De ce folosesc producătorii de telefoane poze făcute nu cu telefonul?

După ce zilele trecute își lăudau telefoanele de pe iPhone, azi Samsung au fost prinși laudându-se cu poze stock ca fiind făcute de telefonul lor.

Sadly, it’s nothing new that smartphone companies use DSLR photos to fake phone camera’s capabilities. Samsung did it before, so did Huawei. And I believe many more brands do it, we just haven’t found out about it yet. I’m pretty sure that Samsung at least bought my photo legally, even though I haven’t received the confirmation of it. But regardless, this is false advertising.

De ce fac asta? Toată lumea va spune că o fac pentru a se lăuda cu camerele lor foto de pe telefoane. Dar nu neapărat. Eu cred că o fac pentru că e mai comod. Un DSLR face poze mai bune mai repede decât un telefon. Un smartphone face aceeași poză din 20 de încercări. DSLR-ul o face din prima. E economie de timp.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Si astia nu sunt amendati pentru minciunile astea?

    00
    • de public? nu mai cumparam?

      00
    • Nu sunt amendati, la fel cum nu sunt amendati nici cei care fac reclama la produse cosmetice de 2 lei, dar folosesc produse profesionale si retusuri in Photoshop.
      Sau cei de la Mc’Donalds care „lucreaza” 2 ore sa realizeze un hamburger pentru reclamele lor.

      00
    • Cine să-i amendeze, ăia care se bagă la rate pe doi ani pentru „ultimul model” care devine penultimul în câteva luni și „pfoai, mai umbli cu jaful ăla?” înainte să-și termine de plătit ratele?

      (M-)am râs.

      00
  2. Cand faci o campanie de zeci, poate chiar sute de milioane de dolari, nu cred ca timpul este problema.
    Oricat ar imbunatati senzorul sau AI-ul care proceseaza imaginea, telefoanele inca nu au ajuns la nivelul unui DSLR.

    00
    • Corect! Samsung a cam dat cu palma în rahat și nu cred că merita.

      00
    • Eu cred că imaginea a fost folosită doar pentru a exemplifica funcția de blur. Nu cred că intentia lor e să spună uite ce a făcut telefonul, ci uite ce ar putea să facă dacă se întrunește un cumul de factori. Și mai cred că nu sunt mulți care se așteptau ca imaginile folosite să fie făcute chiar cu A8-ul.

      00
    • Cum căcat să zici că e folosită pentru a exemplifica o funcție?

      La detergent de rufe, dacă faci reclamă, arăți un cearșaf alb spălat cu Ariel, când tu faci reclamă la Dero? „Uite așa ar PUTEA arăta și la tine”

      La reclamă Logan arăți interiorul la BMW și zici că e „exemplu de interior al unei mașini”?

  3. ziua poate mai faci o poza reusita cu telefonul (lumina e totul) dar noaptea se duce pe pula orice telefon, si putem vorbi aici de marimea fizica a senzorului, optica, reglaje e.t.c.
    P.S. cine foloseste un DSLR in mod Auto nu intelege despre ce e vorba

    00
    • Vezi ca sunt niste noutati cu care nu esti la curent. Nu se duc chiar toate pe pula. Vezi Night Sight de la Pixel. Nu e inlocuitor de DSLR dar face o treaba al naibii de buna pentru un telefon.

      00
    • „pentru un telefon” – despre asta este discutia

      00
    • @A.: Atât că îți mai trebuie ceva să și stabilizezi telefonul. Și la P20 Pro ar ieși poze mișto / decente dacă ai ține telefonul 100% fix timp de … 5-15 secunde, ceea ce nu prea faci doar cu telefonul și mâna.

      00
    • Parca era despre Samsung care minte ca face poze cu telefonul…

      Dar…esti sigur-sigur ca e asa cum zici? Adica ai testat Pixelul si ai vazut ca nu e ce trebuie? Vorbim de un resize la 1024 pe latura sau de pixel-peeping din ala ca in zonele subexpuse se vede mai mult zgomot la pozele din telefon?

      Daca e in mod absolut unde ne uitam la 100% crop si costul echipamentului nu conteaza si la fel si comoditatea de a cara device-uri in plus de juma de kg minim, atunci da sunt de acord cu tine DSLR e mai bun. Pentru altceva producatorii de aparate foto dedicate vor trebui sa pedaleze tare ca sa-si justifice existenta pentru altcineva decat profesionisti.

      00
    • Probabil intentia mea de a convinge provine din impresia foarte buna pe care mi-a facut-o – a devenit posibil sa fac poze noapte cu telefonul, din mana fara proptit, fara trepied.

      Faptul ca se mentionează timpul de expunere ca factor problematic, ma face sa ma gandesc ca unii nu au pus mana sau nu au citit despre cum functioneaza tehnologia si doar presupun ca e cum stiau ei odata…nici o problema, inteleg, si eu am fost sceptic pana am vazut cu ochii mei.

      00
    • @tractoristul, stai liniștit, un dslr sau mirrorless din ziua de azi fac pe Auto, cum spui tu disprețuitor, poze mai bune decât probabil 90% din închipuiții care au impresia că știu să facă poze dacă setează pe manual și fac 💩 praf. Fotografia e în general despre cadru, compoziție, lumini, momente, nu despre setat iso, apertura etc.

      00
    • Băieți, serios, s-au dus vremurile în care vorbeai de ISO setat manual și făceau inundație gagicile. Keep with the trends, discutați și voi despre dezvoltare personală și iubire față de sine (și nu aia practicată seara, cu lacrimi și poze cu Cruduța).

      00
    • @A.: Nu știu cum e la Pixelul nou, eu îți zic cum am pățit pe P20 Pro. Posibil să fie diferențe mari între P20 Pro și cel mai nou și bun Pixel, posibil să îmi tremure mie mâna prea tare.

      00
  4. Articolul ala cu Samsung e partinitor. Aia de la Samsung au folosit poza portret a tipei pentru a arata faptul ca poti blura background-ul cu un efect (un fel de before/after). Focusul fiind pe background. Nu au zis ca poza portret a tipei e facuta cu Samsung, ci aratau efectul pe care-l poti pune.

    Apoi, in general cand e o campanie mare de marketing si e nevoie de fotografii, nu poti spune unui fotograf profesionist sa iti faca poze cu telefonul tau, tu comanzi de ce ai nevoie si ala livreaza.

    00
  5. Nope, e doar comoditate. Din 3 clickuri si 20 de dolari ai luat poza cu drepturile necesare si esti gata de publicare daca mai stii si ceva editare. Dar cu organizat photoshoot trebuie model, trebuie make-up artist, trebuie timp pentru mers la locatie…

    00
  6. Genial articol. Adica aia ies cu ceva care trebuie sa fie lansată pa nivel global și nu au timp să facă 50-100 de poze. Mă întreb oare săracii or fi avut timp să facă macar un pișu sau se țineau când faceau pozele, ca dex timpul te presează!

    00
  7. Ala care apasa pe buton face poze nu camera, iar aia care stiu sa faca poze bune cu smartphone-ul din prima cer bani multi pe cand o poza stock costa cativa dolarei. Samsung si restul chinejilor mereu s-au pisat pe chestii din astea creative

    00
  8. Eu zic că orice fotograf profesionist îți livrează fotografii făcute cu telefonul demne de a fi prezentate. Doar că un profesionsit costă, iar agenția a cheltuit toți banii pe spam și pișcoturi, așa că ia poze de unde apucă. E și vina clientului că nu e mai ferm, dar mai ales a agenției care a prestat site-ul de prezentare.

    00
  9. Si daca o cumperi de pe net, mai castigi oleaca de timp pentru ca nu mai angajezi un fotograf.

    00
  10. „Eu cred că o fac pentru că e mai comod. Un DSLR face poze mai bune mai repede decât un telefon. Un smartphone face aceeași poză din 20 de încercări. DSLR-ul o face din prima. E economie de timp”

    Inseamna ca aia sunt extreeeem de prosti. Scandal de genul asta a mai fost, nu e ca si cand nu stiau ca exista posibilitatea sa se intample. Nu e chiar asa de scump sa ai un fotograf in payroll (ma refer la samsung nu la unii mai mici) si sa ii dai fiecare telefon nou, sa experimenteze si sa scoata chestii misto. Rahat, se comporta ca si cum camera foto nu ar fi un feature de baza.

    Plm, poate au nevoie de 5 camere in loc de 4, sa poata si ei sa faca poze ok.

    00
  11. O companie cu profit de 14 miliarde dolari nu-și permite să dea zece mii pe-o ședință foto…
    Dă-i încolo…

    00
    • bos, tu dai 20.000€ pentru asta agenției, ei dau 50€ pe o poză și păstrează restul. de ce să angajeze fotograf, lumini, model, când pot să nu? :)

  12. Bine ca nu le-au facut cu iPhone-ul.

    00
  13. Nu chiar pe subiect, dar pe aproape: in Italia Samsung si Apple au fost amendate recent pentru ca incetinesc procesoarele modelelor mai vechi, incercand astfel sa forteze clientii sa cumpere modele mai noi. Samsung a primit 5 milioane de euro amenda iar Apple 10 milioane. Dar se vede ca nu a folosit la nimic, tot fac prostii.

    00
  14. Poți să faci poze cu ce telefon vrei tu, dacă singura lor destinație e Instagram, care le comprimă până nu mai rămâne nimic din ele…. Tot ce trebuie să te asiguri e că poza e foarte luminoasă și supra-saturată, și te-ai scos!

    Doar așa se explică faptul că la un blind test făcut pe sute de mii de utilizatori de Instagram, telefoane ca Pocophone F1, Blackberry Key2 sau Red Hydrogen One reușesc să ia fața unor iPhone XS, XS Max sau Pixel 3…

    sursa: https://www.youtube.com/watch?v=_5-bo8a4zU0

    https://www.youtube.com/watch?v=_5-bo8a4zU0

    00
  15. Cum totusi sa pui astfel de intrebare ? Imediat intrebi daca exista Mos-Craciun. De cand exista televizor si reclame pe el se practica treaba asta. Niciodata produsul din poze nu e cel pe care il primesti.

    00
  16. Clar ca pentru calitate.
    Nu se compara nici-un telefon cu un dslr.

    00
  17. Dacă știi cum să folosești camera foto a unui Smartphone, poți scoate poze faine din prima.

    Nu știu dacă ați auzit de filmul Unsane 2018 (https://www.imdb.com/title/tt7153766/), probabil că ați auzit; e filmat în întregime cu un iPhone 7.

    La început pare dubios dar pe parcurs te obișnuiești cu montajul și uiți că e filmat cu telefonul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile