De ce nu vedeți mai multă forfotă în presă pe tema falimentului Silicon Valley Bank

Al doilea faliment ca mărime din industria bancară din SUA, active de 209 miliarde dispărute în câteva zile și pe la noi sunt știri grijulii pe tema asta, citând punctual 2-3 site-uri de știri de afară. Septic și rece.

Nu vor să sperie lumea. Ăsta ar fi primul și principalul motiv. Orice om care începe să se gândească la asta începe să consume mai puțin. Dacă consumă mai puțin, mai multe firme își restrâng bugetele, mai puțină reclamă în presă. E un mecanism de conservare.

De asemenea, știrile despre cum economia duduie dau mai bine decât astea triste. Mai țineți minte documentarele alea din 2006-2009, pe care toți se făceau că nu le văd? Eu încă le am salvate.

criza.sau.castelul.de.carti.de.joc.2009.dvdrip
maxed.out.hard.times.easy.credit.and.the.era.of.predatory.lenders.2008.dvdrip

Și alea două de după:

 

iousa.2010.dvdrip
inside.job.2010.dvdrip

Au tot fost știri că crește numărul de americani care au rate neplătite la casă sau mașină, plus problema imobiliarelor din China, plus schemele creative ale contabililor indieni, dar cine să le bage în seamă? Cine să le pună în context? Presa română?

Hai că avem și noi: bula asigurărilor, bula imobiliară (prea mulți oameni lucrează în construcții, materiale de construcții, notari, impozite, ca să frânezi schema), schemele cu crypto și imobiliare dubai, infrastructura care se prăbușește, economia bazată pe consum, corupția politică, scumpirile masive, plus ce șerpărie o fi cu achizițiile din pandemie.

Celălalt motiv e că jurnaliștii români habar n-au de nimic. Dacă nu citesc în altă parte, nu sunt capabili de o părere proprie. Ce vreți să scrie despre sistemul bancar românesc? Sau despre fantoma aia de Fond de Garantare?

ps: a mai picat și un fond de investiții legat de crypto, dar acolo aia e

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Noi avem alte priorități ! E scumpă ceapa , nu avem casieri la Auchan , moldovenii acum sunt români , pe canale ucrainenii sapă prea mult și ne fuge peștele pe partea lor etc

    Comentariu apreciat.17430
    • ok… când și în ce condiții ar trebui ca un guvern să declare sau să accepte ca suntem în criză(recesiune)??? cum se face anunțul acestei situații și CINE îl FACE??? oamenii care învârt bani nu scheaună cu nimic că nah paran’dărăt-ul are și un revers… ciocu mic și joc de glezne!

      167
    • Păi suntem săraci și avem ecouri de societate medievală.
      PLM 45% din populație nu poate să tragă apă și să gonească căcatul din WC.
      Știi cât de important e să poți apasă pe un buton și să vezi cum dispare materia fecală?

      Comentariu apreciat.399
    • eu știu că muncesc de mă cac pe (voi)mine… armata de funcționari publici știe? armata din învățământ știe? armata de doctori șpăgari știe? armata de polițiști, jandarmi, vameși și alte aripi știe? armata de pensionari știe? -25% se apropie nu e o chestiune de DACĂ ci de când.

      Indecis. Tu ce zici?3030
    • Vă mai dau un indiciu… Politicienii bălesc precum lupii flămânzi la Pilonul II de pensii.

      Indecis. Tu ce zici?296
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1137
  2. ca a fost in weekend si atunci se munceste mai putin pe google translate. si acolo unde se munceste inca se dadea copy paste de la accidentul din ungaria.

    Comentariu apreciat.413
    • Asta. Plus ca Zoso nu a publicat nimic mai pe larg pana acum, si asteptau sa se mai stranga ceva material moca sa aiba de unde scoate compunerile.
      De o vreme lunga deja am inceput sa ma bazez doar pe selectia de subiecte/stiri facute de vali si nu simt ca am pierdut ceva. Intr-o lume ideala toti astia mureau de foame si nu mai papau atatia bani din publicitate pe spinarea altora ca vali.

      Indecis. Tu ce zici?3520
    • 90 la sută din job-ul BNR este să ne spună să stăm liniștiți, că totul va fi bine până la urmă. În orice circumstanțe.

      Dacă o bancă centrală spune vreodată altceva, înseamnă că nu și-a înțeles menirea.

      Comentariu apreciat.1412
    • @vali @neaorin

      Sunteți voi jeloși că domnul Isărescu are doctorat și e de ispravă neschimbat, alături de domnii și doamnele de acolo, care mai de care cu certificate economice internaționale recunoscute.

      187
    • „The nine most terrifying words in the English language are: I’m from the Government, and I’m here to help. ”

      Reagan

      Comentariu apreciat.414
  3. e aceeasi problema ca in advertising, toti vor sa faca bani si sa aiba coloana dar cand vad ca a avea coloana si raspundere inseamna mult mai putini bani toti incep sa inchida ochii la toate scam-urile ca banii sunt buni ‘it isss what it isss’ problema veche de apare si in biblie, care arunca primul piatra?

    Comentariu apreciat.383
    • ma scuzi m-am legat strict de problema nu de cea a ‘jurnalistilor’ care in curand ii vad inlocuiti de chatgpt

      94
  4. S-au ciocnit două trenuri în România. Grindeanu nu vrea să vă sperie.

    Comentariu apreciat.643
    • Norocul nostru ca nu au viteza mare . La viteza cu care sau ciocnit in Grecia era prapad si la noi !

      Comentariu apreciat.482
    • motiv de bucurie ca trenurile la noi se misca cu viteza melcului, ptr ca nu vreau sa mi inchipui cum ar fi aratat accidentul asta daca am fi avut linii de mare viteza. probabil accidentul din grecia ar fi fost parfum.

      244
    • Impactul cel mai nasol e intotdeauna pe creditele de locuinte. Daca Vali are dreptate, logica lui spune sa vinzi scump acum, să vine criza, să astepti in chirie sa scada brutal pretul locuintelor, să cumperi cu 30-40% mai ieftin cam aceeasi locuinta, si ai facut 25-30k euro, dupa ce ai scazut cheltuielile cu noua ipoteca, fara sa te scremi prea mult. Ca daca vine rapid criza si nu vinzi ACUM scump ca sa cumperi ieftin cateva luni mai tarziu, o sa scada brutal si veniturile si o sa ramai cu aceeasi ipoteca si venituri cu 30% mai mici.

      E vreun curajos care crede in mod real ca vine criza asta pe care Vali zice ca o au pus batista pe țambal si e vorbiti toti sa minta?

      Indecis. Tu ce zici?3715
    • CFR a cumparat locomotive de la firma aia italiana ” Festina Lente”

      1010
    • @bosulean Teoretic asa ar fi dar nu stii niciodata unde te duce inflatia. Vinzi acum apartament de 2 camere, pui banii intr-un depozit, te muti in chirie, si peste 2 ani cu aceeasi bani + dobanda stransa iti cumperi garsoniera. https://ro.wikipedia.org/wiki/Infla%C8%9Bia_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

      61
  5. Long live Isarescu!

    57
  6. Cred ca ultimul paragraf este descrierea corecta.
    Funcționarea pieței de capital,modul de administrare a unui fond de investiții, cotațiile bursiere și modul de determinare, bond uri de trezorerie, împrumuturile interbancare, piața de asigurări nu sunt ușor de înțeles.
    Și mai dificil de înțeles funcționarea lor în economie globala.
    De aici necesitatea de a traduce munca altcuiva.
    Ca nu știi mereu unde sa te uiți sau nu îți faci documentare din mai multe surse este alta discuție.
    Este de munca și durează ani sa înțelegi.
    Apoi când înțelegi cât de cât urmează celelalte motive:venituri publicitate, sa nu superi pe cineva care plătește.. Etc.
    Disclaimer:nu spun ca eu, inteleg😎

    192
    • @JBS – frumos ce zici dar nu e corect.
      Majoritatea investitiilor facute de SVB au fost in MBS, practic pachete din alea toxice care au pornit si criza din 2008, pentru ca de, ce sa invatam. O banca grupeaza sa zicem 1000 de oameni care au luat imprumuturi si le vinde intr-un pachet, investitorul primind rata pe care aia o au de dat. Problema la SVB e ca s-a lacomit, si pentru un venit putin mai mare au luat MBS-uri pe 10 ani, in loc de 1-2 ani. Asa si-au blocat $80 miliarde[1]

      Si nu era nicio problema daca nu aveau angajati PR prosti. Pentru ca Miercuri au dat un comunicat sec [2], in care ziceau ca vand ceva actiuni ca au pierdut ceva bani. Timing perfect, mai ales ca putin mai inainte o alta banca avea probleme (Silvergate/crypto) si deja erau ceva oameni speriati. Ca sa ii linisteasca, CEO-ul a facut o conferinta pe ZOOM in seara aia care mai multa panica a creat pt ca omul era speriat. A fost de ajuns sa inceapa niste fonduri gen Y Combinator sa zica ca ceva e putred si gata.

      Deci lacomie + prostie. Si Biden a iesit la rampa deoarece alte 2 banci sunt cu probleme si deja sunt oprite de la tranzactionare: https://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=FRC&source=story_quote_link
      https://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=PACW&source=story_quote_link

      V-as mai zice sa cautati stiri si de Credit Suisse dar daca Isarescu zice sa stam linistiti, eu zic sa-l ascultam.

      [1]https://www.businesstoday.in/silicon-valley-bank/story/silicon-valley-bank-went-for-extra-40-bps-yield-and-blew-itself-up-what-is-mbs-that-triggered-the-collapse-373181-2023-03-13
      [2]

      72
    • Traducem: cîte firme s-au închis anul trecut? Vreo 32000. Cîte s-au deschis tot in anul trecut? Aha…

      32
  7. Au dispărut activele băncii din cauză că sunt într-o criză de lichidități? Nope.

    253
    • E de vazut ce s-a ales de activele bancii tinand cont ca au vandut in pierdere o suma mare de titluri de stat

      52
    • Inca nu mi-e clar daca acea vanzare de titluri de stat este cauza sau consecinta. Caci inflatia mare a cam dus titlurile de stat la randamente real negative

      133
    • Vinzarea acelor obligatiuni este consecinta unui „bank run”. Mai mult detalii aici https://en.wikipedia.org/wiki/Bank_run

      O banca prin natura ei trebuie sa investeasca. Cele mai simple metode de a investi sint cumparea de actiuni sau de obligatiuni. Obligatiunile, mai ales ceva guvernamentale, sint cele mai sigure dar aduc venituri mici. Actiunile pot aduce venituri mai mari dar implica si riscuri mai mari. SVB a investit masiv in obligatiuni, au jucat super precaut si e foarte bine. Din cauza majorarii dobinzii de referinte de catre FED, au crescut dobinzile oferite la cumpararea de obligatiuni. Aparent WSB avea marea majoritate a obligatiunilor cu 1.X%. In acest moment pe piata se emit obligatiuni cu dobinda de 5.X%. Pina aici nu e nimic fundamental gresit, banca putea astepta maturarea obligatiunilor detinute si obtinea acei 1.X%.
      Aparent cineva, se aude ca geniul de Thiel, a dat mailuri unor gigei sa isi retraga depozitele de la SVB pentru ca… motive… Asta a declansat un bank run, zvonuri au inceput sa circule.
      SWB este obligata sa returnele sumele detinute de deponenti, a avut nevoie de fonduri, a fost fortata sa vinda obligatiunile detinute. Dar, in momentul in care pe piata exista obligatiuni cu dobinda de 5.X%, nimeni nu iti va mai cumpara obligatiunile emise cu 1.X% dobinda. In acel moment esti obligat sa vinzi cu reducere, e.g. o obligatiune nominala de USD 100 este vinduta cu USD 95. Asta a dus la pierderea aia de USD 1.8 miliarde.
      Greseala bancii a fost ca nu a vindut obligatiunile care deveneau neinteresante pe masura ce FED majora dobinda de referinta. Cum se spune la noi, au dormit pe ei.

      Comentariu apreciat.731
    • @Bruta: care e suma mare? Au vandut in pierdere de 1.8 miliarde. Administrau active de 200 de miliarde. Era un 1% care in mod normal era usor acoperit.

      Cum a spus neaorin, banii aia nu au disparut, sunt acolo, sunt blocati pe titluri de stat US. Din datele disponibile pana acum, tocmai faptul ca au jucat-o mult prea sigur le-a adus falimentul.

      1. Au investit prea multi bani in titluri de stat pe 10 ani cu randament mic
      2. Din cauza si cu ajutorul inflatiei exista variante pe piata mult mai profitabile care au return mai mare de 1-2% cat aveau titlurile de stat.
      3. Miscarea de infuzie de capital din 8 martie a fost comunicata prost si a agitat apele.
      4. Unul-doi jucatori mari au dat cash-out instant la auzul #3.
      5. Oamenii s-au panicat si a pornit bank run-ul la auzul #4.

      Comentariu apreciat.312
    • @ GeorgeC. Nu au vindut in pierdere de USD 1.8 miliarde. Pierderea efectiva este USD 1.8 miliarde. Banca va supravietui, cum ai spus si tu, nu au pierdut investind prost, nu au pierdut banii deponentilor. FED le va imprumuta bani pina la maturarea obligatiunilor alea pe 10 ani sau le emitentii vor rascumpara ACUM obligatiunile si nu vor astepta 10 ani. In momentul in care vorbesc de 10 ani, evident ca nu e cazul de 10 ani mereu. Unele probabil matureaza in 5-6-7-8 ani.

      113
  8. Si in timpul asta piata crypto a sarit cu 15%…🤷‍♂️🤔

    912
  9. Urmaresc scandalul asta cam de cand a devenit viral pe twitter. Rezumatul pe scurt este simplu: O banca care in mare era folosita de tot Sillicon Valley(companii tech, multe crame si alte faceri mici din zona) a intrat in criza de lichiditati. Nu vorbim de o banca de investitie cum a fost Lehman Brothers ci pur si simplu o banca care in general este folosita de oamenii zona de afaceri pentru operatiuni curente. Motivul pentru care banca a intrat in aceasta criza este in mare datorat faptului ca o buna parte din banii depusi au fost plasati in niste obligatiuni americane emise anterior cresterilor de dobanzi. Practic o buna parte din banii erau tinuti in niste obligatiuni ce erau paguboase pentru oricine voia sa le vanda acum, deoarece trebuiau sa fie vandute in pierdere. Cum in SUA orice companie listata pe bursa trebuie sa prezinte situatia financiara a tot ce tine(balance sheet), anumite persoane au inceput sa-si retraga, incet, dar sigur banii. Si cum nu mai suntem in anu 2000 unde vorbeam prin sms, informatia s-a miscat extrem de repede. Pusi in fata faptului SVB a incercat sa salveze ce se mai poate salva, dar deja problemele erau acolo. A intervenit fondul de garantare al depozitelor din SUA si o sa fie despagubiti in limita a 250k USD, cel putin asta se intampla vineri.
    O problema spinoasa care deja exista era faptul ca multe companii trebuiau sa vireze salariile angajatilor saptamana asta si nu prea puteau sa faca asta. Cei mai norocosi care au scos banii de acolo se gandeau serios cum se pot proteja si daca se poate ajuta cu ceva.
    Urmeaza niste zile tensionate si in mare se formeaza doua tabere destul de vizibile, cei care sunt pentru bailout(in fond in 2008 s-a salvat o banca de investitie) si cei care nu sunt pentru bailout(nimeni nu poate garanta risc 0). Cu toate acestea ambele tabere sunt oarecum de acord, ca daca situatia ramane asa este doar o chestiune de timp pana cand oamenii vor cauta sa-si lichideze conturile si sa se uite la alte oportunitati(bursa,cripto,imobiliare,aur etc.) Si cum scenariul asta suna un pic apocaliptic intr-un final se ia o decizie prin care FED-ul sa dea cumva banii inapoi, respectiv dobanzile intra un pic stagnare sau vor scadea. SVB ar urma sa mai functioneze doar 45 de zile.
    Ca o opinie personala, criza financiara despre care se tot vorbeste doar ce a intrat intr-o alta viteza. O sa urmeze niste luni dure, iar cine va lua deciziile rapid indiferent ca sunt dureroase sau nu va avea de castigat.

    Comentariu apreciat.566
    • „work harder!”

      224
    • „Ca o opinie personala, criza financiara despre care se tot vorbeste doar ce a intrat intr-o alta viteza. O sa urmeze niste luni dure, iar cine va lua deciziile rapid indiferent ca sunt dureroase sau nu va avea de castigat.” Asta daca nu mai imping la vale bula tiparind alti bani din nimic. Pana nu mai merge, cand o sa fie momentul ala ?! pzm cine dracu mai stie.
      Zic asta pentru ca din 2008 si pana acum, asta a fost raspunsul la orice problema : arunca cu bani tipariti din nimic in ea, sigur o sa dispara.

      202
    • NOU
      #38

      kind reminder cum a inceput si data trecuta, „bailout” plus speech de „stati linistiti”

      Good evening. This is an extraordinary period for America’s economy.

      Over the past few weeks, many Americans have felt anxiety about their finances and their future. I understand their worry and their frustration.

      bla bla bla, e grasa dar avem bani, dupa care:

      First, how did our economy reach this point? Well, most economists agree that the problems we’re witnessing today developed over a long period of time. For more than a decade, a massive amount of money flowed into the United States from investors abroad because our country is an attractive and secure place to do business.

      155
    • @N
      Prin toata presa financiara daca o fuseresti la nivel de titluri vei vedea povesti dorinta arzatoare a bancilor centrale de a aparea o criza. Asta pleaca din crezul comun al bancilor centrale, ca o criza financiara tempereaza spirala inflationista.
      Mie mi se pare ca am ajuns acolo sau suntem in acel punct. Doar ca la modul cel mai cinic solutiile sunt extrem de dureroase pentru multi. Desigur nu sunt dureroase pentru cei care le vor propune, dar e o alta discutie.
      Probabil ca FED mentine dobanda asa cum e ea, iar piata o sa se reorienteze pe clasicele refugii, metale pretioase si alte povesti. Pur si simplu ne aflam intr-un punct in care cam astea sunt semnalele.

      151
  10. Să zicem doar că mi-am dublat pierderile pe bursă într-o singură zi! #FacePalm #DormitiLinistiti #FMM

    Comentariu apreciat.283
  11. Eu din cate am inteles a fost pur si simplu panica dupa un raport in care banca a spus ca merge prost, toti s-au bulucit sa isi scoata banii si a cazut sandramaua in cap.

    Insa discutia acolo este mai vasta, ca aia nu erau muncitori care puneau 100 de dolari pe luna la banca, erau investitori care se jucau prin zona de tech unde Uber nu a facut profit si a crescut ca fat frumos din apa, UIPath valoreaza nu stiu cat si orice firma din domeniul tech se vinde de genul „e posibil sa creasca foarte mult, asa ca valoreaza de 50 de ori profitul” pe cand o afacere normala gen vulcanizare valoreaza de 3-4 ori profitul.

    Uita-te la Tesla – le-au cazut actiunile cu 50% intr-un an dupa ce au urcat cu nu stiu cat anterior – insa firma merge inainte, vanzarile duduie, comenzile curg – evaluarea si actiunile sunt diferite de afacerea ca atare.

    Daca vrei un scandal frumos despre care nu se vorbeste in Romania vezi Gautam Adani si Adani group – o firma de cercetari a spus ca un grup indian a facut smecherii ca sa isi creasca valoarea actiunilor si grupul a pierdut 100 de miliarde de dolari din valoarea in mai putin de o luna.

    Comentariu apreciat.272
    • A fost o panica combinata cu faptul ca dobanzile au crescut prea repede, iar banca nu prea avea lichiditati intr-un timp atat de scurt.
      Si de aici au inceput restul discutiilor si poate fi doar o chestiune de timp pana cand problema se extinde si in alte parti. Cica Bank of America nu se simte prea bine.

      83
    • Legat de ce zice colegul Bigbear, cautati pe YT „plain bagel The Adani Group Scandal Explained” si va explica tot sumarizat. Recomand canalul ala + Patrick Boyle.

      103
    • @ Asdad2005 Obligatiunile detinute de SVB sint considerate lichiditati. Banca nu avea cash la indemina pentru a acoperi potentiatele retrageri. Si acum surpriza, nu exista banca in lume care sa nu pateasca la fel in cazul unui bank run.

      131
  12. Citesc într-o parte știri pe tema SVB, înțeleg că e groasă, risc de contagiune în sistemul bancar, bank run, ne ducem pe sulă. Citesc în altă parte despre SVB, cică situația este ok dacă nu se panichează unii oameni aiurea, au mai dat și alte bănci în faliment și viața a mers mai departe, astea de au dat în faliment acum aveau investiții riscante fără să folosească mecanisme de hedging…mai înțelege cineva ceva din ce se întâmplă?

    În altă ordine de idei, în ce merită să investești banii acum: topoare, whiskey sau cartușe Kent?

    162
    • @oxymoron
      Falimentul SVB si altele vor face ca bancile sa piarda foarte mult la nivel capital de incredere. Si nu vorbim de banci de investitii care faceau diverse combinatii, ci in esenta de banci care atrageau lichiditate se bagau in bonduri si aia e. Ceea ce SVB face, o face cam orice banca din lumea asta care are la dispozitie lichiditati maricele.
      Pur si simplu este reactiunea la ceea ce s-a intamplat de prea mult timp. Printezi bani in nestire o perioada X de timp, pentru ca apoi sa realizezi problema si ca s-o repari faci total invers, insa pe repede inainte ajungi in situatia asta. Se dorea o criza, uite-o c-a venit.
      In 2008 a fost o banca de investitii, in 2023 vorbim de o banca clasica care era folosita de multe persoane cu bani. Este acelasi rahat, vopsit cu alte culori, iar omul de rand o sa-l perceapa fix asa.

      133
    • Cartuse de Kent deoarece pretul sigur va creste

      81
    • @Asdad2005 cizma pe grumaz e tot cizma indiferent de culoarea ei.

      35
  13. First Republic Bank s-a prăbuşit cu 76%%, iar titlurile Western Alliance cu peste 53%. Amândouă oprite de la tranzacționare. Toate băncile pică, deși au primit lichidități. Panica de pe burse e alimentată masiv de fake-news de pe rețelele sociale.

    262
    • Faza asta mi se pare interesanta – analizele tehnice si studiile incep sa fie mai putin relevante pentru ca oamenii merg dupa ureche, aia cu mamaliga vartoasa este o caricatura azi insa daca iei 10 influenceri gen Doriana Popa, Selly, Tzanca Uraganu, dracu stie cine are multi followeri si iti povestesc cum au ai mai multa energie si nu se mai prinde raceala de ei dupa ce baga mamaliga vartoasa brusc o sa vezi ca e un brand serios si in crestere fulminanta si multi oameni vor folosi asta in loc sa ia pastile, ca oricum stim ca nu trece raceala cu pastile, nu?

      193
    • @Bigbear asa e, apoi auzi cum SVB era cotata de audiori ca fiind AAA cu cateva zile inainte sa pice. Pe cine mai crezi in conditiile astea ?

      183
    • „follow the money” banii e buni, indiferent ca vin din scam.

      53
    • @Bigbear Nu se mai uită nimeni la rapoarte, analize totul e după ureche. Scade tot? Lumea vinde! Crește la greu? FOMO! Cumpără la orice preț!

      Au fugit de pe bănci pe crypto. Pe cine vor da vina când se va prăbuși BTC?

      112
  14. Furtuna perfecta gen Gamestop: se strang cateva milioane de americani si incep sa retraga depozitele bancare. Tinand cont ca multe banci sunt expuse pe obligatiuni anterior cresterii dobanzilor FED, ar iesi cu artificii planetare :D

    172
    • iese doar cu bailout, si ceva efecte dar.. in mare bailout, e drept pot fi precursorul la criza ce se tot ‘propovaduieste’. ca oamenii devin brusc mai constienti de banii lor si de ‘nesiguranta’ lor si contracta piata care la randul ei ii va arunca pe multi din job-uri,
      chiar si asa nu vad care-i marea problema, atat timp cat exista sclavi in tarile subdezvoltate si nu se infunda vreun canal maritim ca un wc, putem dormi linistiti (linistiti in masura in care ne permitem cresterea preturilor)

      43
  15. Intre timp scama de BTC face +14% pe daily :)))

    105
  16. Pentru ca nu exista jurnalisti romani capabili sa scrie ceva coerent.
    Sunt doar cativa.

    Zi de accidentul feroviar: cum a ajuns trenul de pasageri din urma trenul de marfa? Faceau curse si trenul cu pasageri a vrut sa depaseasca?
    N-am inteles nimic.
    Un accident simplu la o aruncatura de bat de Bucuresti. Le-a luat 12 ore ca sa publice o poza.

    Financial Times are cel putin 10 articole despre SVB.
    Povestea e asa:
    – startup-urile au depozitat aprox. 100 miliarde $ in ultimii 2 ani, in urma bulei din tech
    – SVB nu a avut unde sa plaseze banii si i-au plasat in obligatiuni de trezorerie americana pe 10 ani
    – Moody i-a avertizat in septembrie 2022 pe cei de la SVB ca au un model de creditare expus riscului de crestere a dobanzii FED si ca le scad ratingul
    – Moody le-a scazut ratingul in martie 2023
    – SVB a incercat sa faca rost de bani si GoldmannSachs gasisera investitori sa finanteze SVB, dar doar cu 500 milioane $ si fondurile erau conditionate de gasirea altor investitori
    – SVB vanduse in pierdere portofoliul de obligatiuni pe 10 ani cu o pierdere de 1.8 miliarde $, pentru ca nimeni nu vrea obligatiuni cu dobanda 1%, care sunt rascumparate peste 10 ani, cand in piata sunt emise obligatiuni cu dobanda 5%
    – panica, drept urmare bank run si retragerea a 42 miliarde $ in 3 zile ceea ce a dus la intrarea in insolventa a SVB, din cauza lipsei de lichiditati
    – se pare ca smecherii cu libertarianismul si cu neinterventia guvernului se milogesc acum ca Fed-ul sau guvernul american sa preia SVB
    – problema e ca foarte multe startup-uri au banii blocati in contutile SVB, implicit in activele SVB, si nu pot face plati pana cand activele nu sunt lichidate
    – se pare ca 90% din conturi nu sunt garantate, de aici si panica mare
    – SVB se lauda ca jumatate din startup-urile din America isi tineau depozitele de cash la SVB

    Hai sa comparam SVB cu accidentul feroviar.
    SVB: articole explicative cu grafice, articole cu povestea insolventei, articole de opinie, etc.
    Accident feroviar: nu stim de ce a pus frana trenul. La 12 ore dupa ce conductorul de tren a dat cu capul de pereti 200 de nenorociti. Trebuie facuta ancheta de niste nimeni din autoritatile statului, iar jurnalistii nostri nu pun o intrebare.

    Comentariu apreciat.383
    • Trenul a pus frana ca mecanicul nu a facut-o la timp. Pe aceeasi linie era un marfar lung care nu apucase sa o elibereze la timp.
      Asta e povestea pe scurt

      194
  17. Dupa SVB pare ca urmeaza si First Republic Bank.

    51
  18. Cate banci sunt in SUA? Comparat cu Romania. Exact. De aia nu conteaza (de facto).
    Ce conteaza e mecanismul prin care se iau decizii. Exemplu spune ca modelul e mai volatil decat ar trebui. Un fel de Taleb dixit.

    96
  19. Credit Suisse e pe lista mea de posibile cumpărături

    71
  20. Shades of 2008

    52
  21. Apropo de imobiliare in Dubai. Imi aparuse pe FB o reclama sponsorizata de la Pascu, am observat ca are multe comentarii si am zis sa intru sa vad ce zice lumea. Se simtea stresul pe el, raspundea foarte agresiv la comentarii putin rautacioase, adica nu erau care isi bagau puma in blocurile lui, doar erau putin rautaciosi.

    32
  22. Toate ca toate, dar lasati greierii in pace, nu-i mancati.

    52
  23. NOU
    #74

    Am auzit comentarii cum ca FED va „tipari” bani ca sa acopere creditorii svb, ceea ce va duce inevitabil la cresterea inflatiei.

    La 3 ani de cand mi-am inceput cariera de „investitor”, pot spune se pierde prea mult timp si prea multa energie urmarind trenduri, stiri, „in ce sa mai investesc”etc.
    Cred ca e mai profitabil sa i-o tragi statului mai mult decat ti-o trage el tie. Legal, bineinteles.

    85
  24. Nu ca ar „conta” prea mult, dar a mai picat inca una, a 3a in decurs de o saptamana.

    Lectie de capitalism, produci si mai si pierzi. Cat sa mai fie salvati de contribuabili?

    Oricum americanii sunt in modul panica acum ca BRICS deja impinge petro*SigurNuDolarul* ca viitoare moneda.

    33
    • crede-mă, sunt cel mai americanofob de pe aici, însă, na, realitatea e chestia aia încăpățânată care nu dispare doar fiindcă nu-ți place și închizi ochii. USD, astăzi, înseamnă +60% din rezervele statelor și +80% din tranzacții. yankeii știu asta și trag de situație dincolo de orice înseamnă decență și corectitudine. păi, cu deficitele alea istorice orice altă monedă ar fi de mult praf de stele, haha. problema e simplă: dacă ești chinez, rus, saudit sau chiar olandez sau norvegian, în ce naiba de monedă să ai încredere on the long run? cea mai nefericită soluție, în USD, este deocamdată singura opțiune de pe masă.

      83
    • A scazut sub 60% (dollarul ca si rezerva monetara) .Cred ca era pe la 59% anul trecut. Avand o pierdere de peste 10% in ultimii 20 de ani. . Si sub 80% ca si moneda tranzactionata. Si aici s-au pierdut procente importante in ultimii ani.
      Din pacate hegemonia Americii este pe panta descendenta si cea a Chinei pe panta ascendenta. Hai cu manutele rosii , ca stiu ca daca zici ceva ‘de rau’ despre Muricani pe Roman il deranjeaza. Dar asta este adevarul/statistica.

      73
    • cel mai serios competitor al USD este, firește, EUR. cât timp moneda unică stă pe la 20% – ceea ce înseamnă că mai are de lucrat la partea de credibilitate – americanii vor continua să-și monetizeze datoriile cu aceiași nonșalanță ca și până acum și restul planetei va înghiți în sec.

      51
    • Din 2008 dolarul crește, chiar și contra yenului! Au fost fluctuații, eurusd se va duce sub 1.

      Dobânzile vor crește din nou, e un anii 80 cu dolar puternic și dobândă mare, fix ce a pus capac multora, România fiind un exemplu. Odată cu asta ceva schimbări în sistemul monetar vor apare

      23

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile