Grădină: cine se pricepe la tuya?

Am în curte doi tuya care au în jur de 15 ani. Ambii sunt cam la la fel de înalți, și ambii au aceleași probleme.

Prima e că sunt foarte bogați în partea de jos, gen zeci de crăci unele în altele. Nu-mi dau seama dacă asta e o problemă, dar am văzut pe la alții că sunt mai răsfirate.

A doua e exemplificată în poza de mai jos. Trunchiul merge ok cam până la 3 metri, după care se desparte în două crăci, care mai cresc și ele încă 2-3 metri. Eh, pe lângă crăcile astea mari și bogate au crescut niște crăci mai subțirele de undeva de mai jos, crăci care au fost legate, cu sârmă desigur, de cele două principale.

Bun. Fiind legate, tot pun presiune pe ele, cumva cele două groase au început să se răsfire, unul deja nu mai e con sus, arata ca un V. Să tai crăcile astea subțiri și lungi?

tuya

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. E ca la orice copac… alegi crengile care au cel mai bun potential sa fie pastrate daca concureaza in orice fel ( de genul isi iau soarele una alteia ). Bine la tine nu e de soare / fructiferi.. e pericol de rupere la zapada.
    In cazul tau as pastra partea care pare cat mai dreapta ( adica as taia partea din dreapta cam asa pare in poza ta). Apoi in 1-2 ani tuia se va indrepta singur in lipsa V-ului.

    Comentariu apreciat.282
    • Omu’ zice bine, doar ca de „indreptat” nu cred ca se mai indreapta lemnul la varsta asta – dar oricum poate sa-l „coafeze” din foarfeca si nu se mai vede curbura pe dedesubt.

      02
  2. Am unul (una?), folosit pe post de brad de craciun in fata casei, il tin la 3 m de ani de zile.
    Taie-l sub bifurcatie acum (primavara), daca iti convin cei 3m. In general ii tai varful primavara, cracile toamna.

    Al doilea pas e sa faci o aerisire oarecare, gen … Nici nu stiu cum sa ii zic, svaiter. Daca o iei ca un cerc paralel cu solul, tai o cracuta, lasi urmatoarea samd. Urmatorul cerc, tai cracuta in diagonala fata de prima. Fara sa exagerezi cu chelirea. Oricum creste de tembel, mai ales daca il tai sub bifurcatia aia.

    Ma uit pe youtube cand ajung acasa, poate mai gasesc tutorialul folosit la al meu.

    131
  3. recomand negoita S3 sau baluta S4. super profesionisti.

    Comentariu apreciat.663
  4. De ce nu legi spre vârf crăcile groase și cu un trimmer îi dai formă?
    Dacă alea groase sunt deja în formă de V, alea subțiri și legate le trag să crească spre exterior.

    22
  5. Din experienta proprie: tuia nu rezista mai mult de 10-15 ani, apoi „se duce”. Sugerez inlocuire cu alta tuia sau trecere pe alt soi, mai rezistent.

    717
    • Prunul creste foarte bine in locul unde a fost odinioară tuya

      Indecis. Tu ce zici?284
    • unul din bunicii mei a avut 2. mi-i amintesc copaci crescuți/înalți de când eram copil mic (în primele mele amintiri de viață copacii ăia sunt deja mari- gen mult mai înalți decât adulții din jurul meu). i-a tăiat mama acum 4-5 ani (după ce a moștenit casa și curtea) din motive pe care nu mi le amintesc, dar nu pentru că se uscaseră.
      copacii ăia aveau cel puțin 40 de ani și încă erau țepeni pe trunchiul lor.

      191
    • Am un tuia in curte de peste 30 de ani si in continuare creste foarte bine. Asta in conditiile in care nu a fost ingrijit aproape niciodata. Au fost taiate niste crengi doar atunci cand au crescut prea mari si afecteau burlanele de la casa.

      42
  6. Tuia este un arbust, decorativ. Asa ca are o durata de viata estetica scurta, cu conditia ca a fost si intretinut in acest timp. Deci la 15 ani si starea descrisa poti sa-l mai aranjezi dar tot nu o sa fie foarte estetic si cum e primavara mai bine ii scoti si pui altii sau altceva.
    Catre interior intotdeauna se va usca, tine umezeala->boli, asa ca daca vrei sa-l pastrezi taie tot ce e uscat pe interior si ce crengi sunt strambe, apoi cu apa suficienta si ceva ingrasamant o sa dea crengi noi.

    101
  7. prietenul tau ..tech guru

    31
  8. corcodusi nene… imbini utilul cu placutul.

    161
    • în afară de țuică ce faci?! fructul e absolut infect.

      dar florile miros divin în prag de primăvară, recunosc. :)

      314
    • unii cu Physalis, altii cu corcodusele, ce atata hate, AB?

      51
    • @AB unora le place sa manance si verzi si cand sunt coapte. eu am in congelator corcoduse in pungute, fix cate o portie pt o ciorba….

      30
    • nu e hate, și nu mă sparg în figuri. mă refeream la corcodușe în raport cu restul fructelor autohtone.
      mie personal, nu mi se pare mare lucru de capul corcodușelor în raport cu alte fructe (strict fructe autohtone) la capitolul calitate: au o coajă cam aspră, pulpa nu e dulce, nici aromă, nici gust, textura pulpei e moale, cumva slabă, cu mult mai puțină densitate/îndesare (nu știu cum să zic mai bine) decât a altor fructe.

      21
    • @AB ca fruct de sine statator ai dreptate insa ca folosinta merg in mai multe locuri de ex le fierbi putin si faci un fel de bors pt ciorba.
      miam miam

      00
  9. O poza n-ai pune si tu.
    Teoretic poate nu ar trebui sa-i lasi sa creasca prea mult pe inaltime. Si neaparat sa nu-i pise cainii ca se usuca rapid.

    72
  10. Scapa de tuia. Sint toxice pentru gradina.

    57
    • Am 6 tuja langa 5 brazi si intercalati cu 12 pomi fructiferi si gazon intre ei cu buxusi si iedere e gard si un solar la mijloc cu rosi/vinete/ardei/salate etc etc… toata lumea e foarte fericita.

      00
  11. Aș remarca doar că denumirea nu e tuya.
    În română e tuia, în engleză e thuja.
    Dar, mă rog, poate sunt eu prost.

    126
  12. eu nu, dar cineva e sigur expert.

    a fost o vreme cand in orice parc, orice stadion, pe langa orice drum, oriunde se rafcea ceva, singura decoratiune vegetala era tuia. nu cate 2 3 ci cate 2 3 sute, sau mai mult. si le inlocuiam de cel putin 2 3 ori pana la receptie. si garantia era refuzata simplu, „intretinere necorespunzatoare”. si dupa receptie, in perioada de garantie a obiectivului le mai schimba autoritatea contractanta de inca nu stiu cate ori, ca noi refuzam garantia, „intretinere necorespunzatoare”.

    am intrebat neoficial niste baieti de la una din firmele de proiectare care e ideea… m-au aburit cu energiile, sinergia, convergenta, pretul…. pai zi gogule ca asa, ca v-a dat ala bani sa puneti numai boschetii lui morti dinainte sa fie plantati….

    31
  13. Eu am un ficus din 92 in casa in ghiveci. E aproape la fel de batran ca si mine. Sunt curios daca o sa traiasca mai mult ca mine.

    50
  14. Am si eu o parere despre tuia asta clasic care se gaeste pe toate gardurile in Romania. Il urasc. Greu de intretinut, pretentios si parca si inestetic sau te obliga sa amenajezi curtea intr-un anumit mod. Asa ca prefer oricand un conifer de tip brad, pin chilian poate chiparos sau mai la campie un nuc, stejar, tei daca vreau umbra iar daca nu pom fructifer dar cu fructe de valoare adica nu corcoduș, dud.

    33
    • Subscriu, tuia e peste tot, fara personalitate. Am preferat sa pun doi meri si un par intr-o parte de garadina, mi se pare ca pomii fructiferi sunt … mai „calzi”. In plus, au inceput sa faca fructe bune, chiar bio:)

      20
  15. Taiati din radacina… pusi altii periodic.

    01
  16. nu mai prea ai ce face …trebuie sa te muti.

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile