fascinanta rasă umană de avion

În aeroport, mă fascinează câteva lucruri.

  1. Imediat ce se deschide îmbarcarea, se formează o coadă de îmbulzitori. Care se împing să se urce în avion. Şi stau câte 10-20 minute în picioare, ca să…ajungă în avion şi să aştepte să decoleze. Cel mai tare a fost un românaş gelat cu moacă de manelist, care şi-a lăsat geanta la coadă, să fie el primul.
  2. La aterizare, semnul ăla de “staţi pe scaun şi ţineţi centurile legate” e inutil. Şi nu e numai la români boala asta, toţi se ridică atunci când au simţit ei că au aterizat. Pentru că pot.
  3. Imediat după aterizare, toţi se ridică în picioare şi stau aşa câteva minute, până se fixează scara, până se deschide usa. Stau înghesuiţi, în picioare, pentru că pot. De ce să înţelegi că bagajele oricum nu ajung până când ajungi tu jos şi că va trebui să mai aştepţi şi acolo? Nu, eu mă ridic şi stau în picioare!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Hmmm, daca te-a speriat rau aterizarea sau zborul in sine e logic ca vrei sa scapi cat mai repede de acolo :D

    00
  2. ei cred ca avionu e la fel ca trenu sau autobuzu :)) poate daca „zboara” mai des isi dau seama si ei cum sa se comporte.

    00
  3. pfff … fii serios asa e romanul cocalar … chiar daca are locuri pe scaune si tot acolo ajunge el se inghesuie sa fie primul… de parca cashtiga cva :/ … cashtiga imbulzeala si kkt!
    am obs de multe ori chestia asta … imi place sa stau si sa ies ultimu din autocar/autobu/w/e si sa-i vad pe altzii cum se baga la imbulzeala chiar dak nu se grabesc … bleah

    00
  4. 1. Adevarat ai grait. Mie imi place sa stau pe scaun si sa astept sa se termine coada. Pe de alta parte, daca nu esti printre primii dupa aia te deplasezi greu prin inghesuiala din avion.
    2. Adevarat, dar hai sa fim totusi seriosi si sa recunoastem ca sansele unui accident sunt destul de mici.
    3. Uiti de controlul pasapoartelor. Mai ales la americani. Ce cozi frumoase se prind acolo :-)

    00
  5. 4. Imediat ce ajung in dreptul randului unde au locurile pierd cateva minute pe culoar aranjandu-si bagajele, schimband impresii cu cei din jur si zbierand prin avion „Gigele, te-ai urcat ma? Hai ca suntem aici”, in ciuda apelurilor stewardesei care repeta a zecea oara ca trebuie eliberat culoarul pentru ceilalti pasageri.

    00
  6. Am urcat intr-un avion de doar 35 de persoane pentru a zbura de la Viena la Graz. A fost cel mai groaznic zbor pe care l-am avut. Am zis ca nu mai ajung intreg la destinatie. Ceea ce a fost cu totul interesant a fost ca dupa ce am aterizat, mi-a parut rau ca sa terminat. Oare ce sa ma fi atras la acest zbor intr-o zi ploioasa, cu vant si frig desupra munitlor Alpi?

    00
  7. Ar mai fi de adaugat obiceiul specific romanilor de a aplauda la aterizare. Numai la noi se intalneste asta.

    00
  8. @Boeing: Aplauzele la aterizare se practica in majoritatea tarilor africane si nu numai, dar rarisime in Europa . In schimb nu am intalnit in Romania . Pe deoparte e de inteles, oamenii isi exprima multimirea pentru o aterizare reusita, deoarece nimeni nu isi doreste reversul .

    00
  9. Bune articole in seara asta! Si eu am observat asta cu imbulzeala. Eram la o coada la imbarcare si toata lumea statea relax in afara de un mic grup de oameni care se imbulzeau si care ieseau in evidenta fara de restul cozii… bineinteles ca erau romani!

    00
  10. hello ……. all …. hai totusi sa nu fim atat de rai cu rromanii (god, oare sunt eu cel care scriu ? :P ) , chestiile descrise de zoso se aplica la rasa UMANA, in totalitate. am zburat ceva cu avionul la viata mea si credeti-ma ca nu a fost un singur zbor in care pasagerii sa nu se fi comportat asa. bine, cu exceptia fazelor cu „gigele, esti aici” si cu rabdarea si politetea.
    o faza futere a fost la o aterizare pe heathrow, cand un rromanash s-a ridicat imediat dupa touchdown, iar pe heathrow cine a ajuns stie ca avionu face taxi vreo 15 minute, si ala deja isi lua bagaju, cand a urlat un stewart „I SAID SIT DOWN” s-a cacat rromanshu pe el ….. :)) adevaru ca si stewartu ala avea 1.90 si era cam lat in umeri :D

    00
  11. Boeing, te-as contrazice, am zburat prin tari mai civilizate si aplaudatul nu e specific doar romanilor :)

    00
  12. @boeing: din cate am vazut pana acum italienii aplauda mai des si mai mult la aterizare.

    00
  13. ma rog obiceiul de a aplauda daca se intalneste numai la noi e foarte frumos- se rasplateste o aterizare frumoasa- opera pilotilor ca in rest e pilotul automat!

    00
  14. @Boeing: s-o crezi tu! Si pe cursa Munchen – Los Angeles si invers se intampla acelasi lucru. Cu ocazia asta le propun celor care se plang de tara asta de cacat sa plece din ea (precum zoso).

    00
  15. Ai uitat un amanunt. Chiar daca insotitorii de zbor tot zic sa nu deschizi mobilul pana nu opreste avionul, romanul evident ca face invers. Nici nu pune ala roata pe pista ca deja se aud telefoanele care se deschid. Ca sa nu mai zic de aia care pozeaza cu telefonul in timpul zborului.

    00
  16. am facut ruta vancouver – bucuresti cam odata pe an din 2001 cu escale prin diferite orase… spre romania si din romania se aplauda cel mai putin. eu iubesc sa ii vad pe romanii din zborurile spre romania…. cu bagaje arhi pline de cumparaturi de la dutyfree… dar sunt si eu printre ei… aveam ghiozdanul plin si am mers cu sacosa… cu vreo 4 litrii de alcool :D ca la tzarani :P

    00
  17. Dar cei care se duc cu o statie inainte la usa autobuzului? Sau cei care cu 20 de minute inainte se aliniaza la usa trenului?

    00
  18. Pentru prima oară cu avionul, ha? Înseamnă că nu ai remarcat încă disperarea de pe feţele oamenilor în momentul în care se serveşte masa: „o să îmi ajungă? Oare nu se termină până ajunge la mine? Santal, bineînţeles! (cu toate că acasă bea numai apă de la robinet)”.

    00
  19. super tare faza cu ridicatul in picioare! exact asa e. da’ cred ca oamenii se ridica in picioare pentru ca au obosit de atata stat jos si le-a amortit fundul, ca altfel nu se explica (decat prin prostie si tare n-as vrea sa cred ca suntem toti asa batuti in cap)

    00
  20. Am remarcat acelaşi lucru când am fost în vacanţă. Pe aeroportul din Monastir sunt 22 de porţi de îmbarcare. La vreo 15 se îmbarca lumea. Unguri, nemţi şi englezi, din câte mi-am dat seama după vorbe. Peste tot era coadă civilizată, doi, maxim trei oameni într-un drept. La poarta 20, unde se îmbarcau românii, era o grămadă. Nu o coadă, ci o grămadă, care se strangula evident la prezentarea biletului, unde trecea doar o persoană. Colo începeau împingerile şi coatele discrete, o altă armă fiind şi bagajul de mână. Oricum avionul nu pleca înainte de a se urca toată lumea în el.

    00
  21. 1. Cei care se inghesuie sa coboare din avion … vor sa fie primii deoarece uneori au de prins un alt zbor..de legatura. Aproape ca am pierdut legatura din Munich cu Londra..din cauza ca era pista aglomerata … (in munich …) ..si pt ca e un aeroport foarte mare. (prima data cand am fost acolo).

    2. @Ziarit: Cei care fac poze cu telefonul in timpul zborului..poate au SE … care poate fi folosit doar ca o camera foto.. (special pt avioane conceputa treaba asta)

    00
  22. @Mai – trompeta de la ryanair de obicei anunta faptul ca au ajuns la timp si – vezi Doamne – sunt cea mai serioasa companie din punctul asta de vedere.

    @Cristian – buna propunere. Mi-ai deschis ochii ! Iti multumesc !

    Apropo de un zbor de Canada cu rromanasii, un prieten a avut norocul sa calatoreasca in acelasi avion cu un menestrel rrom expulzat. In momentul cand avionul capata inaltime, omul nostru, cu tot cu acordeonu si-a dat jos centura si s-a intreptat spre niste scaune mai in fata. A fost un adevarat spectacol sa il vezi tinandu-se cu o mana de acordeon si cu una de scaune in tentativa de a se „catara” spre botul avionului.

    00
  23. faza cu ridicatul in picioare am observat`o si eu acum 2 saptamani. eu sunt din aia ca respect regulile si tot ce scrie legat de siguranta, si eram foarte mirata de ce altii erau deja fara centura si in picioare desi semnul cu centura era aprins. nu inseamna ca daca toti fac asa e bine, regulile alea exista din anumite motive.

    00
  24. E si avionul asta un fel de autobuz comunal, ce conteaza ca mergi de la Bucuresti la Amsterdam sau de la Lehliu la Lehliu Gara.

    00
  25. @ziarit -> sunt telefoane care au functie speciala pentru avion – respectiv se deconecteaza de la retea, telefonul urmand sa functioneze fara aceasta conectivitate. Asa ca nu mai reprezinta niciun pericol si poti sa-l lasi pe ala sa tot fotofrafieze cu telefonul. Desigur , tu si unele stewardese nu stii de faptul ca tehnica mai evolueaza :)

    00
  26. Am zburat de suficiente ori, atat intern cat si extern, cu plecare din Bucuresti, Frankfurt, Londra, Budapesta etc, ca sa pot spune cu mana pe inima ca nu e vorba de romani – toti fac asa, motivele fiind relativ simple:

    1. Cineva trebuie sa fie primul, si fiecare are o limita proprie la ce considera el coada rezonabila. Eu ma pun la coada daca sunt maxim 5 oameni in fata. Pentru zoso, probabil limita e 2. Pentru mama, limita e cam 10. Pentru bunica, care a stat la cozi toata viata, limita ar fi probabil 20-30. Daca limita proprie nu e atinsa, te pui la coada.

    2. Vreau sa intru primul pentru ca am de pus un bagaj de mana, si daca intru ultimul nu mai gasesc nici un loc. Asta e mai relevant la zborurile low cost, unde predatul unui bagaj la cala poate costa cat biletul.

    3. Urasc sa stau la coada pe culoar, in picioare, cu bagajul in mana, pana cand toti ceilalti se aseaza.

    4. Semnul de stati jos si legati centurile e absolut inutil dupa ce aterizezi, cel putin la noi in tara, unde aeroporturile au 1 km patrat… In fine, lumea pare a prinde ideea si se ridica din ce in ce mai rar.

    5. Dupa ce aterizez vreau sa cobor cat mai rapid pentru a nu sta la coada la control pasapoarte, if applicable, pentru a prinde un taxi sau un autobuz, si pentru ca nu am decat bagaj de mana. Mai mult, dupa 3-4-10 ore de zbor, ma dor picioarele si vreau sa ma ridic.

    In fine, fiecare cu modul lui de a fi.

    00
  27. sunt de acord cu toate cele 3 puncte. si eu am observat aceleasi lucruri. dar mai sesizabil e la low cost unde nu este locul trecut pe bilet si cred ca lumea vrea sa prinda un loc anume sau sa stea cate 2/3 impreuna.

    00
  28. @Daniel Chiriţă: dap, cand am fost in state, am mers cu canoia.

  29. Concluzie: pentru romani, avionul sau 336 e cam acelasi lucru.
    Urmatoarea mea excursie va fi in Islanda… am inteles ca specia cu pricina nu se omoara cu tarile nordice si reci :D

    00
  30. @dave
    exista zboruri pe care nu e trecut locul pe tichetul de imbarcare (care nu e acelasi lucru cu biletul, sper ca stii) ?
    nu de alta, dar eu unul n-am avut niciodata tichet fara loc, si am zburat si cu low-cost, si cu transcontinentale, si cu low-cost transcontinentale

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube