Google se pune pe sine pe primul loc în căutări

Nu e o chestie nouă. Mizeria cu poza cu Michelle Obama în chip de maimuţă n-ar fi ajuns pe primul loc în căutări dacă era găzduită în altă parte decât pe blogspot. Plus, toată lumea ştie că blogspot e cel mai bun loc pentru a face spam. Faci un blog, foloseşti cuvinte cheie bune, îţi dai linkuri către tine, google te indexează mult mai repede.

Ben Edelman, un băiat de la Harvard Business School, are însă dovezi mai pregnante despre cum se manipulează rezultatele căutărilor. Google îşi pune pe primul loc în rezultate serviciile sale sau ale partenerilor. Pentru că vrea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

 1. dar si pentru ca poate ;) cand o sa facem search cu altceva, n-o sa mai poata …dar pana atnci mai e

  00
 2. Cine imparte parte’si face..

  00
 3. Eu nu am reusit sa replchez rezultatele testelor sugerate de baiatul asta. Cand caut termenii respectivi cu sau fara virgule obtin exact aceleasi rezultate care NU au site-uri google pe primele locuri.

  00
 4. Punem o virgula la coada cuvantului si obtinem rezultate „not tempered by google hard coding”…mai tb sa apara un plugin de firefox si gata.

  00
 5. Poate ca nu este „elegant” ceea ce face Google dar pe de alta parte ma gandesc la faptul ca si eu mi-as promova propriile servicii „la mine in casa”.

  00
 6. Harvard, Valericã, Harvard.

  00
 7. m-am saturat de cate ori am explicat de ce avem blogul pe blogspot si nu pe wordpress. acum, dupa articolul asta, poate ma vor intreba mai putini… :evil:

  00
 8. Deci, da.
  Așa e cum spune nenea ăla. Trebuie ținut cont totuși de locația geografică unde faci testul. Poate d-aia nu i-a ieșit încercarea lui Ionescu.

  00
 9. Daca cauti „1 leu” pe google iti arata rezultatul conversiei si link catre pagina de conversii, asta inseamna ca se pun pe primul loc ?..pur si simplu e un tool oferit de ei, la fel si cu CSCO, iti arata din prima evolutia simbolului.

  Asta nu inseamna ca triseaza si se pun primii la cautari.

  Faza cu blogspot.com e similara cu „site-urile bazate pe wordpress sunt indexate mai bine”…

  00
 10. @ Blonda, un site cu pretentii nu foloseste Blogspot si nici wordpress.com. Faptul ca te bucuri de ceva ‘simpatie’ in cautari nu compenseaza lipsa de profesionalism a unui site hostat in colectia aia de splogs, numita blogspot :)

  Chiar daca ai un avantaj pe tema asta, daca ai totusi pretentii de la proiectul asta, un domeniu si un hosting sunt necesare.

  Ontopic: intr-un fel as intelege asta. Daca oferi o anumita facilitate, e bagi in fata la cautari. Nu e chiar elegant, dar e ‘lucrativ’ sa zic asa :D

 11. NOU
  #14

  Nu ma mir deloc. Politica lor este ca userii sa primeasca rezultatele cat mai relevante. Iar Google este convins ca serviciile lor (Health, Finance, Maps, etc) sunt destul de bune ca sa apara pe primul loc.

  De ceva vreme am observat ceva ciudat. In Webmaster Tools ma uit la search queries. Un cuvant de cheies este in top 20, a doua zi arata o scadere foarte mare, uneori 100-200 locuri si a treia zi revine si ajunge iarasi in top 20. Si asta se repeta in fiecare zi cu mai multe cuvinte…

  00
 12. Dojo, un site cu pretentii foloseste .info? Prefer blogspot la orice ora, damn!

  00
 13. NOU
  #16

  Un site cu pretentii in primul rand are continut bun indiferent de domain si hosting. Restul sunt doar detalii.

  00
 14. @zoso, total fals, n-am citit articolul la care ai dat link, dar chestia cu blogspot e total neadevarata. Nu ma contrazic cu tine, ai mult mai multa experienta, dar am incercat chestia cu blogspot de care zici tu si n-am reusit. :D
  @blonda de la marketing, tie ar trebui sa ti se zica blonda care face spam. Cred ca de cand a modificat zoso acea „mica modificare” la comentarii n-ai pierdut nici o ocazie sa comentezi, chiar daca ai facut-o pe langa.

  00
 15. Sunt de acord ca pe prima poziţie să fie un serviciu al Google (nu vagoanele de nimicuri de pe blogspot). Chiar îmi place că la căutarea unei hărţi sau localităţi, pe prima poziţie este maps.google.com. Ceea ce mă deranjează teribil este faptul că pe următoarele câteva zeci de poziţii sunt numai spam-siteuri ca: listafirme.ro, (nume).harta.orasultau.ro, (nume-jud).pe-harta.ro, searchromania.ro, tourismguide.ro, romania-harta.ro, turism-zone.ro şi mulţi alţi nemernici.

  Sunt câteva subiecte, cum ar fi materialele de construcţie, hărţile şi altele pentru care este practic imposibil să mai găseşti rezultate relevante pe Google şi nu numai. Asta mă deranjează, nu faptul că pe locuri fruntaşe mai apar servicii proprii când acestea au legătură cu subiectul.

  00
 16. Asta intr-adevar vine ca un soc :O

  00
 17. eh, unii au nevoie de confirmări.

 18. Vali, blogspot are probleme NU DOAR de domeniu sau subdomeniu. Platforma in sine e naspa, sistemul de comentarii e cum e .. daca tot dai un ban pe domeniu, cuget ca e decent sa ai si un hosting cat de mic.

  @ un black. Vrei sa-ti fac lista de 40 de domenii pe care le detin, sa nu mai mananci rahat cu relevanta ta?

 19. Okay, Google e de cacat, plin de spam si de furaciuni. Sa folosim alt motor de cautare atunci. Incep sa ma simt ca pe vremea cand toata lumea folosea IE si toata lumea se plangea.
  PS: Google Robert Veress si o sa vedeti puterea lui wordpress.com. :)

  00
 20. Zoso, de ce esti turnator?

  Google to face formal EU antitrust investigation over unfair downranking of search competitors (engadget).

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube