Foarte adorabil textul ăsta. Nici o problemă cu el, întrebarea este dacă orele alea suplimentare se plătesc. Că sunt convins că mulți nu ar avea o problemă să lucreze 1-2 ore în plus, dar să și ia bani.
Și doi, oare de ce toți întreabă de bani? Chiar nu-mi dau seama. Sunt toți lacomi și hămesiți? Sau nu vor să piardă timpul pentru 1.200 lei plus bacșis?
Pare genul de mesaj pe care l-ar scrie Pescobar. Sclavie tati, pupa mana patronului ca te-a angajat pe salariu minim.
Dupa ce am parcurs la o companie tot procesul: interviu 1, proba tehnica 1, proba technica 2, test psihologic, m-au intrebat ce salariu vreau. Le-am spus suma X
Dupa 2 zile mi-au facut o oferta cu vreo 100 de lei mai mica de cat suma ceruta. Le-am zis nu, multumesc.
Am raspuns pozitiv la o alta companie la care fusesem la interviuri.
Ghici cine ma suna dupa sa imi spuna ca imi dau salariu cerut de mine intial?
Ce este asa de groaznic daca intrebi de salariu? Daca nu imi convine, nu te mai deranjez sa iti trimit CV-ul, sa ne pierdem timpul reciproc.
de fapt anuntul ar trebui sa contina ce presupune postul si ce salariu se ofera.
s-ar castiga o gramada de timp si decatre nagajatori si de catre candidati.
dar la noi, nu stiu cum o fi prin alte parti, si unii si altii incearca sa sa faca sa se intalneasca hotul cu prostul, considerand evident ca ei sunt hotul…
Au o schema acum… printre primele intrebari dupe ce trimiti cv-ul e si salariul dorit. Fara sa mentioneze ei un interval salarial oferit sau ceva. Si uite asa… aleg ce-i mai ieftin desi posibil sa fie buget…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Se gândesc că te vor „face din vorbe” să lucrezi la ei și sunt ofticați că le retezi șansa asta când întrebi de salariu din prima. Șmenari.
Cosmin, evident că salariul poate varia chiar și atunci când este fix, in funcție de nivelul angajatului: un junior va lua limita de jos, pe când un senior ajunge la limita de sus.
Nu este nevoie să spună din prima „ție Gigele, îți voi da xxxx salariu”. Dar un interval e mai mult decât decent: limita de jos și o limită maximă pe care ești dispus să o plătești, in funcție de nivelul candidatului, nivel pe care il evaluezi la interviu, prin proba practică, referințe, portofoliu etc.
Conditii de munca grele dar macar plata e pe masura, right? Riiiight????
Si cu toate acestea, de fiecare data cand mergem la restaurant plecam injurand cat de scump este.
E mult de munca in Horeca, autoritatile statului de *ut de te rup, spaga e norma, munca la negru la fel.
Clientul vrea sa petreaca pana la 2 noaptea? El e stapanul nostru!
Ore suplimentare? LoL
Ajungem la 100 lei ciorba lunga!
Ciorbele au deja pretul dublu de cat ar trebui. A ajuns sa coste o ciorba si 35 de lei la restaurant si tu zici de 100 !
Cred ca in momentul actual in Horeca stau lucrurile exact la fel cum stau lucrurile in imobiliare de ani buni. Profit cel putin 100% inainte de ‘optimizarile’ fiscale.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
La fle si potentialul angajat poate sa spuna acelasi lucru.
Fa pasi si nu-mi mai pierde timpul. Lasa locul unui alt patron care chiar are nevoie sa angajeze oameni.
Astia cu „sa nu intrebati de bani” sunt de-a dreptul gretosi. Da, hai pierde timpul cu interviuri ca apoi sa-ti facem o oferta de rahat.
Daca ma calific pentru punctele 4 si 5, de ce m-as mai face ospatar?
Salariul minim pe economie este de 2.363 lei. E imposibil legal să plătești un salariat cu 1200 lei, chiar dacă ar fi cu contract part time.
Salariu minim e pentru cand esti angajat poate il ia pe drepturi de autor
Salariu minim brut vs net:
8h/zi, 3700 lei = 2363 lei net
6h/zi, 2775 lei = 1697 lei net
4h/zi, 1850 lei = 1156 lei net
2h/zi, 925 lei = 601 lei net
1h/zi, 463 lei = 301 lei net
Esti sigur ca e imposibil legal sa platesti 1200 lei?
Florin,
E posibil sa platesti 1200 de lei net legal un angajat part-time,dar taxele le platesti pentru salariul de 3700 de lei brut.
Patronacheii sunt in delulu mode. Avand in vedere ca probabil e 2230 de lei salariul si intarzie in medie cu o saptamana. Ar trebui sa reconfigureze cerintele:
– sa ai puls, majoritatea dintilor in gura, sa te speli, sa ajungi cat de cat la servici si sa incerci sa realizezi o parte mare din ce iti cerem. Deja ce depaseste asta e grandomanie. A si sa nu uit, sa stie sa scrie si citeasca (la nivel de clasa a II-a)
TREBUIE sa
1. sa nu fiu analfabet functional
2. sa nu intreb de salariu
3. sa fiu om harnic si sa sa fiu pregatit sa stau la ore suplimentare
4. sa stiu vorbi frumos
5 sa fiu aratos
Bun
Deci, stiu sa citesc si sa inteleg un anunt, stiu vorbi frumos, sunt harnic si dornic sa muncesc si sunt si frumusel, daaar sa nu intreb de salariu. :)))))))))))))))))))))
Daca as bifa cu brio toate calitatile alea tu crezi ca as cauta de munca in HORECA? :))))))))))))))))
ce idiot
Dacă nevoile mele personale sunt de 4000 de lei pe lună și tu vrei să mă angajezi pe 3000 sunt două variante: fie refuz job-ul, fie îl accept cu gândul că găsesc modalități să te fac de mia aia de lei diferență.
Atunci nu e mai corect să spună din start ambele părți „timpul meu se vinde începând cu X”, respectiv „acest job se plătește de la Y la Z în funcție de calificare” și dacă cele două intervale coincid trecem la pasul următor, interviu, proba de muncă șamd? De ce atâta secretomanie?
Agarici cu pretentii. Intrebarea mea e, de ce s-ar angaja cineva care stie sa scrie si sa citeasca, e dispus sa lucreze ore in plus (nespecificat daca platite sau nu), sa fie si punctual (azi nu mai poti fi punctual la orele de varf) si sa mai arate si prezentabil la unu’ care il ia din prima cu arogante de sef la buda din fundu’ curtii? Si fara sa stie in clar pentru ce bani de inghetata ar face tot efortul asta.
Haidii sefu’ marca banu’ ca nu se da nimeni jos din pat pt tine fara compensatie rezonabila.
Mergea și pentru postul de Cotroceni.
Acolo e putin invers, programul incepe cand incepe si se termina cu o ora inainte de deschidere.
Si dupa toate pretentiile astea majoritatea patronilor vin si se plang ca nu exista oameni care sa vrea sa munceasca in Horeca.
Nu stiu ce este gresit in a intreba de la inceput plaja salariala pentru o anumita pozitie.
Sa spunem ca tu ca patron esti dispus sa oferi intre 3.000 si 5.000 de lei pentru postul de ospatar. Daca eu deja lucrez undeva pentru un salariu de 6.000 de lei, nu are niciun sens sa mai continuam interviul si sa-ti explic cat de potrivit sunt pentru aceasta pozitie. ar fi doar pierdere de timp.
Nu este nimic gresit dar dupa al zecelea „ce salar’ da-ti” , caruia ii raspunzi ca intre 3 si 5000 ca apoi sa te injure pt ca betmen ti se cam ia.
Dupa al 15-lea „detali ?” pe care il intrebi punctual ce detalii ar vrea si nu mai raspunde iar ti se cam ia.
Adevarat, unii au impresia ca ne angajam ca sa vedem sefii la fata. La ultima interactiune pe linkedin cand m-a intrebat o hr-ista daca vreau sa beneficiez de oportunitatea unei viet eu am intrebat ce buget au. A zis ca stii ca ne vedem, discutam dupa aia, i-am zis cat vreau, ea a zis bine pa. Cel mai bine. Daca nu conduci o organizatie care vindeca cancerul sau faci ceva foarte foarte misto, 99.99% din oameni vin la tine sa lucreze pentru salariu sa isi ia mancare, sa plateasca curentul, haine la copii si din astea.
Majoritatea posturilor din Horeca sunt necalificate, de ceea vedeti din ce in ce mai multi straini veniti sa munceasca aici timp de 8-10 ore/zi.
Ceea ce foarte multi nu vreti sa intelegeti e ca adesea nu salariul este problema (cost), ci disponibilitatea!
Nu gasesti oameni, nu se tin de treaba, nu te intelegi cu ei, nu muncesc.
Horeca = bottom of the barrel.
Angajatul roman are multe probleme:
– sanatate
– familie
– copii
– birocratie
– transport/acces
Si uite asa, te trezesti ca nu ai cu cine sa iti desfasori activitatea, pentru ca angajatul are probleme sau lucruri mai importante de facut.
Nu glumesc. E innebunitor sa ii faci contract, sa ii faci medicina muncii, PSI etc si dupa cate zile sa nu iti mai raspunda la telefon. E deja normalitatea cu angajatii romani.
De aceea angajatii straini sunt solutia, indiferent de parerea voastra.
La fel e si cu romanii plecati pe afara. Acolo rup restaturantele muncind.
Apoi vine problema posturilor calificate, iar bucatarii sunt niste vedete.
Nu gasesti bucatari nici daca dai cu tunul, iar bucatarii buni sunt pasari rare.
Un bucatar bun e adesea diferenta dintre profit si faliment, pentru ca el stie sa se uite si la costuri.
Un bucatar bun nu iti vine sub 5000 eur net, deci nu mai comentati ca e mancarea scumpa la restaurantele bune.
Horeca zice ca statul in picioare aduce bani:
Revelion în Poiana Brașov, mai scump de trei ori ca la New York și Londra. Un sejur pentru doi adulți și un copil costă…4.400 de euro (Bizbrasov,ro)