De ce funcționează "metoda acoperișul"

E plin internetul de articole pe tema asta. A fost la TV în fiecare an în ultimii 5 ani încoace, de 2-3 ori pe sezon. Și totuși oamenii pică în continuare în plasă, dintr-un motiv simplu și deloc surprinzător.

Aflu de un caz în care omul s-a dus la vecinii care schimbaseră țiglele, a întrebat de prețuri și s-a îngrozit (vorbim de lucrul cu firmă, cu factură). A mai amânat, a mai adunat bani, timp în care îi tot aterizau în cutia poștală fluturașii "ăia". A sunat, ăia i-au dat un preț de mizerie, au venit, au dat jos acoperișul vechi și apoi au început să negocieze prețul nou, cum fac de atâția ani încoace. Până nu s-a dus la poliție nu a scăpat de ei.

Și se întâmplă iar și iar și iar și iar. Pentru că legal și civilizat e scump, să te duci la vecin să întrebi cât a costat și cu cine a lucrat nu poți, că ăla minte și nici nu te înțelegi bine cu el.

muncitor-constructii Image by gpointstudio on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Stai sa vezi cand te certi cu rudele cand le explici ca nu are cum sa coste 1500 de lei (15 meleoane) sa schimbi un acoperis. Nu ca vecinu stie el niste baieti ieftini. Nu ca Dedeman e scump si stie vecinu un furnizor da nu vrea sa ne spuna de el (de-al dracu). Pai cum, atat mi-a spus vecinu ca l-a costat.

    Comentariu apreciat.1209
    • Dedeman e scump.

      Comentariu apreciat.6124
    • Confirm, Dedeman e scump.

      Cel putin pe ce mai cumpar eu (ciment, osb, parchet, chestii de gradina). Compar mere cu mere (acelasi brand, aceeasi cantitate etc).

      Comparatia nu o fac cu Hornbach (care mi se pare mai scump) sau cu Leroy Merlin (ca ajung rar acolo) ci cu magazine independente.

      Daca as lua in calcul chestiile private label – For Q de la Hornbach e net superior la toate capitolele Grunmann-ului de la Dedeman (in cazul gradinaritului).

      Comentariu apreciat.558
    • A uitat un zero si un doi in locul cifrei 1.

      In alta ordine de idei acoperis in doua ape la o casa de 110 mp acum patru ani schimbat 18000 de ron mana de lucru. Corect si profesionist cu macara schela serioasa. Cu factura.

      Comentariu apreciat.586
    • Am luat si ceva conectori For Q pentru furtunuri. Foarte OK din punct de vedere calitativ. De asemenea, la becuri, Hornbach sunt un pic mai ieftini ca Dedeman.

      136
  2. La cat se cere acum pe manopera, iesi mai bine sa iti iei 1 luna concediu fara plata, sa inveti meserie si sa iti faci singur.
    Nu e gluma sau exagerare, un vecin si-a pus recent pavele in curte, clasic, pe pat de nisip, manopera a fost 50 lei/mp la pavele si 75 lei ml/bordura, nu ma cred si nici nu sunt un mare meserias dar sa pui pavele pe nisip mi se pare ceva mai usor decat sa pui gresie sau faianta pe vertical

    Comentariu apreciat.18116
    • „Don’t lift more than 20kg risking a back injury. Let other cunt to do it ” doină de pe malul teleormanului

      Comentariu apreciat.11212
    • Mie mi-au cerut 80 lei mp si 50 pentru bordura. Si nu doream pe nisip ci pe pamant ca vreau sa iasa iarba prin ele (is tip grila).

      Le-am pus singur cu tata, a dracu, nu s-au lasat 😀 pavele.
      La vata in mansarda am chemat un meserias, dupa 10 minute i-am chemat un taxi. Nu intelegea de ce vreau 2 straturi, de ce sarma, de ce folie anticondens.
      Am pus singur primul strat de vata. Un meserias a vazut apoi ce am facut, a zis sincer ca nimeni nu se chinuia sa traga sarma aia atat de bine sa nu se lase vata si nici nu se chinuiau sa puna bucatile la masura sa nu strice aiurea vata.

      Comentariu apreciat.1967
    • Am primit oferta de 3500 euro pentru acoperiș la rosu. M-am apucat cu 2 prieteni sa îl fac. Când au venit aia cu tabla se mirau cat de bine e pus lemnul și cotele sunt exacte pe ambele parți. Nu am bătut cuie, am folosit doar șuruburi și conectori.
      Am pus coama la mm, meseriașii cu tabla au zis ca nu fac asa ceva, nu pierd timpul sa iasă drept și perfect conform schiței, dar banul trebuie plătit conform contractului.

      Comentariu apreciat.734
    • Tot ce ați scris voi aici e adevărat și am primit confirmări inclusiv de la „meșteri”. Nimeni nu stă să se chinuie să facă ca la carte. Toți fac să le fie ușor și aparent bine. Doar aparent. Eu trebuie să facă repede și pe bani mulți și clar nu iese bine. Altfel, de ce credeți că s-au repatriat jde mii de „meseriași” de prin vest? Că aici merge buleala pe bani mulți, în vest oamenii au pretenții pe banii lor!

      Comentariu apreciat.400
  3. Bătrânii noștri sunt cum sunt, dar este și vina noastră că se mai întâmplă mizerii. Eu mai merg pe la bunica mea și i-am spus că dacă are nevoie de ceva facem noi, nu o lăsăm singură pe lume. În august nu am avut activitate și mi-am chemat băieții care lucrează cu mine și în două zile am făcut pe lângă casă tot gardul ca o distracție. La fel și cu acoperișul în 2020. Ne-am strâns toți și l-am făcut. Nu trebuie să scoți din buzunar o avere dacă te duce capul. Acoperișul m-a costat 3000 ron și gardul 1900 ron. Dacă veneau băieții cu fluturașul, banii ăștia trebuia să îi dea doar pentru ciubuc. Păziți-vă bătrânii și dacă se poate mergeți săptămânal pe la ei. Faceți și puțină muncă pentru a ieși cu capul din ce faceți zilnic și îi faceți mai fericiți. Până la urmă datorită lor suntem aici.

    Comentariu apreciat.24310
    • dacă ai cu cine te înețelege, că unii sunt mai încăpățânați decât niște copii de 2 ani, ”cum să ne dai tu bani, cum să ne ajuți tu, noi trebuie să-ți dăm ție, noi să te ajutăm pe tine, noi să-ți face ție”.
      sau să facă singuri, cum au făcut o viață, că nu-s copii mici.
      pe unii nu poți să-i scoți din una din astea două nici cu tancul.

      Comentariu apreciat.735
    • @AB Bătrânul meu este așa, dar noi l-am dat pe brazdă. De fiecare dată când facem ceva îl luăm și pe el și îl punem printre noi pe post de gânditor, îi cerem sfatul, glumim, așa îl facem să se simtă implicat. Acum ceva ani în urmă ma enerva încăpățânarea lui, acum am înțeles că dacă îi cedez și lui câteva idei nu am cum să mor. Așa au fost educați, așa era atunci. Când nu vor mai fi sigur ne-am dori să îi mai ascultăm. Așa că… timpul nu costă totdeauna bani.

      Comentariu apreciat.1654
    • @AB, confirm, discutie cu socrul meu care s-a terminat cu efectiv batut cu pumnul in piept, „Eu toata viata mea am facut ce am vrut eu! Si o sa fac ce vreau eu!” am zis in gand, „plm, mosule fa ca tu stii ce e mai bine pentru banii tai, fuck off” Craciunul asta stam acasa la noi.

      Comentariu apreciat.492
    • La noi așa erau bunicii. Nici nu ziceau, nici nu întrebau, făceau ce și cum voiau ei, te duceai și făcuseră chestii, chestii de desing, fără să se bage la alea de structură (că erau scumpe cu muci) și apoi se plângeau că ai mei (părinții mei/fiul lor) nu se implică.

      122
  4. Daca iti pica o tigla de pe casa nu vine nici dracu sa te ajute, pentru ca costa drumul si au comezi de nu fac fata.

    Daca gasesti pe cineva prin apropiere la o lucrare, nu scapi fara 100 lei pentru 5 minute.

    Sa vezi preturi la manopera pentru pus tigla/tabla!

    Vorbim de multe mii de EUR, iar la capitolul tabla, dpdv preturi toti sunt aliniati.

    Comentariu apreciat.492
    • nici eu nu m-as sui pe acoperis gratis. D-apai sa mai stiu si meserie.

      Eu d-aia stau la bloc, sa nu am probleme cu acoperisul, jgheaburile, scarificatoarele si toate lucrurile pe care le citesc pe aici

      Comentariu apreciat.7813
    • @lucifer pana la ” acoperisul, jgheaburile, scarificatoarele”, multi dintre cei care stau la bloc uita cat de enervante pot fi mustele sau tantarii. aia e prima problema de care scapi :)))

      Indecis. Tu ce zici?2110
    • @Lucifer: si eu le citesc pentru amuzament, ca un fel de povesti de groaza.

      120
  5. Ce mă fascinează comentariile astea care se plâng că meseriașii sunt scumpi.

    Apoi aceeași fac pariu că la prima ocazie ar pleca dincolo dacă ar fi în locul meseriașilor.

    Băi avem multe probleme în țara asta, mai ales din cauza politicului și corupției și altele.

    Dar o problemă majoră avem și o să mai avem: nu ne place să apreciem munca altora. Doamne ferește dacă își ia ăla mercedes înaintea noastră? Păi eu sunt corporatist lucrez la birou, ăla e un meseriaș, un țăran de om.

    Cum să facă cineva 100 lei pentru 30 minute de muncă? Păi simplu, nu punem în calcul deplasarea, sculele, experiența, nimic. Doar că huo, a cerut 100 lei pe juma de oră. Și asta la negru, că dacă era pe factură și cerea 200 era sfârșitul lumii cred.

    Zici că doar munca de birou e muncă adevărată. Și o zic asta ca aitist. Să copiezi date dintr-un excel în altul să faci rapoarte nu e cine știe ce, majoritatea ălora or să dispară datorită AI. Plimbăreții de dosare și de date.

    Mi-am luat recent o casă, și era neterminată. Da, există și țepari ce taxează mult, dar personal am avut noroc de meseriaș bun. Și am calculat dacă stăteam să muncesc pe aceeași bani (nu puțini) nu e chiar viață așa bună.

    Plus că e genul de meserie unde n-ai concediu, nu muncești, faci foamea. Nu e ușor să ai presiunea asta pe tine. Și eu ca aitist o am și e lejer muncă de birou. D-apoi ca meseriaș.

    Eu merg tot timpul cu ăia care au făcut la alții, dacă îmi place cum a ieșit, cât au cerut atâta am dat și aia e. Merită toată lumea să câștige bine dacă lucrează bine.

    Comentariu apreciat.19331
    • Comentariu subapreciat. Ar fi ideal să ajungem cât mai mulți la concluzia că munca onestă și specializată trebuie plătită corespunzător. Mai bine dai 1000 de bani ca să fie bine, decât să dai 50 de bani prima oară și apoi să tot cârpești cu câte 100-150 de bani de fiecare dată până ajungi la 2500-3000 de bani, asta fără să mai punem la socoteală stresul constant pe care îl ai că tot nu ai rezolvat problema, mereu vezi că ceva e spart, e strâmb, nu se închide, nu funcționează ok, mai trebuie reparat, mai trebuie cârpit. Românii românesc în continuare!

      Comentariu apreciat.4712
    • Cel mai corect comentariu.

      On topic, cei care patesc asta (metoda acoperisul) se impart in 3 categorii:
      1. Chitrosi care isi mananca de sub unghii, (avem exemple si pe aici printre comentatori). Astia isi merita soarta.
      2.Cei care nu au avut de a face cu meseriasi la viata lor, adica cei care stau la bloc si mostenesc o casa in care evident nu locuiesc si care are nevoie de reparatii.
      3. Batrani care nu mai au pe nimeni sa ii ajute, chiar si cu o recomandare de meseriasi buni si pica in plasa teparilor.

      Indecis. Tu ce zici?3214
    • Cel mai tare comentariu. Si aprecierea asta vine de la un corporatist.
      Dați bai bani la curieri, ospătari, meseriași dacă își fac treaba bine, sunt politicieni, etc. Nu va mai cacati pe voi atât.

      Indecis. Tu ce zici?2510
    • Politicosi, nu politicieni. Fmm de autocomplete corporatist!

      Comentariu apreciat.323
    • Cand un meserias de-asta face in doua saptamani cat castig eu in 3 luni, ceva mie-mi da cu virgula.

      Unde se termina aprecierea si unde incepe jecmaneala?

      Indecis. Tu ce zici?3755
    • Cand un meserias de-asta face in doua saptamani cat castig eu in 3 luni, ceva mie-mi da cu virgula.

      pot să fiu muist aici? când tu faci in 3 luni cât făcea el in 2 ani era bine? ah, la tine era bine, pentru că era cererea mare și oferta mică, dar la el nu ar trebui să funcționeze așa? :)

      ps: asta e valabil dacă ești ITist

    • @hash, da-ți demisia si hai sa vedem cât de des ești căutat pentru job nou. Meseriașul ăla e sunat zilnic.

      Comentariu apreciat.4510
    • Concluzia e evidenta, sunt prea putini meseriasi (de-aia aducem din afara).

      Nu e ca lucreaza ei bine, ci ca sunt putini.

      Nu e vorba de romanism, e problema ca preturile sunt rupte de realitate, cer cat vor, ca n-au concurenta.

      Si mai mult ma enerveaza mentalitatea de jecmaneala, vine, sta la o tigara si-ti scoate din burta un calcul sfatos, incercand sa te duca cu presul. De-aia, la lucrari mai mici iti iei concediu si-ti faci tu, te costa de zece ori mai putin.

      Comentariu apreciat.478
    • @hash, inteleg. Ca sunt putini nu conteaza deloc din punct de vedere economic. Cerere-oferta, cultura generala legat de economie. Daca tu iti iei liber ca sa faci lucrarea lui, inseamna ca. zilele tale libere valoreaza mai putin decat iti cere meseriasul. iti inteleg frustrarea

      Indecis. Tu ce zici?2211
    • Am uitat să specific.

      Singurul lucru care le lipsește meseriașilor și cred că ar trebui rezolvat ar fi garanția. Să ai cumva o garanție că nu își bate joc. Dar la prețuri nu cred că e problemă neaparat, lumea e mulțumită când plătește mult și iese nasol, aici sunt de-acord cu toți, pe lângă că plătesc corect și mult, nu primesc ce calitate ar trebui? Atunci da, clar, jecmăneală.

      @hash Ce treabă are una cu alta? E vorba strict de cerere și ofertă. Dacă meseriașul ăla câștigă așa bine și așa de ușor banii, atunci de ce nu ne facem toți meseriași? A, că e nasol să lucrezi în soare? În ploaie? În praf, în mizerie? Aia nu ar trebui să implice un cost?

      E aceeași fază ca și cu gunoierii. Da, e o meserie care oricine o poate face, că nu necesită skills. Corect. Dar câți oameni ai disponibili să lucreze în condițiile alea, și pe salariul minim? Când n-o să mai ai crești.

      La șoferi e la fel, mai ales cei de tir. Skillset minim, doar ții de volan drept. Bun. Acum adaugă faptul că stai 1-2 luni pe drum, că stai 8 ore în vamă, că dormi în mașină, te caci în wc-uri publice, te speli la furtun, mănânci conserve sau grătare în parcare, etc. Alea nu contează, doar dificultatea muncii, că e ușor să ții de volan?

      Suntem la fel ca ăia care ne zic că ce-i așa de greu, doar stăm și-apăsăm pe taste la calculator, mare lucru, ignorând toate celelalte aspecte care vin la pachet.

      Comentariu apreciat.485
    • @zoso: La un moment dat prețul untului a ajuns la 16 lei. A început să nu se mai vândă, iar acum de ceva vreme Prodlacta tot are promoții la unt cu 7 lei.

      Nici înainte nu era bine cand meseriașii erau plătiți pe nasturi, nici acuma când au întins coarda.

      193
    • Eu n-am nici o problema cu pretul cerut de meseriasi. Pana la urma, daca nu imi convine pretul (s-a intamplat si asta), pot oricand sa cer alte oferte si sa compar.
      Am o problema insa cu neseriozitatea si cu munca facuta de mantuiala. Cand ii zic ca vreau pat cu picioare si imi face pat plin, cand imi face toata casa in panta (in afara de scurgere unde e drept), cand zice ca termina toata casa intr-o luna si dupa 6 luni e inca la glet. Si mai ales, cand te mai si prostesc in fata ca sa nu recunoasca ce au gresit si sa isi repare greseala.

      Comentariu apreciat.310
  6. Ma uitam la niste meseriasi americani, 10k $ demolatul unei magazii ca „domle costa oamenii si excavatorul inchiriat si nu am decat 3500 dolari profit pe zi” ori 40mii$ pus gazon (in lic de „obisnuit” 10k) ca „e pe deal” si trebuie experienta. O ruda in Austria s-a mutat din apartament pentru ca i s-a stricat centrala (cu gaz) si cica nu gaseste sa o repare/inlocuiasca cu pret sub 20mii eur! Ca reautorizari, proiect, naiba stie..sta cu chirie cu 800eur/luna.
    Am fost la un service in Germania, schimb ulei cutie de viteza, o garnitura si un vapac de plastic=733 eur. A venit unul sa verifice geamurile (3 bucati, a rasucit manerul si a deschis-inchis geamul, asta a fost verificarea) =800 eur(pe an, cica mai vine odata).
    Raman socat de scoruri rupte de realitate.. Sau nu sunt, se pare ca unii (suficient de multi) chiar platesc

    Comentariu apreciat.5310
    • Pe ce baza zici ca-s rupte de realitate? Omul care presteaza un serviciu pune pretul conform pietei. Ii ia niste timp, are niste costuri fixe (deplasare, pregatire, etc), are niste costuri variabile si cererea pentru treaba respectiva e x. In timpul cat ii ia sa verifice ceva (intr-un mod prin care sa-ti poata oferi tie o garantie) intra si pregatirea lui.
      Stii bancul ala cu omul care se duce la un pictor si-l roaga sa-i faca un portert. Pictorul ia pensula si in 10 minute ii face un portret, omul e fericit si-l intreaba cat costa. Pictorul zice 10 mii de euro. Omul: cum, 10 mii pentru o treaba de 10 minute? Pictorul: pai da, dar mi-a luat 30 ani sa ajung sa fac asa ceva de calitate in 10 minute.

      Indecis. Tu ce zici?3727
    • „Pe ce baza zici ca-s rupte de realitate?”

      20k euro o centrala? Poate daca era una mare, pt toata scara/bloc. Altfel e enorm oricum ai da-o las-o-n sange

      Comentariu apreciat.483
    • Pe vremuri era altceva, acum am mai saracit putin pe margini…

      80
    • Aia voiam sa zic si eu, 20k sa schimbe o centrala termica de apartament? Mai taie din ele nene ca e prea de tot.

      Comentariu apreciat.280
    • Nu am ce sa tai. Initial a fost „doar” 3500 eur reparatia. La fata locului meseriasul a constatat ca trebuie tevi noi la gaz, ca nu mai corespund (cu „normarivele” probabil). Asa ca trebuie proiect nou de gaz, tevi,.. Trebuie si scurgere pentru centrala cu nus ce adaos, nu merge direct in canalizare ca la noi. Deviz spre 20mii eur centrala noua + toate celelate,A mai cautat si la altii, tot pe acolo.

      Indecis. Tu ce zici?2112
    • @Vlad ca e mult e una. Care e „realitatea” oricarui serviciu? Zic eu: realitatea e piata existenta pentru acele servicii. Nimeni nu are interestul sa moara de foame, daca pretul cerut ar fi rupt de realitate, inseamna ca nu-l plateste nimeni. Poate ca e prea scump pentru cineva, dar Gigel care cere 20k sa vina sa-ti lege siretul stie ca oamenii platesc atat. Sigur ca unora nu li se pare normal sa ceara atat pentru asta, dar daca n-ar exista cerere si pretul ar scadea.
      Si eu ofer niste servicii si mi s-a spus ca cer mult. Doar ca mi-am reglat pretul astfel incat sa am suficient de lucru. Dar mi se pare ca vin multi clienti, atunci cer mai mult pana se regleaza cererea – practic raman cei care considera serviciile si calitatea lor suficient de valoroase atfel incat eu imi ofer timpul celor care platesc.

      123
  7. Nu prea înțeleg treaba asta, pe un blog unde majoritatea utilizatorilor au salarii de minim 5k euro pe luna învață sa își pună singuri pavele și tabla pe acoperiș.
    Se plâng de prețuri mari la manopera.
    Ceva nu se potrivește.

    Comentariu apreciat.976
    • suntem zgarciti

      Comentariu apreciat.374
    • 1. Nu crede tot ce se arunca pe aici.
      2. Banii munciti de tine sunt bani scumpi, nu iti vine sa ii dai asa usor.
      3. Preturile au explodat in ultimii 2 ani, indiferent de domeniu (bricolaj, utilitati, trai zilnic). Puterea de cumparare a facut (niste) pas(i) in spate.
      4. All of the above.

      Comentariu apreciat.592
    • Se potrivește perfect pe mentalitatea de român.

      Dacă eu am ajuns să câștig bine, ceilalți trebuie să rămână săraci, că sunt niște săraci și nu merită.

      Vedem în general mentalitatea asta prin țările sărace, unde patronul care are un pic de bani se enervează când oamenii nu vor să lucreze pe salariile minime și au pretenții tâmpite gen să nu moară de foame și alte cele.

      Comentariu apreciat.6011
    • In primu rand de aia am salariu 4k euro, ca stiu sa fac chestii in loc sa sun pe cineva. In al doilea rand de aia imi permit sa stau la casa in buric in loc de 3 camere la rezidenz. Ca pun manutza si mai repar pe ici pe colo singur. Nu iese ca la revista, sigur, da ai vazut cum le iese „meseriasilor” ? Tot p’acolo.

      Indecis. Tu ce zici?4928
    • daca muncesti pe bune nu prea iti vine sa arunci cu banii. daca banii au venit peste noapte…da, nu te intereseaza.
      munca aia care ne aduc banii aia lunari ne-a mai invatat sa facem si chestii conexe, uneori pt relaxare, insa trebuie sa stii unde sa tragi linia.
      eu am munca de birou, corporatist, viata a facut ca am tot renovat case la viata mea: a parintilor, a bunicilor, a mea de 2x… am stat pe langa meseriasi si am invatat. am avut si o firma unde intial eu centram eu dadeam cu capul samd. n-am stiut unde sa trag linia a.i am facut o hernie de disc de tt frumusetea operata in urgenta. nu mai pot duce. stiu prin ce am trecut si, zicea cineva mai sus de pavele, as da banii aia acum cu 2 maini unui meserias sa puna pavelele… acum renovez o casa veche, mor cand vad ce scoruri sunt si in unele cazuri eu as face mai bine decat meseriasii aia si asta cred ca e pb nr 1: cer bani multi dar munca nu se ridica la calitatea la care ar trebui.

      Comentariu apreciat.524
    • Nu am venituri de 5k euro :) dar, de ce alegem sa ne punem singuri? simplu! Ia suna un gigel sa vina la tine acasa, stai atent si il asculta sa vezi cate aberatii scoate pe minut.
      Apoi iti dai seama ca mai bine te apuci singur de treaba.

      Recent imi curgea apa in casa, cedase o lipitura la instalatia PPR, de acolo am ajuns la robineti prosti care mi-au pocnit in mana.

      Am sunat, am inteles, mi-am luat singur tot ce mi-a trebuit si mi-am facut singur.

      Ca sa intelegi, manopera de multe ori depaseste pretul materialelor. La pavele eu am dat 52 lei mp de pavele iar manopera era 80 lei…

      Comentariu apreciat.331
    • La 5k euro pe luna media 1k se duce pe leasing și pe rata la casa apartament ce vrea mușchiul tău 1.5 k se duce in familie diferite cheltuieli și rămân 2.5k euro pe luna.
      La 10 luni ai 25 de mii de euro puși deoparte.
      asta dacă lucrezi singur fără salariul soției.
      Deci mai ziceți voi cum va puneți singur pavele și tabla pe acoperiș.
      Ori nu cunosc eu la bani ori mâncați voi la cacat.

      Comentariu apreciat.399
    • @Vlad stai la casa? Dacă nu, ți-e greu să înțelegi, ai zice că ăla cu 5k plătește să i se taie și iarba.

      La casă înveți singur multe lucruri. Dacă până să stau la casă nu știam să dau o gaură în beton, acum am învățat să îmi cam fac totul. Nu mă bag la gaze și electric. Iar scule acum am pentru cam orice neprevăzut poate să apară!

      Comentariu apreciat.292
    • @vlad acoperisul nu mi l-as pune singur, acolo chiar trebuie sa te pricepi, nu intra in sfera hobby, sau cel putin nu la mine.
      dar la pavele nu e cine stie ce, am pus, n-as mai pune acum din cauza spatelui, ca nu ma mai ridic de jos dupa ce pun 10mp, o sa am nevoie sa pun in curand vreo 30mp si ma gandesc cu groaza la pret.
      ca exemplu, am vrut sa montez undeva un boiler zilele astea, 1000 lei manopera. coloana e sub el, sa zicem 1m de tras tevile de la boiler la coloana, pe cupru, de montat 2 robineti de trecere si agatat ala in perete, 30L. 1000 lei. nu zic ca e mult sau putin, nu conteaza cat castig lunar. eu imi permit sa platesc asta, un pensionar nu. unii pot alege sa si-l monteze singuri, altii nu. conteaza cat costa timpul tau in comparatie cu manopera ceruta.

      201
    • @Andrei stau la casa.
      După 1 săptămâna de munca prefer vacanța.
      Noi nu vorbim de tuns iarba sau gardul viu.
      Noi vorbim de turnat betoane ,
      de făcut garduri si tot așa izolat case etc.
      Am 2 oameni cu care lucrez de când mi-am facut casa.
      1 e pe finisaje si altul e pe instalații sanitare si electrice.
      La munca bruta se găsesc muncitori peste tot si supraveghează ăla cu finisajele.
      Și nu câștig 5k pe luna.
      Am rate si credite ca majoritatea oameni tara asta.
      Dar tot timpul ma pun pe mine pe primul loc si sănătatea mea.
      Am stat prin spital careva săptămâni si cand le tragi tu si rămâi cu urmări cam începi sa privești viata altfel.

      243
    • Ba se potriveste.

      Vine unu’ si-ti cere pe-o saptamana de lucru aia 5k (fara materiale).

      Te bagi?

      172
    • @hash nu e prost ala care cere, e prost ala care da.
      si de multe ori graba asta strica multe.
      azi vreau trotuarul azi vreau gardul azi vreau la doctor etc.
      atunci plateste cat nu face;) normal ca ai bani si vrei azi.

      85
    • @Vlad, eu cand am ales sa fac singur nu din cauza banilor nu am facut ci pentru ca i-am vazut mai slabi ca mine!

      La pavele nu a vrut nimeni fara nisip desi eu le-am tot zis ca vreau pe pamant, am vazut ca asa se fac parcarile si prin italia asa se fac curtile (pavele hexagon), ei nu si nu, nisip!

      Atunci am zis ok, pun eu! Daca puneam pat de nisip si pietris, ciuciu iarba prin gaurile alea.

      121
    • Îmi plac românismele astea:

      – banii mei sunt mai munciți decât a altora
      – nu e normal altul să câștige mai mult ca mine
      – ce fac alții e un rahat, ce fac eu e important

      Eram bine în comunism, toți eram egali…de săraci.

      126
    • @Maxp 350lei boiler 50l. Aveam aproape toate materialele cumparate

      00
  8. Eu mă chinui să găsesc în Iași pe cineva care să îmi regleze o poartă autoportantă. Am luat legătura și cu cei de la A2t de unde a fost cumpărată poartă și instalatorul lor m-a amânat o lună și apoi îmi dădea cu seen.
    La mail nu răspunde nimeni iar la telefon am rămas cu „va sunam noi înapoi”.
    Prin primăvară trebuia sa pun niste vata bazaltica și OSB in pod. A venit unul și pentru 60 metri pătrați mi-a cerut manopera 15000 lei. L-am luat pe socrul meu și am pus noi in 3 zile.

    Comentariu apreciat.370
    • Am de pus valul 2 de vata, m-am oprit ca am zis ca nu ma pricep sa pun profilul inclinat pe capacele de acoperis in care vin celelalte profile. Dar la 15.000 cu siguranta o sa imi dau silinta tot eu :)

      am dat in 2019 10.000 pe toate materialele : vata de 10 pentru stratul 1, vata de 5 pe stratul 2, profilele, suruburi, folie, rigips etc Absolut tot am luat.

      Acum sa dau 15000 pe jumatate din treaba (ca jumatate am facut-o eu), clar nu …

      Comentariu apreciat.291
    • Am uitat sa specific. Vata bazaltica și osb-ul nu trebuiau puse pe plan inclinat. Eu am tavanele din regips. Trebuia pusă vata pe tavan și pe deasupra de pus osb-ul și prins în bârnele de lemn cu negrese.

      Cei care comentați că nu apreciem munca celorlalți, vi se pare normal că ceilalți să nu aprecieze banii mei? Nu ii fac cu ciocanul. Dar sa ceri 15000 lei pentru atâta muncă, nu vi se pare exagerat?

      La făcut 2 placi de beton in curte am chemat o echipă, am spus că mă depășește munca. Și am platit cat au cerut pentru că a fost prețul corect. 16000 lei cu materiale pentru aproximativ 110m2 de placi.

      232
    • @Adrian

      Ai făcut bine că ai făcut tu. Asta cu exageratul e subiectivă. N-am de unde știi. Și nici tu nu ai de unde știi. O spun sincer, nu fac mișto.

      E foarte greu să evaluezi munca altora doar așa din ochi. Și mă enervează și când alții mi-o fac mie zicându-mi că ce mare lucru, stau la calculator la aer condiționat și apăs pe tastatură. Big d eal.

      Dacă ți se par mulți bani, înseamnă că omul ăla e milionar și vine la tine cu S-klasse. Sau te duci și faci asta timp de 2-3 luni să-ți faci o idee, și vedem apoi dacă e scump. Că poate după ce tragi linie, ajungi la altă concluzie.

      Repet, nu știu sincer dacă e mult sau nu, poate e jecmăneală, poate n-a vrut să-ți facă lucrarea și ți-a dat un preț să scape de tine. Habar n-am.

      Dar mi se pare aiurea să tragem concluzii așa aiurea despre munca altora dacă nu ne pricepem.

      106
    • Am reușit să găsesc pe cineva pentru reglarea porții. Sâmbătă a venit, a evaluat situația, mi-a dat prețul. 1500-2000 lei în funcție de ce materiale trebuie sa mai cumpere. Mi-a explicat in detaliu ce trebuie sa repare, am spus ok. Avans 500 lei pe revolut.
      Azi la ora 8 era la poarta, la 11.30 a terminat lucrarea. Costul final 1500 lei.
      Nu sunt scârțar, știu să evaluez munca unui om.
      Nu suport nesimțirea și exagerarea unor meșteri.

      30
  9. Eu am căzut la schema asta (acum vreo 12 ani, când bănuiesc că nu era așa de răspândită) dintr-un motiv simplu: nu venea nicio firmă serioasă să facă reparații, că era prea mică lucrarea.

    Comentariu apreciat.280
  10. Mai e o teapa similara mai mica. Vrei sa te scapi de mobila veche si dai anunt ca o donezi mobila gratis pt lemne sau dus la tara, etc. Si te trezesti cu tiganii. Ti-o scot in casa scarii si incepe circul: domnu’, nu ai inteles bine, e 200-400 de lei caratu’, scoate banii !

    Comentariu apreciat.261
  11. Caz concret la mine si un vecin. Cand am facut casa, firma producatoare de metal ( casa e pe structura metalica ), a recomandat o firma din Oradea cu care colaboreaza pe toata tara, baietii au experienta mare pe tigla de tabla de la Nvtik. Plus, garanta firma producatoare de structura pentru ei.

    Cost total: aproximativ 60 de mii de RON cu tot cu materiale iar acoperisul este de aproximativ 130-140 m2 in doua ape + sistemul pluvial. In doua zile au terminat de la capriori pana la maturat si spalat dupa ei. 3 ani mai tarziu 2 acoperise smulse peste drum de mine, mie mi-a picat un jgheab in urma unei furtuni.

    Eh, vine viitorul vecin, face casa tot pe structura metalica acum 2-5 luni, excitati amandoi. Producatorul structurii i-a recomandat tot pe ei, eu la fel. A sunat, au discutat si pretul a iesit enorm.

    Ghici cu cine a facut acoperisul ? *drum roll*… CU ECHIPA DE A GLETUIT INTERIOARELE.

    Va puteti imagina, inflitratii, coamele montate de-am pulea de efectiv vezi cerul prin ele si nu exagerez. Totul stramb, totul facut praf, apa peste tot si mucegai fara numar.

    Concluzia ? A facut economie de vreo 5000 EUR probabil si acuma trebuie dat tot jos si sa spere ca pot recupera materialul deoarece modelul asta de tigla se bate in cuie cu masina, nu cu autofiletante cu garnituri de cauciuc de putrezesc peste vara.

    Asadar, munca grea si relativ calitativa se plateste greu.

    Indecis. Tu ce zici?265
  12. Caz din familie, de acum.2 zile.
    Lucrare- de schimbat gresia din baie, baie normala de apartament
    Suma ceruta- manopera 7100 lei

    140
    • Baga-l in aia mă-sii și lucrează personal după ce vii de la muncă.

      155
    • Ca meseriaș ce o să scriu in rândurile următoare nu este o aroganță față de neștiutori, ci aducere la cunoștință.
      E adevărat că prețul a fost piperat dar ca să știți de pe acum.
      1. La bloc se percep prețuri mai mari pentru că nu poți lucra întreaga zi, nimeni nu are chef să lucreze doar 4-5 ore pe zi că trebuie să respecte orele de liniște.
      2. Voi vedeți prețuri, prețuri dar nu luați în calcul faptul că acum și un necalificat ia 200-250 lei/zi, de meseriași nu mai zicem 300-400 lei, așa că stați liniștiți că nu bagă șeful echipei toți banii ăia în buzunar, deci să-i dai unui muncitor vreo 250 lei in 4-5 ore câteva zile nu e combinație, că atât durează decopertarea băilor comuniste, la faianță scoți ciob cu ciob.
      Dacă nu ești pretențios ți-o faci singur dar garantez 100% că o să fie o cârpeală penibilă, pentru că trebuie să ai o oarecare experiență, bineînțeles.
      Mie îmi place cum mulți cataloghează toți meseriașii ca fiind jepcari, cârpaci după ce au avut ei o experiență nasoală. După cum știți în orice domeniu sunt mai mule nasoale decât bune, până și doctorii, ăia buni sunt numărați pe degete, restul îți mai cos o foarfecă în tine, te mai omoară de la o apendicită, și ei și ceilalți geniali au aceași diplomă, așa și cu meseriașii.
      Când faci o lucrare mergi doar pe ce ai văzut la alții, ai garanția manoperei văzute pe viu, că altfel e ca și cum ți-ai luat pantofi nkie la 400 lei de pe Facebook și te plângi că s-au rupt într-o lună.
      Mulți se duc pe site-urile de anunțuri să caute, un meseriaș bun și căutat n-are timp de anunțuri…

      11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube