Imobiliare: vă faceți dvs. niște dulapuri în hol

La orice vizionar de apartament fără debara și boxă veți auzi automat asta “vă faceți niște dulapuri pe hol, că aveți loc”.

Și trec doi ani și apoi balconul arată așa. Pentru că un dulap, oricât de mare ar fi, nu poate cuprinde ce cuprinde o debara de 2mp.

spatiu-stocare-imobiliare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Ca sa ajungă la acest răspuns, oamenii trebuie întâi sa întrebe unde își depozitează chestiile. Insa marea majoritate nu o fac. Abia după ce se muta își dau seama ca defapt nu au spatii de depozitare.

    00
    • Mai intai autoritatile care fac receptiile blocurilor sa-si faca treaba ca dezvoltatorii sa respecte ce scrie in Legea Locuinte despre suprafata mia a spatiilor de depozitare.

      00
    • @Shase: „autoritatile”… LOL

      00
    • După trăitul in 2 apartamente fără spații de stocare, cine a inventat intratul de afară direct în sufragerie și conceptul de open space, să moară în chinuri. Iar despre distinsa mă-sa vreau să spun că a făcut o mare prostie, să îl lase liber fără botniță.
      Sunt un milenial bătrân și trist, care consideră că spatiile de depozitare sunt obligatorii într-un apartament, hol este obligatoriu, ușa la bucătărie la fel și să existe o delimitare clara intre zona de gătit și restul casei.

      20
    • @Ionut de ce? Nimic nu poate egala senzatia de bine cand din couch te uiti la un meci pe Digi Sport Universitatea Chindia-Rapid si mai dai o geana la nevasta grasa si oxigenata in colanti care face sarmale in open space.

      01
    • @Lecter: și plescăi de satisfacție sorbind din berea Noroc 😉

      00
    • @Ionut M totusi nu toti romanii mananca rasol….

      00
    • @Lau
      Păi na, eo nu am posibilitatea să comand constant în oraș, să țin bucătăria pe post de vază cu flori. Când vine lume pe la mine și vede ce-i în bucătărie și în debara, înțeleg și ei cum e cu însurătoarea la mine.
      Și legat de cărniță făcută acasă, aia e bucuria vieții.
      Cum să stau eu singur în casă și să nu-mi fac ceva bun de păpica, când am chef?
      Păi fără ușă, mirosea inclusiv pe scară.

      00
    • Open space-ul e mișto pentru cine știe sa il folosească. Când gătești miroase a mâncare în casa chiar dacă ai uși, ca doar nu te închizi acolo în bucătărie 2 ore cât faci sarmale. Dacă se gătește intens, scapa mirosul orice faci, și totuși cât timp nu pute a peste și usturoi și mai știu eu ce prăjeli tipic românești gătesc mulți, izul de mâncare dintr-o casa în care abia s-a gătit are și el farmecul lui. Pentru a-l scoate exista hote, geamuri care se pot deschide pentru aerisit, etc.

      Cât despre faza cu „vad musafirii ce am în bucatarie”… a avea ușă la bucătărie nu te scutește de spălat vasele din chiuveta și de șters plita și blaturile când gătești. Dacă ții curat constant și ești obișnuit sa nu lași dezastru nuclear după o omleta, open space-ul poate fi mișto.

      03
    • Openspace-ul la romani înseamnă 20 m2 :))
      Dacă ai minim 30 m2, abia atunci poți spune că ai openspace. Și poți să ai hota hotelor, când gătești la cuptor cum scoți mirosul?

      00
    • @Laura: „Open space-ul e mișto pentru cine știe sa il folosească”
      Nu! Open space-ul e misto doar atunci cand nu folosesti bucataria. Cand bucataria e doar pentru poze pe instagram si cam atat. Cine gateste, va uri din tot sufletul open space-ul, indiferent de ‘cat de bine stii sa-l folosesti’. Geamurile si hotele, indiferent de cat de puternice sunt sau cat de mari sunt, nu iti vor anihila mirosurile din living. Si da, vor da intradevar un „farmec” aparte imobilului.
      Daca la apartamente mai inteleg faza cu openspaceul din cauza spatiului, la casele cu open space pur si simplu raman stupefiat. Se deduce aproape automat ca cine sta la casa are familie ceva mai numeroasa, caci nu stai singur intr-o casa; iar cand ai familie mai numeroasa, se presupune ca si gatesti. Asta daca nu te cheama Tiriac ca sa gateasca altii pentru tine. Inclusiv statul la casa vine la pachet cu niste munci pe care trebuie sa le faci pe langa casa, deci la casa se vor muta oamenii care nu vor sa fie comozi – implicit care doresc sa gateasca. Deci sa faci un openspace la o casa, mi se pare noaptea mintii.

      00
    • În continuare mi se pare o chestiune de gust. Când suntem numeroși nu stau niciodată cu nasul în oale sa găsesc pentru 10 inși, nu am de ce sa fac asta să cad lată pe mese la final și sigur nu nimeresc toate gusturile, se comanda mâncare.
      Pentru familie, ăștia de suntem în casa mereu, gătesc zi de zi și nu mi se pare nimic mai fain decât a sta laolaltă când fac de mâncare. Pentru mine una a fost dealbreaker la toate vizionarile dacă nu aveam open space, urăsc sa stau singura în bucătărie, am nevoie de companie.

      În fine, probabil pentru cine face 50 de sarmale, umple cârnați, face chiftele și lebar, piftie și ciorba de burta pentru familia extinsa și vecini, nu ajung nici 3 hote și acoperiș retractabil, inteleg ca open space-ul nu e o opțiune. Pentru gătit zi de zi, nu e nicio tragedie.

      00
    • @Laura: „Pentru gătit zi de zi, nu e nicio tragedie.”. Ba fix e o tragedie. Open space-ul e ok pt aia care nu prea au tangente cu bucataria sau care au tangente foarte rar. Aia care gatesc zi de zi, dupa cateva luni o sa’si blesteme zilele cu open space-ul, garantat.
      Exagerezi cand zici ca sesizezi diferenta doar daca gatesti pt un familion intreg plus vecini. Nu! E suficient sa gatesti pt doua persoane zi de zi, ca o sa te dai cu capul de toti peretii.
      Sigur, exista in continuare situatia in care trebuie sa gasesti justificare pentru ca ai cumparat open space cu view spre porumb, dar asta e o alta discutie.

      10
    • @ CP ce-mi place când vad oameni din ăștia care știu sigur ca părerea lor e cea mai buna și se aplica tuturor… :)))

      Gătesc de minim 3 ori pe zi, am luat open space pentru ca asa am cautat, sa nu fie la porumb și sa pot petrece timp cu familia în timp ce fac mâncare și nu, nu îmi blestem zilele deloc. Am avut o pauza de 2 ani în care am locuit intr-o casa cu bucătărie separata. Abia atunci a fost coșmar, când a apărut și un copil pentru care făceam ture bucătărie/living sau pe unde mai stătea. Singurele încăperi din casa cu uși sunt dormitoarele, baile si camera unde se spala și usucă rufele. Și pentru mine e perfect asa. Dar dacă vrei sa dormi mai liniștit diseară, tu spera ca îmi blestem zilele în fiecare zi. :))₩

      00
    • @Laura
      E o părere a fiecăruia.
      Tu ai probleme de a nu sta singură încuiată, cu motivele tale valide pentru cazul tău. Perfect.
      La mine dacă aș putea, m-aș băga într-un glob unde să gătesc, ca să nu miroasă în casă a mâncare, chiar dacă am 2 uși, dintre care una etanșă. Eu spun că open space eno bălărie, alții îl adoră.
      Eu consider o bălărie să nu am hol sau din hol să dau direct in open space, fără să am uși pentru fiecare camera in parte, delimitată clar ca funcționalitate.
      Chiar ieri îmi povestea un prieten recent întors din Manchester, mutat cu chirie în București, că el nu gătește, că vrea open space și că nu îl deranjează lipsa de debarale. Că nu are scule, că nu are chestii și îi ajunge un șifonier. Cazuri și cazuri. Bine, la 25 de ani îl înțeleg, că de pe acasă să doarmă si sa se spele. Nevoi și nevoi.
      Există N stiluri și abordări.
      Nu sunt de acord cu saritu cu lăbuțe roșii pentru ceea ce ai spus.

      00
    • Laura, am sa incerc sa fiu scurt, dar sper la obiect.
      Incepi prin a spune: „ce-mi place când vad oameni din ăștia care știu sigur ca părerea lor e cea mai buna și se aplica tuturor…”, uitand defapt ca putin mai sus, fix asta faceai tu. Ca openspaceul e bun, daca stie omu’ sa-l foloseasca.
      Doi la mana, consider ca atunci cand cineva cumpara/face/whatever ceva care nu e in linie cu ‘normalitatea’, va cauta orice justificare sa-si justifice actiunea. Isi cumpara casa doar cu 50mp de iarba? Ah, a stat el si a cugetat ca asa e perfect, ca nu are de tuns iarba, desi atunci cand iese in micutza curte, in adancul sufletului stie ca nu e cel mai confortabil si nu e ok sa aiba doar 50mp. Si-a luat apartament fara hol, cu intrare direct in living? Ah, asa e modern, uite ce misto arata casele astea pe pinterest. Si-a luat bucatarie openspace, dar gateste non-stop si livingul miroase a cantina cand ii vin 2-3 prieteni in vizita? Ah, nu stiti voi saracilor, dar asa-i in filmele americane. Exemplele pot continua, pentru ca oamenii vor gasi justificari pentru absolut orice chestie pe care ei o au sau detin.
      Sa-mi spui ca tu gatesti de MINIM 3 ori pe zi, iarta-ma pe mine, dar ceva imi spune ca exagerezi. Iar prin chestia asta, nu imi demonstrezi decat ca iti cauti justificari pentru un openspace. Ba copilul, ba distantele, ba orice, doar ca sa fie cum zici tu.
      Din partea mea, stai linistita, te poti simti bine si intr-un cort, si sa gatesti la lampa pe gaz, ca efectiv nu ma ajuta cu nimic modul tau de a fi organizata – fiecare om e liber sa-si organizeze viata asa cum doreste, fara a ma impacta pe mine in vreun fel. Sa-ti fie bine!

      20
  2. Noul trend e sa depozitezi in portbagajul masinii, mai cumperi cate 1 – 2 rable, parchezi frumos pe spatiul public, preferabil sa se ocupa 1,5 locuri o rabla, si atunci ai spatiu si in portbagaj si in spate.

    00
    • Yup, am un vecin care face fix asta, il vad cand se schimba sezonul cum merge la masina sa ia/duca hainele. Are un Logan MCV prima generatie care e burdusit cu sacose de rafie si cutii, are in el inclusiv un scaun de lemn ca niciodata nu stie cand are nevoie de el.

      00
  3. Am fost acum vreo cateva luni sa vad un apartament. Zona f buna, pozele aratau f. bine. In anunt scria „bloc cu parcara subterana, boxa..”. Suna perfect. La fatza locului insa „bloc cu parcare subterana nu inseamna ca si apartamentul are parcare subterana… sau ca are vreo parcare undeva in acte” La fel si cu boxa, ( macar aia exista dar era inchiriata, loc cat sa ti o bicicleta.. 2 nu aveau loc). Apartamentul arata f. bine, doar ca proprietarul a uitat sa mentioneze ca arata bine pentru ca a scos din apartament tot ce era de depozitat pe casa scarii.. inclusiv masina de spalat… Sta nevandut de 6 luni…

    00
    • Nu ai întrebat și tu la telefon despre “parcarea subterana”?

      Dacă locul e intabulat, dacă va fi inclus in contractul de vânzare odată cu apartamentul etc?

      Asta ca sa evitam ulterior tot felul de probleme și tepe pe care le iau oamenii.

      00
    • @Unul,
      problema a fost la mine, corect.
      Anuntul e inca pe net (evident ca nu s-a vandut). Poti sa-l gasesti pe site-urile de imobiliare (Sibiu, 205.000 EUR). Si acuma copy/paste din anunt:

      „Apartamentul este compus din:

      – 2 dormitoare
      – living spatios open space cu bucataria
      – terasa de 15 mpu
      – 2 bai
      – dressing
      – garaj
      – spatii de depozitare”

      Si traducrea:

      – dressing nu exista ( dulapurile dintr-un dormitor sunt considerate dressing)
      – garaj cum am zis (are blocul, tu nu ai nimic (vecinii aia „buni” au cumparat cate 2/3 in asa fel inca tu nu ai nimic)
      – spatii de depozitare ( mopul,masina de spalat … erau pe casa scarilor (singur pe palier ..dar nu era ca si cum nu treceau si vecinii pe acolo.. nefiind ultimul etaJ)
      – alt loc de depozitare ( sub scara blocului era loc sa lasi o bicicleta.. loc pentru care plateai chirie la asociatia de proprietari )

      00
    • cum adică 205.000 EUR? :|

      00
    • @Traian, pret de Sibiu, la mama egld-ului. 200k acum sunt vreo 700 egld care acum un an jumate erau cam vreo 1000 EUR… Mai pare asa scump ?

      00
    • da, logica e bună. sunt vreo 5 BTC, ce mare scofală, erau 20 de cenţi acum 15 ani.

      00
    • @Traian.
      Corect, „Ce-ai facut cu 1$ ?” „Mi-am luat 2 apartamente si un pachet de seminte”. Doar ca asta e povestea agentiilor imobiliari. Asta… si ” stai sa vezi ce o sa creasca chiriile in 2023/2024 cand se face comandament Nato la Sibiu”

      00
    • 200k un apartament în Sibiu? Sibiu e noul Cluj?

      00
    • Radu, când o să se facă comandamentul NATO la Sibiu o să scadă prețurile la imobiliare pe zonă fiindcă se știe că rachetele rușilor nu sunt chiar așa precise :))

      00
    • 205 mii de euro un APARTAMENT. Minunat. Transformat in dolari, cam cat casa mea, 2 etaje (3 daca pui si parterul / camera tehnica), 1500 de metri patrati, comunitate privata, acces gratis la plaja lacului (5 minute de mers pe jos), acces la 3 statiuni de ski, 5 km distanta, 4 terenuri de tenis acceptate in circuitul USTA (aia de organizeaza US Open-ul) etc. Mda, normal, doar romanii sunt oameni foarte bogati :D

    • @Dojo daca aia 1500 de metri patrati sunt mp utili in casa eu m-am ingalbenit de invidie :)

      00
  4. Cred că problema este mai complexă – pur și simplu 1 – 2 debarale in casa in primul rand cresc spațiul util cu 3-4 mp apoi la proiectare sunt complicat de inserat, deoarece dezvoltatorii trag la maxim de terenul disponibil si fizic nu ai unde sa mai pui acei 3-4 mp in plus (pentru debarale) ca blocul să se încadreze în spațiul disponibil și să îți iasă un nr cat mai mare de apartamente/garsoniere – pentru că acele debarale nu poți să le pui oriunde, ci doar pe hol.

    Adică mai pe scurt adăugarea unor debarale ar crește prețul apartamentelor pentru că spațiul interior este mai mare si/sau pentru că în acel bloc nu mai încape același nr de apartamente.

    Evident că dacă oamenii nu ar mai cumpăra orice și ar avea niste pretenții mai ridicate și dezvoltatorii s-ar orienta și ar face lucruri mai bune, că nu vrea nimeni sa stea cu blocul nevândut.

    00
    • mai bine ar fi daca am avea ceva autoritati care sa nu dea autorizatii pe orice cacaturi.

      00
    • @Mirel
      Problema e foarte simplă accepți sa locuiești în asemenea chestie e problema ta. Tot aud de foarte mult timp cum din cauza pandemiei o sa apară pe piata locuințe mai practice și spațioase, insa tot ceea ce vad este o scădere a suprafeței și o creștere a prețului. Și asta se întâmplă pentru ca romanii accepta aceste rahaturi și nu cauta sa locuiască în ceva confortabil și practic.

      00
    • Bine ca in apartamentele construite inainte de 1989, ce erau de minim confort 2, se gasea loc si pe schite si in practic.
      E bine ca e trecut in legea locuintei ca de la 2 camere inclusiv in sus trebuie sa ai spatii depozitare, dar ce sa vezi nu mai incape. Dar profitul e maxim, autorizatiile curg pe banda rulanta, noi ghetouri se dau in folosinta.

      00
    • Vad că mi-am luat o grămadă de minusuri și aici și pe celălalt topic de astăzi, cu știrile zilei, pe subiecte legate de apartamente și sincer nu înțeleg de ce pentru că spun situația reală cum este ea in acest moment și nu cum visează oamenii că ar trebui sa fie.

      Situația acum este foarte simplă – oamenii vor sa stea undeva și sunt dispuși să stea oriunde, adică in apartamente in blocuri in camp, fara trotuare, fara debarale etc. iar dezvoltatorii vor sa se îmbogățească și atunci vor construi apartamente mici, înghesuite, etc. adică apartamente rele.

      Care este soluția ???
      Este foarte simplu – oamenii să nu mai cumpere orice ci sa cumpere doar acele apartamente care respecta niste cerințe minime de spatiu interior, distanta fata de blocurile din jur, trotuare etc.

      Este evident că după primele 2-3 blocuri care ar rămâne nevândute deoarece nu respectă niste condiții minime toți ceilalți dzvoltatori ar face apartamente mai bune

      Însă atâta timp cât orice se cumpără, fie că e bun fie că e rău uneori încă din stadiul de proiect, înseamnă că oamenilor le convin acele apartamente – deoarece altfel nu le-ar cumpăra.

      00
    • @Mirel – probabil toti intelegem ce vrei sa zici, dar problema nu trebuie sa fie „in curtea noastra”. Sunt oameni platiti din taxele tale care ar trebui sa se asigure ca legea este aplicata si sa nu mai dea autorizatii pe spaga, cunostinte etc.

      Si atunci cand vad ca s-a construit pe langa ce scrie in autorizatie, amenda + demolare.

      Oamenii care cumpara cacaturi nu dispar. Dar daca nu le mai oferi cacaturi, nu mai au cum sa le cumpere.

      00
  5. NOU
    #36

    Bloc comunist 1984, 4 camere, doua debarale, una din ele de 1.5×2 m, cu rafturi pana in tavan, incape acolo si o soacra.

    00
    • Asta pana cand romanul sparge debaralele ca sa mareasca bucataria si apoi sparge si bucataria sa o faca open space sa fie mai modern, am vazut 3 apartamente asa in Bucuresti

      00
    • Soacra întreagă sau pe bucăți? Ca nu e tot aia

      00
    • întreagă, că pe bucăţi încape şi într-un frigideruţ de cameră de hotel, dacă ştii să faci pachetele bine. :)

      00
    • Dacă nu încape soacra întreagă, vorbești cu vecinul care are o ladă frigorifică mare 😉

      00
    • @AB
      60 de lei 12 metri de folie pentru aparatul de vidat. Bagi 2 soacre cu managementul spațiului.

      00
    • @ev21: Asa e.. Blocul meu este din 77′. Cand m-am mutat eu, prin 2000′, am decis ca prostu’ sa reduc una din debarale (cea din bucatarie, sa o fac jumatate din cat era) ca sa am bucataria si mai mare (era mare oricum…). Asa era moda…. Am regretat ulterior mult si acum am decis ca la următoarea renovare sa o fac inapoi exact cum era (sa am deci din nou 2 debarale mari, aur la casa omului).

      00
  6. Ți se pare că-i aglomerat balconul ăla? Să vezi la mine, trei rafturi pînă în tavan, secția 1 a nevestei, sectia a 2-a cu aparat de sudură, flex, bormașini, var și scule de văruit, chei, șurubelnițe și alte cele (aparate de masură, fire, prize), o scară mică, iar partea a 3-a cu alte nimicuri, că debara ioc, boxă ioc și mai am de aranjat la apartament …

    00
    • Exact despre asta este articolul. De ce accepta oamenii sa cumpere apartamente fara locuri de depozitare?

      Desigur, raspunsul este destul de simplu: sunt mai ieftine. Dar daca nimeni nu ar mai accepta asta, ar incepe si dezvoltatorii sa nu mai construisca blocuri fara debara si camara.

      00
    • Sau altele pur si simplu nu există! Arată-mi mie in București 4 camere până in 250 de mii, nou (sau relativ nou, dar centrală să aibă) cu debarale! N-am găsit, asta e, nici debarale, nici balcon închis, ăsta din poză măcar a avut balconul ăla, eu imi fac dulap pe hol pentru mop si altele

      00
    • @Andrei
      Nu toți întorc banii cu lopata ca IT-știi, să ia penthouse la 250k cu de toate. Dar cam toți trebuie să mănînce și să doarmă undeva, că poduri nu sînt destule să dormim sub ele.

      00
    • @marinel, am zis eu ceva de apartament cu 250.000 euro? Sunt total de acord ca nu toata lumea are banii astia si inteleg de ce unii accepta apartamente inghesuite. Nici eu nu-mi permit un apartament decent si momentan stau cu chirie din cauza asta. Dar si dezvoltatorii inteleg acelasi lucru si profita.
      In loc sa iti vanda un apartament cu toate dependintele necesare, prefera sa faca o mica economie si sa-si mareasca profitul. Profit care oricum este urias doar pentru ca exista o goana nebuna dupa achizitia de case/apartamente.

      @Lia, este o absurditate sa nu ai spatii de depozitare la un apartament pentru care platesti 250.000 euro. Dar asa cum am spus si mai sus, asta se intampla pentru ca exista clienti dispusi sa le cumpere. Daca un dezvoltator ar sta 3-4 ani fara sa vanda nimic, s-ar schimba lucrurile. Urmatoarea constructie ar fi cu siguranta mai bine compartimentata.

      00
    • E aberant că apartamentele noi, care au suprafețe mai mari decât cele vechi, nu au spații de depozitare. Eu am 3 camere 62mp utili și am 2 debarale și o cămară. Un prieten are 3 camere 80mp și nu are nici un spațiu de depozitare. E mișto, că ar sufrageria mai mare, holurile mai mari, dar își ține toate catrafusele în hol sau în camere.

      00
    • @ubercool: am văzut apartamente mici de 2 camere care au 62 de m2 utili. De cât ai dormitoarele, de 11 m2?

      00
    • @punKreas da. E apartament clasic comunist din anii 60.

      00
  7. Aici e un mix de efort minim/profit maxim. De la arhitectul șapte schițe standard luați de-aci, proiectant-ceva simplu boss că-și prinde Fane urechile între hol și debara și constructor-trei pereți în minus.
    Am un folder pe unul dintre divaisuri,, home plans,,. Unde adun planuri de locuințe găsite pe net, că nu nu se știe cănd vine vremea să bag hărlețul pentru o fundație. Condiția e ca maximul de spațiu să fie de 65 mp utili. Suntem 2 persoane, pentru nevoile noastre consider că e suficient.
    Tot frunzărind netul, am găsit desigur și proiecte de rezidențiale noi în construcție. Iar concluziile sunt ori că omul care le-a desenat nu are imaginație, ori e prost făcut grămadă. Asta după ce am găsit proiecte de casă care au în 60 de mp spălătorie, depozitare, bucătărie, living, hol și un dormitor.
    Să nu te ducă capul să găsești 1mp pentru o debara, într-un apartament de două camere trebuie să fi dobitoc rău de tot. Am pus 1mp că atăt a avut nevoie o cunoștință într-un apartament cumpărat, unde fostul proprietar a dărămat tot. Profile, niște rigips, o ușă pliantă și două zile mai tărziu avea omul debara.

    00
  8. Sincer am încetat să mai pun vina pe dezvoltatori. Sunt 100% vinovați clienții. Ca și la fazele cu mașinile de 10 ani și 133k km. Piața asta cere, asta se vinde.

    Îți garantez pe ce vrei că dacă îți dau 2 milioane de euro să faci un bloc zoso, cu spații de depozitat, cu bucătarii ok, cu dressing, și le pui la vanzare la preț corect, te vei bate cu șmecherii care pun balconul la mp utili, care se laudă că au dormitor mai aerisit și e și mai ieftin.

    Iar clienții vor zice că ce să facă ei cu atâtea debarale. Că n-au ei nevoie, puteai face bucătăria mai mare. Se vor duce și vor zice că e prost compartimentat. Până se mută și își dau seama că totuși, ar fi avut nevoie.

    Dar românul nu anticipează, el se adaptează din mers. Ăsta e sportul național, adaptarea din mers.

    Observi asta și când se bagă în depășiri fără vizibilitate. Intru în depășire si apoi vedem. Ori frânez eu, ori cel din dreapta ori cel de pe contrasens. Important e să fii pe contrasens, restul sunt detalii :)

    00
    • Eu sunt convinsa ca s-ar da, numai sa nu coste chiar dublu față de alea fără, că n-o fi debaraua aia din aur. Eu chiar am căutat și n-am găsit, nu se mai fac apartamente pentru oameni care gătesc si pun murături

      00
    • Asa cum pe sosele exista politie, care ar trebuie sa amendeze pe cei care nu respecta regulile/legile, asa exista si ISC-ul si consiliul local care ar trebui sa se asigure ca „abuzeaza”/pacalesc dezoltatorii pe clientii „neprihaniti”/necunoscatori.
      @Lia, ai dreptate, cauti un bloc de dupa ’80, confort 1 si poate ai sa gasesti si 2 bai la 3/4camere, spatiu sau chiar camari si bineinteles bucatarii inchise. Tevile si restul de instalatii se inlocuiesc.

      00
    • Pentru că de obicei, cel care plătește un arhitect mai isteț care să gândească o compartimentare cu un spațiu pentru depozitare sau alte facilități, va căuta să folosească și niște materiale mai bune, eventual va face și blocul într-o zonă mai bună… așa ajungi la un apartament aproape x2.

      @manu144x are perfectă dreptate, vina este în exclusivitate a clienților întrucât dau banii pe toate ciurucurile: unii cash, din bani făcuți ușor; alții doar sunt proști și bucuroși că au luat un credit pe 30ani și banii de avans l-au acoperit dintr-un credit de nevoi personale.

      00
    • @cineva,un bloc din anii 80 are deja 40 de ani, pana achit creditul va avea 70,clar nu il mai pot revinde, nici eu, nici urmașii. Iar la București mai e si problema încălzirii, șanse mici sa prinzi centrală la bloc din anii 80

      00
    • @Lia Ani ’80 poate insemna si 1980, dar si 1989, daca au terminat finisajele si i-au pus lift. Asa cum se vand blocurile 1950, asa o sa se vanda si al tau dupa ce platesti creditul pe 30 de ani, important e cate cutremure si de care mai vin.
      In Bucuresti mai trebuie si treziri la realitate inclusiv pe partea de incalzire, se plateste, dar se si monteaza centrala.

      00
    • @Tot eu

      Și dacă nu ar fi cu materiale mai bune ca să nu coste dublu, clienții ar insista că e stupid și ei nu au nevoie.

      Pățit din proprie experiență, caut să iau casă, dezvoltatorul are un proiect care-l face la toți clienții, cu mici modificări. Omul încerca să facă ceva ok, a făcut o debara faină atașată bucătăriei, ca să fie practic. Am fost la una din case mi-a zis că uite, clientul a vrut așa, fără debara și să aibă spațiu mai mare la intrare (n-avea nici un sens, era destul spațiu), parcă văd că o să mă sune apoi să-i fac zidul ca să aibă debara la bucătărie.

      Mie mi-a plăcut că a fost singurul care a avut casă compartimentată foarte ok, dormitoarele + baia mare cumva separate de zona de living + bucătărie + baie de oaspeți și evident, ditamai debaraua atașată bucătăriei.

      Dar uite, clienții cer altceva și omul se adaptează.

      00
    • @manu144x: Lasa si tu un link catre dezvoltatorului respectiv sau macar catre planul casei ca tare bine suna ce zici tu acolo.

      00
  9. soluția este simplă: interzicerea închiderii balcoanelor, atât prin lege (să necesite autorizație de construcție care să nu fie de fapt aprobată de nimeni), cât și prin regulamentul asociației de proprietari

    este un semn de mare țărănie să închizi balconul, urâțești blocul, valoarea lui scade pentru că estetic este de porc și nu aș vrea să locuiesc într-un bloc ca în india unde fiecare face ce improvizație îi tună

    00
    • Coane, să vezi cum balconul deschis de multe ori este crăpat de nou, nu doar de timp și mici cutremure. Iar apa se infiltrează (structura de oțel beton ruginește), iarna îngheață și crapă betonul și te trezești după 30-40 de ani că se prăbușește platforma balconului. Da, cunosc un caz în care aceasta stătea numei pe cornierele vechi ”ceaușiste” iar cînd noii proprietari le-au tăiat să-l facă ”deschis și frumos, cu jardiniere pe el”, bang.

      00
    • Sau sa le facă scârțarul de dezvoltator de la început închise, toate la fel, eventual la 4 camere sa fie 2 balcoane, unul inchis si unul deschis. Nu toți vor jardiniere, cred ca majoritatea românilor vor sa întindă rufele pe balcon si să isi țină murăturile. Si o bucătărie mare si închisă. Si o debara! Asta e pofta ce-am poftit, si nici cu 250 de mii n-am găsit, ma întreb ăia cu Prima Casă ce găsesc?

      00
    • există și apartamente făcute fără balcon, în general sunt cele mai ieftine și deloc dorite. nici un om întreg la cap nu ar sta în pușcărie. ai nevoie măcar de 3m2 să pui o măsuță să stai la aer.

      obsesia românului pt hoarding este patologică

      00
    • Adevărul că e foarte mișto să ieși pe balcon și să înghiți toate noxele, praful și alte substanțe. Apoi la prima furtună, să-ți aducă în balcon praf și alte materiale textile de la vecini + zăpadă. Înțelegeți că noi nu avem o climă prielnică pentru terasă.
      Apoi, rămâne ideea că strici fațada blocului vopsit albastru-gri șobolaniu. Și o strici pentru cine, pentru blocul făcut la 5 metri de el? Că oricum nu se vede fațada de la stradă

      00
    • ne meităm soarta. tratezi efectul, nu cauza
      păi hai să limităm accesul mașinilor poluante, să nu mai fie noxe. să dăm amenzi la construcții care nu protejează cu prelate și nu spală camioanele să nu mai fie praf. zăpadă nu avem decât maxim 2 zile pe an, iar cu fațadele nu mai am comentarii, dacă crezi că e normal să fie urâte

      nu avem o climă prielnică pe dracu, aici nu e scandinavia.. este imperios necesar balconul, mai ales vara

      00
    • @Flat: vara cand sunt 40 de grade? :))

      00
    • @Flat,da,pentru mine e imperios necesar balconul, ca să întind rufe in el!

      00
    • @Lia, ai dat 250.000 euro pe un apartament si nu ti-au mai ramas 400-500 euro pentru un uscator de haine?

      00
  10. Dar apartamentele care au doar cabină de duș?? W t f?!

    00
    • my man! :)
      o grămadă de oameni pe care îi cunosc și cu care am discutat aspectul susțin că lor nu le trebuie cadă.
      dacă nu fac baie în cadă o dată pe săptămână nu mă simt om. e o formă de relaxare minunată.

      00
  11. stai ce? balcoanele nu-s pentru depozitat tot felul de chestii pe care le cumperi si n-ai nevoie niciodata de ele?

    00
  12. 1 an. Atat are voie un lucru sa zaca nefolosit. Daca depaseste, la revedere: donatie, reciclare sau gunoi. Nu are sens sa pastrezi lucruri pentru cine stie la ce o sa fie bun odata….

    1 an, atat.

    00
    • wtf! şi dacă a fost pandemie şi am ales să nu umblu brambura ca zuza şi nu m-am dus 2 ani la ski, să donez schiurile?!
      ok, nici mie nu-mi place să adun ca hârciogul, dar 1 an pentru anumite bunuri mi se pare puţin.

      00
    • @AB, asta cu 1 an este teoria veche a lui Vali si se pare ca unii cititori au ales sa o prezinte ca ideea lor personala si sa fie foarte fermi legat de termenul limita.
      In principiu este bine sa arunci/vinzi/donezi lucrurile pe care nu le-ai folosit o perioada lunga de timp. Dar ai si tu dreptate, nu poti sa stabilesti un termen fix de 1 an de zile pentru orice.
      Pe langa exemplul cu schiurile, asa pe moment imi mai vin cateva idei:
      – 2-3 placi de gresie din acelasi pachet cu cea pe care o ai montata (in cazul in care trebuie sa inlocuiesti o placa sparta);
      – orice bormasina, surubelnita electrica, pistol de lipit, etc;
      – lanturi de masina; daca nu pleci la munte intr-o iarna si nu ai nevoie sa le folosesti, nu inseamna ca deja in primavara trebuie sa le arunci.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)