Femeia care nu are Covid de 6 luni

Există un articol, e același mai în toată presa, intitulat „O femeie din Marea Britanie are COVID-19 de 6 luni. În fiecare săptămână se confruntă cu simptome diferite”. O să-l găsiți și pe Libertatea, și pe Digi și pe toate celelalte publicații din România care au un contract cu BBC pentru republicarea și traducerea articolelor cuvânt cu cuvânt. Că din ce cunosc eu legislația română și cea europeană cam așa trebuie și nu aș putea crede că o instituție de presă ar încălca taman legile care o protejează.

Articolul de pe BBC este acesta. L-am citit de trei ori doar să fiu sigur că am înțeles bine. Și el și variantele românești spun același lucru: Monique Jackson, o tânără de culoare din Londra a început să aibă primele simptome în urmă cu aproximativ 6 luni.

„Femeia este suspectată de o formă a bolii pe care medicii abia încep să o studieze. Ea a luat virusul în luna martie și la început părea că are o formă ușoară de COVID-19. Însă simptomele nu au dispărut niciodată. Acum, după șase luni, femeia se luptă să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei. Monique este o persoană extrovertită, ”aproape hiperactivă”, spune ea. În vremuri normale, practică boxul thailandez și jiu-jitsu și face ciclism 20 de kilometri pe zi, de la ea acasă până la jobul pe care-l are la o galerie de artă din centrul Londrei”.

În toată această perioadă a ținut un jurnal de boală inedit, pe instagram, ea fiind și o artistă destul de talentată, după părerea mea. Dar cel mai talentat artist este jurnalista [1] care a scris știrea aia BBC. Că a reușit să presare niște amănunte în text în așa fel încât acele amănunte să nu sară în ochi.

Cele două publicații românești care au tradus articolul nu au menționat și amănuntele alea, că au contract cu guvernul, pe bani, pentru prezentarea corectă și obiectivă a situației Covid, și nu cred că presa ar risca să mi facă asta că nu ar fi etic din punct de vedere moral și cred că nici legal.

Care sunt amănuntele?

  • Femeia a fost testată de două ori pentru Covid, nu s-a găsit deloc virusul în ea;
  • În privința câtorva simptome s-au făcut analize medicale și nu s-au confirmat simptomele;
  • Femeia este pasionată de ciuperci, a văzut o conferință TED în care a aflat că ciupercile sunt internetul original, că comunică între ele și se ajută;
  • E genul de persoană care se tratează cu „remedii naturale”;
  • Deși a fost ajutată și verificată când s-a plâns de simptome, spune că sistemul nu avantajează persoane ca ea;
  • A fost întrebată de câteva ori de medici cum stă cu „mental health”;

Acuma, această poveste se apropie de final. Eu mă voi retrage o perioadă în turnul meu de fildeș și fier beton cu încrederea că există vreo cinci inși care înțeleg exact ce se întâmplă aici. Acelora le spun, frați și surori, rămâneți vigilenți și calmi, totul se va termina cu bine. Pentru restul, nu uitați că presa se hrănește din faptul că uitați.

1 – autoarea este Stephanie Hagerty și în 2017 a câștigat „Foreign Press Association Award for Best Print and Web News Story of the Year” – Oscarul pentru media în UK, conform celor care-l câștigă. Sau Nobelul pentru presă, de ce nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Adica era putin gravida ?

    00
  2. „toate celelalte publicații din România care au un contract cu BBC pentru republicarea și traducerea articolelor cuvânt cu cuvânt”
    am râs irl.

  3. Si de culoare, sa fie oare ceva conspiratie a miscări black lives matter? Si-a bagat cumva Hamilton coditele pe acolo ?

    00
    • Cifrele spun că în SUA cele mai multe decese asociate cu Covid-19 sunt din rândul negrilor și hispanicilor. Nu e legat de rasă, ci de statutul socio-economic. Mai mult nu mă aventurez să spun. Nu e nicio conspirație, dar nu e un secret că producătorii de medicamente își testează noile descoperiri prin India, Africa sau pe indivizi cu capital social și economic scăzut. Poate vor să-i ajute, nu știu. Și în România se testează produse farmaceutice pe cetățeni de preferat romi săraci. Știu câteva cazuri. Pacienților respectivi li se dau și niște sume de bani, modice pentru noi, importante pentru ei. Ceva între 50 și 150 de lei la o întâlnire pentru evaluare. Selecția și propunerile se fac de către medicii din sistemul de stat, dar cei care acceptă sunt preluați de medici tineri din sistemul privat, care se deplasează la spitalul de stat cu banii, însă monitorizarea se face și de medicul din sistemul public care participă la program. Nu pot spune dacă e bine sau rău că se întâmplă așa. Revenind la covid, există informații chiar și din Italia, de la medici, care spun că aparatele alea de respirat fac mai mult rău dacă nu sunt sincronizate cu ritmul natural de respirație al pacientului. Atitudinea asistenților este subiectivă, există studii de psihologie socială care demonstrează că personalul medical de la urgențe, deși respectă protocoalele specifice fiecărui caz, viteza este mai mică în cazul pacienților bătrâni și săraci, dar nu este ceva conștient. În cazul femeii din articol, cel mai probabil are o depresie accentuată de anxietatea și isteria în masă legată de super-virusul lu’ pește.

      00
  4. NOU
    #6

    1. Vezi că în articol nu scrie că e genul de persoana care se tratează cu remedii naturale.
    2. Negrii să meargă cu bicicleta 12 mile …. Fff rar
    3. Nu mi se pare cea mai bună metodă de testare aleasă de britanici, cea cu drive through… M am testat și eu de covid în UK și pot spune că dacă ești asimptomatic și vrei să dovedești cuiva că NU ai virusul (de exemplu vrei sa ajungi într-o țară în care îți cer test negativ) poți foarte ușor să „falsifici” rezultatul.

    00
    • 1. „She tried to treat herself with natural remedies. When eating raw garlic and whole chilli peppers, she remembers thinking it was weird that she couldn’t taste anything”

      3. Nu stiu cum poti sa falsifici rezultatul, fiindca oricum ti se cere actul de identitate.
      Care este diferenta fata de o persoana care se duce in spital sa isi faca testul?

      00
    • @Andrei: se pot folosi anumite picături/spray-uri nazale care să vicieze proba.

      00
    • De ce nu merg negrii 12 mile cu bicicleta? Sau e doar o prejudecată rasistă de căcat?

      00
    • @Sorin: probabil se leaga de o veche legenda sumeriana. negrii merg cu bicicleta 11 sau 13 mile, niciodata 12.

      00
    • NOU
      #11

      Andrei,

      1. Eftimie a luat-o pe tanti Monica la 11 metri, fără rost în legătură cu „reediile naturale” Eu, în aprilie am avut virusul, am avut toate simptomele despre care s a scris mult mai târziu. Am avut jumătatea stânga de cap amorțită. Brațul și piciorul la fel. Nu aveam suficient oxigen să respir vreo două zile a fost coșmar, credeam că o mierlesc. În momentele alea când te trezești noaptea fără aer, salvarea nu vine, medicii habar nu au ce să-ți facă, încerci ORICE, numai sa scapi. Mi am revenit complet după vreo 10 zile.
      2. De curând, un copil mi a făcut febră și ne am băgat cu toții în mașină și ne am făcut toți testul. Știi cum se face, care este procedura? Sau doar îți dai cu părerea că nu se pot face manevre dacă ești rău intenționat??

      00
  5. Incredibil cum presupunerile se transforma în certitudini prin traducere, cum “ea crede ca are” se transforma în “ea are” de parca s-ar fi folosit google translate pentru a traduce din engleza via chineza

    00
  6. Și a mâncat usturoi și ardei iuți până a început să o arda in coșul pieptului și să o usture curul.

    00
    • Sau, din articolul original “ a cazut la pat 3 saptamani dupa ce a dat 4 minute cu aspiratorul prin camera “ – dupa vreo 12 saptamâni în care cred eu ca nu s-a atins deloc de el.

      00
  7. Eu nu inteleg moda asta de a te trata cu chestii tari: usturoi, ghimbir, ardei iute, palinca. Bine la palinca poate inteleg pretextul.

    Ok unele de mai sus au anumite propietati dar daca bagi ca spartul in tine ardei pana tremuri tu se sperie si papilele gustative ale virusilor? asa de primitivi suntem?

    00
  8. Premiile în jurnalism sunt fix miezul din covrig.

    Unul dintre cei mai premiati “jurnalisti” germani, tot pe articole din astea la sentiment, era de fapt un excelent scriitor de basme. A falsificat toata partea jurnalistica. Claas Relotius, poate iti amintesti de el. Lucra la Spiegel.

    00
  9. Medicii au intrebat-o de mental health cu un motiv bun- pare sa aiba anumite probleme si simptomele ei seamana mai mult cu ale unei persoane deprimate care sufera de atacuri de panica amplificate de bombardamentul media pe tema coronavirusului decat cu covid.

    00
  10. @Sorin, era și mai frumos ceva de genul, ”negrii fac 12 mile pe bicicletă numai dacă au furat-o și fug de poliție”. Măcar era pachetul complet :)

    00
  11. Eftimie presedinte

    00
  12. trece cu sex.

    cazurile de boli inchipuite la femei trec cu sex.

    stiu doua cazuri de femei care se testau de toate bolile pe care credeau ca le aveau (inclusiv cele „la moda”) si ieseau negativ, iar si iar si iar dar ele nu, ca au bolile respective ca au simptome, ani la rand.
    CT, RMN, ECO, nimic, all clear.

    pana isi gaseau cordaci si atunci spuneau ca au scapat de toti virusii si bacteriile care le bantuiau.
    dovada ca Freud avea dreptate: pulsatiile refulate duc la nevroze psihosomatice.

    acum, evident, poti alege sa amani „tratamentul” daca exista sanse sa faci si bani din povestea ta, in fond suferinta exprimata prin arta da nastere capodoperelor.

    00
  13. „ea fiind și o artistă destul de talentată, după părerea mea” – aici m-ai pierdut, esti ironic sau sunt eu habarnist la arta?

    00
  14. Jumătate din ce scrii într-un articol e la mișto.

    00
    • Si la stirile lui zoso

      „Firma x face profit”
      – stirea zice ca se apropie de faliment
      – stirea zice ca are profit
      Nu poti stii care sunt la misto si care nu.

      00
    • Face profit dar se apropie de faliment pentru ca nu face destul profit. Blestemul economiei bazată pe un potențial ipotetic de creștere infinită.

      00
  15. Ce au ajuns si premiile astea pentru scriitura. Ma gandeam ca autoarea isi alege mai cu
    grija subiectele. Faptul ca o popularizeaza pe tipa care crede ca are covid, dar fara a avea dovezi e o forma de lipsa de etica profesionala as spune eu (testul normal neaga virusul iar testul de anticopi iese tot negativ, deci nu a avut). Poate ca tipa a devenit hipohondra de la tot valul de stiri despre boala si poate ca nu ar trebui mediatizata.

    00
  16. Offtopic

    Întreb, nu dau cu parul, sunt mai naiv de felul meu: de ce Eftimie scrie la Zoso pe blog și nu pe blogul lui? Sunt doi de Eftimie bloggeri și eu știu doar de unul dintre ei?

    00
  17. dupa ce am trecut prin sistemul creat de domnul Arahat pot sa zic ca minim 70% din cifrele apocaliptice care apar de dimineata pana seara la tembelizor, facebuk si alte surse sunt povesti de adormit copchii

    00
  18. Bă și eu m-am îmbolnăvit în decembrie. Vreo 2 saptamâni n-am respirat prea grozav, după care și-a revenit respirația dar m-a luat cu altele.

    Adevărul e că am avut noroc cu munca de-acasă, pentru ca n-am mai putut ieși din casă din aprilie mai departe de 1 km. Obosesc foarte repede și mi se face rău.

    Ca și madam din articol, m-am dus și m-am căutat de sănătate și nu mi-au găsit nimic nou, ce nu știam deja că am. O fi de la mansardă, cine știe? :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile