Poza de mai sus e reprezentativă și nu e: în ea, un jandarm explică de ce nu poate pleca din sistem. Nu e singur și problema asta nu e doar la nivel de muncitori necalificați, care trebuie să muncească pe plantația baronului local, altfel mor de foame. Pe toate palierele profesionale sunt oameni care muncesc pentru penali, lepre și slugoi, fie la Dragnea, fie la Voiculescu, fie la Tăriceanu, fie la alții de calibru mai mare și mai mic.
De asta mă gândeam că n-ar strică să le punem tinerilor pe tapet o problemă, formulată în așa fel încât să o înțeleagă: vrei să schimbi lumea, dar faci o facultate unde locurile de muncă sunt 50% la penali, 50% la civilizați. după un an sau doi, ești în ăia 50% buni din clasă, în așa fel încât să te poți angaja undeva unde să nu-ți urăști patronul, că e un securist împuțit? Dacă nu ești, ghici ce, o să ajungi să lucrezi pentru el. O să vrei o Românie mai bună, civilizată, frumoasă, dar o să tragi la jug în sens invers.
Și exemple de oameni care nu erau în ăia 50% buni și au ajuns să lucreze pentru penali sunt destule. Pentru că și ei angajau. Și ei dădeau salarii. Și dacă n-ai fost în stare să îți găsești un loc de muncă bun, ghici unde vei ajunge să lucrezi. Un penal are nevoie de 2-3 oameni buni și de restul gloată pentru a conduce o afacere, pe ăia doi îi va plăti bine și de restul nu îi va păsa că îl urăsc și că fac munca în scârbă. Ăia doi vor linge bucuroși cizmele și îi vor ține pe ceilalți în frâu.
Știu că e greu, dar nu e imposibil. Ține de voință, ține de respectul de sine.
cum să perpetuezi specia firicelului https://www.facebook.com/jand.romana/videos/1468564389859856/?hc_ref=ARQzcO4Cjj-Ac3BcUecnTTuvwRAKcB98TUheoxPS8MpDBQ6hJ3mgTV6QT32-fVyQBnA
bai lume buna, am mai spus-o (nu neaparat aici) si o mai spun … gastele astea, daca pleaca din sistem, ce dracu mai pot sa faca si altceva ??? ce mai stiu sa faca ??? la ce mai sunt ei buni, cumva in mediul privat ??? nici o sansa. caz concret din iasi, cu un angajat de la penitencia. omul imi spune sec (se plangea si se vaita ca se cearta non stop cu colegii): omule, am 3700 ron in mana (nu mai pun tichetele de vacanta, sau norma de hrana, sa zicem ca te stergi la buci cu ele) iar daca astia ma dau afara, ce dracu sa mai fac la 45 46 de ani ??? cine ma mai ia pe mine ??? si inafara de gabor (agent sef principal pe functie este omul) ce dracu sa mai faci cu el … ganditi-va ca omul a pandit o viata hotii … 3700 ron, bani curati, de la buget, bani care nu intarzie 1 secunda lunar, pensie garantata 100 la 100. cam asta-i cu angajatii astia la buget … iar legat de jandarmerie … aceeasi chestie ca in tot sistemul MAI. peste tot la buget este asa … n-amn auzit o data, o stire, ca le intarzie malaiul … ieri tot in iasi, se luau pensiile … era macel la atemeurile BRD … coada da 15 20 chegi … cam asta-i !!
Pai, da, n-ai vazut gloata de aspiranti la titlul de student la Academia de Politie ? Peste jumatate au decis sa urmeze drumul asta datorita stabilitatii si unui loc de munca asigurat, nu fiindca vor sa devina un aparator al legii, demnitatii si onoarei. Si astfel circuitul se intretine, cei corecti observa mentalitatea colectiva, o adopta si politia se ticseste cu slugi si executanti fara drept de replica. Norocul lui Godina e ca e cunoscut si isi poate exprima opinia cum vrea, dar majoritatea stau legati de jug. Un politist simplu cu vointa si incapatanare lui Marian G. ar fi destituit de mult timp sau aruncat in dizgratie.
;i cum a ajuns Godin[ cunoscut?
Prin exprimarea liberă pe care a ales sa o împărtășească și cu alții
Acum exprimarea lui Godina e cu pulanul, ca de ceva timp e si el la testoase, la rutiera era greu cu scrisul de PV-uri.
Avea un fel de blog pe facebook in care povestea ce facea el la munca.
Nu cred că ați înțeles, din moment ce ați sărit cu explicații. Mă legasem de asta:
”Norocul lui Godina e ca e cunoscut si isi poate exprima opinia cum vrea, dar majoritatea stau legati de jug.”
Godina si-a asumat un risc mare intr-un moment de maxima tensiune. Un curaj care friza nebuna, care a dat roade, dar nu pot sa spun la fel si-n cazul altora care ar proceda la fel. S-ar plictisi lumea daca ar vedea numai postari d-alea politistilor pe fb.
Zoso, te citesc de multa vreme si tot am vrut sa-ti spun…
Ca sa intelegi: sunt angajat la privat de aproape 30 de ani si jobul a insemnat pt mine, peste tot, ore suplimentare, stress si bani putini in comparatie cu efortul depus! Ma deranjeaza atitudinea ta, de multe ori zeflemista ori superioara fata de cei care muncesc (nu conteaza ce si unde!), in situatia in care cred ca esti ultimul care ar trebui sa-i desconsidere pe cei care muncesc, avand in vedere „experienta” ta in „campul muncii” si cati ani ai lucrat tu pana acum! Asa, de acasa, din spatele unei tastaturi, e usor sa dai sfaturi… Daca esti chiar atat de bun in ceva, de ce nu te angajezi tu undeva sa vezi cum e sa muncesti „la patron”?
Mi-as dori din partea ta putin mai mult respect pentru aia care mai si muncesc in tara asta, repet, nu conteaza ce si unde! Realitatea din teren nu-i la fel cu cea prezentata de presa… ori de bloggeri ce traiesc in turnul lor de fildes. Exista si o alta realitate, de care oameni ca tine habar nu au: aia din teren!
ți se pare. serios. nu desconsider deloc munca. cel puțin nu la modul la care desconsideri tu bloggingul. am muncit destule vacanțe când eram la liceu, de la 20 de ani și cu carte de muncă. nu doar stat pe scaun și scris. nu cred că e nimeni tâmpit să desconsidere munca. geez.
Ai facut-o la postul cu cei plecati din tara. Majoritatea au plecat sa munceasca, nu sa fure. Nu ii place nici unei femei sa spele la fund mosi doar pt ca sunt europeni.
Exista o anecdota despre experienta in munca: concluzia fiind ca “meseriasul” chemat sa repare pb a rezolvat treaba in 30 de minute si a cerut f multi bani. A fost platit dupa ce mai intai a trebuit sa explice cum de a reparat asa de repede si de ce a cerut atat de mult :
“ pai e simplu : mi-au trebuit 20 de ani sa stiu sa o repar in 30 de minute . De aia cer asa mult”
Acum Spartan , tu te oftici ca Zoso trebuie sa munceasca din spatele monitorului si nu e asa stresat ca tine .
Care e logica?
Daca doresti pot sa iti explic si de ce domeniul tau e prost platit si al lui Zoso e mai bine platit si mai lejer.
Hint : are legatura cu incompetenta politicienilor
bagă mare.
după care explică-mi și mie de ce domeniul meu e mai bine plătit decât un programator în românia, dar mai prost decât unul din SUA sau Germania.
Ălora de la lanterna3 (răspopitul, gayul ala spagatist căruia i-am uitat numele, curvica, ursucapdepenis etc) le place să spele la cur moși securiști, lepre, pesedisti, tot ce a dat mai jegos și mai mizerabil nația asta. Zic sa nu generalizăm că nimănui nu ii place să spele moși la cur.
@Spartan
Nu prea inteleg de ce ca sa demonstrezi ca esti „atat de bun” trebuie sa muncesti pentru altul.
O să imi iau multe minusuri, dar e greu să gasesti un citat din care sa rezulte ca Vali dispretuieste munca, oricare ar fi aia.
Ce a tot repetat el e ca judeca omul după prioritati, si a dat exemplul celor care au bani de tatuaje dar mananca paste cu mamaliga.
Iar in acest text spune că e important (prioritar) sa stii ca in unele meserii e destul de probabil sa ajungi sa lucrezi pentru penali, si e bine sa stii asta dinainte. Așa că…să curgă minusurile, dar in acest caz particular la ce să dăm cu pietre in el dacă (recitiți ce a scris!) omul nu a gresit?
Pai e economics 101:
Cati angajati ai tu? Ce cheltuieli ai tu? Cat de reglementat e domeniul tau? Care e aportul tau ( know how) ? Impozitele?
Hai sa comparam cu programator roman:
– Cati angajati sunt in firma care lucreaza?
– Ce cheltuieli are firma lui cu el? ( locatie,mobilier, etc)
– Cat de reglementat ( programatorul roman totusi lucreaza intr-o firma si un domeniu care e mai reglementat decat blogging-ul
– Majoritatea programatorilor romani nu sunt genii in codare ( tu esti top 3 blogging ,expunere pe domeniu asta etc) – know how-ul ( f f f important)
Nu platesti impozite atat de mari ca o firma de programatori.
Iar concluzia – in afara de know how – totul tine de reglementari. Pt ca niste handicapati pun bete in roate oamenilor care vor sa faca bani si sa duca tara mai departe , de aia castigi tu mai mult.
Exemple clare : UK – am deschis firma si am luat cod de TVA – international – online.
Firma in 2h era online – codul tva a venit acasa in 5 zile ( zic maxim 30 ei ) .
Romania : sa deschid firma – vreo 7 zile – am facut eu toate demersurile fara spaga .
Cod tva : a trebuit declaratii peste declaratii….vizite la sediu , etc ….pt o firma care nici nu lucra cu bunuri….
Concluzia : lasa-i omului spatiu sa faca bani si toata lumea castiga
Nu. Probabil n-ai inteles nici tu si poate nici Zoso.
Cred ca suntem de acord ca 99% dintre patroni sunt interesati strict de: maximizarea profitului PRIN ORICE MIJLOACE, scaderea costurilor (in special cu a fortei de munca pt. ca acolo se poate), etc. Scaderea costurilor cu forta de munca, la privat, inseamna ca din 3 angajati zboara unul, iar ceilalti doi raman sa faca si munca celui concediat, evident pe aceeasi bani. Nu-ti convine? Sunt altii 100 care asteapta la poarta. Iar cand stii ca ai deja o varsta, facturile le gasesti in cutia postala cu termene scadente, iar supermarkeul nu-ti da nimic gratis, te gandesti de 10 ori inainte sa-i spui patronului „Pa si la revedere”. Asta e una dintre diferentele dintre ce spune presa (&bloggerii) si realitatea din teren.
Am spus doar ca ar trebui sa-i trateze cu ceva mai mult respect pe „sclavii” ce muncesc la un patron, el (Zoso) necunoscand situatia unui „sclav”, ar trebui sa fie mai atent si mai respectuos cu cei care, din anumite motive, muncesc la privat mult si pe bani putini. Zoso judeca oarecum prin prisma celor care muncesc prin IT sau mai stiu eu prin ce domenii bine platite (si) in Romania, uitand (sau privindu-i de sus) de marea masa a celor care muncesc in alte domenii, mult mai prost platite, dar fara a caror munca nici o societate nu ar putea functiona! Nu putem fi toti IT-isti, doctori, politicieni… sau bloggeri! Si nu poate judeca altfel, tocmai pentru ca nu stie cum e! De aia l-am invitat sa mearga sa se angajeze „la patron” si abia dupa aceea sa emita opinii despre cei care lucreaza „la patron” si continua sa lucreze „la patron”. Iar cand am spus de „vechime in campul muncii”: una e sa lucrezi 2~3 ani (poate si aia cu pauze!) dupa care pauza si relax (insemnand sa nu mai ai pe cineva in spate care-ti sufla in ceafa si care-ti analizeaza fiecare gest), alta e sa ai 30 de ani de „experienta” (a se citi „nervi tocati”) in „relatia” cu patronii de toate felurile.
Da, e adevarat, doar ca atunci nici n-ar trebui sa-ti permiti sa emiti opinii despre cum e sa muncesti pentru altul… cu atat mai putin sa-i condamni ca lucreaza „pentru altul” ori sa-i privesti cu superioritate.
@Spartan : ai completa dreptate dar argumentezi gresit . Parerea mea.
Ai inteles gresit ce vrea sa spuna Zoso si aduci argumentul ca de unde stie el daca nu a lucrat atat de mult in joburi de kkt cu patroni de kkt .
Iar eu asta incerc sa iti explic : know how-ul , specializarea – sa fii foarte bun meserias , te elibereaza de dependenta de job de kkt.
Ce te intereseaza pe tine ca iti zice sefu ca te da afara cand tu esti foarte bun pe ce faci???
Daca ti-e frica ca te da afara inseamna ca nu prea stii ce sa faci….sau ca nu stii sa faci bine ce faci.
Iti dau exemplul meu : Sunt intr-o tara straina stau in chirie deci facturile vin peste mine cum zici tu , dar asta nu ma impiedica sa fac cursuri de calificare acum sa devin specializat pt ca ceea ce lucrez eu acum( desi castig bine ) ma impiedica sa fiu linistit pt ca stiu ca oricand pot fi inlocuit.
Daca nu aduci plus valoare la ce faci ( ridicata nu 10% sau 20% ca in lohn) nu onsa dai inainte.
Educatia si specializarea este singura sansa de a avea o viata buna . PSD vine si pleaca.
Si eu vin pe blogul asta destul de des (in ultimul timp, zilnic), dar n-am vazut niciodată atitudine disprețuitoare despre muncă. Parcă nici in comentarii nu este.
A, ca se râde de unul sau de altul… e despre munca neeficienta, inutilă; dar sa spună cineva ca „ești fraier dacă muncești”… dimpotrivă!
–
zoso, îți mai trimit un articol. Despre campinguri, experiență „actualizata 2018”. Iar cu multe poze. Dacă ți se pare ca are sens ce voi scrie, publică-l.
teaser: telefoane lăsate la încărcat peste noapte, afară, nu au disparut! Să se fi schimbat puțin românul?
@M: Ai inteles gresit ce vrea sa spuna Zoso si aduci argumentul ca de unde stie el daca nu a lucrat atat de mult in joburi de kkt cu patroni de kkt .
Iar eu asta incerc sa iti explic : know how-ul , specializarea – sa fii foarte bun meserias , te elibereaza de dependenta de job de kkt.
Ce te intereseaza pe tine ca iti zice sefu ca te da afara cand tu esti foarte bun pe ce faci???
Ok, deci toti trebuie sa fim frumosi, destepti, educati, culti si/sau buni meseriasi – ca sa nu avem joburi de kkt. Atunci, pe aia care nu reusesc din diverse motive sa aiba atatea skilluri si specializari, hai sa-i gazam ca la Auschwitz, sa ramana doar rasa superioara. Si-atunci, totusi, munca aia de kkt o mai face cineva?
Ori, hai sa nu fim totusi atat de duri cu ei, sa nu-i gazam dar sa-i tratam ca pe niste sclavi.
In realitate este asa:
in orice domeniu,
– ai cativa (putini) care sunt buni,
– marea majoritate isi fac treaba fiecare cat poate mai bine si cum il duce capul,
– si o mai mica parte care pur si simplu nu vor sa faca treaba (lenesi, neseriosi, miserupisti). Eu cred ca partea de mijloc este, procentual, cea mai mare. Si nu inseamna ca trebuie sa-i tratezi „de sus” pentru ca tu faci parte din „elita”.
Si nu, nu sunt PSD-ist, urasc PSD-ul din toata inima.
P.S. Si da, afirm inca o data: Zoso n-a lucrat in joburi de kkt, la patroni de kkt, si nu stie cum e! Doar i se pare lui ca stie…
@Spartan : corect 100% ce ai zis tu . Genetic vorbind – care se manifesta inclusiv in munca ( gene bune , inteligenta , productivitate mai mare , salariu mai mare )
Discutam pe caz ideal : Ai dreptate cu categoriile, dar daca analizam ce zice Zoso in general exact categoria aia din mijloc el incearca sa o activeze ( to engage it – habar nu am cum vine in romana , sa o angajeze in ceva? ) – vrei sa fii un mediocru ? TOATA VIATA?! serios ?
Ultima categorie – acea categorie a fost luata in deradere pe acest site – care categorie surprinzator este formata de obicei din BUGETARI…platiti din banii nostri ….
Acum extrapoland la realitatea MIORITICA – esti platit de rahat si ai conditii de rahat de munca din cauza reglementarilor, spagilor, institutiilor impotente etc ( nu ma refer la tine personal, ma refer in general )
Pe aia care nu sunt frumosi ar trebui sa ne intrebam – gen Cristoiu : DAR De cE NU SUNT FRUMOSI? de unde au atata uratenie ?
NU a zis nimeni sa ii gazam – doar sa ii impingem sa vrea mai mult. sa vrem mai mult.
Discutiile interminabile despre satul romanesc : crezi ca taranii ( locuitorii de la tara) din UK, FRANTA,SPANIA sunt genii neintelese si de aia o viata mai comoda? NU DOMNE: MUNCA ! asta e secretul .
@Spartan: daca muncesti pentru interlopul din cartier, o sa emit opinii despre tine.
daca muncesti pentru pestii de pe centura, o sa te judec.
e cel putin la fel de rau (desi legal e ok) sa muncesti pentru Dragnea , pentru Voiculescu sau Ghita.
@M „Iar concluzia – in afara de know how – totul tine de reglementari. Pt ca niste handicapati pun bete in roate oamenilor care vor sa faca bani si sa duca tara mai departe , de aia castigi tu mai mult.”
Handicapatii au făcut impozitul pe venit 0% pentru cei din IT, ca să le bage bețe în roate. Niște nenorociți, în nici o țară nu am mai văzut asta!
@M: cum definesti tu mediocritatea de ti se pare asa de neacceptabil sa traiesti in ea toata viata?
daca toata lumea e de acord ca nu putem fi toti niste genii…atunci de ce e asa de rau sa stai in medie…ba mai mult, safi tratat ca si cum ai fi in afara standardelor acceptabile ale societatii?
plm….comparativ cu Zuck, majoritateai ITistilor face parte din mediocritate… comparativ cu un Musk, majoritatea inginerilor face parte din mediocritate.. comparativ cu un Michelangelo…toti devin simpli zugravi buni doar de reclama la Savana…continuam?
1.) – Patronul la care lucrez tocmai a scazut salariile. Eu am scapat de „taieri”, dar multor colegi le-a scazut salariile si nu pentru ca nu si-au facut treaba! A spus ca merge firma prost. Din cifrele oficiale, publice, dupa ce scazi absolut toate cheltuielile (impozite, salarii, etc), ramane cu un profit CURAT de vreo 30000 de euro/luna! Cand i-a aruncat pastila un coleg, a spus ca nu conteaza, EL VREA MAI MULT!!!
Ce cacat sa faci cu 30000 de euro pe luna???
RASPUNS: Lacomia!
2.) – Nu stiu de prin ce parte a tarii esti tu si ce tarani cunosti (tare am senzatia ca-i cunosti pe tarani doar din povestirile de pe bloguri si din documentare), dar te asigur ca, cel putin in Ardeal, exista tarani (majoritatea!) care muncesc de le sar capacele, de dimineata pana seara! Doar ca muncesc degeaba! Si n-au deloc o viata comoda… Sunt batrani, iar copiii le sunt plecati la munca in Italia la cules de ceapa (ceapa la propriu, nu la figuart!) si in Spania (tot prin agricultura), pentru ca in Romania n-avea nici o sansa, decat bataie de joc.
Ok, inteleg ca taranul roman e prost, n-are educatie si munceste dupa metode de secol trecut… dar asta ar fi trebuit sa vada politicienii romani, au avut vreme 28 de ani sa observe asta, si ar fi trebuit sa-i invete cum sa munceasca eficient si sa-i ajute (ca de exemplu: depozite de preluare legume-fructe, oportunitati pentru livrarea produselor in supermarketuri, centre moderne de colectare a laptelui, etc). Ia vezi ce fata face don’soara de la banca dac-i trece pragul vreun taran de-asta prost sa-i ceara un imprumut pentru un cacat de plug?
3.) – O alta greseala MAJORA pe care o faceti voi, astia din „online”, este sa judecati lucrurile (si oamenii!) prin prisma situatiei din marile orase/centre economice. Cate orase mari sunt in Romania? Exact! In orasele mici, in special in provincie, lucrurile functioneaza altfel decat stiti voi in marile orase…
știu, am văzut și eu asta de câteva ori la prieteni și cunoștințe. oameni care nu concep că sunt alți oameni, lângă ei, care muncesc pe 1.200 lei.
@Spartan: la punctul 3…ce bine ar fi daca ai avea dreptate (cu ghilimelele de rigoare)…din pacate nici in orasele mari nu e situatia roza mai departe de cele cateva „multinationale” … aproape tot ce nu tine de IT tot nasol o duce si in orase
80/20
64/4
Pareto?
Nu, așa se scrie xenofil în limbaj codificat.
5/40
6/49
Joker
64/4 e la misto, de fapt era 71 dar de unde sa stie el
Hai sa le ofertam posturi jandarmilor ca sa poata pleca…
Și după ce pleacă ăia o sa vina alții
Si la patronu’ nepenal e la fel: n-are nevoie de toti genialii clasei. Cativa buni si restul okish.
Cred ca daca tot ai abordat tema asta, tb facuta o diferenta intre angajatii care se umplu de kk (ex editori, moderatori) si aia care n-au nici o treaba cu contentul (cameraman, sofer, regizor, itst).
Si nu cred ca distributia e functie de cat ai invatat, mai curand depinde cat de flexibil moral esti.
Coada de topor ideala e un tip bun la meserie, inteligent dar amoral si gata la orice pentru …. (bani/putere/femei/etc)
am mai spus-o pe aici : nu pot fi toti programatori/DBA/ OS Admin/Arhitect IT/Inginer Infrastructura IT / Medic ….iar daca nu esti , in romanica, alternativele sunt : bugetar sau corporatrist sters ….de ex. eu, am norocul sa lucrez in IT si sa imi gasesc in alta parte unde sper sa nu am sef-beizadea de baronete local PSD ..atentie , lucrez in privat !!! e fututa tzara asta ….
UX Designer, Data Scientist, BI, Data mining, BA, PO, QA Engineer, Support specialist, Implementation specialist, si multe altele. Si astea doar in IT.
Apoi in inginerie non-it, mai sunt 1 milion de joburi f bine platite (specialisti in aero-spatiale, auto, logistica, etc)
al dracului treaba, dar nici unul nu ati face vreo meserie, gen instalator, electrician, etc. , va pica mana daca lipiti 2 tevi sau montati o priza.
ăia de obicei stau pe alte bloguri, citesc despre telefoane și combinații…
@vlad, unde e milionul ala de joburi foarte bine platite? Ca in Romania, cifrele oficiale arata ca nu depasesc nici 100.000 aia cu joburi bine platite. Si tu visezi ca sunt 1 milion doar in aero, logistica si auto… probabil mai visezi ca mai sunt si in IT niste milioane, inca cateva milioane de manageri de companii multinationale sau nationale…
Realitate in Romania e ca jumatate din cei 5,5 milioane de oameni cu job castiga sub 300 euro/luna. Iar din cei 5,5 milioane, doar 3 milioane lucreaza in mediul privat, la patron si la baron.
Si nu din cauza ca nu produc bani au salariile mici, acesta fiind un mit, cele mai mari rate de profit le au firmele cu angajati pe minim tocmai datorita faptului ca platesc minim. Ca sa dau un exemplu clasic pentru Romania, un angajat pe minim la un magazin produce PROFIT patronului de cel putin 4 ori salariul acestuia. Daca acel angajat pleaca cu 250 euro acasa dupa o luna de munca, patronul pleaca acasa cu PROFIT minim 1000 euro fara sa faca nimic, doar sa adune incasarile la sfarsit de zi de la angajat.
Nu știu unde ați auzit că inginerii din industria auto sunt bine plătiți în România, dar nu prea e așa. Cel puțin, nu se compară cu IT-ul.
@vlad: ai dat-o p’aia cu ingineria aero-spatiala fix din putul gandirii. plm…articolul pleaca de la o poza cu un jandarm….trece prin niste facultati „inutile” (inca nu le-am descoperit pe alea utile desi se bate moneda asta de ceva timp pe blogul asta) si tu o trantesi cu aerospatiala.
daca te duci prin tara si il vezi pe unu ca se plange ca n-are bani de paine…ii zici sa manance ozonac?
„nici unul nu ati face vreo meserie, gen instalator, electrician, etc. ”… „ăia de obicei stau pe alte bloguri, citesc despre telefoane și combinații…”
Ei, hai, că mai sunt și pe blogul asta câțiva. Dar doar ca să lipești țevi și să montezi prize abia dacă trăiești la limita subzistenței, în țară.
Și totuși, chiar astăzi mă pregătesc să formulez telefonic un refuz politicos pentru o ofertă de 14,06€/oră, în Olanda. Asta după ce am întrerupt în urmă cu 3 săptămâni un job cu salariu similar în Luxemburg. Numai din naivitatea-mi păguboasă, recunosc, de a încerca să perpetuez activitatea privată din țară.
Și, apropo de vârstă, nu știu dacă a trecut un an de când am fost refuzat de o firmă de recrutare constănțeană, pe motiv că pentru Olanda odată trecut de 40 de ani (eu având decât 48) sunt șanse zero de angajare. Muie cu sacâz! Imediat am fost racolat de o firmă din Slovacia (!) și într-o săptămână eram în țara lalelelor. Și ce să vezi?! Stupoare! jumătate din adunătura de polonezi, englezi, portughezi, lituanieni, irlandezi, români, italieni, bulgari etc etc care lucram la rafinărie erau mai în vârstă decât mine.
P.S. Un zdrahon ca cel din poza articolului, ar fi numai bun într-o echipă de schelari, pentru același salariu ca cei cu profesii tehnice.
P.S.2 La serviciul de pază și securitate erau numai negri și turci (atât menținez, să nu fiu catalogat rasist)
man, unii , mulți, nu pleacă pentru că le place romantismul din românia. in germania nu poți da manelele tare, nu poți face grătar unde îți trece prin cap, nu poți parca aiurea…
Vali, nu vreau să fac acum apologia electricianului, dar din marea masă a „căpșunarilor”, cei ce lucrează meserii tehnice sunt ceva mai educați. Mai mult de jumătate dintre colegii mei români aveau studii superioare: IPB -electrotenică, IT-rețelistică, electronist, profesor de istorie (!), management cu diploma ținută la sertar… dar într-adevăr există și o categorie a celor care în weekend aveau unic scop să radă 1,5litri de wiskey pe care îl stingeau cu bere. Ca o coincidență, sper să nu-mi pun internetul în cap, cei din urmă erau majoritatea din Ardeal.
Despre cât de mielușei sunt afară și cum încep să-și dea în stambă odată ce ajung înapoi în țară este un subiect inepuizabil. Păcat să sociologii sau antropologii nu fac publice astfel de studii, fiindcă nu cred că ele sunt ignorate de specialiști.
dan, pentru că ești in mediul „ăla”, de oameni cu studii superioare. și eu sunt, dau numai peste programatori și sysadmini care au plecat, pot concluziona lejer, pe baza experienței, că doar din ăia pleacă. dar mai citesc știrile, și aflu și de doctori care pleacă, și de electricieni (în brașov, electricienii auto au plecat in 2 luni anul trecut vreo 8, s-au chemat unul pe altul, aveai o problemă, trebuia să aștepți), și tot așa.
Bun, vad ca, printre altele, unde sunt si eu de acord, discreditam persoanele care dau la Academia de Poliție. Da, 50% sunt niște unii care vor sa nu ii doara capul in viitor, sa aibă linistiti o pâine pe masa si etc. Dar mai sunt si ceilalți, ca mine(unu din „gloata de aspiranti la Academia de poliție) care se duc acolo cu gânduri bune pentru natiune si pentru tara. Acuma, e logic ca in sistem sunt mulți cracanati fără coloana vertebrala si cu un simt al realitatii total pe lângă, dar dacă nu vin din urma oameni mai buni, de unde se vrea schimbarea?! Toti se plâng ca e plin de cretini in serviciile de stat, dar in aceeași măsura ii baga pe aspiranti in aceeași oala cu lichelele care exista in acest sistem. Cum sa schimbi ceva dacă nu implici oameni care vor schimbare?! Si apropo, gloata sau nu, oamenii aia, inclusiv eu, se chinuie putin sa intre in aceste instituții, pregatire sportiva si 3 materii extrem de vaste, concurenta acerba, pe langa toate astea. Nimic nu e chiar atat de simplu pe cât pare, nici macar asta, surprinzător. Asa ca data viitoare când aruncati lopatica cu rahat in tot, încercati sa va gânditi si la faptul ca oamenii sunt diferiti si gândesc diferit, si nu trag toti pentru locsorul caldut si poponetul gustos care urmează a fi pupat.
Cei fara coloana vertebrala vor ajunge, cel putin in Romania, mai sus decat cei onesti si cu simtul responsabilitatii. De ce ? Pentru ca ei vor actiona la ordine, vor parea merituosi in ochii celor situati in varful ierarhiei si in felul asta nu se schimba. Pornesti la drum cu ganduri nobile, dar sistemul de stat te va invata ca trebuie sa ai acea flexibilitatea in principii, de la care ocazional te vei sustrage. E de ajuns sa actionezi la un ordin imoral o singura data ca sa fie declarat drept parte a gloatei.
Well, ca sa intri la Academie, trebuie sa faci diferenta mai intai intre politist si jandarm.
@Stresu – Poliția, armata și PSD-ul sunt la fel că organizare – ordinul vine de sus și se executa fara comentarii. Cum anume poți schimba sistemul, concret? Daca execuți ordinul faci parte din problema, daca nu ieși din sistem. Sau sa credem că faci prostiile ordonate 20-30 de ani și când ajungi șeful poliției brusc schimbi macazul?
Ești conștient că aia de au luat numerele cu m PSD au respectat un ordin, nu? Jandarmii care au folosit gaze și violența vineri la fel, executau un ordin.
Mai demult se dadea si examen la limba romana/gramatica pentru admitere la Politie, daca-mi aduc bine aminte.
La Academie e si sectie de jandarmi. Ca idee. Da, e si gramatica. Făceam referire la ce comentau alții mai sus, nu strict la articol in sine.
Legat de imoralitate… Sa arunce cu piatra ăla care nu a călcat in veci stramb, ca deja se încurca mere cu pere.
>Sa arunce cu piatra ăla care nu a călcat in veci stramb, ca deja se încurca mere cu pere.
Aspirantii la academie sunt aia care-si fac meserie de „aruncat cu piatra” deci ar trebui sa fie d-aia care nu au calcat stramb in veci.
Eu nu am aruncat cu piatra, băiatul de mai sus, in schimb… Eu mi-am expus o părere. In rest, va urez hate plăcut cu privire la tot ce tine de organele statului si de oamenii care ocupa posturi acolo, buni sau rai.
Pana una alta, de-a lungul timpului am facut ce am considerat a fi bine, cantarind anumite argumente pro/contra. Deci, in opinia mea, am fost destul de corect.
Gresesti fiindca nu e „hate”, ci doar o relatare cu privire la nereguli care se gasesc cu duiumul in institutiile statului. Inca esti fraged, n-ai intrat in sistem si poate niciodata nu vei ajunge sa faci ce au facut jandarmii/politistii in perioada asta, fapte ce tin de conjunctura si cui ii esti subordonat. Si ca nota suplimentara: Cand calci stramb ca si politisti sau jandarm si superi societatea civila, esti trimis la Parchetul Militar, nu dojenit de „the boss”, iar cel care te-a pus sa faci ce ai facut sta bine mersi, la caldura, departe de tumultul acuzatiilor, ca oricum e vreun batran urcat in grad in anii tineretii care isi permite sa iasa la pensie.
Sa îmi spui și mie ce se întâmplă în Academia asta, am avut colegi (oameni deștepți) care s-au chinuit 2-3 ani sa învețe și să intre .. Cum se face că după ce terminați Academia și după 1 an de poliție nu e nicio diferență intri voi ăștia tineri și garcea din garda veche?? Tare curios sunt…
le e foame. și 50€ sau 100€ de la un lache oprit băut sau fără permis pe seară se adună.
Take it with a grain of salt!
Daca apas pe „Become a patreon” si apoi ajung sa am dosar penal, imi dai banii inapoi sau lucrezi pentru un penal?
My advice:
Banii inapoi si #MMihai.
mihai, daca tu scrii o carte si un penal o cumpara si o citeste, inseamna ca muncesti pentru un penal?
m-am oprit cand ai inceput sa arunci cu procente… tu crezi ca hipsterii aia de la proteste care nu voteaza + niste dezorientati reprezinta populatia?! zicea bine muierea de fluture, majoritatii nu ii pasa
Mi-ar plăcea să fie înlocuit „penali”, măcar un an, cu „străini”.
Nu munci pentru străini, nu alimenta burta străinilor care expatriaza profitul, nu fura jobul unui occidental care a fost disponibilizat, nu vinde pământ străinilor.
Surpriză. Nu se poate, pentru că, nu știu cum se face, nu prea mai sunt patroni romani si dintre aia care sunt, jumate sunt penali.
In unele domenii nu le fura joburile, pt că pur și simplu aia n-au destui oameni calificați în treaba aia.
In altele le fura prin acceptarea unui salariu mai mic decât ar accepta băștinașii. Care stau atunci pe ajutoare sociale. Deși este și vice versa, ajutoarele sociale au fost întâi prea mari comparativ cu cât puteau să ofere firmele și atunci firmele au stimulat venirea imigranților.
Dacă vrei să ai material ani de-acum încolo pentru blog, abonează-te la canalul de youtube al prolex, ceva sindicat de-al bugetarilor, cu poliţişti, poliţişti locali, şi vameşi, tot felul de categorii „dezavantajate” din românia.
Să vezi cu ce idei merg noii candidaţi la şcolile de poliţie, ce aşteptări de la viaţă au, şi cum sunt mai mulţi pe un loc în fiecare an, deşi se suplimentează locurile.
Cu fiecare video postat, sunt tot mai convins că ţara asta nu are nici un viitor.
Nu mă înţelegeţi greşit, respect poliţiştii, jandarmii (în limita realităţii recente) pompierii, şi alte categorii, dar din păcate, majoritatea care merg acolo merg doar să poată avea un loc de muncă sigur şi atât.
Nici unul n-ai auzi că îi place ceea ce face, că lucrează pentru a schimba ceva, chestii SF. Majoritatea au o silă în ei, care se reflectă în modul în care-şi fac treaba, şi apoi se miră că populaţia e surdă la chinurile lor. Sunt convins că există şi din aceia, dar puţini, insignifiant de puţini. Majoritatea sunt pe ziua trece leafa merge.
Iar politicienii ştiu că oamenii ăştia, în afara sistemului sunt zero, şi fac ce vor cu ei, îi folosesc ca pe nişte sclavi personali, cum făcea Oprea zis şi siguranţa naţională.
I don’t kno’, dar sa te faci jandarm/politai e cea mai proasta decizie in Rmnika. Cred ca mai cretin de-atata e sa te duci la jurnalistica/literatura.
Ok, daca telul tau in viata e sa fii sclav cu post caldut si sa nu faci nimica, probabil drumul e sa te prostituezi cu baetii-de-bine: intri pe fir cu ei, urci usurel in sistem + daca vrei sa fii si mai mare, bagi academia aia de securitate care au facut-o toti inclusiv de ex tanti Udrea.
Relax, țelul multora este să aibă o viață liniștită, cu muncă cât mai puțină si evident, cu un salariu rezonabil. Cred că la asta se rezumă aspirațiile unei majorități a populației. Ăia cu aspirații mari sunt mult mai puțini decât credeți.
Faptul că nu ești „slugă” la altul nu e neapărat un criteriu. E interesant că poți avea surpriza, tu făcându-i pe alții sclavi, să descoperi că ești unul dintre ei.
@gabi: Bineanteles. Oricine munceste undeva e sclav la ceva/cineva. Pana si propriul patron e sclav pt ca tre’ sa munceasca de obicei mai mult decat un angajat normal pt business-ul lui. DAR sa fii sclav la stat e mai nasol decat „normal”. Si sa fii sclav la stat riscandu-ti propria persoana, cum e cu politai/jandarmi? cel mai nasol.
Se baga la stat ca sa isi menajeze creierul.
Eu am o vorba: cine a fost vreodata militar, jandarm, nas la CFR, paznic nu va munci never ever altceva. Pe astia prea putin ii intereseaza cine-i patronul, pentru ei e important sa stea degeaba si sa faca bani.
Să le ceri jandarmilor să-și dea demisia (video-ul acela cu cel din Cluj, care îi ținea predici unui jandarm tinerel) este la fel de ineptă, cum nu li s-a cerut demisia (de exemplu) celor de la Raiffeisen cu spargerea aia.
Sau oricare multinațională care trage cât poate să șifoneze bani să nu plătească taxe/impozite complete.
E absurd.
Dacă e să vorbim de reforme, demisiile purtătorilor de cuvânt sau șefilor de secție/unitate e fix o bășină expirată.
Dacă se vrea reformă, schimbă/concediază personalul care-i antrenează pe polițiști și jandarmi. De acolo pleacă totul…
@Alupigus: Credeam ca de la xenofili pleaca totul… (?)
Cine a a zis că personalul care-i antrenează nu-s xenofili?
@Danc: Ai priceput? Intai trebuie omorati strainii, toti cei care gandesc altfel de cat Corut si apoi toti cei care au intrat in contact cu strainii, pentru ca nu poti fii sigur niciodata
@killroy
E în regulă killroy, tu habar n-ai ce e xenofilia, dar ești tare în definiții prostești și fumigene aiurite.
Să nu te schimbi, comunist ai să rămâi toată viața.
Auzi la el, se plange la 41 ca nu isi va gasi loc de munca? haide, serios, nu iti vei gasi la 41 de ani? Ma interesant ca strainii tot timpul cauta oameni pentru banda doar sa vrei sa mergi… dar na, pensionare la 55 de ani cu o pensie draguta nu vei avea la privat asa ca mai suga o ceapa mister cu 41 de ani. Pana si un vecin la 58 de ani si-a gasit un loc de munca, adevarat, nu e mare salariul dar si-a gasit la ceva firma straina ctc-ist sau ce saracia cu 12 clase…
mane, nu e vorba de jandarmul ăla, fii un pic atent.
Aheam, am recitit si mda… unii nu au incotro dar sincer si eu as linge un cur 20 de ani daca imi da ditai salariul. Ca si intrebarea: ai fute o baba pentru 10 000 de euro? din nefericire si la strain se aplica, are nevoie de 10 oameni, restul vin si pleaca ca ba e prea mica leafa ba munceste prea mult pentru ce e platit. Studiile nu au mare relevanta in romania, cel putin nu la privat.
@verdenpom: Cat de baba si unde/in ce gaura? Si cand/nu azi ca inca e post. Maine, ca e sarbatoare!
Nu conteaza doar gaura sa fie . Cazuri avem destule, madonna, columbienii, stefan banica junior ce si-a batut fiecare femeie zilnic de zici ca era la protest, dragnea cu gagica lui, bolojan cu gagica lui si exemplele pot continua
Ușor de zis și de făcut dar greu de pus in parctică de un jandarm care e angajat, are rate la bancă, copii și o nevastă isterică care probabil îi spune, seara acasă, ca așteaptă următoarea vacanța la mare și că lumina a venit la plată.
Jandarmul nu e un hipster freelancer sau corporatist care își poate da in fiecare an demisia angajându-se la altă “Jandarmerie”…unii dintre ei nu pot sau nu vor sa învețe in doua zile alte meserii, unii dintre ei chiar pentru asta sunt făcuți, pentru Jandarmerie, (stat in picioare și gaze la meciuri/evenimente/huligani cu energie in ei, o fi greu/o fi ușor? etc) Nu toți trebuie sa fie intelectuali sau înțelepți in școala vieții, unii poate sunt rafinați și scriu poezii.
Problema e cu instituția care pare in Haos și cu siguranța e in lipsa de lideri, proceduri și perspective.
Eu nu invidiez și nu doresc să fac meseria nimănui dar nici nu doresc sa-mi spună cineva sa-mi schimb meseria dacă eu nu doresc asta….fiecare își duce piatra lui la deal.
Vinovați de abuzuri pot fi o parte din șefii lor și o parte din jandarmi.
Ei trebuie sa-și facă datoria indiferent că premier e Dancilă sau Cioloș. Dacă in cursul acestei datorii, se comit incompetențe sau abuzuri, ele vor fi anchetate și tratate așa cum trebuie.
Instituția trebuie sa fie rapid profesionalizată și reabilitată nu distrusă de către cei care o conduc. Prin lipsa de discernământ sau lipsa de gândire la rece, media, liderii de opinie dar și cei care plătesc taxe și impozite, pentru Jandarmeria (a noastră, a tuturor), nu trebuie sa contribuie la această distrugere.
Multe justificări și răspunsuri pot fi la acest comentariu. Nu am prieteni jandarmi. Va respect furia și supărările, dacă as fi fost și eu lovit, probabil ca nu putem scrie, la rece, acest comentariu. Ne așteaptă doi ani grei…pana la alegeri, pana atunci, eu încerc sa construiesc așa cum pot împreuna cu alți oameni care pot..
din nou, nu despre jandarmi e vorba in articol.
Va respect furia și supărările, dacă as fi fost și eu lovit sau gazat aiurea, probabil ca nu puteam scrie, la rece, comentariul anterior
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2117027031664169&id=100000706797528