O idee pentru cei care își construiesc case

Citeam o discuție unde un nene își exprima îngrijorarea că există un teren momentan viran la câteva case de terenul lui, unde e posibil să se construiască un supermarket. Omul se întreba dacă să mai înceapă construcția sau să vândă și să caute în altă parte, de unde mi-a venit ideea articolului ăstuia.

Dacă vă faceți casă, gândiți-vă și la revânzare. Nu doar la acest aspect, dar și la acest aspect. Nu zic să faceți casa pentru următorul proprietar, dar să vă gândiți și pe termen lung.

Asta înseamnă că nu vă faceți casa ciudată, doar pentru că puteți și vreți. S-ar putea ca peste 5 sau 10 ani să vreți să vindeți și nu o să puteți din cauza asta. Nu știu, pleacă copiii la facultate în SUA, se schimbă prioritățile și dorințele, câștigați la loto, orice. Nu e absurd să iei în considerare și asta.

Un exemplu aleator: tu ai 1.60 și ignori meseriașii care spun că ar trebui să faci scările normale, nu doar pentru tine. Că poate ai un copil de 1.80.

 

film-sopranos-29

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Te pui cu ‘gusturile’ romanului?
    Sunt pe cateva grupuri de vanzari imobiliare, in mod special case. Am intrat doar pentru distractie. Sunt anumite case la vanzare facute cu atat de mult prost gust, incat te intrebi daca astia sunt troli sau ei chiar exista. Si se chinuie sa le vanda de ani buni. Nici nu lasa la pret, evident. Hai ca un perete vopsit in albastru strident il mai vopsesti dupa ce cumperi. Dar niste arcade sau coloane prin living, sau compartimentari proaste: astea nu le mai repari in veci.
    Cel mai tare mi s-a parut un tip care se chinuia sa vanda o ditamai casa, cu 12 dormitoare, cu 10 bai, totul pe lux si opulenta, tot ce vrei. Saptamanal omul scadea pretul cate 1000 de euro. De la 300.000 de euro cat a cerut initial, a ajuns omul la 100.000 si tot n-a vandut. Devenise ‘bufonul’ grupului, toata lumea facea misto de el.

    00
    • Sunt si eu pe grupurile alea de facebook. Recomand oricui sa frecventeze cateva saptamani acele grupuri, in cazul in care doriti sa vedeti imaginea acestui popor.

      Case si apartamente facute prost, mult prost gust, culori aprinse strident si obositoare, mobila proasta in bucatarie de 1000 lei si ceva granit sau marmura in alte locuri. Fel si feluri de alegeri tampite.

      00
    • Dati si voi un link cu grupurile vietii, sa ne radem si noi…

      00
    • Dacă hardughia aia e și în cartier ok, să cumperi un hotelaș la 100.000 euro nu cred că e rău.

      00
    • Cautati pe facebook grupuri de „idei amenajare, renovare” si intrati si pe „vand/cumpar apartamente”. Dati off la notifications la toate grupurile si intrati pe facebook ca sa va distrati, o sa aveti wall-ul plin cu postari.

      00
  2. e tot timpul un pericol mare sa fie teren viran in apropierea casei, la cum se aproba PUZ-uile la noi, nu ai idee ce poate sa rasara, exemplu casele astea de langa Iasi (zona buna, la vreo 5 km de centru si maxim 2 de Copou, zona buna a orasului) langa care un dezvoltator s-a gandit ca e ok sa constuiasca ditamai complexul de blocuri turn fix peste drum: https://www.facebook.com/copougardenresidence/photos/pcb.628189861908025/628189131908098

    nu e misto ca e casa cu piscina acolo si cand iesi la o baie te pot vedea vreo 100 de oameni sau cati ar fi la etajele superioare?

    00
  3. Nu-i problema, daca nu se vinde desi tu ai construit o „minunăție” de casa, atunci în chemi pe Buhnici sa facă un video de prezentare.

    00
  4. Am in calcul sa cumpar mai multe terenuri intravilane in satele din jurul municipiului ca sa le tin mult timp pana la vanzare. Si caut ca si cum personal m-as muta acolo. Am criterii exigente. La fel vor gandi si viitorii proprietari. Ce am observat e ca cei care fac asta, cumpara terenuri sau apartamente/case pentru revanzare, o fac stiind ca nu se muta ei acolo, din cauza asta vin cu niste compromisuri inacceptabile: latime la drum ingusta, case fara fundatie buna dar renovate boboc, acces pe drum foarte ingust, departe de asfalt ori prea aproape de trafic greu, vecini suedeji, cartier rau famat. Parca dinadins vor sa gaseasca niste fraieri carora sa vanda. Aceiasi mentalitate o are poporul si la masini. Cand au mari probleme le vand.

    00
    • NOU
      #11

      Practica asta cand apar problemele la masina bagata la vanzare ca impecabila e imnul national.

      00
    • Practica asta cu masina vanduta cand incep sa apara problemele este practica generala peste tot, nu doar in Romania. De ce credeti ca sunt atatea masini vechi de 3-5 ani din Germania? Fiindca proprietarii vad ca incep sa se strice anumite lucruri si va fi nevoie de reparatii si decid sa scape de ele cat mai rapid.

      00
    • Andrei, nu mai merge batranica la piata?

      00
    • A murit de covid da masina e tipla!!!

      00
  5. Poate ai un copil mulatru…

    00
  6. Mare să fie. Să avem camere și dacă vin 3 familii de musafiri. Si încălzire pe lemn sau cărbune.

    00
    • in multe zone incalzirea pe lemn e singura optiune, deoarece incalzirea pe curent electric e prea scumpa, iar retelele de gaz metan n-au fost extinse pentru ca statului si autoritatilor nu le-a pasat de asta.

      00
    • Am luat acum cativa ani un taxi in BV. Omul se plangea ca a facut casa mare – vreo 6 camere, suprafata mare, etc, sa o lase la copii.
      Dupa cativa ani baiatul a plecat din tara, fiica s-a certat cu ei si a plecat la casa ei, nevasta l-a parasit, si se plangea ca e singur si ca are o graoza de platit intretinerea.
      Life. It sucks, and then you die.

      00
  7. Dacă-mi permiți încă un sfat:

    Eu am construit apartamentul (puteam eu să fac, în anumite limite, schițe de cum sa arate interiorul), să-l pot despărți în două părți: am două centrale de încălzire, am două contoare de curent, apă, etc.. În două zile este complet despărțit – dacă mă enervez într-o zi.

    Așa sunt mai flexibil dacă mă despart de diamantul vieții mele, dacă trebuie să închiriez unul, dacă trebuie să închiriez două, dacă vin comuniștii și sunt de părere că trebuie să ne bage afgani în spațiu că avem prea mult loc…. Rămâi flexibil.

    Mai fă o intrare, cumpără de la bun început o centrală care poate duce două locuințe (sau fă un loc, o debara care poate fi folosită pentru alte scopuri)…

    00
    • Oh, wow, cred ca ai o casnicie foarte fericita.

      00
    • Da, am o căsnicie foarte mișto. Dar poate fac cancer la oo și nu pot să lucrez. Sau mor. Sau moare soția. Sau în 6 ani pleacă moștenitorul de acasă și rămânem într-o casă prea mare (da, și camerele goale costă). Sau bine criză economică și dau faliment. Sau se îmbolnăvește soția sau copilul. Sau moare unchi-meu la 650 de km și doresc să mă mut în apropierea mătușii. Sau pur și simplu mă mut în Toscana. Sau da, ne despărțim, se întâmplă și din senin, se despart 39,6% din căsătorii – șansa este mai mare decât să mă îmbolnăvesc de cancer (aprox 25%).

      Despărțirea ( :) și a unei locuințe) este o eventualitate care trebuie luată în considerare. La fel ca și testamentul… Poate mir cu soția într-un accident, merg în jur de 50-60′ pe an. Atunci Nașul lui fimiu, Lars, preia tutela, poate închiria un apartament mare, unul mic, două mai mici, fumul are bani să fie întreținut, fără ca Lars să dea bani din buzunar așa scrie în testamentele noastre și ultima dorință (depildă să oprească mașinile dacă în urma a ceva rămân paralizat).

      Am 47 de primăveri și am văzut, făcut și trăit destule ca să-mi dau seama ca viața nu este lineară.

      00
    • Când recitesc ce-am scris cred că am o problemă. Anume cred că încerc să rezolv totul și să am o soluție pentru orice eventualitate. Este obositor.

      00
    • Yep! Chiar am vrut sa-l citez pe Mike Tyson ca raspuns la comentariul tau, „Everybody has a plan until they get punched in the mouth”, dar am zis ca ai destula experienta de viata si te prinzi si singur.

      00
    • Jeezus Christ, proastă trebuie să fi fost că mi-am luat apartament perfect vandabil în 2 luni orice criză ar fi, cu minim cât am dat pe el (acum suntem pe la dublu, da’cine știe ce ne lovește) și să ne luăm altceva când/dacă o fi nevoie. Trebuia să-mi fac o casă modulară bună la toate, și dacă mai fac niște tripleți și dacă vine vreo molimă și rămâne doar unul dintre noi,

      00
  8. Am cunoscuti ce fac/vand case. I-am si intrebat, ce cauta cel mai mult cei ce cauta/cumpara casa ? In primul rand cauta…gratarul. Se invart 5 minute prin casa si apoi fuga in curte unde balesc la gratar, la iarba si la terasa. Asta viseaza cel mai mult ghertoiul de la etajul 9: gratar si bere. :D Daca vrei sa vinzi casa ca si sfat: fa-ti curtea sa le ia ochii si o dai rapid si la suprapret.

    00
    • Dupa prinicipiul asta 90% din populatia planetei care are locuinta in spatiu tip bloc de locuinte e ghertoaie. Poate oamenii cauta un spatiu cat de mic dar nu fie intre 4 pereti sa vada gol cand ridica capul si poate sa arunce si o tava de mici pe gratar cand ii e foame

      00
    • Io am fost ghertoi de la etajul 2. Primul lucru pe care l-am construit in curte a fost grătarul. Am visat mult timp la clipa în care voi învârti micii pe grătarul MEU.

      Grătarul este elementul central în jurul căruia pornesc toate poveștile de week-end.

      00
    • De ce esti ghertoi, daca locuiesti la etajul 9? Nu toti s-au nascut la casa, nu toti sunt milionari, sa aiba 3 terenuri de tenis, herghelie de cai si piscina. Si eu apreciez exact spatiul verde pe care il am, pentru ca am stat 40 de ani la bloc. Ghertoi de etajul 2, dupa cum spui tu.

      Si da, faptul ca am casa mea, vecinii la 20 de metri de mine (de nu se aude cand ma bate barbatul), face toti banii. Nu mai zic de plaja la 5 minute de mers pe jos, ca dau in chestii sexy. M-am mutat de nici 3 luni la „tara” si imi vine sa plang, cand ma gandesc cum am trait pana acum.

      Gratarul a fost PRIMA chestie carata de barbata-miu acasa, asa suntem si noi ghertoi :D

    • Povestește, te rog, mai multe despre chestia cu 5 minute pana la plaja. Exista zone în România unde poți construi asa aproape de plaja? Ma bate un gând la pensie, nu de alta.

      00
    • @Rumbu, Dojo are casa prin New York (statul) sau zona adiacentă.
      Și am o vagă senzație că e plajă de lac, nu de mare/ocean. De asta nu sunt sigură.

      00
    • Am vazut terenuri/platz ingradite pt casa, au tras un cotetz de lemn sa-si puna cateva ustensile/scule si tada…GRATARUL zidit… piesa de rezistenta ! :D

      00
  9. Hehe … am vazut case fara autorizatie de constructie , care apar in acte ca „grajd” . Pai ce … aia nu e constructie P + 1 si in interior sa vezi nebunia .
    La etaj din motive de economie , 2m inaltime la rosu :)))) pai zic … e prea joasa … cu sapa si finisajele se micsoreaza vizibil , cica nu conteaza ca ei au 1.70 maxim

    00
    • Mie mi-a povestit notărița ca dupa o tranzactie au venit cumparatorii sa se planga ca nu apare casa in cadastru! Oamenii nu s-au prins cand le-a citit contractul ca nu aparea casa in el, si nici cand le-a dat schita sa confirme ca ala e terenul!!

      00
    • @Ninja – eu ma astept ca daca merg la notar sa imi zica ala care sunt problemele legale. Nu doar sa-mi dea niste foi si in rest e treaba mea. El stie legile, el stie ce acte trebuie. In Romania, ca om de rand, trebuie sa devii expert in orice (pe langa locul de munca obisnuit trebuie sa fiu si notar si avocat, instalator, si alte meserii). WTF!

      00
  10. @zoso: check this out. Cineva si-a facut o casuta mica si cocheta intr-o zona ultracentrala si acu o vinde ieftin tare; sari pe ea ca e de foarte putin timp expusa si e coada de potentiali cumparatori la usa.

    https://www.storia.ro/ro/oferta/comision-0-proprietate-unicata-str-sfintii-arhangheli-nr-13-IDnVqk.html

    Acu pe bune, de ce ar construi cineva asa casa intr-un cartier muncitoresc si, mai ales, cine naiba crede ca da banii aia in zona aia care ofera…. nimic?

    00
    • mai era una la fel acum 10 ani, a inceput prețul de la 1 milion și ajunsese pe la 300K și nu prea erau amatori.

    • Am crezut ca e primarie. Sau ceva cladire a vreunei administratii locale :)) pfff. nu m-as simti niciodata „acasa” in curtea aia. Tare ostila casa asta pe exterior mi se pare

      00
    • Proprietate unicată.
      Ca „pantofi unicați” ai Andreei Antonescu în același interviu/reportaj în care se lauda că a luat 10 la română la BAC.

      00
    • Care vedeta era la TV si zicea, „nu va luati de lustra mea, ca lustra a costat 20.00 de EUR”?. Ma duc sa ma spal pe ochi, dar nu stiu daca iese galbenul ala….

      00
  11. pana mi se aproba celalalt comentariu, il repet fara link: terenul viran langa zona de case e tot timpul foarte periculos la cum se aproba PUZ-urile la noi, ca poate oricand sa vina un dezvoltator sa tranteasca complex de blocuri de 10+ etaje chiar vizavi de casa ta si in loc sa vezi cerul si soarele, vezi numai geamuri si balcoane cand iesi in curte

    00
  12. Hahah cunosc un caz unde un apartament sa vandut de 4 ori intr-o zi.
    Centru vechi București:)))
    Sa vezi acolo distractie

    00
  13. Deci dacă am 1,5 (fix atât am) trebuie să-mi fut eu genunchii cu scările pt eventuala posibilitate că o să vând (copii n-o să am decât dacă adopt) și noul proprietar s-ar putea să aibă 1,8?
    Da’ fostul proprietar, de la care cumpăr de ce nu s-a gândit s-o facă astfel încât să-mi fie mie confortabil?!

    Ok, n-o să fac camerele de 2 m înălțime sau așa, în general ca pt pitici, dar dacă vreau să locuiesc acolo, o fac să-mi fie mie confortabil, nu pt altcineva vag posibil.

    Ideea nu e rea, poate ar trebui să mă gândesc de 3 ori dacă vreau o casă foarte mare (deși sunt 1), sau camere foarte mari, sau totul pe lux și opulență, dar exemplul e prost ales.

    Sau așa mi se pare mie, că am traume anterioare:
    – acum niște mulți ani frate-meu și tata îmi montează în balcon niște suporți pt sârmele de rufe. Am cerut să fie jos. Frate-meu, 1,80+, că e prea jos, că se lovește. Și ce dacă se lovește,să fie atent, ajunge la mine de 2 ori pe an, 2 ore maxim și în balconul meu maxim 5 minute pe an, eu pun rufe la uscat cel puțin o dată pe săptămână.
    – acum ceva mai puțini ani renovez bucătăria de la tencuială, inclusiv mobilă nouă. Meșterii, că de ce pun dulapurile suspendate atât de jos, lumea le pune mai sus. Lumea o fi mai înaltă, măcar la mine în casă să ajung la al doilea raft fără să mă sui pe scaun!

    00
    • Îmi da cu virgula: tu 1.50, fratele tău 1.80+???

      00
    • Scările când se toarnă au și ele niște valori de înălțime și lățime după care se fac.
      Gen scările de bloc, unde treptele sunt gândite să fie comod de urcat și coborât de la Guliver la ultimul pigmeu.

      00
    • @CP, majoritatea membrilor familiei sunt de înălțime medie, bunicul patern era înalt.

      00
    • @Ionuț M, alea de bloc, cam orice bloc în care am ajuns, mi s-au părut mereu decente.

      Dar prin clădiri de birouri, instituții publice și alte locuri de pierzanie…. crimă.

      Cele mai mișto scări sunt unele de pe la pasajele pietonale din București, înaintede a fi renovate: cel de pe Brătianu, sau de la Obor, ieșirea de la metrou Ștefan cel Mare spre Barbu Văcărescu și alte câteva pe care nu mi le amintesc acum, o plăcere să urc și să cobor, mai ales să cobor, scările alea. :)

      00
    • AB, e vorba de standardizare.

    • @Vali, încerc să mă gândesc cum îți răspund la asta fără să fiu imbecilă, dar fără să renunț prea mult la punctul meu de vedere.

      Sunt de acord cu respectarea legilor sau a unor standarde. Dar:
      – la momentul în care construiesc o fac pt mine. Nu intenționez atunci să vând și nu pot citi viitorul. De ce n-aș deroga un pic de la standarde în chestiuni minore (nu vorbim de fundație, materiale, chestii de rezistență, ci de înălțimea scărilor) pt confortul meu.
      – presupun că există derogări de la standarde pt persoanele cu anumite dizabilități. Cred că mă despart de nanism (limita maximă :) ) 10-15 cm.
      – dezvoltatorii imobiliari ar trebui să respecte nu doar niște standarde, ci și niște suprafețe minime legale și nu le respectă. Hai să avem o problemă cu o casă construită pentru o persoană anume.
      – ok, standarde, dar atunci când construiești o casă pt un anume client de ce n-ar semăna un pic cu croitoria pe comandă?!
      – dacă îmi asum riscul să nu pot vinde pt că scările sunt cu 5 mm mai joase, de ce ar fi o problemă?!

      Presupun că aceeași problemă o pot avea și: persoanele mai înalte decât media, bătrânii sau cei cu probleme articulare sau orice fel de problemă cu genunchi, cei în scaun cu rotile (probabil au nevoie de o ușă mai lată, un hol mai lat, etc), etc.
      La construirea unei locuințe particulare pt un anumit client standardele ar trebui să permită ușoare derogări care să ia în calcul necesitățile destinatarului.

      00
    • păi nu prea ai cum să îmi răspunzi fără să renunți la punctul tău de vedere. ai căutat ceva, dar nu prea a ieșit :)

      dacă îmi asum riscul să nu pot vinde pt că scările sunt cu 5 mm mai joase, de ce ar fi o problemă?!

      toți zicem asta când ne convine, dar apoi lăsăm coada jos.
      la fel cum toți zicem că „o să cumpăr doar ce îmi convine”, dar apoi lăsăm coada jos.

    • Hai să înțelegem un pic lucrurile. Să faci niște scări comfortable pentru un om mic de înălțime înseamnă să faci treptele nu foarte înalte. Să le faci mai late nu încurcă un om scund, dar e necesar pentru cineva care are 45 la picior. La fel golul de scară, dacă unui om scund îi e suficient un gol de scară mai mic, unul înalt ar nevoie de un gol de scară mai mare astfel încât să nu dea cu capul când urcă, dar un gol de scară mai mare nu încurcă cu nimic un om scund. Un arhitect deștept va înțelege nevoile clientului și va adapta proiectul pentru el, ținând cont și de standarde și de vandabilitate pe termen mediu-lung.

      La bucătărie să pui corpurile de sus mai jos se poate într-o anumită măsură, dar ce-mi imaginez eu sau orice om needucat în materie că e ok, nu e musai ok din toate punctele de vedere, de exemplu există limită minimă pentru distanța între plită și hotă și de obicei mobila de sus e aliniată cu hota, iar dacă vrei o mașină de spălat (rufe sau vase) ai și o înălțime minimă a mobilei de jos. Și dacă nu vrei niciuna dintre ele, un designer de interior profesionist tot va încerca să-ți păstreze posibilitatea deschisă pentru viitor. Oricum, mobila e ceva ce se mai poate modifica sau schimba după un proprietar. Golul de scară sau scările turnate nu.

      Opinii de la 155cm înălțime.

      00
    • @Ana, exact cu zici.

      Ca chestie, și mie îmi plac treptele mai late, chiar dacă am un picioruș de chinezoaică. Îmi place un sprijin zdravăn pt picior. :)

      Cu hota a fost cam dandana, am studiat revomandările și recunosc că am pus-o la cea mai mică înălțime (distanță față de aragaz) din intervalul indicat. La părinți acasă, de exemplu, manevrez butonul ăla cu o lingură de lemn cu coada mai lungă.

      00
  14. Din păcate în România genul asta de probleme pot sa apară în fiecare zi având în vedere lejeritatea cu care se aproba anumite planuri imobiliare.
    O cunoștință cumpărase la sfârșitul anilor 90 un apartament în vila aproape de arcul de triumf (strada sontu) în București. Parcul herăstrău la 2 pași. Vila interbelica, etc. Prin 2002 deja avea șantier vizavi pentru edificarea unui ansamblu imobiliar funcții multiple etc. Beton turnat la 3 noaptea. După vreun an s-a resemnat și a vândut. Bineînțeles în pierdere relativa fata de cum cumpărase inițial plus banii dați pe reamenajare. Concluzia e ca nici în „zona protejata” nu ești protejat. Vina e comuna. Autorități, „dezvoltatori”, clienți, popor.

    00
  15. Muncitorii mei aveau 1.65. Au facut ei scara mai jos, dar eu la 1.83, abia daca nu dau cu capu in grinda cand cobor. E la limita! Detalii importante!

    00
    • Eu nu mă refeream la grindă. Asta mie îmi pare că tine de înălțimea încăperii, mă refeream la înălțimea fiecărei trepte.

      00
  16. Aia e. Mai faci un credit și iei si terenul din fața casei. Ca sa fie liniște!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube