Haine (românești) din lână merino și prezența lor online

Peste exact patru zile, se fac doi ani de când l-am întrebat pe Vali dacă îi știe pe oamenii care au Merinito, un brand românesc de haine din lână merino pe care l-a tot pomenit pe-aici. Sau, mă rog, sper că e un brand sau măcar marcă înregistrată, că impulsul meu a fost să mă duc pe merinito.ro. Unde am găsit un mesaj: „căutați-ne dincolo”. Nu că un redirect ar fi fost decent, dar măcar un link.

¯\_(ツ)_/¯

Atâta s-a putut.

De doi ani, îmi stă pe creier brandul ăsta. Au același site din paleolitic, nu au filtre, nu au informații despre livrări, nu știi dacă trimit în străinătate, nimic. Doar livrare gratis dacă cumperi un tricou jumate (mă refer la tricou de 200g). Mă roade că ar fi un business bun, mai ales că alternativele pe merino sunt scumpe. Și acu’ despre alternativă.

Eu m-am împiedicat de icebreaker, prima oară, în primăvara lui 2019. Trebuia să plec la schi prin martie, cu soră-mea și gașca ei, și n-aveam de nici unele în Anglia. M-am înfipt în The North Face, prin Londra, și mi-am luat de-acolo izmene și două tricouri cu mânecă lungă, d-alea de schi, cu gaură pentru degetul mare pe manșetă. Scumpe cu draci, £180 amândouă, dar am cerut „the warmest possible„, asta am primit.

Știam de merino tot de-aici de pe blog. După alea două tricouri de schi, au urmat cinci tricouri normale (200g), o geacă subțire (Hyperia Lite) înlocuită cu una identică după ce-am făcut-o praf (am căzut de pe trotinetă și-am rupt fâșu’; la propriu), încă una mai groasă (Hyperia) echivalent a 800 down în materie de eficiență termică (chiar mai eficientă comparativ cu una de la TNF cu 800), mănuși, un buff, un fes, un hanorac care e pe drum, doar chiloți și șosete din merino încă nu mi-am luat.

În ultimii doi ani, am lăsat la icebreaker, în total, în jur de £1200. Fără regrete, fără nimic. Un tricou din merino nu e ieftin nici în România. La băieții ăștia, e 200 lei. La icebreaker, că ai vamă, transport din Noua Zeelandă, marketing cu reciclare, etică, recoltare de lână responsabilă (sic!) și restul, e între 285 și 370 lei (£50-65, în funcție de când le prinzi la reduceri).

Eh, acu’ vă rog să aruncați un ochi pe site-ul icebreaker și unul pe merino-shop.ro. Câtă încredere îți inspiră al doilea, care n-are nici măcar date de contact vizibile (o adresă, ceva) și care-ți spune că nu acceptă retururi prin Poșta Română? Și dincolo de asta, câți bani pierde businessul din cauză că:

  • are un site varză, cu poze proaste,
  • cunoscut mai degrabă în comunitățile de oameni care merg pe munte,
  • cu produse (și categorii de produse) relativ puține
  • în niște culori oribile
  • etc.

Întreb așa, de curiozitate, că mie mi se pare un business cu megapotențial. Nu-s tâmpiți nici neozeelandezii, care au ajuns să vândă inclusiv în magazinele The North Face, nu doar în alea de specialitate, nu-s tâmpiți nici ăia de la Minus33 (similari ca preț cu icebreaker) și nici alții care investesc în zona asta.

Serios că nu-nțeleg. Aș vrea să-i văd pe românii ăștia ai noștri făcând succes, intrând prin toate lanțurile de-afară, de la Decathlon și InterSport la orice altceva, trimițând comenzi în UK, US, Australia. Pauză. Atâta s-a putut.

¯\_(ツ)_/¯

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Nu se vrea, nu-i lasa EU, sunt interese mari la mij.

    10
  2. Nu stiu altii cum sunt dar si eu cand aud de Posta Romana, mi se zbarleste parul..

    00
    • Băi, te cred, dar chiar și-așa… Pînă se prinde cineva și le face o reclamație la ANPC, că nu cred că scrie nicăieri în lege că vînzătorul îți poate impune cu ce firmă de curierat să lucrezi.

    • @Alex, zi-mi ca nu lucrezi in IT. Numa’pozele alea ghosted de pe icebreaker costa cata zece siteuri gen ala romanesc. Banuiesc ca si nike.com e ceva ce se poate face lejereanu in woocommerce sau shopify. Ce naiba, o coloana cu filtere in stanga, niste pagini de produs…pac, pac ti le face alexutzu si ti le hosteaza pe gomag, intr-o saptamana.

      00
    • @Boris: hai, bă, fugi de-aici, că geme țara de fotografi muritori de foame. Te duci la UNArte la Foto și ceri portofolii de la studenți și cu 500-600 euro ai pozat toată colecția cu tot cu închiriat un studio foto. Și dacă mai scoți niște mărunțiș din buzunar, îl trimiți și-ți face și poze la ciobani ca să scrii texte d-alea lacrimogene despre tradiție milenară și transhumanță și grija față de oi și bla bla-uri care prind la publicul de azi, să faci frumos cu „our story” și altele similare. Și după ce-ai rezolvat site-ul, crești și prețurile cu un 10%, că acu’ ai ce vinde.

      Da, un site ca ăla de la icebreaker te costă 50-60k, dar poți s-o faci și românește cu 5.000 dacă îți pasă un pic.

    • Alex, iti citez de pe wikipedia icebreaker: In 2010 company sales were approximately $100 million.[3] In 2014 company sales were approximately $200 million.[5].

      Deci zi-mi din nou, cat au bagat astia in site 50k?

      00
    • @Alex: Posta Romana nu e firma de curierat, atat timp cat nu livreaza door to door…

      00
    • @Boris @Alex firma care detine Icebraker are si Lee, Wrangler, Eastpak, The North Face, Napapijri, Vans and Timberland cu vanzari totale de 12b; ca idee de comparatie legat de site-ul de 50k.. poti sa mai pui lejer 2 zero-uri anual.

      00
    • @Alex, nu cred ca sunt poze cu produse, din cate am inteles sunt modelari 3d. M-am apucat sa caut un pic, cred ca estimarile de ordin de zeci de milioane anual sunt mai corecte in platforma digitala.

      00
    • @alexnicolae: irelevant. Eu zic ca as vrea sa-i vad si pe ai nostri mai sus, ca ma uit ca de citiva ani nu exista un redirect sau macar un link pe merinito.ro (un link activ ffs!), ca e business cu potential… vine unul sau altul sa-mi spuna de cifra de afaceri a lu’ icebreaker sau costul site-ului sau cum „aia din target stiu de el”. Puii mei…

      Chiar e asa de greu de priceput ideea din spate si ca nu ii injur pe romanii nostri, ci ca e frustrant pentru mine sa vad cum o idee cu potential e lasata in paragina?

    • @Alex inteleg ce zici. E corect. Am lucrat in domeniu si am avut clienti care au zis cu subiect si predicat ca nu vor mai multi clienti (site ul aducea prea multi clienti). Si au explicat ca exista un lant logistic de la materie prima, transport, angajati/training, control calitate. Si asta inseamna credite bancare, timp si resurse umane. O firma poate creste cu un anumit ritm dat de factorii astia. Deci: daca ai prea multi clienti dintr-o data poti sa dai colapsezi. Paradoxal dar asta e. Poate ca e o decizie asumata.

      00
    • @Alex, siteul nu e lasat in paragina, atat poti sa faci cand ai nivel de vanzari ca astia de la merino.
      Dupa articolul tau ma asteptam sa intru pe siteul lor si sa gasesc ceva facut in frontpage (nu stiu daca stii ce e ala). Cand colo am gasit un site decent la nivel de business de nisa in romania.
      Trigger mi-am luat cand i-ai comparat cu aia care baga milioane de usd in online.

      Si continui sa crezi ca un site ca icebreaker se face cu cateva zeci de mii de euro (eventual cheltuiti o data, si apoi merge singur, ca na, ce se poate strica la un site, nu?).

      00
    • @Alex de acord cu tine ca se poate face și o românească ca sa arate cât de cat decent siteul cu câteva mii de euro. Însă tu ai face asta, eu as face asta și poate alți câțiva care înțelegem cât de important este un minim de branding și de marketing. În rest, oamenii nu cunosc, nu știu, nu inteleg. Și nu își asuma ca fac ei ceva greșit, o sa zica doar ca „nu merge dom’le biznisu”. Se trezesc ca au dat banii pe un site vai steaua lui și au așteptări sa rupă vânzările. Nu avem o cultura a antreprenoriatului, nu știm un minim de economie și nu avem niște valori. Eu m-am înscris de ceva timp pe un grup de Facebook cu antreprenori. Antreprenori la modul general, nu IT. Mi-am dat seama în câteva zile de nivelul la care suntem ca si nație de afaceristi, dacă te pasionează subiectul recomand sa arunci o privire.

      00
    • @Boris nu stiu cat e ‘atata se poate cu vanzarile’. Ce a fost inainte, oul sau gaina?

      Nu faci site-ul dupa ce ai vanzari, ci incepi sa faci vanzari dupa ce ai un site util. Si util inseamna filtre, inseamna un pic de logica (formular de contact in engleza si cu fonturi random), inseamna ceva viteza in navigatie, etc.

      Poate ca oamenii vand atat de mult incat nu mai vor, si de aia isi permit faze ca asta cu retururile doar prin DHL via Hong Kong. Punct valid, dar parca totusi in cazul asta ar fi un castig sa-si ascunda de tot site-ul ca sa poata pleca in insulele lor private cu capul sus.

      00
    • Va rog eu mult,nu va mai luati de treaba cu retururile, presimt ca nu lucrati in domeniu…nu poti livra cu un curier si apoi sa preiei retururi de la 10 curieri,este o traznaie,cand predai comenzile iti da acelasi curier si retururile,ce ar fi sa te frece la cap intr-o zi curieri de la fan/cargus/dpd/nemo/sameday/bookurier si care mai sunt…eu am patit-o intr-o zi sa am 4 comenzi care au venit prin curieri diferiti,te ia capul…

      10
    • @Alex, logica de urmat in materie de legi este mai degraba: este interzis prin lege sa fie conditionat? Nu. Deci se poate conditiona. De aceea se cheama „Termeni si *conditii* „.
      Mai ales atat timp cat curierul ales initial a demonstrat deja ca poate face legatura intre cei care tranzactioneaza(sau ca lucreaza si in localitatea clientlui). In plus aici nici macar conditionarea nu e legata de UN curier, ci de necolaborarea cu un anume prestator de servicii postale. Esti liber sa alegi intre atatia curieri. Deci siteul nu interzice sau face greu spre imposibil folosirea dreptului de a returna produsele.

      Iar asa cum tu ai o preferinta legata de curier si cei care detin siteul isi asuma ca pierd o parte din clienti prin impunerea anumitor termeni si conditii , dar castiga lipsa-nervi.
      Intre a refuza sa faci o comanda la un site din cauza pretului respectiv din cauza termenilor si conditiilor, nu e de fapt nicio diferenta.

      00
  3. Un site mai bun, reclama mai multa, culori mai frumoase etc. înseamnă niste bani, chiar destul de multi bani, pe care nu toată lumea îi are.
    Pe de altă parte este posibil că investind acei bani afacerea să crească mult sau să crească puțin, nu ai de unde să știi, orice chestie de genul asta presupune un risc, pe care oamenii ăia fie nu vor să și-l asume fie pur și simplu nu au banii necesari.

    00
    • Hai, bre, vorbești serios? Uite ce prețuri are Gomag și bagă un ochi și la teme. Sau Shopify. Sau orice altceva. Hai că nu-i greu.

    • M-am uitat putin de curiozitate la Gomag. Mi-a venit putin sa vomit in gura. Contraste de 2 lei, albastru langa verde in pagina wtf, unele fonturi sunt prea subtiri, abia le poti citi, overall pagina arata ca un site din anii 2000. Baietii aia habar nu au de contraste si teoria culorilor. Design-ul site-ului se preda la scoala de web design ca exemplu de asa nu.
      Dar hei, ei vand la altii magazine online la cheie sa faca succes pentru ca se pricep la asa ceva lol.

      00
  4. „intrând prin toate lanțurile de-afară” – nu-i mare fâs sa intri … h&m, c&a … exemple unde gasesti haine cu etichete „made in Romania”.

    Mai mare e dâs-us sa ai brandul tau si sa te ia lumea de bun.

    00
  5. Încă nu fac articole sportive, dar ar putea: https://madeinrosiamontana.com/ro

    00
  6. E irelevant cum arata site-ul, oamenii din target ii stiu si e cam de ajuns. Oamenii care nu sunt in target isi iau de la decathlon de plastic sau (daca prind) de lana. Produsele sunt ok si sunt .. acelasi lucru ca orice alt strat de baza de merino pt ca nu produce tesatura nici unul dintre ei si plusvaloare nu prea ai cum sa aduci la asa ceva.

    00
    • Ce zic eu și ce zici tu. De ce să te limitezi la o mînă de oameni din target cînd poți să te extinzi și faci ditamai businessul? Serios, cu ce e mai special icebreaker în materie de țesătură/material decît Merinito? Cît de complicat e să te uiți din șase-n șase luni la ce culori mai folosește Zara sau H&M și să ajustezi schema de culori și să faci niște poze? De ce să gîndești mic cînd poți să gîndești mare?

    • @Alex
      este posibil ca scalarea să nu fie în planul lor. Nu toată lumea visează global. E posibil să fi luat în calcul și ce înseamnă extinderea și să le fi dat cu virgulă. Să produci mai mult înseamnă investiții noi în echipamente, înseamnă oameni suplimentar și este posibil să nu se justifice din punctul lor de vedere.

      00
    • Poate știu că nu se pot întinde mai mult, nu au oameni, etc.

      00
    • Locuiesc in Franta si am cumparat produse merinito de pe magazinul din Austria. Cand ajung in tara cumpar din RO pentru ca au preturile mult mai mici. Noi romanii ar trebui sa cautam si sa cumparam branduri romanesti, nu doar sa ne bucuram ca la H&M sau Zara vedem Made in Ro pe eticheta.

      00
  7. @Alex
    Uita-te pe pagina lor de facebook si ai sa vezi ca cei pasionati de munte ii taguiesc, deci pe nisa lui e cunoscut.

    PS: Patronul, sau membrul fondator sta in Austria la Graz si munceste acolo ca inginer si nu prea are timp de site, nefiind principala sursa de venit, mintea si timpul fiindu-i ocupate de aia nu gandeste mare.

    00
    • Si nu are 1000 de euro sa plateasca un web designer sa ii faca niste culori o idee mai putin idioate? Ca nici doctorii mei care-mi platesc SEO nu stau sa piarda vremea cu mine si cu rapoartele mele. Discutam, poate, o data pe luna, cateva minute (aia care au chef), in rest, semneaza cecul, eu fac munca.

  8. Pare că vrei sa zici că astea două companii ar putea fi echivalente daca merinito s-ar preocupa mai bine de imagine
    Asta e fals
    Croiala de icebreaker se pișă pe merinito
    Grafica de icebreaker de pișă pe merinito

    Am comandat merinito , am returnat merinito

    00
    • Si croiala si finisajele sunt de toata jena la Merinito. Am luat cateva tricouri de la ei, intr-o prima comanda, apoi mi-a parut rau. Sunt lalai iar cusaturile sunt foarte grosolane, iti ranesc pielea daca le porti mai multa vreme. Prin comparatie, tricourile de la Decathlon sunt chiar misto.

      00
    • Cred ca orice poți spune de Merinito dar numai ca sunt aspre nu!
      Eu numai asta folosesc și mi se par faine

      00
    • Lui Vlad ii ranesc pielea niste cusaturi. Asta apropo de subiectul de zilele trecute – cum sa te aperi de un agresor cu cutit.

      00
    • @Cato: n-am stiut ca trebuie purtate pana se intareste pielea de la ros si devine rezistenta la cutit, sabie laser si mine antipersonal. Ba, oroare, le-am mai si spalat (din cand in cand), daca tot le-am dat jos. Greseala de incepator.

      Interesant totusi cum a sarit lumea sa apere acest brand, nu care cumva sa fie si ceva feedback negativ de la oameni care chiar au cumparat produsele si au incercat sa le foloseasca.

      00
  9. Tind sa cred ca oamenii accepta returul doar prin curier rapid(nu neaparat fan courier) si mi se pare normal.Ti-am trimis produsul la usa, imi returnezi produsul la firma,nu ma pui sa stau la coada la posta,ar fi chiar culmea.

    00
  10. Prima si ultima comanda a fost la ei anul trecut: un tricou, o bluza cu maneca lunga si o pereche de boxeri, vreo 700lei. N-am purtat nimic in productie, doar putin prin casa. Croiala foarte aiurea si materialu’ aspru ca naiba, te scarpini de zici ca te-ai culcat cu vreo influencerita.

    10
  11. Principalul turn-off este faptul ca au O POZA pe produs. E pur si simplu inacceptabil pt haine. Pune draq tricoul ala pe portar, fa o poza cu un telefon mai rezonabil si urc-o draq pe site…

    10
  12. Alex, esti naiv daca compari cele 2 firme, diferenta dintre ele e uriasa si asa si va ramane. Dar asta nu din cauza filtrelor care lipsesc pe site (sa fim seriosi ce sa filtrezi 5 caciuli si 10 tricouri… ). Diferenta pleaca de la baza, pentru ca atat unii cati si altii folosesc ca si materie prima lana oilor din Noua Zeelanda… doar ca unii sunt din NZ si altii din Ro. In rest ,da, poti aduce site-ul la un standard de 2021

    00
    • NOU
      #48

      Adica unu face parte dintr-un concern de 12 b vanzari anual cu o platforma digitala de marketing integrata cu logistica si productie/design si celalalt e un business part time..

      10
  13. Genial! Vrei o treabă făcută profi de nivel internațional dar așa românește cu studenți si după cum bate vântul prin tendințe la un preț de cel puțin 10 ori mai mic!

    00
    • Nu-ți dai tu seama, dar Alex a și spus mai sus cum, te duci la niste studenți la Arte și cu 500-600 de euro închiriezi și un studio foto și fotografiezi toata colecția.

      Nu știu câte produse au cei de la Merinito, o să presupun că au 500, pentru că dacă au un tricou in 5 culori asta înseamnă 5 produse. La fiecare produs ai avea nevoie de vreo 5 fotografii, deci în total 2500 fotografii.

      Că să scoți 2500 fotografii bune de produs ai nevoie de un aparat bun, lumina buna, chestii care sunt scumpe și mai ai nevoie și de timp, pentru că nu doar faci fotografii, ci tu primești produsele alea in cutii, dar trebuie sa le scoți de acolo, eventual să le calci dacă sunt boțite, să setezi lumina pentru tipul de produs – pentru că la un tricou negru ai nevoie de mai putina lumină decât la unul alb etc, apoi sa editezi pozele alea.

      Deci da, cu 500-600 de euro o să faci o treabă extraordinara.

      00
    • pozele la produse nu le faci lunar. le faci o dată la 2-3 ani. și nu sunt o cheltuială, sunt o investiție.

    • @Vali
      Daca ai fi client ai știi ca la Merinito nu sunt colecții de sezon sau an ci se schimba mereu și continuu în fiecare luna apar chestii sau cel puțin culori noi

      00
    • Nu ai cum sa faci poze la.produse la 2-3 ani, pentru că în domeniul hainelor nu prea exista haine care sa reziste pe piata atata timp – acum că sunt noi produse la fiecare 3 luni sau la 6 ori 9 luni asta nu știu, dar cert este că periodic sunt noi produse.

      Problema nu este însă asta, comentariul meu viza faptul că nu poți face mii de poze profesionale cu 500-600 de euro așa cum spune Alex.

      00
    • @Mirel: daca n-as fi vazut asa ceva, magazin online respectabil etc., lucrand cu studenti de an doi sau trei, pe bani de genul asta, n-as fi zis. Serios, daca nu stii despre ce vorbesti, nu veni doar ca sa ma contrazici.

    • @Alex
      Tu prezinți situația că și cum ar fi foarte simplu sa faci lucruri bune cu bani putini. Sunt convins că știi afaceri care fac fotografii cu bani putini, doar că asta merge când sunt puține astfel de afaceri și găsești în zona ta ce ai nevoie.

      Adică dacă, in medie, pe săptămână în București sunt X afaceri care au nevoie de, să zicem 2000 de fotografii de produs astea pot fi făcute de studenții de la arte, dar daca ar fi nevoie de 50.000 de fotografii săptămânal astea nu ar mai putea fi făcute de studenții de la arte că să nu mai zic că daca
      -ar fi nevoie saptamanal de 500 fotografii de produs la Botoșani, acolo nu mai ai studenți la arte și trebuie să găsești un astfel de student
      -sa trimiți produsele prin posta, ceea ce mai înseamnă niste costuri,
      -parca nu ai încredere să trimiți sute de produse unui necunoscut, deci o să le trimiți pe rand, adică în loc să pui pozele pe site într-o săptămână o să le pui in doua luni – adică niste produse nu o sa se vanda pentru că nu sunt pe site etc.

      Dacă aduni cele de mai sus vezi că e mai complicat in Botoșani.

      Ca sa închei cu un exemplu, in orașul meu este un magazin al unei firme care vinde preparate din carne făcute de ei tradițional, fara aditivi și alte chestii, la un preț cu circa 30-40% mai mic decât un produs similar in Kaufland/Lidl/etc. Mie îmi este foarte simplu să cumpăr, pentru că magazinul e in drumul meu spre casa – dar ție ți-ar fi foarte greu, pentru că e in alt oraș și te-ar costa mai mult decât mă costă pe mine.
      Ei, cum știu eu acest magazin de la care tu nu ai cum sa cumperi în aceleași condiții ca mine așa știi și tu acele afaceri, doar că modelul lor nu poate fi extins pentru toată țara.

      00
    • @Mirel: comentariul meu legat de poze si restul era apropode critica aia obisnuita tip „n-aveai sapca”, vai doamne, totul e scump, nu se poate face nimic, poate n-au buget, poate nu vind destul, poate una, poate alta. A zis mai sus cineva ca doar pozele ghosted costa cit zece site-uri de-ale lor, eu am venit cu alternativa care costa citeva sute de euro ca sa arat ca nu e chiar asa. Apoi mi s-au scos ochii ca vezi doamne, studentii sint niste amatori, nu mai bine faci tu poze cu mobilul?, ca e acelasi lucru, sau ceva along this line, din partea cuiva care probabil n-a vazut niciodata ce poate scoate un student de anul doi la Foto, la Arte. Legat de provincie, preturile pentru foto in Botosani sint la jumate fata de Bucuresti, se gasesc oameni. Dar nu despre asta e vorba. Daca gasim tot timpul nod in papura, normal ca nu se face nimic. Si dupa aia dam vina pe tara ca e de cacat, pacat ca-i locuita etc.

    • Bai voi realizați ce spuneți? Sunteți pe un blog care zilnic bate din taste că de ce nu se fac chestii cu profesioniști, de ce se trag patronii pe cur si nu plătesc cinstit și apoi e OK sa faci dezvoltarea unui brand plătind studenți și copiind tendințele marilor jucători din piață.

      10
  14. Nu au un site extraordinar, dar nici foarte prost. Dupa cum ai descris ma asteptam sa vad un site gen anii 2000. Este un site decent, am vazut site-uri mult mai proaste iar asta nu ma face sa o iau la fuga cand intru pe el. Pagina de contact e un minus intr-adevar, dar daca intri la termeni si conditii (una din verificarile pe care le fac pe un site nou ca sa-mi dau seama daca e legit) vezi acolo ca e firma romaneasca, pe langa asta au link cu info despre livrare si plata, ceea ce f multe site-uri nu au, de gasesti informatiile astea doar in termeni si conditii sau cand ajungi la plasarea comenzii. Marele minus este lipsa categoriilor. Ok, multe magazine nu au filtre din pacate, dar daca ai doar 10 produse per categorie cum au ei sa zicem ca treci peste. Dar daca eu vreau doar pantaloni, de ce trebuie sa ma uit si la caciuli si la bluze? E stupid si enervant.

    Iar faza cu returul, nu stiu daca comanzi doar de pe emag sau alte companii mari, dar 99% din companii iti spun ele prin ce metoda poti face returul, deci cel mai probabil e ok dpdv legislativ.

    10
  15. Nu stiu daca potentialul e asa mare. N am auzit pe nimeni, niciodata, vorbind de haine merino – includ aici multi pasionati de munte.

    La noi nici nu e nevoie, eu n am mai fost la ski cu altceva decat tricou subtire + geaca de vreo 15 ani. Rar e frig rau sa zici ca ai nevoie de cine stie ce haine, chiar si la 2000. Acum de ex poti sa te duci si in maneca scurta.

    Or fi incercat oamenii si au vazut ca nu merge, l-au lasat ca pe un side bussiness, nu stii. E usor sa judeci din afara, dar s ar putea sa stie aia mai bine. Daca era asa o idee de aur apareau altii, poate chiar tu.

    00
    • N am auzit pe nimeni, niciodata, vorbind de haine merino – includ aici multi pasionati de munte.

      n-ai fost atent.

    • @nm: vorbește în numele tău, nu al altora.

      00
    • Daca schiezi doar in România pe Valea Prahovei toată viața ei clar că nu ai nevoie. Exista pe lumea asta și zone mai înalte și mult mai reci.

      00
    • 1. scoate capul din bula ta
      2. merino nu e despre frig. probabil ai fost la schi cu un tricou subtire din bumbac, misto senzatie cand traspiri si te ia frigul, nu? :p
      3. probabil pe valea prahovei nu ai nevoie de merino, dar cand pleci cu rucsacul in spate 2-3-5 saptamani si ai de ales un numar limitat de tricouri iar posibilitatea de a le spala e spre zero ai sa iti multumesti pt ca ai ales merino.

      00
    • Merino e ca sa poti sa urci pe foci la Balea la steag cu abur iesind tin tine ca din boiler dupa care sa nu mori de hipotermie cat faci tranzitia si ii dai la valea pe Pisica. Merino e pt cand stai cu pufoaica pe tine in regrupare si capul de coarda nu s-a mai miscat de 10 minute. De ce? Pt ca merino tine de cald si cand esti ud si in SPORTURILE START/STOP cum e skiul de tura si alpinismul esti mai tot timpul ud dar nu esti doar partial in zona de cardio care sa iti tina caldutz.

      Dupa o vreme descoperi ca daca ai bluza/izmene de merino si o pufoaica din asta usurica poti sa faci un city break de toamna/iarna doar cu borsetutza la tine. In final descoperi ca merino e totusi un material subtire si sensibil, se toceste si gata repede, asa ca incepi si cauti ceva mai ieftin chit ca nu are cusaturile cele mai secsi. Vezi ca unul dintre n’spe zecile de oameni pe care ii ai pe FB cu care ai fost in ture pune un tag cu #merinito, dai click, vezi preturi mai decente asa ca devi client.

      Si ca final, cele mai competente straturi de baza de merino sunt cele sub forma de plasa: https://www.brynje.no/gb/en/wool-thermo-t-shirt-w-inlay. Sunt ca un merino normal dar cu avantajele si dezavantajele la patrat. Asta si faptul ca arati din filmele cu sado-maso…

      10
    • Am zis doar ca am dubii din cateva motive, unul fiind experienta personala. N am spus ca daca nu am vazut eu inseamna ca nu poarta nimeni. Posibil sa ma insel.

      In continuare nu mi se pare ok sa vina X sa traga pe Y de urechi ca nu’si manageriaza bine afacerea, in conditiile in care X nu prea are habar cum sta treaba (vezi aia cu 500 euro pozele). Eu cred ca stiu aia de la merinito mai bine cum sta treaba si / sau care sunt prioritatile lor. Altfel, sa’si faca X magazin daca ideea e asa geniala si nu e nimeni pe piata, unde mai gasesti asemenea oportunitate in 2021?

      00
    • Nici de bocanci nu auzi vorbind pe multi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa urcam pe munte in adidasi.

      00
  16. NOU
    #67

    draga Alex, regret, articolul este vădit rău intenționat de la un cap la altul.
    -dacă apesi „despre” ei pe site scrie clar merinito și merino-shop sunt mărci înregistrate
    -prin subsol sunt date adresa firmei etc trebuie doar sa vrei sa găsești
    -scrie clar că poți cumpăra și din străinătate, fratele meu e la nurnberg și comanda pe merino-shop.at, de la depozitul din graz
    -tu primești colet la ușa prin curier rapid și aia sa stea la oficiul postal de sute, mii de ori pentru colete?! Glumești, nu?!
    -site urile alea care se învârt după soare sunt alimentate de prețul uriaș al produselor, aici oamenii de munte primesc un produs mișto pe bani mai putini și nu știu câți își permit preț mai mare care sa alimenteze o prezentare nu știu cum pe site or fi ceva calcule pe acolo
    -țac pac mâine cucerim america, joi vindem și în Japonia și în weekend începem livrările și în orient, zău la afaceri cu gura suntem campioni.
    -puținele firme românești care alimentează bugetul ala de stat ar trebui ajutate și în nici un caz tendențios hulite.

    00
    • Nu pot sa inteleg de ce un client nemultumit trebuie sa primeasca niste lamuriri intr-un mod atit de agresiv. Se puteau da explicatii pe un ton mai civilizat, iar citeva din problemele mentionate de Alex sunt chiar de luat in seama si de corectat.

      00
    • Citind comentariul doamnei Nicolescu de mai sus realizez că femeile stăpânesc arta mansplaining-ului mai bine ca bărbații.

      10
    • NOU
      #70

      Elenas, tu ai citit CE si CUM a scris „clientul nemultumit”?

      Hai sa nu stam capra, pardon, oaie, pentru orice Gica cu o parere.

      In rest, not my circus, not my sheep. Urcati-va voi la cucuiata si dati-va voi drumul la vale pe niste bete.

      00
  17. Bai eu cumpăr de la Merinito de vreo 3 ani și sunt mulțumita, tricourile sunt fine iar alea cu bambus sunt demențiale. Și sa știi tu asa ca mulți dintre noi n avem bani de icebreaker, visăm cu ochii deschiși la Ferrari ca e nu știu cum dar ne mulțumim și cu un Passat
    Si cumpăr cu drag pentru ca sunt romani!

    00
  18. Site-ul e f ok – pt Romania, cam asta se cere la noi
    Au bagat ceva bani in poze
    Nu toti oamenii cu o camera sunt si buni fotografi de produs – intrebati-ma pe mine care am dat 2000 eur pe fotografi vara trecuta , am trecut prin 5 pana am gasit unul bun
    Unii oameni vor afacere de lifestyle, altii vor sa faca cifra de afaceri – aici intervin si riscurile si de obicei si pierderile mari
    To each his own
    Cumpara-i daca vrei sa ii cresti atat
    Ti-as mai da sfaturi dar e pe bani pt oameni ca tine

    00
  19. La fel ca si S-Karp- usori, vibram, ieftini tot ce vrei dar nah..atat s-a putut. Cat despre culorile tricourilor sper ca nu ești genul verde fosforescent si portocaliu neon pe munte…

    00
  20. Site-ul e decent și funcțional..
    Uită-te la reclamele din jurul tău: mai ieftin, mai ieftin, aici e cel mai mic preț..
    Asta cere piața, asta se oferă și eu cumpăr hăinuțele lor sunt chiar super ok

    00
  21. Si totusi ati cumparat ceva de la ei?

    00
  22. Iti dau dreptate in mare parte, chiar m-am lovit de indiferenta lor incercand sa gasesc solutii de personalizare a unei comenzi mai mari.
    Apoi am dat de http://www.bluebear.ro si am gasit ceva total diferit. Gama larga de culori, combinatii, cusaturi plate cum nu mai gasesti la alt brand de lana din Romania, croiala impecabila, reduceri la comenzi mai mari, bani directionati catre proiecte de munte. Ce mai, se vede ca sunt haine de munte facute si vandute de oameni de munte.
    Nu mai zic ca daca ai 1.90 si esti slab, sau 1.60 si gras iti fac tricoul pe masura ta. 😉

    00
  23. Wow, preturile sunt chiar interesante, am cateva tricouri de la altii https://mirelaior.ro si, ca om care vede sute de magazine online saptamanal, sunt angajat al unei platforme de comert online, iti pot spune ca se poate mai rau. Mult mai rau.

    Acela e macar utilizabil, cand era nebunia cu mastile FFP2 se link-uiau pe aici site-uri care sigur erau de la inceputul secolului asta.

    00
  24. @Alex:
    https://merino-shop.ro/ro/content/4-despre-merinito-lana-merinos
    Pe primele 2 linii gasesti raspunsuri la primele tale intrebari. Mi-a luat cateva secunde sa gasesc.
    Ca sa te citez: „¯\_(ツ)_/¯ Atâta s-a putut.”

    Referitor la merinito: am o singura bluza de la ei, e ok dar prefer materialul de decathlon (am mai multe variante Deca: quechua forclaz..)

    00
  25. Uită-te la reclamele din jurul tău, ieftin, ieftin vino ca la noi e ieftin.
    Ăsta vrea piața, siteul e decent și funcțional și eu cumpăr hăinuțele sunt chiar super ok

    00
  26. am intrat 5 minute pe fiecare site, am rasfoit cateva produse, incercat cateva categorii, filtre. mare diferenta nu mi se pare.

    icebreaker este mai profi, poze ceva mai smechere, niste animatii.
    merinito, simplu, eficient. numar de filtre absolut impresionant: gama de pret si atat. dar la naiba, au 184 de produse in oferta. daca nu suferi de adhd in 5 minute ai vazut TOT ce au.

    per total nu pot sa zic ca il prefer pe unul sau pe altul. merinit-o, cel putin la mine merge un pic mai repede (impresie cu ochiul liber, nu am folosit nici o sScula” ca sa masor milisecunde).

    daca luam in calcul si ranturile impotriva decathlon si care mai era, ikea? as zice ca sunt ok oamenii. vind haine, tricouri mai precis, nu nave intergalactice.

    00
  27. Nu stiu de voi dar eu am cateva tricouri Merinito si sunt foarte misto. Sunt fine si practic nu ies din ele. Nu am crezut pana nu am incercat.

    00
  28. Vreau sa spun ca de vreo 2 ani numai în Merinito fac turele pe munte, sunt haine faine
    Și cine n-ar vrea Icebreaker dar și banii sunt alții

    00
    • Eu as fi comandat de la Merinito in loc sa sparg banii pe icebreaker, but guess what? M-am impiedicat de informatiile de pe site si de lipsa unui numar de telefon. Experienta cu formulare de contact am destula si neplacuta. Oh well.

  29. Cred ca e usor sa ne dam cu parerea de acasa, din fotoliu. Vorbesc din proprie experienta, sa faci un business in Romania prin forte proprii e greu si cred ca trebuie sa incurajam tot ce inseamna productie locala, branduri romanesti. Am intrat pe site, pentru mine e ok, nu am simtit nevoia de filtre, nu sunt sute de produse pe categorie/sex. Vad ca vand si in restul Europei pe merino-shop.at cu livrare din Austria, putine firme/branduri romanesti reusesc sa o faca. Toti vrem sa gandim Big dar cand trebuie sa facem acest pas ne cam da cu virgula.

    00
    • Ma scuzati, la mine n-a ajuns varianta .at. Dincolo de asta, din ce vad, pe .at au filtre. What do you know…

  30. Citindu-l constant pe Vali credeam că siteurile din alte țări sunt nave spațiale pe lângă cele din Romania. Apoi m-am mutat mai la vest și am văzut că pandemia ia prins pe astia cu chiloții in vine fata de Romania la nivel de vânzări online.
    Da, din păcate Romania sta prost la nivelul sistemului medical, sistemului educațional și altele, vitale pentru funcționarea unui stat, dar sunt anumite lucruri care merg mai bine decât în vest, unul din ele sunt vânzările online, iar altul e reprezentat incredibil de mult huliții curieri.
    Acum aici suntem pe internet unde hateul e la putere. Ce faci primul lucru când te enervezi? Te duci sa scrii pe internet.

    00
    • Nu stau chiar asa lucrurile.

      Germania:
      Population 81.1 million people
      – % internet users 85%
      Online sales €83.3 billion (2020)

      Romania
      Population 19.94 million people
      – % internet users 70%
      Online sales €3.6 billion (2018)

      00
  31. Poate ei nu vor sa faca ditai businessul interplanetar.
    Poate se simt suficient de ok cu a vinde in Romania si nu vor extra bataie de cap.
    Asa si eu vreau spumant din Tasmania ca e bun rau de tot. Dar aia au destula piata ai Australia si NZ, nu le trebuie Europa.

    00
  32. nu compari merinito cu icebreaker, joaca in ligi diferite. merinito e decent pentru cat costa, dar calitativ nu e wow.

    00
  33. Aproape oriunde te duci in Ro dai de oi, de la 2-3 pe langa gospodarie pana la turme de sute, poate chiar mii de capete.
    Cam slaba miscarea pe prelucrarea lanii….
    Vara trecuta si iarna asta m-am dat pe munte de mi-am tocit basketii.
    Partea buna e ca am nimerit un grup extraordinar cu oameni care se dau pe munte de multa vreme, unii chiar de zeci de ani. S-a putut face drumetie si cu rucsaci de aia cu frame de aluminiu, si cu haine comuniste…
    Nu ai neaparata nevoie de echipament high-tech dar e mai comod si mai confortabil asa.
    Din punctul meu de vedere, tricourile/lenjeria de corp de lana de la Deca e arhisuficienta. Daca vrei sa te respecti cu Ortovox, Zaio, etc etc etc, go for it, dar e scump in draci, de banii aia mai bine te mai dai 2-3 zile cu skiurile.

    00
  34. rog politicos pe oamenii aflați la primul comentariu aici să nu mai folosească toți același IP când au păreri despre chestii.

  35. Ah, acea sfântă încredere în faptul că nația asta ar fi totuși capabilă de ceva :)

    00
  36. De prin 2013 am descoperit IceBraker. Scump. Chiar extem de scump pntru buzunarul meu. Dar daca iti propui sa iei 2 articole pe an e mai suportabil pretul. Mai urmaresti reducerile si in 4 ani am reusit sa am o colectie rezonabila si utila. Atat pentru vara cat si pentru iarna. Bugetul restrans m-a manat si catre Merinito. Am cumparat de la ei mai multe chestii, tricouri cu maneca scurta, lunga, buf, fes, chiloti, izmene, etc! Preturi decente asa pentru buzunarul meu…dar calitatea nu confirma testul timpului. Se lalaiaza, se desira, etc… Si asta in nici 2 ani de utilizare. Alea de la IceBreaker se prezinta ca in prima zi! M-am bucurat ca cu bugetul pentru un IceBreaker imi lual 2 item-uri de la Merinito…Cum spuneam, dupa nici 2 ani am inteles de unde vinea diferenta de pret!
    Evident ca la spalare foloseam detergent dedicat si program pentru lana…Dar NU au rezistat testului numit TIMP! Asa ca am revenit la a vana pe diverse site-uri reducerile. Nu ma grabesc nicaieri… :)

    00
  37. merino e un fel de merinos la plural?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile