Foarte adorabil textul ăsta. Nici o problemă cu el, întrebarea este dacă orele alea suplimentare se plătesc. Că sunt convins că mulți nu ar avea o problemă să lucreze 1-2 ore în plus, dar să și ia bani.
Și doi, oare de ce toți întreabă de bani? Chiar nu-mi dau seama. Sunt toți lacomi și hămesiți? Sau nu vor să piardă timpul pentru 1.200 lei plus bacșis?
Pare genul de mesaj pe care l-ar scrie Pescobar. Sclavie tati, pupa mana patronului ca te-a angajat pe salariu minim.
Ironia de a fi nevoit sa scrii un asfel de text, pentru ca nu mai vin decat din astia cu doua clase, pentru ca pe aia buni te-ai pisat cu bolta ani in sir.
Pescobar s-a aliniat, e plina bucataria sa de asiatici.
Nu are asa probleme.
Dupa ce am parcurs la o companie tot procesul: interviu 1, proba tehnica 1, proba technica 2, test psihologic, m-au intrebat ce salariu vreau. Le-am spus suma X
Dupa 2 zile mi-au facut o oferta cu vreo 100 de lei mai mica de cat suma ceruta. Le-am zis nu, multumesc.
Am raspuns pozitiv la o alta companie la care fusesem la interviuri.
Ghici cine ma suna dupa sa imi spuna ca imi dau salariu cerut de mine intial?
Ce este asa de groaznic daca intrebi de salariu? Daca nu imi convine, nu te mai deranjez sa iti trimit CV-ul, sa ne pierdem timpul reciproc.
de fapt anuntul ar trebui sa contina ce presupune postul si ce salariu se ofera.
s-ar castiga o gramada de timp si decatre nagajatori si de catre candidati.
dar la noi, nu stiu cum o fi prin alte parti, si unii si altii incearca sa sa faca sa se intalneasca hotul cu prostul, considerand evident ca ei sunt hotul…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Au o schema acum… printre primele intrebari dupe ce trimiti cv-ul e si salariul dorit. Fara sa mentioneze ei un interval salarial oferit sau ceva. Si uite asa… aleg ce-i mai ieftin desi posibil sa fie buget…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Se gândesc că te vor „face din vorbe” să lucrezi la ei și sunt ofticați că le retezi șansa asta când întrebi de salariu din prima. Șmenari.
Cosmin, evident că salariul poate varia chiar și atunci când este fix, in funcție de nivelul angajatului: un junior va lua limita de jos, pe când un senior ajunge la limita de sus.
Nu este nevoie să spună din prima „ție Gigele, îți voi da xxxx salariu”. Dar un interval e mai mult decât decent: limita de jos și o limită maximă pe care ești dispus să o plătești, in funcție de nivelul candidatului, nivel pe care il evaluezi la interviu, prin proba practică, referințe, portofoliu etc.
E cu sechele din vechiul regim.,Am fost la interviuri (2) proba tehnica (1). Placut de colegi toate bune. numai ca.. am discutat cu colegii pe unde am mai lucrat si ce salarii am avut pe acolo. La o saptamana ma cheama seful cel mare in birou, ca de ce ai vorbit de experienta anterioara si de salariu. Mi-a cazut fata. N-am mai stat decat 2 saptamani la jobul respectiv. Ca sa vedeti ce carnat de sef era de fapt.
@ion – inteleg ce spui insa cumva am senzatia ca patronii sau hr-ul nu are ideea ce vrea. Teoretic ai nevoie de un om care sa faca x si y, sa aiba n ani de experienta si pentru asta oferi QW salariu.
Daca ai nevoie de un cofetar este irelevant ca ala stie si mecanica sau macelarie, daca ai nevoie de un mecanic la fel e irelevant daca stie si electricitate.
Vechimea ar trebui sa fie partial irelevanta la salariu – sa spunem ca 5 ani sunt suficienti sa stii ce faci, ok? Atunci salariul este 1 000 de euro, fie ca ai 5 ani sau 30 de ani de experienta, salariul este pentru ce faci in cadrul firmei, ca daca ai 30 de ani de experienta nu inseamna ca lucrezi de 3 ori mai iute, ca ala cu 5 ani de experienta repara 5 masini in 8 ore si tu repari 10 sau 15.
Procesul ar trebui sa fie simplu – firma posteaza descrierea corecta si completa a jobului in termeni decenti, nu terminologie corporatista si pachetul salarial cu o zona, gen intre 5 si 7 mii (brut) iar ala care trimite cv-ul ar trebui sa il aiba bine facut, sa scrie concret experienta si eventual o mini scrisoare de intentie unde sa explice cat de relvanta este experienta lui sau aptidinile, in caz ca nu este fix acelasi domeniu.
Si cand ajungi la interviu ramane de discutat concret despre ce inseamna jobul, mediul de lucru si salariul in acel interval intre 5 si 7.
Vad ca in 2024 in anunturi de inchiriat pe FB inca exista acelasi format ca in 91 „ap de inchiriat, zona T, detalii in privat”. Inca nu am inteles de ce acest secret, la job sau imobiliare.
@Cosmin, nu se asteapta nimeni ca angajatorul sa iti spuna salariul exact de la inceput. Ce isi doresc candidatii este sa fie prezentata o plaja salariala, astfel incat sa stie la ce se asteapta inainte sa piarda timpul cu interviul.
La fel cum si angajatorii vor sa vada un CV cu studiile si experienta anterioara inainte sa te cheme pentru discutii suplimentare.
@Bigbear, Trebuie să facem diferența între tipurile de job. Joburi gen cofetar pot avea indicatori de performanță foarte bine definiți: productivitate X prăjituri/ torturi pe zi. Faci mai puțin de X pentru că ești la început, atunci primești limita de jos. Daca ai însă un cofetar cu talent la creat figurine pentru tort va fi necesar să îl plătești mai mult, iar daca este super mega talentat ii dai și mai mult decât un alt coleg care doar știe să facă figurinele.
Când te duci in joburi de birou, de corporație, este și mai subiectiv totul pentru că nu vorbești de număr de unități produse pe oră, este mai abstract. Poți să vorbești de disponibilitatea de a face un efort mai mare sau mai mic (in timpul orelor de lucru), un angajat poate să își ia 15 minute pauza de un sandviș altul 45 de minute, ambii își fac treaba dar unul e mai dedicat, este dispus să facă mai mult, poate primit mai mulți bani.
La fel și la Horeca, spui că dai între 3500-4500 + tips + masa. Te trezești la interviu cu un candidat cu carisma la nivel maxim și care va creste satisfacția clienților și îi va face sa vina mai des, sa consume mai mult, sa recomande mai mult și poți decide sa ii dai chiar mai mult decât ai spsu inițial, in timp ce unuia care nu are carisma deloc dar își va face treaba oi dai limita de jos si aia e.
@Bigbear „vechime” se traduce in experienta si responsabilitate. Sunt importante in special in job-urile unde stii si ce sa nu faci. Nu e doar chestiune de volum.
@ion, poate ca ai vrut sa spui altceva si am inteles eu gresit.
Dar nu ar trebui ca cel care isi ia doar 15 minute pauza sa primeasca mai multi bani decat cel care isi ia 45 de minute pauza, in conditiile in care amandoi isi indeplinesc sarcinile la timp.
@Ion – un job are niste caracteristici si niste indicatori de performanta. Nu inteleg cum la corporatie nu poate fi masurata exact activitatea – sigur ca totul se masoara si destul de bine.
@Adrian – ce e aia „stii si nu faci”? Cand incepi un job ti se face o orientare, ti se explica in ce consta jobul, care sunt particularitatile lui, ce ai de facut si esti monitorizat ca iti faci treaba. Sper ca nu vorbesti de chestii ca in Dr. House unde sunt cazuri care se intampla 1 la 5 milioane si un doctor vede asa ceva poate o data in viata, nu? Cat crezi ca inveti in plus fata de 5 ani de experienta intr-un domeniu daca ai 10, 20 sau 30 de ani?
@Bigbear pe modelul copy paste avem rm -Rf /* sau ca sa adaptam subiectului nu torni apa peste uleiul care arde sau peste un tablou electric.
Pentru tine pare simplu si de bun simt, dar daca cerintele postului sunt „- nu chiar analfabet” implica niste risc.
Ai fi curios sa intelegi de ce exista labels cu „acest sapun nu este comestibil” sau semnele cu „pericol de moarte”.
La protectia muncii Gigel facea laba in ultima banca si am inteles ce inseamna acel „50% sunt mai prosti decat media” .
@Adrian – inteleg ce spui, unii sunt martieni, insa intrebarea mea era legata de diferenta de experienta acumulata dupa 5 ani – cu cat este mai valoros un om cu 30 de ani de experienta fata de unul cu 5 ani de experienta si unde anume vezi sau folosesti acea experienta.
Si cumva discutia a plecat de la Horeca – pe ce pozitie invata mai mult incepand cu anul 6? Ca vorba aia, daca e prost face o prostie de la inceput, nu dupa 5 ani de munca, si daca a mers cumva 5 ani atunci probabil merge si in continuare.
Si admitand ca este o diferenta intre ei, pe acelasi post, facand acelasi lucru – cu cat platesti in plus acea experienta?
@Bigbear e foarte usor sa dai niste fail-uri babane ca bucatar sau ospatar de exemplu chiar si cu 20 de ani de experienta. E suficient un idiot care „nu crede in toate cacaturile astea cu alergiile, ca pe vremea dacilor nu erau atatea cacaturi si n-a mai murit nimeni” ca asa a citit el pe cancan . Un bucatar care nu stie sa faca o friptura de vita in volum mai mare (sa zicem vreo 500 buc) astfel incat sa le serveasca comestibile. Sau un ospatar care nu stie sa trateze clientii cu respect si te intrebi apoi de ce nu ai volum.
Conditii de munca grele dar macar plata e pe masura, right? Riiiight????
Si cu toate acestea, de fiecare data cand mergem la restaurant plecam injurand cat de scump este.
E mult de munca in Horeca, autoritatile statului de *ut de te rup, spaga e norma, munca la negru la fel.
Clientul vrea sa petreaca pana la 2 noaptea? El e stapanul nostru!
Ore suplimentare? LoL
Ajungem la 100 lei ciorba lunga!
Ciorbele au deja pretul dublu de cat ar trebui. A ajuns sa coste o ciorba si 35 de lei la restaurant si tu zici de 100 !
Cred ca in momentul actual in Horeca stau lucrurile exact la fel cum stau lucrurile in imobiliare de ani buni. Profit cel putin 100% inainte de ‘optimizarile’ fiscale.
Exista locuri unde meniul zilei costa 25-30 de lei. Asta de exemplu in orase cu staif precum Cluj sau Brasov.
Stiu ca vita aia buna e in jur de 100 de lei ca vad si eu preturile prin magazine dar cand imi ceri 60 de lei pe o pizza si 40 de lei pentru o ciorba parca nu mai inteleg.
In plus sunt unele restaurante unde vad aceeasi oameni servind de minim 5 ani.
Asa ca la unii se poate, la altii nu. Se pare ca la asta care a dat mesajul nu prea se poate….
leasingul la 2-3 autobuze nu e ieftin, tati.
uite la pescobar.
am văzut prin zonă, imediat ce le-a mers bine doi ani cu restaurantul, asociații și soțiile și-au luat cotețe de +100.000€ bucata. nu doar ei, cei 2, ci și soțiile lor. el pe maro, ea pe roșu. el pe negru, ea pe alb. și nu varianta de săraci, +300CP, varianta sport, +400CP. ce mai sunt 20.000€ în plus la valoarea mașinii, per mașină, când e leasing?
@Vali zici ca te-ai nascut ieri
Horeca e un din industriile cele mai folosite pentru spalat bani, ca se lucreaza cu cash mult, costurile cu materia prima pot varia, adaosurile pot varia si multe altele.
Aia pe care-i vezi cu 2-3 masini luate pe firma au restaurantul ala ca front si-i doare la patina de cum merge restaurantul si de angajati
indeed, Horeca e cel mai facil si eficient mijloc de spalat banii. Nu stiu cum e acum dar acu vreo 2-3 ani Tva-ul era de 9%. Fi-su primarului Sucevei, un prostalau notoriu, a avut pana acum vreo 5 ani, doua crasme, din care una in mall cu vreo 10 mese, tot timpul goale. Omu acum conduce Cullinan de 500k, nevasta-sa un junghi de 100k si sta in penthouse de 1M in Cluj. Daca te uiti in contabilitatea lui, o sa constati ca a vandut intr-un an 4 milioane de cafele.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
La fle si potentialul angajat poate sa spuna acelasi lucru.
Fa pasi si nu-mi mai pierde timpul. Lasa locul unui alt patron care chiar are nevoie sa angajeze oameni.
Vara asta pe litoral am vazut doar afișe cu „angajăm vînzător sau ospătar”, niciunul cu mofturi în genul „fă pași dacă vrei mai mult de xxxx lei”…
Astia cu „sa nu intrebati de bani” sunt de-a dreptul gretosi. Da, hai pierde timpul cu interviuri ca apoi sa-ti facem o oferta de rahat.
Pentru ca vor sa te citească, sa vadă dacă ești disperat, sa aibă suficient timp sa te vrăjească și sa te agațe.
Daca ma calific pentru punctele 4 si 5, de ce m-as mai face ospatar?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Salariu minim e pentru cand esti angajat poate il ia pe drepturi de autor
Salariu minim brut vs net:
8h/zi, 3700 lei = 2363 lei net
6h/zi, 2775 lei = 1697 lei net
4h/zi, 1850 lei = 1156 lei net
2h/zi, 925 lei = 601 lei net
1h/zi, 463 lei = 301 lei net
Esti sigur ca e imposibil legal sa platesti 1200 lei?
Florin,
E posibil sa platesti 1200 de lei net legal un angajat part-time,dar taxele le platesti pentru salariul de 3700 de lei brut.
Punctul 5 e de tot rasul. Da, de aia ma duc la resturant, sa ma holbez la chelnerite fotomodel in timp ce ele stau pe telefon la bar si nu ma baga in seama. Sau, pusa altfel problema, nu cred ca vreodata cineva n-a bacsis pe motivul „m-a servit chelnerita perfect, pacat ca e urata”.
Am lucrat ca barback, iar barmanii se roteau în cursul săptămânii, uneori erau tipe, uneori tipi, depinde cum picau pe tură. Eu aveam 20% din tipsul bartenderului.
De fiecare dată când erau tipe, tipsul creștea cu 30% în medie.
Challanger,mai spune oamenilor cum e in viata reala.Ca mie mi se pare incredibil citi autisti sint .
Patronacheii sunt in delulu mode. Avand in vedere ca probabil e 2230 de lei salariul si intarzie in medie cu o saptamana. Ar trebui sa reconfigureze cerintele:
– sa ai puls, majoritatea dintilor in gura, sa te speli, sa ajungi cat de cat la servici si sa incerci sa realizezi o parte mare din ce iti cerem. Deja ce depaseste asta e grandomanie. A si sa nu uit, sa stie sa scrie si citeasca (la nivel de clasa a II-a)
Punand filtrele astea tocmai ai exclus o foarte mare parte dintre candidati.
Daca vroiai adresabilitate larga, te opreai la „sa ai puls”.
Dar nu, tu te-ai bagat in fineturi gen „sa ai majoritatea dintilor in gura”, „sa te speli” (?!!!), „sa ajungi uneori si pe la job” si culmea absurdului, „sa incerci sa realizezi o parte mare din ce iti cerem”.
Pai tu crezi sincer ca daca vreunul dintre candidati bifa tot ce ai insirat tu aici, mai avea nevoie de serviciu?
Astea sunt idealuri de atins intr-o viata pentru majoritatea romanilor, ba multi mor fara sa fi bifat nici macar jumatate din chestiile astea!
Bainene, bah…tztztz.
TREBUIE sa
1. sa nu fiu analfabet functional
2. sa nu intreb de salariu
3. sa fiu om harnic si sa sa fiu pregatit sa stau la ore suplimentare
4. sa stiu vorbi frumos
5 sa fiu aratos
Bun
Deci, stiu sa citesc si sa inteleg un anunt, stiu vorbi frumos, sunt harnic si dornic sa muncesc si sunt si frumusel, daaar sa nu intreb de salariu. :)))))))))))))))))))))
Daca as bifa cu brio toate calitatile alea tu crezi ca as cauta de munca in HORECA? :))))))))))))))))
ce idiot
In afara de 2. si 3.1., restul au cumva sens
Adica da, daca vrei sa servesti la mese trebuie sa fii prezentabil, curat, sa stii a vorbi articulat, sa fii politicos. Desi in horeca ar trebui sa fie si joburi in spate, la curatat legume si spalat vase, ma gandesc. Daca ma gandesc si mai bine, nici bucatarii nu trebuie sa bifeze musai 4. si 5.
Si atunci, care e rostul postarii?
Si atunci revenim la 2. si 3.1.
Cumva e multa munca pe bani putini? Ore suplimentare garla, dar platite la minimul pe economie si restul „din bacsis”? Care bacsis unii il dau pe card, iar patronul il dijmuieste?
De aia intreaba oamenii de salariu, ca e plin domeniul de combinatori si de tepari. Si vor sa stie din prima daca are sens sa aplice, sa nu isi piarda timpul.
Nah, s-au schimbat vremurile – acu ceva ani trebuie sa vina omul cu caciula in mina, sa te convinga ca are experienta si ca e bun, iar apoi iti revenea TIE, seful, sarcina de a decide daca il iei si ce bani vrei sa ii dai.
Nu mai curăță nimeni legume, toți iau conge-lături de la market.
Daca mananci la toate maghernitele asa e
Dacă nevoile mele personale sunt de 4000 de lei pe lună și tu vrei să mă angajezi pe 3000 sunt două variante: fie refuz job-ul, fie îl accept cu gândul că găsesc modalități să te fac de mia aia de lei diferență.
Atunci nu e mai corect să spună din start ambele părți „timpul meu se vinde începând cu X”, respectiv „acest job se plătește de la Y la Z în funcție de calificare” și dacă cele două intervale coincid trecem la pasul următor, interviu, proba de muncă șamd? De ce atâta secretomanie?
Agarici cu pretentii. Intrebarea mea e, de ce s-ar angaja cineva care stie sa scrie si sa citeasca, e dispus sa lucreze ore in plus (nespecificat daca platite sau nu), sa fie si punctual (azi nu mai poti fi punctual la orele de varf) si sa mai arate si prezentabil la unu’ care il ia din prima cu arogante de sef la buda din fundu’ curtii? Si fara sa stie in clar pentru ce bani de inghetata ar face tot efortul asta.
Haidii sefu’ marca banu’ ca nu se da nimeni jos din pat pt tine fara compensatie rezonabila.
Mergea și pentru postul de Cotroceni.
Acolo e putin invers, programul incepe cand incepe si se termina cu o ora inainte de deschidere.
Si dupa toate pretentiile astea majoritatea patronilor vin si se plang ca nu exista oameni care sa vrea sa munceasca in Horeca.
Nu stiu ce este gresit in a intreba de la inceput plaja salariala pentru o anumita pozitie.
Sa spunem ca tu ca patron esti dispus sa oferi intre 3.000 si 5.000 de lei pentru postul de ospatar. Daca eu deja lucrez undeva pentru un salariu de 6.000 de lei, nu are niciun sens sa mai continuam interviul si sa-ti explic cat de potrivit sunt pentru aceasta pozitie. ar fi doar pierdere de timp.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Adevarat, unii au impresia ca ne angajam ca sa vedem sefii la fata. La ultima interactiune pe linkedin cand m-a intrebat o hr-ista daca vreau sa beneficiez de oportunitatea unei viet eu am intrebat ce buget au. A zis ca stii ca ne vedem, discutam dupa aia, i-am zis cat vreau, ea a zis bine pa. Cel mai bine. Daca nu conduci o organizatie care vindeca cancerul sau faci ceva foarte foarte misto, 99.99% din oameni vin la tine sa lucreze pentru salariu sa isi ia mancare, sa plateasca curentul, haine la copii si din astea.
@VladM, nu mai bine pui tu salariul direct in anuntul de angajare si atunci scapi de toate intrebarile cu „ce salar’ da-ti”?
@AndreiG & restu, vedeti voi vedeti problema din unghiul gresit. Sunteti obisnuiti cu experientele de recrutare de pe Linkein unde in momentul in care cineva te abordeaza iti vede deja experienta si claificarile.
La anunturile astea e invers, tu postezi anuntul si apoi iti scriu oameni despre care nu stii nimic si din prima te intreaba „Cat dai ?” ca apoi sa-ti spuna ca ei sunt zugravi desi postul era pt ospatar cu experienta, sau sa-ti spuna ca ei sunt in Galati desi tu cauti in Cluj si lista poate continua.
Din intamplare am lucrat in horeca vreo 8 ani de la angajat la partener, este ceva deosebit.
@VladM, cu atat mai mult ar fi util sa pui salariul in anuntul de angajare. Asa ii filtrezi pe cei din constructii care vor sa se reprofileze si se asteapta sa duca 2 halbe de bere la masa pe un salariu dublu.
Uite, de exemplu eu acum incerc sa ajut pe cineva mai in varsta sa-si gaseasca un loc de munca mai necalificat. In principiu si-ar dori sa se angajeze ca vanzatoare. Si singurele anunturi pe care i le-am recomandat au fost cele in care era specificat si salariul. Chiar daca uneori este notat ceva mai ambiguu, tot este un punct de pornire.
@Vali & restu companiei
Va rog eu, ca experiment, postati un anunt de angajare in horeca, cu salariu in clar si ce mai vreti voi si dupa zile veniti inapoi si raportati
– cati v-au spus ca salariul e prea mic
– cati v-au spus ca nu va cred
– cati fara nicio legatura cu domeniu sau jobu v-au scris
– cati v-au injurat doar asa, gratuit
Depinde, daca din descriere le spui sa nu intrebe detalii cred ca vei lua ceva in frigider..
NIX nu e vorba de intrebat despre detalii, este vorba de persoane care trimit un mesaj format dintr-un singur cuvant si anume „detali”… atat, nu tu cine sunt, ce detalii vor, ce calificari au, nimic.
Sunt exact oamenii care lasa exact acelasi comentariu sau dau mesaj la anunturile de vanzari de masini sau diverse si de multe doar se baga in seama aiurea.
@VladM
N-o sa faca nimeni experimentul. Aici comenteaza tot soiul de teoreticieni care stiu ei cum sta treaba.
Vlad,iti pierzi timpul.tu ai lucrat in bransa si vin niste habarnisti sa iti spuna ei cum merge treaba.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Problemele cu angajatii care nu iti mai vin dupa doua zile provin de la calitatea oamenilor pe care ii recrutezi.
Cand tu propui salariul minim pe economie, o sa vina anumite categorii de oameni la interviu: cei fara nici o experienta si cei neseriosi, care nu au putut sa pastreze locul de munca anterior.
Daca vrei oameni seriosi si capabili, atunci in general va trebui:
– sa ii furi de la concurenta – ceea ce implica salarii mai mari decat restul pietei SAU
– sa ii pregatesti intern – ceea ce implica sa le platesti cursuri de specializare.
Wtf 5000 de euro net? In ce univers castiga un bucatar in Romania 5000 de euro net? Adica patronu plateste pt . bucataru ala aproape 10k brut. Asta pe langa restul angajatilor si alte cheltuieli. Deci ala mort copt trebuie sa scoata minim 10k pe luna doar pt. bucatar basca de restul cheltuielilor? Are u on drugs ?
Ca sa inteleg. Pentru HORECA normalitatea si tinta e angajatul care isi abandoneaza :
-sanatatea
-familia
-copiii
, ar trebui sa locuiasca la locul de munca pentru a nu se pune problema ca pierde timp cu transportul, si daca se poate, sa lucreze la negru pentru a nu-l pune pe patron sa aiba de a face cu birocratia. A…si sa nu intrebe care e salariul. Where do i sign up ?
rup restaturantele muncind – > sunt platiti pentru ruperea aia.
EU cred ca noi traim in alta lume…
Nu neg ca ai de a face cu persoane de genul, dar sa generalizezi e tot asa cum amu spunem ca pe Germania sau pe Anglia doar romanii muncesc…
Sa numesti problema :
– sanatate
– familie
– copii
inseamna ca tu ai o Problema…
Eu inteleg ca tu ai afacerea ta, dar atunci cand am copilul bolnav, il las singur in spital si vin sa iti fac tie banii de masina ? Daca am de facut o operatie, o aman pentru ca e vara si tu nu poti fara mine ?
Da, pai sa vedem : la 5000 de Euro net , inseamna 8600 Eu Brut . Asta inseamna ca eu ca si restaurant trebuie sa scot doar pentru a plati salariu la chef – 350 Eu/Zi . 1800 lei fara alte costuri doar pentru un bucatar …
Ce preturi trebuie sa pot sa imi permite asta nu stiu, dar cu siguranta preturi imense…
Sau rulaj mare, dar pentru asta nu e nevoie de bucatar…
si daca imi ceri pentru o portie de cartofi prajiti cu o bucata de carne – 100 de lei atunci prefer sa iau 4 saorme la pretul asta !
Eu nu comentez ca e mancarea scumpa la carciuma ta, pur si simplu nu te vizitez. Poti sa-i dai bucatarului si 10k pe luna, e strict problema ta.
@Vio, stiu in în Galati bucatar cu 10.000 lei net. Și nu suntem nici stațiune, nici „miez” , cum e Cluuuuju. Deci ce ți se pare asa incredibil?
Singurul comentariu pertinent si sariti toti cu minusuri, mama lor de patroni.
Ce vrea Cristian sa spuna este ca angajatul roman foloseste familia/ copii / sanatatea foarte frecvent ca scuze ca nu aparut la munca sau ca a intarziat, nu ca a avea chestiile alea sunt o problema.
Daca nu ma credeti incercati sa faceti niste lucrari la casa, gresie, faianta, electrice si sa vedeti de cate ori mesteru nu ajunge azi ba ca i s-a stricat masina, ba e bolnava nevasta, ba are copilu muci, ba tre sa mearga la primarie.
@Alina I, este o oarecare diferenta intre 10.000 lei si 5.000 euro (adica 25.000 lei). Poate salariile alea de 5.000 euro sa le primeasca un bucatar chef la un restaurant foarte luxos, dar in niciun caz nu este asta norma, asa cum se intelege din comentariul lui Cristian Cristescu.
VladM, ce nu pare ca intelegi e ca aia e calitatea omului la salariile care se ofera + ca tinde spre absurd modul de lucru din domeniu. Aka salarii minime, dar te bazezi pe clienti care dupa ca ce dau 50 de lei pe o ciorba, mai suplimenteaza si salariile angajatilor. Ca lucrati cu minim de personal si cand cineva e bolnav se duce afacerea pe rapa. Ca e programul e de 8 ore, dar tre sa vina cu o ora mai repede, si sa plece cu x ore dupa program.
De aia nu exista urme de simpatie pentru patronii din domeniu.
Generalizarile sunt o prostie in orice domeniu.
Daca o afacere merge bine, un leasing financiar sau operational nu e un capat de tara.
Horeca e poate cea mai mimetica afacere. De ce nu va intrebati de ce nu sunt mai multi Pescobari?
Pana la urma vine fastfood de balta. Portii mari, ca asa vrea romanul, cand scoate femela la masa.
Daca se faceau bani de imobiliare, Urusuri si alte dracovenii din asta, ati fi vazut imediat cum la colt de strada shaormeria vindea fructe de mare.
In realitate, situatia este mult mai mizera, precum economia romaneasca.
Ganditi, nu doare.
Astept sa il vad pe Pescobar saltat pentru trafic de… insert here ce doriti voi.
Costurile sunt incredibil de mari pana incepi sa vinzi prima ciorba lunga, apoi trebuie sa vinzi foarte multe ciorbe doar ca sa tii limina aprinsa.
Ia ziceti!?
De cate ori mancati la restaurant? Saptamanal? Lunar?
Nu confundati meniul zilei cu o profitul, va rog.
De obicei meniul zilei este acea inventie care iti tine lumina aprinsa, foarte aproape de pretul de cost.
Ca peste tot, nu gasesti oameni.
Nu au de unde sa fie. Scolile de meserii sunt o gluma nesarata, vedeti cat dureaza si cat costa un curs de bucatar.
Ospatar cu scoala? Nu ma faceti sa rad.
Termina cu diploma de bucator orice prost si el nu stie sa faca o omleta. Nu exagerez.
Bucataria e milt mai mul decat sa amesteci 3 ingrediente si sa iei banii. Acum, foarte multi clienti platesc cu cardul si trebuie sa fii cam tampit sa nu dai bon, cum era pe vremuri.
Trebuie sa fii atent la costuri, la pierderi etc.
Bucatarii buni (care fac mancare digerabila) nu vin fara 2000 eur net.
Problema este ca nu gasesti nici bucatari prosti.
Da, 5000 eur net nu sunt de necrezut, mai ales daca vorbim de sali de evenimente, unde pot fi enorm de multe portii intr-un timp scurt. E imens de munca si echipa e mult mai mare decat se vede din sala de servire.
Desigur, toti optimizeaza, adica plata pe factura e subinteleasa la 5000 eur.
Tips e si el subinteleas (masa, tips, bacsis etc) si se imparte in tot colectivul, fiind o parte din cultura.
Institutiile statului au cota parte, se stie.
Nu te poti lupta cu ele, ca iti dau niste amenzi de innebunesti.
Ai basca sau nu ai basca, dai spaga sau crapi.
Spaga se da acum prin firmele de consultanta, care adesea sunt ale rudelor celor din sistem.
Apoi mai ai:
– chirii
– impozite locale (1-3% din valoare evaluata la 3 ani a spatiului). Asta te rupe!
– amenajarea, ca romanul nu intra decat daca spatiul este lux, adica vorbim de sute de mio de eur pana dai drumul.
– taxa de spaga, care e lunara.
– angajati + taxele aferente
– impozit profit
– costuri utilitati
Etc
Toti vor salarii mari, iar aceste salarii se reflecta direct si instant in pretul de vanzare. Cifrele de afaceri sunt mici, dar parronul are suv premim si aici a ramas agatata toata discutia.
Patronul trebuie sa se jertfeasca penttu angajati si buget, asta e important.
@MarcelD, corect, merg mult mai rar la restaurant fata de acum 4 ani.
Dar de ce? Pentru ca preturile sunt cel putin duble, dar salariul meu nu a crescut la fel de mult in aceeasi perioada.
De ce sunt preturile duble? Pentru ca unii patroni au avut pierderi in pandemie si cand s-au redeschis restaurantele au decis sa puna preturi cat mai mari, ca oamenii erau disperati sa iasa din casa si nu mai conta cat platesti.
Intre timp si clientii au inceput sa dispara, iar restaurantele sunt „obligate” sa creasca preturile pentru a-si pastra marja de profit.
Se merge pe profit maxim de la cativa clienti in loc de profit mic de la multi clienti.
@AndreiG, verifica te rog care este pretul la energie (electrica + gaz) pentru consumator comercial fata de acum 4 ani.
Dupa asta, verifica putin preturile la ingrediente, sau ai impresia ca pieptul de pui s-a scumpit doar in Carrefour ?
Toti va dati cu parerea dar n-ati tinut nici un stand cu limonada in viata voastra.
@MarcelD asa si ce vina are angajatul? Cumva imparte profitul cu patronul? Vai vai dar ce de probleme are patronul. Ce sa vezi, si angajatul are probleme si ghici care dintre probleme au prioritate.
Nu e obligatoriu sa fii patron, daca nu poti, nu faci banii necesari, poti oricand sa te angajezi si gata.
@VladM, eu nu ma plang neaparat ca preturile sunt mari, doar explicam de ce ies mai rar la restaurant decat in trecut.
Dar daca vrei sa aduci ca argument scumpirile materiei prime sau cresterea preturilor la energie, eu am sa te rog sa analizezi marja de profit pentru 4-5 restaurante luate aleatoriu.
O sa vezi ca toti au un profit enorm in 2023 fata de profitul din 2019 (dinainte de pandemie si scumpiri).
Exemplu: Beraria H
2019 – profit de 3,3 milioane la o cifra de afaceri de 39 milioane (adica 8,4% profit)
2023 – profit de 11 milioane la o cifra de afaceri de 24,6 milioane (adica 44,7% profit)
Andrei, pai noh, avem berea sarita de la 10 lei la 20, pastele de la o mancare relativ ieftina la 45+, fastfoodul vandut ca gourmet samd. Ca doar s-a scumpit electrica si gazul si restaurantul producere bere, nu o comanda la 3 lei.
Horeca zice ca statul in picioare aduce bani:
Revelion în Poiana Brașov, mai scump de trei ori ca la New York și Londra. Un sejur pentru doi adulți și un copil costă…4.400 de euro (Bizbrasov,ro)
Aduce bani …. d(o)ar patronului pentru urmatorul SUV luat tot pe firma bineinteles.
Vezi cat costa un revelion la un restaurant de TOP din New York si cat costa la unul din TOP din Poiana. Stiu ca sunt top-uri diferite, dar comparatia asa ar trebui facuta
@Alin, comparatia poate fi facuta intre un restaurant din Brasov si un alt restaurant din New York / Londra care ofera conditii similare. Si tot ar fi doar partial corecta.
Si doar 3000 euro la Casa Timiș (nici măcar nu e în Poiană, să te lauzi pe fb).
„Patronul român” in toata splendoarea sa!
Adica avantaje doar de partea partonului: muncesti cat vrea el, te plateste cat vrea el. Zero respect pentru angajat. Da, atat timp cat nu ii platesti munca corect nu avea pretentia de respect.
Iar moral asta inseamna ca opresti plata lucratorului / muncitorului / angajatului, tu punandu-l sa faca mai mult de munca decat orele platite.
Hmm…cred ca stiu persoana care a scris postul, are un restaurant In Brasov (Bistro De L’arte) si se pare ca este printre cei mai buni bucatari din tara..
Si din cate stiu, nu prea ii pleaca personalul. Dar nah, nu am acces la dedesubturile afacerii…
Ehe, daca ar fi unul sau doi, ce bine ar fi pentru angajatii din Romania,
Dar din pacate sunt exceptii cei care nu gandesc/fac asa cum e scris acolo.
Ce sunt eu curios e cum e posibil ca in Bulgaria preturile din Horeca sa fie mai mici decat in Romania si cu toate astea nu prea vezi angajati din Sri Lanka, Pakistan etc. Cum de aia gasesc angajati si noi avem o problema pe partea asta ?!
probabil pentru ca nestiind engleza nu prea pot pleca in alte tari. Sau ceva?
SUNT MAI PROȘTI CA NOI, DE AIA!!!!
Se termina cand se termina. Cand ai copii, ca si ospatarii mai au copii, ai cam vrea sa stii cand se termina, ca si daca e platit tot nu ai vrea sa stai 10-12 ore la serviciu, 3 zile din 7, doar ca sa nu mai angajeze patronul inca un om.
Cu ceva ani in urmă era un afiș ,scris de mână de patron, pe două rânduri, într-o locație Horeca. Primul rand: Vă rugăm să păst-. Al doilea rând: rați bonul fiscal până la ieșire.
Producția industrială a României a înregistrată o scădere de 2,2% ca serie brută în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași muncă a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
S-ar putea sa fie mai mare scaderea in realitate. Apar tot mai multe semnale nasoale si nu doar din automotive.
meanwhile, patron de restaurant (are decat unu) in municipiu in provincie si-a luat ultimul tip SUV Masarati. E bine
Regula e simpla, daca o companie se coimaneste cand intrebi de salariu poti deja sa o tai de pe lista, salariul in 99% din cazuri e prost, e drept pot exista situatii de moment cand preferi sa fii sclav decat boschetar dar si alea sunt un procent aproape de neluat in calcul
Eu vreau sa reclam la ITM pe patronul care nu respectă norma de 8 ore!
Băi, gata, ce e asta?
Păi stricăm piața?
E plina Romania de „oameni de afaceri” cu unu sau doi angajati. Mai ales in orasele mici. Si eu am o firma mica, dar muncesc cot la cot cu ceilalti. De fapt muncesc mai mult. Iar punctul 5 e absolut penibil.
Dar genul de individ care a scris textul asta e unul care crede ca el vine in inspectie pe la 10 dimineata cu o masina scumpa, in timp ce doi sclavi trag zi si noapte ca sa ii plateasca bunastarea. E genul de individ care mereu angajeaza „o fata la contabilitate” sau „un baiat bun la toate”. E genul de individ care nu si-a luat niciodata din timpul lui sa ii invete sau sa le explice celor doi angajati ce trebuie si cum trebuie facut. El doar asteapta ca aia sa ii ghiceasca gandurile.
Toata viata am angajat si intotdeauna am pus salariul clar si responsabilitatile in anunt. Asta e un criteriu de eficienta. Eu nu pierd vremea cu tine tu nu pierzi vremea cu mine.
Desi are un sens ce zice acolo si probabil ca se aplica in Horeca, felul on care pozitioneaza totul, felul in care trateaza si unghiul din care priveste asta ma fac sa stiu 100% ca ala care a scris textul e un cretin absolut care nu intelege nimic legat de management si echipa.
Cel mai bun comentariu! Scurt și la obiect.
Din păcate e o practica des intalnita și în alte domenii unde se practica milităria. Tot ce pot spune este că nu e corect, dar, recomand daca lucrezi in așa un domeniu să încerci MACAR câteva luni munca grea că să înveți să citești printre rânduri pe viitor.
Daca nu iti permiti sa dai un salariu cat de cat decent poate nu iti permiti sa fii patron.
Si da, spune ce interval de salariu oferi, dar nu interval intre 1 leu si un miliard, ca sa nu ne mai pierdem vremea reciproc.
Ca si chestie interesanta acum exista diverse site-uri gen Undelucram.ro , asta ca sa nu iti mai pierzi timpul sa aplici la o firma unde vibe-ul este de lagar de concentrare mai putin camera de gazare.
Cum spunea Zoso,nu trebuie sa fi patron daca te doboară problemele legate de patronaj…