Guestpost: Reparând ce stricăm cu bună știință

Pe noi înșine.

Vorbind cu un profesor la facultate îmi spune: ”Păi dacă studenții de acum nu își mai dau nici un interes, încep și profesorii să nu își mai dea nici un interes.”. Acum, eu am încercat să mai ating câteva idei pe care le am de mult înrădăcinate, dar cum eu am ideile mele așa le are și el pe ale lui și pe lângă asta avea aura asta că el e mai deștept că doar e profesor, iar eu elev. Desigur, nu vorbeam de materia pe care o predă (ceva sisteme incorporate) că acolo 5-ul mi-a fost de ajuns pentru că nu fusesem deloc la cursurile lui. Vorbeam pe lângă și chiar dacă el deschisese discuția și a mai băgat și un ”voi ar trebui să vă informați acum și să corectați profesorul dacă greșește” în același timp parcă nu auzea nimic din ce îi spuneam. Iar lângă mine era un coleg care îl pupa în cur ca voia să își mărească nota de la 9 la 10.

În România sunt trei mari probleme: 1. învățământul 2. suedejii 3. dăm prea mulți bani pe combustibil

Pe lângă faptul că în grădinițe nu sunt condiții și educatoarele trebuie să strângă bani de la părinți pentru a cumpăra materiale (coli de hârtie, forfecuțe, creioane, perforatoare, platelină – se ajunge pe la 100 de lei de copil) și un salariu de 1300 de lei se ajunge și ca o grupă să aibă și 30 de copii. Cred că ați avut ocazia să stați ceva mai mult timp cu un copil – imaginați-vă să ai grijă de 30 timp de 4 ore în fiecare zi. Ce om cu capul pe umeri ar accepta să se angajeze ca educator în condițiile astea ?

Când vine vorba de 1-8 și apoi liceu, toată vina rămâne a părinților și a elevilor. Acolo profesorii se descurcă, sunt buni, mai fac câte o meditație și mai iese și un ban. Există o conducere ce se ocupă de eventualele probleme ale elevilor sau profesorilor. Iarăși salarii foarte mici pentru cât învață profesorii ca să ajungă acolo de-aia n-am nici o problemă cu meditațiile.

În facultate înveți să te dai bine pe lângă ăia mai mari în grad ca tine, tot acolo înveți să dai mită pentru că e mai ușor așa decât cu muncă. Și nu e vina ta, e vina profesorilor. Profesorii ar trebui să își facă meseria pentru care au fost angajați. Da, poate nouă nu ne mai pasă, poate unii au serviciu, dar lor ar trebui pentru că ei sunt plătiți ca să le pese. Dacă eu nu mă duc la cursurile lui pentru că nu pot e treaba mea, iar dacă nu învăț, poate să mă pice, mă învăț minte și învăt pentru următoarea dată când pot da examenul. O motivație de-a lor e că sunt plătiți pe numărul de elevi care termină facultatea (e și cazul liceelor). Păi mă ! pe tine nu te ajută cu nimic să scoți proști pe bandă rulantă pentru că nu o să mai ai de unde să scoți, nu o să mai vină nimeni la tine la facultate, iar dacă tu te adaptezi și scoți examenul ca să ai elevi îți spun că o să ai parte de mai mulți proști din care nu o să ai ce alege. Asta legat de sistemul actual pentru că, în mod normal, în ziua de astăzi când e informație peste tot și parcă nimic nu te mai surprinde, studentul ar trebui să aibă o platformă cu cursuri obligatorii și o platformă largă de alte cursuri din care să își aleagă, ceea ce la noi e dar lipsește cu desăvârșire. Dar pentru asta e nevoie de mai multe săli de curs, mai mulți profesor calificați și în concluzie mai mulți bani.

Vinovați pentru felul în care merge sistemul de învățământ sunt cei de la putere și pentru cei de la putere noi suntem cei vinovați. Iar dacă ministrul nu îl alegem noi, iar el e prost nu însemană că trebuie să ne complacem în asta. Elevii / studenții / părinții în momentul în care văd o problemă trebuie să o expună cuiva. Dacă eșuează, trebuie să încerce în altă parte, că nu toți sunt încuiați. Oamenii înțeleg totuși ceva, le intră în subconștient și apoi la un pahar de bere pot să menționeze ideea ta într-o discuție și poate într-un final o să ajungă la cine trebuie în forma cea mai bună. Poate nu osă mai fii în viață în momentul în care lucrurile o să meargă bine, dar vor fi alții.

Partidul te vrea prost? De-aia nu merge învățământul? Chiar credeți că ăia au o plăcere nebună să fie șefi peste proști?

Românii sunt rasiști. Urâm suedejii și ungurii. Îi urâm dar nu ne gândim care e motivul pentru care ei sunt așa cum sunt și nu încercăm să facem ceva pentru a repara asta, ci doar îi urâm. Un proverb țigănesc spune: ”Și din găina neagră iese oul alb”. E greu să mai educi un om la 30 de ani care are puradei pe care îi trimite la cerșit, dar e ușor să nu faci nimic în privința asta. Și nu poliția ar trebui să intervină și să ia copiii de pe străzi și să îi ducă la secție, ci direcția copilului. Dacă la noi în țară direcția copilului și-ar face treaba bine copiii ăia ar fi luați de lângă părinți și duși într-un loc unde le-ar fi mai bine. Iarăși mulți bani, dar pentru asta chiar cred că s-ar găsi fonduri. Acum, trecând peste problemele cu banii, ce putem face noi? Dacă un țigan ne cere o părere ar trebui să îl ajutăm cu cea mai mare plăcere pentru că am contribui la educarea lor. Dacă un copil țigan ar venii să se joace cu copilul tău, nu ar trebui dar la o parte, ci ar trebui lăsat, iar dacă ceva nu îți convine la comportamentul lui ai putea să încerci să-l îndrepți, nu să tragi direct concluzia că e țigan și de-aia face așa și nu a fost o idee bună să îți lași copilul cu el. Dacă un țigan ar veni să se angajeze la firma ta ar trebui ascultat, iar în cazul în care nu este potrivit, ar trebui să îi dai sfaturi și să îi fie explicate motivele pentru care nu a fost primit, altfel el va considera că a fost neglijat pentru că e țigan. Și o să priceapă că trebuie să trăiască cu faptul că e țigan și o să se ducă să facă ce fac ceilalți care la fel nu u reușit să se angajeze. Țiganii nu sunt proști, majoritatea sunt doar needucați.

Partea cu combustibilul probabil v-a surprins. Nu e vorba nici de cum de prețul ridicat la combustibil ce e extras și prelucrat chiar la noi în țară, ci de faptul că jumate din românii peste 18 ani au mașină. Puteți să faceți un sondaj printre colegii de serviciu să vedeți câți au venit cu mașina singuri (adică o persoană într-o mașină de 5 locuri). Nu o să vă fac un grafic să vă demonstrez că străzile nu ar fi așa aglomerate dacă majoritatea ar merge cu bicicleta și nu cu mașina. Dacă străzile nu ar fi aglomerate, ar fi și mai ușor să ne imaginăm un transport în comun de calitate. Ideea generală e că dacă e aglomerat într-un oraș atunci infrastructura e proastă șiprimaria trebuie să facă ceva în privința asta. Ce fac cei din conducere? Încearcă să satisfacă șoferii pentru, pentru că șoferii sunt votanții. Cum ar trebui rezolvată problema cu cap? În loc să se facă loc la cât mai multe mașini în oraș, să se încerce educarea forțată a șoferilor: parcări paralele cu strada (s-ar face loc și de pistă pentru bicicliști) cu plată. S-ar investii banii din plățile făcute pentru parcare în primul rând pentru angajarea de agenți ce ar da amenzi imediat ce ai depășit termenul pentru care avea bon de parcare, apoi, dacă s-ar strânge de ajuns s-ar putea investi în transportul în comun. Ajuns și eu peste hotare, m-au șocat prețurile biletelor pentru transportul în comun, dar e un preț normal și care aduce numai beneficii. În primul rând cu transportul în comun merg pensionarii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și mămicile/tăticii cu copii mici – în toate cazurile există reduceri și se ajunge la un preț cât de cât acceptabil. Dacă nu ai reducere și vrei să mergi cu transportul în comun în loc de bicicletă, înseamnă că îți permiți.

Scris de Dan Stoica

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. ” Acum, eu am încercat să mai ating câteva idei pe care le am de mult înrădăcinate, dar cum eu am ideile mele așa le are și el pe ale lui și pe lângă asta avea aura asta că el e mai deștept că doar e profesor, iar eu elev. ”
    Now really, „a avea” e un verb des folosit, dar de 4 ori in a doua fraza, ma adoarme.

    00
  2. Un post lung care dezbate probleme interesante, dar le dezbate foarte incoerent. L-am citit de 2 ori si zau ca nu m-am prins ce vrea autorul sa zica vis-a-vis de educatie suedeji si benzina. Un sfat pentru autor, daca vrei sa scrii despre ceva trateaza un subiect/articol.
    Interesanta ideea de guest posturi in weekend zoso, dar cred ca trebuie sa fi putin mai atent cu selectia si cu ce publici pe site.

    00
  3. incoerent, inestetic, ininteligibil. plus ca te contrazici, ba militezi pentru tansportul in comun, ba ti se pare normal sa fie foarte scump si sa mergi pe bicicleta, de parca bicicleta este rezolvarea tuturor problemelor lumii. un articol de hipster, nota2, stai jos.

    00
  4. Eu il regret pe Funeriu la educatie, daca omul asta statea macar vreo 4 ani ministru se schimba complet sistemul.
    Nu a fost el geniu sau vizionar dar a facut ceva esential: a introdus STANDARDE si a impus respectarea lor.

    00
  5. Are si un blog? Ca tare bine le zice. L-as citi un pic mai mult daca zice si o adresa.

    00
  6. una pe rand, yo.

    00
  7. Nu da cu pietre Arhi ,ca nici tu nu te-ai nascut invatat. Nici eu. Merita incurajat, ca parca despre asta ati vorbit ieri la masa aia rotunda.

    00
  8. Praf

    00
  9. M-am chinuit ceva,nu prea am înțeles…

    00
  10. daca as fi platit 3 euro pt articolul asta acum urma sa torturez un pisoias…

    00
  11. Incredibil. Deci cu transportul in comun merg pensionarii si elevii, aia care platesc impozite ar trebui sa mearga cu bicicleta, si transportul in comun ar trebui sa fie scump. Pai daca e scump si corporatistu’ merge cu bicicleta si pensionaru merge gratuit (in RO), din ce bani se modernizeaza/extinde?! Eu peste hotare am vazut abonamente cu reduceri si pentru tineri fara copii care se duc la munca dimineata. Stii cand? Intr-un interval orar cand pensionarii nu au reducere (nu gratuitate!).

    Si acum legat de masini – daca imi iau maine masina, eu nu am cu cine sa ma dc la birou. Nu-mi spune, ar trebui sa-mi fac un plan de car pooling pe 5 ani inainte sa imi iau masina.

    00
  12. @arhi

    plus ca te contrazici, ba militezi pentru tansportul in comun, ba ti se pare normal sa fie foarte scump si sa mergi pe bicicleta

    Știu că am obiceiul să mă contrazic. Știi cum e, ”cu cât știi mai multe cu atât ți se pare că știi prea puțin”. Nu pricep însă unde mă contrazic aici.
    Hipsterul ăsta de care zici, n-a mai mers cu bicicleta de mult timp. Aici pentru că mi-ar fi frică în oraș la cu atâtea mașini, iar afară pentru că aveam reducere la abonament.

    P.S.: Te bag în seamă doar pentru că pentru unii contează părerea ta, iar tu zici că articolul e prost, ceea ce nu mă ajută.

    @cartus
    Mulțam fain! Am avut bloguri. M-am lăsat pentru că mi se părea că eram incoerent.

    00
  13. @alta ana
    Cred că am sugerat reduceri pentru pensionari nu gratuitate.

    00
  14. @Dan Stoica: multumesc pentru raspuns, insa:

    In momentul de fata ei au gratuitate. Nu putem implementa ad literam tot ceea ce vedem peste hotare, trebuie sa mai muncim putin si la adaptare. Cand vorbim de anularea unei gratuitati de transport pentru pensionari, in schimbul unei reduceri „ca peste hotare”, trebuie sa comparam si venitul minim si nevoile acestui segment de varsta etc.

    Ar fi indicata o anulare a gratuitatii pentru intervalul orar 07-09 si pentru cel de 17-19, dar cine controleaza? La metrou ar fi usor controlul, ca sunt bariere, dar la suprafata? Momentan nu exista controlori in fiecare masina si accesul nu se face doar pe la usa soferului.

    00
  15. Urale…urale…urale…inca un mic „Alpha si Ohmega”. Articol demn de categoria „din putul gandirii”.
    prima atingere: destul de reala, poti trage concluzia ca iti tai singur craca de sub picioare cu cat ai mai multi „diplomati” praf. sa zicem ca ideea de baza merge doar ca e prezentata in stil de „inginer”*

    a doua: poate 50% valabila, desi s-a mai discutat pe idee si sunt destul de multe argumente care sa incline balanta catre „suedejii sunt needucati pentru ca nu vor”

    a treia: cea mai praf. nu are continut. se desprind doua concluzii: daca nu ar mai fi strazile asa de aglomerate ne-am putea imagina un transport in comun de calitate (oare chiar asa de lipsita de imaginatie e lumea?) si daca mergi cu transportul in comun in loc de bicicleta inseamna ca iti permiti. poate e chiar „inginer”* sau poate a ratat-o rau de tot aici

    *inginer = persoana cu privire inteligenta dar care nu stie sa se exprime

    00
  16. Hai ca l-a palmuit toata lumea. Eu nu mai zic nimic :)

    00
  17. Treaba aster cu hai sa ne plangem nu-mi place deloc. Mai mult chair, hai NOI sa ne plangem, pt ca ALTII nu fac. Sunt expuse cateva lucruri, dar parerea mea este ca sunt fara fond. In acelasi mod puteai lista toate celelalte probleme din Romania, in schimb esenta este, dupa parerea mea, alta.

    As putea argumenta la orice ora ca in Romania, exista o singura problema: justitia. De ce? De aici pornesc legile – si respectarea lor, care afecteaza toate celelalte domenii. Dar absolut toate. Si toate categoriile sociale – absolut toate. Think about it.

    Idiotul de la colt de bloc/vila mai nou, tigan sau nu, coruptia de la mic la mare, infrastructura, educatia, medicina, agricultura, turismul, industria, etc. Toate aceste lucruri, cu o justitie corecta, eficienta si dura ar fi diferite.

    Eu as construi orase intregi de penitenciare. Ai furat / dat spaga 1 leu? 1 luna de inchisoare. Ai incalcat o regula de circulatie? confiscat masina sau amenda cat sa nu mai conduci un an. Ai santajat, ori incalcat legile de bun simt si comportament in societate? Mars la inchisoare, mai ales cand toti cei care o fac, o fac cu intentie. Dur, stiu, dar necesar.

    Si apoi toti acesti indivizi, sa fie pusi la munca in folosul comunitatii, dar munca nu gluma, organizata si cu cap. Astfel aduc un folos si societatii, si isi platesc si taxele pentru viata de puscarias.

    Nu mai avem timp sa schimbam lucrurile. Ne scufundam.

    … in alta ordine de idei.

    Am un prieten, intors in Romania, dupa o perioada de opt ani in Spania. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa mearga cu masina la service, crezand ca are ceva stricat. La care omul de acolo ii raspunde – nu are nimic masina, v-ati obisnuit cu strazile din Spania. Si e firesc, pentru ca orice metru strabatut in oras, e calvar. Suntem in plop de tot. :)

    00
  18. @ Dan Stoica: bun fotograf. Prost scriitor. Stick with what you do best. Daca puneai povestea asta in fotografii in momente bine alese, iesea un articol demn de aplaudat. Words are not your tools. Photos, maybe …

    00
  19. Te bag în seamă doar pentru că pentru unii contează părerea ta, iar tu zici că articolul e prost, ceea ce nu mă ajută.

    deci adaugam si autosuficienta. concluzionand. scrii prost, incoerent, nu esti capabil sa urmezi un fir logic, te contrazici si suferi de autosuficienta. sfatul celui care traieste din asta si scrie mult mai bine decat tine este sa te retragi in glorie si sa te ocupi de altceva, scrisul nu este atu-ul tau.

  20. cati critici literari aici.Maiorescu moare de ciuda.A scris omul un text.Nici macar n-ati comentat la idee.
    „daca as fi platit 3 euro pt articolul asta acum urma sa torturez un pisoias”
    gata frate i-ai dat 3 euro.de acum la fiecare articol care nu-ti place iti cer banii inapoi.Ce dracu.Isi bate joc de banii tai.La OPC cu el.

    00
  21. Nu mi-a placut articolul, exprima doar platitudini. Ma gandesc ca eu pot scrie un articol mult mai coerent pe o tema mult mai misto. You have my email address :)

    00
  22. @Dan Stoica

    Felicitari pentru text.Ai scris mult ceea ce e mult pentru o blogosfera obisnuita sa scrie 3 randuri urmate de 2 poze cu silicoane.Uita-te la Ametcea de exemplu.N-are articole mai mari de 2 paragrafe.Foloseste limbaj de clasa a-3-a(cu ingaduinta).Dar dupa aia baga gifuri,poze,intrebari retorice si se scoate.Pentru el orice text peste 3 randuri e incoerent si neinteligibil.Lasa-l saracu ca are un copil si trebuie sa hraeasca multe guri.El nu e incoerent cand acum cateva luni Mircea Badea si Ciutacu il injurau la televizor pe el si pe toata familia lui si acum el discuta cu ei pe twitter.Asta face orice pentru controversa.
    Cat despre text man nu prea sunt de acord la partea cu educatia.In principiu daca ai 5 la un obiect nu te duci sa discuti d ela egal la egal cu profesorul.Totusi daca nu stii nimic din obiectul lui ce ti-ar putea spune.

    00
  23. Nu vreau sa fiu rasist dar as vrea sa stiu si eu daca exista vreun tigan care a inventat ceva, a scris ceva, a creat ceva, a fost doctor de geniu, un matematician desavarsit, si daca este da-mi numele te rog..

    00
  24. @Arhi

    Nu stiu ce sa zic… dar nu cred ca esti in masura sa comentezi „sfatul celui care traieste din asta si scrie mult mai bine decat tine este sa te retragi in glorie si sa te ocupi de altceva, scrisul nu este atu-ul tau”…

    Atunci cand u post de al tau are mai mult de 5 propozitii e sarbatoare.

    Atuul tau is gifurile cu femei in pwl goala :).

    00
  25. @arhi esti magar. Daca tot ne dam mari bloggeri, am face mai bine sa venim cu critici constructive care sa ii incurajeze si pe cei mai tineri sa faca asta si mai mult si mai bine. Din pacate ai tratat articolul ca un jurat X Factor. I say no more

    Baiatul asta poate sa scrie consistent, este adevarat ca mai are de cizelat, dar sa-i dea inainte.

    Succes

    00
  26. Ne propui sa mergem cu bicicleta. In Romania cate luni pe an se poate merge cu bicicleta pe o temperatura decenta? Banuiesc ca tu nu mergi la 40 de grade cu ea si nici iarna. Nu vrei sa ai colegi la birou care vin cu bicicleta uzi leoarca din cauza caldurii si care iti misca nasul. Hai mai bine sa investim in largirea centurii oraselor, fluidizarea traficului prin semafoare inteligente, construirea parcarilor supraetajate si ai sa vezi ca nu vor mai fi ocupate primele benzi de parcari. Pe prima banda poate circula nestingherit transportul in comun. Poate vor ajunge si la ora fixa…

    00
  27. @vlad
    Stiu eu un tigan care e MTSE, vine dintr-un orfelinat si e posibil sa devina o personalitate.
    E indeajuns?

    00
  28. Bai Arhi, am vazut si al doilea comment… Incredibil… Ori esti frustrat maxim , ori char vrei la masa la XFactor 3

    Acum, pt cei care tot zic ca nu au inteles despre ce e articolul: este despre noi, care ne plangem ca ne e rau, dar nu luam o atitudine constructiva ca sa ne fi mai bine, dincolo de „da’ io platesc impozite, sa se ocupe statul!”

    Subiectul este unul foarte vast si i-ar trebui dedicate poate 10, nu un post – de aici si lunginea, ce-i drept prea mare pentru un blogpost – Dan, asta sa iti fie prima lectie.

    De aici incolo scriu cateva sugestii ale mele si sunt doar pentru Dan sau altii care vor sa scrie. Sunt parerile mele si mi le asum. Daca apar replici voi raspunde la toate, mai putin la cele (eventuale) ale lui Arhi, care pentru mine – imi pare rau pentru asta – pare sa fie un mare $$#@^ar.

    1. Ajuta-te de imagini – atata timp cat nu scrii tratate, eseuri si alte scriituri stiintifice, ci pentru un om care trebuie sa iti acorde 30 de secunde din cele 3 minute pe care le are intre doua taskuri la birou, keep it simple and visual.

    2. „Curata” articolul – da la o parte orice cuvant care nu te ajuta la a puncta ceva consistent. Nu te multumi cu ce arunci din prima pe ecranul monitorului; citeste-l de 10 ori, umbla la structura daca este cazul, sparge-l in 2, 3 articole daca e prea lung sau ti se pare ca ai fatete pe care nu le-ai tratat asa cum ti-ai fi dorit.

    3.Incheie rotund – ai inceput frumos, ti-ai construit destul de bine introducerea, insa in final nu ai inchis povestea. La urmatorul post, urmareste sa il finalizezi printr-o concluzie in care argumentele prezentate mai sus isi gasesc talcul explicit expus.

    Inca ce, Dan, te provoc sa rescrii articolul pe blogul tau si sa arunci aici un link.

    Ce zici, are you in?

    00
  29. NOU
    #29

    „În România sunt trei mari probleme: 1. învățământul 2. suedejii 3. dăm prea mulți bani pe combustibil”

    Decat 3 mari probleme? OO nu cred asta.. Nu poti sa numeri atat de mult, la cate probleme MARI sunt in RO.

    00
  30. so, dacă guest-post-ul ăsta slăbuț e plătit de autor, atunci dacă îi dau eu lui zoso un articol foarte bun mă plătește el pe mine, sau cum? :))

    @autor: postul tau e slăbuț fiindcă este unul policianist, adică multă vorbă care nu spune nimic.. aici îți lipsește cel mai important lucru: ideea principală. La finalul articlului cititorul nu rămâne cu nimic, nici n-a râs, nici n-a plâns, nici măcar nu te-a înjurat că a pierdut trei minte din viață (ps, cifrele sub 10 se scriu cu litere, asta dacă vrei să fii profi). Încearcă să scrii pe subiect, mult mai concret și fă în așa fel încât din fiecare text să se desprindă clar și ușor o idee mare și lată, gen: muie suedejilor. Dacă încerci să faci talmeș-balmeș cu frânturi de idei, fix asta îți va ieși, un rahat.

    Sfat de bine de la cineva cu experiență în afara blogosferei.

    00
  31. …și acuma să fiu eu mai prost decât toți de aici. În primul rând, singura ta soluție în rezolvarea tuturor problemelor sunt banii. OK. Îți dau un milion de ieuro. Ce faci cu ei? Cum motivezi într-o școală elevii să învețe? Daca le cumperi calculatoare de ultima generație, crezi că de mâine toți o să reinventeze facebook-ul?
    Dacă dau aceeași sumă unui țigan. Crezi că de mâine o să fie un mare om de afaceri? Nu, o să-i dea pe bere, țigări, la jocuri de noroc și poate o casă, da nu cred.
    Deci, după părerea mea nesemnificativă, nu bani în sine fac diferența dintre o societate civilizată și una de gunoieri. Banii sunt doar un instrument prin care estimăm valoarea, e mult mai importantă educația personală.
    …și una de final. Afacerile nu înseamnă să câștigi bani, ci oameni.

    00
  32. Idei multe dar nefinalizate… ca sa fiu cat mai scurt.

    00
  33. Ce-am înțeles io:

    Problemele învățământului românesc sunt cauzate de:

    1) Unii profesori de facultate care vorbesc pe lângă studenți și nu-i ascultă; nu-i clar care era subiectul discuției.
    2) Unii studenți care sunt pupincuriști fiindcă vor note mari – implicația este că asta e rău.
    3) Educatoarele de la grădiniță n-au capul pe umeri fiindcă lucrează pentru 1300 de lei.
    4) Faptul că la școala primară și în liceu, vina e a părinților și elevilor; nu-i clar motivul vinovăției.
    5) Profesorii de la 1-8 și liceu care au salarii mici, dar se descurcă.
    6) Faptul că în facultate înveți cum să dai șpagă și te antrenezi să devii pupincurist calificat; aici vina e a profesorilor care ar trebui să-și facă meseria pentru care au fost angajați – cum ar fi să-i pice pe ăia care nu învață.
    7) Profesorii care au interes să scoată proști pe bandă rulantă.
    8) Informația care există peste tot, mereu surprinzătoare; ori nu.
    9) Lipsa de platforme – largi, medii și mici; obligatorii și la alegere.
    10) Numărul prea mic de săli de curs și profesori calificați.
    11) Lipsa de bani.
    12) Vinovăția celor de la putere.
    13) Miniștri pe care nu îi alegem noi.
    14) Neimplicarea elevilor/studenților/părinților care atunci când văd o problemă, nu o expun nimănui.
    15) Ideea că lucrurile or să meargă bine dacă se corectează punctele 1-14, dar e posibil să nu mai fii în viață – deși vor fi alții.
    16) Partidul care nu ne vrea proști.

    Problema suedejilor din România constă în:

    1) Românii care sunt rasiști. Nu e clară legătura între suedeji și unguri, cu referire la problema suedejilor – deși e posibil să fie implicită ideea că există suedeji unguri.
    2) Țiganii în vârstă de peste 30 de ani care trimit puradei la cerșit.
    3) Cei care nu nu fac nimic în privința asta deoarece e greu, dar și ușor în același timp.
    4) Poliția nu ar trebui să se ia de puradei pe stradă.
    5) Puradeii trebuie luați de la părinți de către direcția copilului și duși într-un loc.
    6) Lipsa de bani pentru a duce puradeiii în diferite locuri.
    7) Românii care nu răspund cu plăcere când un țigan le cere o părere.
    8) Românii care nu-și lasă copiii să se joace cu puradeii.
    9) Românii care nu-i ascultă pe suedeji când vin la firma lor.
    10) Țiganii care nu pricep că trebuie să trăiască cu faptul că sunt suedeji.
    11) Țiganii care ar trebui să se ducă să facă ce fac și alții care nu au reușit să se angajeze.
    12) Țiganii sunt deștepți/inteligenți.
    13) Majoritatea suedejilor sunt needucați.

    Problema prețului la combustibili:

    1) Nu contează prețul, contează că tinerii peste 18 ani au mașină.
    2) Lumea vine la servici cu mașina goală.
    3) Lipsa mașinilor de 1 loc pe piața românească.
    4) Străzile sunt aglomerate din cauză de mașini prea multe de 5 locuri..
    5) Dacă n-ar fi mașini, lumea ar merge cu bicicleta – posibil chiar și iarna.
    6) Infrastructura e proastă din cauza primăriei care încearcă să satisfacă șoferii de mașini de 5 locuri.
    7) Șoferii trebuie educați forțat să parcheze paralel cu strada pentru a se face pistă de bicicliști.
    8) Șoferii trebuie amendați de agenții care sunt plătiți din banii plătiți de șoferi pentru parcare.
    9) Ce mai rămâne din amenzi, să se dea la transportul în comun.
    10) Prețul biletelor la transportul în comun e prea mic, față de cel de peste hotare, care e normal.
    11) Pensionarii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și mămicile/tăticii cu copii mici să aibe reduceri – nu e clar dacă la bilet, ori la combustibili.
    12) Bogătașii care vor cu trolieibuzul sau tramvaiul trebuie să plătească prețuri de peste hotare – nu se specifică hotarele.

    Am uitat ceva?
    :)

    @cartus :
    „…nici tu nu te-ai nascut invatat. Nici eu. Merita incurajat…”
    Depinde de încurajare, nu?
    Mie mi s-a părut că Arhi a fost foarte ajutător – a punctat fix chestiile esențiale, pe principiul „un șut în fund, un pas înainte!”

    Ce înțelegi tu prin „încurajare”?
    „…bravo, băh, dă-i ‘nainte tot așa, ești miezu’ nucii!” ?

    Nu bre, nu ajuți pe nimeni în felul ăsta…

    @Dan Stoica :

    Nene… tu vrei să spui ceva, dar nu reușești să te exprimi.
    Scrisul e una, discuția de berărie e alta. Subiectele pe care le abordezi au fost răsdezbătute… și la Arhi și la Zoso. Nici unul, nici altul nu au scris MULT. Ideea este să te limitezi la o idee, nu la patruzeci.

    N-am să-ți insult inteligența șă te trimit la cele 6 principii de scris ale lui Orwell – în definitiv, el se referea la scrisul în limba engleză, nu în română – dar principiul nr. 3 – care zice în esență:
    „dacă poți să tai un cuvânt, taie-l întotdeauna!” e de mare ajutor.
    Evident, dimpreună cu recititul lucrării de 2-3 ori – în special dacă ai un subiect relativ serios.

    00
  34. Majoritatea vorbiti doar ca sa va aflati in treaba. Sunteti carcotasi, nu cred ca e asa greu sa intelegi ce vrea omu sa zica. Incoerent? Nu mi se pare, are 3 idei, pe care le trateaza pe rand, nu e greu sa iti dai seama unde se termina una si incepe alta. Are sau nu dreptate, asta e alta treaba, poate ca aici trebuia sa discutati, nu despre cum e scris si de cate ori foloseste diferite timpuri ale unui verb.

    Daca tot veni vorba: MOARTE suedejiLOR!

    00
  35. Uitati aici coerenta in primul articol din cocina marelui Ametcea https://cetin.ro/eurovision-2012-livetext/

    Intrebare: care-s mai coerente, tagurile sau articolul?

    00
  36. @Atila
    No, chiar sunt inginer. Proaspăt ieșit din facultate.

    @Lock
    @Tibi
    În nici un caz nu am dat bani pentru a publica articolul ăsta aici. Vali a spus într-un post anterior că în weekend va publica guestpost-uri și vă așteaptă articolele pe mail. Baftă!

    @Alex
    Merci pentru comentariu! Cam asta am de gând, să mă axez mai mult pe fotografie, dar deocamdată e la stadiu de hobby, cum este și scrisul.

    @Emil
    și alții
    Nu v-am propus să mergeți cu bicicleta sau cu transportul în comun. Am vorbit despre educarea forțată a șoferilor. Am spus care e problema, care ar fi soluția și de ce.

    @Tibi
    @Gabriel Patru
    Mulțumesc pentru sfaturi, o să țin cont de ele pe viitor.

    @Darius
    Cred că nu ai avut răbdare să citești tot și înțeleg că aici e vina mea.

    @Blegoo
    Poți să mă trimiți să citesc ce-a scris Orwell și-ți mulțumesc și ție – după cum spuneam, inginer sunt, nu student la litere.
    Lista e degeaba, îmi pare rău că ai pierdut timpul cu ea.

    00
  37. Șpaga se „învață” încă de la clasele primare: cadoul de 1-8 martie, protocolul pentru inspecíe etc.
    La facultate ajungi cu experiență si vorbim de mită gen DNA.

    00
  38. Din pacate, trebuie sa fiu de acord cu Arhi – poti avea succes in alte domenii, nu e musai sa fie blogul locul unde excelezi.
    Abordezi 3 teme universale intr-un stil de atoatecunoscator, probleme extrem de vaste pe care ai putea scrie in fiecare zi un articol, nu ai nici un fel de structura a articolului, personal simt inspiratia din gsp.ro, pentru ca in „titlu” anunti ca e vorba de pretul combustibilului iar in articol sa vorbesti de transport in comun, locuri de parcare, orice mai putin combustibilul si termini cu o incheiere lipsa.
    Spun niste cititori mai sus ca nu ar trebui sa fii criticat ci ajutat cu sfaturi – personal mi se pare jignitor sa iti dau sfaturi, aici, pe zoso.ro. E probabil site-ul unde gasesti cele mai complete informatii in limba romana despre cum sa incepi si sa te dezvolti ca blogger, ar fi lipsa de respect fata de Vali sa iti mai spun si eu cum sa scrii, ai putea cauta pe blog si sigur vei gasi tot ce ai nevoie.
    On topic –
    1.Sistemul de invatamant trebuie reformat, din pacate iar, o data si bine, trebuie infiintate scoli de meserii, o cale pentru cei ce doresc sa ajunga muncitori calificati de a se pregati in meseria aleasa in mod corespunzator, trebuie actualizate programele scolare, schimbate materii depasite moral, introdus un mod transparent de verificat competentele profesionale a corpului didactic si tot asa. Sunt lucruri cunoscute, nu inventam noi roata, poate ar trebui sa te gandesti ca dincolo de asta sunt si alte interese decat cel national si de asta nu se schimba nimic.
    2. suedejii sunt si vor ramane o problema, se rezolva ca orice altceva in societate, cu biciul si zaharul. Pe de o parte prin programe speciale de scolarizare, pregatire profesionala, integrare in societate si pe de alta parte prin controale stricte ale modului in care si-au dobandit averile. Incet incet s-ar vedea rezultate, insa la prima parte nu are nimeni chef sa depuna efort iar la a doua functioneaza foarte bine spaga si traficul de influenta.
    3. In toate orasele mari traficul este o problema, oamenii folosesc mijloacele de transport in comun pentru ca sunt mai rapide. Abordarea ta cu mersul pe bicileta este idealista sau poetica – as vrea sa te vad lucrand pe santier 8 ore si apoi suindu-te frumos pe bicicleta si pedaland 5-8 kilometri pana acasa, zi de zi, vara iarna.
    Poate ca ar trebui sa citesti postul tau si altele din zona si vei observa diferenta intre o viziune de ansamblu si una personala si extrem de subiectiva. Unii ar spune ca e mai bine sa vezi lucrurile in ansamblul lor, nu doar fractiuni.

    00
  39. @arhi bravo nenea.
    daca scrii un articol nu inseamna ca trebuie sa fii incurajat sa scrii mai bine, doar Florin Grozea are idei din astea.
    si daca arhi vrea sa scrie un articol de 3 propozitii care e problema?
    e ca si cum l-ai apostrofa pe zoso ca cere bani.
    atitudine din asta de curve care daca let convine situatia vor sa dovedeasca ca sunt cu mot.

    00
  40. La partea a III-a, ti-as da exemplul Coasta de Vest vs Coasta de Est. In NY,NJ transportul e bine pus la punct, se face rapid si destul de repede. Daca mergi in V, in CA de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel. Lumea are masini si nu trebuie sa foloseasca autobuzul. Dar totusi, exista alternative: pentru biciclisti, pentru persoane cu handicapa

    00
  41. @Dan Stoica: chiar că l-am citit tot și încă de două ori, +1 acuma de dimineață, poate mi-o scăpat ideea principală ieri.
    În unele locuri ai punctat chiar foarte bine subiectele, felicitări oricum. Ceea ce am vrut să spun eu în comentariul anterior este că nu neapărat banul este singura soluție în rezolvarea tuturor problemelor. Uită-te la suedeji care au palate și tone de aur la gât. Crezi că sunt mai educați decât unul de la țară care trăiește de pe o zi pe alta din munca pământului?
    @zoso: Nimic? Ne la-și aici să fierbem așa, fără ca tu să nu zici nici măcar o vorbă?

    00
  42. @zicatorul

    in “titlu” anunti ca e vorba de pretul combustibilului

    Dacă zic că ”dau prea mulți bani pe dulciuri” înseamnă că, automat, e din cauza prețului? Da, puteam să scriu ”cheltuim” – n-am vrut.
    Oamenii îmi dau sfaturi despre cum să scriu, nu despre cum să fiu blogger. Blogger sunt din 2007.
    1.
    2. Consider că ne bătem prea mult capul ca să aflăm cum și-au dobândit unii averile. Și aici nu e vorba numai de rromi. Se cheltuiesc bani pentru investigații și de cele mai multe ori nu se ajunge nicăieri, din motivul menționat de tine. Pe de altă nu este ușor să dovedești că banii pe care îi are cineva nu sunt dobândiți pe căi legale.
    Ne-au furat? Hai să facem în așa fel încât să nu mai fure. Apoi, după ce am rezolvat asta, nu o să mai fim singuri împotriva lor, ci o să fie și cei care acum ar munci cinstit.
    3. Forțați de împrejurări, s-ar găsi variante. Li se poate oferi transport chiar de către angajator. Astfel lucrătorii ar avea condiții mai bune, iar ”baronii imobiliarelor” ar contribui la bunul mers al societății.

    Ia, vizionează asta (și cum s-a ajuns acolo – de la 1:13 începe partea frumoasă).

    00
  43. „Românii sunt rasiști. Urâm suedejii și ungurii.”
    Nu cred ca toti romanii au ceva cu cele doua etnii..Oricum mereu m-am intrebat de ce sovinismul anti-maghiar e mai mare in Moldova si Muntenia decat in Ardeal….

    00
  44. O solutie la traficul din orase ar fi mai multe scutere/motociclete.
    Consum mic, „amprenta” mica pe drum, parcare usoara. Aici nu inseamna ca militez pro scuteristi pokemoni fara instinct de conservare si blanari cu supersporturi.
    Cu bicicleta mi se pare dificil mai ales in lunile cu canicula, cand trebuie sa ajungi prezentabil undeva.

    00
  45. In sfarsit scrie cineva cum trebuie despre suedeji. In sfarsit cineva intelege. Multumesc pentru articol. Multumesc frumos. Mutumesc

    00
  46. @Dan Stoica – „dăm prea mulți bani pe combustibil”, asta e titlul tau iar apoi vorbesti despre transport. Poate ai vrut sa spui ca dam prea multi bani pe transport, ceea ce este altceva, mergand cu mijloace de transport in comun parca nu cheltuim pe combustibil, zic si eu.
    La partea cu suedejii ma refeream la vechea lege a venitului ilicit din comunism care nu stiu daca exista si azi reformulata, in care venitul ce nu se putea justitifica era confiscat. Te duci frumos la el la usa si il intrebi din ce bani si-a construit palatul, nu ii poate justifica ii iei casa, masina, le pui sub sechestru si dupa un an, daca nu poate justifica nimic le scoti la licitatie. Aici nu este vorba de suedeji, e o lege universala, incet incet scazi nivelul de frauda si circulatia banilor negri in tara.
    Practic este o chestie de interpretare legala, cum este si prezumtia de vinovatie sau nevinovatie. Daca tu ai o masina in fata blocului insa nu ai acte pe ea inseamna ca nu e a ta si poate fi confiscata, nu? La fel, daca ai 50 de mii de euro in buzunar si nici o explicatie pentru ei, inseamna ca nu sunt ai tai si statul ii poate confisca.
    In cel mai rau caz statul ar trebui sa forteze de colectarea de taxe pe venit si pedepsirea pentru evaziune fiscala, lucru pentru care sunt convins ca avem si acum legislatie.
    3. Frumos videoclipul din Utrecht, insa in el vezi doar copii si studenti, cati oameni peste 40 de ani ai vazut pe biciclete? 10%? Eu as spune ca videoclipul ala sustine varianta mea, in care bicicletele sunt folosite doar de tineri, nu de oamenii normali ce au un job fizic. Fara sa fie un atac personal, tu intentionezi sa te deplasezi cu bicileta, o faci deja sau este doar o solutie pentru altii? Eu prefer masina, sunt de parere ca mai bine muncesti mai mult si acoperi costul deplasarii cu masina decat invers.

    00
  47. Du-te tu nene la servici cu bicicleta mai mult de cativa km pe o zi cu peste 40 de grade. O sa ajungi fleasca din cap pana in picioare si o sa puti toata ziua, chit ca nici in autobuze nu prea dau soferii drumu la AC…

    00
  48. de ce se plang profesorii ca nu au salarii ? e exact la fel cu parintii care se plang ca ii ignora copii cand cresc mari. Exact aceasi copii pe care ii educi si ii cresti iti decid viitorul – exact profesorii le spun copiilor cati bani sa aiba profesorii in viitor. Expresia : profesorii nu au bani, inseamna tradus: profesorii sunt prosti si incompetenti, au stat 12 ani langa un copil si nu au reusit sa il faca sa ii respecte si sa aleaga sa voteze un buget mai mare pentru salariile profesorilor. De fiecare data cand un profesor vede un copil trebuie sa inteleaga consecintele. Peste 10 ani copilul ii va decide salariul. Daca nu il educa eficient nu va avea bani nici copilul dar nici profesorul. Acum stiti: cand un profesor se plange ca nu are bani, e DOAR vina lui! El a educat copilul sa nu ii dea bani cand va avea venituri. A avut ani de zile sa faca asta!

    00
  49. „Chiar credeți că ăia au o plăcere nebună să fie șefi peste proști?”

    Ooooo, da! Tu chiar nu intelegi nimic din ceea ce vezi la TV? Nu intelegi nimic cand Ponta spune ca el apara democratia sau cand Diaconescu spune ca o sa vina cu saci de bani? Da, prietene (cum zicea badea), guvernul chiar te vrea mai prost ca o leguma, ca pe prosti ii conduci usor.

    00
  50. Hai sa o luam pe rand.
    1) Asa cum spunea Visurat, acolo unde esti, iti faci treaba, daca nu iti convine la bani, poti sa pleci oricand. Nimeni nu te obliga sa practici o anume meserie.
    In privinta elevilor, scoala nu o sa faca treaba parintilor, daca nu ai stiut sa iti cresti odrasla, nu te astepta sa o faca scoala.
    Cat despre spagi, cumparatul unor anume carti si alte practici „universitare”, esti bazat pe materie, nu o sa iti faci probleme. Oricum, la angajare, are prioritate cine are pila nu cine are nota mai mare.
    2) Sunt nascut si crescut printre suedeji, stiu de ce sunt in stare si cum gandesc, sunt animale nu oameni si trebuie tratati ca atare, adica inchisi in custi.
    3) Nu avem mai multe masini ca altii, doar mai putine drumuri de calitate si nici o lege care sa interzica anumite practici de monopol.
    Atat timp cat benzinarii isi fac de cap, o sa platim de o sa ne uscam.
    In alta ordine de idei, daca chiar vrem sa scapam de masini si de soferi „problema” ar trebui sa incepem cu verificarea tuturor masinilor cu numere bulgaresti si a celor care le conduc, iar militia rutiera sa nu mai stea cu radarul la panda ci sa ia permisele celor care chiar pun in pericol siguranta traficului si sa iasa comunitarii la dirijat traficul in tersectii nu sa stea sa fugareasca babele cu zarzavat.

    00
  51. cand aud alibiurile lenesilor (o sa put toata ziua) ma si gandesc cum reusesc eu sa nu

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube