Future is…

Anul acesta am luat decizii importante, cred eu, pentru mentalul meu.

Prima a fost cu stirile. Nu mai dau click pe nicio stire, indiferent cât de interesanta poate suna. Nu mai intru pe nici un site de stiri de pe 1 ian 2021. Am cautat totusi informatii despre COVID când am sperat ca ma voi sui in avionul ala de ieri pentru care aveam bilet. Nu m-am suit in avion. Creierul continua sa ceara sa dau click, sa citesc stiri. E in lipsa, clar. Ne luptam.

Am renuntat acum 10 zile la Netflix. Pur si simplu, de pe o zi pe alta, am sters link-ul spre el si n-am mai tastat www.netf… de zece zile. Am avut aproape un an de zile, am vazut mult prea multe mizerii fata de chestii bune. Nu poti inota in jegul cinema-ului in speranta ca vei da si peste sirene din când in când.

Tot la inceputul anului am decis sa renunt la internetul „fix”. Adica la fibra. Am cerut rezilierea cu data de 8 februarie, adica o luna de la data deciziei. Am fost bombardat de apeluri si mail-uri in care mi se spunea ca ma pot razgândi, ca pot suna, ca ma pot suna ei când vreau eu sa stam de vorba. Recunosc ca prin noiembrie-decembrie i-am sunat eu de doua ori sa le spun ca as vrea sa pastrez abonamentul dar numai daca pot continua cu 14,99 EUR/luna, adica oferta cu care am facut abonamentul acum un an. Mi-au zis de doua ori ca voi primi un raspuns pe mail. Nimic. Acum ma suna ei. Abonamentul trecuse la 29,99 EUR/luna si mi-am dat seama ca pentru banii astia pot sa pierd timpul si singur, n-am nevoie de Internetul lor. De ce sa dau 30 EUR pentru ceva ce pot sa fac pe gratis? Asa ca am ramas cu net-ul de pe telefon, 70 Gb/luna. Mai mult nu e nevoie.

Ieri a fost prima zi fara fibra. Am impachetat frumos routerul, adaptatorul, cablurile sa le trimit inapoi la Orange. Si m-am regasit stând in fotoliu si uitându-ma zeci de minute pe geam. Sigur, am mai aruncat un ochi pe telefon, pe Gmail, pe aici. Per total, o situatie ciudata, creierul e clar dezorientat. Ce n-am anticipat e ca fara net-ul ala nu mai am nici muzica clasica :-) Linistea astfel obtinuta a confuzat creierul si mai mult. Am fost la o plimbare – asta i-a placut creierului – si apoi iar in fotoliu cu un ochi pe geam la pasarele.

Pentru a anticipa momentul asta, un prieten bun mi-a trimis niste carti acum vreo saptamana. Printre ele, o caramida de 650 de pagini: Antoine Buéno – „Futur” (in frantuzeste). Cica e un tip care lucreaza la Google, sociolog, n-am auzit de el. Coperta cartii m-a enervat din prima. „Futur – viitorul nostru de la A la Z”. Serios? Nici un pic de bemol, rien? Nostradamus, stii tu ca asta e viitorul nostru? De la A la Z? Nu de la B la N, de exemplu? In fine, prietenul m-a asigurat ca e buna, asa ca m-am pus pe ea, ca sa-l distrug pe Antoine in cunostinta de cauza.

Dimineata, asezat confortabil in fotoliu, ma regasesc intr-o distopie. E bine, o sa ne tot regasim in distopii in urmatorii ani. Citesc despre viitor, tocmai când am decis sa ma intorc in trecut (fara Internet), iar Antoine imi spune ca, pe undeva, societatea e deja in partea cealalta a oglinzii. Adica, in viitor. Dupa 150 de pagini, continui sa cred ca e o carte asa si asa. Antoine zice ca viitorul gastronomic al societatii poate fi si canibal. In afara de faptul ca ni se va schimba total aparatul digestiv – si nu numai – si ca mâncatul va fi strict placere, ca proteinele le va lua corpul dintr-o punga – n-am inteles unde va sta punga asta, in interiorul corpului sau in exterior? – care m-a dus cu gândul la pungile pe care le cara niste oameni care au colostomie sau alte afectiuni.

Antoine citeaza multe surse, vorbeste despre o gramada de subiecte, pe care le leaga – fortat, as spune – intre ele, despre incalzirea globala, despre epigenetica, despre covid, despre Harari, despre nisipul din desert si permafrost si Gulf Stream. Are o remarca interesanta la un moment dat, cu privire la relatiile dintre oameni: #metoo ne-a adus in situatia in care chiar si „agatatul” nevinovat poate deveni agresiune/infractiune, covid ne va duce la o hiper-igienizare care va face ca unele atingeri intre oameni sa fie percepute ca tentative de infectare/otravire/imbolnavire!

Per total, cartea mi se pare un amalgam, sunt multe cifre inutile – dar Antoine stie ca oamenilor le plac cartile cu cifre, factuale -, dar o voi citi, tocmai pentru ca e bine sa citesti carti care nu-ti plac. Abia acolo iti pui creierul intr-o stare de alerta, pentru ca trebuie sa se incordeze si sa se incrunte de fiecare data când nu gaseste confirmation bias-ul cu care se hraneste deobicei. Bine, o citesc si pentru ca mi se pare interesanta distopia asta in care ma aflu: sa citesc despre viitor, in timp ce tendinta mea e sa ma intorc in trecut. In sensul de trecut emotional, societal, nu ma intorc la opinci si buda-n curte. Cumva, faptul ca astazi poti crea un copil plecând de la câteva celule luate frecând pielea de pe mâna, nu ma face sa fiu in extaz „wow, ce misto e stiinta”. Sau ca „oamenii de stiinta” descopera zilnic alte sute de mii de exoplanete – asa, si? Sigur, nu zic ca nu inseamna nimic, nu zic ca sunt inutile – as zice, dar cine ma asculta? – dar pentru mine, ca individ, societatea de astazi produce prea mult zgomot, mult prea mult fata de chestii reale, care sa permita un viitor simplu, amical si neranchiunos. Când stiinta o sa aiba doctorate in curs despre asta, o sa aiba si atentia mea.

am plecat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Deci ai ratat atâtea știri importante despre Șoșoacă și Trump? Cred și eu că e liniște!

    00
    • Am auzit un zvon la coada la pâine, cum ca Trump n-ar mai fi presedintele SUA!! Nu cred! Iar despre Sosoaca asta mi-a zis un vecin, alsacian 100%, la vreo 65 ani: „Dumneata esti din România, nu? Da. Am auzit ca Marine Le Pen wanna be s-a reincarnat pe acolo, e senatoare a României, e adevarat?”

    • Ce treaba are un alsacian curat cu o jigodie care schelalaie?

      00
  2. facebook (galceava din comentarii) – creeaza dependenta, am incercat cu blocarea site-ului in firewall in timpul zilei. n-a dat roade.
    cea mai buna solutie e sa te duci full retard in comentarii si sa te blocheze facebook. eficient si fun.

    gmail-ul l-am scos din notificari, intru o data la cateva zile si citesc emailurile.

    terbuie sa gasesc o solutie si cu netflix&co – alta paguba care imi omoare mult timp liber aiurea.

    00
    • facebook oricum nu mai facea partea din viata mea de multa vreme (cu exceptia unei pagini cu lemne)… continui sa cred ca e pierdere de vreme, oricât de bun poate parea când, zic unii, ai un business de promovat.

  3. Si eu caut liniste ( poate iau un teren la tara) dar stiinta nu a adus decat chestii bune. Cu toate ca unele pot fi folosite (la a face) rau, nu blamesz cercetarea decat daca viata mea depinde de asta. Pana atunci, sunt pro schimbare buget cercetare cu biserica de ex…

    00
    • Asa, din voleu, tot stiinta ne-a adus si instagram si adictia la jocuri, retele sociale etc. Tot stiinta e cea care astazi permite simplului cetatean sa comande de pe net portiuni de ADN ca sa se joace cu ele in bucatarie. E atât de simplu sa faci astazi o modificare genetica pe care s-o poti raspândi in natura…

      Sigur, tot stiinta e cea care ne ajuta sa comunicam mai repede, sa fim mai safe la volan, sa ajungem mai repede acasa, sa ne rupem mai putine degete când dam cu ciocanul (stai, asta nu a reusit stiinta!), dar tot stiinta a fost cea care a permit descoperirea prafului de pusca, spre exemplu. Sunt exemple si contra-exemple, nu cred ca stiinta o sa aiba numai PLUSURI când o sa ajunga in rai :-)

    • A, si inca ceva. Stii câti cercetatori sunt astazi in România, platiti din bugetul statului? Aproape 10.000. Da, 10.000 de doctorate/cercetari in curs. Te las pe tine sa analizezi ce rezultate reale, pentru România si pentru români, au produs aceste cercetari in ultimii 5 ani, sa zicem.

    • Nu-s de acord, raman la ce a zis conservatorul Einstein „progresul tehnologic e ca un topor in mainile unui criminal patologic”, are dreptate iron musca, daca ne jucam in curu gol langa pl sculata s-ar putea sa o belim, e drept, nu multi au nivelul lui de intelegere ca sa poata vedea fara ochelari de cal

      00
  4. unde il gasesc pe antonel asta? poate bem un pahar impreuna, n-am incredere ca pare cam droghist dar mna, in general ma descurc cu prietenii dubiosi

    00
  5. Renuntarea la netul fix imi aduce aminte de momentul in care Kramer a decis sa renunte la serviciile postale – https://m.youtube.com/watch?v=On3cQ0sPvSY

    00
  6. Vrei sa spui ca inainte de a renunta le net nu ti-ai facut un backup de p0rn pentru zile negre si iei la pas anticariatele in cautare de reviste deocheate?

    00
  7. Deja e obositoare toata treaba asta cu covidul. Mor copiii de foame in mai multe tari din Orientul Apropiat si noi facem aproape 1 an de cand discutam aproape in exclusivitate despre o gripa. Noroc ca a iesit din peisaj dobitocul portocaliu de la casa alba, macar nu mai vedem stiri cu el.
    #JesuisYemen

    00
  8. Am citit că Pif et Hercule revin pe hîrtie. Este adevărat?

    00
    • Au revenit deja, au avut primul numar de Craciun. Legenda spune ca au adus si in Romania, ar trebui sa fie la Inmedio sau cum se cheama chioscurile alea de tigari si suc cu ziare pe langa.
      Alternativ, se poate face abonament direct pe site, accepta adrese din Romania, si apoi sa te rogi sa nu ai un Newman la oficiul postal de care apartii.

      00
    • Good. Problema este că la poșta romànă sînt doar poștași-Newman.
      Pentru început Inmedio va fi ok.
      Merci.

      00
    • Am incercat chiar azi la un inmedio si mi s-a spus ca au fost anuntati, dar nu a sosit nicio revista pana acum…

      00
    • Iti spun de la sursa (de la colectionari si nostalgici din Franța) ca l’Humanite a vandut marca „Pif” la unii și rezultatul e mult sub așteptări (spre deosebire de alte încercări de resuscitare, nici n-am mai căutat sa mi-l procur)

      00
  9. Iti dau 7-8 ani fara fibra, netflix si stiri. Apoi te vei intoarce cu coada intre picioare.

    00
  10. Admirabil !!

    00
  11. Nu am fost niciodată o adevărată consumatoare de știți, dar de vreo 10 ani am rărit-o maxim. Mai deschid de câteva ori pe săptămână, cât să le pot număra pe degetele unei mâini (știrile „cu animale” gen „o pisică și-a adus puiul bolnav la o unitate de primiri urgențe” se pun? Că îmi strică procentajul :) ).
    La televizor am renunțat de vreo 7-8 ani (de tot, inclusiv la aparat).
    De netflix m-am apucat prin noiembrie. Între 1 și 4 ore pe săptămână nu cred că sunt un pericol mortal.
    Pt a citi cărți care nu-mi plac m-am înscris intr-un club de carte. :) cea mai nasoală a fost „cimitirul din praga”, cele pe care le ocolisem cu obstinație, dar le-am citit pt club au fost „1984” și „minunata lume nouă”. Câteva n-am putut să le citesc (un Roth, sau „catch 22”) și vreo 2 nici n-am încercat (un Faulkner, de exemplu :) ). Dacă te interesează suntem on-line, avem membri din Elveția, Olanda și 2-3 orașe din România. Azi am ratat o întâlnire cu Marin Preda din motive de mega overtime la job. Nici nu citisem cartea.

    Nu mă îndur să renunț la net, dar pot petrece 1-2-3 seri fără să deschid computerul fără să intru în sevraj.

    00
    • AB, cum se cheama clubul online de carte? as fi interesata si eu

      00
    • AB, scuze pentru Tibi, a venit cand dormeam. L-am rezolvat.

      Vorbesti de clubul de carte de la Dollo, presupun. Am vrut de mai multe ori sa ma inscriu, dar nefiind in Ro nu am acces la cartile respective, iar comandatul din Ro ca sa ajunga la timp fara mers la posta etc nu prea functioneaza.

    • @fluture, Libris livreaza international cu DHL, cred ca sunt si alte site-uri, Carturesti, libhumanitas.

      00
    • Dana, multumesc. O sa ma uit.

    • @Ac, nu se cheamă în vreun fel, caută pe dollo.ro.

      @Fluture, no problem. eu îmi cer scuze pt deranjul provocat adminilor/celorlalţi comentatori pt faptul că am început să răspund la fel de impertinent.

      da, la acel club mă refer (deşi sunt o grămadă, am constatat pe grupurile de fb). nu e nicio problemă dacă nu ai cărţile, nici noi nu prea le avem. le citim cam toţi într-un format digital oarecare (epub, mobi, pdf) după ce le furgăsim de pe interneţi. :)
      în cele mai legale cazuri fie cumpăram (fie prin contribuţie comună, fie face unul cinste :) ) cartea în română în format epub (asta e la noi), dacă editura s-a milostivit de posesorii de e-book-reader, fie, dacă nu se găseşte digital, cumpăram cartea fizic, o doamnă membru o scanează, prelucrează şi dă din mail în mail până-n fund la taxatoare. :) uneori membrii din străinătate îşi testează creierii cu varianta în engleză, cumpărată pe amazon (cred) sau de la bibliotecile locale (cred).
      cu o rugăminte şi o adresă de mail validă ai acces la tot ce avem şi noi.

      00
  12. Altfel zis, nu mai reusesti sa tii pasul cu mersul lucrurilor din prezent si in loc de adaptare incerci o iluzorie desprindere de vremuri.
    Ce sa zic, eu nu cred ca va merge, dar succes!

    00
    • Despre ce « adaptare » vorbesti? Adaptarea la Netflix, la porn, la Facebook, la Instagram, la Tiktok, la jeg interstelar? Ti se pare ca societatea relationala-informationala prezenta e ceva frumos din care merita sa faci parte? Daca da, iti doresc eu mult succes. Cel putin, la tine o sa mearga, au avut altii grija sa te formateze ca sa mearga.

    • Doar intreb! Nu exista si varianta ca @gigi22 sa il accepte pe @fluture si invers fara judecata (Nu o zic eu, o zic altii mai „destepti” )? Ar fi consum 0 de energie (parere personala).

      00
  13. imi pare rau pentru faza cu avionul

    restul..nu e mare pierdere :)

    00
    • Da, si cât de incântat eram in ianuarie cand am luat biletul. Apoi au venit românii cu carantina pentru toti cei din Fr, apoi francezii cu test in sensul invers, apoi românii au plusat cu test negativ+carantina. Plus declaratii/dovezi ca voiajul e strict necesar.

    • pe data viitoare :)

      00
  14. Cauta pe youtube interviurile lui Stefan Mandachi si Menis Yousry. Asta daca nu le-ai vazut deja.

    00
    • Noroc ca am internet limitat. Sa caut ceva despre care nu spui absolut nimic, fix acolo o sa ma duc…

    • @Alin Cine pula mea se uita la Mandachi ? cat de limitat sa fi sa te uti in gura unui coclit care regurgiteaza cacaturi din carti pe care orcum nici el nu le intelege ?! Personal am o stare de voma cand aud pe cienva care se autointituleaza antreprenor, gretos cuvant in Romania perfect pentru aia care vand 2-3 hand made-uri sau inchiriaza masini pe bolt :)))

      00
    • @Legioner, @Fluture nu va mai uitati la nimic! :)

      O zi placuta

      00
  15. Dacă tu te simți bine așa, asta e soluția ta.
    Fiecare judecă prin prisma a ceea ce simte.
    Unii mor dacă nu pun poze pe instagram, eu lucrez cu internetul și site-urile de stiri… Fiecare cu nevoile și idealurile lui. Nu trebuie judecat nimeni.

    00
  16. Fluture si Fran Lebowitz :))

    Fran Lebowitz Isn’t Buying What Jack Dorsey Is Selling – pe NY Times.

    00
  17. daca viitorul e asa cum il descriu „futurologii” si „elitele” atunci in mod sigur nu mai are nicio componenta pe care azi o consideram umana: fara sentimente, fara atingeri, fara adrenalina riscului, fara contemplarea frumosului, fara placerea lucrurilor simple, fara provocari, fara afectiune, empatie.
    relatiile umane vor deveni ca relatiile intre routere/calculatoare. schimb de informatii operationale si atat.
    moment in care robotii vor deveni de nedistins printre bio-robotii numiti oameni in trecut.

    intr-un fel viata e automatizata si mecanica din toate timpurile dar nu pentru asta traim ci pentru ce e in afara automatizarii si monotoniei ori tocmai asta ne-a fost luata de vreun an asa.

    intrebarea viitorului e: pentru ce va mai avea rost sa traiesti/existi ?

    00
    • fara sentimente, fara atingeri, fara adrenalina riscului, fara contemplarea frumosului, fara placerea lucrurilor simple, fara provocari, fara afectiune, empatie.
      relatiile umane vor deveni ca relatiile intre routere/calculatoare. schimb de informatii operationale si atat.

      ASTA E PLANUL LUI BILL GHEITZ?

      00
  18. Astept cateva ganduri de la tine dupa cateva luni. Eu nu reusesc sa stau fara sa asculy ceva, sa ma uit la telefon/televizor/laptop sau sa citesc.
    Am o neliniste ciudata cand trebuie sa stau fara sa fac ceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube