Follow up la “cum mi-am căutat terenul pentru casă”

Postul precedent despre căutarea terenului a produs niște discuții interesante. Și dacă am fost nesimțit la unele comentarii, îmi cer scuze, nu asta a fost intenția mea. Trecând peste ironiile uneori fine, alteori nu prea, lucrurile se conturează într-un anume fel.

Dimensiunea terenului. E clar că unii sunt super mulțumiți cu 300 mp, alții nu prea. Din nou, nevoile diferă. Și e ok. Mulți ne dorim de fapt o casă apartament, undeva departe de zgomotul orașului, dar aproape de acesta. Alții vor să simtă pământul sub unghii. Alții vor să facă atelierul ăla unde să își facă de cap cu două bucați de lemn (în aprilie fac un număr de ani de când mi-am propus asta).

Bașca că soția îmi arată entuziasmată case în diverse complexuri rezidențiale. 320 mp. Mie mi se par puțini și cei 1.000 mp pe care îi dețin. Chiar dacă nu sunt îngrijiți la standarde de vilă romană. La țara, bunicii au 6.000 mp. Abia ăla mi se pare mișto și rezonabil. Dar să-l întreții e full-time job. Visul multora e să aibă ranch-uri, dar să se îngrijească singure. De asta mă chinui eu aici, Vali, Fluture și mulți alții. Să încercăm să descoperim nevoile și realitățile astea legate de statul la casă. Să visați la mai bine, dar să știți la ce să vă așteptați. Și să vă dăm repere la care să vă raportați.

A apărut în discuție problema muzicii de la vecini. Vrei o anume civilizație, te implici. Constructiv și apoi prin apelarea la organele de ordine dacă mai e necesar. Și nu, faptul că așa se face aici nu reprezintă un motiv real. E doar o elucubrație sinistră.

Nu zic ca poate ar fi frumos să lași omul să-și sărbătorească victoria la miez de noapte dacă își serbează cine știe de nou născut. E bucuria lui. Dar dacă avem de-a face cu vecini decenți și tu ai nou născut în casă, poate ar fi frumos să te anunțe din timp sau ceva.

Revenim totuși la teren. E ok să te simți epuizat din cauză că trebuie să-l îngrijești. Până și eu am avut momente din astea. Dar asta nu înseamnă că nu meriți să ai 800 mp sau 2.000 mp. Ba chiar meriți. Doar că, din nou, prioritățile fiecăruia contează. Unul stă la terasă și savurează un cognac, altul preferă să se lupte cu amenajarea și întreținerea. Ambii sunt câștigați. Ambii fac ce la place. Că unul e rupt după o zi din asta, nu e aiurea. Fiecare își dedică timpul liber cum crede de cuviință. Pentru mine munca prin curte e exercițiu fizic. Și e singurul mod în care îmi mai pun mușchii la treabă.

La ce trebuie să aveți grija totuși e la minciună. Și colegul Fluture a spus asta clar. Și e un adevăr pe care îl promovez și eu. Am cunoscut persoane care locuiau în Chiajna și se jurau să nu simt mirosul de gunoi. Am fost de bun simt și am lăsat-o așa. Apoi aceeași oameni s-au mutat. Mă rog, si-au construit un bloc pe undeva și s-au mutat acolo. Când am adus vorba de Chiajna, primul lucru ieșit din gura lor a fost “mirosul ăla mizerabil”. Oamenii mai și mint, pentru că nu vor/le e rușine să recunoască că au o problemă majoră, care nu are rezolvare. Și implicit decizia lor de a se muta acolo a fost greșită. Dar nu vor renunța la minciună până nu pleacă de acolo. Și bănui că 99% din locuitorii zonei fac același lucru. Vor să creeze acea imagine de loc perfect. Si în sinea lor se roagă la toți sfinții ca în ziua vizionării mirosul să nu fie.

De asta am spus clar și de la început. Google Maps, rază de 10 km e no-go zone. Simplu.

Există și altfel de minciuni. De asta recomand mereu să faceți vizite la ore diverse la terenul ăla drăguț. O muzică dată tare în weekend mai pe seară, un miros de porci, o fosă golită în câmp acolo la voi etc. Oamenii mai și mint. În zona mea erau unii care își goleau vidanjele pe lângă casa mea cea nouă. M-am luat de ei și acum se duc departe. Afli chestii din astea? Nu prea. Unii sunt atât de fericiți că vor avea vecini de nu vă vine să credeți. Și în plus, diplomația e de preferat. Dacă îl întrebi pe om dacă are autorizație la butelia aia din curte, el va spune că da. Dacă îl iei cu frumosul și îl întrebi dacă știe pe cineva să-i facă un proiect de genul ăla, că nu prea ai bani de aruncat, s-ar putea să-ți spună că știe. Un exemplu ușor nefericit, dar sper să se înțeleagă.

Nenea de lângă mine cu terenuri la vânzare de prea mulți ani. A mai venit cu 1-2 persoane și m-am nimerit și eu pe acolo. M-au întrebat oamenii de gaze, proprietarul a zis că e în planul primăriei and shit. I-am adus eu la realitate. Curentul? Păi proiectul inițial mă costa 40.000 lei. Așa ca am făcut un artificiu și am scăzut la 7000 lei. Doar că în felul asta viitorii vecini nu pot beneficia de rețeaua mea. Aiurea. Cred că m-a înjurat nenea ala, dar prefer să nu las oamenii cu impresie de rahat. Oricine a venit pe acolo să se intereseze a fost informat de mine că, dacă devine vecin, are parte de tot suportul meu. Fără discuții și fără măgării.

Din păcate oamenii mai și mint. Și uneori o fac și în acte. Cadastrul în țara asta e o glumă proastă. Și susceptibil la mânării. Și unii chiar le fac.

Se mai vorbea de copaci. Ca 2m de gard. Dacă ești băiat deștept respecți distanța asta doar din bun simț. Chiar dacă te înțelegi cu vecinii. E o discuție lungă aici. Ai cu cine să te înțelegi, foarte bine. Ești în dubii, respectă distanța asta minima. La fel și cu diverse barăci lipite de gard. Întreabă vecinul dacă e de acord.

Costurile pot fi deduse în mare la multe, dacă aveți măcar un reper. Cât l-ar costa pe un vecin să tragă curentul? Probabil aproape cât pe mine inițial. Dar cât m-ar costa să bag o butelie de gaz de 5mc în curte? 5.000 butelia (googl), 10.000 gazul (googl), proiect vreo 10.000 (aproximat de mine).

Mai e aspectul școlilor și a educației. Și am ratat partea asta. Deși am răspuns într-un comentariu.

Mutatul e o schimbare. S-ar putea ca schimbarea asta să însemne și schimbarea grădiniței/scolii. E o realitate. La fel ca realitatea cum că școlile de la sat nu sunt cele mai potrivite. Teoretic. Un dascăl bun nu ridică renumele unei scoli. La unul bun vor fi 2-3 care vor lipsi de la ore sau vor ține orele aiurea. E o opinie subiectivă. Deci tot la oraș ajungem. Pentru mine a fost vorba de un ocol de 10 minute. Pentru alții poate mai mult, poate mai puțin. Reperele actuale trebuiesc notate și verificate cum ar funcționa în noua locație. Și nu e greu deloc. Copiii sunt adaptabili. Vor face nazuri o vreme, dar vor trece peste destul de repede. Al meu a trecut. Alții au trecut. Nu e capăt de lume. E o decizie pentru binele comun. Pentru o viață mai frumoasă.

Pentru mine unul din cele mai mari dezavantaje în a locui în afara orașului îl reprezintă distanțele. În oraș mă pot aventura să o iau pe jos de la Unirii până la Păcii. Ok, o să dureze vreo două ore, dar ajung. Am făcut asta în tinerețe mult.  Acum dacă vreau să merg pe jos până acasă, o să mă credeți nebun. Vorbim de alte distanțe. Și asta doare. De asta micul stres legat de cum ajung înapoi acasă la 2 noaptea după ce beau o bere. Uneori un taxi, alteori un Uber. Foarte mulți mizerabili. Însă și decenți. Dar e mereu un semn de întrebare dacă găsesc pe cineva.

Comentariul asta:

“Suntem 3 membri în familie, nu am nevoie de mai mult de o sufragerie și o bucătărie jos și 2 dormitoare sus. Peste vreo 5 ani, rămânem 2 membri, că sper ca fi-miu să nu fie incel să stea cu noi.”

Îl printați și îl puneți cap de afiș la lista aia de nevoi și realități.

casa-294

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

103 comentarii

  1. vorbind de teren mare, nu mai fiti saraki si angajati-va gradinar cum vad prin telenovele americane si s-a rezolvat treaba, toata lumea fericita, inclusiv nevasta cand e sotul plecat de acasa.

    00
    • Doar in filme ceii care taie iarba arata bine. In realitate sint vai de ei.

      00
    • daca ai nevasta de se culca cu ala de taie iarba …
      ca barbat trebuie sa fii praf si pulbere

      00
    • Aici e loc pt. firme de gradinarit. Dar la pretul fortei de munca, barbatul isi face curaj cu un pet la 3l si tunde el tot.
      As fi dispus sa dau 100 E lunar (aprilie – noiembrie) unei firme pt 2-3 ore saptamanal. Ei lucreaza cu alte aparate si merge treaba rapid. De ex. cei 600 mp ai mei, de iarba, un tractoras ii face in 30 minute, alte 30 retusuri. O ora la trandafiri, tuns tuia etc. Bine.. daca sunt 2 treaba e gata in o ora. 6-7 case pe zi x 6 zile..
      Ar putea fi o afacere de familie din care se traieste bine.

      00
    • @Sovieticul, 2-3 ore in fiecare zi de vineri – tuns gazon, tratamente cand e cazul, intretinut plante pt aprox 750 mp de spatiu verde – 150 euro/luna. Atat platesc eu, in provincie. Consumabilele pentru intretinere le platesc separat, cand e cazul.

      00
    • Nu ati inteles nimic ! :) Important e sa faci tu procesul de amenajare al gradinii, nu firma. E ca si cand ai merge la sala si ai pune pe altul sa faca sport in locul tau.

      00
  2. Da suntem 3 membri în familie, dar dacă vin unchiu’ Costică și nașu’ Romică cu familiile o dată pe an când tăiem porcul? Cum să-i trimit eu la hotel? /S

    00
    • Birou cu o canapea si o baie micuta. Cand vine unchiu costica la birou cu el, intinde canapeaua si se baga la somn.

      Il separi de restul casei si astfel ai scapat de copii cand lucrezi de acasa. La batranete dai tot afara bagi niste rafturi si ai spatiu de depozitare.

      00
    • Eu merg pe principiul „Costica si Romica sa stea in mortii lor acasa la ei daca nu le convine musafiritul pe la altii”.

      Nu bag 10-15.000 in plus intr-o casa cu un dormitor extra inutil, pe care il folosesc o data pe an in scop de cazare pentru rudele care se auto invita.

      00
    • pt situatii din astea iti iei canapea extensibila in sufrageria aia mare de la parter

      00
    • situatii din astea iti iei canapea extensibila in sufrageria aia mare de la parter

      dar să nu fie prea confortabilă, să nu le vină ideea să stea prea mult.

    • Un bean bag din asta convertible e fix ce trebuie, inspira “temporar”, canapeaua e too inviting pt tușa și nașu’ https://www.amazon.com/CordaRoys-Chenille-Chair-Convertible-Folds/dp/B00V7B78Z6

      00
    • @Dragos Doar ca clarificare, eu n-am zis sa-i fac dormitor lu’ unchiu Costica :) birou pentru mine, loc de pedalat pentru copii cand s-or face mari, sa nu stea sa se strecoare in casa. Spatiu mic, sa nu fie prea comfortabil sa vrei sa stai prea mult pe acolo. Baia sa fie strict un wc cu un cap de dus si o scurgere cum au cazarile alea ieftine de la mare.

      Si lu fii-miu sa-i fie bine sa nu stea sa goneasca fetele dupa pedala, sa se simta singure si sa plece. Fara loc de lasat hainele. Si cum a zis Zoso, o canapea ieftina sa nu vrei sa dormi mai mult de 2 nopti acolo.

      00
    • @maxp, problema la treaba aia cu canapeaua extensibilă este că vei găsi foarte greu ceva cu adevărat confortabil (recliner, moale, spătar înalt etc.). Nici nu există recliner + extensibil, de exemplu. :)

      00
  3. Ultimului comentariu ii trebuie un amendament – trebuie un dormitor si jos , ptr ca odata imbatranit nu te mai duc picioarele pana la etaj asa usor cum o faceau la tinerete, asa ca vei poposi la dormitorul „de urgenta”de la parter.
    In rest, poate ca intreg articolul ar trebui printat !

    00
    • @sfx Trebuie sa ma semnez cu autorul. Absolut corect. Dar nu ne impune nimeni sa si facem asta. Nici eu nu voiam sa fac asa ceva. Taica-meu a insistat mult si cum e bine sa asculti si de parerea parintilor, am zis ca hai, fie. Asta a fost si motivul pentru care am facut proiect de la zero. Aveam deja un proiect super misto.

      00
    • Uiti de mormantul din gradina, sa fie pregatit pe cand mori.

      00
    • La batranete poti sa vinzi casa si cu banii de pe ea sa te muti in ceva mai micut, eventual intr-un azil din ala misto de 5 stele. Oricum, daca stai asa de nasol cu sanatatea ca nu poti urca scarile, nu mai e deloc indicat sa locuiesti singur. Ca nah, poate aluneci in curte, pe gheata, cazi, nu te mai poti ridica, si mori acolo inghetat. Casa trebuie sa ti-o faci in functie de nevoile tale curente si pt urmatorii 20 de ani. Ai un singur copil si nu mai planuiesti sa faci altul? OK, clar nu ai nevoie de 4 dormitoare. Nici de duplex, ca sa aiba copilu’ unde sa stea cand creste mare, cum mai cunosc eu cazuri.

      00
    • Dacă vrei să te gândești pentru bătrânețe atunci probabil soluția e să faci totul pe un nivel, așa vei putea folosi tot spațiul indiferent de vârstă.

      00
    • Bucatarie, 2 dormitoare jos si mansarda/podul pe post de living/sufragerie + spatii de depozitare nu merge?

      00
    • La batranete vinzi casa si-ti iei un tiny house pe-o insula din Grecia.

      00
  4. Cumparat la Caciulati 1200m . Cu gaze astfalt, curent. Dat 15 000 acum 2 ani, inainte de nodul A3, acum e 25.000. Astept sa mai treaca 15 ani sa il vand cu 200 milioane euro. O sa creasca ca fat frumos bitcoin.

    00
  5. Suntem o natie de tepari. Nu avem cinstea si corectitudinea in sange.
    Ieri am vazut doua terenuri.
    Unul pozase mai mult gradina vecinului in anunt. In realitate terenul lui era plin de baraci pe langa casa ce trebuie demolata. Apa baltea in toata curtea si terenul fusese pozat la unghi, ca sa para ca-i in deal. In realitate era in vale. Gardul vai de mama lui statea sa cada, plin de gauri.
    Altul vindea si teren si casa. Casa pretindea ca e noua si are incalzire centrala pe gaz.
    Terenul mic, 600 mp. Casa facuta de el, cum l-a dus capul. Vai de ea. Firele instalatiei electrice erau trase pe jos, niste prelungitoare improvizate de fapt. Centrala e pe gaz, dar gaz de butelie. La 3 zile schimba butelia. Casa nu avea proiect, acte, nimic. A zis ca daca-i dau avans in 2 luni el se muta si rezolva actele. Cireasa de pe tort, casa pusa in anunt la 15.000. Urmatoarea zi, cand m-am dus in vizita, pretul crescuse la 17.500 pentru ca are oameni interesati (adica eu, probabil). Cele doua boxe de 1 m inaltime puse una peste alta in curte, pentru manele ridicau pretul, nu stiu.
    Inca mai caut. Noi nu cautam mutare definitiva, cel putin nu in urmatorii 15 ani, asa ca e rezonabil daca excludem naveta. Insa acolo va locui socrul meu si ne vom petrece weekendurile si cele 3 luni de vacanta de vara.

    00
  6. Dezamagirile vin tocmai din cauza acestor vise, sa le spunem asteptari nerealiste, daca nu chiar prostesti in multe cazuri.

    Vrei 3000, 4000 mp, dar tu nu ai 2 ore libere nici in weekend, nici nu te pricepi, esti un ITist comod care in adolescenta era pus tot timpul portar cand jucati fotbal in curtea blocului.

    Vrei gazon ca asa ai vazut la televizor, asa ai crescut, cu Dallas si cu viziunea ideatizata a vietii „la bogati”, bonus niste drumuri pe la piscinele facute in ultimii ani de catre companii – dar nu realizezi ce presupune pastrarea lui in conditii, tunderea, ingrijirea, cum nu poti avea si gazon si caini simultan, care sunt costurile, etc. Iar utilitatea e pur vizuala.

    Vrei liniste si civilizatie, ca in comunitatile „fenced” din Vest, unde oamenii sunt linistiti, se spala, stiu pune cratima – dar ansamblul sau casa individuala unde te muti e situata intr-una dintre localitatile riverane Bucurestiului, adica zona cu cea mai mare populatie de suedeji din Romania, daca nu din Europa, unde manelele si lautarii sunt parte din traditiile milenare, la fel ca aruncatul gunoiului pe camp, cainii maidanezi si ciorditul.

    Iar sugestiile de a incerca sa produci schimbarea dupa propriul model sunt puerile, e fix motivul pentru care anumite partide politice pierd lamentabil si constant in rural, nu inteleg pur si simplu cu cine au de-a face si in loc sa gaseasca o punte de comunicare, sar la scandal care iremediabil se termina cu esec.

    Ca sa ai si jumatate de hectar, si gazon, si liniste, si utilitati, si personal care sa aiba grija de ele in locul tau – fie gasesti pe undeva jumatate de milion de euro si iti iei in extravilan pe undeva, plus spaga la primar pentru trecerea in intravilan, fie te lasi la mana ta si ramai la bloc, fie lasi pretentiile pentru comentat pe blog, ca sa nu iti iei palme peste cap cand faci scula mare cu vecinii care au avut program artistic azi noapte.

    10
    • lejer merge un articol din comentariul ăsta

      00
    • Da, dar tu vorbesti de chestiile astea pentru ca ori le ai trait ori ti ai pus mintea la contributie si te ai gandit putin.
      Stiu si eu oameni care vor casa cu teren foarte mic pentru ca nu le trebuie mai mult si nu vor sa l ingrijeasca, aceiasi oameni care se mira ca boii de ce mi trebuie mie 1400mp.
      E clar ca multi viseaza exact cum ai spus, cai verzi pe pereti, si cei mai inraiti dintre ei merita lectii din astea live cu suedeji, manele, mirosuri, bani cacalau platiti pentru racordari la utilitati.
      Vorba ceea, cine nu casca ochii, casca punga.

      10
    • La chestia cu civilizatia, ca aia ma roade pe mine, un singur comentariu am de facut. Tot spui ca nu ne putem compara cu comunitatile din afara, linistite si civilizate, atunci de ce ne comparam la preturi cu ei, daca nu putem oferi nici civilizatia nici infrastructura lor? Sau daca o vila e 2-300k de euro nu poti sa ai pretentii de o minima civilizatie?

      10
    • Cred ca gresesti atunci cand legi calitatea vecinilor de pretul casei, sunt niste variabile fara legatura directa in cele mai multe din cazuri.

      Pretul de vanzare sau de chirie se face in functie de calitatea materialelor, suprafata, utilitati, locatie (in sensul de acces catre centrul orasului, distanta, nivel de trafic, etc.)

      Foarte rar am vazut in Romania ca ceva sa coste mai mult pentru ca e o zona „mai buna”, din simplul motiv ca nu prea exista zonele alea bune, unde s-au strans ca iepurii doar corporatistii de elita, sa vietuiasca si sa se inmulteasca intru Domnul.

      In plus, nimeni nu vrea sa dea mai mult cu 30-50.000 pentru vecini de calitate, desi asta cu vrutul e vrajeala, ca in realitate nu au de unde, 80% sunt conditionati de limitele de la Prima Casa.

      Se uita doar la criteriile enumerate mai sus, si aproape niciodata nu sunt interesati de fauna din jur, viitorii vecini, dar ulterior sunt plini de pareri si opinii despre civilizatie si ameninta ca emigreaza „din tara asta de cacat, plina de cocalari”, ca sa ajunga in comunitatile alea civilizate de afara.

      Viata e complexa.

      10
    • Nu cred că e realist ce zici legat de 30-50000.
      Eu locuiesc în Iași și îți zic sigur că ITiștii aruncă de la 80k în sus lejer și fără eforturi.
      Au fost ani de creștere economică, pandemia la majoritatea le-a priit și au făcut economii și mai mari, deci 80 is the new 50.
      Zic de ITiști că în jurul lor îți construiești tu argumentul.
      Also, tot în județul Iași, nici măcar duplex / triplex nu mai găsesți sub 65k. Decât la +15km, care e enorm pentru Iași.
      Și dacă în Iași sunt prețurile și condițiile astea, pentru București adăugăm minim 20-30% la orice număr am aruncat mai sus.

      Vorbesc doar de oameni interesați de mutat la casă.

      10
    • Radu, am scris „nimeni nu vrea sa dea mai mult CU 30-50.000”, nu „mai mult DE”. In sensul ca nu vor sa plateasca extra pentru vecini mai spalati, atunci si acolo unde ei exista.

      In Bucuresti cu 30-50 iti iei o garsoniera sau un apartament cu 2 camere fake (garsoniera impartita pe jumatate cu rigips).

      Si da, ai dreptate legat de preturi.

      10
    • Nu-ti garanteaza nimeni vecini de calitate la apartamente mai scumpe. Sunt pe grupul de Belvedere Residences Fabrica de Glucoza, unde apartamentele de doua camere incep de la 100k fara tva. Sa zicem ca e prea mare pretul pt ele, dar nu asta e relevant.

      1. Au locuri de parcare la subteran disponibile, dar masini de €20-30k stau afara pe camp ca e loc liber.
      2. Audi A7 model nou, cu numere OT, parcat pe locul altcuiva
      3. tanti cu trening roz aprins si vesta cu imprimeu leopard surprinsa cand arunca gunoiul LANGA ghena
      4. oameni care se plang ca se trezesc cu chistoace si alte gunoaie aruncate in balcoanele altora
      5. oameni care parcheaza la limita langa intrarea la subteran si o masina mai mare nu mai poate sa iasa.
      6. oameni care darama semnul de „parcarea interzisa” ca sa mai faca 15cm loc de parcare.

      Cum eviti astea inainte sa cumperi undeva?

      10
    • Big,

      Ce nu se stie este ca pe afara impozitul anual pe casa este in jur de 1-1.5 % din valoarea de vinzare a caselor iar o casa de 200000 euro inseamna impozit de 2500 de euro anual.
      Din sumele adunate pe impozit ai civilizatie si infrastructura. Desigur ca sistemul acesta forteza batrinii care au venituri mici dar stau in palate sa se mute in locuri mai ieftine.

      10
    • Ce nu se stie este ca pe afara impozitul anual pe casa este in jur de 1-1.5 % din valoarea de vinzare a caselor iar o casa de 200000 euro inseamna impozit de 2500 de euro anual.

      se știe, dar ne facem că nu înțelegem. dacă e să vindem, casa noastră valoarează minim 200.000€, dar 1.000 lei impozit e mult, șefule, n-am bani, să moară mama.

    • Of, Radu, citeste mai atent, ca iar isi bate lupa Dragos de IT-istii ailalti, care nu castiga 8k pe luna: CU 30-50k MAI MULT pentru vecini buni.

      10
  7. Intreaga chestie cu mutatul la casa cu pamant mult (macar 1000mp), aproape de scoli bune, cu infrastructura buna in zona (fie ca e rutiera, gaze, curent, etc), cu transport in comun accesibil, cu vecini nedubiosi, si totul si pe bani putini – e utopie in Ro. Dar de visat e gratis, intr-adevar… :)

    10
    • exact. Hai sa nu zicem Romania, se mai gasesc orase relativ mari care inca nu sunt distruse din punct de vedere infrastructura. Dar strict legat de Bucuresti, asa este. Ramane cum am zis si la articlul precedent.

      00
    • Si nu ar fi o problema asta daca in schimb ai avea disponibile cartiere si blocuri gandite cat de ok dpdv al unei dezvoltari.
      O casa la 15km de centrul orasului nu mai e asa de departe cand ai infrastructura bine pusa la punct.

      In alte tari distanta Otopeni – centrul capitalei ar fi considerat aproape si ar avea transport rapid, pt. noi e ca si cum te-ai muta la Constanta.

      00
  8. Daca ai bani sa faci o casa, costurile conectarii la utilitati sunt ultima problema.

    Sunt asa niste preturi la constructii de te ia durerea de cap, burta, cot si ameteala pe-deasupra. Practic ajunge un muncitor in constructii sa castige mai bine ca tine / ca un inginer constructor / arhitect – m-am gandit ca mai bine fac eu unele lucrari, la banii aia, ies mai ieftin. Inveti de pe youtube cum se tencuieste, cum se toarna o shapa, cum se pune faianta, si aia e.

    00
    • Unele le poti face in regie proprie clar, daca nu esti complet handicapat si iti rezervi cateva zile libere.

      Altele sunt mai complicate, si ar fi bine sa le lasi unui specialist – partea de instalatii in principal (sanitare, electrice).

      Adica cele pe care nu le-ar putea face un necalificat.

      Pentru restul, tu esti holoangarul, si ramai cu 150-200 lei/zi extra in buzunar, plus satisfactia ca stii sa faci ceva in caz ca te dau afara de la jobul de birou.

      00
    • Am un amic, pe finisaje interioare, la lucrare de maxim 2 saptamani ia cam 5000 de euro. Nu îmi vine sa cred, dar… Astea sunt sumele.

      00
    • @hash Ca sa torni o sapa autonivelanta iti trebuie 3 oameni, daca vrei sa iti iasa bine. Ca idee, 40 mp se toarna cam in 3 ore, in 3 oameni. Echipa ideala e de 4 – 2 fac sapa, unu cara materialul, altul intinde. Singur nu are rost sa te apuci, o sa iti faci in casa numa’ insulite.
      Cu invatatul tencuitului de pe iutub…e minunat. Dar ala din video stie ce face, tu nu stii. Iti garantez ca dupa un tutorial de pe youtube, nici nu o sa stii cum sa tii geltiera in mana. O sa inveti ulterior cum se slefuieste din cauza ca ai incarcat prea tare si au iesit peretii nu tocmai drepti.
      Stiu un caz in care „proprietarul” i-a facut un scandal meseriasului ca de ce dureaza asa mult lucrarea, ca el termina mai repede si mai bine. Evident ca meseriasul si-a bagat picioarele si l-a lasat balta pe ala. A doua zi, „proprietarul” dadea telefoane sa intrebe cum se taie faianta in unghi de 45, ca lui i se pare ca cu smirghel ii ia cam mult…
      Spor.

      00
    • Mie partea electrica mi se pare cel mai simplu de invatat si realizat corect.

      00
    • Ti se pare doar. E ok, si mie mi s-a parut.

      Cand m-am mutat, desi aveam gazul bagat, centrala, etc, a zis nevasta-mea ca vrea cuptor si plita electrice.

      Cautat pe emag, gasit Beko, cumparat, zgarcit la bani pentru montaj, pentru ca „mi s-a parut ca nu e mare lucru boss, stiu sa pun o priza, schimb un bec, am manualul, nu e nimic.”

      Cuptoarele electrice nu vin cu cablu, trebuie sa il iei tu. Asa ca m-am dus pana la Hornbach, am luat un cablu cu stecher, m-am intors acasa, am stat 2 ore sa nimeresc fiecare fir pe pozitia din schema.

      Apoi am zis „de ce plm sa mai folosesc stecherul, ca doar nu mut cuptorul incorporat niciunde prea curand” – si l-am legat pe direct din priza.

      Dau drumul, se aprind toate alea, ma pup in cur singur, tot tacamul.

      A doua zi se apuca a mea sa faca niste prajituri, a dat drumul si la masina de spalat vase, la friteuza, mai era incarcatorul de telefon pe blat si lumina ambientala, hota pornita pe maxim.

      Mare foc ce a luat priza aia cand a facut scurt…

      Root analysis, „mi se pare” ca firul folosit era prea scurt, tensiunea prea mare si a luat foc. Cumpar altul mai gros, montez, giful cu niggerul cu degetul la tampla.

      A doua zi ia foc iar priza.

      Am renuntat la a mai avea pareri, l-am chemat pe vecinul electrician de meserie, m-a lamurit cum ca instalatia casei nu facea fata constructiv pentru ca dezvoltatorul pusese toate cele 4 prize din bucatarie pe o singura linie, cum panoul era cu sigurante subdimensionate pentru consumul nostru, etc.

      Asa ca am renuntat la a mai avea pareri pe banii mei cand nu sunt sigur ca stiu ce fac, si cand am nevoie de chestii specializate, apelez la un meserias dovedit si experimentat.

      00
    • @Dragos
      Pai eu asta zic, ca e simplu. La tine problema a fost dezvoltatorul. Dar daca faci o casa si planifici tu de la zero tot, nu e greu sa dimensionezi corect sigurante, fire, circuite, trasee ca sa nu mai ai surprize.

      00
    • @Dragos, cum naiba ma sa vina cuptorul fara cablu? Am cumparat trei doar eu pana acum si in nici un caz nu s-a pus problema asta. Beko, Artic, Franke.
      Acum pe aceeasi idee, eu am tras priza de 380 pentru cuptor ca ma gandeam ca asa sunt astea electrice. Aparent doar alea profesionale sunt asa.

      00
    • @Dragos

      Dezvoltatorul ti-a tras-o! Stai linistit sunt multi care-au auzit fraza asta.
      Daca a facut economie la instalatia electrica, cine stie la ce-a mai „cut corners”?

      Unui prieten din Domnesti au uitat sa-i puna vata cand au izolat mansarda. S-a mutat omul si era frig, dar FRRRIIIG! A chemat pe cineva cu camera termo. Asa a descoperit.
      Vara urmatoare si-a pus singur izolatie.

      Stai linistit, altii o patesc si mai rau.

      00
    • @Dragos Sper ca ai verificat/schimbat si restul sigurantelor. La un consum asa mare ar fi trebuit sa sara siguranta inainte de a se topi firul.

      00
    • @Autorul – daca iti zic ca a venit chel…si cel ulterior (faza asta era acum cativa ani) tot asa. Tot Beko. N-am trifazic.

      @Gogu – si a mea (parter plus pod „mansardabil”) a venit tot neizolat. Asa se fac casele in zona asta, sa taie costuri. Sunt doar peretii de pe capete, din OSB, deasupra invelitoarea iar pe jos e batuta scandura peste capriori.

      Am rezolvat definitiv cu injectie cu celuloza peste tot, peste scandura am turnat sapa de beton usor (cu bule de polistiren), apoi gresie, rigips, instalatiile si e lux.

      @qooqle – da, totul e ok, s-a refacut toata instalatia de atunci.

      00
    • Pai ‘ce-l mai platesti daca:
      – Instalatie p-la
      – Izolatie p-zda
      – Sapa o torni de unul singur, manual

      Asa-i ca nici pompa si hidrofor n-ai avut, chit ca era prevazut in contract?

      Se bazeaza ca pana se termina casa ti-e prea sila de cate probleme au fost pe drum si-abia astepti sa-i dai afara, doar doar scapi de ei si rezolvi problemele stringente ca sa te muti.

      00
    • @Hash, daca ultimul stalp de electricitate e la 2-500-x sute m, capatul retelei de gaze e si el tot p-acolo si capatul retelei de alimentare cu apa e dracu stie pe unde, si conectarea la utilitati te cam costa, pt ca, de obicei, pe furnizor il doare in bascheti de inca un client ca sa se apuce in secolul asta de prelungit retelele alea ca sa le ai tu la poarta.
      nu ca de la poarta pana in casa e foarte ieftin, dar orisicat.

      @Autorul, apropos de cuptoare care vin fara fir, in ultimii 5-6 ani am fost nevoita sa cumpar 3 baterii pt chiuveta (din bucatarie). toate vin cu racorduri. dar racordurile alea sunt cat putza de chinez si nu pot fi folosite, asa ca este necesara cumpararea unor racorduri separate (cat pula de negru :) ).

      00
    • Ba copii, Dragos&co, la voi nu exista o garantie de casa noua, ceva? in care sa fie clar stipulat ca daca aia, aia sau cealalta nu merge, sau nu este conforma cu proiectul, constructorul vine si iti repara? iar constructorul ala, banuiesc ca mai e in peisaj, ca din asta isi asigura traiul….clar, am plecat de prea mult timp de-acolo, nu mai stiu cum functioneaza.

      00
  9. Pentru cei care vor o casa de vara/vacanta am descoperit recent modelul acesta de constructie si mi se pare ca acopera o astfel de nevoie simplu si ieftin. https://www.youtube.com/watch?v=MIKJG-iMKwY

    00
    • am trecut si eu prin dilema asta cu casa de vacanta
      ba la munte, ba la mare, ba in bulgaria, ba in grecia ….

      ideea e ca sunt bani ingropati aiurea.
      banii aia mai bine ii ingropi in vizite si calatorii acolo unde simti ca ai vrea sa ajungi
      altfel esti legat, un fel de sclav al acelei case de vacanta.

      00
    • N-am dat clic, e o pergola?!

      00
  10. Caz concret, am eu un prieten pilot militar(ea in IT), si-au gasit o casa in tunari 4 camere, 90.000euro, 300m suprafata totala, intr-un complex. Trecem peste intrarea laterala, peste faptul ca dormitoarele sunt la strada, ca in living nu ai 2 pereti liberi, etc. I-am recomandat sa mearga cu un prieten arhitect sa isi arunce si ala un ochipe acolo (gratis). A zis ca nu are rost, ca e cea mai buna oferta de pe piata si ca e hotarat sa cumpere..si asa sunt majoritatea, au impresia ca au gasit cea mai buna oferta, nu ii intereseaza altceva

    00
    • Ceea ce nu e o problema atita timp cit oameni sint fericiti si impacati cu alegerile pe care le-au facut.

      00
    • Asa a facut si cu masina. SH, dar cea mai buna, luata de la baiat, verificata de tatal lui, ghici cine a ramas cu masina pe autostrada, in mers, s-a oprit. Ghici cine injura dupa. Cel mai probabil asa o sa pateasca si aici.

      00
    • @alin, eu am învățat pe propria piele, că dacă oamenii nu îmi cer ajutorul, să stau cuminte, fără recomandari, fara ajutor volutar, facerea de bine e f…re de mama in România. Majoritatea vor crede că esti rău intenționat, esti gelos si vor face exact invers ca sa iti demonstreze că ei au dreptate si chiar dacă timpul le va demonstra contrariul, ei tot nu vor recunoaste si chiar dacă se va repeta scenariul, ei la fel vor face:)).

      00
    • si asa ajungi sa te minti singur ca ai cea mai buna casa, cea mai buna vecinatate, etc.

      asa functioneaza egoul.

      00
  11. Am casa pe 500 de metri pătrați. Sincer, abia am timp sa mă ocup si de ăștia, în condițiile în care am doar gazon și ceva flori.
    Părerea mea este ca dimensiunea terenului să fie direct proporțională cu timpul de care dispuneti.

    00
  12. Vecinii sunt o problema in Romania indiferent ca locuiesti la bloc sau la casa…

    Inainte sa ma mut ( acum vreo 15 ani) am stat in Crangasi… ajunsesem sa nu mai pot dormi decat cu dopuri in urechi.
    Unde stau acum am niste vecini – toti unul si unul… Am incercat cu vb buna – na, poate nu-si da seama omu ca deranjeaza… aiurea… ii doare la carici.

    De la ascultat muzica la maxim cat mai trebaluieste prin gradina… ca sa auda el din fundu gradinii… pana la latrat de caini ( are 8 acu… ca n-a aflat ca daca pui o femela cu un mascul in acelasi tarc exista cam 100% sanse sa se impuieze… sterilizarea nu se ia in considerare) la orice ora si din orice motiv .

    Cocalarii nu mor niciodata… ei se reinventeaza :)

    00
    • Ma tot gandesc si eu la treaba asta, nu o exista oare un gard care sa pseudo-izoleze fonic? sa opreasca suntul? cum sunt panourile de pe autostrada? oare or functiona la nivelul asta?

      00
    • Nu, dar exista geamuri termopan cu 5 camere, la care daca adaugi zgomotul ambiental din propria locuinta iti vor permite sa treci cu brio peste o noapte plina cu Salam.

      00
    • @Dragos, exista am cautat eu acum. E urat ca dracu si indicat ar fi sa si-l puna galagiosul la el in curte pentru ca atunci este el cel mai eficient. Si nu mai zic ca are si un scor frumusel….what can i say |:

      00
    • Am vazut acum vreo 3 ani la un targ de constructii un sistem de termopane cu 3 geamuri care inchideau un cub in care salta o muzica house de zguduia hala de expozitie. Cand inchidea ala fereastra, nici macar o urma, nici o vibratie, nimic. Deci exista.

      00
    • Și tot rezolvă parțial problema pentru că nu poți sta cu super-silențioasele-termopane închise tot timpul … la vară mai vrei să dormi cu ele deschise noaptea că să se mai răcorească arșița de peste zi dar ghinion și vecinus-cocolarus face la fel dar cu o mică-mare diferență: boxele de o mie de vați date la maxim …
      etc

      00
    • Solutie: cumparat boxe mai mari si mai bune ca ale vecinilor si bagat o sesiune lunga de Dimmu Borgir, cu motivul ca e curtea ta si faci ce vrei in ea.

      00
    • Acum am si curent, dar i-am promis unuia ca-i fac Wacken de 1Decembrie. Am si amici lautari de metal care apreciaza un mic o carnatz (ca sa fim PC).

      00
    • Si eu cochetez serios cu ideea de gard antifonic… daca aveti idee de asa ceva pe bune ( nu vrajeala scumpa si inutila ) astept link. Problema principala pe care o intrevad este inaltimea lui. Cf legii cred ca nu poti depasi 3m ( sau 2.5). Etajul incepe de pe la 3m…

      Termopanele super izolante nu sunt o solutie – wtf? M-am mutat la casa sa stau inchis intre 4 pereti? In afara de asta – frecventele joase se transmit prin vibratii in medii cu densitate ridicata, nu te ajuta nici mama termopanului ( ar trebui sa-ti decuplezi casa de pamant etc).

      Intrebarea este insa de ce bunul simt nu mai este o solutie si de ce, in cazul in care bunul simt nu functioneaza, politia nu e solutie…

      Intr-un final ce facem? Ne mutam in varful muntelui? Ne cumparam insule?

      00
    • @Jupaneasa, perfect! Bagi The Mourning Palace pe un Klipsch R112SW si iti deranjeaza ritmul cardiac daca nu esti atent, nu alta! :)))

      00
  13. Spunea cineva mai sus ca iti faci casa si apoi te bransezi la utilitati. Ca om care am facut asta.. si nu a fost mult sa ma ard rau, mai bine nu. Am stat 6 ani dupa energie electrica. 20000 lei era numai taxa la Electrica, ceva, aviz racordare din transformator, strada noua. In 2010 era 1000 E un stalp din transformator, eu aveam nevoie de vreo 5. Am platit teva si manopera la apa potabila, am tras singur gaz 160 m, iar apoi Dumnezeu mi-a pus mana-n cap cu canalizare si asfalt cu marcaj. Pe Digi i-am ajutat sa-si faca retea si in loc de fibra, am muls EoC, vreo 7 ani. Daca toate la ai la poarta, este mai bine sa platesti mai mult, dar le ai, nu stai dupa primar, aprobari romanesti si apoi nemtesti, interventii si ce o mai fi.
    Nu vad ca scrie nimeni de pozitie, umbra/soare/puncte cardianale.
    Era sa o iau, rau cu terenul, din pricina utilitatilor, pentru ca mie mi-a placut o expunere la soare, sud, 25 m, adancime 28 m. Vecinii terenuri similare. Nu facem vizualizare live ce mancam/bem/f…, distante de 9-10 m intre case. Nu stiu cum se incadreaza 300 mp, dar la soare ba! Datorita expunerii bucataria/living/dormitor matrimonial sunt expuse la soare cam 75 la suta din zi. Restul de casa peste 50 la suta. Chiar si spatele care este la nord, beneficieaza la propriu de soare! Economie mare la gaz iarna si primavara, frumos vara daca ai termopane si pereti corespunzatori.
    800 mp insuficienti ca sa ai si gradiana de zarzavaturi, multi pentru a intretine singur, ca in Dallas, gazonul. Dar totusi, ai nevoie de ei, sa nu joci sah, cu vecinul, de pe balcoane. Cu vecina e alta mancare de peste…
    Candva, daca seful este pentru, am sa-i trimit o descriere ce inseamna constructie casa in regie proprie.
    Azi, trecut cu 4 in fata, nu as mai construi, as cumpara. Ma justific prin urmatoarea intrebare: cine plm mea a stiut ca la zidire ai nevoie de caramida de inceput? Eu unul nu, iar mesterul a uitat sa zica… a fost prima problema rezolvata, cei drept, ultra-rapid, datorita tineretii. Si cate au mai fost!

    10
    • Pai io zic sa-l scrii si sa trimiti textul la tiparire ca seful aproba sigur…stii ca are o sensibilitate mare cind e vorba de bricolaj, constructii, chestii….
      In plus, din ce se vede, posturile astea sint foarte urmarite si apreciate si mai mult ca sigur ar ajuta pe cineva.

      00
    • n-am citit legea pe larg,
      dar azi cica (nu stiu daca a trecut si a fost publicata in MO) bransarea e gratuita (energie si gaz) si trebuie facuta in x zile

      00
    • @wtf cred ca spui de legea 290/2020 -> https://www.avocatnet.ro/articol_56700/Asemenea-racord%C4%83rii-la-gaze-%C8%99i-racordarea-la-re%C8%9Belele-electrice-va-fi-in-curand-gratuit%C4%83-pentru-clien%C8%9Bii-casnici.html

      Chiar astazi ma uitam pe ea dar cica trebuie sa mai apara niste norme de la ANRE. Si nu este gratis, se recupereaza sumele in maxim 5 ani. Poate gresesc, dar nu cred ca se aplica si pt extindere de retea, doar pentru racordare.

      00
    • Cred ca sunteti in eroare 278839N. Bransare inseamna cande ai in fata portii gaz, curent etc. De la teava sau stalp tragere retea noua se numeste EXTINDERE.

      00
    • Da la racordare m-am referit, pentru ca extindere e o problema in care nici nu ma gandesc sa intru indiferet cat de ieftin ar fi pamantul

      00
    • Cazul cu racordarea la Electrica a fost relativ simplu, daca suporta reteaua. In cazul strazii unde stau, acum vreo 12 ani cine a vrut sa se lege primul a primit raspuns ca transformatorul din acea parte nu mai suporta consumatori in plus, asa ca trebuie cumparat unul nou.

      Preturile te luau cu dureri de cap, au zis ca pot face ceva smecherie sa ia unul mai mare si sa platesti doar ceva diferenta intre ele, aproximativ 80.000 de lei pe atunci. Asa ca ne-am unit mai multi vecini si am impartit suma aia, au fost si care nu au vrut, ca nu se grabeau cu mutatul (dupa cativa ani reteaua devine proprietate Electrica si se poate racorda oricine, pana atunci doar cu acordul tuturor). Cei care nu s-au bagat au cumparat benzina pentru generatoare in prostie o vreme.

      00
  14. ma amuza asta cu vecinii, ca si cum ar fi ceva specie aparte din care noi nu facem parte

    poate vine Vali cu o revelatie si vom afla ca „tu esti traficul!” se aplica si in imobiliare, TU ESTI VECINUL! (nenorocit)

    00
    • uite banc:

      Un suedez şi un român îşi fac case una lângă alta. Îşi cumpără exact aceleaşi materiale, mobilă, etc şi au făcut casele identice. Peste un timp stau ei de vorbă. Românul:
      – Eu dacă vând casă asta probabil o să primesc 1 milion de euro pe ea.
      Ţiganul:
      – A păi dacă e aşa, eu primesc 2 milioane de euro pe ea.
      – Păi cum să primeşti tu 2 milioane pe ea dacă a mea este identică şi valorează 1 milion?
      – Așa este, dar eu nu am vecini suedeji!

      00
    • n-ai idee cum te poate fute un vecin nebun,
      cu atat mai mult daca dormitorul tau e la 3m de gardul lui

      experienta 100% de la bloc, singura diferenta e ca nu te mai fute vecinul pe verticala.

      00
    • @howard beale, nu știu cum e la alții, dar eu am o preocupare activă de a nu-i deranja pe cei din jurul meu. OK, m-am mutat și biroul unde vorbesc cu oameni la PC răsună – pun panouri fonoabsorbate, fac ceva. Văd că ventilatorul de la baia care nu are geam e zgomotos? Îl schimb cu unul scump și silențios etc.

      Tind să cred că oamenii care observă că alții sunt deranjanți se preocupă să nu deranjeze la rândul lor.

      00
  15. In Cluj nu iei casa 120mp utili cu 200 mp teren fara 140K. In localitatile limitrofe gasesti cu 100-120K.

    00
    • Nici in Bucuresti. O casa din aia misto, interbelica, plina de istorie si sarm e de la 700.000 in sus, dar aproape niciuna nu are curte mai mare de 100 mp.

      00
    • Nene in CT 140 e preț de apartament cu 3-4 camere ceva mai spălat. Exemplu Solid House construiește lângă Ceronav pe Pescarilor ap 3 camere 70+ mp 180k! O casă de care zici tu e ușor 220k- 240k. Așa că zic sa revizuiești și prețurile alea de la CJ!

      00
    • Pe mine ma batea gandul sa investesc in Baciu, sat Popesti (parca). Am renuntat deoarece pretul la manopera a explodat si exista riscul de pierdere.

      00
    • Dorin, chiar caut de ceva vreme un teren sau in cel mai rău caz o casa/duplex în Cluj. În afara de zona de la marginea orașului ( livada Steluta) care e puțin spus nasoala ( nămol, câmp, tot ce vrei), eu nu am găsit nimic sub 200k și asta la ceva suprafețe mici cum zici tu. Începând de la duplexuri ( mai mari intr-adevar) de 400k în Mureșanu, 250, 300 în Europa, Grigorescu continuând cu 200k în Iris, Dambu rotund. Nu mai zic de casele de neam prost( think anii 2000, termopane albastre, balustrade de inox) de pe străzi ce de 15 ani așteaptă asfalt, la preturi de Viena. Iar la terenuri e și mai sexy. Fiindca se bat toți dezvoltatorii pe ele ca să facă blocuri, e practic imposibil sa găsești ceva cu condiții hai nu de 2021, dar măcar 1980 (adică asfalt, niște copaci in zona și ceva magazine, scoli, transport în comun) sub 300 eu/mp. Adică un 150k corect doar pentru teren. Nu stiu, poate sunt eu prea sărac de mi se pare mult sa dai sute de mii de euro și sa nu arate casa si cartierul tău ca în filmele cu suburbii americane.

      00
    • Am cautat si eu f mult. In Voronet mai ai sanse sub 200K, dar acolo sus la mama naibii. Am cumparat duplex (o unitate locativa) cu 140K la faza de proiect (nici macar nu e sapata groapa) pe Oasului. Acuma sper ca e serios constructorul si nu dureaza 2 ani pana e gata. Mi-e scarba de moda asta a constructorilor de a tranti un duplex pe un teren unde mergea o casa individuala, dar na… banuiesc ca foamea e mare. Nu te poti apropia de case individuale si sa aiba si adresa de Cluj. In Jucu, Dezmir, Floresti sau Baciu gasesti, dar nu mersi!

      00
  16. Overall ambele articole mi s au parut interesante. Lasand la o parte comentariile negative despre anumite zone, eu apreciez faptul ca te ai documentat atat, ai fost la fata locului si ai avut o lista clara de cerinte. Esti un curajos ca ti ai construit casa, stiu ce spun pt ca si tatal meu a facut asta si era sa crape de la stress si nervi.
    Si eu m am mutat intr un mic rezidential la periferie, nu la porumb cum zice Zoso 😆, ci la canalizare, paza, loc parcare subteran si apa calda. Dar si asa tot am venit noaptea in zona sa vad ce si cum. Documentarea e element cheie. Nu garantează ca nu vei avea probleme insa reduce riscul sa ai suprize. Referitor la dimensiunea gradinii, e o problema frecventa. Oamenii vor suprafete mari dar cand afla cati bani si timp merg lunar in intretinere sunt socati. Iarasi… Documentarea ajuta. Referitor la Chiajna, Rudeni Rosu. Eu stateam pe Sisesti in Baneasa Sector 1 si miroseaa uneori noaptea de la Iridex. Insa aveam cunostinte care stateau prin Militari si ei nu erau deranjati sa nu simteau mirosul. Cred ca e si o doza de subiectivism si negare, dar si o lipsa de preocupare sau je m en fiche ism care nu e voit la unii. Pe unii chiar ii doare in cot. Fiecare isi ce poate unde isi permite, dar realismul orizontului de asteptari trebuie sa existe. Eu zic ca articolele postate aici despre constructia unei case sau alegerea unui teren in afara orasului ar trebui macar citite cu atentie de oricine interesat de mutarea asta.
    Referitor la problema cu scoala si copii. Ea exista insa uneori e creata fix de parintii care vor scoala de elita. Stau in Corbeanca dar nu duc copilul la scoala din Buftea sau Chitila care sunt OK, il duc la Jean Monnet sau British School in centru ca da bine, dar fac 3 4 ore in trafic si ma plang ca nu face Guvernul centura.

    00
    • Daca e sa ma gandesc bine, acum 20 de ani mirosul nu era o problema majora in zona. Dar acum 10-12 ani simteam mirosul pana in Otopeni. Sau Militari Pacii.

      00
  17. Dacă te hotărăști asupra zonei, ai bani și există teren mai mult de cumpărat acolo, nu văd de ce nu ai cumpara. Ok, zici ca nu îți trebuie mult teren, dar sunt șanse mari sa-i crească prețul și în câțiva ani să-l vinzi cu un profit frumușel. Și de obicei cam creste prețul când mai apare câte o casă în zonă.
    De ex la mine în zona se vinde acum cu 12-13e fata de 5-6e acum 4 ani. Dacă nu ai încredere ca se va întâmpla asta, poate ca zona nu e ok.

    00
  18. Legat de problema cu distanta fata de casa si cum ajungi acasa.
    Pentru mine e o non problema. Pentru ca nu stiu ce e aia sa bei o bere in oras.
    Sau cel putin n-am mai facut asta din facultate.

    Acum daca stii ca ai placerea asta de a consuma alcool, cel mai bine e apartamentul in oras. Taxiul sau uberul te duce 24/24 acasa.

    Legat de ultima parte „Peste vreo 5 ani, rămânem 2 membri, că sper ca fi-miu să nu fie incel să stea cu noi.”
    Ce sa zic, in conditiile in care majortiatea copiiilor din romania traiesc cu parintii in apartamente de 2 camere.
    Oare ce cota de risc ar avea pariul asta ca peste 6 ani ai sa te trezesti cu fi-tu ca nu poate pleca din casa pentru ca ….

    00
  19. Eu gandesc altfel. Nu vreau sa stric fengshui-ul nimanui. Am bani sa imi cumpar casa dar nu o fac. Stau cu chirie la casa. Chiria se plateste din bursa si chirii la 2 ap pe care le am. Anul trecut am ramas si cu bani de o masina pe langa chirie. Avantajul este ca stau fix unde vreau fara sa imi bat capul. Nu vreau sa imbatranesc intr-un loc si daca as fi pensionar acum, clar nu as sta in Romania. La batranete am ochit deja o localitate in Spania. Poate acolo o sa imi cumpar prima casa a mea. Copilul probabil nu va face facultate in Romania iar eu prefer sudul Spaniei sau Greciei cand voi fi batran. Deci nu vad sensul. Singura obsesie pe care o am este legata de cabana la munte dar nu de casa la oras sau periferie.

    00
  20. Ceea ce va doriti se gaseste fara nici o problema in Germania, Belgia, Olanda si multe alte tari. Am locuit in zona Antwerp, Belgia 3 ani. Locuiam intr-un mic orasel/sat din Olanda, ‘fenced residence’ si era asa cum va doriti voi, totul deschis, gazon, piscina acoperita la comun, copaci, flori. In Antwerp ajungeam in 30 minute pe ceas la locul de munca. Intr-o seara ma gandeam cum ar fi sa exista asa ceva in Romania, indiferent de cum ar fi, tot se gaseau niste romanasi sa iti puna manele de jale, in timp ce el sta la sprit si gratar, ca doar a platit ce p..a lui! Totul e de mentalitate, degeaba o am eu sau restul celor care scriu pe acesti blog, peste 50% din populatie e ciorizata!

    00
  21. Eu am facut mutarea asta anul trecut.
    Din apart cu 3 cam in Bucuresti la casa in oras mai mic la 100 km de capitala. Daca am chef neaparat sa fac ceva in Bucuresti, fac o ora, dar n am avut chef niciodata intr un an. Mi e sila si de traficul de weekend.
    Cu 2 copii mici, pana in 5 ani, am cautat sa imi fie cat mai comod. Curte fara pomi, doar iarba, aprox 300 mp fara casa. In juma de ora am tuns iarba si gata. Copiii nu au unde sa intre, sa se accidenteze, etc.
    Am avut loc lejer de trambulina, loc de joaca, balansoar, gratar, piscina vara.
    Nu vreau flori, pomi, legume, etc. Toate inseamna munca in plus. Mai la batranete poate o sa am timp.
    In prima parte a zilei e soare in fata casei, in a doua parte este umbra de la casa. Terasa in spate.
    Am ales o zona unde ma simt departe de oras, dar pot lua un taxi oricand (nu prea e valabil in Bucuresti).

    Evident casa deja facuta, consider ca nu merita sa pierd 3 ani din viata sa fac una de la zero.

    00
  22. Salut Autorule, am citit cu atentie postarile tale. Am experiente si abordari un pic diferite la unele chestii (cumparare si mai apoi), dar nu e locul pentru asta. Poate o sa scriu un post intr-o zi.

    As vrea totusi sa fac o precizare, la faza cu „epuizarea la muncile din gradina”. In continuare, termenul „epuizare” mi se pare exagerat. E o diferenta majora in a fi „epuizat de volumul mare de munca de la job” si a fi „epuizat de cât am muncit vara asta in gradina”. Pentru simplul fapt ca la job esti cumva obligat (nu vrei sa pleci, ai salariu bun, ai credite, N motive) si nu prea ai cum sa eviti epuizarea. In gradina ta, daca esti epuizat, e pentru ca TU ai decis asta. Ai decis sa te epuizezi, din motive pe care le stii sau nu le stii, le face singur subconstientul: ca sa te poti lauda sau sa te plângi, ca sa demonstrezi ceva cuiva, vecinilor, sotiei, câinelui, morcovilor. Nu exista niciun motiv ca un om normal constituit sa se EPUIZEZE lucrând in gradina lui, daca aceasta nu este venitul principal de care depinde el si familia lui. Pur si simplu, termenul asta de epuizare in gradina ta, epuizare la dat cu masina de tuns in cei 2000 m2 (sau 300, sau 1000) este profund gresit si nerealist.

    Sunt obosit, e ok si asa, hai sa beau o bere. Pentru asta e viata, mai ales atunci când nu ai nicio obligatie contractuala. Daca ma epuizez e pentru ca sunt foarte… nici nu mai zic. Sper ca de data asta s-a inteles ideea. Nu va mai epuizati aiurea in gradina. Nu va mai epuizati aiurea nici in alta parte.

  23. parerile sunt impartite, e clar. cand mi-am construit casa acum 11 ani, am urmarit sa am o mai mare libertate de miscare, gen sa am curte care sa-mi permita sa ma misc fara sa m-auda vecinul din casa, iar la interior sa fie totul cat mai ergonomic. adica strictul necesar pt membrii familiei; bucatarie, living, 2 camere pe parter cu posibilitati de alte doua la subsol. io stau in Canada, asa ca totul e cam diferit de Evropa. adica, fara gard, subsol locuibil, materiale de constructie aproape total diferite. :) per total toata lumea a fost multumita la inceput. casa am proiectat-o cu nevasta (lucram in domeniu) asa ca macar am scutit arhitectul. desi, aici ai nevoie de arhitect doar daca vrei sa-ti faci ceva deosebit de restul, majoritatea companiilot au deja cateva zeci sau sute de modele si chiar daca nu gasesti ceva pe placul tau, se pot face modificari, fiind incluse in pretul de final, dupa ce ai batut palma cu contractorul. trecand anii, devenind si familie mai numeroasa iti cam dai seama ca prioritatile sau nevoile s-au mai schimbat. plus ca terenul ala care la inceput l-am perceput ca destul de mare (550mp), dupa ce mai instalezi o piscina, terasa, trambulina pt cei mici, o cabanutza pt tot felul de cotroantze (nah, mai are omul hobby-uri sau nu e asa de bine organizat :), asa ca e necesar unul) iti dai seama ca parca nu mai prea ai ochiuri libere de iarba decat in fata casei…dar parca ai mai vrea sa pui un pom, un rasad, (de ce nu, un cotetz de gaini? :), chiar e permis). sau, parca nu ai chef tot timpul sa-i auzi pe copiii vecinilor, ori chiar pe vecinul cum are wee de wee invitati la barbeque (aici macar nu asculti manele, dar le asculti povestile si deja dupa cateva luni devine redundant, macar de le-ar mai schimba). sau iti doresti liniste macar cu cel din spate si atunci cauti sa te retragi undeva mai in afara orasului unde padurea ar putea deveni al treilea tau vecin. ori, pur si simplu iti dai seama ca ai facut cateva greaseli de dimensionare ale unor incaperi. de exemplu, holul de intrare, acuma mi se pare prea stramt, inainte eram 3 acuma suntem 5 si cand revenim de la ski trebuie sa ne asteptam unii pe altii ca sa putem sa trecem din costume si clapari in pijamale. bai, sunt chestii la care efectiv nu te-ai gandit si de care, ulterior te lovesti zilnic, no :). sau, n-am garaj, ca la incepout nu dispui de TOTI banii de care ai nevoie sa-ti faci proiectul visat. dar, cand mai apoi apare si echilibrul al financiar tot mult visat :), plus ca-ti faci o lista cu toate neajunsurile, pai cand o citesti vezi ca-ti da cu minus la domiciliul actual. deci, motive sau criterii ar fi cate-n luna si-n stele ca sa-ti modifici prioritatile si necesitatile, ca de asta voiam sa zic. important este sa incerci sa le faci pe toate cu cap si la momentul potrivit. si da, aproape tot timpul exista cate-un moment potrivit pentru orice.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube