Ghidul jurnalistului 2.0

Eşti pasionat de maşini? Îţi place să faci vrum-vrum pe şosea cu ultimul model şi apoi să îl parchezi în faţa blocului, spre invidia vecinilor? N-ai talent la scris, nu eşti în stare să faci o comparaţie elocventă, nu ştii care model e din care clasă, dar ai auzit că se câştigă bine şi ai şi beneficii pe lângă? Nu ştii să interpretezi vânzările unui model, nu ştii care e Android sau care e iOS? Nu ştii diferenţa dintre trafic real sau fals, dar vorbeşti ca şi cum ai şti? Traduci prost articole de pe siteuri străine pentru că nu înţelegi despre ce se vorbeşte? Nu-i nimic, nu lăsa asta să te oprească din visul de a deveni jurnalist auto/it.

Nu folosi adresa de email de la muncă. Există şansa ca mâine să nu mai lucrezi acolo, dar vei vrea să primeşti în continuare comunicate de presă şi invitaţii la evenimente. Plus, aia e urmărită de şefu. Foloseşte cu încredere gigelbengosu@yahoo.com sau alte similare, să arăţi că eşti un tip serios.

Nu informa niciodată piariştii despre statusul tău. Ziarul la care lucrezi nu are secţiune auto? Ăsta nu e un motiv să nu suni să ceri o maşină pentru teste sau pentru două săptămâni de concediu. Dacă se întâmplă să fii confruntat sau întrebat, povesteşte de o reorganizare sau de o mutare la un alt trust mai serios. Când totul e pierdut, porneşte un site/blog şi continuă să apari la evenimente şi să fii tare în clanţă, chiar dacă în zilele bune ai 10 unici pe zi. Piariştii sunt proşti, nu se prind.

Bonus: păstrează pe siteurile de socializare şi pe cele de professional networking statusul că eşti editor/manager la un ziar unde eşti abia colaborator. Nu va comenta nimeni niciodată.

Ai primit o invitaţie la o excursie internaţională, deşi tu nu mai lucrezi la ziarul ăla important? Mic detaliu, piaristul are încredere în statura ta morală şi nu te va întreba de ce ai scris doar pe blog şi nu în ziar (deşi trimiţi şi un material la ziar, cu titlu gratuit, în amintirea zilelor bune, şi uneori este publicat, că e gratuit). Dacă vei fi întrebat, neagă tot. N-ai fost in excursie, nu eşti prieten cu nimeni, nu ai scris de bine de ei de atunci încolo (amuzant cum unii se chinuiesc să întoarcă cifrele negative în afaceri pozitive, şi asta se întâmplă şi la auto, şi la telecom, şi la orice).

Nu rata ocazia să umpli maţul. Chiar dacă în urmă cu cinci minute ai înjurat nişte jurnalişti care sunt pişcotari, asta nu înseamnă că nu poţi crăpa în tine şi lua şi la pachet. Ei cer de la obraz, tu doar iei ce se găseşte, normal că e o diferenţă. Trei cafele, porţii duble, cea mai mare friptură, alcool grupa mare? Doar nu ai răbdat de foame de ieri degeaba, nu? Când intră materialul în ziar? Băi ce piarist nesimţit, cum să te întrebe aşa ceva când mănânci? El nu ştie că nu poţi scrie pe burta goală?

Primeşti o maşină de oraş? Nici un motiv să nu o bagi pe pe coclauri. Ţi-a zis piaristul că urmează să i-o dea unui blogger? Şi mai bine, bag-o în şanţ şi fute-i direcţia, dă-l dracului! Fură covoraşele din maşină! Şi odorizantul! Ai primit un gadget în teste? Fură-i cardul microSD! Dă cu degetul unsuros pe ecran! Încearcă să-l ţii cât mai mult, poate uită că e la tine.

Scrie pe unde poţi (blog, facebook, twitter) că bloggerii sunt pişcotari şi nu se pricep, deşi unii scriu mai bine ca tine, iar alţii scriu pentru oameni care nu ştiu specificaţii tehnice, dar doresc să se informeze fără să se piardă în microni şi centimetri.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

8 comentarii

 1. si pentru ca celor de mai sus trebuia sa le dea un nume, li s-a spus misto di e(l)

 2. Asta trebuia sa fie “la liber” sa citeasca si ei fa bani de abonament sigur nu au.

  00
 3. Articolul asta nu trebuia sa fie platit, ca sa fie vazut de mai multi, iar titlul sa fi fost “Ghidul jurnalistului fripturist”.

  00
 4. Mie imi suna cunoscut personajul de auto, cred ca incepe cu M numele lui :)))) nu stiu de ce iti bati capul cu el ca tot asa cum l-a facut natura ramane :D

  In rest sti cum se spune, noi sa fim sanatosi.

  00
 5. Bă @Haotik, tu simulezi analfbetismul sau îți iese natural?

  00
 6. NOU
  #7

  Fomist mare mai ești… Dai și articolul ăsta la plată :))

  00
 7. e un articol care iti economiseşte timp şi bani, merită să dai banii pe el.

  ah, şi vezi că:

  1. n-am scris că bordul are inserţii de lemn. plus, e posibil să fi testat o versiune supra-echipată decât cea normală.
  2. nu mi-am permis primul iphone4, mi-am permis primul iphone 4s. şi da, mult mai bun e71 pentru ce imi trebuie mie decât iphone şi iphone 3g.
  nu te obosi să corectezi, toată lumea ştie că nu eşti genul. nici pe aia cu “editor adevărul” n-ai corectat-o. continuă să fii pişcotar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.