Cum funcționează partidele politice

Un partid politic este o organizație non-profit în care se adună oameni cu interese comune, cu scopul de a stabili niște politici și de a implementa un set de reforme/legi care să dezvolte interesele populației și, ce nu se spune, a firmelor și oamenilor care susțin partidul.

Partidele nu sunt companii, nu generează bani, nu produc nimic, doar cheltuie bani pentru personalul de suport (bani parțial primiți din alocația de la stat), pentru campanii și pentru consulțanti externi, cât și o parte infima pentru bunuri imobile. Dacă salariile sunt acoperite de stat și o parte din cheltuielile administrative, campania electorală nu e. Și e scumpă, a lui Oprescu a fost oficial 1 milion de euro, probabil neoficial vreo 5. Ce om de afaceri care știe cum merg banii ar paria pe un candidat atâția bani fără o garanție că îi iese ceva, doar pentru idealuri? Sunt și idealiști, în general cei ce finanțează partidele extremiste. Dar pentru partidele mainsteream, multe companii investesc în partide în ideea în care, la momentul câștigării campaniei, vor primi contracte cu statul. Și le primesc, pentru că, dacă s-ar arde o dată, nu ar mai finanța.

Americanii au legalizat și înțeles această practică, partidul care vine la putere dă contracte susținătorilor săi sau îi favorizează. Lobby-ul e legal. Mita nu e în anumite state. Dar atâta timp cât mita e la vedere și e impozabilă, se aplică. În Europa e mai ascunsă, dar au germanii, printre alții, o lege prin care, dacă comiți o faptă economică ilegală și ești prins, dacă ești de acord să plătești o amendă suficient de mare, statul german nu va mai urmări acel caz. Nu zic că ești vinovat sau nevinovat, renunță la caz și clasează dosarul (Bernie Ecclestone e acuzat că a dat 44 milioane de euro mită, el zice că e nevinovat, dar plătește 100 milioane de euro amendă și e lăsat în pace, dar Gribowsky, băiatul care a luat mita face 8 ani de pușcărie).

Ne întoarcem la noi și la mirarea mea că lumea e șocată de fiecare dată când partidele politice dau contractele la companiile lor de casă. Păi politicianul ăla nu e independent, nu a ajuns acolo cheltuind averea personală, dacă ar fi așa, am avea pe Niculae, Țiriac, Becali și încă 20 din ăștia politicieni. Nu, respectivii aleși sunt finanțați masiv de firme și firmulițe, fiecare în parte. Și trebuie să plătească cu dobândă, și pentru anii când nu a câștigat. Și atunci apar contractele imense. Noi nu am trecut de regimurile fanariote, doar că acum, în loc să plătească domnitorul la Poartă, și apoi să jupoaie țara ca să se îmbogățească și să mai prindă un mandat, dă la firmele și la oamenii care îl susțin și îi finanțează campania electorală. Și fiecare campanie e scumpă, că apar noi pretendenți.Nici un politician nu e curat, nu prea are cum, oamenii de afaceri nu se bagă, le e teamă că îi prind rechinii vechi și îi mănâncă.

Și totuși, nu asta e problema. Problema nu e că dăm contracte la companiile de casă, pe prețuri mai mari, așa fac toți. Problema e că nu obligăm să respecte un standard, să livreze calitativ. Pentru că susținerea e la negru, câștiga firmele dubioase, care nu realizează calitate, ci doar iau contracte la care nu se pricep și le dau de gard, sau le subcontractează mâna a 7a la adevărații producători. Pentru că cei care ar putea face ceva fug de astfel de decizii și le e frică de pușcărie. Soluții sunt, una ar fi să luam legile din altă țară, care ne place, Germania, Franța, și să le aplicăm aici. Să înțelegem, ca nație că nu suntem unici, că firmele care finanțează vor primi avantaje, dar că avantajele sunt materiale, lucrarea trebuie făcută cu cap și la timp. Și să înțelegem că, într-adevăr, cei mari ne conduc, că ei își cumpără candidații. Dacă un oraș sau un grup de oameni și-ar plăti candidatul, atunci da, ar putea să îi ceară să facă lucruri pentru ei. Până atunci, politicanul e cu sufletul vândut celui ce îi dă ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Esti doar un terorist si un cacat cu ochi, daca dupa ce ajungi primar in orasul/satul tau, nu faci absolut nimic pentru acel loc. Astia ar trebui inchisi pe viata, confiscat tot pana la rudenie gr.3! Priveam un cacat de genul intr-un s maybach… Statea ca restul amaratilor in aglomeratie, pe un drum plin de gropi si se uita ca prostu. Asta e nivelul! Spagi, sifonari dar locul si peisajul de cacat tot acolo raman

    00
    • Eu am un unchi care e primar. Nu tinem legatura, nu facem combinatii, el are multi bani, eu nu. Daca il prinde statul ca a furat, imi confisca si mie tot ce am ca e sunt ruda de gradul 3? Sau ar trebui sa ancheteze si sa vada daca bunurile mele sunt luate sau nu din banii furati de el, ca sa nu-mi ia casa, masina si ce cacat oi mai avea in momentul ala?

      00
    • Offtopic sau nu: https://www.libertatea.ro/stiri/inregistrare-raed-arafat-ameninta-firma-licitatie-2993830

      Sa inteleg ca au dat-o acum pe post ca sa il salveze pe Arafat, da fiind situatia speciala nu o sa il dea afara si noi o sa uitam pana se termina pandemia…

      00
    • Cand v-a spus Basescu ca Arafat e un gunoi nu l-ati crezut… Parazitul asta pare etern in functie si la antena 3/romania tv.

      00
  2. articol cinic și naiv în același timp. cu alte cuvinte, contradictoriu. adică spui că interesele primează în politică, dar spui că nu asta e problema, ci că interesele nu au standarde.

    e simplu, odată ce interesele primează, nu mai poți impune standarde.

    (și nu, politica funcționează și altfel)

    00
  3. Marian Vanghelie has taken over the blog

    00
  4. Prietene, din 10 mil de votanti 5 mil sint pensionari, 1.5 mil lucreaza la stat si din restul 70-80% sint pe salar minim sau ajutor social, adica depind de pixul guvernantilor. Ce tot pierdeti vremea cu analize de acest gen? Nici n-am mai citit articolul….

    00
    • „salar”…
      Daca ar fi asa cum ai zis, n-ar mai fi iesit presedinte cu 66 la suta candidatul de la Sibiu…
      Nu faci decit sa reciti o poezie pe care ti-au bagat-o bine in cap niste baieti care profita de naivitatea ta si a altora.

      00
    • ca sa fie 5 din 10 pensionari ar fi insemnat prezenta 100% la categoria aia

      00
    • @emil c
      Acu sunt destui pensionari si bugetari care au votat cu iohannis (majoritari in unele zone)

      00
  5. Vino in primaria Iasi sa vezi ce face primarul Chirica cu noi si la noi.
    Neamuri, pile, relatii, institutii subjugate, combinatii care mai de care, vile, salarii, gagici, amante, sampanii. Copchil de bugetar la 2 ani are un teren si o vila pe numele lui de 25o.ooo euro ? Culmea, la 2 ani primaria i-a dat autorizatie de demolare constructie. Unde naiba mai vezi asa ceva in Romania ?

    00
    • Nu Chirica e problema – el face asa pentru ca poate si stie ca nu va pati nimic.
      Atata timp cat in sondaje e primul … ciocu mic
      Atata timp cat nu e chemat pe la dat cu subsemnatu si nu se aude zanganit de catuse si cereri de confiscare a averii … ciocu mic
      Poporului nu-i pasa, aia zic eu ca e problema.

      00
    • NOU
      #16

      Și de ce nu-i pasă? Nu cumva avea dreptate Fluture atunci când spunea că nu oamenilor nu le mai pasă și nu mai sunt afectați de cine și cât fură, dacă ei au un oarecare nivel de bunăstare? Atunci l-ați luat la înjurat. Acum îi dați dreptate?
      Nu se va schimba nimic în România până nu ajunge cuțitul la os. Ați donat acum pentru sănătate ca să acoperiți furturile lor și sistemul bazat pe pile. Acum poate s-ar fi văzut că barca se scufundă și poate s-ar fi făcut ceva.

      00
  6. Un partid reprezinta un grup de interese. Sociale, economice, politice. Nu se reduce totul la lobby si spaga. Pentru ca voturile nu se pot tranzactiona decat in mica proportie.
    Partidul/candidatul trebuie sa fie reprezentativ pentru a avea succes electoral.
    Depinde si de agenda publica la momentul alegerilor.

    Problema apare atunci cand coruptia devine aproape totala, cand toate parghiile sistemului sunt intr-o singura mana precum manusa lui Thanos. Asta se intampla cand nu exista cultura sociala, democratica si cand poti corupe pe oricine cu suma exacta.

    Romania nu-si poate depasi conditia. Cum zicea cineva mai sus, structura sociala cam asta e. Astia de pe aici suntem o bula clar minoritara.

    Eu am retinut ceva din filmul „Colectiv”: neputinta lui VVoiculescu, perplexitatea. A facut si el cat a putut. Si rezultatul a fost o victorie clara a PSD in alegeri. Si nu din cauza de lobby… oamenii chiar i-au votat.

    00
  7. Chestiunea privind lobby-ul a mai fost discutată în politica românească și nu sună rau deloc, având în vedere că politicienii români primesc bani pe sub tejghea și firmele sunt protejate sub anonimat de văzul societății. Înteleg logica ta: politicianul e susținut de o firmă, una obscură și dubioasă, care, după ce își susține candidatul, vrea contracte, dar dacă a recurs la o metodă ilegală în România, ceva îmi spune că nu-și va onora contractul cu sârg. Cele mari și potente (adică să facă o treabă bună pe un contract primit mai mult pe ochi frumoși) nu prea se bagă. Însă sunt și minusuri și riscăm să devenim o oligarhie financiară, fiindcă societatea românească nu e atât de implicată în politică, iar un politician, odată pus să zicem în parlament, uită de oamenii care l-au votat și votanții de el. Btw, în SUA, cei din Camera Reprezentanților sunt aleși odată la 2 ani (nu 4 ca-n România), iar în ăstia 2 ani dacă nu ai activitate, că oponenții tăi din regiune sunt cu ochii pe tine, la fel și populația, riști să nu mai fi ales. Noi nu avem cultura să facem un lucru bine, ci doar de mântuială. Când statul va deveni cel mai pretențios client al firmelor private, adică să țină cu dinții de fiecare leuț, atunci ar merge. Nu risipă și vorbărie.

    00
  8. performanta se plateste bine iar incompetentii nu inteleg asta si striga coruptie sau hotii. Aproape orice contract cu statul se plateste la finalizare, sau dupa ce termini o treaba ceva, si se poate foarte bine vedea atunci daca ai facut treaba buna sau nu si daca iti meriti banii sau nu.

    00
    • Hai sictir, e plina tara de receptii facute pe naspa, prin carciumi si cu plicuri…

      00
    • Ia da tu 5 exemple de lucrări recepționate fără a fi făcute conform proiectului… 5 exemple de lucrări predate în 2019. Toți sunteți viteji de pe bara… Nu ai văzut nimic cu ochii tai dar ți-a spus ție bunica care știa ea sigur sigur de la o vecina… Praf… Va place numai din gura în gura. Păcat ca e gura voastră…

      00
    • Drumurile făcute prin PNDL!!! Alea doar cu stratul de uzură scuipat direct pe noroi!

      00
  9. Banii vin de unde vin DAR voturile vin de la oameni pe care TREBUIE sa ii reprezinte. Insa la noi oamenii au memoria scurta si nici nu luptă pentru democrație, nu se implică, nu ii iau de urechi pe aleșii locali. Iar dacă ei nu o fac, atunci intră pe felie tot felul de companii si oameni mai mult sau mai puțin dubioși. Ex RMGC

    00
    • Ai si tu dreptate ca voturile vin de la oameni. Dar sa presupunem ca as vrea sa ma implic si sa votez pe altcineva. Ai vreo sugestie?

      A fost o scurta perioada cand lumea credea ca cei din USR sunt altceva, dar s-a dovedit ca sunt aceleasi javre ca peste tot.
      Au mai aparut cei de la Plus, doar ca au disparut la fel de repede fara sa faca nimic notabil. Nici macar nu au reusit sa se inteleaga cu partenerii din USR si sa stabileasca un candidat unic pentru Primaria Capitalei.

      00
    • Zi-ne de ce s-au dovedit a fi javre.

      00
    • Pentru ca cei ca tine am vazut ca nu au atasament fata de partidele care le-ar place.

      Si depun efort minim, adesea nici macar efortul de a verifica daca o stire negativa despre USR e falsa sau adevarata. Ca sa nu mai zic de efortul de a vota, daca e concert Maroon 5.

      Ati fute, dar n-ati da din cur.

      00
    • @punKreas, nu neaparat javre, dar sunt macinati de luptele interne mici. La fel si fuziunea cu Plus merge foarte greu. Desigur, li s-au pus multe obstacole de catre vechiul establishment, vezi faptul ca nu apar deloc in presa, care e efectiv controlata si nu ii lasa sa-si transmita mesajul, dar pe de alta parte si grupul acesta in sine (membri USR + Plus) este macinat de factiuni de interese mici, nu trage toata lumea la o caruta comuna. Plus iti zic din experienta, ca sunt membru in Plus, se incearca prea mult sa se corporatizeze si procedurizeze partidul, cum este intr-o companie. Totodata, pare ca oamenii astia din partid nu au trait o viata ca a cetatenilor pe care vor sa-i reprezinte si astfel, in afara de mesajele anticoruptie, orice discutie nu rezoneaza cu potentialul electorat (sa fim sinceri, oamenii de clasa medie nu constituie un target suficient ca sa obtii 30-40% din voturi). Ma uitam al Europarlamentare ca spunea o candidata ca in nu stiu ce sat vrea sa introduca piste de biciclete pentru (insert fancy corporate technical words here e.g. sustenabilizarea retelei pedestre de infrastructura cointegrata). Mesajul nu e legat de oamenii catre care te adresezi. Pacat este ca probabil cei mai multi oameni sunt bine intentionati. Pe de alta parte, zicea si zoso ca faptul ca esti bine intentionat nu inseamna neaparat ca esti util, fiindca si un prost poate fi bine intentionat, dar mai greu sa lucrezi cu el.

      00
    • @punKreas, vezi si faza de ieri cu Barna care s-a dus la Cristoiu. Foarte dubioasa decizia de a merge acolo, in contextul in care nu e ca si cum o sa rupi votanti de la oamenii care urmaresc pe un nenorocit ca Ion Cristoiu. In acest sens, ar plana ceva suspiciuni asupra existentei unui grup care-l controleaza pe Barna si care i-au cerut o „favoare” sau sa plateasca pentru o favoare primita in trecut. Daca o judeci la rece, tu Dan Barna presedinte USR nu ai ce cauta la Ion Cristoiu, care are istoricul pe care-l are. Iar aici recomand ca documentare o postare pe pagina FB a lui Madalin Hodor, care lucreaza la CNSAS si s-a judecat cu Cristoiu pentru ca l-a decospirat pe asta ca fiind colaborator al securitatii (Coroiu) si un video facut de Malin Bot (for the record, nu-mi place Malin Bot, are un stil foarte agresiv sa faca jurnalism, nu cunosc daca e cineva in spatele lui, cum e in spatele presei mainstream) unde ridica niste puncte interesante macar ca food for thought, nu neaparat sa luam de bun tot. Zice omul acolo si de tot istoricul lui Cristoiu. Ce am zis aici am zis fiindca voiam sa evit raspunsul pe care am vazut ca il dadeau alte persoane „lasa, sa se duca Barna la Cristoiu, e bine sa luam voturi de la toti”

      00
    • @cosmin

      „zicea si zoso ca faptul ca esti bine intentionat nu inseamna neaparat ca esti util, fiindca si un prost poate fi bine intentionat, dar mai greu sa lucrezi cu el.”

      Stiu si eu, probabil ca asa e. Standardele cresc enorm dupa o cura de Dancila, Daea, Andrusa, Vela sau Ansie. E normal ca aia din USRPlus sa para cam prostuti, chiar daca bine intentionati.

      00
    • Andrei, doar faptul ca îmi ceri mie sugestii cu privire la votul tău e complet greșit intr-o democrație. Dacă ai sta strâmb si ai judeca drept ai vedea ca nu toți oamenii sunt la fel, iar daca sunt câțiva tocilari idioți asta nu înseamnă ca tot grupul e asa. In ceea ce privește USR, e clar ca au o groază de probleme care încep de sus mai ales (peștele de la cap se împute). Dar e alegerea lor daca il lasa pe capitan si pe câțiva subalterni sa scufunde nava. Iar cei din Plus ii sabotează incontinuu (sunt mulți in plus care au venit din alte partide si). Eu ii trag de urechi maxim pe câțiva din ei care par mai sănătoși la cap.

      00
    • @Oana, nu-ti cer neaparat o sugestie. Voiam sa spun ca eu as vrea schimbarea, as incerca sa votez cu cineva diferit, dar pana acum nu am avut cu cine.

      @punKreas, nu pot sa cred ca USR sunt cei care vor aduce „democratia” in Romania in conditiile in care ei sunt macinati de lupte interne si sunt condusi de Barna ca un despot. Scandaluri legate de realegerea lui ca sef de partid, scandaluri legate de excluderea unor membrii care au indraznit sa critice actiunile partidului.

      De restul acuzatiilor care li se aduc in presa nu pot sa spun nimic, pentru ca o sa-mi sariti in cap ca nu sunt dovedite.

      @mac gregor, inteleg ca te referi la delegatii USB (precursorul USR). Da, este nasol ce au facut si poate asa intelegi de ce consider ca nu am cum sa am incredere in acest partid.

      00
  10. „Profitul” unui partid politic este guvernarea :)

    00
  11. Era evident de la prima frază că tot articolul e o poantă. Auzi, non-profit… :))

    00
  12. „Soluții sunt, una ar fi să luam legile din altă țară, care ne place, Germania, Franța, și să le aplicăm aici.”

    Gresit! Solutia e stabilirea unui obiectiv si ghidarea pas cu pas partilor spre acela pana in momentul unui echilibru si un rezultat cat mai apropriat de acel obiectiv.

    00
  13. Acum vreo 15 ani citeam ca intrun oras in Germania, consiliul local fiind apraoape 50/50, crestin democratii/ x au avut de vopsit un pod si jumate a iesit verde si celalata jumatate cacaniu

    Pana la problemele astea de principiu: lobby american versus european versus latino-african(in care suntem noi) , n-am putea incepe cu lucruri simple, imediate si palpabile cum ar fi cat primeste fiecare sefulet de partid de la partidul pe care il pastoreste?
    Uite, de exemplu Kelemen Hunor, in nemernicia lui ca un caine turbat , are indemnizatie ca sef de partid. Transparent , pe fata http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=157&cam=2&leg=2016&pag=5

    pe de alta parte oamenii noi din politica nu se incurca cu d-astea. Lupta permanenta in contra pesedeu nu-i permite domnului Barna sa incarce cheltuielile partidului, asa ca il banui ca pe ascuns finanteaza ilegal usereu cu bani adusi de acasa, ca daca ar lua cumva bani de la partid sigur ar fi aparut in declaratia de avere http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=21&cam=2&leg=2016&pag=5&idl=1

    Uite hai sa facem o lege in care partidele care primesc fie si un leu de la stat , sa fie obligate sa-si afiseze veniturile si cheltuielile public, online. Sa vad si eu simpatizant @###$$$%& ce contracte sunt si cu cine , cat plateste un partid la o televiziune, chiria, benzina, protocolul , fara ca asta sa raman doar in seama unei institutii de control , cu directori vremelnici numiti politic

    00
  14. Partidele politice sunt, conform legii 14/2003, persoane juridice de drept public.
    Am oprit lectura după primul paragraf.

    00
  15. Nu-i mai simplu la unguri? Are Orban 2-3 stromani, ei cistiga licitatii (din fonduri UE), ei sponsorizeaza partide, evenimente, echipe de fotbal, etc. Banii sunt mutati dintr-un buzunar in celalalt pina li se pierde urma. La unguri 90% din licitatii sunt cistigate de firme al caror patroni sunt prieteni, colegi de partid sau rude a lui Orban.
    Practic nu poate zice nimeni nimic, totul e la vedere, conform regulilor, insa exista numai un singur cistigator. Aceeasi reteta functioneaza si la cehi, acolo totul intra in buzunarele lui Babis. Practic EU ii imbogateste pe acesti politicieni mafioti, ei nu mai trebuie sa se duca sa se milogeasca la companii, ca le dau contracte daca sunt alesi. Ei deja sunt racordati la sursa.
    Cel mai trist e ca oamenii de rind sunt de acord cu aceasta practica. Spun ca mai bine sa ia unul de al nostru decit sa-i ia vreo firma straina.

    00
    • Nu mai vreau să aud de unguri și Ungaria. De la București la Nădlac pe autostradă am mers like boss, întins,frumos, 130 la consum ca băieții. De la Nădlac la Budapesta doar cu 50-60 , am spart tot sub Cayenne. Vai de capul lor…

      00
    • @Paco: crede-ma, pentru un trecator actualmente Ungaria este ca marul acela frumos pe dinafara insa putred pe dinauntru.

      Tu stii ca cel mai bogat maghiar (instalator de gaze la origine) si-a dobindit averea in 10 ani? Ca are in proprietate fonduri de investitii, banci, lanturi de hoteluri, centrale energetice, firme de constructii de drumuri si cai ferate, brand de articole sportive, echipa de fotbal, etc.? Gigi Becali este un academician pe linga el.

      Stiai ca daca esti opozantul regimului esti stigmatizat ca tradator de neam si ti se spune verde-n fata ca nu esti maghiar? Valabil si pentru homosexuali, atei, persoane fara adapost. Am citit undeva ca homosexualii nu pot dona singe.

      Recent seful parlamentului a facut referire la femei ca niste fiinte isterice, cu numarul 2 in CNP? Nu a vrut sa pronunte cuvintul femeie.

      Stiai ca practici interzise in Romania ca de exemplu mita electorala sunt in mare voga in Ungaria. Inainte de alegeri pensionarii primesc tichete de masa si de vacanta de la guvern, se face campanie electorala in scoli si gradinite, politicenii se pozeaza cu copii si impart pachete acestora?

      Soros si Bruxelles sunt teme zilnice in mass media controlata de guvern. Ai nevoie de stomac puternic sa te poti uita la bullshitul din telejurnalul de seara a televiziunii maghiare. Se duce asa o propaganda incit si Coreea de Nord ar fi invidioasa.

      Astea sunt doar citeva din nenumaratele derapaje de la democratie al regimului Orban. Daca nu vorbesti limba, ti se pare o tara ok, insa e doar la suprafata.

      00
  16. Articol scris pe logica lui Crina Dobre.

    00
  17. Totul depinde pâna la urma de nivelul de exigenta al cetatenilor, si de nivelul de educatie, în Occident el e mai mare la marea majoritate.
    Iar asta vine din trecut si din cu ce au fost oamenii obisnuit de generatii întregi.
    Cu cât oamenii sunt mai putin saraci cu atât au mai multa educatie, mai mult discernamânt si nu se lasa pacaliti asa usor.
    De bine de rau cu cresterea nivelului de trai si în România va fi mai bine, mai ales ca multi cetateni au avut ocazia sa vada cum stau lucrurile în Occident si devin mai exigenti.

    00
    • Am vazut nenumarate cazuri in care cetateni din occident isi faceau de cap in Romania. Cum a vazut ca se poate nu mai conta ca e mai de la vest. La fel si cu ai nostri care se intorc de la munca. Nu exigenta va schimba ceva ci regulile stricte si clare. Aici e problema noastra. Pina cind militianul taie amenzi care sunt platite la pastele cailor, ori inchide ochii cind incaseaza o mica atentie nu va asteptati la schimbare. Cei din occident nu sunt nici mai cuminti nici mai cu mot. Se poarta civilizat fiindca la ei nu exista oameni care iau spaga si regulile sunt strict aplicate, iar daca gresesc sunt arsi rau de tot la buzunar.

      00
    • Asa e dar macar politicieni ca Dragnea care nu fac nimic, doar fura, si schima legile ca sa poata fura cât mai usor fara sa fie pedepsiti, nu sunt totusi votati de prea multi.
      În România cresterea nivelului de educatie si de trai nu va rezolva toate problemele astea, dar le va mai atenua sper.

      00
  18. hai sa explic eu mai pe scurt cum functioneaza partidele politice:
    – un partid politic e un grup de oameni cu interese comune, interesele lor principale fiind sa faca bani, sa conduca si sa castige si alegerile urmatoare ca sa faca si mai multi bani si sa conduca
    – dupa cum scria mai sus, campania costa, dar si alte lucruri costa in afara campaniei, asa ca trebuie asigurat un flux continuu de bani catre partid. cel mai simplu e ca partidul sa fie la guvernare, unde poate redirectiona o proportie cat mai mare din banii statului catre partid
    – oamenii din partid nu trebuie lasati la greu oricat de incompententi ar fi, trebuie sa li se gaseasca functii de bugetar sau daca au afaceri, acestea trebuie alimentate cu banii statului, astfel incat sa poata redirectiona la partid cand este nevoie si sa traiasca si ei bine
    – oamenii din partid e bine sa fie santajabili, macar prin faptul ca daca sunt dati afara din functia lor de bugetar nu ar fi in stare sa isi gaseasca ceva real de lucru. cu cat se mai starng niste dosare cu manarii care sunt deschise in momente strategice, cu atat mai bine, insa
    – aparatul bugetar nu trebuie simplificat si digitalizat pentru ca (1) unde se mai angajeaza toti lachetii de la partid si rudele lor si (2) cum se mai poate frauda bugetul de stat daca orice e inregistrat digital si orice poate fi urmarit usor?
    – in politica de obicei se baga oameni de slaba calitate, cei care conduc sunt de obicei oameni care nu s-au priceput la prea multe in viata in afara de a-si crea relatii si a pupa ce fund trebuie. oamenii de calitate de obicei sunt ocupati cu facutul de bani si cu munca in economia reala, oamenii cu demnitate ies din politica atunci cand se lovesc de realitate. cine nu reuseste sa aiba un job real si are calitatile din propozitia precedenta se baga in poilitica, de aceea e plin, de exemplu, de ministri care au terminat liceul, apoi au o gaura de 5-10 ani in CV si apoi dupa ce au inceput sa prinda anumite functii publice au inceput sa faca, in functie de buzunar, cate un Spiru Haret, apoi academia aia de securisti de aparare nationala, vreo 2 mastere si, cine nu are simtul masurii, vreun doctorat-doua

    00
  19. Am mai zis asta si in alte comentarii: eu am ajuns la concluzia ca mediul de afaceri din Romania fac ca partidele sa fie ceea ce sunt azi ! Spun asta pentru ca in mod curent, pe la birourile/locatiile oamenilor politici sunt cozi cu cei gata sa propuna o spaga pentru: un contract „avantajos”, sa rezolve o problema aparuta, sa se inteleaga ” ca oamenii” etc. (sa nu inteleaga cineva ca eu zic ca oamenii politici nu merg sa ceara spaga, am zis ca marea majoaritate a celor care initiaza „o spaga” sunt parte a mediului de afaceri)
    Cei care sunt „afaceristi” au nevoie de asta pentru ca: taxele trebuiesc platite, salariile trebuiesc platite, spagile trebuiesc platite si nu in ultimul rand dividentele trebuiesc platite ! Nu vreau sa para ca tin parte oamenilor de afaceri sau ca ii inteleg si sunt de acord cu ei ca „trebuie sa se descurce”.
    Intre aceste doua „parti” ar trebuii sa existe justitia, care sa nu lase lucrurile sa se intimple asa, dar justitia e destul de mult in puterea clasei politice, si chiar daca verdictul e corect dar vine dupa ani de amanari si recursuri, devine aproape inutil ! Luati exemplu perioada asta in care s-au oprit majoritatea activitatilor economice, dupa 2 luni de facut nimic au inceput sa se plinga ca daca nu-i salveaza statul ei dau faliment ! Deci in concluzie, justitia trebuie sa tina cont de asta, ca daca in cateva luni nu dau un verdict, dupa aceea nu prea mai are rost, ca bussinesul respectiv e deja in faliment poate chiar mort !
    Daca recapitulam: oamenii politici/partidele au nevoie de bani, banii sunt produsi de mediul de afaceri, justitia da verdicte corecte in 99% din cazuri, numai ca nu face asta in timp util si politicienii „coordoneaza” justitia ! asa se inchide cercul !
    In principiu asa functioneaza treaba prin toata lumea doar ca justitia reuseste sa echilibreze totul si nu ajung sa calce peste „linia rosie” atit de multi si de des ca in Romania (nu, nu vreau sa compar Romania cu tari din Africa)!

    00
  20. „Problema nu e că dăm contracte la companiile de casă, pe prețuri mai mari, așa fac toți. Problema e că nu obligăm să respecte un standard, să livreze calitativ.”
    – ba problema fix aia e. Pentru ca eu am o nevoie (teoretic nu e a mea, dar eu ca lider in administratia unei tari o definesc) si ca sa fie satisfacuta o cer de la colegu’. Dar eu am nevoia si eu judec daca e ok sau. Dar problemele aditionale sunt: 1) nu platesc din banii mei, 2) stiu ca in cativa ani plec, asa ca mi se rupe. Nimeni nu are motivatia sa impuna un standard calitativ, pentru asta ar elimina finantarea politica. Aia care fac treaba de calitate investesc banii in facut treaba de calitate, costurile industriei. La o treaba de calitate, marja de profit e mai mica dar sigura.
    Daca ‘cost of doing business’ = pretul catorva politicieni (unul singur nu garanteaza contracte) + costurile muncii / materiale / logistica (etc, ce costuri ai tu sa livrezi ceva in industria respectiva) deja marja scade. Mi se merita doar daca partea a doua e suficient de mica incat sa compenseze prima parte.

    Deci nu.

    Plus, faptul ca asa merg lucrurile nu inseamna ca e ok. La germani, plata unei taxe mari te scapa de puscarie si confiscarea asset-urilor firmei, dar si contractele se reziliaza instant si pierzi orice ai pus in escrow ca si garantie. La americani, da, contributiile iti aduc acces de lobby si contracte, dar in 2018 vasta majoritate a alesilor in camera reprezentatilor au facut-o fix pe platforma eliminarii finantarilor corporatiste si scaderea plafonului contributiilor la Super PAC-uri.

    00
  21. CALITATÍV ~ă (~i, ~e) și adverbial Care ține de calitate; propriu calității.

    Nu credeam ca tocmai la tine pe blog o sa gasesc cuvantul asta lipsit sens. Calitativ..bun sau rau?
    Nu mai bine scriai „de buna/inalta calitate”?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube