Hotelierii mai au un pic până descoperă cum să-și scoată pârleala pe weekend

Citeam o știre care zice că hotelierii vor să convingă turiștii să stea mai mult și mă amuzam de reacții:

Turistă: “Practic te obligă să plătești o seară în plus. Mulți nu pot sta, vin pe weekend vineri, sâmbătă, iar pe duminică pleacă”.

Turist: “Poate cineva nu are bani, poate vrea să se distreze o seară, două…”.

Turist: “Nu-i corect. Păi de ce să iau trei nopți de cazare? Are rost? Poate vreau să vin numai o zi sau două”.

Hai că mai durează un sezon sau două și încep să se trezească și să pună prețuri mai mari în weekend, doar pentru weekend. Ceea ce pe afară se întâmplă de ani buni, dar hotelierii noștri nu se uită pe acolo după bune practici, ci preferă să descopere ei gaură din covrig.

În 2013 ne cazăm în Vegas la un hotel pe o stradă lăturalnică de Strip. Ne dă scorul, acceptăm, ne vedem de ale noastre, luăm o mașină, ne ducem pe unde avem treabă, all good. Ne întoarcem într-o după masă și dăm să parcăm în parcarea surpaetajată de lângă hotel, care era de obicei goală. Abia am găsit loc la ultimul etaj. În lobby, forfotă maximă. Ce naiba? Ni se explică de ce, era sâmbătă, lumea vine să se distreze, aterizează sâmbătă, se cazează, sparge toți banii, duminică se cară înapoi acasă. OK, dunno, dont care, ne vedem în continuare de planurile noastre. Am observat însă la plecare că plătisem camera 50$ pe noapte, mai puțin sâmbătă noaptea, când plătisem 500$ pe noapte.

Aia e. Asta trebuie și la noi la mare. Vii pe weekend? Prețuri triple. Vii pe 10 zile sau 1 săptămână? Ok, prețuri normale. Ce o să facă ăia care vin doar pentru weekend? O să se ducă în Bali în loc? O să se ducă la Hajdúszoboszló? La Brno?

vegas-093

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Sunt curios cat de legala e treaba cu fortatul sa cumperi cel putin trei nopti cand pretul afisat este pe noapte.

    00
    • Serviciile secrete au voie să-și facă firme, deci…

      00
    • La fel de legal ca vândutul ouălor la carton și nu la bucată.

      00
    • Pentru weekend pot sa vanda doar „sejur”.

      00
    • Inca nu inteleg ce fel de oameni sunt aia care merg pentru un weekend la mare.

      Pleci Vineri dupa-amiaza, ajungi seara oricum rupt doar ca sa prinzi sambata toata ziua, apoi seara pregatirea pentru a doua zi sa eliberezi camera si sa te iei de gat cu ceilalti participanti la fel de natarai ca tine in drumul spre casa care este infernal…

      Scuze, dar nu inteleg.

      00
    • @Vlad același gen de oameni care pleacă în weekend la munte. Aceeași poveste, pleci vineri după amiază, ajungi plini de nervi după drum, sâmbătă zaci, bei și mănânci, duminică te scoli rupt, pleci acasă și ajungi iar plin de spume, după traficul infernal.

      00
    • ^ ajungi vineri seară, bagi plimbare + cină, sâmbătă bagi plajă, mâncare, plimbare, odihnă, încă niște plajă, cină, apoi eventual discotecă, bețivăneală sau ce te face fericit, duminică te dregi pe plajă, mai bagi niște plimbare, după amiaza îți strângi ghiozdanul (că stai doar două zile, n-ai mare bagaj sau ce pregătiri să faci) și te pui la drum. worst case stai două ore în plus pe drum.

      good, clean fun.

      nu e concediu, e o distracție de w/e. alternativa e să stai acasă.

      00
    • * de asemenea, există tren, cu care nu stai în traficul infernal.

      00
    • @vlad, e simplu, astea nu sunt concedii, pur si simplu ai vreo 12 weekenduri de vara in care tre’ sa faci cate ceva. In unele din ele merg la mare la noi. Si situatia nu e asa dramatica. Eu in general imi iau pana luni si plec luni dimineata spre bucuresti, dar am mai plecat si duminca, si daca nu pleci dupa pranz nu e mare omor. Oricum nu vad ce poti face mai mult de o zi jumate la mare.

      00
    • @Boris: dar voi nu aveti zile libere? Sunt numai weekenduri?

      00
    • foarte legala.

      00
    • @PunKreas, la privat poți să-ți iei concediu cam maxim 2 săptămâni legate. La unii e chiar obligă 10 zile lucrătoare consecutive, ceea ce face tot 2 săptămâni legate.
      Mulți preferă că în astea 2 săptămâni să se ducă la bulgari/greci/turci, hai-hui în Europa sau prin țări mai calde. Mai plăcut, mai curat, mai ieftin.

      Dar vara e destul de lungă, se mai plictisește omul acasă în weekend, s-a săturat de parcurile obosite, ii e teamă de ștranduri (sau nu prea mai sunt), dacă nu se plictisește el, se plictisec copiii.
      Așa că 1-2 weekenduri la marea noastră pe vară mai sparg un pic plictiseala.

      00
    • @AB: stai ca nu inteleg. La privat nu poti sa-ti iei 1-2 zile libere cand vrei? Eu vazusem carciumi si florarii inchise pentru 2-3 saptamani pe motiv de concediu, dar nu stiam ca asa e peste tot. Si eu dau la sapa la privat, dar nu sunt constrans cate zile minime sa-mi iau. Maxime, da, acolo e o limita

      00
    • @punKreas, normal ca da, dar alea sunt concedii, nu sunt nebun sa mi le consum prin romania.

      00
    • Sunt și oameni super eficienți cu toate chestiile astea, care știu exact ce vor sa facă și nu pierd vremea aiurea. Eu fac ture de 1 zi la munte aproape weekend de weekend. Mă trezesc devreme de tot, conduc 2-3 ore, bălăuresc 8-12 ore, în funcție de traseu și apoi conduc spre casă. Nu e nici prea obositor și am un sistem să pot face asta fără prea mare frecuș. Dacă merg 2 zile, sâmbătă ajung foarte devreme, bag traseu, sunt la cazare seara, a doua zi plec cu noaptea în cap de la cazare și îmi fac programul meu. Unde e foarte aglomerat verific, poate sunt și trenuri și uneori e o idee mai strălucită.

      Evident, dacă merg ca oița când merge toată lumea pe drum, nu petrec timpul ăla la munte / mare, ci în mașină. Pleacă la 5 din București și întoarce-te seara spre noapte și evită pomii lăudați. Să vezi acolo magie.

      00
    • @mihai, din punctul meu de vedere iesi mult mai relaxat procedand astfel.

      / vineri seara iesi sa bagi o plimbare si cina;
      / sambata dimineata mergi la o piscina, de exemplu Therme (faci 30 minute – 1 ora), unde stai toata ziua la soare sau la umbra, te odihnesti, mananci, etc. – pe langa pranz, poti baga si cina acolo, mergi acasa sa te schimbi frumos si sa iesi intr-un club daca asta te intereseaza;
      / duminica dimineata ajungi acasa matol, te culci si te trezesti cand vrei apoi poti face ce vrei in restul zilei.

      Prin urmare, faci tot ce ai putea face la mare dar la un standard mai ridicat, cu bani mai putini si mai mult timp liber pentru distractie si odihna.

      00
    • ^ dap, absolut. dacă pentru tine Therme este echivalent cu marea, e perfect în regulă.

      Dar ideea era că un traseu din ăsta se aplică la orice w/e getaway sau city break whatever. Dacă ție ți-e mai bine mai aproape de casă, you do you. Răspunsesem mai degrabă la „nu mai pot cu ăștia care se înghesuie pe autostradă ca să stea două ore la mare!” old man yells at cloud.jpg

      00
    • Vlad, stii ca unele nu se exclud pe altele. Duminica am fost la therme, joi seara plec la mamaia pentru un weekend, acu’ 2 saptamani am fost in concediu prin spania. Nu inteleg de ce ar trebui sa fac mereu fix acelasi lucru?

      00
    • Pentru o escapada de o zi, Therme mi se pare superior.

      Ai parte de nisip, apa, soare/umbra, bikini > pret la sezlong de parca il cumperi, agitatie, alge, porumb pe plaja, etc.

      Have fun pe A2

      00
    • O sa te forteze prin pret ( soft way )

      00
    • @Vlad noi bugetarii avem vinerea scurtă. Deci putem sa o tăiem la 12 – 13 spre mare până apuca restul sclavilor de la.privat sa aglomereze A2

      In plus, voucherele de vacanta nu le putem sparge decât în România

      00
  2. „Ce o să facă ăia care vin doar pentru weekend? O să se ducă în Bali în loc? O să se ducă la Hajdúszoboszló? La Brno?”

    Nu or să se mai ducă nicăieri, că vine criza. Începem iar să mergem la Argeș și la Cernica, ăștia din București. Cam fiecare oraș avea un loc din ăsta, în Călărași e Dunărea, de exemplu, merge lumea la plajă acolo.

    00
    • Si crezi ca daca dintr-o data aia din Cernica sau Calarasi sau >>> *insert ce vrei tu aici<<< se vor trezi cu turisti din ce in ce mai multi vor lasa cazarile la acelasi pret?
      La inceput ca fi aerisit,frumos si ieftin, asa cum a fost in vama, asa cum a fost in Bulgaria sau la Greci, sau la Hajduszoboszlo.

      00
    • „Nu or să se mai ducă nicăieri, că vine criza” zise ubercool pe 14 iunie 2022 la ora 8:47 am. Sa tinem minte comentariul asta si sa facem referire la el in urmatoarele articole despre aglomeratia de pe DN1, bara la bara pe A2, inghesuiala scumpa si infecta de pe litoral, aglomeratia de la vama, toate cand bezina va fi 10-11-12 ron, sa vedem atunci „criza” 😀

      00
    • @Psionics, nu o sa fie vorba de cazări, e vorba de mers la gârlă sa te scalzi și să faci plajă, pleci dimineața te întorci seara, ajungi repede, îți cari umbrela, scaunul de camping și o lada de răcire cu ceva de mâncat și mai mult de băut. Singurul lucru care poate sa crească este prețul la cârciuma de lângă, in caz că există una cum e la Călărași, dar oricum îți aduci in traistă. Sunt locuri mai mult sau mai puțin amenajate, omul de rand le va re-descoperi, până când vine cineva să spună că nu ai voie sa te scalzi in Arges.

      00
    • @ubercool, adevarul e ca aia care dau foarte multe sute de lei pe o camera la Mamaia se vor duce pe Arges la garla…

      00
    • va veni șampania cu roabele locale.
      plimbări romantice cu căruța.
      schimburi de catalizatoare.

    • @Psionics probabil ești prea tânăr ca să îți aduci aminte de anii ’90 și mersul cu lada de bere și umbrela pe umăr la gârlă, cum zice @ion.

      00
    • @Vali:
      „va veni șampania cu roabele locale”

      La care roabe te referi? Roabele Domnului sau cele de la Dedeman

      00
  3. Vali…tu ții cu ursul?

    00
  4. Dupa ce ca si asa e de cacat sa facem litoralul si mai scump. :D Se vede ca e de cacat si din faptul ca mai mult de 5 zile nu sta nimeni(din link). Si nu sta lumea pt ca nu ai efectiv ce face. Daca ploua e horror.

    00
  5. In Vegas e indicat să-ți cauți cazare la hotelurile cazinourilor și nu la hoteluri de pe străzi lăturalnice. Cazinourile dau preturi bune la cazare pentru că scopul e să te țină cât mai mult timp acolo, să de jumulească de bani la ruletă și blackjack. Iar asta nu te obligă nimeni să faci.

    00
  6. articolul a fost pus in feed in 2012 si ai gresit data de publicare la 2022?

    ca preturi de weekend se practica de ani buni, decenii ar zice unii. Subiect de actualitate in rest.

    00
    • Da, cel putin pe booking cam toate au pret diferit pt weekend. Si destule au si durata de sejur minim, stiu pentru ca in general imi iau vineri-luni (cu plecat luni dimineata si ajuns la munca), dar daca mai dau cautari vineri-duminica respectivele nu apar (si eventual apar altele, care nu sunt disponibile pana luni)

      00
  7. Dacă prețul e mai mare în weekend, mi s-ar părea normal să păstreze prețul de neweekend pt cei care stau cel puțin 5 zile.

    Eu mă duc în general la munte pe la pensiuni. Prețul e puțin mai mare în weekend de ani de zile. În același timp, la sejururi de la 4-5 zile în sus sunt reduceri de 10-15% sau prețul pentru weekend e același ca în restul săptămânii. (De obicei prima variantă, rar a doua, dar se cam compensează).

    00
  8. Ciudat, dar asta se intampla de cand lumea. In Vama orice „casa”, pensiune are tarife diferite in weekend de multi ani.

    Ca e scump, pentru ce ofera… asta e de fapt drama, nu ca platesti mai mult in weekend.

    00
  9. Preturi mai mari in week-end se intampla de cel putin 10 ani pe litoralul romanesc si nu numai pe acolo. Ceea ce se intampla acum este o labareala de marketing de tip punga de 1 kilogram de zahar la 900 sute de grame. Acum ii inteleg pe multi din industrie deoarece incet, dar sigur si-au dat seama ca litoralul romanesc este doar o destinatie de week-end unde sa te spargi in figuri. Culmea destinatia asta fost promovata la greu de fosta administratie pesedista Mazare-Nicusor si nimeni nu prea avea problema cu asta.
    Sper ca aceasta idee sa se implementeze si cu asta sa punem un cui in cosciugul acestei sinistre chestii numite litoralul romanesc.

    00
  10. Hajdúszoboszló román föld! :)))

    00
  11. Nu stiu daca e varsta, dar a inceput sa mi se pare oribil sa te duci in weekend la mare. Si nu numai din cauza aglomeratiei si a preturilor, dar mai ales din cazua drumului pe A2. Ultima data am plecat duminica spre mare. Ma luase somnul pe A2, eram fiul ploii, una-doua masini la 2-3 km. M-am intors marti (practic, tot 3 zile am stat). La intoarcere pe A2 era putin mai captivant decat la dus. Adica mai devansai si tu niste tiruri, nu te lua somnul.

    Cred ca o sa se dezvolte turismul de tip weekbeginning.

    00
  12. Eu nu prea am vazut pensiune/hotel sa nu aiba preturi de weekend. `Poate doar vreo spelunca pe undeva unde oricum nu vine nimeni.

    00
  13. Eu nu cred ca am vazut in ultimii 5 ani cel putin (as zice chiar in ultimii 10 ani sincer) preturi identice in timpul saptamanii si in weekend la vile/hoteluri.
    Te poti uita pe infoturism si o sa fie mai evident acest lucru.
    Nu numai ca au costuri diferite de weekend, dar multe locuri cer acum si cele 3 nopti minim pentru rezervare. Exemple clasice de hoteluri care cer sejur minim: Gura Portitei, Hora cu Brazi

    00
  14. Cauza si efect.

    Romanii „concediul lung” il fac unde sunt conditii, unde au ce face cu copiii, unde au ce face si ei mai mult de 2 zile. In rest 2/3 zile la munte sau la mare la o cabana sau pensiune cand mai prind timp sau mai au un voucher.

    „Hotelierii” NUSEMAIPOATEASACEVA. Ma amuza titulatura de Hotelieri din titlu. Pe incercate cati sunt macar inregistrati ca unitati de cazare, si cati au raportat activitate :)

    00
  15. NOU
    #47

    Pai peste tot e pret mai mare in weekend, dar la o rezervare de 7 zile ce include vineri si sambata seara sa iti dea un prea mai ok :)

    00
  16. Nu doar la mare e problema asta, ci si la munte. De fapt, probabil 90% din turismul din Romania a devenit turism de week-end. Asta pentru ca oamenii nu vor sa isi ia concediu ca sa plece in vacanta undeva in tara, ci asociaza concediul doar cu plecarile in strainatate. Am avut o discutie asta iarna cu cineva care se plangea ca e foarte aglomerat pe partie la Sinaia in week-end si i-am sugerat sa mearga in timpul saptamanii, cand e aproape pustiu si preturile sunt mai mici. Mi-a spus ca in timpul saptamanii munceste. I-am spus ca de aia are zile de concediu. Mi-a raspuns ca daca isi ia concediu in iarna pentru a merge la schi la Sinaia, trebuie sa renunte sa plece in alta parte. Il banuiesc ca acele zile de concediu erau rezervate pentru iulie sau august, ca sa se poata plange de aglomeratie si in timpul saptamanii, nu doar in week-end.

    00
  17. Daca esti atent, in fiecare an hotelierii romani au cate ceva de plans. Iar chestia asta, in mod subtil, ma face sa-mi fie scarba sa mai merg. De cand m-am mutat in nordul tarii, se vad mai clar optiunile. Din Bucuresti da, era fun cate o escapada de weekend. Dar cand drumul pana la mare e lung (7×2=14h), incepi sa iti mai amintesti si alte motive pt care pur si simplu nu merita.

    00
  18. Sunt care fac deja ce spui tu, nu mulți dar sunt.
    Știu o pensiune pe care o frecventez pe la Targu Ocna, are piscina înterioară și e bună iarna.
    Pe Weekend preț mai mare, iei Duminică-Vineri, preț mai mic.
    Însă, da, nu e super diferență între prețul de saptămână și cel de weekend.

    00
  19. ce idei domle pai nu obligi pe nimeni pur si simplu vineri pui un pret sambata alt pret iar duminica ghici alt pret …vineri 1 mie de lei camera sambata 700 de lei duminica 500 e asa de simplu sa faci legal cand esti proprietar si exista cerere doar mai ramane sa faca cartel proprietarii intre ei!

    00
    • NOU
      #52

      Nu vor baietii sa faca asa pt ca s-au prins ei ca duminica noaptea le cam raman camerele goale deci e mai bine sa-ti bage si noaptea de duminica pe gat vrei nu vrei. Eu am observat practica asta de acu 10 ani cand o ardeam prin Vama si in sezon nu inchiriau mai putin de 3 zile legate. N-am intalnit asa ceva in Bulgaria.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile