Hotnews vrea presă curată

Noul proprietar al Hotnews a descoperit chestii și ni le spune. A descoperit că presa e finanțată de partide. De păcănele încă nu, că și hotnews publică articole despre păcănele. A descoperit că bugetele companiilor se duc pe festivaluri de drogați și Facebook și mai puțin pe presă. A descoperit că apa e udă.

Și vor să facă schema aia în care le bat obrazul publicitarilor că se plâng că nu au nimic de citit, dar când e să dea bani, se fac că au treabă.

Fiind oameni noi, ei nu știu cum s-a construit publicația cinstită Hotnews. Așa că îi ajut eu cu câteva idei de lucru înainte să aibă pretenții:

 1. Făcut ce fac eu de câțiva ani, întrebat oameni care vor presă curată de ce insistă sa citeze și să valideze și să bage în BRAT tot felul de mizerii.
 2. Renunțat la a mai lua bani de la păcănele.
 3. Dat afară Dan Popa, care e redactor șef adjunct. știu, au ratat ocazia să o dea afară pe Bety Blagu sau pe aia care credea că the Onion e un ziar real, dar Dan Popa a rămas în redacție după scheme din astea.
 4. Dar afară și Vlad Bârza, care uită constant să citeze sursele.

Și după aia să avem pretenții. Pentru că toți sunt așa. Toți vor să continuie să trăiască în mocirlă, dar să se schimbe lumea din jurul lor. Toți vor să facă bani din păcănele, dar oamenii să îi ia drept repere de cinste.

 

 

Compania de presă ZYX Publishing Group anunţă o investiţie în dezvoltarea HotNews, prin angajarea a câteva zeci de ziarişti care au fost demişi sau au plecat recent de la alte publicaţii.

Proiectul nostru prevede modernizarea HotNews şi lansarea unei publicaţii sportive online, un brand de sport independent, care se va afla într-un parteneriat consistent cu HotNews.

Ne vom ţine cu dinţii de toate principiile sănătoase pe baza cărora a fost construit HotNews în ultimii 25 de ani, aceleaşi principii pe care au fost dezvoltate şi celelalte proiecte jurnalistice din ZYX Publishing Group: Panorama, StartupCafe, TotuldespreMame, SmartLiving, B365, LoveDeco.

Cu noile proiecte, grupul nostru de presă va ajunge la un număr de peste 80 de jurnalişti care- şi fac meseria liber şi avînd drept busolă exclusiv interesul public. De altfel, aceasta este şi ţinta proiectului ZYX: să devenim cel mai important pol de informare corectă a publicului din România.

Jurnaliştii au comunicat înaintea noastră, a companiei, acest proiect. Am făcut-o ca să arătăm, prin aceasta formă de respect, că pe gazetari se susţine, în primul rând, viitorul nostru ca firmă. Lor li se adaugă alţi 25 de profesionişti în vânzări, publishing, marketing, cei mai mulţi cu rezultate remarcabile în alte proiecte de presă in care au activat în trecut.

Poate că alte industrii, inclusiv a voastră, ar fi avut un plus dacă oamenii plecaţi din alte redacţii şi-ar fi schimbat meseria. Sunt foarte buni comunicatori, serioşi, pasionaţi, eficienţi. Poate că i-aţi fi angajat în publicitate, marketing sau PR, în comunicare. Dar societatea, în ansamblul ei, ar fi pierdut. În final, drepturile noastre ar suferi dacă presa ar fi mai slabă.

În România sunt mai puţini jurnalişti decât credeţi. E mai multă disfuncţionalitate economică şi corupţie decât credeţi. Conform datelor internaţional validate şi corespondente pieţei din România:

1. Publicitatea pentru ”presa scrisă” a scăzut cu peste 90% în ultimii 15 ani.

2. Creşterea din advertisingul digital se duce către giganţii tehnologici ai internetului, din
categoria Google sau Facebook, în proporţie de peste 90%. Practic, 9 din 10 euro merg în afara industriei locale.

În acelaşi timp, sondajele de opinie arată că nevoia publicului românesc de a fi corect informat e mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani. Cetăţenii sunt nemulţumiţi.

Felul în care partidele cheltuiesc bugete de peste 20 de milioane de euro pe an către televiziuni şi siteurile acestora nu contribuie la o piaţă transparentă şi nici la informarea publicului. Iar fără integritatea informaţiei nu există alegeri integre.

Inclusiv echipa care a făcut aceste investigaţii despre banii partidelor lucrează acum pentru HotNews.

Mesajul nostru pentru toţi partenerii, firme şi agenţii de publicitate, este acesta: trăim ani în care se testează structura de rezistenţă a democraţiei noastre.

De aceea e nevoie de participarea comună la întărirea jurnalismului independent. E o miză prea mare ca să o lăsaţi doar pe angajamentul nostru, care e serios, dar nu poate fi izolat.

Investiţia noastră pentru independenţa presei este neabătută, iar angajările recente sunt ale unor jurnalişti care, întreaga lor carieră, şi-au păstrat integritatea şi independenţa cu orice risc.

Dar nu putem reuşi de unii singuri în condiţia în care industria media este tot mai periclitată. Societatea românească trebuie să ia o decizie referitoare la informarea ei.

Credem că e timpul ca proiectele curate să fie şi mai mult încurajate. Iar credinţa noastră este că presa mainstream, cum e HotNews şi cum sperăm că va deveni noul brand de sport, nu poate fi abandonată, ci merită dezvoltată. E nevoie de proiecte precum acesta, garantate pe decenii.

Noi doi, semnatarii acestui mesaj, avem astăzi acest mesaj pentru voi, toţi. La rândul vostru, sunteţi şefii de companii, CEO, directori de comunicare şi de marketing, importanţi strategi de comunicare, brand manageri, media planneri, specialişti în PR.

Proiectele grupului nostru şi altele în care noi am fost implicaţi în ultimii 5-6 ani destramă mitul care susţine că piaţa de publicitate nu încurajează proiectele jurnalistice relevante. Cooperarea cu HotNews şi cu toate publicaţiile din grupul nostru a fost serioasă, profesionistă şi curajoasă. Iar pentru asta vă mulţumim.

În acelaşi timp, da, aveţi dreptate. În prea puţine locuri, jurnalismul de calitate se întâlneşte cu preocuparea şi grija pentru a sluji nevoilor partenerilor de publicitate de a ajunge la public. Atunci când acest lucru se întâmplă, tot mai mulţi profesionişti în comunicare investesc idei şi bani în parteneriate cu publicaţii bune.

Voi sunteţi partenerii. Voi conduceţi micile, mediile sau marile companii care susţin economia românească în plină dezvoltare.

Ne unesc mai multe valori decât micile conflicte inevitabile care ne despart. Principiile noastre de jucători corecţi se întâlnesc mai mult decât pare uneori.

E bine că democratic nu suntem în aceeaşi barcă, însă trăim pe aceeaşi piaţă, în aceeaşi ţară, în aceeaşi comunitate. Şi avem o tradiţie a colaborării. Multe dintre istoriile împărtăşite în ultimii 30 de ani ne arată că doar împreună ajungem mai departe. E un moment decisiv, credem noi, cei care am făcut o investiţie semnificativă.

În România sunt mai puţini jurnalişti decât credeţi. E mai multă disfuncţionalitate economică şi corupţie decât credeţi. Avem nevoie unii de alţii mai mult ca oricând!

Dragoş VÎLCU, Chairman

Răzvan IONESCU, Publisher

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

 1. Ăștia sunt ca curvele care au descoperit că clienții nu mai vin la ele pentru că o freacă și dau bani la alea de la OnlyFans

  Comentariu apreciat.832
 2. „În România sunt mai puţini jurnalişti decât credeţi.”
  Ahahahahahhahahaha – cred ca omu nu stie ca noi stim ca jurnalisti nu mai sunt ci doar copy-paste-eri care scriu la comanda. Nu am scoli inalte de jurnalism dar atunci cand scrii dupa dictare nu esti jurnalist ci SCRIB.

  Comentariu apreciat.590
 3. Boss, mereu m-am intrebat de unde ai ura asta pentru hotnews. Inteleg ca au pornit la drum prin furt de stiri, ca o mai comit cateodata, dar in peisajul web-ului autohton mi se par singurii care au pastrat o linie relativ obiectiva si au rezistat cu stoicism in fata curentului „click aici, n-o sa iti vina sa crezi”.

  De exemplu, au reclame la pacanele dar si articole care nu pun intr-o lumina prea buna pacanelele. Fac articol cu X care miroase de la o posta a publicitate mascata, dar nu se feresc sa dea in X cinci articole mai incolo. Sa rezisti 20 de ani in stilul asta, sincer, mi se pare o performanta in tara in care practic presa neafiliata politic e cvasi-inexistenta.

  Comentariu apreciat.7926
  • ura vine de la faptul că furau și mințeau în față că nu fură.
   asta în timp ce-mi auzeam vorbe prin piață de la ei.

   pantazi în 2008: noi avem contracte cu toți, deci nu furăm.
   eu: ok, și până atunci?

  • Pentru ca efectiv puteau sa se abtina de la formularea asta

   Ne vom ţine cu dinţii de toate principiile sănătoase pe baza cărora a fost construit HotNews

   Comentariu apreciat.331
  • cristian sima, 10% acționar.

  • Hotnews e un site care a pornit ca agregator de stiri scrise de altii, fara sa aiba pic de continut original… la 3-4 ani dupa si-au facut redactie
   Siteul original de „revista a presei” încă supravietuieste ca subdomeniu la revistapresei.hotnews.ro

   Comentariu apreciat.261
  • ah, da, și m-am întâlnit cu vlad bârză o dată și el nu mai ține minte de unde furase știrea de care îl întrebam. și nu a găsit de cuviință să citeze sursa, că de ce ar face-o? și după aia a fugit, că îl agasam. ce reacții să ai la faze din astea? ce reacții să ai când vezi că plâng că presa o duce greu? care presă, asta care uită să citeze sursa în continuare? și vorbim de 2019, nu de 2008, să nu știe că sursa se citează.

 4. tu il tii minte ca locul unde unu-doi redactori au dat buleala si te-au furat (sport national in presa romaneasca) insa unii dintre noi tinem minte Hotnews ca poate singurul loc ramas necucerit de Dragnea la apogeul asaltului sau asupra statului de drept.

  Indecis. Tu ce zici?3029
  • deci să tac dracului.

  • Așa și Antena 1 era singurul loc necucerit de Adrian Năstase în 2003 și 2004 (bine, până în preajma campaniei electorale din noiembrie).

   911
  • @Vali
   Nu sa taci, ca sigur au bube pe care poti sa le arati cu degetul, dar daca problema ta principala este ce faceau ei inainte de 2008 (adica acum 16 ani), esti un pic prea hater.

   Indecis. Tu ce zici?3514
  • problema mea e că pornesc de la mine și extrapolez.

  • normal ca nu vrem sa taci, de asta intram aici. Iar daca eu apreciez altceva despre un lucru fata de alte persoane de langa mine, e perfect si asa trebuie sa fie.

   56
 5. Ăla e text scris cap coadă de Tolontan. E exact ceea ce zicea la Libertatea și la Europa FM.
  Apoi, scapă esența: ei au trimis scrisoarea aia (a se citi e-mail) către potențialii parteneri. A se citi ca au trimis un spam jegos către companii cerșind bani. E exact metoda lui Tolontan (ăla cu oasele de mamut radioactive) când a trimis un spam și îl înjura lumea ca trimite spamuri, la cazul cu Iulia Marin.

  211
 6. De cand a cumparat virginul asta HN au schimbat titlurile normale in titluri pentru retardati doar sa dai un click milogilor. Am renuntat la mizerie.

  143
 7. HotNews este si a fost tot timpul un agregator de stiri basit, prin agregator intelegand ciordind articole de peste tot, incepand cu mediafax, continuand cu agerpress si din afara de la toti (CNN, BBC, TheVerge, Medium, etc.).

  Stirile straine le traduc cu Google Translate, stirile romanesti sunt agramate, nu cunosc rolul articolului hotarat.

  Nu au content original, opiniile independente sunt pe contributors sau republica luate cu copy-paste.

  Linia editoriala este un fel de dreapta smiorcaita, cenzura comentariilor este absoluta la orice nu e in linie cu propaganda de rit nou.

  Un fel de Gigi24 in online.

  Indecis. Tu ce zici?2118
 8. Să zicem că va fi un salariu mediu net de 1000€/lună de unde dracu iei banii care-ți vor trebui pentru…
  „Cu noile proiecte, grupul nostru de presă va ajunge la un număr de peste 80 de jurnalişti care- şi fac meseria liber şi avînd drept busolă exclusiv interesul public.” și mai sunt multe alte costuri.

  90
  • 80.000€ pe lună la o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro nu sună rău
   https://www.romanian-companies.eu/media-bit-software-srl-16232538/

  • Îmi dai de treabă… și sincer NU! nu vreau, nu-mi trebuie, n-am nevoie, e mai bine să am liniște la dovleac. 960.000€ pe an doar pentru salarii, tu zici 1,5 milioane cifra de afaceri. Spune-mi unde se duce diferența! Tu de ce poți să scrii liber? Pentru că la sfârșit de an ieși mai bine decât mulți dintre oamenii din redacții care trebuie să scrie la comandă. Atâta timp cât un jurnalist nu va scrie și din banul cititorului acel jurnalist nu va fi liber și nu va scrie în interesul cititorului.

   37
  • pe lângă ăia 80 jurnaliști sunt și niște manageri plătiți cu 5-10 mii pe lună.
   tolontan avea într-o vreme rată la ceva credit de 8.000€ pe lună. nu cred că s-a dus la hotnews pe 1.500€.

   eu pot să scriu liber pentru că sunt prost. dacă nu eram, acum eram bogat.

  • păi cam atât e valoarea lui Tolo 😉

   10
 9. hotnews publică articole despre păcănele.

  Și reclame la țigări/țigări electronice.

  84
 10. Citeam azi pe Hotnews despre ceva investigație periculoasă referitoare la medicul ăla care candidează la primăria Bucureștiului. Case, mașini, bagatelele de medici.
  Și citesc : BMW X6 M60I XDRI.
  Posibil să fie ceva model special doar pentru doctori.
  ( Cât sloboz de tâmp să ești să îți fie lene să pui xdrive, dacă e atât de important ? ).

  152
 11. HotNews.ro reprezinta primul proiect de succes al Asociatiei Editorilor de Presa On-line, lansat pe Internet din octombrie 2000, sub numele

  Pe revistapresei.ro citeam acum ~25 de ani toate ziarele zilei scanate de la Adevarul pana la Academia Catavencu.

  Practica de furt pe fata a disparut prin 2002-2003 parca, dar ciordeala a ramas doua decenii mai tarziu.

  74
  • zi 2008. lucram la MediaPro Interactiv, în aceeași clădire cu Mediafax, m-am dus la ei și am întrebat daca HOtnews au contract cu ei pentru preluat știri. nu aveau. aveau angajați care „luau stirile” de pe mediafax și le publicau pe hotnews https://archive.ph/a73BP

   în 2008 a venit redactorul șef pantazi și a zis că au făcut contract.

   also, nu citeai ziarele scanate. ziarele puneau pe net cu copy/paste știrile, dar grobian, la modul „ediția de azi, 20 mai 2002”, o singură pagină html cu toate știrile. și ei luau de acolo.
   https://web.archive.org/web/20040501000000*/revistapresei.ro

  • Ciordeala copy paste era clasica, wild west internet, eu tin minte ca aveau o sectiune gen /ziare-online or smth, unde erau html basic 2001 unde bagau link la ziarul scanat si zilnic pana la ora 10 dimineata le gaseai la zi si parca nu aparea in yahoo search, doar pe link mergea, ca dura sa descarci un jpg 15 de minute, aia e partea a 2-a, dupa aparut linkul pe ceva forumuri parca si dupa ce le-au rupt banda au inchis robinetul ca s-au prins ca iese cu pizdeala.

   13
 12. păcănelele sunt muncă cinstită atâta timp cât sunt reglementate. Generează locuri de muncă.

  212
 13. OK, dar restul afirmatiilor din comunicat? Sunt corecte ori nu?
  Faza cu 9 lei din 10 la Google/Meta& co, de exemplu?

  Si, daca nu ar exista hotnews, cam ce mai ramane din presa online? Daca partidele controleaza direct sau indirect marile trusturi, cine ramane sa zica chestii pe bune? Sa nu ajungem intr-un monopol informativ, ca deja politic suntem aproape acolo – pe la partidul unic. Daca bifam si presa de partid, unica… o fi bine?

  65
  • dacă îmi spui punctual, pot să-ți spun.

   da, aia cu google/facebook e reală.
   tu ca redactie ai niște costuri. nu poți să lași mai jos de 1€ mia de afișări, să zicem. google/facebook au miliarde de afișări care sunt neocupate. tu nu ești așa. ei vor lăsa pretul mai jos (am dat boost post la un moment dat și plăteam 0.13 mia de afișări). facebook are oameni acolo, aia e, dar google sunt jepcari că acceptă pe oricine și orice in adsense. și românii sunt fierți pe făcut site-uri. întâi pentru că e simplu sa furi o știre, să o rescrii un pic și gata, e a ta (vezi playtech, de pildă). sau să o traduci din altă limbă, fără să ai voie și fără să plătești (cum face mare parte din presa auto, presa de business sau presa în general). până acum nu a fost nici un proces pe tema asta, deși, după mine, eu le-am tot zis ălora de la mediafax să dea in judecată pe ăia care ii furau. 2-3 procese și nu mai fura nimeni, acum aveam o presă mult mai curată și mai sănătoasă.

 14. Ar putea să înceapă prin a termina cu articolele în care ultimul paragraf trebuie să-l citești pe nu știu ce alt site asociat. Și cu prostiile ălea traduse, preluate din Rador.

  41
 15. NOU
  #37

  Hotniuz: pacanelele este veatza mia…

  23
 16. meh, nu mai am idee ce se se intampla pe HotNews. schimbarea de design l-a facut complet nefrecventabil.

  00
 17. Bune idei. Spală bine presa asta.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube