Garcea, salvatorul horeca românească

Aș vrea să vă supun atenției această imagine de mai jos. Este un „brisket” cu ceva, oricum, irelevant cu ce, comandat ca takeaway prin una dintre aplicațiile nenumărate disponibile în București. Ce legătură are cu Garcea? E luat de la cârciuma lui din Centrul Vechi, St. Patrick’s Pub.

Și faza e cam așa: dincolo de preț, că ăla nu contează neapărat, așa se prezintă pub-ul domnului salvator al industriei horeca românești. Mâncarea nu e proastă, ci doar mediocră (cum ar zice francezul, not great, not terrible), dar prezentarea e ce vedeți mai jos. Cam ăsta e nivelul ălora care urlă ca din gură de șarpe că-s nedreptățiți, c-o fi, c-o păți. Niște mediocri cu ifose, care știu ce marfă vând. Și tocmai de aia urlă, că ce vând ei nu e interesant și ar muri în lipsă de scandal.

PS: Pentru ăia care stați în București, până și o cârciumă de mall ca Pep & Pepper acordă mai multă atenție mărfii și ambalajului (ăia au chiar și caserole personalizate).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Am peste 150 de comenzi date la birou de cand cu pandemia, o singura data am gresit si am luat de la el. Si acum daca intreb la birou, dupa jumatate de an, isi aminteste toata lumea ce mizerii ne-au „servit”.

    00
  2. Și încă ceva: Îmi poate explica și mie HORECA ce profituri fabuloase făcea înainte de pandemie, dacă de 2 ani încoace ei supraviețuiesc cu 1/3 din mese și cu costurile suplimentare dezinfectării?

    Și îmi amintesc că se plângeau și atunci.

    00
    • Nu supraviețuiesc toți. La mine-n zonă e pauză mare (Timpuri Noi). Două s-au închis definitiv. La a treia am ajuns acum 2 săptămâni, era doar deschisă, băiatul mi-a spus că nu au mâncare. Azi am mai fost la una, nu mai livrează decât acasă, cică reamenajare, ahaha. Peste drum, la bomba cu cărnuri și cartofi nu mai aveau decât o singură ciorbă și o singură carne, ceafă de porc.

      00
    • E simplu, au redus din personal sau au redus numărul de ore lucrate. Unii chelneri se ocupa si de livrare sau stau la telefon și preiau comenzi pt că multe restaurante din asta mai scot bani. Alti chelneri mai fac glovo in timpul liber, etc. Ușor nu le e, majoritatea banilor veneau din bacșiș care acum nu prea e sau mă rog, nu e la nivelul dinainte de pandemie… Nu lucrez in Horeca dar am un restaurant în cartier unde merg constant de ani de zile și deja ne știu băieții și mai povestim cu ei.

      00
  3. Degeaba zici ca nu conteaza si pretul ca daca pe maglavaisul ala nu dai mai mult de 10 lei se aplica legea „cat dai atata face”. Oricum, nu stiu cine mai poate fi client a doua oara al unei astfel de dughene cu meniu eletist.

    00
    • Maglavaisul ala este cam 50 de lei pe Tazz, deci nu prea sa incadreaza la produse ieftine. Sa spunem ca in restautant este ceva mai ieftin fiindca nu platesc comisionul livratorului, dar tot este undeva pe la 35 de lei cel putin.

      00
    • Ai de plm! Dar, niciodata n-a fost prost cine cere ci doar cel care da. Totusi, banuiesc ca in poza de prezentare arata mai bine ca daca e chiar asa atunci il compatimesc pe client. Sper ca, pe viitor, sa stie ca poate refuza comanda si mai bine mananca paine cu pateu.

      00
    • Cred că ar fi trebuit să fie asta – „Beef Brisket Cheese Fries”, la 30 Lei (discount de la 50). Poza luată de pe Food Panda:

      Dacă mă întrebi pe mine, nici în poza asta nu arată prea minunat.

  4. Mâncarea de la ăsta e ca și umorul lui..
    ceva submediocru pt plebei

    00
  5. Scuze, ăla nu e brisket, e un gulyas uscat, fară sos.

    Eu dacă aș fi livrat un, brisket, aș fi lăsat bucata întreagă să se vadă că e brisket.

    00
    • Păi prima dată o fi fost întreagă, da-n imagine pare a fi un SH (da, din ăla mestecat doar duminica de-o bătrânică fără dinți în drum spre biserică)

      00
  6. Chiar si “cosmetizata” imaginea, cu marginile caserolei indoite si manjite, cu placa de osb, cu furculita nelinsa, si tot arata rau maglavaisul ala. Brisket ii zice mai nou la tochitura in care si-a bagat cainele botul?

    00
  7. pai Garcea e un sugubat, nu bucatar la origine: ti-a servit o gluma de mancare :)

    00
  8. n-am mai vazut niciodata shaorma din aia.

    00
  9. Am uitat sa ii mentionez pe cei de la Caru cu Bere/Hanu Berarilor. Cand il mai vedeti pe marele patron aberand pe la televizor si laudandu-se cum a angajat el nepalezi/vietnamezi/etc schimbati repede programul.
    Daca la ei mancare e in general acceptabila, desi aceleasi fel de mancare nu e de doua ori la fel, au dificultati majore in a intelege ce s-a comandat. Comanzi pastrav, aduc somon, comanzi somon aduc crap. Iti pun mancarea in caserole dupa cum cred ei ca ar vrea omul sa manance. Aa, a comandat pui, inseamna ca vrea cu legume, asta cu peste sigur vrea cartofi si tot asa. Din patru pozitii pe comanda, ei fac doua caserole dupa cum cred ei. Sosuri, dressinguri, etc cand sunt, cand nu sunt.

    00
  10. Brisket, wtf…
    Cum plm sa vinzi „brisket de vita” iar la detalii sa scrii cu tot tupeul pulpa.

    00
  11. Pare mancare de pisici

    00
  12. Tu nu te-ai prins… ei nu mai puteau da țepe clienților proști, de asta plângeau.

    00
  13. Cum sa comentez pentru a nu parea un „destept” din marea masa?
    Am invatat o chestie sa fac: iau un kil de carne, doua kile sa zic, ca-s mâncău. De exemplu, ceafa de porc de la Kaufland, 15 lei/kg saptamana asta.
    O pun la cuptor duminica. Se face ca o pastrama. (Savoriurbane m-au invatat multe!)
    https://savoriurbane.com/friptura-simpla-din-pulpa-de-porc/
    Am „baza”, si mai ard cate o garnitura, pe zi, pentru „baza”. Un cartof fiert, un orez… Daca sunt lenes, doar desfac o conserva de fasole boabe si pun langa ea o felie din „pastrama” de mai sus.

    Alta solutie, in loc de porc, e sa pun la cuptor 7-8 pulpe de pui. Chiar iese mai ieftin, pe la 3 lei pulpa cruda.
    Idem, bag garnitura calda pe langa ea (amestesc mexican, mazare, pastai – luate de la raionul de congelate din supermarket, si fierte simplu, cu putina sare). Sau, de exemplu, pulpa de pui la cuptor, cu sfecla rosie murata (2-3 lei borcanul la Lidl, foarte buna!)

    Din oras nu-mi comand nu pentru ca sunt zgarcit, cum foarte multi spun, ci pentru a evita mizeriile din poze. Ca nu e caz singular, se intampla extrem de des, mult mai des decat am crede ca nu se intampla.

    Spor la… voiam sa spun gatit, dar a tufli o harca de carne la cuptor nu e gatit, e „lene”. Faci ceva rapid, ca ti-e lene sa gatesti.

    P.S.: pentru ziua in care faci carnea, pune in tava niste cartofi taiati cuburi, peste care presari sare, cimbru, boia.

    00
    • De ce nu incerci sa “produci” pt mase daca esti pasionat si te si pricepi!
      PS: Nu sunt ironic.

      00
    • Am incercat sa fac asta pentru cei de la serviciu – mai am comentarii aici despre „ideea” mea de a duce la serviciu chestii facute de mine.
      La un moment dat, colegii de unde lucram isi cumparau de la o „mâncătorie” de la Piata Rosetti. Am mers cu ei o data: miros de ulei ars, miros de ranced, orez ca lemnul.
      – Ma, ce ati spune sa pun eu duminica la cuptor, pe doua rafuri, vreo 20 de pulpe de pui? Eu oricum fac pentru mine, mai pun o tava pentru voi! E si mai ieftin, si… fiti siguri ca nu bag ulei negru si ranced acolo. Ce spuneti? Si… orez? Cumparati orez fiert? Dar stiti ce simplu se face un orez fiert!?
      – Nu, Cristi, lasa, ca mergem aici.
      – Bine, cum vreti.
      (la fel cum mai mai comentat aici: mai putin timp consumat de mine!)
      –-
      Peste cateva luni au descoperit un „impinge tava” lângă Intercontinental. Mancare bunuta, am mancat cu ei de cateva ori acolo. Ieftina si buna. Preturi studentesti, chiar vizitata de studenti. Mancare „ca la mama acasa”, clasica, nimic special.
      Intr-o zi, vorbesc cu bucataresele:
      – De unde luati borsul pentru acrit, aveti bors? Umpleti bors? Si muraturile, puneti butoaie de muraturi?
      – Nu. Acrim cu sare de lamaie.
      – A… WHAT!? Serios, sare de lamaie?
      – Pai da, cine sta sa umple bors?
      – La ce volum aveti, ar fi eficient sa umpleti UN BUTOI de bors, ca zilnic aveti 3-4 feluri de ciorba.
      – E mai simplu cu sare de lamaie.
      – Bine… si muraturile?
      – La otet, din supermarket.
      – Dar vara e 2 lei kilu de castraveti, si 1 leu kilu de varza, nemurate, fara apa, cum ar veni. Iese moka pentru voi sa puneti niste muraturi!
      – Da, dar e mai simplu sa le luam de la Metro sau Selgros.
      –-
      Acesta fiind un „impinge tava” pe care il recomand! (Adica, am mancat de vreo 10 ori la ei, la pranz, si nu mi-a fost rau/greata -> stomacul meu e „etalon” la nasoale, am stomac sensibil)
      So…
      Merge sa cumperi din oras… o data la cateva saptamani, o masa, doua mese… hai un cinci mese pe luna. Nu sa mananci zilnic din oras.
      Iar de ce nu fac eu… pentru ca, momentan, am activitati mai profitabile pe ora de timp pierdut. Poate la pensie, cand voi simti lipsa de interactiune cu oamenii… sa imi fac un impinge-tava doar pentru asta.
      Am canal de youtube, unde incerc sa mai prezint cum se curata o ceapa in 5 secunde (timp real) sau cum se curata un morcov in <10 secunde (timp real). Cel mai vizionat clip al meu despre mancare este despre cum se curata un peste. :)

      00
    • Link la youtube?

      00
    • @Cristici n-am mai mancat in oras de… nu mai stiu cand. Noroc cu pandemia ca nu ma mai forteaza rudele sa iesim la o lătură la suprapet ;))

      PS am niste coaste la cuptor… revin ;))

      00
    • @Cristici, comentariul ăsta e un schimb de informații, nu certat din deget.
      Borșul din tărâțe sau alte treburi fermentate, folosit pentru acrit diverse e o chestie specifică Moldovei în special. La mine în famile ( din partea ucraineană,, borșul,, era o ciorbă cu toate legumele existente și bucăți de carne, cu o culoare roșiatică de la sfecla roșie și asezonat cu smântănă. Eu cel puțin, nu am văzut în viața mea nici în Ardeal sau Banat ,,borș,, pentru acrit.
      Pentru ciorbe se folosea lichidul din borcanele cu ardei iuți, zeama acră din butoiul cu varză sau oțetul.
      Poate multora le spui de ,,borș,, și i-ai pierdut, că habar nu au ce înseamnă.

      00
    • @Paco
      Și prin Dobrogea se face mult borș (din tărîțe). Cînd eram mic cumpăram de la o babă cîte 2 litri, unul pentru ciorbă și unul îl beam eu. Mulți oameni de origine greacă (și nu numai) fac borș pe aici, cu mult înainte de invazia moldovenilor de la construcția portului sau canalului.

      00
    • Paco, la origine sunt moldovean de pe marginea Prutului şi am crescut cu borş făcut cum zice @marinel, din tărâţe de grâu pus la fermentat. Am emigrat spre vest şi acuma folosesc pentru ciorbe zeama de la varza murată preparată de mine.
      În ciorbele cu borş nu se pune NICIODATĂ smântână. Mbine, merge o lingură în blid când o haleşti cu un ardei iute murat în oţet. :)

      00
    • @marinel. Dobrogea presupun că produce mai multe cereale decăt lămâi, mai simplu e să faci borș în loc să cultivi lămâi. În Grecia nu am văzut borș niciunde, dacă tu spui că,,oameni de origine greacă,, din Dobrogea folosesc borș la acrit trebuie să te cred, pentru că nu am ajuns în zona aia.
      @Shoric.,,În ciorbele cu borş nu se pune NICIODATĂ smântână.,, Borșul( ciorba) nu are legătura cu ,,borșul,, pentru acrit. Am încercat să scriu comentariul cât mai ușor de înțeles…Nu am servit niciodată o ciorbă acrită cu borș, nu știu nici măcar ce gust are.

      00
    • NOU
      #31

      Mama Oanei, una din autorele blogului mi-a fost profesoară de chimie în gimnaziu. O femeie jos pălăria.

      00
    • Muraturile sau alte produse fermentate/conservate cred ca sunt ceva mai greu de explicat la inspectii. Aia cand vin vor sa vada clar data de productie si expirare.

      00
    • Tărâțe de grâu puse la fermentat = hucie

      00
    • 100% de acord. Cam 2 ani de zile am cumparat mancare gatita, aveam impresia ca castig timp, de fapt kilograme castigam , fiind exceptional de grasa mancarea unde cumparam. Si asa s-a pus fata pe gatit, am si economisit o gramada

      00
  14. N-ai gasit si tu un ziar sa pui peste bucata aia de OSB …
    La cum arata mancarea cred ca ti-a tras teapa.

    De la St. Patrick iti recomand sa incerci hamburgerii(in restaurant, nu la comanda). Iar ca bautura mergi pe Holsten nefiltrata.

    Toata lumea stie ca Garcea e un gunoi.

    00
  15. „mâine pe la 10-11 toți la spălat mașina, da?”
    pe frigul asta nu spal masina nici daca ma platesc ei pe mine

    00
  16. Se întâmplă și la „case” mai mari:
    Am comandat un burger de vită de la Burger King. Toate bune până ajunge și văd că era un veggie burger(pe bonul capsat era numele meu, deci nu a fost o neatenție din partea curierului). Prezentarea era ok…destul de „plastică” aș spune :))
    Pentru mine nu a fost nicio problemă, dar m-am gândit…oare un vegan a mâncat burgerul meu de vită?
    Poate s-a si gândit „wow, au ajuns să imite atât de bine vita” :))

    00
  17. acum nu ca sunt un fin cunoscator, dar de ce ti-ai comanda mancare din centrul vechi? acolo totul mi se pare la japca si la fitza-japca.

    00
  18. La fel la bere. Beau de ani de zile Kilkenny, asa ca sunt obisnuit cu gustul. Am fost asta vara si la prima gura mi s-a parut ciudata la gust. M-am uitat la ea, de la maro-rosiatica mai avea putin sa bata spre roz. Pur si simplu era diluata, alta explicatie nu gasesc.

    00
  19. Eu n-am comandat de la St Patrick’s Pub, si nici nu trebuie sa comand ca sa ma conving ca sunt praf.
    Faptul ca Garcea, in plina pandemie, facea spume la gura pe televiziunile de scandal, cum ca horeca e la pamant si asa mai departe, a fost suficient sa deduc ca serviciile oferite acolo sunt mai mult decat jalnice.
    Cine e cu adevarat bun si profesionist, poate sa fie si marea criza economica, tot nu va da faliment.
    Exista o vorba desteapta: in criza exista doua tipuri de oameni – cei care plang si cei care vand servetele celor care plang.
    Pe scurt: cine a stiut sa managerieze corect si frumos criza asta pandemica si a stiut sa puna osul la treaba, nu sa stea cu mana intinsa la autoritati, a avut doar de castigat.

    Cunosc personal cateva cazuri care in pandemia asta, chiar daca activau in industrii puternic afectate de covid (evenimente sau horeca), pur si simplu au bubuit. Care a fost diferenta intre ei si colegii de breasla care nu au stiut altceva decat sa se planga de cat de greu le e? Atitudinea. Nu s-au plans, s-au reinventat si au pus osul la treaba.

    00
  20. Ba baieti, baga-ti-va mintile in cap, Garcea, a turnat la securitate, credeti ca il deranjeaza pe el ca brisketu ala pe care il vinde la comanda arata ca o voma de sugar? Sincer acu, eu unu nu inteleg de ce ai comanda de la un asemenea odios?
    Cat despre Horeca, horeca se va salva in momentul in care orice client se va arde o singura data, gen, ai comandat de la cutare si ti-a livrat un jeg? Ceri banii inapoi prin aplicatie si explici de ce nici cainele si nici pisica nu pot manca asa ceva. Eu comand de la restaurant ceva care de banii respectivi ma bate ca om simplu daca as face acasa. Daca tu ceri €25 pe un fel de mancare si eu cu €25 il fac mai bun acasa ca bucatar amator, boss meriti sa nu mai comande lumea la tine, serios!

    00
  21. Am cheltuit mii de lei in puburile lui. Mancarea nu e mediocra. E jenanta. De ce mergeam? Avea multe tipuri de whisk(e)y. Si ala destul de scump.
    Dar de cand se victimizeaza in ultimul hal mi-am promis ca nu mai calc in veci pe la el.

    00
    • Whisky-ul de la el probabil că se poate lua de pe FineStore. Adaugi mâncarea ta și prietenii favoriți și asta a fost.
      Și da, niciodată mâncarea n-a fost treaba lui de bază.

      00
    • M-ai prostit odata – sa-ti fie rusine
      M-ai prostit a doua oara – sa-mi fie rusine
      M-ai prostit de mai multe ori- esti retardat in plm!

      00
    • Eu nu sunt genul care cheamă sau merge la prieteni acasă să bem. Sau unde? Pe bancă? Dacă vreau să beau ieftin, beau și acasă. Ideea era de socializat în oraș. Și acolo, cum am zis, fiecare găsea un whisky pe gustul lui.

      00
  22. M-am uitat puțin peste recenziile de pe Google. Nu doar mâncarea e infectă, ci și personalul.

    00
  23. Deja comandatul mancarii online este loterie,si nu prea are nimic de-a face cu o mancare sanatoasa si savuroasa..insa daca as primi laturile respective m-as sui in masina,m-as duce la locatia respectiva sa le arunc in fata mizeria aia.
    Cat despre personajul mihaiescu,un grobian profitor,este exemplul perfect de emanatie pestilentiala a societatii actuale…si mai e o parte a presei ce il baga in seama….degradant.

    00
  24. Este adevarat, carciuma lui Garcea nu e cea mai buna.
    Centrul Vechi e plin de bombe
    Dar:
    – 99% dintre comentariile de aici, sunt de la pers care nu stiu nimic despre cum este sa ai o afacere in Horeca
    – 90% dintre comentariile de aici, sunt de la pers care nu au nici o afacere proprie

    Nu dati cu piatra, dar din partea cealalta se vede altfel. Doar trebuie sa fiti acolo sa vedeti cum este.

    Concluzia: In cativa ani vom manca toti de la marile corporatii, nu va mai exista nici o alternativa locala. De ce? In primul rand din cauza legislatiei….ca in bancul ala „curve n-avem, dar organizarea nu va place?” pentru cine stie..
    Va fi prea tarziu cand veti realiza….Garcea, OK are carciuma dezastru..
    Ba, dar City Grill ?
    Care dintre voi stie sa conduca o afecere 50% cat este City Grill?
    Ala sa comenteze..
    Restul comandati, prin Tazz. Glovo sau care or mai fi…

    PS Nu sunt proprietare de afacere in Horeca. Sunt client regulat in Horeca si stiu cum este sa faci un eveniment la St Patrick, City Grill sau multe alte locuri…
    Prin Tazz n-am facut asa ca nu stiu…

    Remember: Sa arunce cu piatra cine n-a pacatuit !!!

    00
    • Hadeane, tu esti?

      00
    • Boss (argou), ce treaba ai tu că noi comentăm? Ne interzici dreptul la exprimare unei opinii? Serios? Noi plătim, nu? Trebuie să ni se servească lături că nu știm noi ce depresii are Garcea? Am mai opinat pe aici cu privire la afacerile din HORECA și cum patronii vor să aibă venituri (inexplicabile pentru o afacere redusă la o locație) pe seama clientului. Oamenii comandă și merg la resturante/pub-uri fiindcă poate nu au timp de gătit și se așteaptă la servicii de calitate bună făcând asta. Dar vii tu să ne zici că la toți ni greu, nu? Aham. Mă trezesc mâine la 8 de dimineața să plec la muncă, la tot ni greu, dar clienții mei așteaptă să le livrez calitate. La toți ni greu! S-ar duce lumea de-a pl dacă am gândi ca tine

      00
    • Hai sa nu ne cacam pe noi, nu stiu cum se conduce o afacere in Horeca dar stiu sa fac distinctia dintre o mancare buna si una proasta! Am dat un buget destul de decent €25 si am explicat logica mea vis a vis de cum ar trebui sa fie mancarea. Ghici ce? Cu €25 am mancat in Tenerife la o carciuma smechera de pe plaja anul trecut o mancare excelenta ce include si doua beri in pretul respectiv. Horeca functioneaza in Romania doar la ciupeala cu anumite exceptii. Doar pentru ca vreau sa mananc paine prajita nu trebuie sa stiu cum functioneaza toasterul, altfel spus, nu stiu sa pilotez elicoptere dar daca vad unul prabusit in copac pot sa spun ca pilotul a dat-o de gard. Asa ca boss lasa-ne cu daca stim, eu platesc ca sa comand ceva bun tocmai pentru ca nu stiu.

      00
  25. Link, preturi, dovezi?
    Ne plângem ca primim rahat pe bani puțini dar doamne ferește sa cumpărăm ceva mai scump și mai de calitate.
    Hai sa ne plângem, doar suntem români!

    00
  26. meals on wheels

    00
  27. Offtopic: Pt mancare online (bucuresti, in jurul Grozavesti) recomand Lane Delivery singurii (pe care-i stiu eu) care au cutii personalizate si etichete cu numele produsului si ce contine (valabilitate, conditii de pastrare) iar mancarea este (un pic mai mult decat) decenta.

    Sa-i trimita cineva linkul (lui garcea): https://www.facebook.com/consequence/photos/a.10150265867111648/10159487580576648/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.