Hosting – cum ții un blog online de Black Friday

Vineri am prins prima pagină pentru multe căutări interesante, plus că linkurile către cataloagele Altex și Flanco s-au răspândit pe forumuri și alte bloguri. Pe la prânz, deja blogul dădea semne de oboseală. După ce am pus screenshoturi de 4-5 mega deja nu se mai încărca bine.

Ce am făcut?

Aveam deja un cont pe CloudFront, serviciul CDN de la Amazon, de unde se încarcă de obicei CSS-ul și JS-urile de pe blog (am explicat aici cum și de ce se face asta).

Din WordPress Dashboard » Settings » Media am schimbat calea către imagini din images.zoso.ro (care este un alias pe serverul meu) în www.zoso.ro (care e un alias spre CloudFront), astfel că toate imaginile și PDF-urile s-au transferat automat pe CloudFront.

Asta a fost tot. Cererile de imagini către serverul meu s-au dus automat către CloudFront și blogul și revenit la viață, servind doar pagini statice, generate de WP-Supercache.

Costuri: 105$ pentru 3 zile, 94.000 vizitatori unici, 523.000 afișări, ~800Gb trafic numai din CloudFront, vârfuri de 2.000 oameni online în același timp.

Știu, mulți bani, dar unii bloggeri trebuie să înțeleagă că trebuie să bage bani ca să facă bani. Nu vă spun decât că acei 105$ înseamnă mai puțin de 5% din suma pe care am câștigat-o ținând blogul online.

cloudfront

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Unde-i ala care spunea ca firmele care fac campanii la tine isi iau teapa pentru ca nu ai trafic ? :) Interesanta si desteapta abordarea cu folosirea unei retele de distribuire a continutului static, pentru a elibera resursele server-ului, in ideea de a tine mai multi vizitatori.

    00
  2. In Romania nu exista servicii de CDN ? Cred ca ar fi mai ieftin si teoretic ar trebui sa se incarce mult mai rapid, pentru ca cel mai apropiat datacenter Amazon cred ca e in Amsterdam.

    00
  3. Am gasit un CDN cu datacenter in Bucuresti, care e si destul de ieftin. Sunt curios daca l-a testat cineva.

    https://www.cdn77.com/

    00
  4. @Alex Dumitru cel mai mare CDN, este Akamai. Ei au servere peste tot, inclusiv la noi.

    Interesant site-ul dat de tine. Au servere in Romania si niste preturi foarte bune, fara o taxa lunara. Platesti doar ce consumi. Am dat la calculator si costul pentru un GB, este de 5 centi.

    00
    • @Adi: mane, renunță la virgulele alea inainte de predicat. serios, dor la ochi. gigi, este bou. cel mai mare, este akamai. pe tine nu te zgârie pe creier când le scrii?

  5. Aici se vede diferenta dintre un blogger si un pseudo blogger. Well done, Vali!

    00
  6. well done, Sir!

    00
  7. Eu am folosit cand am acut nevoie maxCDN, am prins oferta cu 25$ un an de zile 1TB, din pacate nu au servere in Romania, imi livrau din Amsterdam si din UK si dina cest motiv nu am avut o crestere semnificativa a vitezei de incarcare a paginii, resurse de server mai im pentru si mai mult trafic.
    Tot caut un serviciu de CDN care sa aiba
    Anul trecut de BF au avut o oferta de 1E pentru 1 TB timp de 1 an, poate anul asta de BF (ala adevarat pe 29 vor avea o noua oferta buna)
    Acum am vazut oferta cdn77.com si mi se pare OK, mai ales daca are si servere in Romania, pot testa nu este nici o problema.
    CloudFlare poate face mult mai mult decat de a livra continutul de tip js, css, imagini poate inclusiv sa ruleze intregul tau site chiar daca hostingul tau este picat, nu inteleg de ce magazinele care gafaie de BF nu folosesc astfel de servicii

    00
    • @mamicamea: pentru că cloudflare nu merge la magazine online, care au nevoie de ceva informații in timp real, gen stocuri.

  8. „105$ înseamnă mai puțin de 5% din suma pe care am câștigat-o ținând blogul online.”
    Daca le vine astora ideea sa baga cate 2-3 BF lunar, te-ai scos.

    00
  9. Eu folosesc cdn77 de aproape un an pentru continutul servit aplicațiilor de mobil pe care le-am dezvoltat. Am incercat mai multe soluții și cdn77 este *de departe* cea mai bună și mai ieftină variantă. De departe! În ultimele 30 de zile am transferat >25GB și m-a costat în jur de 1$ :)

    Un astfel de CDN e fantastic dacă ai trafic dispersat pe glob (destul de mulți din diaspora sunt interesați de știrile din țara de origine) și servești puține date la un request – în cazul meu mici fișiere json și imagini optimizate pentru mobil.

    E drept că nu au pretenții de protecție la ddos și alte giumbușlucuri pe care le face CloudFlare. Dar au API și dashboard de calitate.

    00
  10. clau: ia-o progresiv; incearca cu un VPS intai

    Un VPS decent gen Linode (daca iti permiti), sau ceva mai micut gen DigitalOcean.

  11. Eu ce as putea folosi pentru un site cu continut dinamic (php) cu informatii in timp real din sql? Are varfuri de trafic care depasesc resursele serverului shared si din pacate cumpararea unui server nu ar rezolva total problema.

    00
  12. @clau

    pui mana si inveti sa optimizezi query-uri si/sau folosesti cache, ori platesti un programator sa ti le faca.

    00
  13. Interesant, dabea astept sa ajung si eu un bloggar mare ca tine, zoso :)

    00
  14. @vali eu zic sa-l incerci, ca in afara de riscul de a se incarca mai greu decat Cloudfront, nu cred ca ai ce pierde. Poate postezi si un feedback, ca-s curios, dar eu n-am ce testa pe cei 3 vizitatori de pe blogul meu in romana.

    00
  15. si au servere in bucuresti.

    00
  16. Cum Vali… tu faci doo miare pă lună?!?
    Alooo… chemați meliția… alea!

    00
  17. @clau: varnish.

    00
  18. P.S. Pentru WordPress cred că se poate folosi W3 Total Cache.

    00
  19. o smecherie simpluta era sa opresti lightboxul, era enervant rau la imaginile alea mari.

    00
  20. mufa, la mine w3 intră in conflict cu ceva și se strică. wp-supercache merge mult mai bine.

  21. @Manole: dacă poţi oferii un astfel de serviciu da email la office AT bitefect . ro

    00
  22. Hop si eu cu o parere bazata pe o scurta experienta de 10 ani in hosting: Modelul de business actual al majoritatii hosterilor este usor in urma pentru secolul XXI.

    Hostingul nu mai este un „commodity” ci un „utility” si cei care traiesc momentan din overselling de resurse batute in cuie ar trebui sa realizeze ca la un momentdat si apa, curentul si multe altele erau in aceeasi situatie – acum sunt utilitati si platim pentru cat consumam.

    Mai marii de calibrul Amazon, RackSpace, Softlayer etc si-au dat deja seama de asta si iata ca merg pe calea cea dreapta.

    Acelasi lucru este valabil si pentru ISP, Telecom & co.

    00
  23. 140$ ai platit doar pt cele 3 zile sau este o taxa anuală? Pentru că dacă e taxa anuală, poți împărți costurile la multe alte proiecte aducătoare de 30k unici pe zi.

    00
  24. @Cristian Iosub: nu există nici un fel de taxă anuală, plătești doar cît consumi.

    00
  25. @alex dumitru, am pus cdn77, până acum se mișcă foarte ok.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.