca il dai cu 110.000 desi nu sunt lichiditati in piata. Mai ai si impozite si taxe pe tranzactive deci inca 5000E

      4. Overall ai investit 80.000E si ai 105.000 in 5 ani / daca adaugi inflatie este pe 0

      Altfel daca faceai simplu

      1. 80.000 acum 5 ani – presupunem ca puneai aceeasi bani pe S&P500 – deci nimic riscant, nimic efort – poti face singur simularea singur – aveai acum 140.000 dupa taxe deci win win :)

      Indecis. Tu ce zici?2136
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1540
    • Ori il cumperi ca esti fiert pe nestat in chirie sau cu parintii, ori il cumperi pentru revanzare cu profit.

      Tu din care categorie faci parte ?

      Pentru ca „l-am luat pentru mine si familie dar imi place sa ma ud la mij cand imi inchipui cat valoreaza dupa zece ani, desi voi iesi de aici cu picioarele inainte” nu functioneaza.

      Indecis. Tu ce zici?248
    • @Lucian – corect calculul tau insa ai omis un detaliu (exact ca toti care vorbesc despre investit vs case) – in astia 5 ani omul ala locuia pe camp? Ca nu este o investitie, este casa omului care in timp a crescut.

      183
    • NOU
      #61

      @Lucian La apartament pe langa 70.000 ai mai bagat in astia 5 ani in aprox 10000 in taxe, impozite, notar, avocati, mentenanta etc

      Impozitul a fost 250 ron pe an. Pentru ce avocati/notar ? apartamentul a fost luat pentru locuit nu pentru investitie. Singurele cheltuieli au fost cele via Asociatia de proprietari. Eu nu am zis asta ca si cum as face profit. Sunt multi care au dat in chirie , unii care au cate 10 apartamente. Aia da vor face profit.
      Am zis ce am zis in ideea ca cine care vrea sa il ia gata facut va plati un pret prohibitiv pentru multi. Si ca enuntul e ca sti prost daca il iei cand nici nu e construit e gresit.Da esti prost daca te arunci la orice complex fara vreun research. Chiar si cu orice research orice e posibil, gen sa vina o criza si sa intre dezvoltatul in insolventa.

      205
    • @Lucian, ai uitat ca din cei 70.000 euro ar trebui sa mai scazi si chiria pentru cei 5 ani, care ar fi de minim 20.000 euro. Si asa, ajungi sa investesti doar 50.000 euro in S&P si mai ai si disconfortul de a locui in chirie.
      Daca locuiesti in apartamentul poti sa cumperi ce electrocasnice vrei, poti sa il aranjezi cum iti place, etc.

      81
    • @Pasoptistul pentru că statul român te obligă la un moment dat să ai casa ta altfel nu îți face buletin si nu mai ai acces la pensie, servicii medicale, etc. Până la un moment dat vin părinții să semneze că te primesc în spațiu să ai domiciliul acolo… dar după ce se face succesiunea, majoritatea moștenitorilor vor să vândă că ei nu mai trec pe acolo s-a terminat.

      98
    • @Pasoptistul, eu vreau sa am o casa/un apartament personal pentru ca la batranete, cand probabil o sa am o pensie amarata, nu o sa-mi mai permit sa locuiesc in chirie.
      Si atunci, singura sansa ca sa nu ajung sa dorm pe strazi, este sa am o casa la care sa termin de platit ratele inainte de a ajunge la pensie.

      @ic, este foarte aberant ca si in cazul in care ai un contract de inchiriere inregistrat la ANAF, in majoritatea localitatilor din tara este totusi obligatorie prezenta proprietarului pentru a putea preschimba cartea de identitate.
      Legi gandite cu picioarele.

      114
    • Pt viza de flotant sunt necesare contractul de închiriere cu viza anaf- copie și original – și documentul de identitate- copie și original.
      Atât.
      Am rezolvat săptămâna asta.

      Pt stabilirea domiciliului și emitere CI la locuința închiriată e altă mâncare de pește pt că CI cu noul domiciliul se emite pe 10 ani, iar contractul de închiriere e de obicei pe 1 an.
      Valabilitatea CI e (mult) mai mare decât contractului. D-aia se cere acordul proprietarului.

      32
    • @AB, si daca proprietarul vinde locuinta unde am eu cartea de identitate mai devreme de 10 ani, nu este acelasi lucru?

      00
  6. Eu merg si un pas mai departe – nu doar ca nu vreau sa-mi iau ceva din stadiu de plan, randare, „la rosu” sau alti termeni pt lucruri care nu-s la cheie.
    Ci chiar as zice ca merita chiar si sa astepti un pic mai mult – macar 2-3 ani de uzanta pt un bloc nou. Ca sa ajungi sa cunosti cum functioneaza instalatiile, tevile, sa fie acel minim rodaj dupa care lucrurile intra intr-un ritm normal. In primii ani, probabil ca si in caz de mai crapa cate ceva, fiind multe chestii puse proaspat in functiune de-odata, oamenii le vor si repara…deci nu mai esti ca un cobai supus unui experiment. Plus, daca presupunem ca dam de niste oameni ok care nu ascund lucruri la vanzare, atunci cand vii dupa ceva in care s-a locuit macar 2-3 ani, poate ca oamenii vor fi binevoitori si iti vor spune care sunt problemele specifice locuintei.
    (tot ce zic se aplica la bloc, nu stiu la casa, zic din exp mea, care vrea/cauta bloc momentan)

    Comentariu apreciat.387
    • Fix ce zice @Alexandra am patit eu la un bloc nou-nout. Schimba ventilator, schimba robinetul la bucatarie, pentru simplul fapt ca s-au dus la cele mai ieftine de pe piata si asta din cele care mi le amintesc. Noroc (?!) ca eram doar chirias.
      Un vecin imi zicea ca si-a dat seama ca are niste fire electrice montate aiurea in tablou :)))

      201
    • De acord, dar asta inseamna un pret mai mare cu 30% fata de cel din groapa.

      203
    • @N: De robinetul si ventilatorul ala acopereai tu cresterea de 30-40% in pret in anii astia? Nu.

      21
  7. ce pot sa spun, bravo! cum sa te imprumuti gratis cu banii prostilor

    Comentariu apreciat.300
  8. ps: eu sunt mai prost de fel, dar dacă dezvoltatorul meu imobiliar, de la care nu am primit incă apartamentul, s-ar lista pe bursă, aș fugi mâncând pământul.

    • Eu sînt și mai prost. Nu înțeleg de ce insiști să numești niste constructori (sa nu jignim zidarii), dezvoltatori imobiliari. La cum se plîng unii proprietari pe net, nu-mi dau seama ce dezvoltă ăstia.

      222
    • @Raul

      Corect, și aici e o treabă.

      Un dezvoltator imobiliar delegă construcția unui constructor, iar constructorul construiește.

      De obicei, ca-n orice alt domeniu, când dai de unul care le face pe toate, până la urmă nu iese bine.

      31
  9. Cât de oribil arată residence-ul din poză- betoane, betoane și iar betoane! Fără trotuare, piste de biciclete sau spații verzi, locul de joacă lipit de parcare, lipsind copacii care ar trebui să-l umbrească. Ghetou în toată regula!

    Comentariu apreciat.413
    • Maurer Residence in zona Coresi.

      162
    • @Matei, la cum comentezi inteleg ca ai avut noroc in viata si nu ai trecut niciodata prin Militari Residence sau printre blocurile din Popesti-Leordeni.
      Acolo sa vezi lipsa de absolut orice spatiu verde, trotuare, etc.

      60
    • Andrei, pai poza asta fix vibe de Militari Residence iti da. Ceva de speriat aceste ghetouri.

      40
  10. Mă frământă o chestie, care sună mai grețos, Residence sau rezidențial?

    212
  11. Sa vina statul si sa faca… ceva! Vrem ca altii sa ne apere de prostia noastra! Am luat acolo pt ca era mai ieftin. Nu, nu are nicio legatura cu ce smenuri sunt in spate, erau la promotie. Si oricum, s-au vandut sute, tre’ sa ne grabim ca altfel nu mai apucam.

    232
  12. Contractele sunt facute de dezvoltatori in favoarea lor.
    Daca vrei un apartament de la acel dezvoltator, atunci ala e contractul.
    Alternative nu sunt.

    Terminati cu prostiile ca ma duc la altul.
    La care altul???
    Ala altul e cumva la popularul porumb?

    Asa e si in Timisoara.
    Vrei locatie centrala?
    200k euro si toti au dezvoltatorii au aceleasi conditii.
    Dezvoltatori in zone centrale sunt cativa.
    Avans, pe care il pierzi daca te razgandesti.
    Jumatate din apartamente deja vandute.
    Nu iti convine, mergi spre marginea orasului.
    Unde doar pretul e diferit.
    In rest aceleasi conditii.

    Nu e inca a buyer’s market sa avem de unde alege.

    Referitor la acest caz, parerea mea:
    – dezvoltatorul a vandut apartamentele pe hartie sau a incasat doar avansul
    – a inceput constructia si materialele s-au scumpit
    – a terminat constructia, iar costul constructiei a depasit pretul de vanzare
    – de aceea dezvoltatorul e in insolventa
    – intabularea nu e facuta din varii motive
    – probabil ca nici contractele de vanzare/cumparare nu sunt facute
    Concluzia: nasol pentru cumparatori.

    Indecis. Tu ce zici?317
    • Ai incercat la Severin? Cum merge piata la voi?

      55
    • @Alin, ai incercat o glumita?
      Nasol cu viniturile ce strica „Cimisoara” dar mai nasol fara banii lor.
      Ca atunci e ca la Arad. Totul e la minim jumatate de pret ca in Timisoara.

      101
    • Daca vrei repede și ieftin, n-o sa fie bun. Ia-ți ceva de calitate, mai pui tu bani, mai iei un credit, de ce insistați sa înghițiți cârligul cu undiță cu tot?! Cap nu aveți, trebuie sa vă luați după turmă?

      53
    • @Necris, intr-un fel ai dreptate ca toti „dezvoltatorii” procedeaza la fel. Dar este tot din vina clientilor.
      Cum ar fi ca nimeni sa nu mai cumpere apartamente decat daca sunt indeplinite toate conditiile unui trai decent? Sa nu mai cumparam daca nu exista spatiu verde, daca dimensiunile camerelor nu sunt suficient de mari, daca nu avem spatii de depozitare, daca distanta fata de blocul vecin este mai mica de X metri, etc?

      Cat crezi ca ar rezista dezvoltatorii pana ar incepe sa construiasca apartamente de bun simt sau pana ar reduce semnificativ preturile? Crezi ca ar dura mai mult de 1-2 ani? Eu nu cred.
      Si sunt convins ca toata lumea ar supravietui fara sa cumpere case pentru perioada aceasta.

      102
  13. Exista si situatia inversa, creditul imobiliar in vederea construirii unei case.

    Ce ziceti, e blindata banca ? Controleaza la virgula destinatia si executia banilor ?

    Eh…

    Cat despre fraierii aia, aia e, nu scrie niciunde ca orice mocofan are drept divin sa fie proprietar.

    99
    • Am cautat acum doi ani o banca care sa acorde credite ptr construirea de case, sunt fix 0 in Romania care fac asta ptr persoane fizice.

      107
    • @Pasoptistul, sunt in situatia de a incerca sa obtin un credit pentru costruirea unei case. Conditiile sunt crancene, in fiecare saptamana trebuie sa mai aduc niste acte doveditoare cu stadiul constructiei, devize de la dirigintele de santier, etc.
      Nici o sansa sa poti pacali banca atunci cand este vorba de credit de costrutie.

      @Ninja, din cate am gasit eu sunt fix 4 banci in Romania care ofera astfle de credite:
      – Alpha Bank
      – Banca Transilvania
      – Exim Bank
      – CEC Bank

      Si dintre toate, pare ca cel mai complicat este la CEC Bank, care nu prea accepta sa iti dea tie banii si sa te ocupi de constructie. Ei insista sa vireze banii direct in contul firmei care va realiza lucrarea.

      60
  14. Cumpărat apartament în bloc nou, Brașov. L-am văzut în ianuarie, se lucra la finisajele interioare. Dat avans 30% in februarie, iar termenul de predare era decembrie. Surprinzător, a fost gata mai repede, la sfârșitul lunii iulie deja primisem cheia. Am semnat contactul final, am primit cartea funciara la scurt timp, nu au fost deloc probleme. Ce-i drept, dezvoltatorul făcuse și alte blocuri înainte, vorbisem cu alți proprietari sa vad ce părere au despre el, deci a fost înainte puțină cercetare.

    Comentariu apreciat.250
  15. Banu’ din mana si femeia din pula nu se dau niciodata (intelepciune populara din Banatul de munte).
    Ce contracte, avocati, ingineri, bla, bla. Ai dat banul si ai primit hartii – iti meriti soarta fraiere. Esti in Romania unde firmele se dizolva iar procesele dureza 1000 de ani pana se prescriu. Dar, na, poate ai noroc si gasesti un iepuras plin cu euro.

    Comentariu apreciat.407
    • Am auzit ca au bagat la Lidl.

      121
    • Mai nou exista și ouă de găină cu euro înăuntru. Ii da găinii la întâmplare sa înghiți o bancnotă de 100 de euro, iar tu cand spargi oul sa faci omletă, descoperi premiul. Face parte din promoția de oua albe pentru colorat, de Paști.

      91
  16. Ce este trist, este ca niciunul dintre bolovanii nu o sa inteleaga ce s-a intamplat si o sa zica „ne-a furat domle, HOTIIIII, HUĂĂĂĂĂĂ” si atat, unii dau banii, ati nu si o sa piarda in instanta blocul.

    Sunt curios daca au macar in promisiune clauza cu returnarea banilor din 30 de zile de pe avans, dar presimt ca au contractul facut pe firma fantoma, nu pe aia cu milioanele de euro rulate si pierd si apartamentul si avansul.

    61
  17. poate s-a mai zis, dar o zic si eu.

    calitatea de proprietar nu este consfințită de ‘intabulare’. n-are nici o legatura cu adta.

    esti proprietar cu un act de proprietate, de vanzare-cumparare, mostenire, donatie. pe baza astuia faci si intabularea pe numele tau.

    121
    • Si cum poti face contract de vanzare-cumparare pe o cladire care nu exista? Adica cum te poti duce la notar sa cumperi un apartament intr-un bloc care nu are receptia facuta?

      Doar intre, pentru ca nu stiu foarte bine cum merg lucrurile acestea.

      120
    • nu poti.

      sunt precontracte de v-c.

      sau contracte de construire, sau prestari servicii. sau dracu stie ce chchite legale or mai fi.

      in cazul asta cel mai probabil e cu precontract care nu prea obliga pe nimeni cu nimic. si cand e sa se semneze contractul, aia pun pretul.

      partea mai haioasa e ca dezvoltatorul ar putea sa ceara si daune (si legale si pentru uzura) daca precontractul nu se finalizeaza cu un contract. si fututi si cu banii luati. de 2 ori.

      NU MAI CUMPARATI CASE NECONSTRUITE.

      131
    • cum erau ăia la asmita gardens sau cum se numea blocul ala din bucale unde au construit unul și pe al doilea l-au lăsat așa?

    • vali, cred ca te referi la ala de la doamna ghica.

      din ce stiu eu mai offline ala a fost abandonat din motive tehnice. se inclina sau asa ceva. posibil (chiar foarte probabil sa stiu gresit).

      oricum cine a cumparat acolo, limbaj colocvial ahead, a supt-o in chec.

      41
  18. De la inaltimea superioritatii oferite de tastatura, Vali emite judecati de valoare, doar ca viata bate filmul.
    De s-ar putea sa stam toti la casa, in centru, distanta de mers pe jos, ar fi ideal.
    Oamenii se intind la maxim pe credite si experienta arata ca preturile merg doar in sus, pe moment.
    Langa mine s-au construit 100 de case insiruite.
    Pret acum 1.5 ani: 150000 eur +tva. Pret actual 200000 eur+tva si mai sunt 5 de vanzare.
    75% deja sunt locuite, majoritatea cumparate cu banii jos, familii 30 ani plus.

    99
    • I-ai întrebat și de unde or avut banii? Sunt bugetari (profesori amărâți)? Nu de alta dar pari să-i cunoști mai îndeaproape. Sau ești din gașca cealaltă 🤔…

      103
    • Din ce vad eu, middle management, mici patroni, burghezi etc
      Au vandut cateceva etc.
      Nu am cum sa fac sondaj.
      Ce ma umimeste pe mine e insa cat de mimt cheltuiesc pt mobila din casa, adica Mobexpert de sus pana jos. 6mp de bucatarie 50000 lei fara electrocasnice.

      100
    • deci „nu te ajută să nu mai fi prost”, ci „emite judecăți de valoare de la înălțimea tastaturii”? pare că nu te simți bine aici, poate te rețin cu judecățile mele.

    • e saracie. plina tara de oameni amarati.

      80
    • Vali,
      Bocanila este miliardarul care le stie pe toate.
      Ce nu inteleg ce cauta el sa stea linga insiruite,dupa stiinta mea in Primaverii,Dorobanti sau Cotroceni nu s-au facut 100 de insiruite.
      De fapt 100 de insiruite nu exista nicaieri in zona Bucurestiului.
      Iar delirul asta cu 100 de insi care au luat toti mobila de la Mobexpert si Rovere la case in cimp deja devine obositor.

      50
    • Domnu sunt 100 de case insiruite, pe mai multe randuri.
      Modelul de proiect (cu usoare variatii) e vandut peste tot de Asco in Pipera.
      Latimea este de 6.5mp (felia).
      P+1+M inalta (practic etaj 2), dar in acte spatiu de depozitare o camera de la mansarda.
      Despre mobilari si costuri, situatia e simpla.
      Banii curg, adesea in 24 de rate lunare, fara dobanda, iar oamenii nu se uita la bani.
      E casa lor, adesea prima dupa viata la bloc.
      Intre Mobexpert si Rovere e minim un ordin de marime la pret.
      Mai iesiti din casa.
      Viata e mult peste film.

      P.S Milionul il am deja, lucrez inca pentru un mld.
      Am niste idei de aici, de pe blog.

      41
    • Bocanila,
      Stiu modelul ASCO.
      Acum fac 10 bloculete linga centura.
      Ies din casa,stai linistit.
      La faza cu mobila esti in eroare,dar nu conteaza.
      Succes cu miliardu.

      00
  19. Câteva observații random:
    Cererea e f mare relativ cu oferta. Nu ai cum sa negociezi contractul cu un dezvoltator care vinde ceva „căutat”.
    Nu toată lumea are banii cash, parca 60% din tranzacții erau cash (și câte din astea sunt tranzacții trenuleț nu se știe).
    Pe lângă Ion Popescu, clasa mijlocie, există un Andrei Năstase care o sa cumpere 10/20 de apartamente de la nivelul de groapa, pt el fiind o metoda de hedging.

    Pt contractele imobiliare ar fi drăguț daca am avea o lege, ceva in genul returului produselor în comerțul la distanta, care sa ofere mai multă protecție cumpărătorilor.
    Dar cat timp din afacerile astea se scot 3x,4x și toată lumea visează 15% creștere anuală….

    131
  20. In tara lui „merge si asa” va zic ce se va intampla: firma va da faliment, va fi un proces de 5 ani cu tot felul de amanari. In timpul asta cei mutati in bloc de buna credinta(asta cu buna credinta ar trebui drastic modificata) vor trai acolo cu fosa si curent de santier daca nu au utilitati. Peste 5 ani o sa se intabuleze prin hotarare judecatoreasca ca doar au fost de buna credinta. Am vazut cazuri mult mai grave cu bloc construit pe naspa pe terenul primariei si s-a „rezolvat” pt ca… cumparatorii au fost de buna credinta. Am vaut hotel construit pe un drum si „s-a rezolvat”. Merge si asa in tara lui Papura Voda.

    111
  21. eu sunt curios daca sfaturile astea din comentarii merg in viata reala: cu pus in contract ce clauze vrei tu si scos ce nu-ti convine, cu ales notarul tau, cu cerut TOATE actele si planurile/proiectele/cartea tehnica etc… ca fara alea te duci cu un expert sa ce? sa se uite la pereti cand? cand ii toarna, cand sunt tencuiti? eu am facut o expertiza la o casa acum 2 luni si a fost invaziva: descoperire fundatie, proba carotata luata dintr-un zid.. etc… cine pana mea te lasa sa faci asa ceva la un bloc nou?

    pt ca din ce am vz eu nu merge asa: daca e o zona bona se da instant, apoi poate ajungi pe la periferie unde si acolo se dau instant, vrei tu avioane? ti-o serveste pe aia cu „mai sunt 10 la rand care vor”. nu zic ca e exagerat ce ziceti voi, dar nu cred ca cineva ar reusi asa ceva sau reusesti dar nu unde ti-ai dori tu sa iei apartament sau apartamentul pe care il vrei tu, ci ce mai ramane pe unde nu se vinde.

    203
    • NOU
      #112

      Exact. Vitejii din vorbe care nu ar lua si ar face X si Y n’au facut niciodata lucrurile alea si nici nu s’au gandit cum ar fi sa faca.
      In mod normal statul ar trebui sa te protejeze de toate problemele astea. Daca statul e inept, doar norocul te mai salveaza.
      In realitate nu poti sa ai omul tau (inginer, structurist, salahor, instalator) pe santier 2 ani, contabilul tau in biroul de contabilitate al dezvoltatorului, juristul tau in biroul juridic al dezvoltatorului si asa mai departe.
      Pentru ce dumnezeu mai exista stat, si pentru ce mai platim notari si alte balarii, daca toate astea sunt inutile si esti practic descoperit in orice situatie de achizitie?
      Si oricum, adevarul e ca aia care n’au cumparat vreodata de la dezvoltator vorbesc pe langa: niciun dezvoltator nu te lasa cu clauzele tale, cu notarul tau, cu conditiile tale. Poti in cel mai bun caz sa citesti ce scrie pe foile alea si prin simtul tau critic sa decizi daca alea sunt niste clauze relativ decente – oricum ele vor fi intotdeauna mai mult sau mai putin in avantajul dezvoltatorului.

      133
    • @Cristian Pop Eu am renuntat sa mai cumpar in stadiul de proiect din cauza unei singure clauze, care era foarte suspecta:
      „Cumparatorul este de acord sa nu se inscrie promisiunea in cartea funciara”.
      Daca nu e o parte terta care sa stie cine si ce a cumparat, cine l-ar impiedica pe dezvoltator sa vanda acelasi apartament la inca 20 de oameni?
      Si, daca dupa ce dai zeci de mii de euro avans, nu e un contract echilibrat pentru ambele parti, o sa zic pas indiferent cat de mare e FOMO-ul.

      111
    • NOU
      #114

      @Maxp: depind si daca dezvoltatorul isi asuma explicit in scris ca acel imobil nu este si nici nu va fi promis spre vanzare altui cumparator pe timpul derularii prezentului contract. Probabil promisiunea nu se inscrie in CF din motive juridice, nu ma pricep suficient. Dar am vazut contracte in care este inscrisa clauza de mai sus.

      21
    • NOU
      #115

      @dan: tie ti se adreseaza comentariul precedent, am pus tag-ul gresit.
      Uite iti las aici o opinie pe care am gasit’o online despre de ce vanzatorii nu trec in CF ante-contractele.

      https://blog.equinox.ro/despre_notarea_in_cartea_funciara_a_antecontractelor/

      Ti’am zis, eu am vazut contracte in care partile isi asuma ca ante-contractul nu va aparea in CF dar ca tototdata vanzatorul isi asuma responsabilitatea de a nu vinde sau a nu promite sa vanda altcuiva acel imobil pe durata derularii prezentului inscris. Adica genul asta de clauza mi se pare a fi calea de mijloc spre a proteja ambele parti – pare o solutie onesta.

      11
  22. M-am uitat de vreo 3-4 ori la clipul din reportaj. Așa – la fețele oamenilor ălora. Nici măcar unul din ei n-a plătit un avocat când a cumpărat apartamentul. Să se uite ăla prin portal.just.ro dacă n-are dezvoltatorul scheme de-astea pe rol prin Sibiu sau alte citadele. Sau să se uite dacă au apartamentele alea CF, dacă din contract reiese clar că-s ale lor.
    Dai 50-60.000 de euro cu banii jos pe o cutie din beton, dar nu dai 2-4000 de lei pe un avocat să se uite peste actele alea, să te asigure că e totul OK. Nu tu notar, nu mers la Cartea Funciară, nu nimic…

    130
    • NOU
      #117

      Dezvoltatorul este Qualis, cel mai mare din brasov cu alte proiecte livrate. E ca si cum iti trage teapa One United si vine unul pe net sa iti spuna tie cum sta treaba.
      Ce vreau sa spun este ca dezvoltatorul avea un istoric usor de verificat si aparent pana aici fusese ok, altfel nu cred ca s’ar fi incumetat cineva.

      84
    • Da domnule pe banii tai poti presupune ca One da teapa.In cazul particular One iti pot spune ca are frecvent intirzieri intre 15 si 36 de luni la proiectele sale.Cu avansuri luate intre 30 si 80 la suta din pret.Care e tot un fel de teapa ca 2 ani a trebuit sa stau in vechea locuinta(adica am pierdut chiria pe 2 ani).Si vorbesc din experienta proprie,pot da si numele locatiei,dar nu vad relevanta.

      41
    • NOU
      #119

      @caposu: da dar nu poti fi acuzat de un baiat pe net ca ai cumparat de la un dezvoltator fantoma sau fara istoric. In cazul one, chiar si tu ai cumparat pentru ca ai vazut ansambluri finalizate, locuite fara probleme. Intarzieri de pana la un an s’au pomenit mai la toti dezvoltatorii de cand cu covid-ul. Una e sa intarzie, alta e sa dea tepe sau sa nu aiba documentatia legala in regula.
      Despre ce locatie One este vorba?

      20
    • One Herastrau Plaza.
      22 de luni intirziere inainte de pandemie.

      30
    • @Cristian Pop:

      Dezvoltatorul este Qualis, cel mai mare din brasov cu alte proiecte livrate. E ca si cum iti trage teapa One United si vine unul pe net sa iti spuna tie cum sta treaba.
      Ce vreau sa spun este ca dezvoltatorul avea un istoric usor de verificat si aparent pana aici fusese ok, altfel nu cred ca s’ar fi incumetat cineva.

      În contextul ideii că întreg blocul nu e întăbulat putea fi constuit și de Jeff Bezos. Poate fi și al prințului cutare din Emirate, unul de-ăla de dă BMW-uri random oamenilor din fața cafenelei; cât timp auzi cuvintele ”nu e întăbulat” e complet irelevant și dai banii pe ceva ce nu e al tău în mod legal. Ăla de pe net poate fi și gropar la stână, că în contextul lui ”nu e întăbulat” relevanța ideii lui ”cine e” pălește.
      Încerc să spun că acum niște decenii apăreau miniștri și matematicieni la TVR să îndemne populația să investească la Caritas, iar tu-mi spui că ăla era cel mai mare dezvoltator imobiliar din Brașov. Care nu întăbulase un bloc, dar vindea apartamente în el, iar asta era deloc dubios pentru că vorbim de (checks the name again) ”Qualis”.

      62
    • NOU
      #122

      Nu vtm, eu iti spun altceva aici: inainte sa fie ridicat blocul, oamenii au avut increderea ca este un dezvoltator serios pentru ca au vazut constructii edificate si locuite. Apoi ca blocul ridicat ulterior pentru ei nu a fost intabulat, dar totusi oamenii au zis “ok nene, nu’i nimic, venim sa stam aici si vezi tu dezvoltatorule cu actele ce’oi face”, de parca problema nu’i privea pe ei, cumparatorii, logic ca asta a fost ceva dubios si ar fi trebui sa ridice un semnal de alerta.
      Deci eu ma refer la situatia care era inainte de ridicarea blocului, nu aveau oamenii cum sa banuiasca faptul ca Qualis o sa faca ce o sa faca.

      32
    • @Cristian Pop:

      Deci eu ma refer la situatia care era inainte de ridicarea blocului, nu aveau oamenii cum sa banuiasca faptul ca Qualis o sa faca ce o sa faca.

      Păi… ei nu cumpăraseră nimic înainte de construirea blocului. După care, construit fiind, literalmente știau că nu sunt întăbulate locuințele și totuși au dat bani. Cât despre cum nu bănuia cineva că înainte de ridicarea blocului dezvoltatorul ar fi tras țepe – e complet irelevant. Cine-și ia apartament pe principiul ”dacă n-a tras țeapă altora, nu mi-o trage nici mie” și-i dă ăluia pe ochi frumoși 50.000 de euro… păi excuse-moi – și-o merită lol. Cam cum ar veni popa să-ți ceară 50.000 de euro pe principiul că e omul lui Dumnezeu și-l adoră tot satul, dar te roagă să îl crezi pe cuvânt și nu te duce la notar să semnați ceva. Și te-ai gândi tu că ”da măi – ăsta are ca job să ajute oameni, n-are cum să-mi tragă țeapă de 50.000 de euro, că în Biblie doar scrie ‘să nu furi’.”
      Cam așa e și explicația cu ”înainte de construirea blocului”: da – există prezumția aia că omul e bine intenționat și nu trage țepe. La fel cum acorzi prezumția aia și preotului. Ori la fel cum nu presupui din start că doamna de la alimentară îți va trage o palmă după ce achiți bonul. Că de ce ar face-o. Cu toții presupunem până la proba contrarie că e OK. Dar apoi îți zice același dezvoltator de ”no existamente întăbulare senor” și tu dai din cap zâmbind și-i înfigi bancnote prin buzunare. Din punctul ăla încolo e irelevant ce-ai presupus tu inițial sau dacă tu inițial credeai că-ți vrea binele.

      40
    • NOU
      #124

      @Razvan: daca e cum spui tu, atunci oamenii aceia au dat dovada de prostie suprema. Nu imi imaginez cum poti avea 100k+ euro cash in buzunar si sa ii dai pe ceva ce nu are actele in regula bazandu’te pe faptul ca dezvoltatorul va rezolva problemele birocratice, el construind fara a respecta autorizatia de construire.
      In orice caz, pentru oricine cumpara in faza de proiect, cel mai important e sa nu dai avans mai mult de 15% ceruti de banca.

      40
    • @Răzvan T. Coloja

      Aici nu pot să fiu de-acord, așa se construiește inclusiv în Oradea, Prima și Ioșia fac la fel, pot fi martor personal.

      Tu dai avans la o promisiune de vânzare, iar întăbularea se face abia când se face recepția la bloc și toate cele. Am văzut întăbularea cam la 2 ani după ce am dat avans.

      Dacă aștepți să cumperi doar ce e întăbulat, de obicei ori nu mai este nimic, ori e cu 20%-30% mai scump. Depinde fiecare ce și cât își asumă.

      Și Prima au totuși câte blocuri construite-n Oradea? Nu mă leg de calitate, aia se poate dezbate mult și bine, zic doar de contextul de a fi țeapă sau nu.

      30
    • @Cristian Pop: Păi fix asta s-a întâmplat în Brașov.
      @Manu: Eu înțeleg disperarea oamenilor de a prinde ceva decent la preț bun. Dar tot n-aș da bani la schimb pe promisiuni. Pentru că – uite mai sus ce-au pățit oamenii ăia din Brașov: li s-a promis, li s-a dat ieftin, iar acum li se cere absolut lejer încă un 70% din preț. Și-acum se-adună toți în fața blocului și văd că nu le place.
      De-aia e mișto să ai toate actele pe numele tău și să nu mergi pe promisiuni ferme. Că hârtia bate vorba.

      30
  23. Da, doar că lucrurile nu funcționează neapărat așa dacă vrei să cumperi ceva nou. Știu că în teorie toți știm să dăm sfaturi, dar în practica ultimilor ani a fost cumva diferit.

    În perioada 2020-2023 cam tot ce s-a vândut, s-a vândut din faza de proiect, fundație sau construcție la roșu. La finalizare nu prea aveai ce cumpăra.
    Eu am cumpărat o casă când era la „roșu”.
    Nu am reușit să impun nicio clauză, de altfel contractul avea 2-3 pagini?!
    0 EUR negociere la vremea aceea.
    Ce am reușit – avans ceva mai mic (cam 10% am dat) și niște chestii extra. Alți cumpărători știu că au dat avans ceva mai consistent.
    Vânzătorul a spus mai pe ocolite că nu îți vând ție, vând altcuiva.
    Am citit contractul și ne-am asumat riscurile.
    Știu că am mai dat niște bani serioși și la agentul imobiliar :))

    Am avut oarecum noroc – întârzierea față de data spusă a fost de aprox 2 luni.
    Ghinionul e că unele lucruri nu s-au mai făcut sau calitatea nu a fost 100% cea așteptată, dar au fost niște lucruri care țineau de finețe (gen – gard mai mic cu 30 cm, lipsă stâlp iluminat etc).

    Ce am făcut înainte de a semnat și vira avansul? M-am documentat asupra constructorului. Am cumpărat în faza 2 (din 4), deci am văzut ceva făcut anterior (dar care s-a vândut cu -15% și cu un standard de calitate ușor mai înalt). Faza 3 știu că a fost și mai scumpă și a scăzut cu încă o idee calitatea.

    Ne-a mai plăcut și altceva, dar prețul creștea de la intrare vizionare la ieșire de la vizionare, apoi nu se prea agrea „banca”, chestii dubioase găsite pe just.ro șamd.

    Reversul a fost când am vândut noi apartamentul – la un moment dat ne-am băgat picioarele și am impus și noi condiții. Ăsta e prețul, astea sunt clauzele, cumpărați sau „la revedere”.

    79
  24. stie cineva ce se intampla cu astia de la Nordis? au un bloculet in contructie in mega zona Fabrica de Glucoza. sta parasit santieru de prin toamna, pe la etaju 3 asa. trec mereu pe langa el spre munca. toate restu din zona rup. zici ca-s ciuperci pe campiile alea. Nordis astia bate vantu. si nu gasit mai nimic de locatia asta prin presa:

    https://maps.app.goo.gl/oUYZP276WA8bepLeA

    20
  25. „Ar trebui sa mergi cu un avocat sau jurist !!!” :D :D :D
    O sa dai bani la avocat si nu o sa se intample nimic. De complezenta va sta cu tine si avocatul „o putza” ce are cheile de la apartament si pliantele. O sa discuti cu un Serban Trambitasu de la o firma de intermedieri imobiliare(se practica). „Hai domne ca e in regula, nu ai incredere ?”. Toti o sa-ti spuna ca ala e contractul sau valea. E ca si cand te-ai duce cu avocatul la Enel, EON sau Vodafone sa faci contract cu ei. Nu se intampla absolut nimic. Terminati cu duma asta. :D

    174
  26. De ce? Oamenii ce vor sa joace la loterii cu sume d-astea ar trebui sa o faca. Ba chiar eu zic sa o faca cat mai multi ca asa poate ne invatam minte.

    Nu au fost Caritas, FNI si 2008-2010 exemple suficiente ca sa inveti sa nu mai iei tepe? Baga frate bani in monezi crypto nelansate si-n blocuri neconstruite. Sa fi si tu mare investitor.

    50
  27. Deci clar nu sunt cumpărate prin credite ci cu banii jos. Întrebarea ar fi alta, cu ce se ocupă și cum reușesc să facă bani, pare nu prea îi duce mintea

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube