Pe lângă specialii care nu mai puteau dacă nu mergeau în concediu, ăștia din HORECA sunt printre cei mai agasanți oameni în perioada asta. Nu e zi să nu iasă 2-3 pe unde pot, pe net, pe feisbuc, pe ziare, să se plângă că le e greu, că dau faliment, că nu mai pot.
Aș fi curios să îi întreb dacă ei cred că doar lor le e greu. Că așa pare din plânsetele lor, că ei cred că noi restul ne lăfăim în bine și doar ei suferă.
Pentru că, insistând, nu fac decât să adune ură. Da, la suprafață e compasiune și înțelegere, dar la interior e ură. Bă, mai terminați, la toți ne e greu, puneți berea la rece și nu mai plângeți atâta! Da, nimeni nu e bine, oamenii iau decizii iraționale, e o situație excepțională.
Înainte erau șmecheri, curgeau banii, acum mai slăbuț și copilul care nu plânge, nu suge!
Poate se îndură 0rban și le da si lor ceva, că doar plătesc taxe 0 etc!
Sa faca ca în “Vest”, sa le dea ajutor financiar în functie de veniturile declarate înainte de pandemie
Aia chiar ar fi cel mai simplu factor delimitant. Încă nici în funcție de venituri, ci în funcție de profit (că profitul se poate diminua lejer).
Și le dai așa și la revedere
Asa ar fi perfect corect. Subvenții în baza veniturilor declarate, adică 0.
Mai multă ură am pe ăia văzuți în videoul de la Europol. Ăia amărâții pe care nu îi vrea lumea integrați, deși ei se vede clar ca vor…
Sunt printre cei mai afectați. Nu mai există evenimente gen botezuri, nunți… e de înțeles că oamenii plâng. Pe de altă parte, când vezi că respectarea măsurilor de distanțare este o mare cacealma, să nu-ți vină toți dracii?! Vezi cum oamenii stau unii peste alții pe stradă, pe plajă, la înmormântări de VIP-uri. Dat într-un restaurant, cu păstrarea distanței nu e ok.
Cum de o sală cu păcănele poate funcționa în spațiu închis, dar un restaurant nu poate?! Chiar dacă ar lăsa 3m între mese…
La capcanele se poate pentru ca plătesc taxe, asta cred cae logica.
La mine in sat s-au deschis 2 mega locatii de nunti, si mai erau doua in contructie. Peste drum de casa se deschide o terasa. Cum ai durea pe ei in cur cand urla muzica in tot satul, tot asa ma doare acum pe mine. Le urez sinucidere placuta.
@dex, dacă maică-ta era bucătăreasă și soră-ta ospătăriță, vedeai altfel situația. Ar trebui să pricepem că, mai devreme sau mai târziu, faptul că unuia îi merge prost sau mai bine ne va influența și pe noi.
@motanes Pai cand le-a mers bine pe mine m-a influentat negativ. Acum cand le merge prost ar trebui sa-mi para rau? Inteleg ca multi oameni nu au de ales legat de locul de munca, si simpatizez cu ei, dar sa-mi doresc sa supravietuiasca niste jeguri de firme, doar pentru ca niste oameni o sa ramana fara loc de munca, merci, nu!
@motanes, când unora le merge greu, vor apărea alții care să umple vidul lăsat de ăia. Problema e atunci când statul tot injectează bani în ăștia de le merge greu, pentru că cei care ar fi venit să acopere vidul, nu mai au nici un vid de acoperit. Astfel rămânem cu jegurile.
Sper ca nuntile alea de 500 de persoane sa ramana o trista amintire si dupa pandemie.
@motanes, cred ca te agiti degeaba. Nu stiu cum este in alte zone, pentru ca nu am plecat in vacanta in vara asta, dar in Bucuresti nici macar terasele nu sunt pline.
Pur si simplu nu exista clienti, indiferent daca sunt deschise sau nu restaurantele.
Pentru ca la pacanele sta doar un om la aparat. Iar la pariuri, pui biletul si ai plecat. Ce comparatie…
La pacanele e liber pentru ca intrau in aceeasi categorie cu Loteria Romana, unde se invart adevaratii bani in tara asta (aia de nu-i vede nimeni, nu ca pe fraierii care toarna asfalt de 1km pe 900m sau aia care pun borduri triple, pe care e deja geana Codruta). Si nu aveau cum sa dea drumul la loterie fara sa dea drumul si la restul care intra in categoria jocuri de noroc, ca batea la ochi si se anula tocmai esenta combinatiei, aia de a ramane sub nivelul radarului. Pe de alta parte, daca mai era marinarul la putere, altfel o duceau carciumile acum, ca nu se putea fara Golden Blitz, ce, sa bea acasa ca saracii?
Boss zi și tu dacă nu-ți merge cu banii de la publicitate ca să băgăm și noi la patreon
La corporație ne fute abia de la anu, acuma nu se simte
ești de atâta timp aici, știi că îmi place să mă plâng de prostii, nu de lucruri serioase.
dacă ai 3€, bagă acolo, mai beau o bere în plus seara.
altfel, dacă am un articol cu (P) pe lună am acoperit cheltuielile vieții. ce e peste se duce pe alcool, makita, aifoane și plush bio.
Aifoane? Nu Huaweiuri? 😀
Păi nu, că nu vrei să ajuți avansul tehnologic al României prin 5G de la marele popor frate chinez. 😀
Ești cârcotaș.
Socialismul nu functioneaza boss, fiecare e pentru el. Ne luptam pentru cel mai misto loc de pe mormanul de balegar. Nu cred ca a dat vreunul mancarea la saraci, cand statea sa expire, ca era greu. Sau sa dea salariu la angajati. Sau sa tunda iarba si sa adune gunoiul de pe terenul din fata localului lor de fitze. Dar acum e greu, si vor solidaritate, nu mai e misto in capitalism.
Amice to n-ai auzit de expresia: „Privatizarea profitului, socializarea pierderilor”? Au facut-o bancile in 2008, pai sa nu o faca si turismul in 2020?
Mai, eu n-am nimic cu nimeni. Sa fie bine pentru toata lumea. Dar cu ocazia asta sper sa mai coboare si ei cu picioarele pe pamant si sa se mai cearna gunoaiele. Ca prea si-au băgat picioarele in tot ce înseamnă profesionalism si ospitalitate si ce mai trebuie prin domeniul asta. Prea mari favoruri iti faceau ca te primeau in restaurant sau in pensiune si prea ii deranjeai cand le cereai cate ceva. Nu zic ca nu sunt si fitosi parveniti care fac scandal in miezul noptii ca au scos patura din dulap si avea o palma de tiv descusut dar de partea cealalta amatorismul, grobianismul, teapa, din pacate sunt cam majoritare in tara asta.
N-au cum sa se cearna gunoaiele, doar gunoaiele o sa ramana, atat timp cat clientul nu e selectiv. Nu poti concura cu unii care nu platesc personalul, vand mancare expirata, nu spala WC-ul, dau spaga la stat sau cunosc pe cineva, nu platesc impozit, au locatia in mijlocul cartierului, etc.
Cum ar putea un carciumar cinstit sa aiba conditii si preturi comparabile cu astia si sa respecte si legea (pe cat posibil)?
@Dex: stii cum? Prin fidelizarea clientilor. Am fost in iulie in Grecia si ghici ce: cele 2-3 terase unde si anii trecuti se manca foarte bine erau si acum pline mereu, in timp ce la celelalte 10-15 terase nu erau mai mult de 2-3 clienti.
N-ai sa vezi asta. Era un articol in Adevarul, despre o tipa care a fost in vacanta in Romania si a incercat sa semnaleze niste nereguli (tipa romanca, traieste in afara tarii).
Niste unii din comentarii, ii spuneau ca e plina de figuri, ca a venit in vacanta sa observe gunoaiele, in loc sa se simta bine si daca nu-i convine, sa mearga in alta parte…
https://adevarul.ro/locale/bacau/vacanta-cosmar-romania-daca-turismul-progrese-arate-mie-nu-vad-1_5f31741e5163ec4271d86749/index.html
Din pacate, clientii, taranii care dau recenzii de 5 stele la hoteluri de kkt si spun ca a fost „lux”, pe cand altii vedem jegul si nesimtirea, astia tin pe linia de plutire, pentru ca sunt la fel de jegosi ca propietarii. Sunt cei care deranjeaza pe ceilalti si lasa mizerie in urma lor, cand sunt in vacanta, ca doar de-aia platesc. Si tot cei care revin, pentru ca au fost lasati sa deranjeze.
Am fost in concediu sapt. trecuta, in Croatia. Gasit un hotel/pensiune intr-o zona mai retrasa (family owned business), in total 8 camere din care au avut ocupate 4. Aveau si restaurant cu mic dejun, pranz si cina, servirea se facea pe terasa unde se respecta distantarea sociala, ceilalti turisti respectau si ei regulile de distantare, totul a fost ok si relaxant, fara aglomeratie iar gazdele de nota 10+. I-am intrebat cum au fost lunile trecute… au spus ca au avut permanent cazati, dar foarte putini, gen grad de ocupare de 10-20% dar nu se plangeau, au zis ca e ok, putea fi si mai rau… pe cand la noi toata lumea se plange dar litoralul e plin, terasele sunt pline. plm
Cand spun cuiva ca anul asta trebuia sa fiu a 9-a oara in acelasi loc in Croatia, zice ca sunt eu tampita si nu stiu sa aleg si altceva. Un bun simt ca la ei, o curatenie mai ceva ca in Germania in anii de aur (nu acum, cu toti minoritarii usor mai bronzati), o liniste si frumuseti naturale .. sa te tot duci.
Anul asta am facut rezervare in ianuarie, apoi a venit boala peste toata lumea si am incercat sa anulez. Minunatii de la Booking.com (pe care ii recomand cu sinceritate tuturor dusmanilor personali), s-au tras pe cur, asa cum au facut-o cu multi alti turisti, desi era normal sa dea banii inapoi, in conditiile in care aveam pleacare din NY, deci teoretic nu am cum fizic sa intru in Europa, decat daca inot Atlanticul.
Si, pana la urma le-am scris gazdelor la care trebuia sa merg, ca sunt si fututa si cu banii luati, ca nu am cum sa ajung pe pandemia ma-sii si Booking se trag pe dos. Si au facut ei refund, pentru ca probabil au mai mult bun simt decat altii.
Ca si lectie de viata, NIMIC niciodata prin Booking, din punctul meu de vedere nu mai exista. Am primit banii de peste tot (companii aviatice), doar ei s-au prefacut ca nu inteleg cum e cu refund.
Asa ca ii adaug si pe ei la lista de urari: „Faliment usor”
@dojo – interesant sa alegi Croatia cand ai America centrala sau Hawai sau chiar America de sud mai la indemana.
@Dorin Exact, de ce as vizita Singapore cand am Caracal-ul aproape?
@Julian unde? Fa-le reclama , chiar te rog frumos. Unde ati fost?
Subscriu la Booking. Le urez să mănânce de pe jos.
Nasol în US fara protectia consumatorului
@Dojo
Airbnb a fost corect, a oferit posibilitatea de refund. Poate că le faci o sugestie.
Pandemia n-a trecut și cred că va fi valul 2 si pe burse, poate mai rau decat primul, e o exuberanță pe (unele) burse care preced de obicei o cădere/corecție de proporții!
Ma, eu n-am avut probleme cu Booking. Dar si plateam direct la proprietar – in general – si nu prin booking, tocmai ca ma gandeam ce se intampla daca se intampla ceva – in cele 30-40 de zile dintre momentul rezervarii si concediul meu – ce ma impiedica sa ma duc in concediu taman in perioada X? Nu, te gandesti putin in avans, faci rezervarea pe booking si alegi sa platesti direct proprietarului. Si nu aleg locuri in care vor plata in avans cu o luna inainte, nu, merci, ca nu-mi dati dobanda pe banii aia.
Sabotor multa lume plateste in avans ca sa castige 10lei..
@dojo – daca mergi de x ani in acelasi loc si inca faci rezervare pe booking inseamna ca nu ai incredere in ei sa faci rezervarea direct si simti nevoia unui backup. Deci s-ar putea sa nu fie chiar asa de „gigea”.
Eu daca am indoieli cu privire la rezervare iau tot timpul cu anulare gratuita. Sau cu asigurare pt anulare. Dar e mai simplu sa te plangi ca nu ti se dau banii inapoi.
Booking, asa hain cum e – da, ia cam 15% din rezervare – e super util: de vreo 2 ori din 100 de rezervari (nojoke) m-a scos din rahat: camera nu a corespuns, iar hotelul a refuzat sa-mi schimbe camera. Nu am stat la parlamentari, doar am sunat la ei si intr-o ora am primit o alta camera asa cum era descrisa pe site. Deci, tie iti convine sa ai spatele asigurat, faci rezervare fara anulare gratuita si tot tu te plangi.
@dojo: dacă tot mergi în același loc și îți place, de ce nu plătești direct la hotel? Le faci un pustiu de bine și nu mai dau 15% la Booking
Pai e foarte simplu, nu te plângi ca ai probleme, nu existi.
Realistic nu este problema majora ca Horeca e cu un picior în groapa. Ci mai degrabă vad o problema reala ca masuri și idei pentru a mai dezmorții situatia nu există.
Din partea mea Horeca din tot ce înseamnă litoral să se ducă dracu și în cap. Oricum impactul și încasările bugetare din partea lor sunt 0. Și eu plătesc impozite anuale mai mari decât cea mai pizdoasă pensiune din Vama veche.
Cere cuiva bon fiscal pe litoral și l-ai înjurat de mamă. Zii la un muist de chelner să îți dea restul până la ultimul leu și te scuipă in ochi. De parcă mă-sa e codebitor cu tine pe cardul de salariu. Își oprește bani pentru notă, fara sa întrebe. Drept urmare…
Dragi patroni și angajați pe litoral, vă rog solemn și cu celeritate să sugeți pula.
N-aș fi mințit că sunt la căcatu ăla de Yuva în vamă, dar mă trădează IP-ul
că zacc beat mort acasă pe canapea.
Faliment plăcut și după voi buldozerul și pământ de flori. Sere de legume și castraveți culeși cu curu.
Doamne ajută. Urări de la un incel.
o fi pe principiul de lamine din firma. daca iti faci treaba, esti proactiv, autonom si rezolvi problemele fara cereri, rugaminti, injuraturi si scandal nu te vede nimeni. daca nu te vede nimeni inseamna ca nu faci nimic… RAUS!
asa ca m-a invatat un coleg mai versat… azi ceri o baterie, maine il injuri pe proiectant, poimaine te duci cu masina in service, raspoimaine ceri o pereche de bocanci, dupa aia o zi de concediu medical, pe urma cu aparatul la verificat, dupa te certi cu un coleg care n-a facut nu stiu ce chestie, dupa ai un muncitor absent, se sparge o oglinda la tractor… un tavalug zilnic de pseudo probleme a caror rezolvare de catre altii trebuie aprobata de sefi mai mici sau mai mari. trebuie sa isi justifice si aia cumva existenta.. „daca nu eram noi, cu voi, prostilor, se inchidea carciuma…”
My new facebook cover
doamne ajuta, le dau 100% dreptate. fara terase chiar ca eram in depresie. deci sunt un fel de doctori pt mine, ma ajuta sa nu ma imbolnavesc.
sau ce sunt „proprietarii” de biserici pt altii.
Apropo de carciumari si de articolul”nu vor sa vanda”.
Trec frecvent prin mall sa-mi iau de-ale gurii din food court, pe langa marile francize, sunt si niste standuri locale cu mancare gatita – nu tocmai ieftina(adica un meniu la kfc e mai ieftin). In 9/10 treceri, doamnele de dupa tejghea stau pe telefon din lipsa de clienti, cu galantarele pline. Si nu vorbesc doar de ce se intampla acum, ci chiar si inainte de pandemie.
Nu prea inteleg strategia asta de vanzari, oamenii sunt platiti si stau degeaba, materia prima e platita si (mare parte) din mancare aruncata, si totusi mentin pretul ridicat, fara meniuri, fara publicitate. Unii au rezistat, altii au inchis deja.
:)) le stiu. snitele luate din auchan gata facute, doar aruncate in ulei 2 3 minute, cartofi la punga, piure din praf, orezul congelat, ciorbele au toate acelasi gust, ca difera doar colorantul si in rest carne prajita, de obicei ori prea mult, ori prea putin. meniul 23, 25, 30 de lei daca mai vrei si o smantana sau un ardei iute sau o chifla in plus.
normal ca la kfc sau mcd e plin. mancarea e exact la fel de proasta, dar la aia macar are gust. si e si mai ieftina.
In mall-ul unde mancam eu standurile de gen erau pline in permanenta la ora pranzului. Se statea 15-20 minute la coada. In restul zilei intr-adevar sunt in general goale. Cred ca iese profit bunicel in cele 2-3 ore de pranz, si ce mai pica seara.
Mancarea mie mi se pare decenta si servirea la fel. La bani, cam scumpicel, dar de, mall de fitze.
In maluri din Iasi au falimentat majoritatea din food court. Au ramas McD, kfc, mado, spartan si inca 1-2. Intri si vezi 4-5 chestii deschise, la restu stinsa lumina.
Plang proprietarii de piscine din arges ca nu e voie sa fie deschise
Ce plangeau clienții anul trecut la 45 ron sezlongul si 15 lei berea la 0,33.. orice mancare 35 lei+..
Pai într-o zi lași 4..5 sute lei…
Las sa planga..
La 90 de km ai în Vâlcea o grămadă de ștranduri și piscine. Ai Brașov aproape, ai București.
Trebuia să te duci cu smerenie și atestat de bune maniere să ceri o bere sau să stai pe un șezlong în Argeș. Nu cumva sa fi deranjat vreo țărănete de chelner. Se visa cel puțin ăla cu capu mare din Baywatch, de era stabore peste salvamari.
30 de lei/4 ore la Aqua park Cozia, dacă vrei baie.
Cunoaștem
Inainte de pandemie un bucataras castiga 10.000 lei NET. Nici 10.000 si nici bucataras nu sunt exagerari! Un sef de sala se ducea si el pe la 6-7000 lei.
Nu avea unu’ un tricou din Decathlon pe el. Numa’ Hugo Boashe and stuff.
Trebuia sa te rogi de ei sa vina la munca, erau un fel de rockstar toti.
Cum spunea cineva mai sus, nu am nimic cu nimeni, dar in perioada asta parca ma incearca un sentiment de bucurie in privinta lor. Aproape toti cei care lucreaza in industria asta sunt hoti, mincinosi, nesimtiti.
Ce probleme tampite ai si tu. Ce te freaca pe tine grija cu ce tricou se imbraca seful de sala sau bucatarul? Sa se imbrace in aur daca au de unde, dar sa-si faca treaba bine.
Pfff…credeam ca se subintelege unde bat.
Nu am nicio problema in ce se imbraca nimeni, in general.
Insa daca atunci cand ai avut bani multi, tu fiind semianalfabet, ai ales sa ii dai pe niste carpe, de ce plm ar trebui sa te inteleg eu cand plangi acum ca mori de foame?!
Compania pentru care lucrez are activitatea suspendata din martie.
Veniturile mi-au scazut cu 20%, cheltuielile mi-au crescut in contextul cu pandemia. Stiu ca multi dintre voi ati economisit, dar la mine contextul ma obliga sa cheltuiesc mai mult. Nu mai pot zbura si trebuie sa folosesc mai mult masina, nevasta-mea este “blocata” in Germania etc.
SI NU MA PLANG NICI MACAR PRIETENILOR!
Eu am aceeași problemă cu meseriașii din construcții. 10000 lei pe lună e ceva obișnuit, însă te rogi de ei să muncească, să respecte indicațiile producătorilor de materiale. Trebuie să stai cu ochii pe ei, să nu îți facă mizerii. Vorbă multă, muncă puțină. Cam așa sunt aproape toți. Eu am schimbat 3 echipe de zugravi până acum. Abia aștept să pice în plm și imobiliarele.
Ori se lauda ori lucreaza luni-duminica câte 12ore/zi pentru banii astia. Cu 10.000 net aduci bucatari din anglia sau germania
@xxx, pe ce te bazezi cand spui asta? Eu am info clare de la HR unei companii.
Inainte de covid un bucatar avea 10.000 lei NET. La compania respectiva nu se accepta tips-ul pentru ospatari/bucatari.
Am alt prieten care este “chef” pe la tot felul de restaurante de fitze si castiga in jur de 20.000 lei/luna. Fara spaga!
Nu ai idee ce figuri faceau inainte de criza asta! In viata mea nu as mai vrea sa am in jurul meu oameni din industria asta! Ma minteau in fata cand ii prindeam cu stocuri lipsa. Ca asa e reteta! Care reteta, bo$$? Ti-au disparut 200 kg de somon “din reteta” desi reteta avea 250g somon si tu ai vandut 250 portii?! Si altele…
Nu le mai luati apararea! Poate cu cateva exceptii si cu cei care abia au intrat in bransa asta, restul sunt niste cocalari acoperiti! Mincinosi, hoti, frustrati! 90% din bucatariile restaurantelor la nivel national ar trebui inchise! Nici macar nu cunosc regulile de siguranta a alimentelor, dar sa le mai si respecte!
Se vehiculează astfel de sume pentru că orice rahat cu ochi care a prăjit cefe și cartofi patru ani se autointitulează Chef.
Un Chef este o persoană care a studiat și aprobat cu brio o formă de învățămănt superior în domeniu. De exemplu asta https://www.santpol.edu.es/ sau asta https://www.ferrandi-paris.fr/.
Un bucătar șef este o persoană care pe baza experienței și cunoștințelor acumulate, este în măsură să conducă tot ceea ce înseamnă activitatea din cadrul bucătăriei unui restaurant. Relația cu furnizorii de produse, rețetare, stocuri, coordonarea unei echipe. În multe dintre cazuri un bucătar șef are inclusiv cunoștințe de ospătar și barman. Majoritatea au început cu munci de nivel low și au avansat. După vreo 15-20 de ani.
Fără patalamaua la măna nu te prezinți ca Chef, ci ca bucătar. Dacă eu consider ca deținător de restaurant(e) că tu întrunești condițiile pentru a fi bucătar șef ( abilități, experiență) te numesc bucătar șef, nu Chef. Chef te prezintă hărtia, nu tu .
Și pentru întrebări tămpite am așa. Un cunoscut care după 5 ani de prăjit cartofi congelați se autointitulează Chef, un prieten care după doi ani de universitate de profil și diplomă de Chef se prezintă pe nume pentru că a schimbat domeniul și o persoană care după 20 de ani în domeniu se prezintă bucătar.
Razvan, vezi pe indeed salariile brute din UK.
Acum, din experienta personala, ce am întâlnit:
– în Londra, la un restaurant popular, mediu, nu ceva de fitze, primesti 2000£ NET la vreo 60-70 ore/saptamâna
– mai exista si agentii care te platesc cu pâna la 200£/zi, în functie de experienta si te descurci tu cu taxele
– înafara Londrei se plateste binenteles, mai putin si nu ma plâng de calitatea mâncarii.
– singurii care reusesc sa treaca de 15000-20000 lei (3000-4000£) NET sunt cei care au locatia lor personala dar au cel mult 2 saptamani libere pe an
– stiu si persoane din România care au lucrat sef de sala la restaurant de top din România dar programul cica era infernal, a preferat sa-si gaseasca ceva platit cu jumate din cât primea ca sef de sala
Completare.
Chef Florin Scărlătescu Romănia (extras din propriile afirmații despre tumultoas și vasta experiență) ,,Am făcut un curs de preparat peşte la Academia Gastronomică Kempinski din Berlin,,
2020 ,prepară cei mai gustoși mici și aruncă cu farfurii pe jos.
Chef Jordi Cruz Spania ,,Cruz și-a încheiat studiile în Escuela Superior de Hostelería de Manresa, situată în Manresa, Barcelona. La 14 ani a început să lucreze la restaurantul Estany Clar de Cercs (Barcelona), unde a primit prima sa stea Michelin în noiembrie 2004, făcându-l la 26 de ani cel mai tânăr bucătar din Spania și al doilea cel mai tânăr din lume. pentru a primi această distincție.
2020 ,5 stele Michelin.
chef te intitulezi atunci cand i-ai servit neste mici lu salam la lansarea ultimei casete cu laivuri. daca te cheama si la urmatoarea deja ai promovat, esti chef de chef.
din pacate,vestile sunt proaste. Voi chiar visati ca cei ce au afaceri in domeniu,dupa ce vor fi serios sifonati la buzunare,vor deveni,peste noapte,alti oameni?din contra,vor deveni si mai tepari,si mai avari,si mai slabi profesionisti,si mai putin atenti la sanatatea consumatorului.
Voi trebuie sa intelegeti ca patronii de restaurante,si in general orice categorie socio-profesionala din Romania este la nivelul societatii,oglinda fidela a poporului.Am sa explic:toata lumea stie ca e imposibil sa ai meniuri cu zeci de feluri de mancare si toate sa fie proaspete,si totusi,daca cineva incearca sa deschida un restaurant doar cu meniu redus,proaspat,e sortit falimentului.si sa vezi ce hate imi iau cand mai intreb cateodata cum e preparat produsul x sau y.
Credeti voi ca majoritatea chelnerilor,bucatarilor vor profita de perioada de acalmie sa faca traininguri,sa se imbunatateasca profesional,sa invete notiuni de igiena,ingrijirea unghiilor,perisabilitatea alimentelor,mancare sanatoasa,etc?vax,care nu lucreaza stau pe netflix si viseaza salarii de mii de euro in vest
Voi credeti ca patronii vor capata bun simt,isi vor imbunatati abilitatile de comunicare,vor face cursuri de customer satisfaction?unii injura printre dinti ca nu isi mai permit masina actuala ,injura guvernul ca nu face cum vor ei,si isi promit in barba ca recupereaza ei.
Industria hospitalitatii din Romania e inapoiata rau,uitati-va ce putini turisti strainibne viziteaza(si aia sunt multi pe business) in ciuda preturilor mixi-calitatea e slaba,calitate slaba mentinuta de standardele fff joase ale poporului roman: mult si prost,ghiolbaneala,lipsa de bun simt,etc.Gasesti si mai rau in Europa,nu neg,dar daca tu,ca tara,esti printre ultimii la venituri,lasi capul jos,si incerci sa inveti de la altii,si muncesti mai mult,sa poti micsora decalajul.
Din pacate ai dreptate. Desi am scris ce am scris mai sus si am mai luat si o gramada de manute verzi, imi dau seama ca ghiolbanii ii tin in viata pe ghiolbani. Si ca daca ar ramane jumate sau un sfert din locațiile actuale, cele asa zis OK, acestea ar fi invadate de ei. Poate e mai bine sa ramana fiecare cu ai lui. Sa ai o lista restrânsă de locații OK si sa te feresti de celelalte. Doar ca pentru a face aceasta lista trebuie sacrificati niste ani de experimente.
Vedeti ca lumea nu e asa fun fara carciumi, dupa ce se termina pandemia, poate ar trebui sa fim mai toleranti.
Mai toleranti la ce capitol? Toleram sa fim furati la bautura, toleram servirea, toleram preturile nejustificat de mari, toleram mancarea proasta, toleram inghesuiala si mizeria.
Cand ma duc intr-un local si platesc 4-5x pretul de intrare pentru o bautura care e doar turnata in pahar, eventual cu un cub de gheata, nu ajut suficient industria? Ba mai mult, mai las si 10-20% barmanului/ospatarului fiindca patronul il tine pe minimul pe economie.
Se pot spune multe despre noi dar cand vine vorba de horeca am fost mult prea toleranti.
Eu din ce vad guvernul a dat foarte multe facilitati pentru firme si horeca (dar doar pentru cei corecti)
1 Credite cu dobanda 0 pana la finalul lui 2020 – pentru ca sa se califice la el firmele nu trebuie sa aibe capital negativ (adica patronul sa nu fi devalizat firma pana acum – doar ca majoritatea au facut o deja)
2 programul prin care statul plateste o parte din salariile angajatilor cu timp partial de munca
3 scutire plata impozit specific
4 amanare de la plata impozitului pe profit
La schimb ei au cerut
1 sa tina mesele la o distanta una de alta ( nu se respecta dupa 23 asa ca le-au inchis dupa)
2 momentan sa nu serveasca inauntru (ceea ce pare de bun simpt)
Pe scurt au multe avantaje si putine dezavantaje. Problema era ca toate asta functionau daca erau corecti (plata totala pe cartea de munca, capital social pozitiv, bancabil, etc). Faza e ca majoritatea firmelor din Horeca & others nu sunt asa si cel mai probabil vor da faliment. Si asta e un lucru bun deoarece toata lumea trebuie sa joace dupa aceleasi reguli.
Anul asta apa la jumate taverna Grecia 50 eurocenți, era 40 la supermarket în stațiune. La Ciurel la ștrand, 7 lei aceasi apă 🙄. Numai mie mi se pare ca romanii vor sa se îmbogățească din apa și chifle? 😬
Mai da-i in plm si pe grecoii astia ca m-am saturat de toti cei care-i laudati.
Am fost de doua ori in Grecia si nu am gasit preturile de care tot mancati cct aici. Sunt cel putin la fel de scumpe ca pe Champs Elysees. Iar grecii sunt si ei rapciugosi si gretosi ca si romanii. Noroc ca e mai putin aglomerat, asta face diferenta.
Mai da-i draq ca au fost cele mai paguboase vacante din viata mea. 2,5 Euro o apa la jumate, la terasa pe plaja. 3 euro o cola la sfert. In Grecia e ieftin doar daca mananci din traista.
și smântână + ardei iuți.
hai sa fim obiectivi ca tot vrem preturi de grecia,autostrazi de germania,mancare de italia si ajutoare sociale de franta.
In grecia e multa evaziune fiscala,deci pretul la sticla de apa poate nu e reprezentativ,in conditiile unor afaceri de familie ce nu au credite in spate.sau apa e ieftina,ca e cald de mori,dar recupereaza la altele.asta nu inseamna insa ca preturile din romania,in multe locatii,sunt nesimtit de mari fata de calitatea serviciilor mancarii si locatiei oferite,mari fata de cotele de impozitare pe profit,dar daca rezista pe piata ,e datorita ignorantei turistului roman,sau si mai rau,a lipsei sale crase de educatie,maniere si principii.
@bt… tu sigur n-ai fost in Grecia
ai nimerit poate le Greci (jud Olt) sau mai stiu eu prin ce sat cu acelasi nume
Ia stai puțin, adică berea trebuie ținută la rece? Păi tu știi cât consumă un frigider?
Voi realizati faptul ca, cand mergeti intr-un restaurant platiti un serviciu ? Beneficiari directi.Bun
De unde atata ura ?
Umblu in lung si lat, am vorbit frumos mi sa raspuns la fel.
In baruri, restaurante….
Cu politia la fel etc…
Ar trebui sa renuntam la faza slugarismul asta.
Mno, când dragii de cârciumari ajung să ceară 10/11 lei pe o sticlă de Beck’s sau similar într-o cotineață (drăguță, dar cotineață) la marginea porumbului (Drumul Taberei), parcă aș spune că le urez ceva de bine, de sănătate, de profit. Din astea, românești. Pana mea, fără 150 lei nu mai ai ce să cauți la o masă în doi în cartier, și nu vorbesc de două feluri sau alte chestii de dat în bărci, pur și simplu ceva normal, să ai motiv să mai stai și la aer
Haineken, 8 lei, zona favorit. Ca muzica, se aude/asculta doar rock.
Eu am rezervat 5 nopți la vreo 20 de minute de Mont Blanc. Asa pe ultimul moment ca deja totul e rezervat.
Am plătit 210€, pentru ca taxe Airbnb, camera la cabană, din păcate dacă as fi făcut asta cu câteva zile mai devreme prindeam una dubla ca dimensiuni și as fi dat 240, dar na, ghinion. Fără taxele alora ar fi venit 175 de euro.
Parcare, internet, cafea sau ceai, bucătărie la dispoziție, salon cu biliard, terasa, grătar etc, incluse în preț. Oricum nu ma interesează ca logic ca doar o sa dormim acolo, dar na.
La o zi după ce am rezervat, întâmplarea a făcut sa dau peste un conac din Argeș, situat într-un sat pe unde au fost niște cioroi prinși ca sclavageau copii…
Conac la exterior ca la interior arata ca o camera de pensiune, cu mobila din pal, din aia stil pensiune Poiana Țapului 80 de lei camera.
Parcare cu plată, mic dejun inclus, internet, TV și multe poze romantice cu un pârâu, delusoare și niște cai păscând. Pentru nu stiu ce motiv anume se specifica faptul ca au fierbătoare în camera…
Preț? 51€ camera dubla sau 58€ aia de trei persoane.
Și culmea ca pe pagina de Facebook era plin de oameni care întrebau dacă au camere libere, mulți dorind sa stea aproape o săptămână.
Mno, ce sa zic, aparent nimeni nu are o problema sa dea aproape un salariu minim pe stat la un conac în mijlocul lui nicăieri, să facă…nimic, în vreme ce aici cu un salariu minim ți-ai permite sa stai vreo 2 saptamani fără probleme, aproape de o stațiune cunoscuta internațional.
Mi se pare extrem de aiurea treaba asta.
Si zău ca n-as avea nimic cu oamenii aia, da când pe afara arata într-un mare fel și inauntru n-are absolut nici o treaba, clar mergandu-se pe ieftineala, da, 50€ pe noapte mi se pare mult indiferent cât de simpatice ar fi gazdele. Bine, de fapt la conacele care arata a conac și în camere, fără suta de euro pe noapte nu te atingi..
Concurenta este mult mult mai mare în Franta decât în România si un venit de 2000-3000€/luna le ajunge multor proprietari de pensiuni mici de acolo
Pai o fi, deși în momentul asta e ocupat pana și în sate la 50-60 de km de stațiuni, pana și la din aia tip camera în apartament, fiindcă da, am întrebat inclusiv la asa ceva. Chiar nu duc lipsa de clienți ca să fie o scuza pentru preturile mici.
Eu pana sa ii găsesc pe astia liberi mi-a luat 2 zile de stat pe telefon tura de 7 ore!
Pe unul l-am pierdut ca îl găsisem seara, dar am zis sa aștept pana dimineața sa îmi răspundă la o întrebare legata de drumul de acces. Dimineața mi-a răspuns ca se ocupase cu o ora în urma, dar m-a rugat frumos sa ii zic dacă pot, ce anume m-a făcut sa ma gândesc ca ar putea exista probleme cu drumul de acces pentru a evita pe viitor posibila confuzie a altor turiști prin modificarea descrierii pensiunii, fiindcă el tine la calitatea oferita etc.
Păi ce, înainte de anul ăsta nu se plângeau oamenii din HORECA? E tradiție, asta și aia cu românii nu mai citesc. Dacă nu ar apărea ar trebui să ne punem întrebări.
Foarte multă lume se plânge de condițiile oferite de hotelierii români, însă e plin an de an peste tot. Nu te poți aștepta la schimbări.
Intr un fel ii inteleg, in SUA sunt incurajati sa iasa la proteste dar nunti/inmormantari nu s ok pt ca boala…
Nu ştiu care sunt cârciumarii care se plâng dar io ştiu unu’ de pe la noi care are o cârciumă exact lângă liceul din sat şi nu are probleme. Acolo se fumează, minori care consumă alcool, este deschis până când vrea pwla lui, umblă ca bosu’ cu mormanu’ de bani în buzunar şi dacă te iei după casa de marcat, afacerea lui este în prag de faliment. Chiar nu-mi pot explica cu mai rezistă omu’ ăla pe timpul crizei ăsteia.
HORECA: HOti si REstaurante de CAcat.
Tu nu te duci niciodată la cârciumă? Nu ai un loc unde îți palce sa ieși la bere cu prietenii?
Nici altora nu le este prea bine. Încercare de rezervare pensiune în Maine, USA. Aproape stabilită tranzacția. Întrebare: De unde veniți? Din NYC, Manhattan. Sorry, nu putem să vă primim. Sunteți din zona roșie.
Mno binie mă, că ce să şi faci că la tăţi ni greu.
pai… si care-i problema?
Un administrator de plaja la Mamaia azi, plaja ticsita de tampiti asezati pana in buza marii claie peste gramada”pentru o zi a Marinei si Sf Marinei e dezastru. Adica sunt multumit in interior ul meu dar ca manager de plaja e un dezastru”. Sezlongul 80 de Lei si o terasa infecta, el fara masca. Eu ma duc in Bulgaria. Exceptand cateva restaurante mici de familie si cafenele unde chiar primesti ceva de banii dati, 98% din patronii din Horeca romaneasca imi provoca scarba. Deci Bulgaria.
Eu nu inteleg 2 faze. Prima cu un restaurant la care comandam frecvent acum 4-5 ani si comanda minima era pe la 50 de lei. Comand anu asta in februarie era 100 de lei. Comand in iulie era 200 de lei. Toate de la aceeasi adresa.
A 2-a cu cei care nu vor sa livreze. O fost mega stare de urgenta, toti livrau. S-o dat drumu putin, nu mai vor sa livreze ca e comisionu prea mare. Stai cu terasa cu 5 mese si bucataria la max 50% da tu nu vrei sa livrezi. Ok, comision prea mare, pune-l in pret, da nu renunta complet la livrare.
Nu cred ca poti sa-l pui in pret comisionul, din cate stiu e una din cerintele tuturor platformelor… sa nu ai preturi mai mari online.
Dar poti face portia mai mica, nu?
Imi plac maxim astia cu „avem preturile mari pentru ca folosim materie prima cumparata de la producatori locali”. Chiar vreau sa aflu de ce un producator local, care are costuri mai mici pentru ca nu trebuie sa investeasca in transport si depozitare isi vinde produsele cu preturi mai mari.
Fiindcă produce și vinde in cantități mici.
E foarte interesant cum economia subterana a restaurantelor/salilor de nunti cu toate afacerile adiacente au picat in cap, problema este ca toti se plang ca e greu, toti se plang cat de tare sufera… dar nimeni nu stie exact ce inseamna suferinta asta, ca in cifre din cate am inteles an de an au cotizat putin de tot la stat, iar acum au pus statul in situatia in care sa faca fel si fel de concesii pentru ei, toate astea nejustificabile economic pe cifrele din 2019.
PS: Problema majora e ca majoritatea romanilor au facut o afacere din nunti, ma refer la cei care isi fac o nunta, 99% o fac pentru a face bani de pe urma ei… iar atunci ea trebuie sa fie mare, daca e mare inunzi toata piata de servicii legate de nunti cu chestia asta, aproape in fiecare scara de bloc e cate o „cosmeticiana” si cel putin „o stilista” care weekend de weekend baga tare, pe langa asta mai e si cate un fotograf-videogra, 2-3 baruri mobile, 2-3 mese cu prajiturele, un photobooth, cel putin 1 dj … vreo 20-30 de chelneri, 10 bucatari… si pe aici cam totul e asa intr- o zona gri de tot. Acei oameni au ramas fara obiectul muncii, totodata si fara puterea de a face ceva legal pentru a castiga niste bani… si atunci toti asti se revarsa si fac circ.
PPS: oras cu ~15000 locuitori, 10 sali de nuni… trebuie sa faci programare cu cel putin 1 an jumate inainte sa prinzi loc… lucreaza ca ospatari si traiesc din asta cel putin 200-300 de persoane.
Trebuie sa fii naiv sa crezi ca mai faci bani la nunti. Nu mai e ca inainte, abia daca acoperi cheltuielile. Depinde cat te intinzi cu basinile, altfel e posibil sa faci credit ca sa acoperi cheltuielile.
Pentru ca mai toate restaurantele si salile de nunti au meniurile speciale afisate pe site. Vine omul la masa, vede 80 euro meniul, lasa 150 de euro ca sa aiba si mirii. Dar in aia 80 de euro intra doar mancarea si apa+cafeaua. Nu include alcoolul, tortul, muzica, servirea, candy bar, foto-video, camera cu poze imprimate, florile etc. Ajungi la final sa fie un cost real de mai mult de 150 de euro de persoana.
Abia dupa ce am avut nunta mea, am inceput sa realizez aceste lucruri si altfel calculez darul cand ma duc pe la vreo nunta :))
Nu comentez des, dar asta m-a ‘atins.
Pai futu-va mortii-n gat – cand cereati 150eur pa noapte la o ghena in Mamaia Nord sau 3eur pe o bere calda-n Centru – atunci era bine, nu?
Încă cer, stai liniștit. Au fost niște prieteni la mare… In Bulgaria, fiindcă în vama era 200 de lei pe noapte…
Fără vouchere de vacanta, care sunt plătite din tichet de masa impozitat mai mult decât pe jocul de noroc mureau ăștia de mult. 60 de milioane de euro anual de la bugetari.
Da, ma, ca in HORECA sunt doar patronii si nimeni altcineva, nu lucreaza oameni simpli, cu greutati in familie, ospatari, bucatari, cameriste, afaceri conexe care depind de turism, etc. Bine ca putem sta buluc pe plaja, jucam la pacanele pana dam faliment, bisericile sunt pline fara ca cineva sa-i numere cati sunt inauntru, dar Doamne fereste sa mancam in interiorul unui restaurant. Iar daca unii au facut nasoale inainte, tot snobismul vostru le-a dat nas sa faca asta. Desi era o spelunca jegoasa cu preturi mari, dar era la moda, toti acolo va buluceati, ca era cool si la moda, dadea bine in gasca sa fiti vazuti acolo. La fel si cu statiunile, hotelurile si pensiunile. Hai sictir cu ipocrizia asta, faceti la fel ca in politica.
Din cauza șmenarilor din Horeca am ales să nu mai fac concedii în dulcea Românie.
Ungaria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria, peste tot sunt tratat ca un domn pentru banii pe care aleg să-i cheltui în țările lor.
Oare de ce doar în România (6 din 10 cazuri) cârciumarii au impresia că îmi fac concesii???
Poate pentru că nu prea le las bacșiș???
Acolo unde este ok las 10 % din valoarea comenzii, unde nu plătesc cu cardul și uit de tips.
Apropo fază;un prieten a plecat săptămâna trecută cu soția să-i arate frumusețea patriei. S-au oprit sa mănânce ceva la un restaurant în județul Cluj. Ea ceva ciorbă, el un păstrăv cu garnitură.
Nota 68 lei,plătește el și da o bancnotă de 100 spunând că nu are mărunt.
Ospătarul Mulțumesc!!
Și dus a fost!!!
Amicii mei,au mai stat ceva după care s-au urcat în mașinuța lor și au plecat.
Încă un argument pentru a le dori samsarilor din Horeca ;FALIMENT GRABNIC!!!
Dar de ce n-a cerut restul? A castigat banii la pacanele?
Nici vorbă, lucrează din greu ptr.2000 de lei lunar. Când iese undeva (destul de rar) este foarte anxios,el este „vultur ” doar în familie si în cercul de prieteni.
O fi crezut că așa este „tradiția”.
@John, fără supărare dar amicii tăi ori sunt proşti ori îngâmfaţi de ăia care merg pe la restaurante de lux, deşi nu-şi permit, şi le-a fost ruşine să ceară restu’ la 100 de lei că se făceau de kkt.
@Shoric Esti un pic prea dur. In general oamenii cu venituri mici sunt mai stresati de situatia financiara, si traiesc cu trauma ca sunt priviti ca saraci. Cei cu ceva mai multi bani sunt mai siguri pe ei, si au mai scapat de stresul asta. Unii, nu toti. Eu unul ceream banii inapoi. Poate pentru 10 lei o lasam asa, dar pentru 30 il fluieram din partea opusa a terasei sa se simta bulangiul ca nu sunt banii lui.
@John: acilea și prietenul tău a greșit. Eu în situații de genul respectiv, îi spun chelnerului cât să-mi aducă restul. În situația descrisă de tine, i-aș fi zis „îmi aduci înapoi 30 lei” dacă servirea nu mi-ar fi plăcut sau 25 lei, dacă totul ar fi fost ok.
Nu iti cunosc prietenii si nu vreau sa sune a judecata, dar greseala a fost a lor. In felul asta se perpetueaza obiceiurile proaste in randul ospatarilor. Eu nu trec cu vederea astfel de gesturi. De cele mai multe ori las bacsis, nu mereu, insa am pretentia sa mi se aduca restul si sa decid eu cat ii las. Am patit sa nu imi fie adus restul si am m-am dus sa il cer, dupa care am facut sesizare managementului.
Daca nu-mi aducea restul, strigam tare la el „mecaniic, restul pls” :)))
Lasa-i sa se planga.
Cand isi bateau joc de clienti si angajati totul era ok.
Cand plateau te miri ce taxe la stat era ok. Culmea, chiar si atunci faceau evaziune fiscala. Si acum toti la pomana? Ha!
Dani, pentru că tu nu plătești taxe la stat, nici noi nu plațim taxe la stat (avem o afacere de familie, cu cărți de muncă, impozite, taxe, rate de investiții).
Pentru că tu furi, furăm și noi.
Pentru că tu ceri pomană, cerem și noi pomană (totuși, nu ne-am plâns absolut deloc în toată această perioadă, nu pentru că avem conturile pline, ci din motive obiective: nu mă aștept să-i pese cuiva de munca noastră, este o afacere – asta include și falimentul)
Este bine când afirm toate acestea, referindu-mă la tine, chiar dacă nu știu ce fel de om ești?
Suntem trei angajați și patronul firmei. Primim șomaj. Nu este pomană, Dani. Firma are o vechime de douăzeci și cinci de ani, ani în care, lună de lună, am plătit taxele pentru șomaj, chiar și când am avut doisprezece angajați.
Nu mai amestecați faptele, nu mai fiți îndârjiți și plini de ură, nu mai generalizați.
Alegeți serviciile care vă reprezintă si pedepsiți-i pe cei care sunt sfidători și lacomi, dar nu transformati totul într-o mizerie.
Evaziune fiscala de neam prost nu le era greu sa facă. Sa plătească salariul minim pe economie sau sa angajeze la negru nu le era greu. Servicii de rahat nu le era greu sa ofere.
E un lucru bun ce se întâmplă. Se mai curata din ei.
https://www.profit.ro/insider/turism/premiera-angajatii-inchid-barurile-si-restaurantele-si-ies-pe-strada-19453807
O sa ne arate ei noua!