O idee apropo de corupție și banii rezultați din asta

În țara asta sunt mulți oameni care au bani din corupția de tot felul. Fie că ești polițist la permise auto, fie că ești politician și uiți juma de milion de euro în portbagaj sau plângi cu fii-tu pe arest, sau faci un cinstit și tolerat trafic de droguri sau de carne vie, ai la dispoziție foarte mulți bani.

Și am observat ceva. Nimeni nu vrea să facă afaceri. Nu zic să se apuce de producție sau chestii complicate. Dar să deschidă o shaormărie, un coafor, o cofetărie sau ceva de genul ăsta. O afacere mică, care să producă un venit (legal).

Dar știți de ce? Știți de ce nu fac asta? Că știu prea bine cum funcționează sistemul și nu vor să aibă de-a face cu el. Funcționarii corupți din aparatul de stat sunt plini de bani și nu fac nimic cu ei în afara de mașini și imobiliare tocmai de asta, că nu vor să aibă de-a face cu unii ca ei. Adorabil sau ce?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Pentru ca nu sunt în stare!
    Copos a falimentat fabrica de motoare electrice și curele de transmisie din Pitești. Adică la un pas de dacia, un pas de electroarges și 3 pasi de ford Craiova.
    Becali a falimentat fabrica de armament din Băbeni și o avicola.
    Astia știu doar bisnita la cel.mai jos.nivel: gratis de la stat si vândut mai departe…

    Comentariu apreciat.3676
  2. Mda, incearca sa vinzi o unitate de productie sau sa o inchizi, sa vezi atunci distractie.
    Plus ce ai spus tu plus inca 200%.
    Pe langa, ca tot am fost in Cipru. Cipriotii pare ca prefera sa cumpere produse locale, mai scumpe, decat importuri echivalente.

    Comentariu apreciat.4611
    • Și eu prefer să dau +10~15% (uneori mai mult) pe produs local echivalent. Părerea mea e că și noi am fi la fel (ca ciprioții – dar și alții), dar e o lipsă de educație în această direcție și avem problema că în anii ’90 eram fascinați de orice era din afară.

      Indecis. Tu ce zici?2620
    • la noi e o chestie de sărăcie. nu îți permiți să dai atâta când nu ai bani.

    • sau poate nu exista produse locale echivalente?
      foarte putine sunt echivalente la calitate.
      foarte putine sunt echivalente la disponibilitate (n-o sa trec doua judete pentru un item din cosul saptamanal si alte doua judete pentru urmatorul item – nici macar n-o sa fac turul bucurestiului sa imi adun saptamanal cosul de la 30 de magazine fara loc de parcare).
      foarte putine produse sunt echivalente la pret.
      si aproape nici unul nu se gaseste simultan in toate cele trei multimi de mai sus.

      Comentariu apreciat.6313
    • Nu ai produse locale echivalente. Ce echivalenta cand la legume marfa romaneasca iese plina de pesticide daca o cauti? Studiu facut de statul roman, nu abureala.
      Sau cand vanzatorii de pesticide se plang ca fermierii ii tot intreaba de substante interzise si ca e o piata neagra a substantelor interzise?
      Sau cand vecinii de la tara nu imi vand rosiile de pe masa din piata, imi aduc de acasa din portia cultivata pentru ei?

      Comentariu apreciat.608
    • Cum să dai bani pe produse locale (false, mincinoase) cînd toată brînza e de Sibiu, toată șunca afumată e de Mangalița, toate legumele sînt bio și românești din semințe de hibrid olandez…

      231
  3. E un shower thought interesant dar nu cred că este cazul. Sunt (mic) antreprenor din 2012 și nu consider am avut experiențe negative notabile cu birocrația.

    Cred că îi subestimezi cât de limitați intelectual sunt oamenii despre care vorbești.

    Du-te la orice mediocru restaurant popular de prin Brașov și trage cu urechea despre ce se vorbește la mesele mai cu bunăstare: am mașina în service, vreau să-mi iau mașină, e scumpă rata la credit.

    Nu e tocmai atitudine de viitor antreprenor.

    Comentariu apreciat.13612
    • Și eu sunt antreprenor, exact din același an. Nu cred ca am avut o interacțiune pozitiva cu statul. Mereu totul a fost mai complicat decât trebuie, chestii de baza încă nu funcționează (gen ANAF) online. Ești chemat pentru semnături și stampile în original fiindcă niște oameni incompetenti nu cunosc legislația, și diverse alte situații.
      Cred ca 50% din antreprenori clar limitați intelectual. Au ajuns acolo dintr-o conjunctura favorabila, pile, sau tupeu.
      Motiv pentru care jumătate din localurile din centrul Brașovului dispar în fiecare an.
      E greu sa faci treaba bună. Clar nu ne ajuta presiunea (globala) de quick turnaround. Totul e pe bani, nu pe calitate.

      61
  4. Când ești parte dintr-un sistem corupt (acțiunea se petrece în haită, nu individual), nici nu ai timp de activități din astea, nici nu îți creezi vulnerabilități față de competitorii din haită.
    Pur și simplu furi din toată inima.

    Comentariu apreciat.774
  5. Eu zic asta de multa vreme cu privire la titanii IT construiți pe șpăgi (Siveco și tot restul). Am finanțat cu toții companiile astea la niste niveluri la care în afară am vorbi de „unicorni”. Și ce-au fost în stare să facă? At best, tot contracte cu statul dar în Kazahstan. E frustrant pentru oricine a încercat să construiască și să finanțeze un proiect IT.

    Comentariu apreciat.519
  6. NOU
    #12

    Unpopular opinion: ar trebui sa fii cat de cat pasionat de domeniul in care iti deschizi o afacere.

    Comentariu apreciat.617
    • Nu. Cu cat esti mai pasionat cu atat e mai rau. Trebuie sa fii pasionat de profit si rezultate concrete

      1110
    • @Sab

      Dacă eu mă duc la o bancă și cer bani să-mi fac o fabrică de semiconductoare – eu neavând nimic (teren, know-how IT pe hardware, furnizori resurse etc – ce crezi că se va întâmpla: mai întâi mă vor ruga să plec din clădire sau își vor chema colegii să râdă & pe urmă să mă roage să plec din clădire.

      Doar așa, un exemplu…

      130
  7. hop, frana cu conspiratiile!
    1) nu isi deschid afaceri pentru ca multora le interzice legea, fiind incompatibilitate cu functia publica / conflict de interese. parca ai scris si tu despre politistii aia care erau si dezvoltatori imobiliari si care sunt acum cercetati penal. imi vine in minte si exemplul unor persoane care lucrau la APIA si in acelasi timp aveau un PFA pe care facturau servicii de consultanta unor fermieri, carora le completau cererile pentru subventii. completarea acestor cereri nu intra in sarcina lor de serviciu, fermierii trebuiau sa le depuna completate, de aceea nu au fost condamnate pentru coruptie, ci pentru conflict de interese.
    2) antreprenoriatul nu este pentru oricine. daca ai bani, indiferent de sursa, asta nu inseamna ca te pricepi si la afaceri. mai mult, te mai alegi si cu savarsirea infractiunii de spalare de bani, in cazul in care finantezi afacerea cu bani din coruptie. iti poti deschide afaceri doar in domenii care nu au nicio legatura cu functia ta, ceea ce inseamna ca foarte probabil poti face afaceri doar in domenii la care nu te pricepi. de ce ai face asa ceva?
    3) afacerea necesita timp. cand ai un job 9-17 nu prea mai ai timp si de afacere.
    4) surpriza, foarte multi parlamentari au afaceri: firme de constructii, agricultura, magazine, transporturi etc.

    Comentariu apreciat.8214
    • 4) greșit! Mai întâi au avut afaceri, apoi au ajuns parlamentari. Ceea ce ne aduce următoarea întrebare…

      Indecis. Tu ce zici?1520
    • cristi, nu tu fix. mă-ta, tact-tu, fi-tu, nevastă-ta, un vecin, un verișor, ceva. tu ești silent partner, nu conduci treaba zi de zi.

    • n-am statistici oficiale, dar din propria experienta pot spune ca daca unul din soti este functionar public, sunt sanse extrem de mari ca si celalalt sot sa ocupe o functie publica. iar in cazul in care vorbim de functionari corupti, atunci cred ca procentul acesta creste. iar daca legea nu iti da voie sa ai o afacere, atunci de ce ti-ai dori sa o incalci si sa adaugi pe langa fapte de coruptie si alte infractiuni? ca sa ce? ca nu o vei putea folosi ca paravan pentru un stil de viata disproportionat cu veniturile legale. dimpotriva, s-ar putea sa atragi mai mult atentia asupra ta. apoi, daca tot iti vin niste bani usor, de ce sa te legi la cap cu o responsabilitate in plus? n-ai deja destule „bagaje” care te fac sa te trezesti cu emotii la 6 dimineata? iti mai trebuie si grija unor salarii? pe de alta parte, sunt unii care au firme prin interpusi, dar activitatea acelor firme depinde de functia
      lor. pe astea le putem considera unelte prin care isi exercita coruptia.

      Comentariu apreciat.354
    • Bugetarii au voie sa detina afaceri. Nu ai voie sa fie administratori dar pot sa detina linistiti cate afaceri vor.
      Asta ca nu pot e o vrajeala ca sa justifice pensia speciala, ca nu i-a lasat jobul sa faca investitii, ca altfel Buffet era mic copil

      Indecis. Tu ce zici?2011
  8. După ce ai cărat niște ,,mortăciuni,, din Spania, pui niște poze frumoase pe Facebook alături de noua achiziție, un Porsche Cayenne alb cu terminația COX la numărul de înmatriculare, îmbrăcat cu un tricou inscripționat cu ,,Narcotraficante,,. Că doar asta pot face doi neuroni paraplegici. Și după aia te întrebi vădit surpins de ce ți-au spart mascații ușa de la garsonieră.

    Comentariu apreciat.399
  9. Sunt șocat de numărul polițiștilor tineri cu mașini foarte scumpe. Ma rog, le iau cumva ieftin, dar tot scumpe sunt (măcar întreținerea lor).
    Și toți au arme acasă (inclusiv pistoale).

    Comentariu apreciat.679
  10. NOU
    #23

    Salut. Inca un lucru: Daca isi deschid un coafor o sa piarda bani cu el. In mod normal ai nevoied e coafor / frizerie/saormarie ca sa speli banii. Cum coruptia e mare si controale adevarate zero nu e nevoie sa speli banii. Asa ca…. Adi Minune ia ajutor social ca e sarac si se plimba cu Lambo. Aia de la PSD platea rate de 9000 euro din 4000 lei salariu etc.

    Comentariu apreciat.504
  11. Ăștia de la stat cu mulți bani pe care nu-i pot justifica cumpara apartamente/case de lux prin Băneasa (5000euro/mp) și le închiriază expatilor. Evident, le iau pe numele rudelor.

    Interlopii spala banii cu afaceri în domeniul comerțului si transportului. De exemplu, în Berceni puteți vedea autogara mototolea.

    Comentariu apreciat.343
  12. Ai zis ceva bine… imobiliare. :) Cumva offtopic: anul trecut au fost eliberate 67000 de avize demunca pt cei din afara UE. Anul asta ce vine o sa fie 100000 probabil. Vorbim de oameni activi in principal din Asia ce trebuie sa lucreze in fabrici/santiere/restaurante/magazine/etc si sa doarma, sa mance, sa cace, sa etc. Punem si lumea din Romanistan ce se muta din Pizdeea in orasele mari si rar se intoarce ca nu mai are la ce. O investitie imobiliara intr-un oras mare si in dezvoltare(lipsa acuta de forta de munca) inca nu suge. PLus ca nu ai nevoie de creier sa cumperi ceva si sa-l inchiriezi. Nici constructiile nu sunt chiar rocket science, va spun ca unul ce si-a construit casa in regie proprie.

    1513
    • Vezi ca mulți dintre ăștia stau 6 luni și se cară mai la vest…știu și ei sau își dau seama repede că aici e o combinație de Mexic-India-Rusia…

      Indecis. Tu ce zici?1916
    • In Kaufland am vazut deja angajati asiatici… pareau o combinatie de negri cu chinezi. :) Greu de zis de unde sunt. La restaurantul unde manc meniul zilei sunt cateva femei ce servesc si vad ca mai nou si incaseaza de cel putin un an de zile. Sunt, vor ramane aici si se vor inmulti. Apropos, nu sunt chiar ieftin de adus.

      83
  13. Cred că ceea ce ai zis este fix invers.

    143
    • Exact. Nici eu nu inteleg cum a ajuns la concluzia ca nu e asa. Ei isi fac firme, macar pentru a capusa statul.
      Dar, pe langa asta, daca te invarti putin in mediu de afaceri, vezi ca ai foarte multe businessuri (de la saloane pentru amante pana la spalatorii si serviceuri auto pentru „bodiguarzi”, de care nu ai loc pe piata pentru ca sunt protejate).

      In imobiliare si masini de fapt baga banii it-istii si cocalarii, unii din lipsa de timp pentru altceva si altii din pasiune.

      253
  14. Ba deschid câte ceva mic sau fac blocuri, să spele banii. Am mai scris eu pe aici cum am vis-a-vis de bloc, un ‘service auto’ al unor suedeji, la care nu e mai deloc activitate dar ei vin pe acolo cu ultimele modele de avioane, pe care le schimba la maxim 3 luni…in Pallady și Berceni, mulți ‘investitori’ sunt suedeji cu look și gesturi de interlopi…

    245
  15. În primul rând ești un analfabet deoarece nu-ți cunoști limba maternă. Fă și tu un curs de electrician, zugrrav, instalator sau ceva similar, ți-ar prinde bine.

    Indecis. Tu ce zici?1029
    • Stanciu, te referi la mine ? La ‘suedeji’ ? Bine, să le spunem ‘mexicani’ …sau ‘indieni’ …capisci ?

      10
  16. Există și excepții. Radu Berceanu, de exemplu. Care și-a spălat frumușel banii din politică si s-a dat la fund
    exact înainte să înceapă epoca de aur a DNA-ului. Acum are companie maricica ce lucrează chestii din fibra de sticla, aproape numai pentru export. Plus un ditamai hotelul in kilometrul zero, in Craiova.

    Dar asta e alta categorie, pe Berceanu chiar îl duce capul.

    Indecis. Tu ce zici?274
  17. Nu spune nimeni ca vin „colegii” cu controale etc..
    Apoi nu spune nimeni ca e greu de condus o firma si gestionat finantele astfel incat sa nu pici in cap in primele 6 luni..
    Daca e asa usor de ce nu are toata populatia afaceri..
    E greu, al dreaq de greu un butic/un magazinas/coafor.. etc
    Controale vin des.. ITM de 3 ori pe an, politia economica, anaf, dsv, dsp depinde ce activitate ai..
    DA, TREBUIE SA FII IN REGULA si ASTA COSTA BANI.. revenind la „ce usor este sa detii o afacere”

    171
  18. Cand ai cateva milioane si mai vin si altele de ce sa te complici cu o saracie de saormerie?

    90
  19. nu va suparati ca intreb: daca eu si sotul lucram la aceeasi institutie de stat unde lucreaza si fratii si verii nostri, iar fiul nostru tocmai a terminat studiile la „spiru”, trebuie sa-l angajam si pe el tot aici ca sa fim o familie traditionala sau sa-l timitem la munca?

    raspuns: doamna, trebuie sa va dezamagim, traditiile romanesti in ceea ce priveste angajarea la stat spun ca, daca parintii si unchii lucreaza de mult timp la aceeasi institutie de stat, copilul dvs. nu ar mai trebui sa fie nevoit sa aiba serviciu vreodata in viata. ceva faceti gresit acolo!

    90

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile