Faza cu “susținerea dictaturilor luminate”

Apropo de arestările LGBTQ din Turcia, mă gândeam la o explicație mai largă cu susținerea dictaturilor luminate.

Unu. Aleg să nu merg în țările unde drepturile omului sunt relaxate. E o alegere personală. Am fost invitat să merg la Moscova, Dubai sau Shenzen, am refuzat. Nu e pentru mine. Mi se pare că mă expun unui pericol nenecesar. Da, știu, procentul celor care pățesc ceva pe acolo e mic. Las pe alții mai curajoși.

Doi. Faza care mă scoate cel mai tare din minți se desfășoară cam așa.

El: hai acolo!
Eu: nu, mersi, e o țară nasoală din motivele astea
El: ah, nu știu, n-am eu treabă cu asta, eu merg la plajă.
Eu: ok.

Nu mă deranjează că alege să meargă în continuare acolo, alegerea lui dacă își pune familia în pericol, nu o să am vreo urmă de simpatie dacă pățește ceva decât dacă îmi e prieten foarte apropiat și poate nici atunci. Mă deranjează o dată activismul pe care îl face în paralel sau cum pretinde că nu știe și nu are treabă cu politica din țara aia, că nu îl afectează (salut, Fluture) pe el, că el e turist.

Acum 4-5 ani, niște amici/cunoștințe au pățit o nasolie medie (nimic grav) într-o țară din asta amuzantă. Li s-a explicat foarte frumos că nu au nici un fel de drept și ar face bine să se suie mai repede în avion ca să nu facă pușcărie pe motiv că nu au șapcă. A fost adorabil contrastul dintre “vai ce frumos, ce peisaje, ce ieftin” și “nu se poate așa ceva, avem drepturi, ne-au tratat ca pe animale, ne-au bruscat, ne-au confiscat telefoanele și pașapoartele și ne-au închis cu orele într-o cameră fără apă sau toaletă”.

Yep. Așa se întâmplă. Asumă-ți și când pățești nasoale, nu doar la bine. Că de aia popa zice “la bine și la greu”.

La fel și cu magazinele de fast fashion. Nu îmi pasă că cumperi de acolo non stop, mai dau și eu pe acolo din când în când, dar nu mai insista că nu știi că hainele alea sunt făcute din exploatarea oamenilor din țări defavorizate. Da, e mișto tricoul ăla, dar nu te mai preface. Înțeleg că nu-ți pasă, e ok și asta, dar nu spune public că nu știi. Că e extrem de mizerabil. Au fost știri constant în ultimii 20 de ani cu asta, nu se poate să le fi ratat pe toate. 

 

mare-plaja-litoral-turcia Antalya photo created by ArthurHidden – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

103 comentarii

  1. Total de acord. De ce sa mergi intr-o tara unde poti sa ti vinzi colega pe 2 camile, cand nu ai epuzat nici juatate din alternativele unde nu conteaza asa tare ce palarie porti…

    00
    • sunt țări atractive dintr-un punct de vedere: femeia e la locul ei, a dracului de japiță, cum deschide ea gura și are păreri, când pe vremuri îi rupeai botul. alea civilizații, nu ca la noi în europa, unde pretind să aibă drepturi.

    • Normal, te duci intr-o tara in care obti macar 3 camile…

      00
    • E cu dus și întors: sa zicem că mergi in Norvegia sau Belgia sau…din Vest: sunt șanse să prinzi un atentat în țările astea din Vest unde ai drepturi, unde sunt reguli de bun simț! Așa că, teoria ta Vali nu sta in picioare! Stătea cândva, acum e relativ….cum ți-e norocul sau ghinionul.

      00
    • @AdrianT
      Sunt mai multe atentate in tarile nasoale decat in cele civilizate.
      Dar cand e un atentat in Pakistan cu 50 de morti, este o stire printre alte, pana a doua zi nici nu mai stii de ea. Cand e un atentat in Paris cu 5 morti vuieste toata presa o saptamana.

      00
    • @AdrianT
      Traiesc in Norvegia de aproape 10 ani. Nu am prins nicun atentat sau vreun abuz din asta al autoritatilor. Ia du-te tu intr-o tara din astea enumerate de Vali si stai doi ani sa vezi daca scapi neabuzat cand iti duci tu viata ta de european cu drepturi. Nu doua saptamani. Asa poti aduce tarile astea vestice in comparatia ta.

      00
    • MihaiC
      StefanV

      Sunt de acord cu voi. Asa este, dar eu vroiam sa mentionez ca nici in Vest nu mai este safe 100% ( zilele trecute a fost acel atentat terorist in Oslo, in Nisa acum cativa ani cand au fost omorati optzeci si ceva de oameni calcati cu camionul, in Bruxelles in aeroport si metrou, in Germania tot calca aia oameni pe trotuar cu masina etc, etc…).

      Am spus ca nici Vestul nu mai este cea a fost odata!

      00
    • StefanV

      Acum 3 zile in Oslo:

      https://www.youtube.com/watch?v=iHKSgow5kXE&t=14s

      Cu sunet…a se viziona clipul!

      00
    • In Romania mor in medie vreo 2000 de oameni pe an in accidente rutiere.
      Daca intra unu in mine si ma face terci, nu ma prea intereseaza daca in acel moment striga „Alahu Akbar!” sau „eu sunt cel mai smecher!”

      00
    • @AdrianT nu mai bine ramanem acasa si nu plecam nicaieri?

      00
    • @AdrianT, nicăieri nu e 100% sigur.
      Nici măcar propria casă, citeam pe undeva că sunt mai multe șanse să pățești o nasoală în propria bucătărie decât oriunde în altă parte.

      Ideea e să minimizăm șansele de a păți chestii nașpa și să alegem locuri cu care suntem compatibili cultural-juridic (așa varză cum e România, e mai compatibilă cu … Belgia decât cu Afganistan), nu să ajungem paranoici.

      00
  2. Pe mine cand ma apuca chestia asta ca stai ca tara e ne democratica etc. mai intru pe http://www.nerezolvate.ro Ma simt ca o capra raioasa care e cu coada pe sus!

    00
  3. Cand te duci sa faci mars pride in turcia stii la ce sa te astepti. E de kkt sa te plangi dupa ca ai patit ce stiai ca se va intampla. In noiembrie anul asta incepe cupa mondiala la fotbal care va fi in qatar. Qatar nu e arabia saudita dar eu fac pariu ca vor fi arestari la greu pt suporteri care vor avea impresia ca sunt la amsterdam. Iar dupa se vor plange ca ce stricti si nasoli sunt qatarezii. Am vazut recent o conferinta de presa cu un oficial care a spus “anybody who will come here must respect our culture”

    00
    • ce mișto a fost declarația oficialului catarez: oamenii tre să înțeleagă că nu e ok să protesteze aici pentru prostii gen drepturile omului sau lgbt, aia o pot face la ei acasă, aici avem alte legi.

    • Vali, apropo de oficiali care spun. Uite ce spune Lavrov intr o engleza a la iliescu https://vm.tiktok.com/ZMNrQAV1Q/?k=1

      Cititi si comentariile….

      00
    • “anybody who will come here must respect our culture” -> nerespectarea drepturilor omului nu reprezinta cultura.

      00
    • Zaraz, ba reprezinta cultura lor, arabii fac comert cu sclavi de pe vremea cand europenii nici nu se gandeau ca ar putea scoate un ban din asta.

      00
    • @Zarax, si in India este permis sa-ti faci nevoile pe strada, dar acest „drept fundamental al omului” nu este respectat in cultura europeana.
      Mi se pare normal ca atunci cand te duci in vizita undeva, sa respecti traditiile, cultura si legile locale. Faci parte din comunitatea LGBTQ+, nu te duci sa iti cheltui banii intr-o tara in care stilul tau de viata este interzis.

      00
    • Idioti sunt in toate grupurile, dar cred ca majoritatea celor care vor protesta (activ sau pasiv) in Qatar o vor face intetionat, pentru ca atrage atentia asupra acestor incalcari ale drepturilor omului si a „scoate ochii” celor care au stabilit sa fie cupa mondiala acolo.

      00
    • Unele culturi sunt inferioare.

      00
    • @MihaiC, poate ma insel, dar eu cred ca cele mai bune proteste sunt cele care afecteaza financiar un guvern (cel din Qatar), o organizatie (FIFA), etc.

      00
    • @Andrei G
      Nu te inseli – la FIFA ma gandeam.
      Daca nu ma insel eu, grosul veniturilor lor vin din vanzarea drepturilor de TV in Vest. Daca scade numarul celor care se uita la meciuri ei sunt afectati financiar.
      Nu o sa dea faliment FIFA pt ca poarta careva un fular in culorile curcubeului pe un stadion in Qatar, dar intr-acolo se bate.

      00
    • Qatar: „dacă beți alcool vă luați bătaie de la poliție”.
      suporterii englezi: „deci e exact ca pe la noi”

      / Danny Bhoy

      00
  4. NOU
    #24

    Treaba e ca moralismul nu prea mai tine. Fatada democratica a occidentului e tot mai subreda. Ii dau banii lui Macron, prea batatorul de protestatari? Lui Trudeau, ala de iti bloca viata de nu protestai cand si cum trebuia? De SUA ori Penitenciarul-Australia cred ca nu mai are rost sa zic nimic.
    Ce expui in articol are o baza, dar nu cred ca e aplicabil in mod real. Iar in situatia celor care mai fac si cazuri morale din treaba asta e doar un virtue signalling imputit.

    00
    • Oricat de coruptibili si corupti sunt liderii din cadrul UE, aici ai mai multe drepturi si libertati decat in tarile dictatorilor „pe fata”.

      00
    • Aww, triggered much? Eu zic sa te duci putin in Best Korea, poate iti mai trece de ifose de la prea mult capitalism.

      00
    • Opa, noi suntem liberi si mai buni decat toti salbaticii aia, crema libertatilor umanitatii. Ah, stai, pana indraznesti sa spui ceva oricat de mic legat de corona si masurile retardate, de acolo inainte ia minusuri, besini de Coreea de Nord, negationisti de stiinta si altele. @Eugen, cred ca tu te-ai cam triggeruit cam repede aici.

      00
    • @Daniel, da, băi, dar nu faci închisoare de câtiva ani pt. un tweet în țările alea, nu ești arestat și pedepsit fără temei legal. Îți iei mânuțe roșii, nu un bici pe spinare.

      00
    • Lasand la o parte ca asta e retorica propagandei rusesti(*), faptul ca tu ai putut scrie aici, asta, si te mai poti duce acasa la nevasta si copii sau iesi cu prietenii la o bere e simpla dovada a faptului ca oricat de corupt e „vestul”, aici tot mai poti cuvanta ceva.

      * gen: „lasa, lasa, ca nici in vest nu e gaura din covrig mai mare ca aici …”. Scopul lor e nu sa te faca sa crezi ca in Rusia e mierea mai dulce, ci pur si simplu sa taie din elan, sa inoculeze idea de „ce rost mai are?”. Asa ca f-off!

      00
    • @Marian

      Nu sunt suporter al țărilor pe persoană fizică, dar ca să fim corecți de exemplu În Spania și UK poți face lejer închisoare pentru un tweet. Nu știu de alte țări europene.

      În România ne oripilam pe aici pentru legislație care urma să se adopte, gen dacă insultai un om al statului.

      Poate n-a trecut acuma, dar tot va trece la un moment dat.

      00
    • NOU
      #31

      @miticosul esti tu inteligent dar nu chiar pana la capat. Da, vestul e inca mult mai locuibil decat orice altceva. Totusi, faptul ca x e mai putin rau decat y nu iti da dreptul sa ii arati cu degetul pe altii ca au ales y. Aia am vrut sa spun, restul lalaielii tale de NPC cu propaganda e rezultatul….propagandei. Corect ce spui acolo, dar complet neaplicabil in cazul de fata. Asa ca f off.

      00
    • NOU
      #32

      @marian tocmai asta e, iti iei inchisoare pt un tweet. Din alte motive, dar asta e aproape irelevant. Ati ramas in urma rau.

      00
    • @Comisaru Moldovan, „din alte motive, dar astea e irelevant”. Prin asta sugerezi că putem așeza la același nivel un tweet care instigă public la ură, intoleranță sau rasism (fiindcă, de cele mai multe ori, legile privind restrângerea libertății de exprimare asta vizează) cu un tweet critic la adresa puterii politice sau a unor măsurile luate de către aceștia. Atacă direct în fundamentul democrației și al drepturilor omului, fiindcă distrug orice posibilitate de a elimina atingerile aduse drepturilor omului. De exemplu, cum poți să modifici o lege care restrânge libertatea de circulație dacă însăși dreptul de a o critica îți e luat?
      Să nu mai vorbim despre proporția faptă-pedeapsă. A pune semnul egal între 10 ani de închisoare pt. un tweet (sau pedeapsa capitală că insulți profetul) și 10 săptămâni cu suspendare sau de muncă în folosul comunității e total greșit prin optica asta.
      Orice drept e susceptibil de îngrădiri, care trebuie să fie justificate, nu impuse de mintea luminată a unui dictator și fără posibilitatea de a le elimina prin dezaprobare publică or sancționare la alegeri a celor care au inițiat-o.

      00
    • însuși*

      00
    • Ce scrie in tweet?

      1/ Conducatorul tarii este nashpa si trebuie sa votam impotriva lui la urmatoarele alegeri libere – in Vest iti iei cel mult injuraturi (tot) pe tweeter, in Turcia esti arestat
      2/ Conducatorul tarii este nashpa si trebuie impuscat – nu cred ca este vreo tara in care politia nu te ia la intrebari

      00
    • Sunteti fascinanti voi, toti astia care inca ii aparati pe toti dictatorii pentru ca „in Vest ti se poate intampla o chestie putin probabila” Mai era un inteligent pe reddit ce ii echivala pe Iliescu si Nastase cu Erdogan. Bai, neuronul ala viabil e la altcineva azi?

      00
    • NOU
      #38

      @marian Din nou, habar n-ai pe ce lume traiesti. Ca a zis presa/o institutie ca X a fost rasist/transfob/etc si de aia l-au bagat la bulau, apoi asta nu-l face sa fie asa. Ia uite aici: https://www.hulldailymail.co.uk/news/hull-east-yorkshire-news/humberside-police-twitter-transgender-limerick-2468385.amp
      Omul ala de i-a dat o palma lui Macron a fost condamnat in fucking 24 de ore. 18 luni din care 14 cu suspendare, nu 18 ani cat ar fi luat, probabil, in Turcia, dar diferentele sunt de forma nu de esenta. Va agatati cu disperare de orice numai sa imi demonstrati ca n-am dreptate desi vi s-a confirmat in pandemie cam tot ce scriu aici. Asta e, oamenii au nevoie de idoli, indiferent ca sunt oameni, tari, ideologii.
      Desteptarea e cu atat mai grea cu cat are loc mai tarziu. Mai amuzant e ca eu nici n-am criticat in mod special vestul, ci pe cei care se erijeaza in instante morale desi aleg sa sustina la randul lor aberatii moderne. Voi v-ati atacat de parca viata voastra depinde de asta, cu putine contra-argumente si multe invective. Trasaturile de manual ale omului nesigur si frustrat care se minte singur si isi vede distrusi oamenii de paie la care se inchina.

      00
    • NOU
      #39

      Eugen, te vad virulent si suparat. Ia arata-mi un paragraf in care am apart vreun dictator, unul singur. Doar m-am luat de viata celor care se cred foarte virtuosi ca merg la Paris si nu la Istanbul si ati facut spumite. Faci presupuneri si te autoflagelezi,deci cine e ala triggered si in nevoie de validare?

      00
    • @Comisaru Moldovan R U OK?

      00
    • @Comisaru Moldovan
      „Omul ala de i-a dat o palma lui Macron a fost condamnat in fucking 24 de ore. 18 luni din care 14 cu suspendare, nu 18 ani cat ar fi luat, probabil, in Turcia, dar diferentele sunt de forma nu de esenta.”

      Intre a face puscarie (4 luni) pentru atac fizic impotriva presedintelui in Franta si a face puscarie (ani) pentru atac intr-un articol de ziar impotriva presedintelui in Turcia este doar o diferenta de forma ?!?

      00
    • NOU
      #42

      @MihaiC altu care nu e in stare sa extraga ideea principala dintr-un text. Vedeti ca se da bacul la toamna. Problema era ca ala fusese condamnat intr-un timp care n-a permis vreodata, nimanui, o aparare, asa cum sigur cere legea franceza. Din partea mea sa-i fi dat 5 ani, dar dupa un proces ca un proces, nu formalitate.
      45% analfabeti functional and it shows.

      00
    • NOU
      #43

      Aia e normalitate as zice.
      Ii dai la unul o palma de fata cu martori, ai sentina in maxim o saptamana, nu phuti 10 ani din timpul judecatorilor cu avocat si amanari.

      00
    • @Comisaru Moldovan. Cazul cu Macron prezenta o complexitate redusă. De fapt, legea franceză chiar prevede o astfel de procedură pentru unele cazuri, anume cele care sunt ușoare (complexitate redusă, infracțiune cu gravitate socială minimă). Se numește comparution immédiate. Totuși, se poate cere și în cazul ăsta o amânare. În cazul dat de tine tipul și-a recunoscut faptele încă de la prima înfățișare (și singura). Au fost martori, înregistrări audio-video, recunoașterea faptei de inculpat și justificarea politică a ei (omul nici n-a căutat să se apere, a vrut mai mult să își manifeste crezul politic).

      00
    • @Comisaru Moldovan
      Sentina a fost data la 2 zile dupa atac (nu 24 de ore), dar tipul si-a recunoscut vina imediat – atacul a avut loc in public, a fost filmat; dat fiind blandetea sentintei atacatorul nu avea de ce sa o lungeasca.

      Reactia lui Macron:
      „President Macron said the attack should not be trivialised but had to be kept in proportion.”
      „Macron has shrugged off the assault, calling it an “isolated event” „

      00
  5. NOU
    #46

    Bolbo

    00
  6. deci gata cu vizitele in sua?

    00
  7. Am participat recent la o discuție absolut mizerabilă despre „ce faină e viața în Dubai, m-aș muta acolo”, susținută de un coleg de muncă.
    L-am întrebat dacă știe să fie ok traiul pentru occidentali, că despre asta era discuția, cumpărat apartamente, căutat joburi, mutat cu nevastă, cățel, purcel, nu despre turismîn sine. Având în vedere că femeile sunt tratate ca cetățeni de mâna a 16-a, chiar eram curioasă ce știe despre asta și cum se raportează la fenomen. Omul părea că studiase subiectul și am zis să mă luminez puțin.
    Și a zis că da, viața e ok, i-a zis lui acolo un ghid din Egipt (!), că nu se mai vând femeile pe cămile, acum se dau bani. Îți iei nevastă cu
    vreo 90k, și dacă vrei mai multe trebuie să le oferi aceleași condiții, că numai rupții-n cur au o singură nevastă. 🙄 Îl și vedeam vânzând casa lu’ bunic-su, în caz că nu-i mai convine blonda lui de acasă, nu era ca și cum ar fi înțeles care e faza cu achiziția nevestelor.
    Alea norocoase, cică, tot omu nostru zicea, cumpărate pe zeci de mii de dolari, stau prin mall-uri, cresc copii, n-au griji, că le asigură bărbatul traiul, dar n-a zis și ce hal de trai, probabil ghidul egiptean nu s-a uitat pe gaura cheii prin casele lor.
    Cred că am făcut un mic AVC la fiecare argument, îmi pare rău că n-am vomitat pe el.

    Eu insistam că lucrurile nu-s tocmai roz, că au probleme mari cu drepturile omului, cu exploatarea prin muncă… din astea, el zicea că a văzut femei lucrând pe taxi, în hoteluri și în malluri, deci a tras concluzia că au viață bună, că sunt emancipate, libere, cum ar veni.
    I-am dat exemplul Arabiei Saudite, cu dreptul femeilor de a conduce mașini, fie ele și de sute de mii de dolari, abia din 2017. A zis că aveau șofer oricum, că ele sunt obișnuite așa.

    Pentru un tânăr alb, născut în democrație, cu hibele ei, dar democrație, cu apă caldă acasă, cu studii superioare, din middle-class, cu acces la aceleași informații despre țările care au aceste bube în cap, mi s-a părut că sunt la camera ascunsă și urmează să apară cineva să mă anunțe că am câștigat un premiu considerabil pentru răbdare.

    I-am zis că nu mă tentează să las niște bani nici în Turcia ca turist, cu atât mai puțin în EAU, Arabia Saudită etc.
    Cred că sunt mulți din ăștia, dar nu-i identificăm pentru că nu prea vorbim despre asta în pauza de masă sau la cafea. Poate că ar trebui.
    Non-reacția celor care ne auzeau mi-a lăsat un gust amar. Se uitau la noi ca la urs, atât femei, cât și bărbați.
    I-am povestit cum o tipă din Europa nu a fost lăsată să intre la un muzeu pentru că era neînsoțită! A trebuit să o ia o familie în „custodie”, care era pe acolo, cu capul ei cu tot, altfel zgâria pe la ușă, că partenerul ei se stricase la burtă și a rămas la hotel.
    A încheiat cu „crezi ce vrei”, că el asta a crezut că dezbatem, opinii, gusturi, nu fucking facts.

    Nu-s vreo feministă care să-și adune suratele și să ardă pantofi cu toc și sutiene în piața Universității ca manifest că nu vor să le poarte, m-ar revolta și îngrădirea drepturilor bărbaților în egală măsură (de ex ale scriitorilor turci arestați, iar Ahmet Altan este unul dintre cei pe care i-am și citit, care a fost eliberat anul trecut), dar fac spume la îngrămădiți din ăștia, care pot deveni periculoși prin non-combat și dacă vor căpăta, la un moment dat, puțină putere.
    Îți mulțumesc că ai scris despre asta.

    01
    • Un mic AVC am facut si noi dupa ce am citit tot textul. De ce va futeti capul cu toate cacaturile? Ai incercat sa convingi un lache flausat ca nu e bine sa stea in Dubai, ca sa ce?

      00
    • „femeile sunt tratate ca cetățeni de mâna a 16-a” ––conform culturii occidentale. Conform culturii lor, nu este asa. In Israel, daca mergi cu mașina de Sabat in cartierele evreilor ultraortodcsi riști sa-ți iei bolovani in parbriz. Sunt ei huligani? Tu ai spune da. Si nu ai avea dreptate.

      00
    • ce dragut, agresiunea e justificata de context…daca erau in Faurei si iti spargeau parbrizul si probabil capul erau huligani, pentru ca sunt in Israel si povestea lor nemuritoare are intriga potrivita deodata e ok. Right or wrong nu depind de context, sa ii spargi capul cuiva e gresit indiferent de ce cacaturi de justificari iti inventezi. De aia au succes religiile ca suntem batuti in cap si nu suntem in stare sa intelegem morala decat diferenta intre bine sau rau decat daca ne face cineva o poveste cu pucioasa si sclipici. Da normal ca sunt huligani trepanati.

      00
    • @Daniel A. – problema e ca lachele ala flausat semidoct cu aere de intelectual raspandeste mizeriile astea si la tara unde nu sunt atat de multe canale de informare (de exemplu). La fel se intampla si cu propaganda ruseasca, tunele din Bucegi, dRacii, samd. „Gandirea critica” ar trebui introdusa ca materie in scoala si in Romania.

      01
    • „Daca mergi pe o strada deschisa circulatiei, cu masina, intr-un oras civilizat cu toate actele in regula, si iti pietre in parbriz nu se numeste huligalism”

      Bugsy 2022 – zoso.ro

      00
    • gârcini likes dis.

    • @bugsy
      Daca este un „gated community” in care este regula ca nu ai voie sa mergi cu masina de Sabat, e treaba comunitatii respective.
      Daca este doar un cartier intr-un oras, atunci sunt huligani, exact precum gastile de cartier care „faceau legea” la ei in cartier si se luau de tine ca nu ai sapca de culoarea care trebuia.

      00
    • bugsy dar dacă mașina e Tesla pe pilot automat?

      00
    • @Daniel A, îmi pare rău dacă am formulat de așa natură comentariul, încât am transmis că am încercat să-l conving pe el să nu se mute. La cum a pus problema probabil s-ar simți bine, n-ar avea cine să-i pună întrebări, cine să-l contrazică, femeia ar sta „la locul ei, cum e obișnuită”. Probabil și nevastă-sa e obișnuită să tacă, căci l-au surprins puțin argumentele cu ONU, cu codul penal, cum se justifică violența domestică în EAU și cum femeia poate intenta divorțul cu ajutorul unui garant, supraveghetor sau cum dracu s-o numi la ei, practic nu se duce ea de capul ei să spună că nu mai vrea bătaie sau supunere, dar asta e o poveste lungă. Sunt cărți despre asta, există internet, fiecare are dreptul să se informeze cum vrea, până la urmă.

      Contextul mutării a dus la discuția despre viața de acolo, în special a femeilor și, în naivitatea mea, am crezut că ar putea avea ceva împotriva acelei realitați. Nici pe aia nu încerc eu s-o schimb, ci doar voiam să ne uităm puțin la ea, dincolo de idealizarea vieții în megalopolisul ăla fierbinte. Omul putea să nu știe, inițial am sperat că nu știe, nu că „ele sunt obișnuite așa”. Ei, uite că eu am un tată care m-a obișnuit altfel. Ce ne facem? Vorbim doar despre vreme și mașini? 😄

      Ce zici tu, că lache flaușat nu trebuie convins, așa e. E liber să se mute unde vrea. Ce paradox, nu?
      Dar, vezi tu, ne trezim apoi că se ridică niște fundamentaliști dintre noi și ne punem întrebări stupide „de unde au apărut și ăsta?”.
      Ei nu apar brusc din spuma mării, ei există printre noi sau se formează printre noi și pentru că lumea tace, „nu ne băgăm noi, nu-i treaba noastră”.

      Să bag capul în nisip ca struțul e util doar pe termen scurt, adică scăpam de nervi la muncă și nu mai pierdeam vremea scriind aici, dar mie problema asta legată despre cum decid oamenii liberi să îngrădească lucruri sau cum se raportează la aceste drepturi pe la alții mi se pare de discutat, de întors pe toate părțile.

      Am întâlnit oameni buni, bine intenționați, aparent echilibrați, care au zis „să le dăm drepturi [bagă orice categorie discriminată aici] și i-am zis să se oprească puțin și să repete rar ce a zis, care noi, cum adică SĂ LE DĂM? De unde le dăm? Avem o pungă cu drepturi în punga cu pungi? Se referise cumva ca și cum le dăm din ale noastre, de mărinimoși ce suntem.
      O oglindă mică, din când în când, nu strică nimănui. Unora nu le place ce văd și mai lucrează pe ici, pe colo, la ei.

      Funny thing, la un subiect legat de citit, același om a zis „cât să și citești?”, apropo de cum ai început tu comentariul.

      00
    • @miticosul: Ce sa vezi! Gandire critica exista ca materie si se preda in scoala, cel putin in clasa a V-a.
      @Gabi: daca vrei sa convingi pe cineva ca gandeste gresit, trebuie sa o faci in particular, altfel va intelege ca doar vrei sa il umilesti in public si ca ideile lui sunt de cacat si ale tale de aur. La cat timp pierzi scriind comentarii la nivel de postare pe blog, am senzatia ca trece viata pe langa tine incercand sa ii faci pe altii sa fie ca tine. Lasa-i sa fie cum sunt, nu poti sa fii mama tuturor ranitilor. Investeste timp catre cei care conteaza, indiferent ca ei sunt familie, prieteni, animalul de langa tine, etc.

      00
    • „Non-reacția celor care ne auzeau mi-a lăsat un gust amar. Se uitau la noi ca la urs, atât femei, cât și bărbați.”

      Pai ce vrei sa faca? O vazut ca te contrazici tu cu el v-a lasat in pace. Cu astfel de specimene ori ii lasi in pace ori faci misto de ei.

      00
    • O prietenă mi-a povestit cândva că o fost cu o altă prietenă la Istanbul (înainte de Erdogan).
      L-au luat cu ele și pe fiul de 15 al celei di urmă pt lucrurile erau mai simple dacă erau însoțite de un bărbat.
      Ăsta micu’ lua 3 bilete la diverse și apoi arăta spre ele „the two ladys are with me”.

      Mi-ar fi plăcut o baie la haman, dar mai pot aștepta 2-20 de ani.

      00
    • @AB eu am fost prin 2010 in Turcia. Din intamplare am stat vreo 3 zile singura in Istanbul. M-am dus singura la hamam, nu la ala scump pentru straini (nu mai stiu cum se cheama, dar cica acolo mergea `Kate Moss) ci la ala de turci normali, fix in buricul targului, pe langa `Hagia Sophia. `Vorbesc un pic de turca, suficient cat sa zic ce-mi trebuie, dar nu destul cat sa dezbat politica sau istorie.
      N-am patit absolut nimic, nimeni nu s-a uitat dubios la mine.

      Nu stiu acum cum mai e, mi-e putin frica sa ma duc in Turcia din motivele pe care le-au expus si altii mai sus. Dar cel putin prin 2010 Istanbulul nu era Dubai. Se mai rapeau oamenii noaptea pe strada(asa mi s-a zis, n-am verificat), dar nu te deranja nimeni la hamam.

      00
    • Am zis de haman pt că mie mi-ar fi plăcut să merg, dar n-am ajuns în Turcia până acum. Și de acum încolo am decis să aștept să-l dea jos pe Erdogan.

      Tipele mele au ajuns cca 2 ani mai târziu. Cred că nu li s-ar fi întâmplat nimic dacă erau singure, dar au preferat să aibă un „bărbat” cu ele. :)

      00
  8. Problema e ca lista de tari frecventabile e in continua scadere.
    Si nu ma refer la Myanmar si Cambogia, ci la de-astea vecine si prietene.

    N-ar trebui sa vizitezi Ungaria de exemplu, ca sunt prieteni cu Putin si isi bat joc de libertatea presei. Plus vreo 2-3 judete din Romania, care fac turism misto pe bani din ungaria, deci pe banii lui Putin.
    Serbia e practic un soviet. Se incalzeste Bulgaria pe margine, cred ca dupa viramentul recent de la guvernare vor accelera spre ceva gen Ungaria.
    Polonia, Malta, SUA nu, pentru ca drepturile femeilor.
    Turcia nu. Cipru si Macedonia nu, ca risti sa te prinda un razboi pe acolo cand se hotaraste Erdogan sa treaca pe modul Putin.
    Italia e la limita, musolinii aia mici de la guvernare parca s-au mai cumintit.
    Spania nu, ca ii opreseaza pe sarmanii catalani.
    Germania si Franta nu, ca stau sa negocieze cu Putin. Plus ca ne-au frecat la cap cu ecologia si acum dau drumul la centralele pe carbuni
    Austria nu, ca ne vinde inapoi propria noastra benzina, la suprapret.
    UK nu, ca e vremea de cacat si conduc pe partea gresita
    Olanda nu, ca nu ne lasa in Schengen
    Belgia nu, ca e lipita de Olanda.
    Luxembug nu, ca e scump.
    Finlanda si Suedia nu, ca a zis Erdogan ca nu respecta drepturile omului.
    Norvegia nu pentru familiile cu copii, ca ti-i ia Bavernet.

    Stie cineva cum mai stam cu recunoasterea minoritatilor sexuale in Calimanesti-Caciulata?

    00
    • Eu urmeaza sa merg in Praga, Cehia. Acolo am voie sau trebuie sa imi anulez rezervarea ? :)))))

      00
    • Praga cred ca e ok, doar ai grija la comisioanele de la exchange :)

      00
    • @Zedicus

      uita-te la cateva videouri de la Honest Guide Prague – au ponturi si sfaturi utile (unde sa schimbi bani, unde NU! etc).

      ca fapt divers, daca vrei sa schimbi 50EUR (de exemplu) ai sanse bune sa gasesti un curs valutar decent la Billa sau McDonalds. Platesti in euro, primesti coroane inapoi. Also, poti plati cam peste tot cu cardul. Unde nu, ai grija la factura.

      Daca nu schimbi euro, ci vrei sa schimbi lei, mai bine retrage de la un ATM de la o banca (e plin de EuroCash ATM, alea cu 10.000 de taxe – alea sunt de evitat)

      00
    • aia cu Eurocash am văzut-o prin Varna prima oară, părea dubios după afiș. Sediul băncilor e cel mai bun ATM.

  9. Ah spaguta aia de 20$ ca sa nu stai 5h sa iti proceseze pasaportul la intrare in Thailanda, neverforgetti

    00
  10. se ia „Freedom Index”, se cauta Ungaria ( e pe locul 58 global, ultima din UE ), se aleg destinatii ce sunt mai sus de Ungaria.
    https://worldpopulationreview.com/country-rankings/freedom-index-by-country

    00
  11. Banuiesc ca la Mexic te referi cu amicii tai. Problema cu mexicul e ca au ceva hate pe romani din cauza de retele de crima organizata cu diverse probleme cu extradari si alte alea.
    Probabil curand se vor potoli.

    00
  12. Legat de magazinele fast fashion.
    Nici hainele facute la noi nu sunt lucrate in conditii prea grozave pentru croitorese.
    Pe de alta parte macar nu sunt exploatati copii in procesul de fabricatie.

    00
  13. Average roman merge in destinatiile „de top” ca-i ieftin. Nimic altceva. Ah, ca mai e si plaja misto, mancarica buna la all inclusive si alte scofeturi e un bonus. Si bonusurile cam sunt ca desi sunt tari vai mortii lor, statiunile pentru turisti is mega puse la punct. Acum ca risti la intoarcere sa ti se confiste ciocolata cumparata pentru ala micu, ca „pare periculoasa”, aia e, urat, dar ce misto a fost friptura aia de la pranz.

    Si dupa intr-adevar vii si zici, ba cum morti si raniti au aia asa statiuni si la noi e ca la ei in suburbii. Anyway, o vacanta la plaja in europa e minim dublu fata de orice din tarile astea dubioase, exceptie grecia si bulgaria. Si cand vii inapoi te mai simti si ca ultimul sarac, ca ai dat 10 euro pe o cafea pe faleza din playa de spania.

    00
  14. Mie mi-e frică să merg în țări din astea și pe considerentul că sunt român. Ca cetățean american mai speri, ai șanse că se mișcă ăia pentru tine.

    Ca cetățean român va trebui să suni la ambasadă doar dimineața între 10 și 12 probabil.

    Plus faza cu cuplul britanic băgați la închisoare pentru că ea a rămas gravidă și nu erau necăsătoriți. Acolo am văzut că britanicii chiar s-au chinuit să îi scoată și nu au reușit.

    Dacă britanicii care sunt totuși o țară cât de cât, ce șansă ai ca român pe-acolo?

    00
  15. Se poate și pe invers, în tări primitoare cu libertăți din alea trainice și consistente.
    La mine în sat e penurie gravă de forță de muncă. Așa de gravă că doar la noi la cele două lacto-baruri unde prestăm avem nevoie de minim trei, patru persoane*. Mai sunt construcțiile, agricultura, îngrijit babe, curățenie prin case, inclusiv primăria are nevoie de oameni.
    S-au aciuit pe aici acu o lună și două cupluri de prin Maroc, au venit la ceva cunoștință. Căutau chirie, cautau de lucru, genul de persoane ok, nu năframe și pijamale Ramadan style.
    Azi am auzit că au rupt ușa de tot. Nu a vrut nimeni să le ofere ceva de închiriat și nimic de muncă.,,Valorile satului nostru milenar din vărf de munte nu acceptă venetici neconsumatori de jamon.Vajnicii templieri i-au alungat cu sângele șiroind din răni, noi îi aducem înapoi?,,( Nu-mi aparține această mostră de tradiție iberică, eu am făcut-o mai comestibilă.)
    * e pentru cine dorește să afle de ce nu i-am angajat la noi și e dificil de dedus.
    PS. Da știu că e un caz izolat, dar iată ca se poate.

    00
    • ”* e pentru cine dorește să afle de ce nu i-am angajat la noi și e dificil de dedus.”
      Nu produceau destul lapte pentru lactobar sau ce?

      00
  16. Turcia:

    Stiu ca drepturile LGBT si activismul politic de orice natura nu sunt privite cu ochi buni ?

    Stiu.

    Imi asum sa imi fac concediile in continuare acolo ?

    Imi asum.

    Alte tari mai mult sau mai putin musulmane:

    Stiu ca drepturile femeilor, ale lucratorilor, si multe alte drepturi logice si naturale sunt incalcate in mod constant ?

    Stiu.

    Cumpar in continuare produsele fabricate acolo ?

    Cumpar.

    Sunt ipocrit, avand in vedere cele de mai sus ?

    Nu sunt, pur si simplu nu imi pasa, in mod constient.

    Tot ce ma intereseaza e sa am un concediu placut, in timp ce am grija pe cat posibil sa ma intorc inapoi in siguranta.

    01
    • @Ioan
      Ipocrit nu esti, dar nici om bun la suflet…

      00
    • Mihai, la cate se intampla in lume, as face cu nervii sa pun suflet in toate.

      Viata e scurta, si nu imi va ridica nimeni statuie daca imi fac concediile la Eforie incepand de maine.

      Lasa, fiti voi buni la suflet si pentru mine.

      00
    • Daca pui la suflet toate, o iei razna.
      Dar solutia nu este sa nu iti mai pese de nimeni si nimic. Idea este sa tragi o linie undeva.

      00
    • Da, linia mea este la chestiile care imi afecteaza in mod direct familia si cei dragi.

      In rest, faptul ca e Erdogan seful cel mare la turci (totusi, ales), sau ca drepturile comunitatii LGBT sunt inexistente, nu ma prea impresioneaza, nici nu ma prea intereseaza.

      00
    • @MihaiC hahaha daca conta aspectul asta, Elon Musk nu avea milioane de followersi care se uita la el ca la Dumnezeu indiferent ce scheme mai face pe Twitter.

      00
  17. Eu unul am stat o vreme in Golf, mi s-a parut mult mai civilizat si mai sigur decat in vestul Europei. Singura diferenta notabila sunt legile care un caracater islamic, dar care nu prea se aplica neaparat la litera strainilor decat daca se sare calul grav de tot.

    In Dubai sau Abu Dhabi de exemplu, cei mai multi de ajungeau la parnaie erau britanici, ca uitau ca nu’s la ei acasa si ca acolo nu este tolerat sa faci scandal beat pe strada. In rest, mega amabila politia, chiar n-au nici o treaba cu lumea.

    In Bahrain, lumea e un pic mai relaxata, dar cam in aceleasi conditii, sa nu sari calul grav.

    In Doha e un pic mai strict, dar nu se ia nimeni de tine daca nu faci nimic.

    Acum ce sa zic, si in US poti s-o belesti daca te uiti gresit la un politist sau mai stiu eu ce. Dar in teorie ai drepturi :))

    Pana la urma treaba e simpla: te documentezi inainte de cum sunt lucrurile in tara de destinatie, decizi daca vrei sa o vizitezi sau nu si aia e. Dar nu poti sa te plangi o data ajuns acolo ca nu poti sa faci ce te taie capul sau sa faci aceleasi lucruri pe care le faci in tara de origine.

    Ma duc cu placere in Golf, dar nu ma mai duc in Turcia cat o sa fie Erdogan seful tarii pentru ca e un dictator infect. Altii prefera Turcia versus Golf, ca li se par aia mai nasoi. Ce sa zic, fiecare cu opinia lui.

    10
  18. Eu chiar nu sunt genul care să îndrepte lumea cu umărul.

    Deci – cu excepția Rusiei – m-aș duce într-o țară oricât de “rea” dacă aș avea parte de confort.
    Și dacă se decapitează zilnic femei adultere în holul hotelui. Sau dacă dictatorul local își mănâncă dușmanii politici gătiți la foc mic și asezonați cu usturoi.

    Dar ….

    Țările nasoale reușesc cumva să fie nasoale și pentru turiști.
    Multe familii din cercul nostru au fost în Egipt, eram tentați să mergem și noi.
    Însă nu au mai repetat.
    Hotel drăguț la preț ok, plajă și apă gen Maldive.
    Dar soldați și paznici înarmați peste tot – păzind resortul, la filtrele de pe șosea, la muzee.
    Românii nu au pățit nimic-nimic, fundamentaliștii nu i-or fi considerat o pradă destul de interesantă. Dar nu le-au picat bine nici senzațiile tari, gândul că orice supărat poate să vină să-i arunce în aer pentru patruzeci de hurii.
    Femeile aveau parte de o grămadă de atenții nedorite în afara hotelului. Chiar super-învelite, cu batic pe cap și bărbații lângă ele.
    Vânzători foarte agresivi. Nu puteai să te uiți la vreo tarabă cu prostioare ca să duci un cadou acasă fără să sară vânzătorul, să se țină după tine și să insiste.
    Bacșiș – cerut foarte insistent tot timpul. Și nu numai în Egipt. Unii sunt ok cu asta, nu-i deranjează cine știe cât. Pe mine mă enervează țapăn. Prefer că dau 2000 de euro, dar să fie totul ok și să nu mai stresez decât să dau 1000 oficial și 200 bacșiș.

    Zanzibar – toxiinfecție alimentară – unul singur din tot grupul. A rezistat eroic cu ceai și Imodium, că se temea de spitalele locale. Dar dacă pățea asta vreunul din copiii mici? Morala – nu-i de a te duce cu copii mici în zone prea exotice oricât de ok ar fi raportul calitate-preț. În plus vameșii se “serviseră” din bagaje.

    Turcia – cazare, mâncare, servicii ok, fără probleme, dar la recepția hotelului i-au avertizat foarte clar să nu scoată botul din resort decât în grup mai mare și preferabil cu ghid.

    Dubai – locul unde fac nunți escrocii și siliconatele din RO oferă prestații mai interesante. De ce te-ai duce?

    Concluzia – chiar dacă suntem considerați fricoși / fițoși / stricători de bani noi nu mergem în concediu decât în Europa.

    00
    • O sa-ti iei minusuri de la toti turistii pentru care statiunile din Dubai / Turcia / Egipt reprezinta luxul suprem. Numa’ ca ii auzi: „vai, dar ce prajituri bune am mancat, la all inclusive”. Unii inca gandesc cu burta.

      00
    • Anumite regiuni din Egipt si Turcia pot fi chiar periculoase dacă vrei să mai și ieși de capul tău din resort să te plimbi. Sunt de acord că în Dubai nu prea sunt motive de mers.

      Din regiunea aia, Oman e cam singura țară care merită din plin să fie vizitată.
      Stai, unde e Oman ăsta pe hartă? exact.

      Fără kitschul din Dubai, fără intoleranța religioasă din Arabia Saudită, fără atentate (zero puncte in Global Terrorism Index, mai bine ca Europa de Vest). Am întâlnit femei singure din Europa care vizitau țara, fără probleme. Am și un amic marocan care a vizitat cam toată lumea arabă și care tot Oman recomandă.

      Dacă te saturi de deșert, au munți de 3000m și canioane spectaculoase, au resorturi la mare, au mâncare bună, au șosele bune (pentru anumite obiective mai ascunse trebuie 4×4).

      Singurul minus este că trebuie să te descurci fără alcool. Și bineînțeles că nu merită să te duci vara.

      00
  19. Cam in toate tarile dictatura/semidictatura exista ceva ce conteaza: banul turistului.
    Multi vorbesc din auzite, fara sa fi vizitat ceva tari musulmane sau din zona golfului: daca respecti regulile locului,ai parte de vacante reusite, iar daca ai facut vreo greseala, nu te apuci tu cu gura mare sa le explici ce nationalitate superioara ai/cum e la tine acasa, in general ai parte de clementa.
    Sa facem un exercitiu de imaginatie: prin martie/aprilie, ai chef sa mergi la mare si soare, sa te bronzezi, etc, dar totusi nu vrei/nu ai chef sa zbori (cu costul aferent) in emisfera sudica, atunci mergi in zona golfului, stii ca nu te duci acolo sa te spargi in figuri, alcool si alte promiscuitati ca la ibiza, si iti faci o vacanta.
    In Peru e lega sa cultivi si sa mesteci coca, pai hai sa vina peruanii la noi in Europa sa infiinteze plantatii, sa faca gura ca e dictatura si nu ii lasam sa faca ce vor.
    Nimeni nu contesta caracterul abuziv al multor regimuri, dar nu uitati ca sunt si cei pe care ii platiti, indirect, prin vacante, ca nu le impartasesc viziunea, sunt si ei oameni, cu bune si rele.

    10
    • Tu ai merita sa te confunde aia cu vreun hot ceva, sa te tina vreo cateva zile la beci fara sa stie nimeni de tine si pe urma sa vii si sa ne povestesti.

      Auzi la el, „daca respecti regulile locului”. Care-s alea? Sa umbli cu prosop? Sa puna nevasta cearceaf din cap pana-n picioare? Sa nu ma prinda aia ca beau alcool? Covrig cu mac am voie sa mananc sau fac bulau? Nu multumesc, fie la ei acolo. La mine-acasa umblu cum vreau, si-am pretentia ca daca vin trepanati d-ăștia de la ei, sa respecte si ei regula locului, nu sa-mi faca mie ordine in târlă.

      01
    • @hash, incepand din 2002 am cam inceput sa cutreier, atat in delegatii, cat si vacante, la inceput Europa, ulterior mi-am extins putin aria de in tari ceva mai exotice.

      Eu personal , ca roman, am avut experiente negative in UK, Franta, Italia, Elvetia, si oarecum Germania, chestii ciudate in Finlanda, in relatii cu diverse autoritati (frontiera) sau politie; precizez ca nu am comis fapte antisociale , sau ceva infractiuni, ci pur si simplu sicanari sau abuzuri , pe motiv ca sunt strain, probabil mai exact, ca sunt roman. La unele chestii am mai si facut ceva plangeri, erau abuzuri evidente, sau incalcari ale unor regulamente, am mai avut si ceva reparatii morale, , la unele chestii am mai facut scandal, cu manageri si le-am varsat in vaza de flori de la receptie sticla de sampanie oferita in camera sa indulceasca situatia, macar sa ii fac de rahat de fata cu alti clienti (uite, la un radisson la un moment dat imi cereau sa achit camera in avans, in timp ce colegilor italieni, care aveau aceeasi rezervare, de pe aceeasi platforma, si au preluat camera chiar inaintea mea, le-au spus ca vor plati la sfarsit)….si asta se intampla in tari pe care le vezi tu sus in topul respectarii drepturilor.

      Cat despre tarile alea unde crezi tu ca nu are voie femeia sa faca plaja, sau sa nu consumi alcool, e simplu, sunt locuri in care ai voie, sunt locuri in care se serveste alcool, asa cum sunt locuri cu incarcatura religioasa in care sunt niste reguli stricte, atat tot.
      Cat despre venit si impus reguli la tine acasa, sa stii ca functioneaza in ambele directii, adica merg si europeni sa zicem si impun reguli in anumite locuri, pe de o parte, iar pe de alta parte, depinde si de tine ce si cum explici si accepti.

      00
    • „le-am varsat in vaza de flori de la receptie sticla de sampanie oferita in camera sa indulceasca situatia, macar sa ii fac de rahat de fata cu alti clienti”
      Deci asa trebuie sa procedeze oamenii civilizati care sunt discriminati din senin, fara nici un motiv… /s

      00
  20. Iar din Europa exclus Polonia și Malta în caz ești însărcinată. Dacă ceva merge prost și ajungi la spital ăia te omoară cu conștiința împăcată.

    00
  21. Niciodată n am mers și nu voi merge în tari care nu respecta drepturile omului (care sunt universale, nu țin cont de cutume culturale din 1300). Anul asta găsisem oferta beton în Turcia, dar mai bine merg în Grecia chiar dacă e mai scump. Sa n aud de Cuba și orice țară araba care tratează femeile ca pe cetățeni de mâna a doua. Exista Italia, Spania, Grecia, Portugalia, ai unde sta cu burta la soare. Nici Rusia n am vizitat o, deși as fi putut. Un euro n as fi lăsat la Putin în țară.

    00
    • Ti-ai gasit Grecia!! Ce sa spun ! Ce respecta astia legile si drepturile …! Alti mafioti !…Astia care sunt mai corupti decat noi, de unde ii elibereaza pe spagarul de Oprescu si Savulescu (condamnati definitiv si irevocabil de justia romana)..de parca Romania nu este din UE !

      Bai, voi unde traiti? In lumea viselor ? Stati in lumea reala si lasati sofismele !

      Enjoy life wherever you like !

      00
    • Grecia…lol,acum vreo 15 ani ma sarutam eu cu foc cu o tipa prin salonic…nu am bagat de seama ca era biserica in spatele meu,nici ca ne pasa….au venit ceva babe sa strige la noi,eu nu intelegeam ce vor,mi-am vazut de ale mele,dupa ceva timp au venit ceva politisti care ne-au legitimat si ne-au trimis la plimbare,pe motiv ca deranjam,intr-o engleza aproximativa.ce ar trebui sa consider,ca nu e o tara democratica,ca sunt extremisti?eram in vacanta acolo,poate am lezat ceva oameni,asta e viata.

      00
    • Grecia e membra UE și NATO, asa ca politic bag bani la ei. Dacă comparați Grecia cu Turcia, Rusia sau orice tara araba în ceea ce privește drepturile omului, atunci nu mai avem ce discuta.
      Sau e faza din aia de roman care trebuie sa fie contra? Sau va justificați cheltuielile în dictaturi. I don t give a shit.

      00
    • AdrianT n ai înțeles nimic. Lasă tu aberatiile. Corupție e si n Germania, dar nu bat femeile cu papucul pe fata. Ce sa vezi? Nici în Grecia. Hai ca măcăne, mergi matale în Dubai și lasa ne.

      00
  22. Ha, imi aduci aminte de fazele din filmul R.M.N si ma iau toti nervii

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube